友料雞煲海鮮火鍋

友料雞煲海鮮火鍋 (已結業)

此店前身為友料雞煲火鍋
友料雞煲海鮮火鍋 (已結業)
twy0703
第一次去士瓜灣搵食,超乎想像的好食
twy0703
2017-07-17
關注
從來都無意慾去士瓜灣搵食,因為覺得唔就腳,今次係第一次!Order $188人頭餐,另加$60(好似係)卜卜蜆,食哂d蜆就可以加湯再打邊爐!卜卜蜆夠哂大隻,牛油蒜蓉味夠哂香夠哂濃,好味刺身海鮮夠哂新鮮,好味 響鈴新鮮即炸,好味牛肉好重牛肉味,色澤雪花完全係上等貨色,不是一般的肥牛貨炸芋頭波波(好似係),好脆又好味員工細心,服務一流埋單每人都係$23x,真係超值!一定要再encore溫馨提示:book定位就安全d,鋪面不是很大查看更多
刺身
Staice
十級「友料」!重量海鮮邊爐!
Staice
2017-06-24
關注
打邊爐,真係一年四季都不會悶!今次有朋友車我哋入土瓜灣,話帶我哋食好嘢!咁當然就一窩瘋跟過去啦~~ 呢度仲要係良心企業!每日都會派發飯給有需要的人。很多義工都有參與。 呢度啲位都幾寬闊,坐係度打邊爐都會比較舒服~~ 我哋一行六人,點咗個「友料愛心餐」每位都係HK$188!呢個餐係For四人的,之後我哋再點多其他嘢。 首先,當然係要食返個刺身先啦~~ 呢個係餐入面所包的。呢個刺身份量,又堅係好恨大份呢~~~~~ 五款刺身包括:泰式生蝦、北寄貝、肥美三文魚、八爪魚以及冰鎮墨魚。最愛當然是肥美的三文魚了!真的鱒甜且油脂剛剛好! 再黎涼菜冰盤,很大份!說是四人份量,真的很難相信!又係餐入面的哦!有6款嘢食,當中包括:涼拌青瓜、泡椒雞腳、涼拌皮蛋、爽脆豬耳、白鹵水生腸、白鹵水雞腎。 這個涼菜拼盤,少有地款式好多。而且辣得黎好過癮。最愛豬耳,十分爽脆!又好鬼彈牙!個皮蛋都好正!食咗啲辣汁,辣得好有層次! 打邊爐湯底,揀咗「營養雜菜鍋」!啱晒女人們啦!好多蔬菜,清甜湯底,無油最正! 全場最正,當然係呢個海鮮盤!!超大盤,而且款式都好多哦~~ 成6種海鮮,包括鮑魚、膏蟹、蟶子、海蝦、花甲同埋卜卜蜆。 蟶子雖然細細隻,但係隻隻都好鮮甜味美。而卜卜蜆是我最愛,鮮味十足!愛蟹的朋友,不容錯過膏蟹哦,都好多膏啊~~還有大大隻的鮑魚~~ 我哋仲額外點了呢個必食推介!食到想再叫多一煲,真係超級正!「澳門蒜香卜卜蜆煲」HK$148 堅係成煲上,大大煲的。而且卜卜蜆的份量超~~~多的。粒粒都肥美飽滿,食起上黎有著勁量香的牛油以及惹味的蒜香。加上了白酒,醠添味美!辣中帶酒香,加埋入晒味的金菇,超正! 火煱料方面,有這個本寶丸重難月日粒粒都非同凡響!包括:榨菜牛丸、咸蛋豬肉丸、墨魚粒墨魚丸、芝士蝦丸等。睇下個芝士蝦丸,堅係唧晒啲芝士出黎架! 美國肥牛,質素也不錯,份量都幾大。如果想再食好啲,加差額補個安格斯肥牛都得! 必食自家製的即炸響鈴!新鮮炸起,唔點湯,點醬食,好鬼正!極脆,鬆化!好正! 姬㭃茸瑤柱響螺燉冬瓜雞湯鍋HK$188 成班女,最緊要係滋補,當然要食呢個鍋!極濃極滋補的湯料。好好飲,而且不會油,火喉勁足!一定要黎試下! 友料雞煲海鮮火鍋土瓜灣土瓜灣道237號益豐大廈A地舖 查看更多
★朱迪☆
抵食同好味到一個點★土瓜灣 友料雞煲海鮮火鍋★
★朱迪☆
2017-06-24
關注
同朋友講起話好掛住好味道嘅打邊爐,唔係任食場、要散叫,可以慢慢嘆嘅。 朋友話去土瓜灣食「友料雞煲海鮮火鍋」啦,話真心推,OK,既然佢堅持,我就順佢意啦XDDD 天氣熱,坐低第一件事叫支青島,$22一枝大啤,算抵WOW~ 原來餐廳是良心餐廳來的,每日會煮新鮮飯菜,派飯給有需要人士,每日100份。有興趣可做義工或買飯票~~ 店員推薦叫友料愛心餐,HK$188/位,包以下的東西! 每位$188,絕對是超超值! 之後加單,餸、酒同飲品都係75折,不過海鮮除外 我地叫咗四位友料愛心餐,另外仲叫咗個澳門蒜辣卜卜蜆 同養顏花膠濃雞鍋。 諗住個個都係大胃王就唔怕啦,但真係超~飽XDDD 先上冷盤開胃,有 6款,味道不錯。泡椒雞腳好正,最特別嘅係有白鹵水生腸,好耐無食過~ 刺身,4人份量都算多。款式多,又新鮮,仲有少食嘅冰鎮墨魚,又幾好食! 湯底揀咗營養雜菜鍋,夠清甜~ 打邊爐由時令海鮮開始。 4人份的份量都算好多,而且有6樣,堅抵!!有膏蟹、鮑魚、蟶子,海蝦、花甲同卜卜蜆 有膏蟹同鮑魚果下已真心LIKE,仲要新鮮又大隻~ 第一次用卜卜蜆打邊爐,原來好鮮甜。 另外仲有自家製即炸響鈴~~~ 上台時熱辣辣,試食一啖係皮薄嘅,快手烚一下,再加甜酸醬已好好味~ 個人建議唔烚都得,即食仲正! 跟餐嘅美國肥牛就無咩驚喜,如果鍾意食牛,可以補差價轉安格斯肥牛,加多大約$50就得。 另外仲有蔬菜粗糧拼盤同香芋芝心丸, 不過我放棄咗,因要食以下呢個!! 澳門蒜辣卜卜蜆  超級超級好味! 為咗呢個,已經足夠令我再唻食! 上枱時已聞到好香嘅蒜辣味。 成個火鍋咁大嘅份量,超誇張! 卜卜蜆好大隻,好鮮甜。蜆肉夠厚身,真正啖啖肉! 配上蒜辣湯底一齊食,不會互相搶味,反正將卜卜蜆嘅鮮甜帶哂出唻! 必叫,強推! $148真係抵到一個點。 有人話要飲湯,話好耐無飲靚湯,就叫咗養顏花膠濃雞鍋 養顏花膠濃雞鍋  用上半隻雞熬煮出唻、無加奶、更有足8兩花膠,非常足料。 雞味濃郁,花膠煮得剛好,有咬口、唔會散但亦有黏黏嘅骨膠原。 入口非常順喉,不油不膩不燥,好好飲! 估唔到,我地真係咁大食,最後只係食淨少少。但好有衣食,煮熟打包拎走,唔好浪費~ 總結,雖然對我唻講唔就腳,但一定會再唻!查看更多
友料愛心餐
自家製即炸響鈴~
澳門蒜辣卜卜蜆
養顏花膠濃雞鍋
Bubu~Irene
果然有料!!! 必飲養顏花膠雞湯 & 必食澳門蒜香卜卜蜆
Bubu~Irene
2017-06-23
關注
今次跟朋友黎到土瓜灣呢度搵好野食!!聽講土瓜灣有好多好野食架~~呢次就黎左這間【友料雞煲海鮮火鍋】打邊爐~~~佢地既點菜紙上都有好多火鍋配料;仲有刺身及冷盤~~~就連湯底都有成9款可以揀!!店員就推薦好多人都會點既 養顏花膠濃雞湯香噴噴既雞湯係一上台時已經撲鼻;呢度係半隻雞既份量, 就用上足 8兩既花膠, 真係好足料!!足料花膠真係好大塊, 而且雞湯味勁濃郁, 仲要冇味精~係打邊爐之前真係要飲多幾碗滋潤一下!!飲完之後就可以叫店員打返湯落去打邊爐啦~除左打邊爐之外, 佢地仲有其他特別野食~~我地就叫左 香濃龍蝦雜菌泡飯 (時價)用上新鮮既龍蝦製成既泡飯, 整個湯都充滿龍蝦既香味;龍蝦肉質彈牙爽口, 泡飯同個湯都好鮮甜!!之後呢個 澳門蒜香卜卜蜆煲食完真係返唔到轉頭!勁香既蒜蓉, 牛油味, 真係聞到已經好想食!一煲都有好多隻卜卜蜆~每粒卜卜蜆都好飽滿, 蒜香味十足;仲非常鮮甜惹味, 少少辣咁, 個個都爭食!!呢個真係必食~~查看更多
+ 3
養顏花膠濃雞湯鍋 (半隻)
香濃龍蝦雜菌泡飯
澳門蒜香卜卜蜆
Kami0718
抵食海鮮火鍋餐‧激讚蒜香卜卜蜆煲 ❤ 友料雞煲海鮮火鍋
Kami0718
2017-06-23
關注
打邊爐真係一年四季都岩架~~最適合一班朋友拾下拾下, 邊食邊吹水架啦!!! 最近我就同班朋友仔去左間價錢唔貴, 食物質素又不錯既火鍋店"*就係位於土瓜灣道既【友料雞煲海鮮火鍋】入面地方都算寬敞, 設有卡位及大圓台;無論人多或人少都有舒適既位置~~ 我地幾個女仔食量唔算好大, 店員就推介左佢地既【友料愛心餐】有冷盤又有刺身及海鮮, 食物款式都幾多又岩食;價錢都係每位 HK$188 (四位起) , 完全唔貴, 大家意見一致點呢個餐~~ 另外就點左佢地既大大杯飲品~~左邊係凍話梅柚子七喜, 右邊既熱話梅柚子茶;真係全部大大杯, 冰凍既非常消暑, 熱既就十分滋潤"* 先來 4人份量的冷盤, 分別有 6款:涼拌青瓜‧涼拌皮蛋‧秘製泡椒雞腳‧爽脆豬耳‧白鹵水生腸‧白鹵水雞腎辣辣地好醒胃, 豬耳非常爽口, 泡椒雞腳又十分入味;另外好少可會有埋鹵水生腸及雞腎, 正丫"* 食完冷盤就端上新鮮既刺身拼盤~~都有 5款不同既刺身:三文魚‧八爪魚‧北寄貝‧泰式生蝦‧冰鎮墨魚三文魚都幾厚切下, 而生蝦配上泰式醬汁真係一流, 而且很爽口;全部刺身都十分新鮮, 每人都可以食到一件喔!!! 食完頭盤既刺身同埋冷盤前菜, 就黎到正題打邊爐啦!!!我地就揀左【營養雜菜鍋】女生們就最鐘意食蔬菜, 呢個雜菜鍋夠哂健康又唔怕肥, 岩哂啦"* 話咁快, 火鍋用既海鮮都已經端上啦~~~一上台個個都嘩一聲丫, 好大盤海活海鮮呢!! 有成 6款, 包括:鮑魚‧膏蟹‧蟶子‧竹串海蝦‧花甲‧卜卜蜆膏蟹及鮑魚都幾大隻下架~~~而花甲及卜卜蜆大概每人都有兩粒, 份量都幾足!!!睇得出全部都好新鮮, 打邊爐絕對正丫"* 跟餐仲有友料營養拼盤及自家製即炸響鈴~~~佢地既炸響鈴真係即炸架, 上台時熱辣辣脆卜卜;可以蘸甜酸醬汁就咁當小食食, 或者打邊爐放湯食亦得!!!我就鐘意就咁食啦, 香脆可口又唔油膩"* 另外跟餐既美國肥牛, 質素較普通~~~如果想食靚牛既話, 可補返差價轉頂級安格斯肥牛架;都只係加 HK$50 就有得食靚牛, 只係要落 ORDER 個時用店員講就得!!! 我地仲額外點了佢地既友料五寶丸 (HK$88)呢款五寶丸其實內有乾坤架~~~佢地唔係普通既丸, 分別係:榨菜牛丸‧咸蛋豬肉丸‧芝士蝦丸‧墨魚粒墨魚丸‧魚蛋手打既五寶丸好彈牙, 個人十分喜歡芝士蝦丸及墨魚粒墨魚丸!!估唔到咁既配搭都好好食, 真係要一試"* 跟餐有埋甜品:香芋芝士丸炸到外層金黃色, 入面係熱辣辣既香芋芝士蓉;唔會太甜, 味道不錯呢!!! 最後我地仲發現佢地有近期最興既【澳門蒜香卜卜蜆煲】(HK$148)超香牛油及蒜蓉既白味, 仲有少少酒香;一煲入面都有好多粒卜卜蜆, 等佢滾起及完全開哂口就食得!!!!呢種係澳門盛產既卜卜蜆, 肉質超鮮甜;雖然細細粒, 但係會令你食唔停口, 再加埋少少辣, 好惹味"*而且用左金菇黎墊底, 係煮既同時已經吸收哂蒜香及蜆既鮮味~~~一個字【正】, 必定要試!!!!查看更多
澳門蒜香卜卜蜆煲
POPOCHAN825
吃貨相聚打邊邊
POPOCHAN825
2017-06-16
關注
吃貨媽媽自然有吃貨閨蜜 , 女仔們相聚最好緊係打邊爐啦~!! 朋友推介係土瓜灣有間唔錯餐廳, 仲要係良心餐廳, 每日會派飯比一D 有需要人士 , 想做義工朋友都可以去幫下手 , 店員介紹左個友料愛心餐 (四位) HK$188/位 ,人數剛剛好 ,緊係叫呢個抵食大餐, 吃貨又點會叫一樣野, 叫左養顏花膠濃雞鍋 ,係超足料 , 大大隻花膠 , 一打開未食已經聞到好香老火湯味道 , 最後仲叫左香濃龍蝦雜菌泡飯, 味道唔會太濃, 吸收哂龍蝦既鮮味, 令人好滿足~~~ 另外我地仲點左其他野食味道唔錯, 得閒食餐好既真係好開心丫"* 父親節一定要再黎過!!孝敬下我心愛男人,同我型仔爸爸 查看更多
澳門蒜辣卜卜蜆
友料5寶丸
Michael1111
火鍋
Michael1111
2017-05-20
關注
見到佢地門口成日下晝派飯比人,咁多長者排隊,所以試下到底佢地好無食,店裡面放左好多派飯齋宴既相,裝修普通,無咩特色。坐底睇餐牌,好多張紙有D亂,服務既阿姐話有個餐好抵,又話好多野食又話75折我地就叫左試試,湯底多料、剌身拼盤正常,海鮮拼盤性價比高,無呃人,小食拼盤有水準,餐既牛肉味道就普通,不過份量可以,經過呢間舖咁多次睇唔出做到呢個水準,以現時所謂有名D既又貴又唔係特別好食,呢間舖性價比一流,勁過深水步明哥,值得一贊,有愛心搞派飯仲有心做生意。查看更多
套餐
cathy_ngan
花膠雞湯名不虛傳
cathy_ngan
2017-04-08
關注
第一次去土瓜灣覓食,聽朋友介紹呢度個花膠雞湯好 所以今次一行16人既飯局就決定黎友料打邊爐由於我地太多人啦,幸好一早訂左枱,老闆預留左後舖俾我地,仲將兩張大枱泊埋,等我地可以一齊坐,唔使分枱。太多野想食,所以我地叫左個$1688既6人餐再散叫其他野食。所有刺身都好新鮮,章紅魚刺身同象拔蚌刺身都係即叫即整,個個都讚好新鮮。職員好細心,等我地食哂所有刺身先上熱食,又介紹我地先飲花膠雞湯再打邊爐,仲幫我地分埋湯添花膠雞湯好足料,有半隻雞同好多花膠,個湯好濃郁,好好味套餐以外,我地仲叫左好多野食,我最欣賞既係安格斯牛,即炸嚮鈴,松露墨魚滑,墨汁墨魚丸,鮮蝦好大隻又彈牙下次打邊爐又多個選擇啦查看更多
+ 1
不知所謂的服務
BrianChan4370
2017-01-21
關注
今晚原本認住打邊爐,但好多間都冇位,可能因為天氣比較凍,最後打到去土瓜灣呢間友料,佢哋話有位,所以我哋就訂咗位,然後由沙田飛的出嚟,但嚟到之後竟然話張枱比人攞咗,實在太匪夷所思佢哋竟然唔對電話號碼,任由其他人冒認攞咗張枱,仲話唔知點算,因為個班人已經坐低食緊!最後我哋只可以離開!實在太離譜,咁樣做生意,我絕對唔會推介比其他人去幫襯佢地!其實做生意最緊要用心,尊重客人!唔可以咁樣處理問題!希望大家要小心一點!查看更多
Dorothea.cheng
Dorothea.cheng
2016-09-02
1K 瀏覽
關注
首先我一向對火鍋,不太感興趣。但今次真的令我很滿足,我對這個湯底,讚不絕口。我點了魚翅花膠雞湯,另外㡣蝦刺身又新鮮又不腥。另外讚的是安格斯肥牛,那種又滑雪花不多,真的不漏。至於膏蟹真的多膏又平宜呢!查看更多
魚翅雞湯
CCTravel
2016-08-03
1K 瀏覽
關注
每次約三五知己打邊爐,多數都諗起一啲大集團火鍋。而今次我地就openrice下有咩特色火鍋小店,見到呢間評價唔錯就即管試吓啦!點知真係有驚喜!一定會再來吃過😍參考食評知道這裡有象拔蚌刺身,就先點了一盤。即叫即整,好新鮮!而且象拔蚌好爽口好甜,好味道! 真心推介!因為其中一個朋友係食肉獸,無肉不歡嘅佢叫左安格斯肥牛。肥牛賣相十分好,而且色澤夠新鮮,好有牛味! 真係唔似得一般火鍋店用hea牛肉hea你。我平時好少吃牛但都忍唔住吃了好多😋店員推介下我們試了即炸響鈴。原來即炸響鈴同現成可以差好遠,新鮮即炸響鈴就咁食就已經好脆卜卜好香口,放入湯底三秒剛好吸咗湯底精華又保持響鈴脆卜卜,好好味啊!有下次啊👍🏻查看更多
象拔蚌刺身
安格斯肥牛
即炸響鈴
Mcsy Cheung
我嘅朋友真友料
Mcsy Cheung
2016-06-23
關注
依家唔餐廳係有我朋友介紹嘅!淨係個湯我已經讚不絕口!竹笙冬瓜雞腳素翅湯依個湯十分足料 絕對不是味精湯!佢係加湯不是加水的,因為要等個朋友所以都要人地加左兩次湯呀!下次我一定要去試埋佢個花膠雞湯先!我地叫左本地肥牛你地睇下。真係靚到冇言呀!雪花一樣咁靚!肥瘦均勻!我地叫左D好普通平時打邊爐都會叫既野食,不我覺得可以贊下個黑色牛拍葉,依樣真係唔係好多地方有呀!食得開心當然又要食得健康啦!第二就係鵝腸啦!真係好新鮮好爽口!其實我本身好怕食依D野,不過我既朋友講左一句「單點既打邊爐餐廳D野真係新鮮好多!」所以我就食左第一條,之後我就再食啦!不過一碟太少了。哈哈。。。自家製響鈴,唔知佢係即刻做啊!或是留咗單!我哋等咗好耐都未黎!不過佢都好特別,有一個酸酸甜甜嘅醬汁,如果大家唔想浸林響鈴,可以試吓點依個醬汁!不過俾個溫馨提示大家,響鈴係即炸嘅所以油分比較多!如果要點依個醬汁就要點多啲先唔會覺得咁油!不過我都係覺得響鈴係要浸湯先好食!響鈴吸晒個雞湯超好味!個雞湯可以比100個like呀!萵筍片,平時好少打邊爐嘅鋪頭會有鍋相片食,我哋唔小心整到佢好林,不過我都係覺得綠色嘅食物要爽口D先好食!食咁多嘢緊係要飲返杯野飲啦!佢所有嘢飲都係大大杯!不過我見到佢有大檸樂!唔係大檸樂啦!係有一杯大檸檬加可樂!食咗咁多野飲番杯大檸樂咩都舒服晒囉!!仲有一杯叫「話梅有子七喜」依杯就啱晒我朋友飲啦!我飲落去就覺得酸酸甜甜!唔係個心情係個味道!恭喜!恭喜!哈哈!最後我地都係食左$1100平均四個人每人都係$250左右,其實真係好低囉!查看更多
+ 3
竹笙冬瓜雞腳素翅湯
本地雪花肥牛
fixfix628
預祝母親節
fixfix628
2016-04-25
關注
朋友介紹黎食,同屋企人提前慶祝母親節,我媽唔食刺身既,但我老豆又想食刺身,經朋友介紹知道呢度可以一雞兩味,又可以食刺身又可打邊爐,,開頭入到去睇到個刺身目錄,見到食果d野一定好貴,點知有驚喜,價錢合理,又新鮮,劏左隻龍蝦,上到台仲識郁,同埋邊諗到打邊爐既會有加拿大海膽食,正,我至愛,但值得一提既係個花膠湯底,店員介紹,飲落去都唔似打邊爐湯底,好似老火湯咁,超正,食完成家都好滿意,下次帶d fd黎試下先查看更多
+ 6
KellyTsui4899
下次還會再來
KellyTsui4899
2016-04-24
關注
聽朋友介紹嚟朝聖,食物好有質數,象拔蚌好新鮮,安格斯肥牛必食,我爸爸對肥牛一向有嚴究,都對其贊不絕口,食物款式多,多元化,連小食都好好味特別要稱讚服務一級棒姐姐不停換碟,同我地傾解,好有家庭feel,老板好好,送左刺身和甜品俾我地,下次還會再來查看更多
象拔蚌、安格斯肥牛
MartinCheng5975
好食.抵食
MartinCheng5975
2016-04-24
關注
估唔到係土瓜灣有海鲜火煱做到平.靚.正效果。食物夠新鮮.冇各大酒樓嗰D任食任食既食材同配料.價錢合理,佢地自己有幾個魚缸.D海鮮即點即擋.我食左章红魚.龍蝦.冰鎮花甲.刺身拼盤,真係幾好.服務好细心.唔駛成日叫.自動有人加湯同換碟.一定會再去查看更多