2023-06-15 51 瀏覽
友拉麵 (荃灣)荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖荃灣昌寧大廈隱世拉面,,荃灣地鐵站行5分鐘左右就到,好大一個招牌寫住友拉面就是,非常日式設計,地鐵站行過嚟沿途見到韓國餐泰國餐,但都只不過招牌寫泰式韓式而己,友拉面由內到外裝修都非常日式,仲要播住日文歌,同埋非常適合自己一個黎食,感受毒l一個在日本。餐廳既牆壁有滿滿嘅貓相,就連餐牌都係有貓嘅logo,睇嚟老闆都係一個愛貓之人,坐底有一瓶水,唔嗌飲品都可以。拉麵有五款選擇,材料湯底其實都係大同小異,純粹你係想要辣肉碎,多蔥,有個期間限定嘅黑蒜湯底,可選擇直面或曲面,面質亦可以自選,價錢$100以內,另外可以加小食都係廿零蚊左右。蔥山拉麵 $86勁多蔥、火炙豚肉、味玉、竹荀、海苔豚肉兩大塊,紫菜兩塊,即叫即整新鮮製造,上菜時熱氣飄出,賣相吸引,材料非常之豐富,滿滿嘅蔥,是一整隻蛋,不是平時的半隻蛋,份量極多。湯底濃郁,面唔記得揀,default左普通,軟硬度剛剛好,Perfect的流心蛋。平日lunch未有人等嘅時候,食完都可以坐一陣,見佢其實都好細心,我要筷子都係日式嘅設計,筷子袋仲有印佢哋logo,見微知著,隱世拉面
友拉麵 (荃灣)

蔥山拉麵 $86
勁多蔥、火炙豚肉、味玉、竹荀、海苔

平日lunch未有人等嘅時候,食完都可以坐一陣,見佢其實都好細心,我要筷子都係日式嘅設計,筷子袋仲有印佢哋logo,見微知著,隱世拉面店。
2023-06-14 45 瀏覽
約舊同事係荃灣食飯, 決定再訪依間貓貓主題既拉麵小店~今次同同同事分別叫左常駐既魚介拉麵同限定款既黑蒜油拉麵~ 佢地拉面各有一隻蛋~ 黑蒜拉面比較特別配左我愛既小粟米🤭🤭 湯方面就岩鍾意黑蒜但唔重口味人士~ 魚介湯都有魚介粉, 重口味朋友可以按自己喜好加多或少既粉入拉面到😍😍今次加左個小食黃金球~ 分別用地瓜蓉包芋頭蓉~ 同台灣既有d 分別~好好味~👍值得一試🤭個日6半去到已經排緊隊😂😆都好高人氣👍👍👍

個日6半去到已經排緊隊😂😆都好高人氣👍👍👍
2023-06-13 27 瀏覽
由開張到依家,每次經過都想試下,想下想下已經隔左幾個月😂佢呢到麵質仲可選直/ 曲麵、軟硬程度今次2款都叫左普通硬度口感都幾爽口,都屬於自己鐘意嘅麵質*櫻花蝦拉麵🍜 $88湯底比較重味,而且味噌都幾出叉燒脂肪比例適中,表面火炙過,有微微焦香😆溏心蛋流心度亦可接受*魚介拉麵🍜 $78湯底幾濃稠,豚骨既鮮味幾出而且呢款拉麵嘅竹筍份量特別多😂 食極都仲有                                                                                                                                  整體又唔洗加一,都食得過👍🏾
由開張到依家,每次經過都想試下,想下想下已經隔左幾個月😂

佢呢到麵質仲可選直/ 曲麵、軟硬程度

今次2款都叫左普通硬度
口感都幾爽口,都屬於自己鐘意嘅麵質

*櫻花蝦拉麵🍜 $88
湯底比較重味,而且味噌都幾出
叉燒脂肪比例適中,表面火炙過,有微微焦香😆
溏心蛋流心度亦可接受

*魚介拉麵🍜 $78
湯底幾濃稠,豚骨既鮮味幾出
而且呢款拉麵嘅竹筍份量特別多😂 食極都仲有

整體又唔洗加一,都食得過👍🏾
2023-06-10 26 瀏覽
係荃灣舊式商場發現左間拉麵小店,地鐵一出穿天橋就到。店內掛左好多貓貓畫同相,好得意呀!雖然只有幾款拉麵,但每款都好吸引🤤.🥣黑蒜油札幌味噌拉麵🥣:💰$88呢款係期間限定,加多一隻流心蛋$10,配菜有玉米荀,好多木耳絲,超香濃黑蒜同味噌味,一碗有三片火炙叉燒而且燒得好香,豚肉同脂肪比較岩岩好,兩片紫菜,兩款麵可選,直麵比較軟身,今次簡左曲麵似公仔麵樣,口感較彈牙,一啖湯一口麵,好濃郁👍🏽🥣北海道牛肉薯餅🥣:💰$32一碟有兩大塊,炸到好脆,餡多薯蓉入面有牛肉粒,味道少少甜。🥣炸芝士年糕🥣:💰$32每次食日本菜必點🤩一份兩粒爆餡芝士年糕,煙煙韌韌,好似甜品咁。🥣日本炸吉列生蠔🥣:💰$36一碟有4隻外脆內軟肥美生蠔,唔會太腥,沾沙律醬更滋味。
🥣黑蒜油札幌味噌拉麵🥣:💰$88

🥣北海道牛肉薯餅🥣:💰$32

一碟有兩大塊,炸到好脆,餡多薯蓉入面有牛肉粒,味道少少甜。

🥣炸芝士年糕🥣:💰$32

🥣日本炸吉列生蠔🥣:💰$36

一碟有4隻外脆內軟肥美生蠔,唔會太腥,沾沙律醬更滋味。
2023-06-09 51 瀏覽
荃豐附近一直都好多人氣小店,今次就同朋友黎試下呢間係昌寧既拉麵店~小店座位唔多,7點左右已經滿座,見到仲有做外賣添~🔸葱山拉麵($86)朋友揀左直麵,入口比較順滑,蔥山拉麵如其名啲蔥真係多到成座山咁多🤣 湯底嘅濃度同熱度都拿捏得啱啱好,鐘意食蔥拉麵嘅朋友一定唔可以錯過啦!🔸黑蒜油豬骨拉麵($88)呢款係期間限定既,咁梗係要試下啦!我揀左曲麵,口感比較彈牙煙韌,比起直麵,啲湯更加容易掛麵,而且黑蒜油豬骨湯非常濃厚,好滿意✨✨我哋另外仲叫咗兩款飲品,分別係蘋果梳打同埋蜜瓜梳打,蘋果梳打比較清新,蜜瓜梳打就比較甜

🔸葱山拉麵($86)

🔸黑蒜油豬骨拉麵($88)

2023-06-08
2023-06-05 46 瀏覽
喺荃灣昌寧大廈,荃灣地鐵站附近,一抽連住既大廈,唔知邊個度喺昌寧大廈都唔緊要,只要一路行一路行,就會見到有一度特別唔同,日式既拉面餐廳,大大隻寫住友拉面就是了。餐廳座位唔多,平日嘅dinner都要等位,如果自己一個坐二人枱,都唔會逼你搭枱,坐得舒服,播住輕聲嘅日本音樂,就算係滿座,都唔會覺得好嘈,這就是日本的味道吧。🥤職員好細心,一坐低就提供水,所以唔嗌飲品都可以,只不過飲品都只係$10已而。拉麵有五款選擇,可選擇直面或曲面,面質亦可以自選,價錢一啲都唔貴,另外可以加小食都係廿零蚊左右。🍜辛肉碎拉麵 $86辛肉碎、火炙豚肉、味玉、蔥、竹荀、海苔即叫即整新鮮製造,落單大概等10分鐘左右,上菜時熱氣飄出,賣相吸引,材料非常之豐富,滿滿嘅肉碎,是一整隻蛋,不是平時的半隻蛋,豚肉兩大塊,紫菜兩塊,唔會好辣,份量極多。湯底濃郁但係唔會好油,揀左曲同硬面,軟硬度剛剛好,曲面亦可以掛汁。不得不讚係佢嘅流心蛋,筷子一夾起已經feel到是Perfect的流心蛋,抵讚。雖然唔係話好近地鐵站,但沿途都未有一間特別吸引嘅,所以要食都係食返呢間。有興趣一定要試吓,唔使加一嘅價錢,咁先係日本拉麵㗎嘛。

🍜辛肉碎拉麵 $86
辛肉碎、火炙豚肉、味玉、蔥、竹荀、海苔

2023-06-04 170 瀏覽
▶️以前成日都想試呢間,因為好多人排隊㗎!今次六點幾就食晚飯,所以人唔算多就走入去試,終於食到啦哈哈!▶️逢親去拉麵店🍜多數都會食黑蒜味拉麵😍簡直係自愛冇得輸,而呢間啲拉麵好大兜,佢有兩款拉麵揀,直麵同曲麵!個人喜歡曲麵多啲,口感彈牙啲!▶️呢個黑蒜豚肉拉麵勁濃😋我連個湯都飲晒,可想言之湯底,勁好味🤤▶️另外櫻花蝦拉麵又係勁多櫻花蝦喺面頭,每啖拉麵都有櫻花蝦,食得好開心😝!唔怪之得咁多人排隊啦🥹▶️另外小食叫咗吉列炸蠔,炸得好鬆脆,配埋沙律醬好味▶️再加個煎餃子🥟個精粹喺碟醬汁度配埋一齊食好好食👍🏼

▶️另外小食叫咗吉列炸蠔,炸得好鬆脆,配埋沙律醬好味

▶️再加個煎餃子🥟個精粹喺碟醬汁度配埋一齊食好好食👍🏼
櫻花蝦拉麵
吉列蠔
煎餃子
曲麵
今晚在荃灣收工後,獨個兒去咗中學時候經常和同學仔逛的荃豐、荃昌中心商場懐緬一番,記得當年這𥚃的老X CD同各款電腦軟件,開到成行成市,現在已經面目全非了!行到昌寜大廈,見呢間「友拉麵」都幾多人排隊,門面裝修又幾有日本風味,於是便排埋一份入去食碗拉麵醫吓肚先!雖然麵店門口當時已經有五、六人排隊,但店員會好主動咁問我幾多位,並遞上點餐紙俾我睇住食咩拉麵先,不到三分鐘,店員已經安排好座位俾我入座,而且見我拎住好多餸菜,仲好細心俾個掛勾我在枱側邊掛住,而坐位下面亦裝有小籃子俾客人放袋,非常貼心!餐廳裝修充滿日式風格,暖黃柔和的燈光,牆上掛滿貓貓的可愛相片,廚房則設有一塊大玻璃,讓食客可以邊等邊睇住廚師為自己用心製作拉麵的過程,非常暖心!這家拉麵店主打五款招牌菜拉麵,包括有:01 魚介拉麵 $78魚介粉,火炎豚肉,味玉,蔥,竹節,海苔02蔥山拉麵 $86勁多蔥,火炙豚内,味玉,竹筍,海苔03 辛肉碎拉麵口 $86辛肉碎,火炙豚肉,味玉,蔥,竹筍,海苔04櫻花蝦拉麵$88樱花蝦,火炙豚肉,味玉,蔥,竹筍,海苔05 黑蒜油札幌味噌拉麵 $88 (期間限定 )火炙豚肉,味玉,蔥,木耳絲,玉米筍,海苔喜

這家拉麵店主打五款招牌菜拉麵,包括有:
01 魚介拉麵 $78
魚介粉,火炎豚肉,味玉,蔥,竹節,海苔

02蔥山拉麵 $86
勁多蔥,火炙豚内,味玉,竹筍,海苔

03 辛肉碎拉麵口 $86
辛肉碎,火炙豚肉,味玉,蔥,竹筍,海苔

04櫻花蝦拉麵$88
樱花蝦,火炙豚肉,味玉,蔥,竹筍,海苔

05 黑蒜油札幌味噌拉麵 $88 (期間限定 )
火炙豚肉,味玉,蔥,木耳絲,玉米筍,海苔

蔥山拉麵

喜歡食蔥嘅我,當然即點一碗「蔥山拉麵」來吃啦!拉麵的麵條可選配直麵或曲麵,麵條非常彈牙,另食客可根據自己的口感喜好,選擇較硬、較軟或適中的麵質,如果你喜歡更有嚼勁的麵條,建議你選擇硬度較高的麵質,但如果你喜歡口感柔軟的麵條,則可以選擇較軟的麵質。

除了湯底之外,蔥山拉麵的主角「蔥」也非常新鮮,味道鮮甜,而且切得很細,浸在湯底內令整個湯底更清香,非常入味。此外,火炙豚肉也非常美味,豬肉肥瘦適中,加上火炙的烤香味,再配全隻糖心玉子蛋、竹筍和海苔,讓整碗拉麵更加豐富。
2023-06-02
3 分鐘 (堂食)
  • 櫻花蝦拉麵
  • 黑蒜油札幌味噌拉麵
  • 辛肉碎拉麵
  • 魚介拉麵
  • 辣肉碎拉麵
荃灣綠楊坊旁邊有幾個小商場,大概穿過兩個商場之後,就會見到以木板爲主題的拉麵店。輪候食拉麵的人士都比較多,大概等了5分鐘就能入座。小編同友人分別叫了魚介拉麵、蔥山拉麵及日式煎餃子,然後觀賞挂在墻上的貓貓照片,盲猜店主是個貓奴~😻。魚介拉麵(魚介粉、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔)$78滿滿的一大碗,麵條小編選擇了直麵跟軟度普通。麵條分量好多,口感剛好,也算挂汁。豬骨湯底比小編想像中不同,以爲是濃厚豬骨湯,卻是比較清爽,油脂味不算突出,得知原來店長有加蔬菜熬煮,所以湯底不油膩,在現在炎熱的天氣下,喝起來不會覺得heavy,加上葱的爽口感覺,挺令小編出乎意料之外。加上魚介粉,湯底會更加鹹美一點,反而小編覺得可以不用加。竹筍分量超級多,讚,小編勁愛它的味道跟口感XD。火炙豚肉的焦香味很香,豬肉肥瘦相間,不會過分油跟乾,就是私心覺得可以再厚身一點~。至於溏流心心蛋,小編的有點失手,變了溏心蛋,反而友人的看起來不錯,蛋黃味都突出。日式煎餃子$30因爲是水煎餃子,所以只有一面是脆的,另外的皮會比較濕潤,不像外面平常吃的煎餃子。油控制的挺好,剛好煎到金黃色。裏面的豬肉碎餡很飽滿,味道跟平時吃的差不多

魚介拉麵(魚介粉、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔)$78

日式煎餃子$30
因爲是水煎餃子,所以只有一面是脆的,另外的皮會比較濕潤,不像外面平常吃的煎餃子。油控制的挺好,剛好煎到金黃色。裏面的豬肉碎餡很飽滿,味道跟平時吃的差不多,肉味很重,碎葱帶了一些減膩口感。小編主要是餃子皮比較特別,而且感覺會健康很多。

🍜友拉麵

2023-06-02 139 瀏覽
今次試咗蔥山拉麵同魚介拉麵兩款,拉麵靈魂嘅湯底比較淡味,作為拉麵控嘅我有啲失望,溏心蛋重要熟哂唔流心🫠🫠 麵質一般,叉燒有啲柴,以同價位嘅其他拉麵質素黎講佢真係麻麻地。唔明點解會爆哂場,要等位入座,可能大家口味/要求唔同啦。餃子就算係正常,不過不失。枱上有檸檬水提供比食客飲用。唯一可讚之處係上菜夠快。 牆上都有唔少貓貓圖裝飾,估計店主應該係貓奴🤣不過可能因為佢喺商場門口位隔離,冷氣唔係好夠,大熱天時食拉麵真係會汗流接背🫠🫠
2023-06-01 25 瀏覽
行過荃灣見到呢間拉麵店,佈置好似日式小店🤩所以同朋友試下 店面唔大,好似日本D拉麵店咁,全間鋪都係木紋風格,加上好多貓貓飾物🐱,小店但裝修得好有心機❤️我們叫左2款拉麵🍜,櫻花蝦拉麵 同期間限定嘅 黑蒜油札幌味噌拉麵。 櫻花蝦拉麵:湯底好濃郁海鮮味,加上大量櫻花蝦放係拉麵面,令每一勺拉麵都有滿滿嘅櫻花蝦🤤 櫻花蝦有少少咸脆嘅口感👍🏻 夠鮮味❤️好正 黑蒜油札幌味噌拉麵:湯底好香黑蒜油+味噌味,每條麵條都吸滿左湯汁🤤好香濃👍🏻叉燒片都唔錯,邊有少少焦香,幾惹味👍🏻整體感覺真係好似去左日本食拉麵咁😉鐘意食拉麵嘅朋友,值得黎食下❤️👍🏻
行過荃灣見到呢間拉麵店,佈置好似日式小店🤩所以同朋友試下

叉燒片都唔錯,邊有少少焦香,幾惹味👍🏻

• 櫻花蝦拉麵
  • 黑蒜油札幌味噌拉麵
2023-05-30 28 瀏覽
荃灣這裡的平民商場竟然隱藏了一間充滿日式風情的拉麵店,店舖雖小,但晚市時段一直有人排隊。環境跟商場風格截然不同,不敢想像這裡會有一間日式小店在此~🍽️辛肉碎拉麵 $86配上溏心蛋,微辣的肉碎很惹味~湯底味道濃郁,選擇了直麵,掛湯~🍽️黑蒜油札幌味噌拉麵 $88配上曲麵,個人覺得口感更清爽彈牙,黑蒜油味道香,但不會感覺油膩~🍽️棒棒炸餃子 $33煎得香脆,但略嫌外表帶點厚,餡料juicy, 熱辣辣爆汁~

🍽️辛肉碎拉麵 $86

🍽️黑蒜油札幌味噌拉麵 $88

🍽️棒棒炸餃子 $33
煎得香脆,但略嫌外表帶點厚,餡料juicy, 熱辣辣爆汁~
2023-05-28 22 瀏覽
•荃灣|友拉麵今日放假向荃灣行街既時候,突然想食日本拉麵 誤打誤撞比我發現左依間拉麵鋪面設計好有日本feel 再望一望餐牌 價錢合理咁我就入去試試 鋪內佈滿哂貓貓既相片 同擺設 當然唔小得有日本既擺設食日本拉麵 當然水係自助形式今次我地二個人叫左魚介拉麵魚介粉 火炙豚肉 味玉 蔥 竹筍 海苔依個食落唔會話太咸 湯底味濃 豚肉食落均勻 唔會話太肥或過瘦 味玉當然日式流心😋期間限定 黑蒜油札幌味增拉麵🍜火炙豚肉 味玉 蔥 木耳絲 玉米筍 海苔鍾意重口味既朋友 必點之選 滿滿麻香油味 仲要非常濃郁配合本身味道較淡既玉米筍 一流麵仲有 直同曲麵選擇硬度當然都可以自己簡日式餃子🥟一食落口脆口 唔似一般坊間買得到既餃子仲要每一啖都好多湯汁 食之前最快擺一擺先好食😂 因為太燙口

荃灣|友拉麵

一食落口脆口 唔似一般坊間買得到既餃子
仲要每一啖都好多湯汁
食之前最快擺一擺先好食😂 因為太燙口
2023-05-25
5 分鐘 (堂食)
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽-餐廳喺荃豐再行入幾個商場,舗頭嘅深木色裝修配埋天花板嘅閃閃吊燈,俾人一種溫馨嘅感覺,店入面同廚房隔住一隻大玻璃窗,俾食客可以睇到師傅為自己煮麵。相比起其他拉麵店,呢度座位相對舒服亦都冇咁逼,可以好好咁享受一個人嘅拉麵時光,唔會有食完就要被趕走嘅感覺。🥢櫻花蝦拉麵 $88 🆗拉麵上面放滿咗顏色鮮艷嘅櫻花蝦,就咁睇已經好靚令人食欲大增。湯底有濃郁嘅豬骨味道,配上淡淡嘅櫻花蝦味,鮮味好突出而且個湯嘅味都變得更有層次。拉麵可以揀直麵同曲麵,店員介紹話直麵比較滑口而曲麵比較彈牙,揀咗硬身曲麵,麵好彈牙有嚼勁,加埋吸咗湯底嘅紫菜,簡直係完美嘅配搭。🥢黑蒜油札幌味增拉麵 $88 🆗朋友好肚餓加咗叉燒(+$20) ,總共有四塊,厚薄適中肉質偏肥,用火槍炙燒後油脂味更香更出。札幌風味湯底所以牛油會落得比較重手,相比之下黑蒜油味就冇咁突出,而配埋味增就令整體味道balance D唔會好似油上加油咁,如果鍾意北海道風嘅香濃牛油味,呢個拉麵都值得一試。配料方面呢碗有好多木耳絲,口感十足亦中和到湯底嘅油膩感。揀咗直麵,麵質比較似一蘭嗰款幼身拉麵,食落滑口,同滑溜嘅湯底好襯。🌟
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽

性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.125/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽
2023-05-24 21 瀏覽
🎪 友拉麵 (荃灣)荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖親民拉麵🍜店,小店座位不多,不過人流多。店員好有禮貌☺️無加一服務費,店內裝潢簡單,吧枱枱底有掛勾☝️牆上有好多🐱喵喵掛相🥰🌟蔥山拉麵 $86海量蔥花山好吸睛🤭感覺就是清新。有曲麵和直麵揀,小編揀左曲麵,麵條掛湯力強,仲可以揀埋麵質嘅硬軟度☝️湯底濃郁,仲有淡淡魚介味,配埋大大片火炙豚肉、味玉、竹筍、海苔,好豐富☺️🌟黑蒜油札幌味噌拉麵 $88️期間限定☝玉米筍好少見咁大條,夠甜👍除左火炙豚肉、味肉等,加埋木耳絲。黑蒜油真係好香‼️自然湯底就好濃郁,而麵底份量多🤭滿足。🌟餃子 🥟日式餃子,香脆夠juicy‼️正常發揮🤣
🎪 友拉麵 (荃灣)

🌟蔥山拉麵 $86

🌟黑蒜油札幌味噌拉麵 $88

🌟餃子 🥟
日式餃子,香脆夠juicy‼️正常發揮🤣