2014-01-10 1630 瀏覽
做運動係減肥最好既方法竟然有人同我講你5食飽又點會有力氣去減呀!!就係咁一次一次受5住引誘…今晚既晚餐勁豐富之前係尖沙咀已經勁鐘意呢間餐廳...沙田比尖沙咀還要好…多好多不同既食物款式…仲有勁多甜品喎去到博洛尼亞呀梗係要叫返個卡邦尼意粉.真係非一般咁好食!!卡邦尼汁既忌廉芝士味濃郁而且香滑, 意粉彈牙,煙肉香脆!!炸魚柳薯條….好香好脆好熱好好味其實炸魚柳薯條我覺得好難會整得5好食如果某間餐廳既炸魚柳薯條係5好食的話我覺得就可一不可再!雜果雪糕厚多士正確既名我已經5記得LA~但係頂級好味…雪糕加好多好多既雜果好美味呀有士多啤梨,奇異果, 香蕉 同埋芒果….雪糕既最好朋友梗係香蕉啦眼望係雲尼拿原來係滑滑既豆腐雪糕..味道非常濃郁!!外表美內在更美!!食飽飽仲要叫返個外賣,同男友一人買左一袋厚切多士明天做早餐不是一般既得利益厚多士而家一層層一層層好似酥皮咁軟冧冧又甜甜地,叮返熱佢食真係正到冇得彈!!
2013-11-29
10 分鐘 (堂食)
2014-01-06 1046 瀏覽
Boxing Day的這天,為了沙田的星空花園,和男友到了沙田用膳. 在到處都是人的情況下,我們特意以冇人等緊位的店為目標, 正好真的發現一間,剛好沒有人等位,而其實店內是坐滿人的. 我們點了當天的SET DINNER, 以BOXING DAY來說, 價錢是便宜的了吧? 哈.麵包及蘑菇湯很快便上枱了,暖烘烘的. 麵包更是不用加牛油已經酥甜可口; 而湯中很多蘑菇細粒,感覺材料充足,但一點蘑菇的草青味都沒有,很是CREAMY. 我的SET是西冷拚虎蝦, 點了5成熟, 但上菜時明顯是MEDIUM WELL了吧?一點血都沒有, 幸而兩者的口感都還不錯。反之,隔離枱的情侶也是點5成熟, 卻是血淋淋的被要求退回MIRCOWAVE一下. 看來是廚房的穩定性不是很好呢~男友點的是羊扒, 稍為"UN'了一點. 但值得一提的是, 兩份MAIN都很大的大份, 其實2個人SHARE一份,再不夠的說話,點個小食應該就夠了. 幸得男友最後幫我清碟, 免得浪費了食物.甜點有青蘋慕絲, 很是清新, 中間更是有青蘋果蓉為夾心, 不太好甜吃的可以一試。另外還點了甜酒黑朱, 相對前者,是重口味了點, 但其實不算太甜, 吃到
蘑菇湯拼餐包
green apple mosses
bailey dark choco cake
另外還點了甜酒黑朱, 相對前者,是重口味了點, 但其實不算太甜, 吃到中間即有甜酒的香,酒味香濃. 如果可以先食此,再嘗青蘋果那個應該更好.

題外話/補充資料: 這裡的座位實在迫, 旁邊一對小情人在這樣的佳節甜言蜜語,交換XMAS GIFT實屬正常, 但由於坐得太近, 左右兩枱情話綿綿彷似在我面前傾說一般,......最後呢餐飯,我同男友之間可以說沒有對話, 因為肯定別人亦會是聽得如此清楚, 是避免不到的embarrass...
2013-12-26
慶祝紀念
聖誕節
蘑菇湯拼餐包
green apple mosses
bailey dark choco cake
2013-12-27 900 瀏覽
係新城市廣場行街,行到肚餓就去食野今日Boxing Day,間間餐廳都超多人等位,鼎泰豐仲要飛已經派哂唯獨係呢間Openrice新城市廣場排第一位既即刻有位唔洗等叫左兩個set dinner,一個係B餐$168,一個係$68 +$38轉set有餐湯,多士,飲品/甜品,另要10% service charge個湯都ok啦,多士幾好食,但係想講既係個個香草豬肉眼併石斑柳!!先唔講D扒細塊,個樣同茶記d雜扒飯有咩分別?食落,硬到有d難咬得開,仲硬過茶記d豬排,但收$168個餐仲話肉質鮮嫩,霸氣盡現,用字誇張到呀!!! 你地自己睇下圖,食食下都忍唔住要影相寫食評!!仲唔係茶記d豬排飯??所謂嚴選既石斑就又乾又冇味上甜品都好慢,自己同隔離台都係要催個侍應先送黎!總之其他餐廳冇位都唔好食佢,寧願去五樓食麥記算!
係新城市廣場行街,行到肚餓就去食野
叫左兩個set dinner,
一個係B餐[香草豬肉眼併石斑柳]$168,一個係[咖哩吉列豬排]$68 +$38轉set
先唔講D扒細塊,個樣同茶記d雜扒飯有咩分別?
食落,硬到有d難咬得開,仲硬過茶記d豬排,但收$168個餐
仲話肉質鮮嫩,霸氣盡現,用字誇張到呀!!!

所謂嚴選既石斑就又乾又冇味
香草豬肉眼併石斑柳
甜品都好慢,自己同隔離台都係要催個侍應先送黎!
總之其他餐廳冇位都唔好食佢,寧願去五樓食麥記算!
2013-12-26
$150.5 (晚餐)
2013-12-24 606 瀏覽
日前途經沙田,看見周圍都要等位,呢間似最少人,便選擇一吃;果然等一陣就有位。叫了兩個晚餐,分別是羊扒及黑松露帶子意粉,價錢不便宜,兩個餐共:$158 x 2 再加一,坦白說,近 $400 在這裡進食,不值。首先,環境一般,不能加分。至於食物,評價如下:(1) 餐湯味道偏淡,無甚可取。(2) 多士算是最有名的了,脆脆的有點甜味,很好味。(3) 主菜 - 羊扒肉夠騷味,算幾好食。(4) 主菜 - 黑松露帶子意粉都叫足料,唔錯。(5) 甜品另加 $15 叫了酒心朱古力蛋糕,及芒果忌廉批,前者味濃;後者芒果亦鮮甜。但如要正價 $28 就不值了。(5) 餐飲叫了兩杯凍咖啡,味淡,感覺求其,自己沖好飲過佢,是完全沒有水準之作。食物其實還算可以,但最大問題是服務--當我坐下時,想落單,不停揮手都無人理,是侍應不足吧?這點可以體諒,最大問題是有一個馬尾中女侍應,來落單時,態度馬虎、而且不客氣,好像要了她的命似的。之後問她有沒有 $15 蛋糕,說會去看,跟著無影了,亦沒有回來交代。跟著到叫餐飲時,找了另一個略胖的女侍應落單,她態度好好多,但話想要 $15 甜點時,說「已賣光」,我不禁奇怪,因為我才在落單

首先,環境一般,不能加分。

至於食物,評價如下:

(1) 餐湯
味道偏淡,無甚可取。
蘑菇湯
(2) 多士
算是最有名的了,脆脆的有點甜味,很好味。
81層多士
(3) 主菜 - 羊扒
肉夠騷味,算幾好食。
羊扒
(4) 主菜 - 黑松露帶子意粉
都叫足料,唔錯。
黑松露帶子意粉
(5) 甜品
晚餐加$15的酒心朱古力蛋糕及芒果忌簾批
(5) 餐飲
凍咖啡

跟著到叫餐飲時,找了另一個略胖的女侍應落單,她態度好好多,但話想要 $15 甜點時,說「已賣光」,我不禁奇怪,因為我才在落單前去了洗手間,見櫃子內還有不少的。

感到奇怪,待她離開後,再找另一個四眼男侍應落單,今次成功落了;之前說「已賣光」的那位,也有去看看那個櫃子有沒有,為何會說「賣光」呢?諗住賣唔晒收工有得食嗎?真是百思不得其解。

這間餐廳,我或許還會去,但希望下次去時,侍應的態度已變回正常,及真正認真的回應客人落單的要求。阿門!
題外話/補充資料: 看見現場不少人是使用團購現金券,在使用上亦非常順利,提議若光顧,可先看看有沒有進行團購活動。
2013-12-13
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
81層多士
羊扒
黑松露帶子意粉
2013-12-15 529 瀏覽
有時團購的現金券真是考你數口與智慧的遊戲,半價買到的一百元現金券,消費剛一百元才是五折,距離越遠折扣越少,難題是博洛尼亞的主食在六十多元或以上,想揍夠一百,很難! 不過食物的質素好,主食的份量足,足以彌補少賺了的折扣。以下是我三次光顧後向大家推介的食物:81層麵包與磨菇湯:博洛尼亞以麵包起家,81層麵包是鎮店之作,附近的A1和山崎等根本無法製得那麼鬆軟;磨菇湯是磨菇蓉煮成的,不是一般的磨菇+忌廉湯,而且十分香濃,真是越平凡越顯功架,最讚。羊架沙律配番茄意大利飯:羊架勁多勁大份,惜有少許韌,可接受的; 意大利飯太濕太漿,個人不太欣賞。若以羊架與“西冷牛扒併大蝦”比較,我一定會選價錢較平又較有水準的羊架。炸雞藍: 份量多而且外脆內滑,想惹味便要捱熱氣了,超值之選。魚柳併薯條也試過,雖不太差,但卻被炸雞比了下去。咖喱豬扒飯亦只是普普通通,不要在這裡嘗試了。甜品士多啤梨雪糕也是以81層麵包作底層,芝士雪芭亦是套餐甜品之精選; 反而三層榛子朱古力蛋糕卻令人有點失望,有點像金沙的味道,不值得加十五元嘗試。儘管有說這裡的咖啡不夠水準,我卻喜歡每杯咖啡附送的焦糖多士條,很貼心,記著!只有咖啡才附送。要
要我為博洛尼亞下個註腳,我會說:「越簡單,越好!」

士多啤梨雪糕
三層榛子朱古力蛋糕
咖啡附送的焦糖多士條
西冷牛扒併大蝦
炸雞藍
題外話/補充資料: 我分別在10月的24,28,30三天光顧,可能是團購的緣故,員工有點應接不遐,有員工未夠經驗,亦有員工態度殷勤,但始終較少數,要改善! 每間食肆都總會有較差的食物,這裡只要有81層麵包與磨菇湯,我還會給它一個讚
2013-10-30
5 分鐘 (堂食)
81層麵包與磨菇湯
炸雞藍
  • 81層麵包
  • 磨菇湯
是日我和朋友分別點了兩個晚餐:1) 豬扒拼龍利 $1682) 三文魚黑松露意粉 $148(相片在其他食評都會見到, 都係果啲)好食:只有跟餐果件多士一般:湯主菜唔掂: 由於多人等位,上菜速度很快速,豬扒,龍利和三文魚都是整定,臨上菜前落油鍋返一返便上碟,成碟來到是肥淋淋的。豬扒很溥,大風可吹走,味道似大昌燒烤包和美廉快餐啲質素三文魚冇魚味,可能來自大陸,成碟意粉肥淋淋。總結:食物好一般,服務和環境都係十個普通, 對不起價錢。
是日我和朋友分別點了兩個晚餐:
1) 豬扒拼龍利 $168
2) 三文魚黑松露意粉 $148

(相片在其他食評都會見到, 都係果啲)

好食:
只有跟餐果件多士

一般:

主菜唔掂:
豬扒很溥,大風可吹走,味道似大昌燒烤包和美廉快餐啲質素
三文魚冇魚味,可能來自大陸,成碟意粉肥淋淋。

總結:
食物好一般,服務和環境都係十個普通, 對不起價錢。
2013-11-23
  • 跟餐果件多士
2013-11-07 310 瀏覽
這間聞名而久的日式西餐廳 已經想試好耐, 依家係沙田有分店當然要去試下啦!紅白湯很濃, 水準不錯!以下是這間餐廳的頭號主角, 名為 81 層麵包, 果然名不虛傳, 真是每一口也很鬆很脆, 好味!主菜是羊架沙律及黑松露三文魚意粉, 水準也不錯最後是甜品, 兩件cake比較一般, 完全沒有驚喜, 反而那綠荼雪糕加上那81層麵包就的確好好味!以上餐費約 HK$450, 價錢也很合理。這間餐廳另一小角有麵包西餅可買,  我的單據可作 HK$3 折扣, 由於麵包很美味, 於是我便買了以下的原味方包回家食, 一包只有兩片, 好像是 HK$19 一包, 雖然真的不平宜, 但買回家翌日食也很鬆很美味呢!
紅白湯很濃, 水準不錯!

81層麵包
主菜是羊架沙律及黑松露三文魚意粉, 水準也不錯
黑松露三文魚意粉
甜品
綠茶雪糕+81層多士
以上餐費約 HK$450, 價錢也很合理。

81層麵包
題外話/補充資料: 餐廳另一小角有麵包西餅可買, 可用餐廳的收據作現金折扣用途, , 如在餐廳消費更多, 可獲折扣更多。
2013-10-06
15 分鐘 (堂食)
黑松露三文魚意粉
綠茶雪糕+81層多士
2013-11-04 173 瀏覽
幾個月前已經去過海港城的博洛尼亞食晚飯, 覺得幾好食, 今次決定去沙田的分店試下.先睇下set dinner, 包餐湯和81層香烤多士, 這裡的多士是必食. 套餐加$15便可以在右邊9款蛋糕中揀一款, 啱晒我.另外, 可以揀飯, 意粉或薯條, 汁就是照燒汁或洋蔥汁.有一個朋友就點咗黑椒牛沙律.朋友揀咗紐西蘭肉眼扒併大虎蝦配飯併照燒汁.塊肉眼扒幾大件, 肉質尚算可以. 大虎蝦也不欺場, 幾大隻, 肉質都彈牙.而我揀咗香草豬肉眼併石斑柳配薯條併洋蔥汁.先來雜菜湯和多士. 來到這裡, 多士必食, 好鬆化和香脆, 搽埋牛油配搭一流.香草豬肉眼本身已經入味, 唔點汁也好食. 肉質嫩滑又唔會過硬. 至於石斑柳肉質鮮嫩, 整的時間剛剛好, 唔會鞋身. 至於薯條是我愛食粗身, 炸起無幾耐, 當然好味啦~食完主菜, 當然到甜品時間.朋友點了三層棒子朱古力, 而我點軟酒心純朱古力.這兩款蛋糕的賣相好精緻, 見到已經好吸引.三層榛子朱古力外層是濃濃朱古力, 內裡有榛子, 但唔會過甜.軟酒心純朱古力外層是好濃郁的軟朱古力, 內裡慕士好滑, 而且以慕士為主, 這是我最愛. 蛋糕頂的朱古力薄脆也好好味.餐茶叫了熱
黑椒牛沙律
朋友揀咗紐西蘭肉眼扒併大虎蝦配飯併照燒汁.
紐西蘭肉眼扒併大虎蝦配飯併照燒汁
81層香烤多士
三層棒子朱古力
餐茶叫了熱咖啡, 不過這裡的咖啡只是一般.過了一個愉快晚上.
2013-10-24
紐西蘭肉眼扒併大虎蝦配飯併照燒汁
81層香烤多士
2013-10-21 114 瀏覽
之前買左團購 所以就擇日晚上時段黎食可能係平日既關係, 六點幾入, 唔駛等位, 就算係埋單時 7點左右都係唔駛等呢到既價錢都偏貴, dinner set 平均都要$120散嗌就可以 + $38 有野飲/icecream, 多士, 湯而選擇亦都不算多最後兩個人選左一個set dinner: 四個羊架(燒汁) ,配意粉 ~$158同埋散埋一個帶子risotto + $38 配餐湯同多士好快就黎 白湯好飲, 係mushroom soup配埋多士 幾好味塊多士甜甜地, 唔駛落牛油都得至於主菜帶子risotto 認真麻麻地好濟, risotto 純粹係將d 意大利飯求其撈埋d cream 咁羊架有四舊, 都幾多, 但唔稱得上好味有好多筋 亦唔夠香意粉ok最後埋得 $334但因為coupon 之前已經俾左$100 買$200 現金卷, 所以最後只需付$134平均每人約$120 , 覺得唔係好值
之前買左團購 所以就擇日晚上時段黎食

呢到既價錢都偏貴, dinner set 平均都要$120
而選擇亦都不算多

同埋散埋一個帶子risotto + $38 配餐

湯同多士好快就黎
多士
 白湯好飲, 係mushroom soup
配埋多士 幾好味
塊多士甜甜地, 唔駛落牛油都得

至於主菜
帶子risotto 認真麻麻地
帶子risotto
羊架有四舊, 都幾多, 但唔稱得上好味
有好多筋 亦唔夠香
意粉ok

最後埋得 $334
平均每人約$120 , 覺得唔係好值
2013-10-21
多士
2013-10-08 65 瀏覽
當天是假日的晚上,等候時間不算長,但餐廳內人很多,枱與枱之間超近,因此,坐在隔離枱的食客談話的所有內容,可以聽得一清二楚。就好像全部人一齊食飯。整個餐廳都很噪。食物方面(名稱已忘記)︰LAMB SALAD - 羊沒有甚麼味道,沙律不錯海鮮飯 - 飯的汁太多,令飯太濕SMALL TOAST CUBE- 這個不錯總的來說,食物的質素及份量不值這個價錢。可以不試。
食物方面(名稱已忘記)︰
LAMB SALAD - 羊沒有甚麼味道
,沙律不錯
LAMB SALAD
海鮮飯 - 飯的汁太多,令飯太濕
海鮮飯
SMALL TOAST CUBE- 這個不錯
TOAST CUBE
總的來說,食物的質素及份量不值這個價錢。可以不試。

2013-10-05 55 瀏覽
去了麵包部買了外形很像骰仔的....忘記了名稱...看圖吧!$18一粒, 好貴啊!! 但吃了之後,又覺得物有所值,外面是丹麥麵包,而內裡的芝士絕不簡單,食落啖啖芝士,雖然只係大家都認識的cream cheese 同埋cheddar cheese,但芝士迷絕對會喜歡的!P.S.麵包上的是香草,整個味道好夾。
$18一粒, 好貴啊!! 但吃了之後,又覺得物有所值,
外面是丹麥麵包,而內裡的芝士絕不簡單,食落啖啖芝士,
但芝士迷絕對會喜歡的!
P.S.麵包上的是香草,整個味道好夾。
2013-10-04
外賣自取
2013-09-15 47 瀏覽
食物等得耐,服務員無禮貌,座位迫,食兩次兩次都要催單。一班十幾人食竟然要一次過落單,飲完湯先上麵包。食物ok都無用,兩次都食到一肚氣。。。。。。。。。。。。。。
2013-09-05 47 瀏覽
要一早去沙田做嘢, 想係新城巿食早餐, 點知除麥記外無其他選擇, G/F隱閉處有一間以千層包聞名的店有做早餐, 便試一試.最低消費四十幾, 我點了魚子炒蛋多士連coffee. 多士鬆軟牛油酥香, 炒蛋有別一般茶餐廳, 魚子帶點睛作用, 好香, 只是份量有點不足, 有點吃不飽.咖啡: 日本西式食店咖啡通常不錯, 此店亦然, 濃郁黑咖啡配一小塊黑糖, 下鮮奶多寡由你決定, 苦澀變成甘香, 看一看早報, 倚著舒適的座位, 為今天的工作打氣.
egg
$50 (早餐)
egg
2013-09-01 45 瀏覽
同朋友行街食飯,見呢間餐廳無咩人等位就諗住試下所有沙律or飯意粉都可以+$38轉set dinner (有湯,包,特飲或雪糕)忌廉磨菇湯好杰好濃,磨菇打碎左每啖湯都食到磨菇,好味試左朋友嘅雜菜湯就一般,不過有好多料推介嘅麵包反而無咩驚喜, 麵包微暖牛油溶溶地都幾好, 但朋友嗰2碟係凍嘅連牛油都溶唔到燒牛肉沙律ok帶子意大利飯好膩海鮮意大利飯ok日本帶子黑松露意粉ok不過好油三文魚意粉味道一般跟餐可揀特飲或雪糕, 朋友要左芝士雪糕同豆腐雪糕, waiter 拎晒2款雪糕嚟放低就走, 2款雪糕都係白色我地跟本唔知邊隻味打邊隻味不過呢間餐廳係完全無服務可言, 無論係叫野食,枱唔夠餐具,加水...都係不斷等,而且仲好無禮貌,今日唔full已經係咁,如果佢full晒咪仲差??個人覺得最好味係個湯, 麵包如果暖就好味,主菜就好一般囉食飽我地就會知點解無咩人等位,我地亦唔會再嚟
同朋友行街食飯,見呢間餐廳無咩人等位就諗住試下
忌廉磨菇湯好杰好濃,磨菇打碎左每啖湯都食到磨菇,好味
試左朋友嘅雜菜湯就一般,不過有好多料
燒牛肉沙律ok
帶子意大利飯好膩
海鮮意大利飯ok
日本帶子黑松露意粉ok不過好油
三文魚意粉味道一般
個人覺得最好味係個湯, 麵包如果暖就好味,主菜就好一般囉
食飽我地就會知點解無咩人等位,我地亦唔會再嚟
2013-08-22
2013-07-29 54 瀏覽
買咗博洛尼亞嘅團購,團購限制多多,一係6點後先用得,二係只有個半鐘用餐時間。我買嘅團購內容係$40當$80,一共買咗兩張;老屈咗同行嘅陳生比今餐嘅尾數 我出豉油,陳生出雞,抵啊!佢有份set dinner menu,不過價錢略貴而且款式少,喺main menu揀咗個黑松露三文魚意粉 同帶子risotto加$28跟湯,丹麥麵包,飲品或雪糕。-- 開飯啦 -- *紅白湯*成碗羅宋湯都係番茄、洋蔥、西芹.. 果然係足料冇欺場!另外,忌廉磨菇湯好香,磨菇味非常濃郁,飲落去滿口都係磨菇碎、加上洋溢住磨菇嘅香濃味,真係好幸福啊  羅宋湯完全被比下去。*丹麥麵包*食個時都唔知呢塊包係人手制造81層丹麥麵包,即係搓折出81層嘅麵團再發酵而成,心諗係咪有81層咁多先?anyway,係幾好食嘅,我忍唔住食咗3塊。麵包外層烤至金黃&少少脆,內裡松軟,帶有輕微嘅蜂糖甜香,好有口感啊  好好味*黑松露三文魚意粉*先將黑松露拌勻意粉及香菇,每啖都有黑松露嘅香味 三文魚略為煮得太老,口感太過結實。*帶子risotto*帶子夠大粒,而且夠嚼頭 意大利飯每一粒都好飽滿, 食落煙韌同夠哂creamy,只係飯嘅比例太多,加
買咗博洛尼亞嘅團購,團購限制多多,
一係6點後先用得,二係只有個半鐘用餐時間。

我出豉油,陳生出雞,抵啊!

跟湯,丹麥麵包,飲品或雪糕。

-- 開飯啦 --

*紅白湯*
成碗羅宋湯都係番茄、洋蔥、西芹.. 果然係足料冇欺場!
另外,忌廉磨菇湯好香,磨菇味非常濃郁,
飲落去滿口都係磨菇碎、加上洋溢住磨菇嘅香濃味,
真係好幸福啊
 羅宋湯完全被比下去。
跟餐﹣羅宋湯
跟餐﹣羅未湯
跟餐﹣磨菇湯
*丹麥麵包*
食個時都唔知呢塊包係人手制造81層丹麥麵包,
即係搓折出81層嘅麵團再發酵而成,心諗係咪有81層咁多先?
anyway,係幾好食嘅,我忍唔住食咗3塊。
麵包外層烤至金黃&少少脆,
內裡松軟,帶有輕微嘅蜂糖甜香,好有口感啊
 好好味
*黑松露三文魚意粉*
先將黑松露拌勻意粉及香菇,每啖都有黑松露嘅香味

三文魚略為煮得太老,口感太過結實。
*帶子risotto*
帶子夠大粒,而且夠嚼頭

意大利飯每一粒都好飽滿, 食落煙韌同夠哂creamy,
只係飯嘅比例太多,加上除咗飯就只有飯,
沒有其他配菜,吃得多感覺好膩。
*甜品雪芭*

好清新嘅presentation,LIKE!
雪芭伴以麵包脆脆及朱古力醬,
滿足哂我個甜品胃啊 =D
味道方面,芝士味雪芭怪怪咁,綠茶雪芭比較合理。
芝士雪芭
綠茶雪芭