2024-01-02 76 瀏覽
一走入嚟,已經飄嚟肉骨湯嘅香味,心諗:呢個拉麵一定正!首先,我㩒咗碗經典豚骨拉麵,湯頭濃郁到爆燈💡,一啖落肚就暖笠笠好滿足。食落去好滑嘅拉麵同埋啲燒肉🥩叉燒,真係得嚟做工,肉質鬆化得嚟唔肥膩,啖啖肉嘅香味係咁漫過舌尖,半溏心嘅蛋黃,微微流心,讚啦透心涼,啱晒喜歡糖心蛋嘅食客。轉個頭試咗個巧克力布甸🍫,無論賣相定味道都好得意,個布甸幼滑得黎又唔會太甜膩,食落唔覺得罪惡,個巧克力味夠濃但又唔會蓋過布甸嘅細滑。最後,一杯厚奶茶,啱哂同啲拉麵同甜品搭配,齋飲奶茶,都覺得來到既係享受,香滑而且很香茶味,唔會太甜膩,真係飲落好順喉😋。下次一定再黎,要同班Friend仔分享吓我嘅新發現!

🍜博多拉麵-火之鳥📍西環▪️赤香辛豚骨湯拉麵 ($70)這裡真的是港大學生的飯堂🤣在社交平台打卡還會送溏心蛋🥚(所以當天吃了兩隻蛋🤣飽到上頭頂)lunch set更是低至$70元還包餃子和汽水!雖然這裡的環境比較狹窄 但是性價比還是挺高的🆙建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
🍜博多拉麵-火之鳥
📍西環
▪️赤香辛豚骨湯拉麵 ($70)

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
2022-04-22 348 瀏覽
好少搵到唔洗加一既拉麵店,係一間唔夠20個位既小店,1位日本師傅主理,再加一個part-time妹妹。我食左lunch set ($70),豚骨拉麵+餃子+汽水,豬骨湯唔係濃到漿口個隻,感覺唔油膩,個細麵彈牙幾唔錯,就咁飲個湯咸左少少,但浸住拉麵一羹羹食又覺得OK冇咁咸。叉燒半肥瘦,set 既話叉燒係得1片,就咁叫博多豚骨湯拉麵就有3塊叉燒($66)。但因為有餃子所以我都覺得足夠,脆皮日式煎餃唔錯,個皮薄又脆又鬆化! 仲有溏心蛋我都覺得係恰到好處。因為一人餐廳,都預左野會等耐少少,但整體感覺都不錯,各方面都好平均,食完都滿足亦夠飽,係一間不錯既街坊小店。

2022-04-09 251 瀏覽
不經意在西環,一個人要醫肚的中午時間!看見這拉麵小店!店內沒有人,也沒有甚麽的期望!但當服務員送上一碗豚骨醬油拉麵,買相很吸引!味道也超乎想像!然後,我再叫一份餃子,餃子買相也很曰本風,味道也很好,附上的醬油也非一般的,看見對面的曰本男孩子,也叫了兩份食物!可能是常客!可以再來的店子!
2021-11-27 446 瀏覽
今日我同屋企人(3個)嚟呢到食拉麵,去到寫完 order 野嘅紙就有兩母子行咗入嚟,即刻交咗佢哋嗰張紙。過咗一陣,個店員就上嗰兩母子嘅菜,我哋一個麵都未有。咁呢間野得一個廚師,好明顯反映到完全唔係跟次序煮!其實都唔係太重要,再等多15分鐘,我哋啲麵先有。啲麵都可以,流心蛋都唔錯,但係啲叉燒又凍又硬,差唔多同冇煮過冇分別 ,豬骨湯太鹹,杯菜同水冇乜分別。店員黑口黑面,找錢可以話冇100蚊紙。以後唔會再去!

店員黑口黑面,找錢可以話冇100蚊紙。

以後唔會再去!
2021-10-20 455 瀏覽
相信屋企附近都會有一兩間街坊小店,今次我地去到哩間拉麵店,以前係西環雖一一間拉麵,價錢咁多年都好似冇乜變過,今次就試試佢啦😛🐷豚軟骨拉麵 $78 (6.7/10)見到好多人推介軟骨,醬汁醃得唔錯,醬油味香醇,不過肉質偏乾🙈。豚骨湯夠白,有豬骨味同膠質但唔夠厚,飲一啖有味但好快就消失左😮‍💨,變相麵身幾掛湯幾好😗,都唔係好嗦到湯底嘅味道。招牌博多細麵,食落麵粉味都幾香,份量剛好。🐔豚軟骨醬油拉麵(雞湯)$80 (6/10)淺白嘅雞湯水,味道比豚骨湯更淡,即使蔥油都比湯底香同突出🙈。✨落單後先付款,後上菜

🐷豚軟骨拉麵 $78 (6.7/10)

🐔豚軟骨醬油拉麵(雞湯)$80 (6/10)

✨落單後先付款,後上菜
2021-08-16 362 瀏覽
價錢、定位、味道都係街坊拉麵店湯底、麵、同埋配餸都無乜特別湯底偏咸而無乜層次,但加左啲小菜(?醃蘿蔔同疑似辣菜莆)之後都ok🙈麵煮得唔會太淋(雖然我request 左硬)但食得出無特別擺心機落去叉燒又係咸,同埋幾嚡口😳煎餃真係即刻煎出黎嘅,熱辣辣多汁👍但又係咸同油😟總之就係好平民街坊嘅一間,但$70 食到拉麵set 都還可以接受嘅
價錢、定位、味道都係街坊拉麵店

湯底、麵、同埋配餸都無乜特別

叉燒又係咸,同埋幾嚡口😳

煎餃真係即刻煎出黎嘅,熱辣辣多汁👍但又係咸同油😟

2021-07-11 367 瀏覽
蕃茄雞湯清新麵條口感滑溜配料用心製作價格性價比高印像中火之鳥以前是主打白雞湯拉麵的。但現在似乎是以豚骨和清雞湯為主。沒有試過蕃茄雞湯,喝了一口覺得很清新。鮮甜蕃茄和清雞湯配合得很好,即使在炎炎夏日都胃口大增。以前的麵條比油麵更粗,現在的幼很多,我比較喜歡現在的。要了普通硬度的麵條,口感滑溜,掛湯力足夠,很不錯。叉燒口感結實但不鞋,肉味都不錯。流心蛋亦很美味。$80品嚐一碗很不錯的拉麵。性價比比很多拉麵店高。
蕃茄雞湯清新
麵條口感滑溜
配料用心製作
價格性價比高

叉燒口感結實但不鞋,肉味都不錯。流心蛋亦很美味。

$80品嚐一碗很不錯的拉麵。性價比比很多拉麵店高。

2021-05-24 452 瀏覽
今次就喺香港大學附近搵嘢食😋嚟到呢間拉麵店個陣 第一感覺係平平無奇但見到價錢又幾吸引 即管一試!餐廳入面位置唔多 人都唔多正正因為咁 都真係有種係日本小區靜靜地食拉麵嘅感覺🙈而餐牌選擇都幾多 主要都係湯底上嘅分別因為係博多拉麵 幼麵同豚骨湯係主調麵底係幼拉麵 我哋揀咗偏硬質地都彈牙嘅 但掛湯能力就一般辛辣湯底主要係豚骨湯加一勺辣油所以沖淡咗都唔會好辣 屬於表面香辣個種味噌湯唔會太咸 但同時都比想像中無咁濃叉燒煮到好腍 入口即溶🤤而且用fb/ig打卡會送醬油蛋或者汽水一罐但蛋就無咗溏心 亦偏乾————————————————————————總結相比其他拉麵店 呢度整體味道偏淡未必好岩香港人口味但的確係日本拉麵店食到嘅味道!連埋樸實無華嘅裝修 有種去左日本旅行嘅感覺🙈而且價錢又真係好貼地 cp價都幾高嘅👍🏻
今次就喺香港大學附近搵嘢食😋
嚟到呢間拉麵店個陣 第一感覺係平平無奇
但見到價錢又幾吸引 即管一試!

餐廳入面位置唔多 人都唔多

————————————————————————
總結
相比其他拉麵店 呢度整體味道偏淡
未必好岩香港人口味
但的確係日本拉麵店食到嘅味道!
連埋樸實無華嘅裝修 有種去左日本旅行嘅感覺🙈
而且價錢又真係好貼地 cp價都幾高嘅👍🏻
2021-05-18
赤香辛豚骨湯拉麵
濃厚味噌豚骨湯拉麵
2021-05-17 297 瀏覽
今天在這裏食晏,12:11分下單,大約到12:40碗麵才煮起,塊义燒凍的,碗麵超咸,服務態度非常惡劣。不會再去,還他們出單不跟次序,如果做一碗咁難食的拉麵要三十分,咁執得了。
2021-04-23 436 瀏覽
今日經過西環見到呢間拉麵, 外面普普通通裏面座位唔多得一個師傅一個waiter。因為今日冇食早餐非常之 肚餓,所以不如早啲食晏。 呢間餐廳係要先畀錢然後佢才攞嘢食過嚟畀你。我叫咗佢哋嘅標準豬骨湯拉麵, 當然食拉麵一碗邊度夠我。所以我加咗一份麵底。拉麵一潭度湯底好香, 麵質夠淋吸曬所有湯嘅香味。呢間嘢好有正宗日本风味。我覺得好正!其實都唔係貴80蚊左右到!加抵喎!我決定今個星期六帶埋啲屋企人嚟食。 如果你間餐廳有啤酒供應嘅話,一口凍啤酒, 然後食返碗熱辣辣嘅拉麵!正!
我叫咗佢哋嘅標準豬骨湯拉麵

, 當然食拉麵一碗邊度夠我。
所以我加咗一份麵底。
拉麵一潭度湯底好香, 麵質夠淋吸曬所有湯嘅香味。
呢間嘢好有正宗日本风味。
我覺得好正!
其實都唔係貴80蚊左右到!加抵喎!
我決定今個星期六帶埋啲屋企人嚟食

2019-09-05 2082 瀏覽
第一次食呢間拉麵..佢好想食拉麵,於是去下,呢間係朋友介紹既😊😊😊😊😊😊一個set lunch 拉麵+小食+可樂$70,不用加一😊😊😊有三個set, 感覺set抵食d😛我叫左set b 拉麵+三文魚飯團,個拉麵湯底太咸😅😅麵質正常個飯團好大舊,但飯團三文魚原來吾係刺身飯團,係三文魚鬆,味道太咸😅😅飽就飽既🤣🤣打卡有送蛋或汽水,我地都有打卡😊😊D服務員態度一般😅😅😅😅
飽就飽既🤣🤣
打卡有送蛋或汽水,我地都有打卡😊😊
D服務員態度一般😅😅😅😅
2019-09-05
2019-07-08 1165 瀏覽
今次黎到我娘親極力推介既拉麵小店❣️❣️❣️計計下其實都有五,六年無係香港食過拉麵啦既然有人誠意推介 梗係試下佢有幾正先鋪頭晤大 大概廚房已經係一半位置樓面有一位侍應負責 佢一個人走全場但其實佢都盡量照顧大家需要 倒茶都自動波👍👍叫完麵 要等大概十至十五分鐘 即煮關係 如果多人就要等更耐 建議可以避開食飯時間食😊 我係七點去到 岩岩未有人排隊今日試左香黑豚肉骨拉麵 七十蚊豚肉有四大舊 肥瘦分明 入口即溶仲有半隻糖心蛋 蛋味十足 糖心係岩岩好凝結既狀態麵底要左軟麵 我都係略嫌佢硬左少少順便一提 呢到check in可以送原隻糖心蛋或汽水 真係好抵食👍👍👍👍
今次黎到我娘親極力推介既拉麵小店❣️❣️❣️
計計下其實都有五,六年無係香港食過拉麵啦
既然有人誠意推介 梗係試下佢有幾正先

豚肉有四大舊 肥瘦分明 入口即溶
仲有半隻糖心蛋 蛋味十足 糖心係岩岩好凝結既狀態
麵底要左軟麵 我都係略嫌佢硬左少少

2019-06-18 882 瀏覽
Pork cartilage tomatoes sauce ramen (chicken soup) $80 (👅: 7.9/10)This is my first time to try pork cartilage,🧐at first I think of chicken cartilages which I don’t really like the strong feeling of it as it was so hard like a bone🤔but the pork cartilage is totally different from the chicken one!!😳I am so surprise that the pork cartilage part taste so soft tender🤩and juicy, also the cartilage taste like collagen👍🏻 which is not really taste like bone which is better than the normal pork ramen😝//Lu

豚骨拉麵

Lunch set A: Tonkotsu ramen(pork base soup) • Chinese dumplings $70 (👅: 7.5/10)
餃子
The dumplings is kind of thinwhen they fried it but the taste is still fine.
餃子
🥴The pork of the ramen is a bit harder than the pork cartilage that I like the most🤓the original pork without any fat and that’s why not that soft but can taste a bit bbq style👍🏻
番茄豚軟骨雞湯拉麵
but the noodles are not the one I want and absorbed soup quickly started to turn crook from straight so soon as u order soft when I am choosing the noodles and it’s chewy
2019-04-30
番茄豚軟骨雞湯拉麵
あれは令和元年5月13日の事でした。香港のMTRが列車事故を起こして、お客様にご迷惑をお掛けしたとの事で、乗車料金を子供料金にてご提供する3日間の期間の最終日であった。普段行くことのない香港島の行ったことのない駅へ行こうと。できれば、駅から近い場所にあるラーメン屋さんで食事ができれば、尚良いと。『ひのとり』とひらがなで表記された看板。上環、西営盤、香港大学(HKU)、堅尼地城の港島ラインの某駅前より徒歩3分の場所にそれはあった。店主は白髪が良く似合う物静かな方であった。店の切り盛りは、白髪の店主と色白の女性店員が一人のみ。普段は行列のできるラーメン屋との事であるが、小生がお伺いした時間には客数は疎らでカウンター席には、小生ただ一人であった。ラーメン屋にはお冷が定番であるが、この店はいい温度加減の番茶が振舞われ、飲み干すごとに店員さんがお茶を入れてくれるというスタイルである。博多豚骨ラーメンの店との事であったが、醤油豚骨ラーメン、麺硬め、ねぎ多めの定番で攻めてみた。チャーシュー、メンマ、ネギ、キクラゲ、煮卵、魚粉が盛られ、麺は縮れ麺。ラーメンが盛られたラーメン鉢には『ひのとり』(鳳凰)が
カウンター席には、小生ただ一人であった。ラーメン屋にはお冷が定番であるが、この店はいい温度加減の番茶が振舞われ、飲み干すごとに店員さんがお茶を入れてくれるというスタイルである。博多豚骨ラーメンの店との事であったが、醤油豚骨ラーメン、麺硬め、ねぎ多めの定番で攻めてみた。チャーシュー、メンマ、ネギ、キクラゲ、煮卵、魚粉が盛られ、麺は縮れ麺。ラーメンが盛られたラーメン鉢には『ひのとり』(鳳凰)が描かれている。日本人が幼少の頃から慣れ親しんでいるラーメン鉢。見るだけでホッとする。銭湯のタイルに描かれた富士山を観ながら湯船に肩まで浸かって10数えるあの感じ。高菜、紅生姜、白ゴマを薬味として、混ざり合う味の芸術作品。白髪の店主のバンダナと店主の好みの音楽と整然とした厨房と。正に、アトリエに相応しい。フランチャイズ化されたラーメン屋が数多くある中で、頑なまでに日本人の店主の矜持が感じられる店に出会うことはなかなか無い。最後に小生が中華そばという観点から、また、個人的嗜好を書き記す。第一旭と新福菜館の醤油ラーメンである。
  • 醤油豚骨ラーメン+麺硬め+ネギ多め
  • 自家製煎餃子