2021-06-08 115 瀏覽
櫻花蝦湯底拉麵👍🏼濃底幾濃、拉麵有咬口但有點似擔擔麵底個口感😂豬肉片係精粹😋肉質軟淋而且帶點脂肪✨食落好香肉味好正而且可以自己加蒜蓉😆啱晒重口味人士❕可惜真係坐得好迫😂有隔板都會手踭同隔離檯撞到😕不太舒服
櫻花蝦湯底拉麵👍🏼
濃底幾濃、拉麵有咬口但有點似擔擔麵底個口感😂
豬肉片係精粹😋肉質軟淋而且帶點脂肪✨食落好香肉味好正
而且可以自己加蒜蓉😆啱晒重口味人士❕
可惜真係坐得好迫😂有隔板都會手踭同隔離檯撞到😕不太舒服
2021-05-28 110 瀏覽
已經有一段時間無都去旅行🧳,這間拉麵店裝修有日本街邊拉麵小店感覺。💰人均$100 Dinner烤到微焦的叉燒口齒留香,濃醇蒜香🧄豚骨湯底,意猶未盡。是很不錯的選擇。

💰人均$100 Dinner

烤到微焦的叉燒口齒留香,濃醇蒜香🧄豚骨湯底,意猶未盡。

是很不錯的選擇。

2021-04-23 993 瀏覽
呢個商場裝修完之後開左幾間新餐廳,呢間餐廳嘅裝修好似日本嗰啲屋台,好有日本feel。餐廳嘅點餐方式都好日本,係自助喺出面部機叫完俾埋錢,之後佢會出張飛仔,然之後直接比廚師。 🍴 別天神套餐 (豚骨湯麵+餃子) ($105) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 豚骨湯底超濃,而且唔會好鹹,食得出係勁足料整成嘅湯底。拉麵有得比你揀軟硬度,我揀適中真係煮得剛剛好,有彈性得嚟唔會好難咬。而且比嘅豚肉份量好慷慨,肥瘦剛好,好淋同有炭烤味! 🍴 蝦味噌豚湯麵 ($85) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 勁足料嘅櫻花蝦鋪係拉麵上面,未食已經覺得好吸引。湯底一樣都係咁濃,而且仲更有鮮味,個人鍾意呢個多啲。 .............................. 博多拉麵別天神 地址📍: 將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G09號舖 總評分: 6.8/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境👀: ⭐️⭐️⭐️ 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️ 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️💫 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫

🍴 蝦味噌豚湯麵 ($85) ⭐️⭐️⭐️⭐️

衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
午餐
2021-04-12 185 瀏覽
之前旺角分店關門了,今天來到將軍澳,再次支持博多拉麵別天神。自助落單,我覺得OK。A,拉麵,只有兩種選擇,湯底是基本的豚骨湯底 $75,另一種是蝦味噌豚骨湯底 $85。叉燒好好食,不太硬,又有咬感。 B,小食,主要都是兩種,餃子 $35 (6隻),及小龍蝦蟹子沙律 $35,兩項都好吃。套餐是A+B,要注意的是,第一,套餐餃子只有4隻;第二,套餐送蛋 - 味付玉子。如果不喜歡吃蛋,建議單叫拉麵。加麵底 $10,抵食夾大份。總評味道:一分錢,一分貨,中級日本餐廳;環境:環境很舒服;服務:店員有禮貌;衛生:乾淨。

自助落單,我覺得OK。

加麵底 $10,抵食夾大份。

總評
味道:一分錢,一分貨,中級日本餐廳;
環境:環境很舒服;
服務:店員有禮貌;
衛生:乾淨。
  • 蝦味噌豚骨湯麵
  • 小龍蝦蟹子沙律
2021-03-11 166 瀏覽
21年2月21日,之前都一直想試呢間拉麵店今日終於來試到啦,唔算太大驚喜但疫情關係,太耐冇得出國旅行啦食返碗拉麵🍜當自己去左日本吧食物是自己入錢喺呢部機買的,簡單易用,日本好多地方食拉麵都是這樣的🤓所以我已經覺得好有feel啦揀好之後,搵位座便可,店舖位置唔多,大概10個位左右,買完飛給店員便可最似日本嘅地方就是有冰水同茶免費供應我記得日本好多食拉麵的地方都是這樣可樂只需$10~餃子是跟餐的,味道一般,皮都算簿~义燒另外再加$15因為男朋友鍾意食肉~味道一般,冇驚喜來到主菜,呢碗係別天神拉麵,整體還好,湯味夠濃,配菜份量足料另一碗係蝦味噌湯麵🍜蝦味尚算濃郁,其他同上
21年2月21日,之前都一直想試呢間拉麵店
今日終於來試到啦,唔算太大驚喜
但疫情關係,太耐冇得出國旅行啦
食返碗拉麵🍜當自己去左日本吧
最似日本嘅地方就是有冰水同茶免費供應
我記得日本好多食拉麵的地方都是這樣
可樂只需$10~
餃子是跟餐的,味道一般,皮都算簿~
义燒另外再加$15
因為男朋友鍾意食肉~味道一般,冇驚喜

另一碗係蝦味噌湯麵🍜蝦味尚算濃郁,其他同上
2021-02-21
2021-02-02 229 瀏覽
我記得舊年11月左右係旺角分店食過一次,想再食多次個陣見已經結業。上網查過,原來唔單止之前旺角有分店,見到將軍澳有分店,所以今日去左寶琳食。寶琳分店別天神係新都城戲院附近,啱啱電梯後面既一個約200尺左右大既位置,落單以買食券型式,然後交食券比店員自己揀位坐。哩間店係全吧檯,開放式廚房型式,大約有12個坐位,檯面比較窄,櫈係單槓有軟墊既圓頭酒吧櫈。檯面有基本用既餐具,麥茶,紙巾,調味料以及唔係太多店會提供既辣芽菜😍😍今次點左蝦味噌拉麵配有餃子同飲品既套餐。🥣🥣湯底係以豚骨為主,飲落第一啖好似牛奶,又甜又滑,後勁有少少味噌既鹹香味,店內聲稱湯底只係用純水以及豚骨淆湯,並冇使用牛奶,豚骨粉及味精,的確我覺得比其他店係有不同口感,美味😋😋😋😋🍜🍜麵用中細麵制作,落單個陣唔記得要硬麵,不過出到黎既麵質都幾好,咬落唔會林bet bet爛曬,而且好有彈性同爽口。🍥🍥配菜有糖心蛋,粟米粒,青蔥,櫻花蝦,紫菜及叉燒。糖心蛋既醃漬顏色唔會好深色,味道適中唔會太鹹;櫻花蝦口感清脆有鹹香而且冇腥臭味;叉燒睇落似用梅頭肉制成,食落肉質偏瘦但有肉汁,而且唔會韌,加上有用火槍燒過,仲帶有少少焦香味😍😍😍每塊有8×
我記得舊年11月左右係旺角分店食過一次,
想再食多次個陣見已經結業。
上網查過,原來唔單止之前旺角有分店,
見到將軍澳有分店,所以今日去左寶琳食。

寶琳分店別天神係新都城戲院附近,
啱啱電梯後面既一個約200尺左右大既位置,
落單以買食券型式,然後交食券比店員自己揀位坐。

今次點左蝦味噌拉麵配有餃子同飲品既套餐。

🥣🥣湯底係以豚骨為主,飲落第一啖好似牛奶,
又甜又滑,後勁有少少味噌既鹹香味,
店內聲稱湯底只係用純水以及豚骨淆湯,
並冇使用牛奶,豚骨粉及味精,
的確我覺得比其他店係有不同口感,
美味😋😋😋😋
🍜🍜麵用中細麵制作,落單個陣唔記得要硬麵,
🍥🍥配菜有糖心蛋,粟米粒,青蔥,
櫻花蝦,紫菜及叉燒。
糖心蛋既醃漬顏色唔會好深色,
味道適中唔會太鹹;
櫻花蝦口感清脆有鹹香而且冇腥臭味;
叉燒睇落似用梅頭肉制成,
食落肉質偏瘦但有肉汁,而且唔會韌,
加上有用火槍燒過,仲帶有少少焦香味😍😍😍
每塊有8×5×0.3厘米左右大細(共兩塊),
不過真係好好味!滿足!🤤🤤🤤

餃子係一般好多地方都食到既煎韮菜餃,
餃子煙韌,表面唔會太油膩,
底面有淡淡焦香😋😋

價錢方面由$10 - $110左右,中等價錢吧!
店鋪雖然係細但好有係日本拉麵店食麵既感覺,而且店員雖然唔多,但態度非常好,好主動問客人要求,上餐有示意,離坐個陣都會講聲多謝送客,我個人好推薦黎哩度食麵,
下次放假再黎食🤤🤤🤤
蝦味噌拉麵
蝦味噌拉麵
2021-01-30 206 瀏覽
放假就一定😴😴😴😴飽先起身 起身沖下涼 整理屋企都已經1500 後飲茶又遲左少少 , 但星期6 食下午茶度度多人所以就楝左別天神 去到別天神就係先係機買飛 再俾店員 咁豚骨湯一定要滾湯 ,超熱 因為食完就會暖笠笠, 通常都會嗌套餐, 有埋餃子 同 野飲, 食完可以唔洗食第2 餐 🤣🤣🤣🤣拉麵一黎到就先飲湯,夠 濃郁之後就加辣牙菜 , 其實之後就會喪加, 因為辣芽菜好開胃, 其次就落芝麻 & 少少蒜 再加埋啲配菜一齊食, 再飲湯 就慢慢地飽 🤣🤣 叉燒都幾好, 會燒下佢 有焦香味 , 所以有時係要滿足下自己個胃 ,餃子係正常, 湯底每次都keep到個水準
放假就一定😴😴😴😴飽先起身
起身沖下涼 整理屋企都已經1500 後
飲茶又遲左少少 , 但星期6 食下午茶度度多人
所以就楝左別天神
去到別天神就係先係機買飛 再俾店員

琴日專登同男朋友去咗寶琳睇樓(要上車真係好難🥲),睇完之後勁肚餓,於是就走咗入新都城覓食,見到呢間新開嘅拉麵店,個環境都幾有日本嘅感覺,再加上都真係好耐冇食過拉麵,於是就決定入去試吓。佢嘅環境專登營造到好日本嘅感覺,不過間舖頭嘅面積有啲細,座位都唔多,而且有啲迫,坐得唔係咁舒服。佢係用自助售賣機嘅,一部係信用卡俾錢,另一部就係信用卡同現金都可以俾錢,係嗰部自助售賣機度揀咗自己要食嘅嘢,比完錢,就會有店員帶你過去坐。佢嘅位置係咁樣嘅,前面放咗啲杯同埋凍麥茶🍵坐低之後我就自己斟咗黎飲,麥茶嘅味道唔錯。座位上面放咗好多唔同嘅調味料,有拉麵胡椒、七味粉、蒜蓉、薑絲、芝麻等等,方便你食嘅時候自己揀選啱自己嘅調味料。我哋揀咗一個豚骨拉麵同埋一個蝦味增套餐,套餐可以揀食沙律或者餃子🥟,我哋就揀咗餃子。🎈餃子🥟餃子嘅味道其實好似大阪王將出嗰一款自己買返屋企整嘅餃子,而且咬落去可以見到,餡料唔算太多,但味道都叫做唔錯🎈豚骨拉麵🍜佢嘅拉麵聲稱冇加入牛奶、豬骨粉、味精,而我飲第一啖湯嘅時候,的確飲得出有好重嘅豬骨味同埋淡淡的奶香,佢呢個湯底幾清,而且有啲木耳絲,食落既口感會豐富啲。佢嘅拉麵係可以揀軟硬程度嘅

🎈餃子🥟

🎈豚骨拉麵🍜

佢嘅拉麵係可以揀軟硬程度嘅,我哋無特別挑選到,發現佢就咁上嘅拉麵其實面身係偏硬嘅,如果鍾意食霖嘅人可以揀返偏軟,但呢度要講返一點,就係佢嘅拉麵食落仲有鹼水味,拉麵同個湯一齊食嘅時候,係影響埋個湯嘅味道。

🎈蝦味噌拉麵🍜
呢個湯底嘅味道更濃郁,有好香嘅蝦味,一開頭食頭幾啖嘅時候覺得唔錯,但係食落會越嚟越鹹,所以最後我係食唔晒嘅

同埋都係同一個問題,就係佢啲拉麵嘅鹼水味真係好重,其實咁樣好影響個拉麵嘅質素,就咁食啲麵好麻麻地,配埋湯食,佢又影響埋湯嘅味道,我唯有係咁將佢啲粟米撈埋個拉麵一齊食,咁樣就可以減少啲啲鹼水味,不過佢嘅糖心蛋係堅好食嘅!

總括黎講,呢間嘅拉麵真係普普通通,不過不失,而且性價比真係唔高,係我只會試一次嘅拉麵店。

2021-01-02 183 瀏覽
拉麵店位於寶琳MCL戲院旁邊,位置有點隱蔽。餐廳設計有日本風味,只提供日式bar枱,開放式設計空氣相對流通呢度用自助點餐形式,好似日本咁樣自己去自動售賣機點餐,職員友善又有禮貌,環境都好乾淨地方細細,一眼見晒,可以隔開位坐,坐得都好舒適安心主要售賣豚骨拉麵,好似一貫日本出名拉麵店,選擇貴精不貴多自動售賣機簡單方便,可以用信用卡拍卡或現金付款指示清晰,食法任擇,可按個人喜好,選擇麵底軟硬程度,自行加味料、芽菜,最喜歡日本呢種以客為本的經營模式蝦味噌豚骨拉麵套餐($115)拉麵我楝偏硬,湯底相當香濃,豚肉超正,非常之淋及入味,之後自己加咗芽菜及蒜蓉,食完連湯底都飲哂餃子一碟有4隻,太肚餓未及影相就吃咗一隻蝦味噌豚肉拉麵($85)

地方細細,一眼見晒,可以隔開位坐,坐得都好舒適安心

主要售賣豚骨拉麵,好似一貫日本出名拉麵店,選擇貴精不貴多

自動售賣機簡單方便,可以用信用卡拍卡或現金付款

蝦味噌豚骨拉麵套餐($115)

餃子一碟有4隻,太肚餓未及影相就吃咗一隻

蝦味噌豚骨拉麵套餐-蝦味噌豚骨拉麵

蝦味噌豚骨拉麵套餐-餃子

蝦味噌豚肉拉麵($85)

蝦味噌豚骨拉麵

2021-01-01
蝦味噌豚骨拉麵套餐-蝦味噌豚骨拉麵
蝦味噌豚骨拉麵套餐-餃子
蝦味噌豚骨拉麵
  • 蝦味噌豚肉拉麵套餐
2020-12-27 102 瀏覽
因為二人限聚令嘅關係,所以撇甩仔仔,同老公落去樓下食新開嘅拉麵,個餐牌得幾種選擇,所以我同老公一人試咗一個,老公食咗豚骨拉麵,我就食咗蝦味噌拉麵,另外帶多咗個餃子。餐廳唔係好多人,亦都唔係好多位置,首先要喺自動售賣機買飛,揀好食咩之後,俾錢然後將張飛俾店員,好似日本啲拉麵店咁!然後自己搵個位坐低,餐廳好貼心,佢張紙巾盒放咗喺上邊,比較乾淨衛生,等咗一陣就已經有得食,見到廚師喺度煮俾你食,真係好有日本feel。我覺得個蝦味好濃,好正,拉麵好入味,配埋餃子,個餃子好多汁,個皮有少少脆,我一定會encore。豚骨拉麵就同正常拉麵差唔多😅不過都係個湯好濃好好味

豚骨拉麵就同正常拉麵差唔多😅不過都係個湯好濃好好味
蝦味增拉麵
豚骨拉麵
蝦味增拉麵
豚骨拉麵
1K
好一段時間沒吃拉麵,於是就和老公來了這家在新都城開業不久的拉麵店!店舖細細間,座位不多,全是吧枱座位,裝潢幾有風味,仿如去了日本的拉麵小店~~~入座前先在食券機購票,利用現金的一部機,電子支付則是另一部機。拉麵只有兩款選擇,豚骨湯麵及蝦味增豚骨湯麵。可加$30配成套餐,套餐包一碗拉麵及餃子/小龍蝦蟹籽沙律。煎餃子,外皮的厚度恰好,煎得都算脆。餡料足,但肉汁不算多,而且味道不算香口惹味,質素普通。豚骨湯麵,配料有紫菜﹑木耳﹑叉燒及溏沁蛋。先試一口湯,湯頭順滑不油膩,但味道淡薄,加了不少芝麻來增添香氣及濃郁度。桌上另提供七味粉﹑拉麵汁﹑辣芽菜及蒜蓉等配料,可按個人口味加到拉麵中。麵質較為軟稔,尚可接受!溏沁蛋流心又入味,好吃!!木耳爽口,叉燒夠入味又稔滑不肥膩~~蝦味增豚骨湯麵,配料是紫菜﹑粟米﹑櫻花蝦及叉燒。櫻花蝦的份量不少,令湯底味道更濃,但欠缺鮮香,味道單調。老公平時比較接受重口味食物,他都覺得這款拉麵的味道太濃而不太喜歡。綜觀而論,兩款拉麵及餃子的質素都不太突出,CP值不高。

煎餃子
豚骨湯麵

蝦味增豚骨湯麵

綜觀而論,兩款拉麵及餃子的質素都不太突出,CP值不高。
2020-11-20
2020-12-03 177 瀏覽
屋企商場開咗間別天神拉麵,趁今日放假,一於去試試。一個人叫了櫻花蝦味增豚骨湯拉麵加煎餃子。這店非常細小,座位比較迫,但我比較高大,坐得非常不舒服。約5分鐘,麵到。麵份量不少,湯底亦算可以,櫻花蝦份量落得多。但整體來講,唔見得特別標青。而叉燒得兩片,亦比較薄,味道亦普普通通。煎餃子睇落比較油膩,餃子皮亦唔覺得煎得特別脆及香口,但餡嘅份量尚算可以,豬肉味道尚算不俗。整體而言,水準算合格,但又未至於吸引到再來幫襯。
屋企商場開咗間別天神拉麵,趁今日放假,一於去試試。
整體而言,水準算合格,但又未至於吸引到再來幫襯。
2020-11-24 177 瀏覽
等左好耐終於開!裝修都幾有日本味道😛方便既係有自動售賣機賣飛,可以揀好食乜比card/cash都得,幾似日本😆嗌左一個set豬骨拉麵加餃子,一個普通豬骨拉麵(會多一隻蛋),個湯底都幾濃,又未去到油膩,飲完都有dd飽肚😛加埋d芝麻,拉面胡椒就更香😍麵就普通,但同日本一樣可以揀軟硬度同走蔥,都唔錯個餃子有驚喜,塊皮唔太厚而且都叫做有汁,呢個價錢都算唔錯😛p.s.每張枱都有得自己斟冰水同麥茶,如果係檸檬水就更日本😆
等左好耐終於開!裝修都幾有日本味道😛
個餃子有驚喜,塊皮唔太厚而且都叫做有汁,呢個價錢都算唔錯😛
2020-11-23 125 瀏覽
製作嚴謹,有日本水準。同日本一樣,菜單選擇不多,寧缺毋濫。拉麵只有兩款,豖骨湯和櫻花蝦,味道濃厚,沒有味精添加。可選擇麵條硬度及配料,例如走葱。套餐包括餃子,汽水或果汁 。
2020-11-23
3 分鐘 (堂食)
2020-11-09 372 瀏覽
早排去新都城睇戲 見到旁邊開咗間博多拉麵別天府 諗住新餐廳又咁近戲院 就去試下啦 有部機自助落單全自動好方便 落單後等位 大約等咗半個鐘有位 坐低左十分鐘有得食湯底有兩款 豚骨湯麵及蝦味噌豚骨湯麵 老實講 湯底就不過不失 標榜唔落味精 100%豚骨加純水熬製 蝦味噌湯相對比較濃味 但唔夠鮮甜 同豚骨湯麵分別不大 只係面頭多咗啲櫻花蝦 另外豚骨湯底味道好淡 無咩豚骨味 個湯底可以用淡薄哩形容 完全唔似博多濃厚湯底風味 如果你都覺得個湯味道比較淡 可以自己添加調味料 枱上面有七味粉 辣芽菜 蒜蓉 拉麵汁 枱面貼咗幅圖 教你調味料嘅比例 我就冇特別加食番原味 至於拉麵都ok合格 可惜個湯太稀 完全沾唔上個面至於服務 落單都係自助形式冇咩服務可言 拉麵師傅行過嚟問我要唔要加蔥 答咗佢要最後攞過嚟碗麵都係冇蔥 又行去加返 兩次上錯菜 可能係新舖 未熟手 總括嚟講冇咩驚喜 唔算難食 不過冇下次 試過就算

總括嚟講冇咩驚喜 唔算難食 不過冇下次 試過就算