1️⃣) 牛肉雜錦🐮 (💲3️⃣8️⃣0️⃣)比原價 呢個份量係好正常,話晒都接近💲4️⃣0️⃣0️⃣啊嘛😳😳😳 而且呢個牛肉🐮既質素的確唔錯🤤🤤🤤 我地係首先食晒呢盤野先😂😂😂 呢盤就無浪費到既✌🏻✌🏻-2️⃣) 烤鰻魚 🔥🐍🐠 (💲1️⃣8️⃣0️⃣)呢個真心比我想像中大一倍😂😂😂😂 佢個汁係泡菜汁 所以係偏辣🌶 但都咸左少少🤔🤔 不過整體都唔錯🤗🤗🤗呢盤係第2️⃣樣到,見到佢,我就已經想cancel之後其中1️⃣樣,可惜已經太遲了🤢🤢🤢 所以繼續頂硬上🙈🙈-3️⃣) 牛油蜂蜜炸雞 配炸薯條炸午糕 (半份) (💲1️⃣1️⃣0️⃣)呢個諗住叫半份實無死啦,點知半份都好大份😂😂😂 呢個炸雞個皮好香脆又唔粉,蜜糖味都岩岩好🍯 肉都唔乾👍🏻 推介👍🏻-4️⃣) 蔬菜煎餅 (💲7️⃣5️⃣)呢個價咁平又係好大份😂😂😂😂 煎餅唔油,內裡既蔬菜仲有香脆感喎竟然😳😳😳😳 好驚喜😳😳😳
1️⃣) 牛肉雜錦🐮 (💲3️⃣8️⃣0️⃣)

2️⃣) 烤鰻魚 🔥🐍🐠 (💲1️⃣8️⃣0️⃣)

4️⃣) 蔬菜煎餅 (💲7️⃣5️⃣)
2017-08-12
2017-07-30 447 瀏覽
塔塔子係一名偽韓妹,韓食係最愛菜式之一同一班朋友聚會,有朋友提議食韓燒仲話帶我試新野!塔塔子當然話好啦!呢間南大門有韓燒亦有韓食,好多選擇五花腩肥瘦分明,亦唔會太肥,份量亦非常足夠,燒香左充滿油香,肉質鮮嫩,包住生菜令到邪惡感減低少少啦上面係牛肉,非常新鮮,而且肉質入口即溶,唔會鞋口,份量充足,讚而韓食方面,塔塔子最鍾意食泡菜煎餅,呢度嘅煎餅非常足料,有煙肉泡菜仲有辣椒,不過就略嫌煎得唔夠脆,如果有少少烤焦嘅感覺就更加好啦塔塔子喺香港一直都食唔返韓國炸雞嘅味道,估唔到呢間鋪頭嘅炸雞有少少驚喜,佢嘅外層有少少似韓國嘅炸雞,唔會太厚粉朋友揀咗呢個係西檸味,比較清新,但係就有啲似大排檔嘅西檸雞囉可能其他味道會更出眾呢個只係半份炸雞,但係份量都好多,仲有薯條炸年糕,真係好抵食下次一定會再黎
塔塔子係一名偽韓妹,韓食係最愛菜式之一

呢間南大門有韓燒亦有韓食,好多選擇

而韓食方面,塔塔子最鍾意食泡菜煎餅

可能其他味道會更出眾
下次一定會再黎

Walk-in 之下到了這間南大門。原來分開了兩間,一邊BBQ,另一邊韓菜。地方一般,都係果種韓式燒烤店。前菜係泡菜,味道👌 原本想叫部隊碢,不過大部分都係辣,為了小朋友忍一忍😑第一碟韓式豬肉什錦,大大塊肉,有服務員姐姐專人剪開及燒,豬肉加菜加蒜頭加醬,不錯👍👍👍第二碟係烤牛肉,呢碟好正,牛肉很香甜,汁都唔嘥,拌飯吃,白飯都正還吃了冷面,不過BBQ店始終唔係食冷面之首選😌食過$500,以特價吃一大碟炸雞,今次要打包 味道不突出,食炸雞都係要返去專門店😏也叫了一碟煎蛋角,味道一道,要另外付錢,因為從另一邊店叫😮。 整體價錢👌la,不算貴。原來係去咗金巴利道果間石牆道,不過那間店不斷要求我地叫貴野同多份量啲😩😤結果拉大隊走人😤。估唔到黎咗呢間,結果不失望😋

地方一般,都係果種韓式燒烤店。前菜係泡菜,味道👌

原本想叫部隊碢,不過大部分都係辣,為了小朋友忍一忍😑

烤牛肉

還吃了冷面,不過BBQ店始終唔係食冷面之首選😌

冷面

食過$500,以特價吃一大碟炸雞,今次要打包
味道不突出,食炸雞都係要返去專門店😏

原味炸雞

烤牛肉
2017-06-04 434 瀏覽
下午在尖沙咀覓食,由金巴利道一直走,也沒有令人想停下來的餐廳。走著走著,突然被一個韓國大叔攔截,向我們介紹他的餐廳,眼見他盛意拳拳,我們也就試試吧!點好菜後,韓國籍店員奉上熱麥茶和泡菜小食十足韓國風味。6款當泡菜小食當中,我最喜愛的就是小白菜,顏色翠綠,爽脆清甜。第二款我比較喜歡的是泡菜,跟我早前在釜山旅行時,吃到的一模一樣。紫菜飯卷第一樣來到的菜式是紫菜飯卷,跟我預期的 差一點,用料不如韓國般新鮮豐富。餡料主要有香腸、醃蘿蔔 、新鮮紅蘿蔔、雞蛋等。不過配上芝麻,還是很香。 辣炒年糕辣炒年糕的賣相,跟餐牌中的差很遠,配料只有年糕、魚糕和半隻雞蛋。而炒年糕的醬料甜甜辣辣的,跟我們在韓國吃到的,也差不多。這家餐廳的菜式品質尚算可以,價錢亦不算很貴,是很地道的韓國菜,可以滿足一下,我們的韓國癮。

紫菜飯卷

辣炒年糕

2017-05-17 371 瀏覽
尖沙咀金巴利道嘅韓國餐廳多不勝數 簡直令人眼花瞭亂 其中一間有兩個侍應企係門口用韓文夾英文 加埋肢體語言 向途人介紹佢地間餐廳 見佢地咁熱情咁真誠 我地就揀左呢一間.我叫左花蛤刀削麵 盛惠72蚊 一離到已經聞到好香海鮮味 嘩 忍唔住即刻飲左一啖湯 真係好鮮甜啊 應該用左好多花蛤熬 又或者加左魚 奶白色湯底味道濃郁 去到尾我差不多成碗湯飲曬.花蛤係韓國人最鍾意食嘅貝殼類水產之一 廚師吐沙吐得好徹底 一啲沙都無 肉質好彈牙唔霉 味道好甜美 可惜數量就唔係好多 不過呢就有好多翠肉瓜同埋紅蘿蔔片.麵方面 質地好彈牙煙韌 唔會太淋 雖然係刀削麵 但係粗幼又幾一致wor 加埋湯一齊食真係好美味 推介.鍾意食韓國野但係又想清淡啲唔辣 呢個一定啱曬你心意

鍾意食韓國野但係又想清淡啲唔辣 呢個一定啱曬你心意
花蛤刀削麵
花蛤刀削麵
2017-04-15 482 瀏覽
復活假期前夕,去咗尖沙咀睇醫生。之後就經過諾士佛台行咗去韓國街睇吓有咩好嘢食。之後我就被熱情嘅韓國叔叔感動左入去食呢間韓國餐廳,係3号店喎。門面唔算靚,入邊都唔算好大,不過就好有韓國感覺,細細地都幾warm。叫完嘢食就上咗五小碟前菜俾我哋,有泡菜、芽菜、翠玉瓜、白菜仔同節瓜蝦干。全部都好味!味道一流嘅豆腐海鮮湯!第一件事當然係飲咗啖湯先啦,一入口係濃濃嘅海鮮鮮味,比出邊食開嘅豆腐海鮮湯真係鮮味好多。入邊嘅海鮮都唔差架,有蝦有鮮尤有蜆仔。而豆腐佢真係比成半盒超級市場買開嘅家庭裝豆腐落去,都幾足料。不過當然有不足嘅地方啦,就係佢啲蜆吐沙吐得唔乾淨。但係淨係計個湯來講,佢真係贏晒。食完個又鮮味又辣嘅海鮮湯,就上牛肋骨湯。相對來講我真係覺得好淡。雖然你見到有落紅棗,有少少人蔘,但係真係出唔到牛肉味,紅棗味同蔘味。對呢個有少少失望喎。我決定下次再嚟食佢有Best 字樣嘅菜式,希望下次唔會失望喇!

前菜五小碟

不過當然有不足嘅地方啦,就係佢啲蜆吐沙吐得唔乾淨。
但係淨係計個湯來講,佢真係贏晒。
순두부찌개海鮮豆腐湯
對呢個有少少失望喎。
牛肋骨湯飯
2017-04-12
1 分鐘 (堂食)
前菜五小碟
순두부찌개海鮮豆腐湯
  • 海鮮豆腐湯
2017-04-09 372 瀏覽
記得上次去tst 食完野經過, 見到有個韓國大叔係南大門前招客🙈 今日終於過左來試下~ 南大門主打燒肉, 韓風冷卻後kimberly road 一帶餐廳都少人左, 呢間都唔例外😂韓式牛肉雜錦燒烤 $380Assorted Beef無用過醬料醃過, 所以無想像中咁惹味. 牛肉都夠腍身既🙈 但淨係得生菜有d失望.水冷麵 $80Buckwheat noodles with cold broth個人覺得食燒肉最岩就係搭番個水冷麵😗 冷麵有口感, 加上碎冰同酸酸甜甜既湯底好fresh, 最鍾意係入面既雪梨, 爽又香甜甜辣醬炸雞 $190Sweet and Spicy Crispy Chicken炸雞真心唔多掂... 肉好嚡, sauce 完全無辣味. 朋友話KFC 炸雞仲好食wor😂😂 一邊既係炸餃子同炸蕃薯米酒 $100Korea Brew Rice Wine用碗裝酒又幾得意既, 酒精濃度唔高, 比起beer 少左d 苦澀味, 更易入口整體普普通通, 3個人埋單每人ard $300, 記得有promo order 夠650就可以用優惠價買炸雞, 但最後佢地無計我地呢個優惠...好彩我地有che

韓式牛肉雜錦燒烤 $380
Assorted Beef

水冷麵 $80

甜辣醬炸雞 $190

米酒 $100
Korea Brew Rice Wine

好彩我地有check 單😂 呢度所以扣左service 分. otherwise 平時就算係茶記我都會比3星

個人覺得試一次夠哂, 味道soso 又唔係平, 呢個proce 有better choice. 如果真要來記得check 單, n 其實可以skip 炸雞
2016-12-28 1125 瀏覽
睇rm見到光洙系甘話雪濃湯好味所以一直想試點知個日系韓國街搵食見到餐牌上面有雪濃湯即刻決定入去試因為我同朋友都系食肉獸,所以叫左個牛肋骨牛肉量一般但夠大塊牛肉味好濃,食落口好正既牛油味全部肉系5肥既,5會咬落口成舊肉,亦都5需要切走肥膏,因為0肥膏甘濟,成舊都可以食落肚呢份$138左右,價錢系有d貴,勝在肉質好。之後就系我地最期待既雪濃湯湯味道好濃,仲有好濃肉味,幾好飲,我諗似系牛肉湯甘。配料有超多肉!食到底都勁多塊,肉既味道都不錯,好足料阿仲有d細細既麵線好得意既配搭不過飲到底個陣個湯好重味精,有d敗筆但大家都可以試試,大概$78,有埋個飯
睇rm見到光洙系甘話雪濃湯好味所以一直想試
點知個日系韓國街搵食見到餐牌上面有雪濃湯
即刻決定入去試

因為我同朋友都系食肉獸,所以叫左個牛肋骨
牛肉量一般但夠大塊
牛肉味好濃,食落口好正既牛油味
呢份$138左右,價錢系有d貴,勝在肉質好。
之後就系我地最期待既雪濃湯
仲有d細細既麵線
好得意既配搭
不過飲到底個陣個湯好重味精,有d敗筆
但大家都可以試試,大概$78,有埋個飯
2016-12-10 901 瀏覽
今日係尖沙咀工作,午餐走了黎依間南大門食午飯。三人各自點了一個餐,分別係有牛肉的飯,辣辣年糕同辣海鮮麵。牛肉配飯好味但太多菜了,辣海鮮麵麵條剛剛好但虾未除腸,但整体滿意。最後就係辣辣年糕麵⋯⋯完美,年糕有口感又辣辣地配麵條一流⋯⋯
配麵條一流⋯⋯
辣海鮮麵
辣辣年糕麵
2016-12-10
辣海鮮麵
辣辣年糕麵
2016-11-05 929 瀏覽
尖沙咀韓國街這餐廳我經常來到中午都好,不過我今次食晚市,由於金錢所限只order一碟豚肉雜錦拼盤 嘩………黎到果時同相片完全不苻,睇落好似要再order其他食品,個拼盤有咩我都唔清楚食這些肉會夾好多香料,醬,泡菜圖中四小碟之類,所以味道已很足,員工有時幫我地燒埋,服務一流,另提一提果四小碟應該可以添食,因為我都添食了一轉,這拼盤原來都好飽,兩人都夠食
尖沙咀韓國街
這餐廳我經常來到
中午都好
,不過我今次食晚市,由於金錢所限只order一碟
豚肉雜錦拼盤
嘩………黎到果時同相片完全不苻
,睇落好似要再order其他食品,個拼盤有咩我都唔清楚

2016-09-09 1111 瀏覽
心血來潮想食韓國嘢又唔知食邊類 通常我都走去呢條街睇吓 總有間啱心水嘅。今次就俾呢間門口非常熱情老闆招待咗我入去。主要呢度是食燒肉,而隔離果間係食炸雞煮物為主,都同一個老闆。所以你2樣都想食的話建議在燒肉呢間食。而我好大膽地今次叫左個超級芝士豬排骨。佢有2個分量。我同朋友2個緊係食個比較細d㗎啦。留意,佢可以加辣同埋加碗飯,經驗話俾我知個飯係成個食物嘅精華。其實食咗呢2 round,正常已經食唔落其他嘢。所以下次都係叫多幾個人嚟食啦…食果時d芝士卷住d豬排骨食時有d麻煩,不過睇吓你點食啫,本人鍾意分開食…個飯真係好好食,佢會加蛋,紫菜等材料幫你煮,服務當然有,放心慢慢嘆
而我好大膽地今次叫左個超級芝士豬排骨。

2016-07-14 1285 瀏覽
在一個雷電交加的晚上,我同朋友毫不畏懼地走在尖沙咀的街上尋找好吃的東西,二人甚飢餓,不知不覺間走到韓國街,認為大杯酒大塊肉吃個韓燒不失為一個好晚餐。成條街出奇地少人,第一次進到南大門這家似乎甚具規模的韓國食店(一連幾間都係佢),只有寥寥幾枱。正好,可以在安靜中吃個熱烘烘的韓燒。叫了豆腐鍋,色彩鮮艷已叫人食慾大增,吃下去叫人最驚喜的是,這個豆腐鍋不但很可口,而且有別於一般的味道。雖然顏色很鮮,但吃下去其實是不辣的,加入了不少海鮮,吃下去覺得很鮮又很開胃,湯的質地是比較稠的,其中有一點點甜味我覺得比較和風。當然豆腐又足料又很滑,其中的翠肉瓜煮得很透,兩者有入口即溶的效果啊!啖啖肉系列方面我地點了牛肉雜錦,可以一次過試到幾個部位的牛。肉是食得出很新鮮,而且煎起來香到不得了,本來還想試下豬肉的,但真的吃不下了。服務方面很好,有一個來自Nepal的女服務員一直侍候在側,吃燒肉時仲送上一小碟有少少酸好似泡菜又好似沙律的菜,說伴着牛肉食更可口,她很細心,很sweet,其他韓國男人雖然冇咁sweet 但又週到,我地叫了一碟肉,幫我地換了爐兩次(沒有開聲request 的)

2016-07-09
  • 豆腐鍋
2016-06-27 962 瀏覽
青口仔 非常小型 3,5粒好吃雖小尤榮夠鮮口雖少 但自己也絕不會買那麼多材料來弄一午飯 在家蜆仔 也異曲同工超小型 但味佳魷魚片好多所以是抵的大蔥 特別是本人出奇地濃味將幾乎3碟泡菜掃平雞蛋一隻旦也是永遠鍾愛大量豆腐 洋蔥 翠肉瓜這位午餐55元不加一令自己多吃了素菜南大門在金巴利道以不加一吸引我入去白飯不過不失送4 小碟醃菜茄子頂好吃條條好看味道別致,不油膩吃清晒2碟必須說是吃得飽足非常細小的海鮮如上照卻好好吃懶做飯下次一定再吃南大門海鮮豆腐辣湯鍋值得一提裝置入時空間充足很舒服怡人一店
青口仔 非常小型 3,5粒

很舒服怡人一店
2016-06-27
  • 炸雞午餐
2016-05-14 969 瀏覽
同同事食晏,同事話想食部隊喎。我哋就去咗韓國街,搵咗一間未食過嘅韓國餐廳入去試吓啦。個部隊鍋平平無奇,感覺上就好似將所有食物擺埋落一個煲度煮熟哂佢。湯底冇乜味,唔夠辣,太酸。啲腩肉煮得唔夠入味。配菜方面,豆腐太乾,蔬菜種類亦較少,瓜切得太薄,一夾起就爛。腸仔午餐肉不過不失啦,但正常都唔會將呢兩樣野煮得難食嘅。總括來講,呢個部隊鍋唔難食,但就好似係屋企將所有野擺落個煲度打邊爐咁,完全唔覺得自己去咗韓國餐廳。

Happy Friday想和朋友聚聚. 本來打算食上海菜, 但友人想食飯, 又想喝點酒. 所以選擇了這間南大門韓國料理韓燒一番. 幸好時間算早, 店內仍未坐滿, 立即便安排坐下了. 友人發板點單, 選了豬護心肉, 豬五花肉, 和牛肩肉.下單後, 侍應便好快送下配菜和各款泡菜, 如茄子, 芽菜, 大白菜, 菠菜, 白蘿蔔絲等. 因為各人都餓了, 所以立即起筷, 先食配菜.各款泡菜味道與坊間相若, 都很好食, 我由其喜歡茄子, 茄子好腍, 帶點淡淡的辣味, 開胃滋味! 友人則喜歡蘿蔔絲, 夠爽口!這裡的侍應都很友善, 經常主動過來幫手烤肉, 又會不停換烤爐, 所以完全不用擔心會烤焦!首先試了豬護心肉, 微焦的外層刺激食慾, 肉質嫩滑彈牙, 仲好juice. 烤肉的過程中, 大部份油脂都逼了出來, 所以完全不會感覺油膩. 拿上一塊新鮮生菜, 再放上烤得金黃的護心肉, 再放上一塊泡菜, 滿滿送入口中, 爽脆的生菜配著香口的烤肉, 再加上泡菜的酸辣, 滋味非常. 一口接一口停不了.五花肉挺厚, 烤完後仍能咬到啖啖肉, 而且外脆內軟, 夾塊酸辣泡菜食, 消油解膩, 又可多食幾件了! 我由其喜歡五花

前菜
! 友人則喜歡蘿蔔絲, 夠爽口!
豬護心肉
. 一口接一口停不了.
豬護心肉和五花肉
, 又可多食幾件了! 我由其喜歡五花肉那種外焦硬硬的口感, 增添嚼勁, 果然食韓燒還是少不了五花肉
呢!
再來食牛肩肉, 牛肉非常嫩滑, 雖說不上入口即溶, 但很有牛味, 好食!

烤盤上的”滋滋”聲刺激著聽覺, 烤至金黃的肉刺激著視覺, 陣陣的烤香氣和口裡的肉香刺激著味覺, 筷子把一件又一件的烤肉送到口中, 簡直是肚子大滿足!

這裡服務好, 食物質素也好, 而且食物款式很多, 環境也不錯! 下次也要再來繼續試呢!
2016-03-11
豬護心肉