餐廳位於香港仔中心,主打多款 fusion 菜式,裝修時尚,座位空間闊落,都幾舒適🤣------1. 芝士薯條 $68 4/5芝士醬濃郁,煙肉碎可以再多一點會較好,薯條香脆,份量適中2. 黑松露蝦多士 $78 4/5多士外脆內軟,蝦亦非常足料,不過呢個真係要快點食,放涼左多士變腍就冇咁好食3. 辣炸雞腿 $68 3.8/5炸粉唔算好厚,食落都幾惹味4. 海南雞飯 4.2/5賣相幾吸引🤤提供三款不同的醬汁,分別是黑醬、辣椒醬、泰式辣汁,我較鍾意後者,因為有青檸既酸味同埋微辣,清新開胃,食落雞肉好嫩滑,雞皮爽同埋薄,幾好食😋5. 蒜蓉鮮蝦意大利麵 $78 4/5意大利麵軟硬適中,炒得乾身彈牙,鮮蝦大隻爽口再配上濃郁既蒜香👍🏻6. 籠仔糯米飯 $78 4.2/5👍🏻製作都幾特別,用左日式木蒸籠去蒸飯,來既時侯非常熱,聞到隱約的荷葉香,食落飯粒煙韌又帶點黏糯😋不錯
------
1. 芝士薯條 $68 4/5
芝士醬濃郁,煙肉碎可以再多一點會較好,薯條香脆,份量適中

2. 黑松露蝦多士 $78 4/5

3. 辣炸雞腿 $68 3.8/5
炸粉唔算好厚,食落都幾惹味

4. 海南雞飯 4.2/5

5. 蒜蓉鮮蝦意大利麵 $78 4/5

6. 籠仔糯米飯 $78 4.2/5👍🏻
2020-03-23
2020-02-09 1105 瀏覽
香港仔出名冇咩野食架,呢個係人都知直至南駅出現,終於有一絲希望今次叫左兩樣signature ,蒸籠飯同埋海南雞飯海鮮蒸籠飯,一上枱就好香,蒜蓉汁同海鮮味道好夾,帶子食到兩粒,可惜飯份量偏少,可以多dd就好喇另一個signature 海南雞, 擺法好別緻, 特別係個湯,佢唔係一黎食海南雞d hea湯,佢係蔬菜湯加埋雪耳一齊,幾好味,雞都幾滑, 個油飯都還可以,因為我覺得d米有d硬以後除左譚仔同南記,仲多左一個選擇,唔駛買餸煮飯✌🏻
香港仔出名冇咩野食架,呢個係人都知

直至南駅出現,終於有一絲希望

今次叫左兩樣signature ,蒸籠飯同埋海南雞飯

以後除左譚仔同南記,仲多左一個選擇,唔駛買餸煮飯✌🏻

2020-01-29 773 瀏覽
嗰日同朋友經過見到呢間新開嘅餐廳, 見到好多人排隊又喺度食, 就入去試下啦. 我就叫咗個海鮮籠仔糯米飯而我朋友就叫咗一個海南雞飯, 過海鮮籠仔糯米飯呢就幾好食嘅啲海鮮都好足料糯米飯都幾入味, 但我個朋友嘅海南雞飯啲雞呢就一般啦未去到或特別好食同埋份量就比較細, 不過整體嚟講你都對呢間餐廳都幾滿意嘅都推薦大家嚟食.
2020-01-14 715 瀏覽
早排去左香港仔南駅食野我地兩個人叫左4樣野最值得推介係黑松露醬海膽伴凍豆腐冇諗過三樣嘢原來係咁夾食落口感豐富,飽滿然後蒲燒鰻魚籠仔糯米飯糯米飯份量好多鰻魚外表小小𠱓 內裹肉質軟林整得啱啱好~餐廳價錢都幾平民化~
早排去左香港仔南駅食野

然後蒲燒鰻魚籠仔糯米飯
糯米飯份量好多
鰻魚外表小小𠱓 內裹肉質軟林

整得啱啱好~

餐廳價錢都幾平民化~
  • 黑松露醬海膽伴凍豆腐
2020-01-05 492 瀏覽
Hainan South is a hip Fusiony spot for locals. It’s kind of in the style of Teawood where they repackage popular Chinese, Japanese, Korean, and Western options in an attractively presented, reasonably tasty format. The menu is presented as a magazine, like Teawood.We got the Tom yum gong pasta and fried pork cutlet curry. Both were attractively presented (cool plates) and tasted pretty good. Waitress was kinda brusk. Just a young millenial vibe

Pork  cutlet  curry
Tom  yum  gong  spaghetti
Pork  cutlet  curry
Tom  yum  gong  spaghetti
2020-01-01 446 瀏覽
平時午餐及晚餐時間都要等位,今天我們吃個late lunch就應該唔使等啦,點知去到就算人唔多,都要齊人先可以入坐,眼見另一位食客帶住2個小朋友都係在門口等人齊。我們很快就選了3個主食:梅菜豬頸肉籠仔糯米飯:品味不錯,偏濃,但偏油,很飽肚。海膽海鮮炒石鍋炒飯:這個最好吃,有很多帶子,蝦,口感豐富,也炒得好香,大家都最愛這個。龍蝦湯海皇泡飯:很失望,因為只有橙色的湯,但沒有龍蝦味,而且也不濃郁。就是在吃著一個沒味道的湯飯,真係十分唔建議大家叫這個。另外,提醒大家只收現金。

我們很快就選了3個主食:

梅菜豬頸肉籠仔糯米飯:
品味不錯,偏濃,但偏油,很飽肚。

海膽海鮮炒石鍋炒飯:

龍蝦湯海皇泡飯:

另外,提醒大家只收現金。
2019-12-20 483 瀏覽
呢間餐廳雖然隔涉左啲, 但勝左佢有唔同菜式任你揀, 而今次小妹就試左3款唔同嘅飯餐, 想介紹俾大家🙈❃🐖 咖喱吉列豚肉飯咖喱汁味道偏甜唔辣🤔 至於吉列豬扒炸到金黃色之餘, 外邊好鬆脆, 而且入面好juicy, 真係幾唔錯! 大家有機會嚟食飯要試吓😙❃🐟 鰻魚籠仔糯米飯呢個糯米飯係餐廳特别推介嘅其中一個菜式, 佢特别在於用一個方型竹籠裝住啲糯米飯😯 鰻魚配糯米飯真係第一次試, 估唔到又幾夾🤤 用鰻魚汁撈糯米飯都好香架👍❃🐥 清遠海南雞(半隻)配油飯呢隻海南雞比小妹平時食嘅淺色啲同埋唔多雞油, 食落個口感都無咁油膩, 但同時保持到雞肉嘅嫩滑, 所以小妹唔覺意越食越多🤣 海南雞同樣係餐廳嘅特别推介嚟架😊❃呢間餐廳嘅賣點係新派Fusion菜, 有啲係比較特别少見嘅配搭, 而亦都食到唔同國家嘅菜式, 所以約朋友食飯嘅時候如果大家各自想食唔同嘅菜式, 可以考慮下試呢間餐廳👫👬👭

🐖 咖喱吉列豚肉飯

🐟 鰻魚籠仔糯米飯

🐥 清遠海南雞(半隻)配油飯

2019-11-30
用餐優惠
試食活動
  • 海南雞飯
-最近香港仔開咗間新餐廳聽聞晚晚都排長龍 起碼都要等返半個鐘今次等我試吓有咩咁巴閉先😏🐟蒜香海鮮籠仔糯米飯Garlic seafood sticky rice in bamboo steamer好夠蒜味 海鮮份量都好足料 有鮮味帶子 珊瑚蚌 大蝦🐔清遠海南雞飯Hainan chicken rice 皮色金黃 皮爽脆薄 雞味濃郁香醇🍝 冬陰公海鮮意大利麵Spaghetti with seafood in Tom Yum cream sauce微微既辣 醬汁味道剛剛好 不會太淡味海鮮足料超滿足 有齊 青口 珊瑚蚌 大蝦我個人幾鍾意呢個汁 可以用來撈白飯😂🦐黑松露蝦多士Black truffle toast with shrimp (4pcs)-📍南駅Hainan South地址: 香港仔南寧街6-12號香港仔中心(第五期)地下5號舖Add.: Shop 5, G/F, Aberdeen Centre (Site 5), 6-12 Nam Ning Street, Aberdeen
最近香港仔開咗間新餐廳
📍
南駅
Hainan South
2019-12-07 375 瀏覽
呢一間餐廳喺香港仔新開嘅餐廳我同屋企人就去咗食佢嘅午餐我哋就叫咗個咖喱厚切豬扒飯佢個豬扒真係不得了超級厚超級鬆脆而且好Juicy 而且價錢亦都唔算好貴真係算係咁啦喺香港仔
呢一間餐廳喺香港仔新開嘅餐廳
我同屋企人就去咗食佢嘅午餐
我哋就叫咗個咖喱厚切豬扒飯
真係算係咁啦喺香港仔
2019-12-01 362 瀏覽
呢間餐廳午市經常都勁多人排隊👨‍👩‍👦‍👦,要喺門口拎票再等位。叫咗個咖哩吉列豬扒飯,份量十足,吉列豬扒勁脆😄另外,佢會配埋啲已淋上咗芝麻醬嘅配菜,好好食,值得一試!😄
另外,佢會配埋啲已淋上咗芝麻醬嘅配菜,好好食,值得一試!😄
吉列豬扒飯
2019-10-08
吉列豬扒飯
2019-11-24 589 瀏覽
店舖不大,但服務不錯,每次午市時間都會排出人龍,所以就試吓新嘢。排隊不用等太久大約五分鐘左右,就入得。餐牌都有很多選擇,那當然要試吓佢哋嘅籠仔蒸飯,今次試咗鰻魚飯由於怕消化不良所以糯米飯改左白飯而另一款就點了店員推介海南雞飯⋯⋯鰻魚飯——整體不過不失,係個汁較濃配飯就剛剛好。海南雞——上碟華麗嘅,三款汁料不錯,飯味道都不錯,只是雞不夠嫩滑,較令人失望,而壺入面嘅係清湯較淡。反而凍檸茶及凍奶茶茶味濃好味。整體來講值得一試
而另一款就點了店員推介海南雞飯⋯⋯
鰻魚飯——整體不過不失,係個汁較濃配飯就剛剛好。

反而凍檸茶及凍奶茶
茶味濃好味。
整體來講值得一試
蒲燒鰻魚飯
海南雞飯
2019-11-12
2019-11-01 463 瀏覽
Looking for comfort food in Hong Kong? If you’re craving something warm and filling that will satisfy your belly, read on🤗--- 😋:4.2 - ---#HainanChickenRice ($80)- Charcoal grilled Globefish ($68)- Pan-seared foie gras with fried rice and Sakura shrimp in Stone Pot ($88)- 平民價高質素Fusion餐廳用料十足,價錢卻只是比一般茶餐廳略高少少,每道菜大都是$60-$100左右,性價比高,予人超值的感覺當然要試海南雞飯,可以選龍崗雞或清遠麻雞,雞味濃郁,各有特色炭燒雞泡魚干($68)有淡淡魚香又唔會太乾嘅感覺,好抵食鵝肝櫻花蝦炒飯 ($88)鵝肝煎到剛好, 炒飯一粒粒炒到夠乾身,Juicy 鵝肝同炒飯好balancepizza 仲好食 ($88)秋天來了,想食暖暖的讓秋風將心意帶走今夏只留美好回憶
- 😋:4.2 - -
#HainanChickenRice ($80)
平民價高質素Fusion餐廳

炭燒雞泡魚干($68)
有淡淡魚香又唔會太乾嘅感覺,好抵食

鵝肝櫻花蝦炒飯 ($88)

pizza 仲好食 ($88)

秋天來了,想食暖暖的
讓秋風將心意帶走
今夏只留美好回憶

2019-10-06
生日
  • Pizza
2019-10-16 565 瀏覽
今日去咗香港仔 #南駅呢間餐廳真係畀咗驚喜我鰻魚糯米飯, 真係超級好食❤️脂肪比例啱啱好❤️❤️仲有呀佢個海南雞飯🐥🐥,佢個油飯好重椰香味, 仲要的雞好滑加埋佢啲汁真係一流,我哋做叫咗個鵝肝多士添🦢多士好脆, 鵝肝得啱啱好😍😍仲有呀嗰度都幾啱一班人食飯(有長枱) ❤️❤️不過要食嘢要早的約呀😋😋因為lunch好多人💞💞 地址 :香港仔南寧街6-12號香港仔中心(第五期)地下5號舖#香港美食#海南雞飯#海南雞飯#香港仔 #香港仔美食 #香港餐廳#食好西 #相機食先#hkfoodie @hainansouth
今日去咗香港仔 #南駅
呢間餐廳真係畀咗驚喜我
鰻魚糯米飯, 真係超級好食❤️
脂肪比例啱啱好❤️❤️
仲有呀佢個海南雞飯🐥🐥,
佢個油飯好重椰香味, 仲要的雞好滑加埋佢啲汁真係一流,
我哋做叫咗個鵝肝多士添🦢
多士好脆, 鵝肝得啱啱好😍😍
仲有呀嗰度都幾啱一班人食飯(有長枱) ❤️❤️
不過要食嘢要早的約呀😋😋
因為lunch好多人💞💞 地址 :
香港仔南寧街6-12號香港仔中心(第五期)地下5號舖

#香港美食#海南雞飯#海南雞飯
2019-10-10
  • 鰻魚糯米飯
2019-10-15 526 瀏覽
香港仔新開左南駅,就係之前滿記既位置,去既時候唔算多人所以等左唔算太耐,蒲燒鰻魚籠仔糯米飯($78)可以轉普通白飯,味道還可,鰻魚亦算肥美,如果一個人食會比較滯。海膽海鮮石鍋炒飯($78)海膽一般,唔係好新鮮,唔甜,雖然望落唔大碗,但分量係多架食極都仲有,飯內海鮮有珊瑚蚌,蝦,帶子。。,味道偏淡但飯炒得算乾身,算唔錯。馬來咖喱吉列廣島蠔($78)可配飯,意粉或者烏冬,馬來咖喱唔辣,好香椰漿味,用黎拌意粉或廣島蠔都好食,廣島蠔炸得唔錯,新鮮,而且都甜有蠔味,有4件大細都還可,另外跟餐沙律,有什菌,秋葵,蕃茄仔拌芝麻醬,都唔錯。海南雞飯($80)雞件算滑,雞脾,雞翼,雞胸都有,油飯帶有椰香味,唔膩幾好食,跟湯會以小茶壺裝上,約有碗半湯左右,湯清帶有蘿蔔味。區內lunch黎講算偏貴,但味道都可以,推介海南雞飯。
區內lunch黎講算偏貴,但味道都可以,推介海南雞飯。

2019-10-12 405 瀏覽
雖然要等位, 但都唔需要等太耐但緊記 要齊人先入得等後時間大約十五至三十分鐘,服務員態度友善食物水準十分平均, 即使一星期食三次都沒有落差推介:海南雞油飯海鮮泡飯籠仔飯咖喱吉列豚飯南區小店要多多支持

雖然要等位, 但都唔需要等太耐
但緊記 要齊人先入得
等後時間大約十五至三十分鐘,

服務員態度友善
食物水準十分平均,