普通南記招牌麵 今天餓了麼等級32023-01-2193 瀏覽 關注 南記我就食得多不過成日都係食米粉同河粉比較多,突然間想試下佢哋啲幼麵所以就叫咗一次招牌幼麵試下,食落口比想像中好,麵質煙韌而有彈牙嘅感覺,配埋你嘅招牌春捲下午茶性價比真係好高!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享普通南記招牌麵 南記粉麵 https://s.openrice.com/QrbT0wuX700檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務3衛生3抵食用餐日期2023-01-02等候時間10 分鐘 (堂食)人均消費$40 (下午茶)
應該用d好質素d o既味精 cakesogood等級22013-07-081K 瀏覽 關注 呢間位置o既南記已經upgrade 咗一段時間, 標榜環保同健康, 裝修主題顏色年青, 有d枱仲有ipad玩, 有班年輕員工做侍應, 同地舖間南記完全唔同. 同upgrade之前一樣o既, 就係呢層繼續係"只招待會員" (即係冇食肆牌, 只有會所牌), 起初upgrade完之後, 幫襯時侍應會有叫人留低電話, 出番張會員卡, 有炸春卷送.食物方面, 最平的一餸麪要$50, 兩餸$55, 三餸$60, 另有set, 全部都可以送超淡口豆漿一杯加一大合糖漿. 湯底可以選清湯, 番茄湯或雲南小窩味. 三款有不同的味精濃度, 由淡到深, 食完晏行落樓已經感受到條脷有唔同程度o既傷害, 會麻痺到食完晚飯都未散. 自問對味精都唔係特別敏感 (即是食完唔會口腫面腫), 但係條脷痺足幾粒鐘真係好少有. 收得$50幾蚊, 用d好質素d o既味精, 成本都唔係差太遠啫, 真係唔明.ps. 聽過人講食甜野(糖水,可樂等)可以化解味精, 所以有d酒樓晚飯食完會送糖水, 南記就包一大合糖漿, 咁大家應該意會到乜意思.…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享應該用d好質素d o既味精 南記粉麵 https://s.openrice.com/QrbT0r3GZ00檢舉 張貼 評分1味道4環境3服務3衛生1抵食用餐日期2013-07-08用餐途徑堂食人均消費$55 (午餐)
中環米線 franktschan等級42013-01-24287 瀏覽 關注 南記粉麵這個名字聽了很多次,終於有機會可以一試了。原來也真的不簡單,因為除了地舖之外還有一個樓上舖,識途的同事叫我們直接上樓上好了,因為地舖是不可能有位的。到一樓,不但也要等位,而門口的姐姐更一定要我們有會員卡才可入內,只是說唔記得帶是不能過關的。不過沒有也不緊要,留個名在簿上,會員卡即時送上。要了一個牛丸貢丸酸辣米線牛丸及貢丸都算新鮮,夠爽口。米線彈牙得來又不會好假的(因為吃過有些彈得來像膠一般)。湯底也不錯,酸辣得來又不會纏在口內太久,也可以嚐到食物的味道。值得再來。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享中環米線 南記粉麵 https://s.openrice.com/QrbT05ySH00檢舉 張貼 評分3味道3環境3服務3衛生3抵食用餐日期2013-01-23等候時間10 分鐘 (堂食)人均消費$29
NK forever Desmondbran等級42012-11-1381 瀏覽 關注 是甘的, 都好耐冇同班 learned sons 黎食南記了, 黎南記食 lunch 除左價錢岩晒我地 D 草根之外仲有 mud 好哩, 就係佢既 exclusivity事關我地黎親都會去上層 VIP 房堂食, 果度冇會員卡都冇得入 (唔洗試, 門口 auntie 會阻止你)所以睇倒哩篇食評又未有卡既你, 應該都幾羨慕我地 (OL們: )講返野食, 我地班 sons 最愛哩度既小窩米線, 我地稱得上係南記 ("NK") 忠實粉絲 (as in fans, 唔係講米線)我試過一日三餐都係食南記小窩米線 - 先開始覺得有少少厭.小窩湯底有芽菜, 韭菜, 腐竹, 肉碎, 仲有我最唔 like 既酸菜, 所以我必 order 走酸菜(如果唔走酸菜真係笑面變喊面, 真係好唔店 )是次肥牛小窩米線湯底濃郁, 香而不太辣, 但油略嫌多左少少, 碗米線煮出黎熱辣彈牙, 多青後帶出湯底鮮味肥牛小窩米線係我既最愛, 亦唔係間間 NK 都有, 試過銅鑼灣怡和街分店冇, 真係超失望 (但唔緊要, 中環哩間有) 雖然係 VIP 房, 但衛生情況貫徹 NK 其他分店傳統, 一樣甘, 水桶於樓面仍然可見, 有待改善 (冇相 sorry)等位好鬼耐, 同 d OL 掙位坐真係好辛苦, 唔明點解 VIP 都要企住等, 懷疑有超收 VIP member 情況今次 sons 之 order, Deemsum 與 Raspberry 一同讚好, 以示 approval:(*見友人 Deemsum 之 order - "5 食送 之多, 貴過小窩" <- 有點大食)友人 Chups 亦有在場, 但比較低調, refused to 出鏡阿文總結: 記得走酸菜 …查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享NK forever 南記粉麵 https://s.openrice.com/QrbT0Fg0Y00檢舉 張貼 評分5味道3環境2服務1衛生3抵食推介美食勁正Approved肥牛小窩米線用餐日期2012-11-12等候時間15 分鐘 (堂食)人均消費$40慶祝紀念團年飯
南記會員? bonbon妮等級42012-09-1377 瀏覽 關注 士丹利街既南記時時刻刻都咁多人,但有次見到門外海報寫住上樓上有更大地方,我問收銀邊度可以上去,佢話隔離嗰棟商業大廈,走上一層,唔見南記既? 問左個年長的看更,他指我再走多一層樓梯,講真,當時有少少驚,因為棟大廈都幾舊,而且有D陰森,不過即然上左一層,唔爭在行多一層LA~上到去,去收銀買野食,收銀姐姐問係咪會員,我問佢咩會員? 佢比左本薄叫我寫名同電話,跟住仲比左張會員卡我添,因為呢度係拎會所牌照,所以只有會員先可以入得,不過街外人只要填少少資料,即可以入會~叫左招牌春卷+墨魚丸米粉 ,凍豆漿 ($2X)春卷都幾鮮味,墨丸係行貨的,但味道都唔錯~豆漿味淡,但加$2 有杯細既,仲想點丫這間樓上店比樓下大很多,而且原來好多附近做野既人都識上嚟,下午茶時間都有七成滿,都幾好生意喎!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享南記會員? 南記粉麵 https://s.openrice.com/QrbT09dCY00檢舉 張貼 評分3味道3環境3服務3衛生3抵食用餐途徑堂食
因團購才來 Yvonne's Corner等級42012-07-1645 瀏覽 關注 早前有南記團購活動,二話不說買了兩張,很久沒有吃了,因為覺得有點貴,不值得,我就是這樣,不管價錢是多少,只要我認為值得就會吃,不值得,想也不會想到。所以原價的南記對我來說是不值的。如果不是有團購,我想我下半輩子都未必有機會吃,而這次吃過後,即使再有團購,我還是認為我下半輩子不會再吃,不知道是味覺刁蠻了,還是質素真的下降了這是用$20買$40南記coupon,但竟然沒有用到$40,因為餐牌寫得一點也不好,所以去到收銀才急急的再想,但那時的隊已經很長很長,實在沒有太多時間再想呢,所以呢,吃得有點不愉快~~到最後,我要了招牌春卷、魚皮餃和墨丸,我是多麼的悶呢,吃麵一定要配墨丸呢。說真的,招牌春卷味道是不錯的,味道很鮮,不過咸了點,而魚皮餃和墨丸的質素都是那樣吧。而湯底,已經沒有從前的好吃,覺得又不酸又不辣的。加$5有一杯豆漿,但餐牌又沒有寫清楚,所以擾攘了很久,煩死了。另一碗是要牛x加八爪魚丸,另外加$5要了一杯汽水。兩個湯底都是一樣的,也是這樣吧,真的沒甚麼吸引。服務質素已經一般,還要漏了八爪魚丸........................總括: 真奇怪,1樓的是只容許會員進入,可以因為牌照的問題,所以一定要使用會員制度,但來南記都要會員真的...........味道很一般,服務態度未必是很差,但一定不是好,不過吃幾十元的食物,真不期望態度會有甚麼驚喜。以後一定不會再來了~~…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享因團購才來 南記粉麵 https://s.openrice.com/QrbT05KOY00檢舉 張貼 評分3味道3環境2服務3衛生3抵食用餐途徑堂食人均消費$20用餐優惠團購
清湯米線也很好~~ wahaka等級42011-10-0930 瀏覽 關注 好耐無食過南記了因為成日都會好多人, 唔想等位條買野食既人龍繼續長黎到當場少不了經典有名既春卷小鍋米線小鍋帶點少辣既惹味卻不失魚肉春卷既香加多 $3 仲可以要埋豆漿呢~而我因為喉嚨痛未能與小鍋結緣唯有點了清湯雙併米線雖然叫雙併(只限自己點送), 如果係default 就有3個送了~~材料好豐富呢~ 有彈牙既牛丸、爽口既墨魚丸同埋炸左既魚肉春卷雖然清湯但都食得出鮮味配埋滑o都o都既米線都依舊完美平靚正既咪就係呢d 囉 所以成日都長人龍係不無道理的吧…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享清湯米線也很好~~ 南記粉麵 https://s.openrice.com/QrbT0bf4X00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務3衛生4抵食推介美食春卷小鍋米線清湯雙併米線用餐途徑堂食人均消費$30 (午餐)
初三小吃 sosoku等級42011-02-1036 瀏覽 關注 年初三,拜完年路經中環,大家都感到有些肚餓,想找間店子吃東西也不易,整條士丹利街,祇得南記有開店營業,下午茶時段,鴛鴦粉賣十五元一碗,不用多想,每人來一碗。一到假日,中環一帶的食肆,尤其是小食店、連鎖快餐店,顧客中以外傭居多,此店也不例外,差不多九成客是非中國人,同檯食飯,各自修行,唯一感到好奇是無外文餐牌,圖片又不多,她們怎樣識點小鍋米線?鴛鴦粉有三樣材料,牛丸,魚蛋和春卷,牛丸幾爽,牛味都OK,魚蛋唔掂,落粉多,不夠爽,而春卷是炸腐皮包魚肉,都OK,河粉幼身好食。要求不高的話,放假之選。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享初三小吃 南記粉麵 https://s.openrice.com/QrbT0ESaW00檢舉 張貼 評分2味道2環境3服務3衛生3抵食推介美食門口寫$14,入面賣$15?可能過年。用餐途徑堂食人均消費$15 (下午茶)