2025-07-31
今日朋友黎屯門探我,行過青海圍發現呢間「南海美食」,細細間但好有台灣夜市feel!🇹🇼 價錢親民,仲有好多地道台式選擇,即刻入去試下~ .首先試左 鹽酥雞便當 $49,可以轉手工麵,鹽酥雞係另上既,勁貼心!🐔 鹽酥雞炸得外脆內嫩,咬落去仲有肉汁,飽肚又滿足。手工麵麵質彈牙,好有咬口。.跟住叫左紅燒牛肉手工麵 $53, 牛筋同牛腩炆得超淋,入口即化~🐮 手工麵係粗麵,掛湯能力一流,仲有清甜蘿蔔同爽脆生菜,湯底濃郁但吾會太鹹,整體好平衡! .小食叫左 椒鹽花枝丸 $29,炸得金黃香脆,入面既花枝粒粒分明,彈牙有嚼勁,椒鹽調味岩岩好,送酒或者配主食都一流!🦑 .甜品方面,一定要試士多啤梨金芒芋圓燒 $49🥭 ,芒果沙冰上面鋪滿勁多芒果肉,仲有士多啤梨片點綴,芒果多到瀉出黎,旁邊碗仔裝住煙韌芋圓,口感豐富到爆! .另外仲有 鮮榨芒果芋圓燒 $48,椰汁冰底配上鮮芒果汁,芒果味濃到爆,上面一樣鋪滿芒果肉,芋圓另上,可以自己調配口感,芒果控必試!💛 .