2025-07-20
南山梳乎厘 @souffle_namshan 📍:深水埗元州街1F號地舖🚗:深水埗地鐵B2出口 步行6分鐘📞:+852 6849-1428💲:~HKD50-60/head for dessertsFood quality✔️:焦糖咖啡、鮮打香蕉奶昔、焦糖花生👌🏼:開心果、鮮打芒果沙冰總結:😋南山比其他地區多好多小店 呢間南山梳乎厘就係其中一間 但佢實際不在南山🤣搬咗去深水埗嗰邊😋店舖細細 專做梳乎厘/甜品 但都好多款式 今次試咗焦糖咖啡☕️即叫即整 所以要等一陣😋店主叫我周圍行先再返嚟 但由於附近實在無嘢行 所以行完一圈都係留喺舖頭外等 得外賣🥡嘅原故 但外面都放咗幾張凳可以堂食 不過夏日嚟食有點狼狽😋梳乎厘有兩層 好澎派 空氣感足食落好似食空氣感 奶香味唔太濃 主要因為佢落嘅焦糖咖啡/焦糖花生太重 好食 但個人覺得再熟啲會更完美😎🤔近期開心果類甜品大熱 呢度嘅開心果就試一次就夠 唔夠香都唔夠濃 陣開心果味較淡😣🤔+$15有得換香蕉奶昔同芒果沙冰抵飲 前者出色好香好稠香蕉味 芒果🥭沙冰都唔錯嘅🤔個人覺得小店員工比較親切啲 見我哋猶豫緊叫咩都同我哋介紹 不過如果有得入舖堂食會更開心🥳😨要打卡
📍:深水埗元州街1F號地舖
🚗:深水埗地鐵B2出口 步行6分鐘
📞:+852 6849-1428
💲:~HKD50-60/head for desserts
Food quality
✔️:焦糖咖啡、鮮打香蕉奶昔、焦糖花生
👌🏼:開心果、鮮打芒果沙冰
總結:
😨要打卡嘅朋友可能會失望 因為冇環境可言 擺盤都只係外賣盒 但食物本身夠靚仔😍
😨冇咩耐性嘅朋友都唔太啱 因為要啲等待時間 但唔算太耐