2017-08-15 282 瀏覽
見沙田第一城新開小南國諗住見識吓,點知由雞絲粉皮,擔擔麵,小籠包,紅油抄手,到炒菜心都堅難食,我從來唔寫食評都認唔住要爆,個菜心又老又生,紅油抄手小籠包等等都係好難食嘅不名肉,食完要出去揾甜品治癒吓,頂
2017-08-02 492 瀏覽
與朋友午餐聚會,知道這裡新開,特意來試一試。比起上一手譽居的格局,我更喜歡這裡的優閒裝修。餐牌也設計得時尚。我們點了小籠包6隻45$,糖醋排骨5x$, 大良炒飯68$,雲吞麪。排骨以極速超驚人的5分鐘都冇速度送來,我仲以為係冷盤但又微暖,咁究竟係冷定熱盤? 味道超級普通,糖醋味完全唔濃,又細份。小籠包跟住黎,皮唔薄,湯普通,那個醋很淡。大良炒飯,我以為食緊一個普通既茶餐廳炒飯,唔知有咩特別。個麪同普通粉麪鋪冇分別。 份量係偏細,2個人都未必夠食。係個茶算是特別。 賣單先知茶位6蚊個,正常既,個花生小食要9蚊,好難食個花生。4樣野total 257$。 其實係得個環境舒適,但這價錢來說俾個咁既質素我真係低性價比。
與朋友午餐聚會,知道這裡新開,特意來試一試。

比起上一手譽居的格局,我更喜歡這裡的優閒裝修。

小籠包跟住黎,皮唔薄,湯普通,那個醋很淡。

大良炒飯,我以為食緊一個普通既茶餐廳炒飯,唔知有咩特別。

個麪同普通粉麪鋪冇分別。

份量係偏細,2個人都未必夠食。

係個茶算是特別。

4樣野total 257$。

2017-07-28 544 瀏覽
朝早唔想食連鎖店早餐, 就試下呢間新食店。一入門, 店員的態度超cool, 個刻有d想走,不過坐底咗, 就拼命試一次。睇咗menu, 都ok,頗多配搭,價錢都算平。食物到咗, 全部都熱辣辣, 食才新鮮, 咁既價錢, 簡直係抵。望下周圍既裝修, 比之前食店更光, 感覺都乾淨d, 但係入面枱椅,無論款式, 顏色同位置安排, 有點兒.....窗邊放6位台, 6人黎食, 傾計多過睇景啦, 4位比d2人或4人坐較適合, 尤其是有小朋友, 佢地睇下車, 就唔會周圍走啦當時只有三成入座, 店員會要求客人坐得迫迫的, 不過, 佢所有枱都放得好密, 人多時我一定唔會去。食咗半個鐘, 終於知道點解個店員咁cool, 原來帶位, 執野落單收錢佢都要, 雖然有個新人幫, 咁佢真係辛苦d
朝早唔想食連鎖店早餐, 就試下呢間新食店。
睇咗menu, 都ok,頗多配搭,價錢都算平。
2017-07-17
$38 (早餐)
2017-07-23 114 瀏覽
路過見到南小館有早餐供應,就入去試試叫了 老重慶擔擔麵 同 鮮肉小籠包。小籠包個味道還可以.. 但係唔夠熱,餡料唔算多,有兩件竟然完全冇湯汁,包既時候冇放高湯?一間上海菜餐廳,小籠包應該係基本要整得好既嘢。上一次幫襯都覺得小籠包Ok,冇諗過今次會咁老重慶擔擔麵冇咩期望,只食到紅油的辣,冇香味食既時候仲有隻奄奄一息既蒼蠅係枱之前夜晚都嚟食過呢間,除了前菜唔錯之外,其它食物既味道一般,而且太貴喇,收完茶錢仲要收Nuts錢再加一,好離譜。第一城仲有其他上海菜餐廳,要食上海菜去第二間,好食啲仲要冇咁貴。
路過見到南小館有早餐供應,就入去試試

叫了 老重慶擔擔麵 同 鮮肉小籠包。

小籠包個味道還可以..
一間上海菜餐廳,小籠包應該係基本要整得好既嘢。
上一次幫襯都覺得小籠包Ok,冇諗過今次會咁

老重慶擔擔麵
冇咩期望,只食到紅油的辣,冇香味

食既時候仲有隻奄奄一息既蒼蠅係枱

2017-07-17 756 瀏覽
等 等 等,6點幾攞位,成7點8先入到去,本身都等到嬲嬲地,不過食物質素有驚喜嘅!👍👍小籠包講真一般,皮略厚,不過可以試真d湯汁,會發覺同外面食開嘅有d 5同生煎包同鍋貼一流👍👍鍋貼足料,仲5係單純用豬肉,應該加左蝦肉,食落口結實5易散,充滿香味生煎包做到底脆,入面每啖包都沾滿肉汁,好好食😉紅燒肉燒賣,入面用糯米黎釀,燒賣皮薄,不過紅燒肉好細粒,而且食落口冇咩特別味道左前係大良炒飯,右面係玩味咕嚕肉。炒飯炒得乾身,一粒粒,食落口冇睇落咁鹹,味道適中,加左類似nuts嘅野,有d口感,不過料5算多。至於玩味咕嚕肉,係我嘅推介👍,用左新鮮菠蘿炒,咕嚕肉完全冇成口粉嘅感覺,食到入面嘅肉,而且汁嘅酸度調得啱啱好,5會有過酸嘅感覺,一流!👍手抓餅,搓得好,夠薄鬆軟,不過太油,食落去感覺上好似一塊沾滿油嘅毛巾咁呢個奶黃花,5好似為佢係流心,其實只係一舊加左奶黃搓成嘅包,賣相好,食落口5算甜,不過奶黃味5夠,變左有d似食白饅頭咁😥呢個四式甜品係可以自由搭配嘅,我揀左芒果布丁,杏仁布丁,南瓜糰餡餅同埋桂花蜜手拉餅。芒果布丁裏面都算多果肉,杏仁布丁嘅杏仁味好夠,而南瓜餅裏面有豆沙做餡,味道5錯。至於桂花蜜
鮮肉小籠包

生煎包&鍋貼

生煎包同鍋貼一流👍👍
鍋貼

生煎包做到底脆,入面每啖包都沾滿肉汁,好好食😉
紅燒肉燒賣

大良炒飯&玩味咕嚕肉

手抓餅

奶黃花

呢個四式甜品係可以自由搭配嘅,我揀左芒果布丁,杏仁布丁,南瓜糰餡餅同埋桂花蜜手拉餅。芒果布丁裏面都算多果肉,杏仁布丁嘅杏仁味好夠,而南瓜餅裏面有豆沙做餡,味道5錯。至於桂花蜜手拉餅,食落口好清,桂花蜜帶出左淡淡嘅清甜味,兩款餅嘅口感都係煙韌嘅,值得一試。不過建議先食桂花蜜手拉餅,以免俾其他甜品嘅味道遮左佢嘅清甜味道。

埋單6百幾蚊,都算係幾貴下,不過都係值回呢個價,可以再去嘅!
不過如果肚餓嘅真係5好等,因為真係要等好耐下......
2017-07-16
80 分鐘 (堂食)
生煎包&鍋貼
鍋貼
大良炒飯&玩味咕嚕肉
  • 杏仁布丁
  • 玩味咕嚕肉
  • 生煎包
2017-07-07 653 瀏覽
開張以來,光顧了兩次,不是因為好吃,而是想確定質素才寫食評。第一次只一人光顧,吃了「稱王」的蔥油開洋拌麵和真心想吃的松子魚。我不太愛吃拌麵,但既然菜單的構圖那麼美,就大膽一試,結果⋯⋯商品說明條例真的生效了?為何我的拌麵上只有海帶和黑色的蝦米粒?看真點,才知那是焦了的蔥條和蝦乾!(肯定不是燈光效果)至於松子魚,就不過不失啦!刀工算是不錯,也炸得透,只醬汁略為濃,有點膩!第二次有三人光顧,主要是試食小籠包與麵。小籠包上枱時,温度不算高,沒有冒煙,賣相也不飽滿,皮算薄,但有一隻已穿了;包內有湯汁,但不太多。另外點了生拆蟹粉小籠包,包內的確有蟹粉,以及小量蟹肉,不過一分錢一分貨,$88有5件,整體極一般。麵方面,點了阿娘雪菜黃魚麵、老重慶擔擔麵,以及蝦肉餛飩湯麵,前兩者味濃,湯底算不錯,尤其黃魚麵湯底比較鮮甜,麵的質感亦靠譜。餛飩湯麵偏淡,每件餛飩只有一隻小蝦,只一般。最後點了四小拼(冷盤)和乾煸四季豆佐麵,賣相、味道一般,沒有驚喜。菜水每位$3,前菜$9(可以要求免前菜),再加一服務費,整體來說,價錢偏貴,食物質素只一般,員工態度還可以,但第一城另外有至少有兩間更好吃或更划算的上海食店。如
看真點,才知那是焦了的蔥條和蝦乾!
(肯定不是燈光效果)
菜水每位$3,前菜$9(可以要求免前菜),再加一服務費,整體來說,價錢偏貴,食物質素只一般,員工態度還可以,但第一城另外有至少有兩間更好吃或更划算的上海食店。如非必要,不必選擇這家食店。
蔥油開洋拌麵
松子魚
鮮肉小籠包(5件)
生拆蟹粉小籠包(5件)
四小拼
2017-07-03
10 分鐘 (堂食)
2017-07-06 417 瀏覽
放工後試食南小館新開張的分店,晚飯時間很多人等,我地都等了一小時先可以入座,順帶一提,店員安排帶位情況好混亂,佢一次過叫好多個呺碼,然後一堆人就去哂樓面 再等,係未有得入住嘅,唔明點解唔一個個呺碼安排入座,要一堆咁叫,不過哩d都係小問題。。。到上菜嘅時候,個侍應成盅湯倒左落老公度,佢半邊身嘅衫,西褲,皮鞋都中招淋濕哂,雖然果位侍應有即刻say sorry, 同拎濕紙巾黎,但佢真係好唔小心,拎湯就唔應該再超載地同時間拎咁多其他食物,好唔專業,無安全意識,如果淋左落小朋友度咁點算,好彩今次d湯唔係好滾好熱啫,返去希望洗得甩一達達啡黃色嘅漬啦。。好喇,講埋d食物。哩個係招牌鮮肉小籠包,上菜時已經唔熱,冇哂煙,皮偏厚,味道普通自選的小食拼盤,醉雞分量很少,只有兩件,木耳秋葵味道不錯,糖醋骨我覺得係四個入面最好味,最後果個唔記得名,味道普通酸辣湯,材料足夠,但味道一般般仲有碟上海粗炒,唔記得影相,味道都係一般般。到埋單喇,比侍應點到氹氹轉,一個叫我地直接出去埋就得,我地話,但冇單喎,又冇枱呺,收銀知邊枱架喇? 佢就話咁我同你去印單,行左兩步,有另一侍應就話唔駛出去埋,返埋位等佢拎單黎就得。。。
到上菜嘅時候,個侍應成盅湯倒左落老公度
好喇,講埋d食物。

酸辣湯,材料足夠,但味道一般般

仲有碟上海粗炒,唔記得影相,味道都係一般般。

總括侍應們不專業,服務態度有待改善。
2017-07-06
60 分鐘 (堂食)
2017-07-02 286 瀏覽
上海粗炒麵:梳打粉味強勁!無錫小籠包:肉質死實,味精重手!四喜烤:醉雞四粒小得可憐。前菜:幾片青瓜加烚花生。小南國的分支南小館,差到離譜。完全不明白,有食評是居然獲得稱讚。放得入囗,便叫好食?那麼翡翠拉麵小籠包比此店好上百倍。
上海粗炒麵:梳打粉味強勁!
無錫小籠包:肉質死實,味精重手!
四喜烤:醉雞四粒小得可憐。
前菜:幾片青瓜加烚花生。
小南國的分支南小館,差到離譜。
完全不明白,有食評是居然獲得稱讚。
放得入囗,便叫好食?
那麼翡翠拉麵小籠包比此店好上百倍。
2017-07-02
15 分鐘 (堂食)
2017-07-01 2368 瀏覽
對於食肆在昂貴的租金下不斷變遷已經習以為常, 一年一變或兩年一遷已經不足為奇、 大集團與大集團的手瓜對戰誰勝誰負,幕後金錢當然主要黑手、 做得好地地的連鎖粥麵店X居亦不及來勢洶洶的連鎖大集團競爭要好好讓位, 今期坐正的便是這間大集團連鎖經營下的分支店南小館。。。 基本功絕對交到貨裝修與連鎖南小館一樣毫不手軟, 自問要在第一城找上一間裝修好價錢與味道都符合個人的口味其實甚為小, 它的連鎖店子下吃過數次記憶中印像不錯,所以今回落實於第一城開、 第一時間想再來一次~ 不看由自可翻開餐牌除了令人心 動之圖畫, 店子原來也得了數年的雜誌獎項 、其實獎項這個東西個人就認為最緊要是付合自己的味道, 虛榮這個名銜,絕對不是我搵食中的主要要求。。。 店子價錢豐儉由人, 以點心為例鮮肉小籠包、 金網生煎鍋貼、手抓餅、上海蝦肉雲吞湯、紅油抄手、麻醬抄手銀絲卷、等等都有HK$22至HK$48元不等 。。 但論到小炒價錢就絕不手軟,例如有家鄉酸菜魚、水煮龍脷魚、特色松子魚、咕嚕肉、水煮牛肉、香辣牛腩煲、黑松露河蝦仁, 都是以HK$78至HK$128蚊等. 一個人午市沒有要求自己食得豪,只要食得好、 所以只

一個人午市沒有要求自己食得豪,只要食得好、 所以只點來兩款食品,第一款是紅燒牛肉湯麵HK$58.而其次就點來一個鮮肉帶子小籠包HK$48.(5隻)

強制式收費下茶水HK$6.前菜HK$9.喜愛與否亦要照單全收~

自己就叫咗一個紅燒牛肉麵 ,上枱速度亦算相當之快、大約五分鐘貨已交到枱上, 用筷子鬆一鬆撥開一看面麵質不算大分量、 如果是男士我相信這個分量未必夠攝胃, 至於紅燒牛肉亦覺得見頭切得非常之細、 一碗當中大約有五至六件, 不過就略嫌牛肉之部位十分之粗糙不算肥兼且有些嚡口、 至於湯底及麵條亦做得不錯, 麵條爽口帶有些微韌性、至於湯底味道亦算濃厚 , 肉質較嚡唯有招來侍應服務員要來牙籤、 嚴謹的訓練絕對是大連鎖式經營的好培訓,轉個頭送上牙籤一支~

另一款鮮肉帶子小籠包亦在隨後跟上枱上, 包身接口分明皮薄適中、 咬在口中湯汁滿溢, 帶子亦切得粒粒 如火鑽、 鴛鴦色小籠包皮除了顏色漂亮,深信亦是為其餘款式分開派別给廚房師傅分辨而成, 沾上一貫慣常之黑醋更能提升味道~

不過問心如果午市要加上前菜,個人感覺就比較略為不合化算 、 可能個人是一個孤寒精又或者太於精打細算 ,還是覺得晚上才加前菜方感合理、揮一揮荷包結單走人,多出之三分一價錢 (茶介前菜以及加一收費 )理應可以走出門外再飲多一杯咖啡, 回頭再嚐未必會是午市時段、 還是將孤寒鬼打破午市心理障礙才講, 尤其是一個人。

☆作為一個食客在飯後評述,我只能稱自己為一個食客評述員、 好味與否實屬個人取向!☆
2017-06-27 252 瀏覽
昨天開幕,今天見放假試下,我食下午茶,帶位的那个阿姐已經同門口的中老年人講叫人排隊,但明明有機攞票,怕一陣佢反口也取定票等,誰知2時半,另一阿姐話攞票,當然叔叔阿姨們一定話佢,無所謂反正我有時間取票排隊也無問題,但帶位姐姐應該專心帶位,帶帶下就去落單,一班人就呆等門口。算,我2半入去,怕了他們,即時下單,我的食物要3時來,我一看,原來佢2時53分才下單,最差的,還先上甜品,好也算了,前菜也給錯,我好疑惑,我明明是花雕雞,為何會紅紅地,原來俾錯,當然我坐那麼久不免要飲下茶,但阿姐好晦氣,服務真的嚇怕了人,食物就可以。
2017-06-27
30 分鐘 (堂食)