2010-04-21 32 瀏覽
都係方便先去依間食..頭幾次去d服務都ok不過半個月前去d態度好差將d壽司放係我睇緊既雜誌上面,,成2-3次,,鬧都冇謂下次都唔太想再去炸拉麵蝦- 賣相同相差唔多,但係食落個味好怪,d拉麵炸得唔太好味炸芝士波-好龍既芝士味-不過嗌太多野食,食唔落妮碟,,芝士太流..金龍船炸蝦反卷-普普通通-唔特別炸蝦天富羅壽司-隻蝦ok熱,mix埋凍熱咁,ok..$20妮講算係咁豹紋芝士炸蟹腳壽司-芝士味麻麻地,唔會試第2次話就話11點半先閂門,但係10點就開始清潔地方,想坐壽司吧付近都俾侍應拒絕左,
都係方便先去依間食..
頭幾次去d服務都ok
不過半個月前去d態度好差
將d壽司放係我睇緊既雜誌上面,,
成2-3次,,鬧都冇謂
下次都唔太想再去

金龍船炸蝦反卷-普普通通-唔特別

豹紋芝士炸蟹腳壽司-芝士味麻麻地,唔會試第2次

話就話11點半先閂門,但係10點就開始清潔地方,
想坐壽司吧付近都俾侍應拒絕左,
2010-04-05 11 瀏覽
今日去完拜山經過呢間日本野就入去試, 唔駛等位因為冇乜人, 果時都成點幾家啦, 我地叫左燒魷魚, 汁燒鴨胸, 雞絲雜菇烏冬, 蠔仔粥, 煎餃子燒魷魚 - 賣相ok既, 味道都唔太差汁燒鴨胸 - 啲肉好un, 同埋好鞋, 差雞絲雜菇烏冬 - 一個字咸呀! 啲烏冬係扁身既, 成個湯底都係咸味, 面頭有一大舊蒜蓉, 唔知放喺到做乜, 雞絲"鞋"口蠔仔粥 - 湯底都係咸, 其他都ok煎餃子 - 一般, 正常既餃子味道埋單$208

燒魷魚 - 賣相ok既, 味道都唔太差
汁燒鴨胸 - 啲肉好un, 同埋好鞋, 差
蠔仔粥 - 湯底都係咸, 其他都ok
煎餃子 - 一般, 正常既餃子味道
埋單$208
2010-04-04
2010-03-07 29 瀏覽
今天既晚餐係去位於天水圍天耀邨商場的十勝牛店食野~~見到佢個d小冊子既食物都幾吸引,so就去試下la.....這間環境都唔錯,不過服務就一般la..因為我們桌上的食物都食哂,應該都會有人黎執下丫,但係他們係等到其他食物黎到先再叫人黎執=.=至於,食物方面有好食,亦到有唔好食喎....好食是牛肉湯烏冬....牛肉湯底好好味和辣海鮮烏冬石頭鍋.....可能係辣,我鍾意食.haha唔好食就是鮭魚天蝦茶泡飯....d茶好淡,由於隻蝦係炸,放在茶泡飯裡都淋哂了....還有三文魚壽司..d飯係暖,,三文魚唔新鮮,so覺得係個到食壽司係麻麻地咋.....and炸野既食物都一般....
今天既晚餐係去位於天水圍天耀邨商場的十勝牛店食野~~
見到佢個d小冊子既食物都幾吸引,so就去試下la.....
至於,食物方面有好食,亦到有唔好食喎....
牛肉湯烏冬$33
2010-03-06
牛肉湯烏冬$33
海鮮烏冬石頭鍋
2010-02-01 8 瀏覽
大家都知道元朗有很多美食,卻沒有聽過有人說天水圍有好吃的,個人覺得還是有的。在天耀邨商場正門進去,走幾步就可以看到店外大大的「十勝牛」招牌,連找的氣力也可以省回。黑松露海鮮意大利麵:黑松露很「足料」,意大利麵亦很彈牙,唯一不足之處是意大利麵比較乾身,若果配上Cream Sauce,相信味道會更好!芝子焗鳳尾蝦餃子:芝士汁份量剛好,配上鳳尾蝦的餃子更添口感。天水圍區的日本料理不多,這間算是較有水準的餐廳了!
大家都知道元朗有很多美食,
卻沒有聽過有人說天水圍有好吃的,
個人覺得還是有的。

在天耀邨商場正門進去,
走幾步就可以看到店外大大的「十勝牛」招牌,
連找的氣力也可以省回。

黑松露海鮮意大利麵:
黑松露很「足料」,意大利麵亦很彈牙,
唯一不足之處是意大利麵比較乾身,
若果配上Cream Sauce,相信味道會更好!

芝子焗鳳尾蝦餃子:
芝士汁份量剛好,配上鳳尾蝦的餃子更添口感。

天水圍區的日本料理不多,這間算是較有水準的餐廳了!
黑松露海鮮意大利麵
芝子焗鳳尾蝦餃子
芝子焗鳳尾蝦餃子
2009-12-02 26 瀏覽
十一月廿一日(星期六)是日相約了三位朋友到天水圍濕地公園半天遊可惜我的功課還未完成,於是要早上番公司...中午走過來!住在附近的朋友說十勝牛也許是最好選擇!haha,聽到後同老公仔笑了一笑,上年行山前我們都吃過!^.^我點了白汁海鮮天使麵,記得上次都是叫這個的海鮮可以,不太新鮮!三十多元,要求不能太高呢!天使麵都好吃老公點了個焗肉醬烏冬,很特別呢!面是cheese所以吃起來有點漏,烏冬算不錯另外,朋友點的咖哩飯,咖哩味道香噴噴壽司可以吧!很大件!質素比較一般!
十一月廿一日(星期六)

是日相約了三位朋友到天水圍濕地公園半天遊
可惜我的功課還未完成,於是要早上番公司...中午走過來!
住在附近的朋友說十勝牛也許是最好選擇!

我點了白汁海鮮天使麵,記得上次都是叫這個的
海鮮可以,不太新鮮!三十多元,要求不能太高呢!天使麵都好吃
另外,朋友點的咖哩飯,咖哩味道香噴噴
壽司可以吧!很大件!質素比較一般!
2009-11-21
2009-09-19 7 瀏覽
一行七人,兩位只食熟食,叫了:刺身8品$158 - 八款不同的刺身,每款三件,最正是甜蝦,又鮮又甜,油甘魚爽,吞拿魚肥美,章紅魚淡香,劍魚腩甘香,三文魚常食,赤貝要慢嚼,墨魚新鮮.叫此刺身8品,除了毋須用腦外,其實分開叫價錢也相差不大,更可以集中些和多些!似乎還是用用腦,分開叫比較好些!劍魚腩刺身(8件)$48 - 甘香肥美,個人最愛.炸軟殼蟹 - 不太大的三件,炸得幾脆.蒲燒鰻魚 - 味很濃,有用師父醃,食後輕微口渴.大蝦雜錦天婦羅 - 不算油,蕃薯,南瓜等是預炸,不夠熱,一般.其它金龍蝦皇飯卷$35 - 較高水準的一個,蝦幾香.三文魚,墨魚,章紅魚,甘蝦,鰻魚,蟹籽等壽司及加州卷 - 可以接受.醬燒豬軟骨拉麵,日式海鮮炒烏冬,無食.日本清酒$120埋單$794,以食物質素來說,算貴,
一行七人,兩位只食熟食,叫了:

刺身8品$158 - 八款不同的刺身,每款三件,
最正是
甜蝦,又鮮又甜,
油甘魚爽,
吞拿魚肥美,
章紅魚淡香,劍魚腩甘香,三文魚常食,赤貝要慢嚼,墨魚新鮮.
似乎還是用用腦,分開叫比較好些!

劍魚腩刺身(8件)$48 - 甘香肥美,個人最愛.
炸軟殼蟹 - 不太大的三件,炸得幾脆.
蒲燒鰻魚 - 味很濃,有用師父醃,食後輕微口渴.

其它
金龍蝦皇飯卷$35 - 較高水準的一個,蝦幾香.
醬燒豬軟骨拉麵,日式海鮮炒烏冬,無食.
日本清酒$120
埋單$794,以食物質素來說,算貴,
2009-09-02 11 瀏覽
阿媽之前成日去食呢間, 今晚同埋阿爸一齊食~ 叫左好多野呀~ 三文魚刺身, 三文魚壽司, 鰻魚壽司x3, 北寄貝壽司, 櫻花魷魚軍艦, 墨魚壽司, 炸墨魚咀, 天婦羅蝦壽司, & 牛肉烏冬.壽司麻麻, 舊飯太酸, 大舊左少少...墨魚唔漿口, 北寄貝太細, 唔係一頂帽咁, 得一半~魚類唔食, 阿媽話鰻魚ok, 三文魚麻麻~墨魚咀ok, 天婦羅粉厚, 烏冬唔錯~壽司真係岩岩地, 烏冬都ok既~3個人食左$2xx左右...天水圍算貴囉~ 不過飽到上心口...

魚類唔食, 阿媽話鰻魚ok, 三文魚麻麻~
墨魚咀ok, 天婦羅粉厚, 烏冬唔錯~

壽司真係岩岩地, 烏冬都ok既~

2009-08-28
同同學慶祝 4 個人點知等位都等左個零鐘menu : 蟹籽沙律 (大)軟殼蟹反卷 饅魚壽司 韓式炒拉麵饅魚炒飯番石榴汁火龍果汁西瓜汁Total : $216comments :蟹籽沙律 (大)真係好大個好多青瓜好難撈=v=食落好水韓式炒拉麵唔睇佢個日文名都唔知有泡菜 好辣唔食辣o既朋友食唔到食辣o既朋友都覺得辣....饅魚炒飯味道好似饅魚壽司好濃醬汁味果汁5蚊大大杯 好抵西瓜汁 一定安全 唔講火龍果汁 有d火龍果獨有o既味 唔太甜 唔錯番石榴汁 番石榴味 冇甜味 質地沙沙地 好奇怪.......
同同學慶祝 4 個人
好難撈=v=
食落好水

唔睇佢個日文名都唔知有泡菜 好辣
唔食辣o既朋友食唔到
食辣o既朋友都覺得辣....
味道好似饅魚壽司
火龍果汁 有d火龍果獨有o既味 唔太甜 唔錯
軟殼蟹反卷
2009-08-08
2009-07-30 4 瀏覽
同朋友2個去試下呢間野~~大和牛鐵板燒:味道唔錯~份量太少蟹籽沙律(細): 好大個...但係水左D..三文魚:新鮮~好味=)曼魚壽C:大大件~味道OK侍應生服務也很好~~常幫我們加茶
同朋友2個去試下呢間野~~

大和牛鐵板燒:味道唔錯~份量太少
蟹籽沙律(細): 好大個...但係水左D..
三文魚:新鮮~好味=)
曼魚壽C:大大件~味道OK

侍應生服務也很好~~常幫我們加茶
2009-07-28
2009-06-01 9 瀏覽
晚餐與家人在十勝牛解決。自從十勝牛開業後, 明顯少了出元朗既壽司的情況。貪其方便, 不用搭車~今晚點了:三文魚壽司 $9一碟, 我覺得算不錯了!!玉子壽司: 普通貨仔牛油果青龍卷: 如果卷物內剔走貌似蒜心的東西會更正!!豆腐雜菜WO: 豆漿湯底, 但有一陣藥材味, 好怪~三文魚SASHIMI: 正~ 大件夾抵食北寄貝SASHIMI: 普通貨仔蟹子沙律加芒果: OK FRESH!! 但我建議他們可以把青瓜皮批去, 口感會更佳加洲卷: 平凡中見好味十勝牛最特別之處是有鮮榨果汁, 而且價錢只是$5~ $8, 所以見很多食客也會ORDER!!
晚餐與家人在十勝牛解決。

今晚點了:
三文魚壽司 $9一碟, 我覺得算不錯了!!
玉子壽司: 普通貨仔
牛油果青龍卷: 如果卷物內剔走貌似蒜心的東西會更正!!
豆腐雜菜WO: 豆漿湯底, 但有一陣藥材味, 好怪~
三文魚SASHIMI: 正~ 大件夾抵食
北寄貝SASHIMI: 普通貨仔
加洲卷: 平凡中見好味

2009-06-01
2009-04-02 6 瀏覽
晚上7時多到達,服務員帶位到已有客人既坐位檯上,本人馬上詢問可以坐其他位置嗎??***當時過半間鋪係"未有人坐",竟然會安排我"搭檯"真係好奇怪,莫非有人包場***服務員馬上解釋 : 如果晚市人多都有機會搭檯!!我 : 無問題..........!!***坐左一陣,又有另一對人客被安排坐"搭檯"位,同樣地都係要求坐另一邊******管理方面改一改,就可以提高服務質素,人客會有多點私人空間******如果坐無虛席要搭檯既話,係好正常既事,但係LEE個安排有點猜不透***蟹籽沙律(細)嘩~~~好大碗呀,面頭有好多蟹籽+沙律醬,底部有大量青瓜絲,都好新鮮喎,味道清新爽甜,好味道~失手在於此担担麵賣相都幾靚,不過湯底味道實在太太太鹹喇鹹到有點誇張,真係好難接受,但係個麵又好好味,唯有分開D湯嚟食,麵裡面有點肉碎都好好味~~~豆腐外皮炸到脆卜卜,豆腐好滑好香豆味.............正!!雖然有大量豉油浸住,相反一點都唔鹹,得個顏色而已.三文魚卷黃色果D卜卜脆,而壽司裡面都包住D卜卜脆,食起上嚟都好夾,配上沙律醬都好好味,唔需要沾上豉油都好夠味,我特別鐘意壽司D飯好好味~~失手在於担担麵之上

***當時過半間鋪係"未有人坐",竟然會安排我"搭檯"
真係好奇怪,莫非有人包場***

服務員馬上解釋 : 如果晚市人多都有機會搭檯!!
我 : 無問題..........!!

蟹籽沙律(細)
都好新鮮喎,味道清新爽甜,好味道~

失手在於此
担担麵
賣相都幾靚,不過湯底味道實在太太太鹹喇
鹹到有點誇張,

豆腐
相反一點都唔鹹,得個顏色而已.

三文魚卷
黃色果D卜卜脆,而壽司裡面都包住D卜卜脆,食起上嚟都好夾,

失手在於担担麵之上,差小小就可以比你一個笑臉了.........
2009-03-19 4 瀏覽
星期日那天因為男友唔想出元朗食而又唔想去新北江or 銀座食所以就去了天耀食因為間0野開0左一段時間但我0地仲未食過我0地8:00左右去到等0左一陣就有位不過我覺得張檯細0左d 同d 位有d 迫由於唔係太肚餓所以點了鰻魚石窩飯,鍋燒烏冬同燒牛舌仲有番石榴汁首先男友的鰻魚石窩飯真係乾0左d冇咩汁而我的鍋燒烏冬佢竟然連埋個爐上本身張檯又細佢個爐又擺唔正搞到我食唔到最後叫Waiter 0黎幫我收0左佢唔知係咪d 阿姐耳仔有問題佢0地以為個爐唔著我講0左3次話唔要個爐佢先識收不過個烏冬都幾好食牛舌就等得最耐我覺得一般啦不過最估唔到係番石榴汁真係冇加水100% 果汁所以都值得加分但由於價錢略貴所以試過一次應該唔會再0黎因為同元朗相比元朗係抵食好多
星期日那天
我0地8:00左右去到
等0左一陣就有位
不過我覺得張檯細0左d 同d 位有d 迫
由於唔係太肚餓
所以點了鰻魚石窩飯,鍋燒烏冬同燒牛舌
仲有番石榴汁
應該唔會再0黎
因為同元朗相比
元朗係抵食好多
2009-03-15
星期日去行屏山文物徑,終點在天水圍,個天耀村裝修到沙塵滾滾,求其搵間餐廳醫肚,點知餓到咕咕聲...兼且帶著一肚氣離開.服務一開始已經好奇特,我問過女待應有冇定食,個阿姐瞄我一眼,唔知佢聽唔聽到,但係就目光空洞地行開. 見佢行返轉頭咪再問,佢好唔耐煩咁答:星期日冇定食架.我心諗冇咪冇囉,我又未嚟過.你唔答我點知啫.老公點咗碗拉麵,加$5要杯菠蘿汁.我點咗碗什麼 "他人蓋飯" - 即係滑蛋牛肉飯之類, 加$5要杯番石榴汁.老公碗麵先到,兩杯汁都到埋,$5果汁估唔到係鮮榨,唔甜,幾fresh,啱哂我口味.呢個時候老公大概肚餓啩,驚食一碗麵唔夠,又見隔離枱其他人食啲壽司幾好樣,話不如叫啲壽司?"咁是但囉,但我一陣要食飯,你唔使叫咁多呀."如是者佢點了兩客鰻魚壽司,海草及吞拿魚壽司各一客.老實講,味道真係okay,起碼比啲連鎖店轉轉壽司好味及新鮮.之但係我碗飯呢?我明明見枱張電腦單有呢個項目,咁冇理由漏單架,不過睇睇個時間,哇乜叫咗成三十分鐘,而且枱面所有壽司,&老公碗麵已經全部隊食哂啦.我問第一個待應,佢用個咪問廚房,喂23號麵點呀?問完就行開.我呆坐了五分鐘,同第二個待應講如果碗飯未得就取消

我心諗冇咪冇囉,我又未嚟過.你唔答我點知啫.

老公點咗碗拉麵,加$5要杯菠蘿汁.

"咁是但囉,但我一陣要食飯,你唔使叫咁多呀."

我呆坐了五分鐘,同第二個待應講如果碗飯未得就取消啦. 佢又係用咪問廚房碗飯點呀,問完又係行開.

五分鐘後,我真係把幾火,捉住第三個待應,同佢講:我問咗你地幾次都冇回應,我要埋單啦.
佢又係用咪問廚房:個客要走啦,你碗飯點呀?如果整緊就點頭,唔得就搖頭啦.

我個位睇唔到廚房佬反應,只好等個待應答我, 點知佢......竟然....又係....行開咗

你話O唔O咀呢?我問你嘢,你係有幫我check,但check完之後係咪要俾個答案我呢?

一個係咁都算,但兩個係咁,三個又係咁,服務差成咁,啲嘢食幾好都冇用囉.
2009-03-08
2009-02-28 11 瀏覽
上星期和屋企人去了tin yiu新開十勝牛日本料理,一直想食呢間好耐.因為tin yiu都無日本料理,新開了呢間.當然要去食下,等了30分鐘.我們入座,座位都ok.坐得都幾舒服,我們開始點食物.上菜速度都幾快.食物都不錯我們食完後.媽咪都話會再來.昨日.我和媽咪再來.服務都ok.價錢都不算貴.呢間食得過

2009-02-22
今晚同媽子黎呢度食飯,雖然等左三十幾個號碼,但附近都無乜野食,就照等啦。等左八個幾字,可以入去啦。侍應好快俾水我地,我地都諗到食咩啦蟹籽沙律(大)真係好大碗,雖然料好普通。只係青瓜、蟹柳,但配上"bb牌"沙律醬就好食好多。我覺得青瓜好爽口,而且食完真係透心涼。大既沙律比細既抵食,因為大既沙律係三十三蚊,而細既就係二十五蚊。食完呢個沙律之後,都覺得有飽。三文魚腩壽司呢個比普通既三文魚壽司貴,但呢三文魚就更肥美。我覺得味道鮮甜,貴都值得既。串燒牛俐呢個都幾好食,牛俐好juicy惹味。我認為仲好食過一平安果,因為一平安既牛俐太薄啦。三文火龍卷係一舊壽司包住紫菜同三文魚,碟面仲有脆脆伴碟。其實呢係天婦羅炸既碎,用黎作裝飾,我覺得好得意。咖喱豬扒石鍋飯今次差好多啦,仲要漏單。等左差唔多八個字,個飯先黎到。豬扒炸得太乾、又無乜肉味,唔好食。飯都唔多好,可能要漏單快起,令到個飯差左。我記得上次食係好多飯焦,但今次就無乜啦。佢地既飯唔多夠汁,總之呢個飯令我好失望。下次應該唔會再叫。其實今餐都唔錯既,如果個飯唔係等咁耐就好啦。侍應雖然好忙,但都經常幫我地加水,值得一讚。

蟹籽沙律(大)
三文魚腩壽司