2023-01-30 85 瀏覽
每逢午膳時間,想喺灣仔附近搵一間餐廳堂食真係有點難度,每次經過呢條春園街,見到呢間「十兄弟車仔麵」都係排長龍,今次就專程等過咗繁忙時間去食下先😋呢度係QR code落單,非常方便,想食啲咩,用手機落單就可以了😌「招牌八寶麵」見到呢個招牌八寶麵啲餸都係我鐘意既餸,有兩款仲要係皇牌必食推介,好快就決定到揀呢個😝麵底就揀咗油麵,個人認為車仔麵麵底既首選😍因為麻麻地粟米就無揀到😅🌟柱候牛坑腩(皇牌必食推介)🌟香辣豬紅🌟滷水豬大腸 (皇牌必食推介)🌟咖喱豬皮🌟香辣陳皮魚蛋🌟清甜蘿蔔🌟雲耳每一道餸都好食🤤如果諗唔到食咩,呢個八寶麵係不二之選👍🏻最後加埋枝冰凍既烏龍茶,就完美了🥰仲有要讚既係呢度既杯裝豆漿可以揀無糖,$6就飲到!唔係度度既麵店豆漿可以做到無糖的💯

「招牌八寶麵」

🌟柱候牛坑腩(皇牌必食推介)
🌟香辣豬紅
🌟滷水豬大腸 (皇牌必食推介)
🌟咖喱豬皮
🌟香辣陳皮魚蛋
🌟清甜蘿蔔
🌟雲耳

2023-01-27 76 瀏覽
自選車仔麵|𝟯𝟮起除咗自選車仔麵 亦有提供預設配料車仔麵一般都會有幾款餸 好方便 諗都唔洗諗(๑•᎑•๑)配料多達50款 價錢由$9-28不等今次食咗 柱侯牛坑腩 滷水豬大腸 牛骨濃汁牛丸香辣玻璃魷魚 香辣陳皮魚蛋 香辣豬紅湯底可以揀腩汁 咖哩汁 滷水汁 秘製香辣汁除咗麵底亦可以揀菜底 米粉 河粉 烏冬 公仔麵等等都滿足到你( ´・ᴗ・` )⸝⸝⸝⸝炸雲吞 半份| 𝟮𝟬多款抵食小食可以加配韮菜豬紅蘿蔔 香炸墨魚丸 唐揚炸雞塊 麻辣蓮藕
自選車仔麵|𝟯𝟮起
除咗自選車仔麵 亦有提供預設配料車仔麵
一般都會有幾款餸 好方便 諗都唔洗諗(๑•᎑•๑)
配料多達50款 價錢由$9-28不等
今次食咗 柱侯牛坑腩 滷水豬大腸 牛骨濃汁牛丸
香辣玻璃魷魚 香辣陳皮魚蛋 香辣豬紅
湯底可以揀腩汁 咖哩汁 滷水汁 秘製香辣汁
除咗麵底亦可以揀菜底
米粉 河粉 烏冬 公仔麵等等都滿足到你( ´・ᴗ・` )
⸝⸝⸝⸝
炸雲吞 半份| 𝟮𝟬
多款抵食小食可以加配
韮菜豬紅蘿蔔 香炸墨魚丸 唐揚炸雞塊 麻辣蓮藕
2023-01-24 128 瀏覽
📍#十兄弟車仔麵 人均消費: HKD79Bookmark咗好耐,終於走咗去試!有好多選擇,最終揀咗有推介嘅食神嗱喳麵!💯食神嗱喳麵 $69裡面有漿爆瀨尿牛丸,香辣豬紅,蘿蔔,鮑汁魚肚,香辣玻璃魷魚,麵就揀咗鮮製油麵!個湯加咗腩汁同小辣,好濃,個湯有層次,好香好好味!個麵好靚,食落煙煙韌韌又有口感!豬紅好爽好味!玻璃魷魚勁正,超級爽口又入味又夠辣!鮑汁魚肚個鮑汁唔算好突出,ok啦!瀨尿牛丸有餡,味道不俗!係蘿蔔唔入味爭少少啫真心覺得似細個食車仔麵嘅味道!唔止係湯底得,腩汁,辣汁都好得!而且食材都好味,難怪咁多人話好味!

📍#十兄弟車仔麵

人均消費: HKD79

💯食神嗱喳麵 $69

2022-12-31
食神嗱喳麵
🤍十兄弟車仔麵🤍自選車仔麵(麵底/食材續樣加錢形式)🌈鮮製油麵(湯轉腩汁)油麵質感似意大利粉但更加爽口 配搭食材作為車仔麵更好冇河粉咁索水 加埋轉咗做腩汁唔會搶味之餘仲保持到單純的麵香🌈蠔皇紅燒鮑魚(2隻)貨真價實 真係有兩隻鮑魚蠔皇汁+腩湯汁好夾鮑魚口感剛剛好 易咬但唔會過淋🌈清甜蘿蔔(3件)大大舊3件白蘿蔔 真係差D食唔晒冇喳之餘仲有淡淡嘅清甜味道加喺腩汁入面平衡返油感🌈墨魚腐皮卷(2件)係墨丸+魚腐+春卷嘅味道口感係魚蛋 配搭湯麵幾夾🍜🌈無糖豆漿真 無糖豆腐 健康D冇咁甜份量剛好配搭食一豌麵豆味幾夠香濃幼滑
🤍十兄弟車仔麵🤍

自選車仔麵(麵底/食材續樣加錢形式)
🌈鮮製油麵(湯轉腩汁)
油麵質感似意大利粉
但更加爽口 配搭食材作為車仔麵更好
冇河粉咁索水 加埋轉咗做腩汁
唔會搶味之餘仲保持到單純的麵香

🌈蠔皇紅燒鮑魚(2隻)
貨真價實 真係有兩隻鮑魚
蠔皇汁+腩湯汁好夾
鮑魚口感剛剛好 易咬但唔會過淋

🌈清甜蘿蔔(3件)
大大舊3件白蘿蔔 真係差D食唔晒
冇喳之餘仲有淡淡嘅清甜味道
加喺腩汁入面平衡返油感

🌈墨魚腐皮卷(2件)
係墨丸+魚腐+春卷嘅味道
口感係魚蛋 配搭湯麵幾夾🍜

🌈無糖豆漿
真 無糖豆腐 健康D冇咁甜
份量剛好配搭食一豌麵
豆味幾夠香濃幼滑
2023-01-18
有無諗過車仔麵都有得簡鮑魚做餸?有無諗過車仔麵都可以令你食過翻尋味?位於灣仔春園街既<<十兄弟車仔麵>>就做到喇,店家用既食物材料品質好好,份量又十足,配料選擇又多,了解食物製作過程後更看得出係間非常用心既特色車仔麵小店。今次我地就叫左兩碗自選車仔麵黎試吓。😋 𝓕𝓸𝓸𝓭 𝓓𝓮𝓽𝓪𝓲𝓵𝓼 :❥ 自選車仔麵 1 (柱侯牛坑腩,鮮蝦韮菜餃,三星蔥漿爆貢丸,咖哩魚蛋,粗麵,滷水汁)呢碗當中超級推介既係柱侯牛坑腩,真係超級煙韌,牛肉味濃郁👍🏻 聽講係因為店家采用左西餐常用既慢煮方法烹調牛腩,食起上黎就唔會因為烹調時間太長而令肉質變嚡,真係落足心機同工夫。 其次就係鮮蝦韮菜餃,皮薄之餘又大粒,鮮蝦大大隻,醬爆貢丸更係一咬就醬汁爆滿,口感一流🥰❥ 自選車仔麵 2(蠔皇紅燒鮑魚,牛骨濃汁牛丸,勁腍豬軟骨,鮮製油麵,咖哩汁) 到呢碗超級推介就緊係蠔皇紅燒鮑魚喇,唔好諗住車仔麵平均$14一隻鮑魚唔會好食得去邊,呢度既鮑魚就用左6頭大既罐頭鮑以原汁加上湯炆煮,食起黎隻隻帶有甜味仲煙韌又彈牙,絕對唔馬虎。另外好有驚喜既係佢地既鮮製油麵,麵身軟硬適中,食起黎有種食拉麵既感覺,同平

有無諗過車仔麵都有得簡鮑魚做餸?
有無諗過車仔麵都可以令你食過翻尋味?

😋 𝓕𝓸𝓸𝓭 𝓓𝓮𝓽𝓪𝓲𝓵𝓼 :

❥ 自選車仔麵 2

到呢碗超級推介就緊係蠔皇紅燒鮑魚喇,唔好諗住車仔麵平均$14一隻鮑魚唔會好食得去邊,呢度既鮑魚就用左6頭大既罐頭鮑以原汁加上湯炆煮,食起黎隻隻帶有甜味仲煙韌又彈牙,絕對唔馬虎。另外好有驚喜既係佢地既鮮製油麵,麵身軟硬適中,食起黎有種食拉麵既感覺,同平時既油麵相比有種獨特感,果然車仔麵都係首選油麵好🤣

• 柱候牛坑腩
2023-01-09 85 瀏覽
價錢公道,食品足料,食品質素高!講真,自小到大好難找到間會令我食後會掛住再想食的車仔麵,這兩年留於深水埗文記,但每况月下!我放棄了!好彩找到新血路,我胃有番樂趣
價錢公道,食品足料,食品質素高!

十兄弟最正係有啲 pre set 款,唔使次次都揀勁耐。今次叫咗食神嗱咋麵,一碗入面有豬血,玻璃魷魚,鮑汁魚肚,蘿蔔同醬爆瀨尿牛丸。餸嘅份量足料,蘿蔔大得有少少過分添😜佢哋個香辣汁唔錯,香得嚟唔會死鹹死辣。鮑汁魚肚好正喎,又厚又軟綿,係類似棉花雞嗰種好索汁質地醬爆丸大家應該都唔陌生,但呢粒真心好癲,全方位地爆汁仲要射到勁遠 💦💦💦 食嗰陣記住小心😂 如果唔係就好似我咁件衫又污糟晒,個電話又污糟埋 (佢係有兩款牛丸的,所以想要爆醬嘅就唔好揀錯啦 )可以揀菜底,波菜麵呢啲少見option, good

可以揀菜底,波菜麵呢啲少見option, good
2022-12-06
  • 菠菜麵
2022-12-29 77 瀏覽
滷水汁不是滷水汁,完全冇滷水味,清湯來既😾remark左啲麵要淋啲,啲麵好似冇煮過咁,硬到一個點,叫左分湯,啲湯係上面,麵係下面,啲汁倒瀉晒係檯面,未食已經要抹檯先,唔會再幫襯,如果冇折既話仲要成90蚊😡😡難食到呢⋯⋯叫佢俾餐具,匙更係爛既
叫佢俾餐具,匙更係爛既
外賣自取
2022-12-23 67 瀏覽
前排行過灣仔春樹街,見到有間十兄弟車仔麵。本身純粹想食車仔麵,俾呢間店既麵名吸引,叫左個「呢碗唔嘢少」黎食。有哂我最鐘意既幾款餸,香辣玻璃魷魚、鮑汁魚肚、蠔皇紅燒飽魚、日本珍寶蟹棒。有揀餸恐懼症既朋友可以試下佢地幾款招牌車仔麵, 見到隔離碗碗都好大堆頭。散叫每款餸好似無咁低既,所以見到「呢碗唔嘢少」個名咁過癮,就試下咁啦。同埋好少可車仔麵轉烏冬唔洗加錢,咁又幾好丫。真心講,佢既自家辣醬真係辣既,陣辣味起條脷度歷久不散,所以佢地都已經好細心咁分開另上俾你。香辣玻璃魷魚既辣汁令到個湯底好惹味,玻璃魷魚焯得岩岩好,好爽脆。鮑魚同鮑汁魚肚做車仔麵餸當然比較少見,因為鮑魚仔好容易煮得過老,就會好易變得好un。十兄弟呢款剛剛好,想打卡好難唔叫呢款。日本珍寶蟹棒大大件入哂味,配埋個麵一齊食,都幾暖胃。呢間車仔麵仲有其他好多小食嫁,不停聽到好多外賣單,所以夜晚都真係幾旺埸,店面唔係好大,所以我入座無幾耐都Full House左。

2022-12-08
呢碗唔嘢少
今日喺灣仔好想食車仔麵 所以揾左呢間食 佢嘅慢煮牛筋腩好出名 鍾意食牛筋腩嘅人一定要試 -🍜自選車仔麵 (幼麵) $66我揀咗柱侯牛坑腩 牛骨濃汁牛丸 醉雞卷 同埋香辣陳皮魚蛋 柱侯牛坑腩煮到勁淋 而且好入味 牛丸算彈牙 汁叫咗中辣加埋秘製香辣汁 香辣汁係佢哋自己調配 好辣好惹味-🍜自選車仔麵 (米線) $69呢碗要左勁腍牛孖筋 日本大蟹柳 鮮蝦韮菜餃同鮮蝦雲吞 牛孖筋淋到入口即溶咁 好好食鮮蝦韮菜餃同鮮蝦雲吞好大粒 個皮好薄 餡料好足腩汁湯底同樣好濃好食-📍十兄弟車仔麵灣仔春園街地下16號舖

🍜自選車仔麵 (幼麵) $66

腩汁湯底同樣好濃好食

📍十兄弟車仔麵
灣仔春園街地下16號舖
2022-12-18 85 瀏覽
利申:午膳時間外賣自取.服務0分:職員態度極惡劣,外賣拎出黎擺枱,又唔出聲,要d客自己睇,又網上order又openrice order,d號碼又咁相似(eg. openrice係T0001,佢個網上order係1001).好啦,終於有職員(應該係收銀)叫號碼,又唔講清楚,叫1號1號,搞到亂哂,又唔同d客對單,拎錯左返轉頭換,個職員仲怪個客冇睇清楚,叫個客睇清楚先拎,態度極為惡劣!!!😡😡😡.其次,明知午飯時間多人,做唔切仲要接咁多單,呢間餐廳認真厲害。.食物質素:食過幾次,湯底冇味,水咁樣,d餸都好一般,但價錢又唔係平,性價比好低!食完第一次已經覺得麻麻,只因為附近冇乜車仔麵選擇,先選擇再食🤦🏻‍♂️.其他:外賣盒係反智設計,第一次見,湯係上面,麵餸係下面,一打開個蓋d倒汗水滴哂落張枱度🙄未食已經要抹枱先,外賣仲要加2蚊👍🏼.總結:食返南記譚仔好過,比錢幫襯你仲要買難受,冇下次!
利申:午膳時間外賣自取
服務0分:
食物質素:
其他:
總結:
食返南記譚仔好過,比錢幫襯你仲要買難受,冇下次!
2022-12-16
20 分鐘 (外賣自取)
2022-12-15 65 瀏覽
作為灣仔扮工嘅打工仔,令我一吃再吃而又唔貴嘅餐廳可以話好少,而十兄弟車仔麵係我嘅首選。幫襯過咁多次都未試過晒佢所有款餸。今天工作很累,比較懶唔知食乜好,選擇困難下叫咗個香脆豬元帥。已包有五個餸:🍜福建豬肉丸彈口,juicy,而且唔會有筋攝牙。🍜台式豬腩肉外皮香又爽,油脂位入口即溶,無豬臭味,飽肚之選。🍜香炸豬頸肉爽口,又香口,唔會炸得太朝,尚有唔少肉汁。🍜泰式炸豬皮分開一個碗另上的,食到尾依然脆卜卜,浸落湯頭啪啪聲,好治癒。🍜滷水豬大腸(皇牌必食推介)洗得好乾淨無屎臭味,滷水入味香濃,口感有咬口,果然係皇牌。總結,呢間車仔麵每次去試新嘢都無令我失望,灣仔工作嘅朋友CP值首選!

已包有五個餸:

🍜福建豬肉丸

彈口,juicy,而且唔會有筋攝牙。

🍜台式豬腩肉

外皮香又爽,油脂位入口即溶,無豬臭味,飽肚之選。

🍜香炸豬頸肉
爽口,又香口,唔會炸得太朝,尚有唔少肉汁。

🍜泰式炸豬皮

🍜滷水豬大腸(皇牌必食推介)

洗得好乾淨無屎臭味,滷水入味香濃,口感有咬口,果然係皇牌。

十兄弟車仔麵自從搵到一間有一級嘅中醫診所可以幫我針灸後,就去咗淘咗一板斜板幫我解決入診所嘅問題啦。於是今日針灸完就走去食一間bookmark咗好耐嘅車仔麵餐廳,佢哋喺灣仔春園街,一去到見到好多人排緊隊都無阻我繼續等,好多學生同打工仔喺門口等入座或等拎外賣,我都等咗差唔多20分鐘,相當有人氣!有人排隊一定好味,同埋呢間係有得叫鮑魚食嘅車仔麵餐廳,等幾耐都值得!呢間餐廳門口有一級,入面唔算好大,大約只可以坐25人,阿姐都好好人幫我搵近門口嘅位比我坐,點完餐大約10分鐘就送到面前!👍👍👍1. 招牌八寶河粉(勁辣)(多蔥)$55+$2秘製香辣汁(9/10)呢個招牌八寶入面d餸非常多,有柱侯牛坑腩、滷水豬大腸、香辣豬紅、咖哩豬皮、清甜蘿蔔、 香辣陳皮魚蛋、粟米同雲耳。呢碗叫咗勁辣加埋秘製香辣汁辣得好過癮,食得辣嘅朋友可以試下, 呢個香辣汁係佢哋自己調配!2.柱侯牛四寶鮮製油麵(中辣)(咖哩汁)$65+$2 自家辣菜脯(8/10)見到門口貼住「慢煮牛筋腩一小時賣出100碗嘅報導嘅關係,搞到急不及待就叫牛四寶試下,呢碗有五香金錢肚、牛骨濃汁牛丸、柱侯牛坑腩同勁腍牛孖筋。成碗麵食到濃郁嘅牛湯, 牛坑腩
十兄弟車仔麵

見到門口貼住「慢煮牛筋腩一小時賣出100碗嘅報導嘅關係,搞到急不及待就叫牛四寶試下,呢碗有五香金錢肚、牛骨濃汁牛丸、柱侯牛坑腩同勁腍牛孖筋。成碗麵食到濃郁嘅牛湯, 牛坑腩同牛孖筋勁淋,牛丸勁彈牙,但唔知點解咖哩汁好鬼辣, 辣過另一碗勁辣+秘製香辣汁,辣度係食完仲停留喺口腔超過半粒鐘,超級超級過癮!🤣🤣🤣

3. 香辣玻璃魷魚$15(7/10)
玻璃魷魚咬樂爽脆彈牙,但係食唔到香辣味,或者可能成碗都太辣嘅關係,食唔到唔出奇!😂😂😂

2人總共價錢$139

個人口味總評分:8/10

地址:灣仔春園街地下16號舖
  • 柱侯牛四寶
2022-12-13 1688 瀏覽
見到好多附近返工嘅人排隊買外賣!!原來外賣自取有九折~中午時間去到都全場滿座!!餐廳舖位唔大,但都光亮乾淨企理!!餐牌有超多選擇!!睇到眼花撩亂~每樣都想食!!舖頭都好貼心整咗啲精選俾大家,例如食神嗱喳麵,招牌八寶麵,呢碗唔嘢少~啱晒選擇困難嘅大家!!因為想食自己鍾意嘅餸,所以我揀咗自選車仔麵(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)揀嘅餸都係皇牌必食推介•̀ᴗ• 腩汁湯底欣賞佢做得好清但味道十分濃郁!!選了小辣,特製魔鬼辣椒油味道不錯~而且可以揀多蔥,蔥都十分清甜!!就咁食都好好食☁️鮮製油麵 $14鮮油麵煮得好有韌性!!☁️勁腍牛孖筋 $15有三大舊,煮得好腍好腍!!!每啖都好易咬食得好舒服!!同埋都好重牛味~真係必食嘅餸☁️牛骨濃汁牛丸$15食嘅時候要小心熱,差啲炴親嘴˃̶͈ ˂̶͈好juicy!!好滑溜嘅牛丸~中間好重牛味!!有兩粒~☁️香辣玻璃魷魚$22好爽脆,有口感!!同埋會俾埋魷魚肚仲正՞• •՞☁️香炸魚蓉燒賣$10比較少見嘅炸燒賣,鍾意佢嘅口感外脆內軟~而且燒賣都唔係好細粒!!有三粒!!性價比都高!!

腩汁湯底欣賞佢做得好清但味道十分濃郁!!
選了小辣,特製魔鬼辣椒油味道不錯~
而且可以揀多蔥,蔥都十分清甜!!
就咁食都好好食

☁️鮮製油麵 $14
鮮油麵煮得好有韌性!!
☁️勁腍牛孖筋 $15

☁️牛骨濃汁牛丸$15
食嘅時候要小心熱,差啲炴親嘴˃̶͈ ˂̶͈
好juicy!!好滑溜嘅牛丸~中間好重牛味!!有兩粒~

☁️香辣玻璃魷魚$22
好爽脆,有口感!!同埋會俾埋魷魚肚仲正՞• •՞

☁️香炸魚蓉燒賣$10
  • 自選車仔麵
  • 勁腍牛孖筋
2022-12-11 71 瀏覽
*💭十兄弟車仔麵再次到訪呢間車仔麵,位於灣仔區,係正利東街隔離,非常方便☺️有自選配菜同特選招牌麵揀,每款配菜由$9-$13不等,係灣仔區黎講算平民價😍我同朋友都揀左油麵底,金黃滑溜,都幾掛湯😋配菜就揀左夠哂彈牙既香辣玻璃魷魚同醬爆瀨尿牛丸,一咬就爆汁,好好食😍雞翼都好入味,但唔會過咸。另外值得一讚係佢地既秘製香辣汁,辣得黎有層次,有大中小辣可以揀,店員會放係匙羹上面上菜,可以自己再調節想要既辣度😋
💭十兄弟車仔麵