2018-05-16 225 瀏覽
終於!可以!食到!酸!菜!魚!🐟🐟🐟呢一年經常北上去深圳揼骨飲飲食食!最掛住係大陸嘅酸菜魚!始終香港物價比起大陸有一定差距,前兩個星期,一時興起,即刻約埋阿媽同家姐去食香港嘅酸菜魚!除左酸菜魚,仲有水煮魚,小龍蝦等等充滿內地風味!餐廳入面古式古香,仲好有中國色彩,開係堅尼地城黎講,算係比較突出!登登登登!人見人愛酸菜魚,有辣同唔辣揀,要正宗當然要食辣啦!除左用左無骨魚片,仲有筍片同酸菜!如果有寬粉更加好!不過辣度真係幾高,食唔得辣要諗清楚先叫🤭,筍片數目好多。食完魚片,酸菜仲可以拌白飯食,好送飯啊!食到熱辣辣,當然要叫返岩channel嘅加多寶,金罐真係第一次,不過夠曬凍,正!~
終於!可以!食到!酸!菜!魚!🐟🐟🐟
呢一年經常北上去深圳揼骨飲飲食食!最掛住係大陸嘅酸菜魚!

除左酸菜魚,仲有水煮魚,小龍蝦等等充滿內地風味!

2018-05-16 113 瀏覽
係國內黎定居既朋友口中得知係西環開左間好有中間特色既餐廳,佢極力推薦, 所以今晚收左工之後, 就黎同佢好好聚下舊同埋試下新野黎到門口已經感受到一陣濃濃既中國情懷入面既裝修都係超級有中國特色!菜色都有唔少選擇, 好多都係大陸既時候食過的!叫返罐加多寶先, 係大陸食飯既感覺返晒黎!宮保雞丁-$88: 雞丁超嫩口, 而且仲有唔少麻籽, 食落正宗, 而且仲有唔少花生增加口感乾煸四季豆-$68: D個係有辣, 有唔辣, 有肉, 有唔肉既選擇, 我地就選擇左有辣+有肉既選擇, 食落超香口, 超送飯, 但覺得如果可以再辣多少少會更加好, 估計因為佢係要就返香港人既口味蔥油拌麵-$38: D個上台已經聞到超香既味道, 係聞完即刻胃口大增果隻, 食落果然係超香口, 高質!埋單都係每人$124, 抵食!總結D間十二味令我回想係大陸食飯既時光, 味道都唔錯, 可以得閒再黎
係國內黎定居既朋友口中得知係西環開左間好有中間特色既餐廳,
佢極力推薦, 所以今晚收左工之後,
就黎同佢好好聚下舊同埋試下新野

黎到門口已經感受到一陣濃濃既中國情懷
入面既裝修都係超級有中國特色!
菜色都有唔少選擇, 好多都係大陸既時候食過的!
叫返罐加多寶先, 係大陸食飯既感覺返晒黎!

埋單都係每人$124, 抵食!

2018-05-15
2018-05-08 932 瀏覽
今日一早去左朋友度黎個HOUSE WARMING上去前佢就帶左我地去食左個LUNCH 先. 黎到左一個地方門面個樣好華麗得黎又非常古色古鄉的店舖門口未入到去已經聞到勁香~係四川麻辣既味道呀!!!店內裝修好華麗, 地方舒適寬敞, 一個個卡位間到好似一個個小庖相咁私隱度極高我地勁嘈都唔會太影響到其他人.見到咁既裝修同門面氣派我地都估呢餐都一定唔平, 不過我朋友就話你們都錯了真係抵到你唔信. 我望一望個MENU 係既價格定位係唔高既不過有可能每碟都係得一小篤咁都唔知夠攝邊個位.... 我朋友話堅持只叫3樣野, 佢話黎到你地睇下唔夠再叫啦~ 呢度D野好足份量. 咁好啦就聽佢講啦先黎既係LUNCH MENU既牛肉香鍋, 嘩!!!!!!!! 我真係響現場大叫左一句$68 咁大碟UNBELIEVABLE!!!! 沒有可能吧... 味道好野味辣度都好夠, 牛肉份量好多塊塊都大大片. 香港仲有咁抵食既野既... 真係唔多相信. 再黎就係水煮魚, 呢個水煮魚就同平時食既有小小唔同. 佢冇一層好厚既油浸住, 反而個汁係用炒過既辣椒打爛去煮呢個汁, 用黎送飯都好唔錯. 魚塊的骨唔多啖啖肉, 唔腥又好入味.最後
最後就係辣野中我最鐘意之一麻辣土豆絲啦~ 土豆絲既味道小小酸酸地, 香香地又帶點辣! 呢個炒得好好, 份量足已經唔在講, 佢炒到香口時又唔會好油食到碟底都冇見到油淋淋, 做得非常好!
我地跟餐叫左個飲品真係好特別... 上既時候令到我地感到好有詩意既桂花冰釀. 味道好香桂花味飲落去陣陣清香.只係略為唔係好夠凍, 如果唔係更PERFECT!!!
最後食左咁多辣野我地都非常飽不過我又想試所以就叫左一碗桂花冰粉大家SHARE. 同之前食既紅糖冰粉好唔同, 呢個冇咁甜同埋食勁重桂花味既.
餐廳好特別在RECEPTION 門口仲要有衫賣嫁... 質地都唔錯有D... 住XD既FEEL~ 仲用左國寶熊貓做MODEL. 真係好CUTE CUTE~
我地3個人食左咁多野仲要咁飽都係252.... 我真係好感動香港仲有呢D 餐廳! 味道好服務好環境好仲要咁平.......... 真心推薦!!!
2018-05-05
  • 牛肉香鍋
  • 麻辣土豆絲
2018-05-07 509 瀏覽
今日放工後約咗好姊妹黎到堅尼地城的沙士街食川菜。地點方便,巴士地鐵都唔會遠這間川菜餐廳裝修得好中國色彩,用熊貓作為主角,整個環境好像到了中國的亭園一樣。座位好寬敞又舒適,一個個的4人坐位,配合著天花板上特別的燈籠及雀籠,顏色的搭配也好夾我們下午3:30左右到達,還有午餐選擇,好抵食又配飲品!但我們見到有推介的香辣鍋,所以就叫了一個午餐及一個香辣鍋。1. 麻醬水餃好多麻醬及芝麻,好香喔;加上餃子皮好薄又軟、豬肉餡料好多,好好食啊好姊妹選了冰酸梅湯,好開胃冰冰涼的選擇2. 香辣鍋子(可自選辣度)我們選了4種蔬菜及1種海鮮,好紅豔好香噴噴,我們叫了小辣,麻麻辣辣的感覺好過癮,配料可選去除莞茜、花生或芝麻;我們當然就無啦台灣魚腐:好彈牙好滑滑的魚腐,好大塊,配上醬汁好正喔鮮蝦:大隻又爽口,好新鮮!切割成一半,更入味,而且除殻好方便這個不知道是花生還是脆粟米粒,好脆口又香好特別又美味土豆:切成薄片,好爽脆又入味,口感好好豆皮:好特別的豆皮,好像麵條;好濃豆香味,吸收了麻辣醬的香麻,更可口好滿足的一餐

1. 麻醬水餃
麻醬餃子
豬肉餡

好姊妹選了冰酸梅湯,好開胃冰冰涼的選擇

2. 香辣鍋子(可自選辣度)
香辣鍋

台灣魚腐

台灣魚腐:好彈牙好滑滑的魚腐,好大塊,配上醬汁好正喔

鮮蝦

這個不知道是花生還是脆粟米粒,好脆口又香
好特別又美味
土豆

土豆:切成薄片,好爽脆又入味,口感好好

豆皮

土豆
豆皮
  • 麻醬豬肉水餃
2018-05-01 578 瀏覽
知道堅尼地城開左新的川菜,於是星期日去咗試。去到門口,食肆裝修擺設非常有特色。可能係新店既關係,等候嘅時間唔算長。我地兩個人食咗一個香辣鍋,水煮魚,蔥油拌麵。香辣鍋可以自選唔同嘅配料,唔算太油,味道香口。水煮魚非常嫩滑,寬粉亦好好味,建議食得辣嘅朋友可以加少少辣。除咗食物之外,店員服務亦非常好,值得一試。

除咗食物之外,店員服務亦非常好,值得一試。
2018-04-29
  • 經典香辣鍋
2018-04-30 509 瀏覽
不知為何,類似嘅餐廳總喜歡門口賣衫,十二味賣嘅衫有啲功夫味,古式嘅裝修中亦有隻功夫熊貓。午餐牌大多是辣的,唔食辣嘅友人點個清湯牛肉麵($42):味道淡之中都算OK,但只有薄薄四片牛肉,只係食麵食飽。麻醬水餃($42) 全素/豬肉各一份:又唔係話唔好味,不過八方雲集好啲。大盆花菜($42):不知是否點指明小辣,又真係得好小辣,如果唔食紅椒,基本上無辣,味道可以,但很油,不過友人話呢道菜邊度食都好油架。可以再來試其他午餐嘅。
清湯牛肉麵
麻醬水餃[全素]

麻醬水餃[豬肉]
大盆花菜[小辣]($42):不知是否點指明小辣,又真係得好小辣,如果唔食紅椒,基本上無辣,味道可以,但很油,不過友人話呢道菜邊度食都好油架。
大盆花菜[小辣]
可以再來試其他午餐嘅。
2018-04-30
2018-04-29 323 瀏覽
High quality spicy food.The only thing is that the waiting time is too long. Maybe we came during rush hour? But the 麻辣香鍋 is really delicious
High quality spicy food.
2018-04-28 358 瀏覽
來堅尼地城探老哥,他建議去樓下新開的重慶菜"十二味" 試味,一共三人約晚上七點入席,大多數位子已坐滿,店子的裝修也有川味風格,有熊貓又有格仔木做間格,酸辣味也隨之起,令人如置身於中國重慶般!坐在四人卡位,有多款經典熱菜,我們先點了十二味上簽及夫妻肺片做涼菜,兩味也用麻辣去浸,最特色是夫妻肺片用牛及白肉混為一碟,不算太麻,也令我口胃大增,十二味上簽包括藕片、綠海帶、魚片,餐用及魷魚等等,同樣,辣度適中,不會死麻!再來的有人見人愛酸菜魚及乾煸四季豆,先評酸菜魚,份量足,生魚片厚切適中,湯的酸度有助中和頭盤的辣,好味!而乾煸四季豆略嫌肉碎不夠多,炒得不夠惹味,另外,再上的宮保鷄丁則不過不失,可再强化鑊氣度,使人有噴火感覺,更好!最後上甜品,就是紅糖糍粑,口感如炸了的年糕,配上紅糖,有QQ綿绵感,飽足的幸福感油然而生!下次再來,要試下他們的水煮魚了!
帶、魚片,餐用及魷魚等等,同樣,辣度適中,不會死麻!
下次再來,要試下他們的水煮魚了!
2018-04-28 233 瀏覽
重庆人民表示很正宗!毛血旺好好吃红糖糍粑热呼呼出锅上桌超级香,和l麻婆豆腐也很鲜美,下饭很棒!食物都很不错,服务员也很热情,环境宽敞装修有特色。川菜爱好者们可以经常来光顾。
重庆人民表示很正宗!毛血旺好好吃
2018-04-25 198 瀏覽
I’m not going to go into specifics, but everything I have tried on the menu, and I have tried about seven or eight things now, is ABSOLUTELY fantastic! Make sure to try their try dry hot pot as well as their Ma Po Tofu! You were going to love this place!
2018-04-23
  • Ma  Po  Tofu