2018-09-29 154 瀏覽
上週五跟我老公去吃十二味這家是我老公找的:)猶於我們住靠近西環這加上本人非常愛吃辣❤️❤️ 看遍了評論決定自己來試試我們訂了位20:00 但還是非常多人在外面排隊,所以非常強力推薦先訂位比較好!我們點了酸菜魚,宮保雞丁跟香鍋酸菜魚配飯ㄧ絕,我還喝了湯,不辣酸酸辣辣的感覺,有花椒味跟濃濃的魚味,酸菜在湯裏襯托出整道菜的口感 8.5/10 宮保雞丁 照照片上看全是辣椒肉質好吃,應該是有用芶芡去炒這道菜花生是老公的最愛❤️❤️ 7/10 如果肉能再多一點就好🤤🤤重頭戲是香鍋我們點了午餐肉,雞刺,肥牛,蓮藕片,寬粉,娃娃菜 我必須說午餐肉蓮藕片寬粉都棒棒噠❤️❤️超級給力,娃娃菜有點少,可能是青菜一炒會縮,雞刺是老公的最愛🤤🤤🤤肥牛我跟老公都覺得還好 但是 9/10 因爲那味12味是真的上癮 出了餐廳😂😂😂老公立馬說下次找朋友一起來吃他還想試一試別的菜十二味,你還真的是抓住我老公的味☺️☺️☺️
上週五跟我老公去吃十二味
我們點了酸菜魚,宮保雞丁跟香鍋
宮保雞丁 照照片上看全是辣椒
肉質好吃,應該是有用芶芡去炒這道菜
重頭戲是香鍋
我們點了午餐肉,雞刺,肥牛,蓮藕片,寬粉,娃娃菜
但是 9/10 因爲那味12味是真的上癮
香鍋
出了餐廳😂😂😂老公立馬說下次找朋友一起來吃
他還想試一試別的菜

十二味,你還真的是抓住我老公的味☺️☺️☺️
香鍋
  • 經典香辣鍋
2018-09-21 188 瀏覽
平時見夜晚九點幾仲有人喺度等位,但係可能嗰日落雨,所以唔使等就可以佢食唔到辣炒。辣炒(小辣)- 豬腸、萵筍、薯仔、寬粉:好怕叫小辣都辣到頭昏腦脹,食頭幾啖已經頂唔順要放棄,但係呢個小辣真係係可以接受。辣得唻帶麻,每個餸都炒得好香口惹味。欲望酸梅:個人對酸梅湯一般,但係呢杯加咗檸檬,又幾好味。油渣包菜:味道不錯,但係份量有啲細。除咗菜,𥚃面有啲炸到好香口嘅油渣。桂花冰釀:最後當然食返碗冰粉解膩啦。桂花糖水清香,冰粉爽滑,好食!

辣炒(小辣)- 豬腸、萵筍、薯仔、寬粉:

欲望酸梅:
個人對酸梅湯一般,但係呢杯加咗檸檬,又幾好味。
欲望酸梅

油渣包菜:
油渣熗包菜

桂花冰釀:
最後當然食返碗冰粉解膩啦。桂花糖水清香,冰粉爽滑,好食!
欲望酸梅
2018-09-21 103 瀏覽
今日想食重口味嘅嘢,同朋友去咗十二味食麻辣菜。嗆辣土豆絲,土豆絲炒得好爽身,味道調得剛好,唔會太咸。水煮魚,魚片好滑,入面仲有好多薯粉,撈埋啲麻辣湯食好正。口水雞,雞唔係太入味,但都ok 嘅。
今日想食重口味嘅嘢,同朋友去咗十二味食麻辣菜。

嗆辣土豆絲,土豆絲炒得好爽身,味道調得剛好,唔會太咸。

水煮魚,魚片好滑,入面仲有好多薯粉,撈埋啲麻辣湯食好正。

口水雞,雞唔係太入味,但都ok 嘅。
1K
2018-09-17 125 瀏覽
十二味標明"無辣不歡",但你估個個都食得辣嘅咩!正因爲咁,佢哋都有唔辣嘅菜式,迎合嚐辣不歡嘅我😆。食肆開張初期,真係人山人海架,想食真係要等起碼半個鐘,而家熱潮稍退,平日只需等大約十分鐘,阿sir有見及此,即刻拉我嚟試.涼拌土豆絲 $28 🥢🥢🥢🥢造型吸引,土豆絲略酸好啱我呢個酸怪胃口,蒜蓉加白醋呢個組合真係無得輸,而土豆口感超爽,我大推呢個開胃小食秘製醬香鍋 $38+$178 (揀咗5個配料-午餐肉🥢🥢🥢🥢🥢、鹵水肥腸🥢🥢🥢、美國肥牛🥢🥢🥢🥢、萵筍🥢🥢、寬粉🥢🥢🥢)因為我唔食得太辣,所以叫咗個唔辣嘅鍋,個鍋上枱已經聞到好香,但我就食唔出所用醬料,只食到惹味、特別、唔咸、越食越覺好味,除萵筍之外,所有配料都非常入味吸味,最估唔到係煎過嘅午餐肉都入味;鹵水腸鹵味十足但韌咗dd;肥牛超多,一定要加埋大葱一齊食先好味;萵筍唔吸味,所以叫侍應拎咗碟麻辣醬,萵筍沾呢碟醬變得超正,我不停食係因為個醬,麻味大過辣味;寛粉唔需要多講,吸味力超強,煙煙韌韌好好味 😋蔥油拌麵 $38 🥢🥢🥢麵爽中帶少韌,蔥香但唔夠多,而蔥油亦稍為欠缺二人共消費:$310

涼拌土豆絲 $28 🥢🥢🥢🥢

蔥油拌麵 $38 🥢🥢🥢
麵爽中帶少韌,蔥香但唔夠多,而蔥油亦稍為欠缺

二人共消費:$310
2018-09-14
10 分鐘 (堂食)
2018-09-12 169 瀏覽
今次到靚媽Miss K👩🏻帶我去堅尼地城食堅離地「香鍋」!又名乾鍋,無湯的乾式麻辣鍋🌶🌶🌶十二味 同chef lemon 🍋 既十二道鋒味無關。香鍋分別有 經典香辣鍋 同 秘製醬香鍋 $38/鍋黎得梗要試🌶啦⋯⋯仲叫咗中辣🔥🔥配料都有幾多款,至少要揀5款!我地剔下剔下,結果剔咗7款,炒埋一鍋🥘omg😱好大堆頭😅最鍾意個鮮魷🦑$38,撲粉先炸再炒,非常入味寛粉$22 煙韌有咬口,麻辣鍋不可缺午餐肉🐷$48 份量好多,瘦肉多唔肥膩萵筍$22 我既麻辣至愛,一片片,可能太好味,如果多d就好😝魚腐$48 好味大大塊,魚🐟同豆腐比例成3:1嫩牛肉🐮$48 就麻麻喇,切得太細塊,唔夠質感豆皮$22 比較乾,吸味亦麻麻總括來說,辣中帶勁,食得辣既朋友,不容錯過。小掂士💡如果兩個人去,唔好貪心叫五款好啦⋯⋯結果我地只係清到2/3,淨低要打包😅。📍 十二味 (西環)西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖請keep住留意 食玩焗煮遊世界
今次到靚媽Miss K👩🏻帶我去堅尼地城
食堅離地「香鍋」!
又名乾鍋,無湯的乾式麻辣鍋🌶🌶🌶

十二味 同chef lemon 🍋 既十二道鋒味無關。
香鍋分別有 經典香辣鍋 同 秘製醬香鍋 $38/鍋
黎得梗要試🌶啦⋯⋯仲叫咗中辣🔥🔥
配料都有幾多款,至少要揀5款!
我地剔下剔下,結果剔咗7款,炒埋一鍋🥘
omg😱好大堆頭😅

最鍾意個鮮魷🦑$38,撲粉先炸再炒,非常入味
寛粉$22 煙韌有咬口,麻辣鍋不可缺
午餐肉🐷$48 份量好多,瘦肉多唔肥膩
魚腐$48 好味大大塊,魚🐟同豆腐比例成3:1
嫩牛肉🐮$48 就麻麻喇,切得太細塊,唔夠質感
豆皮$22 比較乾,吸味亦麻麻

總括來說,辣中帶勁,食得辣既朋友,不容錯過。

小掂士💡

📍 十二味 (西環)
西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖

鮮魷
萵筍
寬粉
2018-09-01 139 瀏覽
今日來到西環,拍檔話要食辣野,搵到呢間十二味,間鋪外型吸引,令我們感覺好有水準,主要食香鍋,無辣不歡,點定啤酒同佢搏。少辣已經咁大盆辣椒,幸好不太麻,揀牛肉好夾,香辣牛肉香辣中蝦合我胃口,蝦殻炒香是適當做法,殼的蝦味更加濃。加了兩款菜平衡,蓮藕娃娃菜都是很普遍的選擇,蓮藕爽口味十足。仲建議大家配白飯,既飽肚亦有助減辣,最後一人一碗冰粉,中和麻辣效果明顯,爽。上菜幾快手,侍應禮貌,埋單每人$160很合理。

仲建議大家配白飯,既飽肚亦有助減辣,

最後一人一碗冰粉,中和麻辣效果明顯,爽。

上菜幾快手,侍應禮貌,埋單每人$160很合理。
2018-08-31 113 瀏覽
你們喜歡吃辣嗎? 我雖然吃不到太辣,但我卻很喜歡吃辣,喜歡那種刺激吧。而說到辣,當然是川辣最過癮吧;這天來到了十二味,嚐嚐這裡的辣。 餐廳的環境充滿古代的味道 涼拌土豆絲 HK$28 因為知道這樣都是點辣為主,所以來了一份土豆絲來解辣。土豆絲用麻油拌過,帶著輕輕的麻香。 川式口水雞 HK$68 我很喜歡吃口水雞的,而這裡的充滿麻辣香,雞肉亦算嫩滑。 宮保雞丁 HK$88 這份宮保雞丁不會太辣,雞肉很嫩,花生亦香脆;味道上很香口,十分的惹味呢。 唇齒留香水煮魚 HK$198 吃川菜,怎能不吃水煮魚呢? 魚肉很嫩,味道上不會太辣,但都算十分慈味;價格方面亦算合理,很大碟才HK$198呢。絕對吃得過呢。 蔥油拌麵 HK$38 愛澱粉質的我,還是會來份拌麵呢;蔥油拌都做我很香,油份適中,麵條帶煙韌。 紅糖糍粑 HK$48 最後,當然要來一份甜品吧。我很喜歡吃煙韌的食物,定要來一份紅糖糍粑,質感十分煙韌,本身只有米香和豆粉香,吃時沾上糖漿,味道不會太甜,十分美味呢。 十二味 西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖 60616514 最新的資訊在此,請給我一個like

餐廳的環境充滿古代的味道

涼拌土豆絲 HK$28

川式口水雞 HK$68
我很喜歡吃口水雞的,而這裡的充滿麻辣香,雞肉亦算嫩滑。

宮保雞丁 HK$88

唇齒留香水煮魚 HK$198

蔥油拌麵 HK$38

紅糖糍粑 HK$48

十二味
西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖

最新的資訊在此,請給我一個like
2018-08-31 98 瀏覽
男朋友住附近,所以我地又黎中西區搵食啦。星期日放假好想食啲特別野,我地就揀左間好特別嘅川菜餐廳'十二味',一入到餐廳就感覺好闊落,座位好大,坐得好舒適,而且餐廳隔離有d專屬商品,感覺好特別。要揀就一定揀佢地好出名嘅自選香鍋,我地可以揀自己喜歡嘅配料,有豬頸肉、寬粉、筍、雞軟骨和薯仔,所選擇辣度係屬於少辣,滿懷期待終於見到個香鍋真面目,果然不負所望,整個香鍋都好香而且份量都唔少。跟住開筷試呢個期待已久嘅鍋,雖然叫了少辣,但和一般川菜特色一樣,辣得好可口。我地都叫左杯酸梅湯一邊食一邊飲,酸梅湯都好大杯,好值得一試。酸梅湯配辣香鍋真係絕配好抵呀!下次會帶屋企人黎試

好抵呀!下次會帶屋企人黎試
2018-08-28 110 瀏覽
同朋友一齊搵嘢食,我本身唔係食得好辣,反而我朋友就好鍾意食辣,見到呢間都幾多人排隊於是我哋就打算試下啦。入邊嘅裝修都好有中國特色,餐牌都好多選擇,有辣有唔辣,滿足晒兩個人口味。首先我哋叫咗一個水煮牛肉。牛肉一啲都唔un,非常之林同滑。麻得來又唔算超級辣,我叫咗杯豆漿解辣,啱啱好。由於本人唔係太食得辣嘅關係,我哋都叫咗個糖醋排骨,好好味,肉質鬆軟,糖醋漿汁送飯一流!另外餐廳環境都非常好錯,雖然好多人等位,但係俾咗個好寬敞嘅位置我哋坐,唔使搭枱。慢慢食飯傾計絕對一流!

2018-08-27 4028 瀏覽
位於港島最西端的堅尼地城一向是個比較寧靜的小區,直至地鐵站落城,中外餐廳開始雲集,幾個月前山市街出現了一座外型特色的四川館子,以復古中國銀莊為概念,利用寬闊的鋪面,鋪上傳統瓦片屋頂、放置燈籠、屏風,打扮得很有風格。 食物方面主打十二味的招牌香鍋,亦有一些經典四川熱菜,主食飲料等各添了一點新意。桂花冰釀  看來似酒,其實是非常冰涼可口的桂花茶,有解辣作用,心水推薦。 十二味上上籤  有趣有特色,主角是麻辣醬油,非常香,配海帶扣、牛百葉、魚蛋、午餐肉等,竹籤串着吃。 經典香辣鍋  自從認識了四川香鍋之後,可說一試難忘,相比火鍋更加喜歡,炒的火鍋,混合了12種香料,層次豐富,香而不膩。 我喜歡中辣程度,兩隻辣椒仔,正好有力而不過份。 香鍋配菜方面我認為不必配太多肉,辣的素菜更惹味,例如蓮藕片及寬粉是絕配,台灣魚腐非常吸香掛味,其次是娃娃菜及窩荀,爽口及煙韌的口感非常好。 無肉亦不成事,嫩牛肉及鮮蝦,吸盡了辣椒香料層次,非常滋味,材料新鮮上乘。 幺妹兒冰粉 $26 與桂花冰釀同樣是解辣祕密武器,冰涼順滑味甜美,即刻下火,極速安撫舌頭嘴巴。 見到女員工正在即做,把粉末

經典香辣鍋

我喜歡中辣程度,兩隻辣椒仔,正好有力而不過份。

經典香辣鍋 - 寬粉

嫩牛肉

鮮蝦

幺妹兒冰粉 $26

幺妹兒冰粉

見到女員工正在即做,把粉末倒進水,看來不難做。

價錢合理味道好,環境服務都唔錯呀!
2018-08-18
幺妹兒冰粉
2K
2018-08-24 1954 瀏覽
我們和友人兩夫婦,都是麻辣控,任何四川菜都不會放過,最近發現西環,開了一間川菜,自然相約到這裡來。這裡以卡位為主,裝修優雅帶著中國特色,而比較特別,是有功夫熊貓在當眼處。而客人中大部分都是國內同胞,証明做法正宗。慾望酸梅,是酸梅湯加上一個檸檬🍋,味道酸中帶酸,既可増加食慾,又可以解辣,是吃四川麻辣,不二之選。😋😋😋😋😋口水雞,醬汁附合酸、辣、麻、香、甜的味道,加在雞件上,令雞肉味道層次多完化。涼拌土豆絲,土豆絲切得夠幼,清甜爽口,配上醬汁,就是餐前必吃小食了。酸菜魚,採用是新鮮鱸魚,魚肉沒有幼骨,啖啖肉而鮮甜。酸菜是來雲南老壇的出品,配上鱸魚就是錦上添花了。👍👍👍👍👍經典乾煱,要了寛粉、豆皮、鮮腐竹、金針菇、萵筍、豬頸肉、肥牛肉、滷水肥腸、午餐肉,廚師以四川獨有的辣椒🌶️、花椒、香料,將配料炒香上枱,沒有太多醬汁,是非常正宗的做,這個菜色適合佐酒,又可以加個白飯來吃。

2018-08-23 1090 瀏覽
友人推薦西環這一間十二味川菜館,我們決定今日去探一探險,睇下呢一間係咪真係咁好食,心想如果好食嘅話我一定會好有心機幫佢寫呢一篇食評。裝修好有特色,大大個燈籠,仲有熊貓嘅卡通公仔,座位寬闊、坐得舒服。係屬於有氣派果一種。 😜我們一行四人,所以可以點比較多嘅嘢食。清炒土豆絲土豆絲刀工一流,醋味濃郁,喜歡呷醋的人一定要叫來食。🐥⭐⭐⭐口水雞醬汁十分嘢味,配上新鮮雞味道更香,可以一試。🐥⭐⭐⭐百變香干煱豬腩肉、午餐肉、大腸、金菇菜、豆皮、薯粉、萵筍、娃娃菜。第一啖入口好香嘅孜然味,薯粉吸晒啲味十分好食,萵筍、豆皮也不能放過。午餐肉就比較咸左少少。👍🐥⭐⭐⭐⭐酸菜魚我本人覺得是最出色的一味菜,鱸魚又嫩又滑、加上萵筍、酸菜、芝麻,每一啖都覺得好鮮甜、有鹹香、芝麻香、萵筍香,連湯都飲埋。👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐我們是啤酒控,一共叫咗六枝青島啤酒,大家乾翻一杯。👍不能不提的是酸梅汁,又大杯又抵飲、成個檸檬喺裏面,想唔好飲都唔得啦。👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐人均消費$250 ,朋友真係冇介紹錯。😂

我們一行四人,所以可以點比較多嘅嘢食。

清炒土豆絲

口水雞
醬汁十分嘢味,配上新鮮雞味道更香,可以一試。🐥⭐⭐⭐

百變香干煱
豬腩肉、午餐肉、大腸、金菇菜、豆皮、薯粉、萵筍、娃娃菜。

酸菜魚

我們是啤酒控,一共叫咗六枝青島啤酒,大家乾翻一杯。👍

人均消費$250 ,朋友真係冇介紹錯。😂
2018-08-21 75 瀏覽
同幾個鐘意食辣嘅朋友仔間中都會約埋一齊去食飯,以往都係食麻辣火鍋多,呢日就改食香鍋。朋友揀左呢間位於堅尼地城嘅十二味,我哋大約七點幾到,都有好多人喺餐廳入面等位,好在我哋之前訂左位😎餐廳裝修以中國風格為主,古式古香。先點兩個冷盤熱下身,涼拌土豆絲 - 香、麻、辣皆恰到好處,口感極爽脆川式口水鷄 - 鷄肉嫩滑有鷄味,醬汁非常惹味,水準之作!香鍋鍋底有分經典香辣鍋或秘製醬香鍋,葷/素的配料一共有二十幾款可以揀。我哋揀左其中四款葷菜同五款素菜做配料,材料、味道同口感都夠晒豐富,色、香、味俱全。我哋仲點左呢度嘅人見人愛酸菜魚,餐廳門口貼有介紹話呢個菜採用新鮮鱸魚,食落又真係鮮嫩幼滑,呷一口湯底、鮮、酸、香、辣,連酸菜都十分好食,正!幺妹兒冰粉,朋友介紹呢個冰粉好解辣,冰粉口感爽滑,糖水甜中略帶桂花味,不俗!呢度D嘢食真係唔錯,我哋應該會再嚟幫襯。

餐廳裝修以中國風格為主,古式古香。

先點兩個冷盤熱下身,

涼拌土豆絲 - 香、麻、辣皆恰到好處,口感極爽脆

川式口水鷄 - 鷄肉嫩滑有鷄味,醬汁非常惹味,水準之作!

呢度D嘢食真係唔錯,我哋應該會再嚟幫襯。

雖然呢幾年川菜館係香港越開越多,但自己一直都未食過香鍋,今次同班嗜辣嘅朋友仔飯聚就特登揀左呢間位於堅尼地城嘅十二味一嚐香鍋嘅滋味。餐廳裝修走中國風,佈置陳設精緻有心思。餐牌介紹香鍋係發源於重慶,仲話呢度嘅香鍋所用嘅香油係用左十二種香料炒製成,有二十幾種配料可以揀,我哋當然唔會錯過啦!先嚟一個經典香辣鍋配料我哋揀:午餐肉、滷水肥腸、美國肥牛、豬頸肉、萵筍、金針菇、鮮腐竹、豆皮、寬粉同娃娃菜。一上枱已經聞到好香嘅香料同麻辣味,賣相顏色鮮艶,食落鮮、麻、香、辣俱全👍再嚟點左呢度嘅另一招牌菜,人見人愛酸菜魚🐟,魚肉口感非常嫩滑,湯底、魚肉同酸菜,啖啖都鮮、甜、香、辣,難怪可以成為招牌菜之一。川式口水鷄,一上菜已經聞到麻辣香撲鼻,鷄肉夠嫩滑,配埋個汁一齊食,正!涼拌土豆絲,非常爽脆,麻辣味適中,口感同味道俱佳👍幺妹兒冰粉,清甜爽滑,既解辣又好食。欲望酸梅,杯入面有幾乎成隻咁大嘅檸檬,檸檬味加上梅味,飲落酸味有層次,既好飲又解渴總括嚟講呢餐食物、環境、服務都屬優質,價錢又十分實惠,真係唔錯!

餐廳裝修走中國風,佈置陳設精緻有心思。

涼拌土豆絲,非常爽脆,麻辣味適中,口感同味道俱佳👍

幺妹兒冰粉,清甜爽滑,既解辣又好食。

2018-08-17 146 瀏覽
諗起十二味成日都諗到多個"鋒"字😂🤦🏻‍♀️不過呢個"十二味"其實係意指佢地辣既味覺層次,而今次試既招牌香鍋都係用12種香料炒成。第二次幫襯呢間十二味,上次試左水煮魚印象好好,今次就再試佢個招牌😈🌶 #招牌自選香鍋被稱為「炒出黎既火鍋」既麻辣香鍋,其實就係用辣椒山炒香啲選料再撈埋呈上,價錢方面都豐儉由人,鍋底 on top 食幾個配料就加幾錢,價錢$20~50/款 不等。揀左經典香辣鍋做鍋底 ($38) 小辣加麻唔算辣到好嗆,但麻麻辣辣咁,夾上黎每件野都掛上薄薄辣醬咁,啲汁篇杰似似地醬身,愈食愈爽(邊打呢段文字 邊呑口水😂)***煙韌怪強烈推介一定要加寬粉!🍮 #冰粉 $26跟風四川人 食辣唔係飲冰凍飲品解熱解辣😏而係食冰粉。你可能以為佢係飯後甜品,但其實同四川人打過邊爐就知,佢地係邊食辣鍋邊食冰粉,一碗接一碗,除左清熱降溫,對唔太食得辣既朋友解辣都好有用👍🏻try try!🥔 #熗炒土豆絲 $68涼菜 爽爽既口感加上口水雞咁既辣,幾好食。有辣有唔辣,我相信辣好食啲🤣🍝 #葱油拌麵 $38因為個人唔中意食米飯😅拎佢代替主食,而且覺得幾抵食,係偏甜左少少,但食完辣食佢又幾舒服😗最後 我都幾

🌶 #招牌自選香鍋

揀左經典香辣鍋做鍋底 ($38) 小辣加麻

🍮 #冰粉 $26

🥔 #熗炒土豆絲 $68

🍝 #葱油拌麵 $38

最後 我都幾推介呢間餐廳既,由其係同外國朋友食,裝潢濃濃中國宅院風格,有中英menu,本身都見好多外國人黎食🙈價錢中等 上菜快 不過衰在啲店員參次,有遇到好nice好服務既...都有好四既🌚我食野唔包受氣架...
2018-08-05
10 分鐘 (堂食)