2021-12-20 65 瀏覽
天氣涼又開始想食辣野今日黎到樂富食酸菜魚2個人唔使諗就揀左佢全日供應既2人餐椒麻皮蛋金皮蛋比起一般傳統皮蛋無咁重阿摩尼亞味而且中間係流心搭配上特製醬料,咸香麻辣做開胃菜真係一流口水雞有大量芝麻混和口水汁令到個汁好香睇落去好似好辣,其實唔係呢個口水雞係香而不辣岩晒我呢D唔食得太辣既酸菜魚好大盤😍😍上台真係嘩一聲未食之前要飲啖湯先真係好味,酸得黎仲好重既蒜味岩晒我呢D重口味既人士酸菜魚肉好滑無骨,吸晒湯既味仲有其他配菜萵筍,雞脾菇同白蘿蔔全部都吸晒湯汁,真係好正紅糖糍粑最後食埋個紅糖糍粑香脆軟糯,表皮好酥脆,內裡軟心加上黃豆粉同紅糖漿,超滿足2人餐份量真係好多,3個人食都好足夠同朋友2個飽到捧住個肚走p.s 呢間餐廳真係好好服務,不停幫手斟水同換骨碟,值得一讚👍🏻
天氣涼又開始想食辣野
今日黎到樂富食酸菜魚
2個人唔使諗就揀左佢全日供應既2人餐

椒麻皮蛋
金皮蛋比起一般傳統皮蛋無咁重阿摩尼亞味
而且中間係流心
搭配上特製醬料,咸香麻辣
做開胃菜真係一流

口水雞
有大量芝麻混和口水汁
令到個汁好香
睇落去好似好辣,其實唔係
呢個口水雞係香而不辣
岩晒我呢D唔食得太辣既

好大盤😍😍上台真係嘩一聲
未食之前要飲啖湯先
真係好味,酸得黎仲好重既蒜味
岩晒我呢D重口味既人士
酸菜魚肉好滑無骨,吸晒湯既味
仲有其他配菜萵筍,雞脾菇同白蘿蔔
全部都吸晒湯汁,真係好正

最後食埋個紅糖糍粑
香脆軟糯,表皮好酥脆,內裡軟心
加上黃豆粉同紅糖漿,超滿足

2人餐份量真係好多,3個人食都好足夠
同朋友2個飽到捧住個肚走
2021-12-20
  • 川式口水雞
知道樂富有川菜,無辣不歡嘅我,唔洗考慮即刻入去攞位...店內佈置聖誕裝飾,環境乾淨衛生一坐低已經送上蒜泥青瓜做小食見到有二人套餐,可以揀三款食物,食完少少青瓜唔夠喉,再加碟大嘅。加埋「勁量版水煮魚」味道非常正宗,唔洗北上都可以食到呢個質數,仲要勁有份量,大大盆。魚片好嫩滑,好多塊,啖啖肉,一條骨都無。芽菜新鮮爽口下面有薯粉墊底,真係超正...勁好食呀「乾煸四季豆」加上肉碎.辣椒,炒得乾身好香好惹味。+$28 仲有紅糖糍粑,可惜今餐太滿足,下次一定要試
知道樂富有川菜,無辣不歡嘅我,唔洗考慮即刻入去攞位...
店內佈置聖誕裝飾,環境乾淨衛生

一坐低已經送上蒜泥青瓜做小食

見到有二人套餐,可以揀三款食物,
食完少少青瓜唔夠喉,再加碟大嘅。

加埋「勁量版水煮魚」

芽菜新鮮爽口
下面有薯粉墊底,真係超正...勁好食呀

「乾煸四季豆」
加上肉碎.辣椒,炒得乾身好香好惹味。

+$28 仲有紅糖糍粑,可惜今餐太滿足,下次一定要試
2021-12-14
  • 水煮魚
  • 蒜泥青瓜
  • 乾煸四季豆
2021-12-13 56 瀏覽
今日去樂富行街,經過見到有間食四川野嘅餐廳,裝修得都幾靚,所以入去試吓。椒麻皮蛋,呢度d皮蛋同平時果d顏色唔同,係金黃色,仲要係流心,上面加埋d生蒜同佢嘅辣汁一齊食,好惹味。口水雞,上面鋪滿勁多芝麻,d紅油好惹味,唔算太辣,d雞肉好嫩滑。水煮魚,上枱果時真係大盤,眼見紅噹噹,充滿成盤都係辣椒,但又唔會想像中咁辣,d魚食落非常滑,冇骨,啖啖肉,而且魚嘅份量都幾多,除咗魚仲有大量薯粉,好煙韌,吸收晒d湯汁,好惹味,仲有青瓜,大豆芽菜,呢個水煮魚真非常足料。紅糖糍粑,初初唔知呢個甜品係咩黎,原來係炸咗嘅年糕,食落外脆內軟,上面加埋d黃豆粉同點埋d紅糖醬,又幾好食,唔會好甜。

2021-12-10 71 瀏覽
是日到樂富探望好姐妹,於晚餐時間與好姐妹來樓下商場新開業的連鎖川菜店光顧用膳。餐廳的裝潢以灰調為主,再配襯黃調燈光,並用數款菜餚掛畫作裝飾,整體設計簡潔樸素。四季春冷泡茶冷泡茶就是用低溫長時間浸泡出來的茶,從而令茶的苦澀味道減輕,並讓其甘甜成分達到釋出效果。飲用時柔順回甘,餘韻清香。桂花烏龍冷泡茶同是冷泡茶的桂花烏龍飲用口感醇厚回甘,茶香甜潤,並且伴隨有陣陣桂花香氣,是種滋陰潤肺的茶款。涼拌麻辣鮑魚配上醬油和蔥花粒的鮑魚入口煙韌彈牙,新鮮滑嫩,鮑味濃郁,並有著麻香微辣的氣味,很是惹味。十三少酸菜魚酸菜魚是餐廳的主打菜,我們便點選了一個輕量版作品嚐,端上可見份量甚是足料,亳不吝嗇。其湯底方面用上了鱸魚煲製而成,並灑上大量芝麻和酸菜調味,飲用時酸香鹹鮮,麻辣開胃。再加入薯粉作配料絕對是完美配搭,夾起時薄身寬闊的外觀呈現晶瑩剔透的色澤,入口煙韌彈牙,順滑鮮香。而使用新鮮魚湯炮製的鱸魚口感大塊無刺,結實滑溜,並富有魚香鮮味。總的來說,餐廳環境舒適簡潔,食材新鮮足料,製作用心,味道出色,而且多區設有分店較為方便,是值得再次光顧的川菜店。
四季春冷泡茶
桂花烏龍冷泡茶
涼拌麻辣鮑魚
十三少酸菜魚

2021-12-08 56 瀏覽
樂富有間平民酸菜魚,平時一齊放假都鍾意落去食!第一次見呢句嘢都半信半疑,「魚每日新鮮送到!,湯每日精心熬製!」但食過就知道係無吹水的!點左一個二人餐!麻辣皮蛋辣味剛剛好,完全無澀味!13少酸菜魚🐟酸菜魚魚肉鮮嫩,入口夠滑夠新鮮!果然夠新鮮!湯底都飲得出有魚湯味,有魚湯味嘅酸菜魚又真係唔係度度有!麻辣鹵豬手🐷豬手啖啖肉,最鍾意食炆得夠晒淋嘅豬手,入口即溶嘅感覺!唔錯嘅酸菜魚,好岩香港人口味!下次會再來!

麻辣皮蛋
辣味剛剛好,完全無澀味!

13少酸菜魚🐟

麻辣鹵豬手🐷
豬手啖啖肉,最鍾意食炆得夠晒淋嘅豬手,入口即溶嘅感覺!

唔錯嘅酸菜魚,好岩香港人口味!下次會再來!

2021-12-07 36 瀏覽
樂富廣場又開咗一間新餐廳啦👏🏻👏🏻今次係酸菜魚,位置就有少少角落頭,但環境都好光猛。一入去就見到餐牌有二人餐,只係$338,好抵呀,入邊有涼菜,主菜,小菜同白飯,仲可以加$28嗌埋甜品,好吸引🤩🤩🔸涼拌土豆絲(3選1)🥔🥔呢個涼菜份量好多,入面有蒜蓉粒,辣椒油,整體都係有少少鹹鹹地同辣辣地,好正😙😙🔸十三少酸菜魚(2選1)🐠🐠一送上枱面,嘩咗一聲,勁大盤,個份量真係兩個人完全食唔晒。呢度嘅魚係新鮮煮㗎,好滑溜,好好味,仲要係冇骨嘅添,大人細路都好啱食,亦唔需要太擔心會哽親,好貼心😍😍(啱晒我呢啲唔識吐骨嘅人士😝😝)🔸干扁四季豆(2選1)🌶🌶呢個四季豆真係送飯一流,入面有肉碎同埋辣椒,煮得勁入味,食完又想食,好吸引😆😆🔸紅糖糍粑(+$28)😘😘一共有八件,呢個甜品真係冇得輸,即叫即整㗎,絕對唔會放係度攤凍晒,食落嘴仲會有熱氣,糍粑嘅口感煙煙韌韌,甜甜地,食到停唔到口☺️☺️食晒呢餐飯,我地兩個行真係托住個肚走,飽到呢😌😌

樂富廣場又開咗一間新餐廳啦👏🏻👏🏻

🔸涼拌土豆絲(3選1)🥔🥔

🔸十三少酸菜魚(2選1)🐠🐠
(啱晒我呢啲唔識吐骨嘅人士😝😝)

🔸干扁四季豆(2選1)🌶🌶

🔸紅糖糍粑(+$28)😘😘

食晒呢餐飯,我地兩個行真係托住個肚走,飽到呢😌😌
2021-12-06
2021-12-06 58 瀏覽
今日放假去咗行UNY,行到累🐽🐽話想食酸菜魚。原來樂富都有間十三少酸菜魚。入去食吓先。午市套餐都好多款式我地叫咗個酸菜魚我唔食辣,叫咗走辣,店員話先喝口魚湯先再食魚,果然無講錯,魚湯好鮮好味道。好多魚好足料,仲有啲芝麻好惹味,酸菜又好食。食酸菜魚一定要叫碗米飯先夠爽呀!椒麻皮蛋啲皮蛋晶凝通透,配埋啲椒麻好正,我唔食得辣都忍唔住食咗幾舊🤣麻辣鹵豬手豬手好入味又夠淋🤤👍紅糖糍粑外脆肉軟好食呀🤤
今日放假去咗行UNY,
行到累🐽🐽話想食酸菜魚。
原來樂富都有間十三少酸菜魚。
入去食吓先。

午市套餐都好多款式

我地叫咗個酸菜魚
我唔食辣,叫咗走辣,
店員話先喝口魚湯先再食魚,
果然無講錯,魚湯好鮮好味道。

好多魚好足料,仲有啲芝麻好惹味,
酸菜又好食。

食酸菜魚一定要叫碗米飯先夠爽呀!

椒麻皮蛋

麻辣鹵豬手
豬手好入味又夠淋🤤👍

外脆肉軟好食呀🤤
  • 椒麻皮蛋
2021-12-01 108 瀏覽
餐廳:十三少地區:樂富地址:樂富聯合道198號樂富廣場1樓1211號舖日期:26/11/2021時間:1:00人數:2人 等位: 10mins 我哋今次都嗌返上次個滋味二人套餐($338),涼菜揀左蒜泥青瓜,主菜揀左酸菜魚,小菜仍然揀左麻婆豆腐😋蒜泥青瓜清甜爽脆,實在是醒胃之選👍麻婆豆腐非常嫩滑,而且夠麻夠辣夠香🤤,加上豆豉味,鹹中帶香,真的超級下飯😝酸菜魚湯底的辣味、酸味好溫和,入口舒服,油潤卻不會很膩,而且酸菜吸盡湯味,口感爽脆😋。主打的酸菜魚選用新鮮鱸魚,起魚片後再醃味,每片魚用都好大件🤩,滑溜無骨,非常入味,又大件又厚身食落好有滿足感😆蔬菜量豐富,有幾片大而厚的蘿蔔,有菇菌和萵筍,特別是蘿蔔,酸中帶鮮,多汁清甜。另外再加咗份糍粑,金黃色既外皮脆脆啲,再加左啲黃豆粉,點上紅糖漿,香又甜,口感軟糯Q彈😚我見午市都有推出一人餐👍供應多款川菜如麻辣香鍋、小龍蝦、口水雞、酸菜魚等。 如果得自已一個食可以考慮下一人餐😝唔使等聚餐都可以自己自私享受😁
餐廳:十三少
地區:樂富
地址:樂富聯合道198號樂富廣場1樓1211號舖
日期:26/11/2021
時間:1:00
人數:2人
等位: 10mins

蒜泥青瓜清甜爽脆,實在是醒胃之選👍

滋味二人套餐
蒜泥青瓜
2021-11-26
10 分鐘 (堂食)
滋味二人套餐
蒜泥青瓜
  • 十三少酸菜魚
和朋友一起来这家店吃午饭,想在乐富来点重口味,基本就这里了,我们点的这些都是告诉他尽量少辣的,事实上,不少菜对我一个朋友来说,依然是不太能承受的辣度,不过这些菜味道都非常赞,里面有不少菜,所以希望店里之后能给每桌配一壶凉开水叭。
2021-11-27
2021-11-25 66 瀏覽
豐富嘅二人套餐😚兩個女仔食到飽住咁走 真係好滿足水煮魚🐠水煮魚真係值得推介,麻辣嘅香味最頂癮係食到唔想停,魚肉滑口,而且足料。涼拌土豆絲🥔本身以為係前菜 上菜先發現好足料好大碟,切到功整,辣辣地幾好送飯。麻婆豆腐豆腐滑口軟嫩,麻辣口味,送飯一流紅糖糍粑糍粑外脆內軟,花生粉磨得細幼,唔會影響質感,加上紅糖醬汁配搭剛好😋服務員都好細心,見我地叫左2人套餐,由坐細枱轉左卡位俾我地,唔怕唔夠位放餸,食得舒服~
豐富嘅二人套餐😚
兩個女仔食到飽住咁走 真係好滿足

水煮魚🐠

涼拌土豆絲🥔

麻婆豆腐
豆腐滑口軟嫩,麻辣口味,送飯一流

2021-11-25
2021-11-21 76 瀏覽
十三少餐廳有落地玻璃,採光充足,配合簡潔中國風裝修,坐得舒服🌀涼拌土豆絲爽脆酸辣的前菜,份量十足,作為前菜非常開胃🌀口水雞口水雞賣相吸引,紅油鋪住嫩滑嘅雞肉,刺激得嚟幾惹味,加上炒過嘅芝麻絕對係錦上添花,香味更提昇🌀酸菜魚身為愛辣之人,點咗份中辣嘅酸菜魚,上菜時店員介紹酸菜魚嘅湯底係魚湯,建議先飲湯後食魚🐟魚湯果然有水準,除咗飲到魚嘅鮮味,酸味同麻椒味平均,後勁帶辣,幾有層次魚肉切片,厚薄適中亦夠滑,最鍾意佢將魚片起晒骨,懶人必食
十三少

餐廳有落地玻璃,採光充足,配合簡潔中國風裝修,坐得舒服

🌀涼拌土豆絲
爽脆酸辣的前菜,份量十足,作為前菜非常開胃

🌀口水雞

🌀酸菜魚
魚肉切片,厚薄適中亦夠滑,最鍾意佢將魚片起晒骨,懶人必食
2021-11-20 63 瀏覽
難得放假我哋兩公婆又去咗撐枱腳最近經朋友介紹去咗樂富嗰間13少食距個酸菜魚呢度整體嘅環境都好舒適而且裝修都幾精緻。我哋一坐低就即刻叫咗個酸菜魚二人套餐,個套餐入邊包括左涼拌,主菜,小菜同埋甜品。首先涼拌方面我哋就叫咗個椒麻皮蛋,呢個皮蛋並唔係普通食開嗰啲而係金黃色入面仲要係糖心蛋!加埋啲生蒜蓉同醬汁非常之醒胃。跟住輪到個主角上場啦!大大盤酸菜魚份量十足店員介紹仲話啲湯底係用咗新鮮魚黎熬製鮮味十足,啲魚肉非常之嫩滑而且魚肉都非常之多配埋啲酸菜食到停唔到口啊!小菜方便我哋就選擇咗乾煸四季豆,啲四季豆非常好有鑊氣,帶有微辣好惹味。小食方面就有紅糖糍粑,呢款小食係即叫即整非常熱辣辣而且外脆內軟,非常好食。整體來講間餐廳質素都唔錯而且食物份量都幾多,下次可以同埋屋企人一齊再嚟。

2021-11-19 73 瀏覽
今日午餐約了朋友到樂富新店十三少,我們倆也愛辣,點了一個二人餐。餐廳不算十分大,大約有十多張枱,餐廳設計簡約,特別喜歡卡座牆上的圓形掛畫。午餐時段人多要等位。有多款午市套餐,還有滋味二人餐,我們點了涼菜椒麻皮蛋、涼菜川式口水雞及主菜水煮魚。餐廳衛生做得非常好,專人消毒枱面,又提供膠袋放口罩及消毒紙巾。椒麻皮蛋是十三少名物之一,用上糖心皮蛋,配上生蒜蓉及醋汁,醒胃美味。另一名物川式口水雞充滿芝麻,惹味辣油,非常惹味,雞肉香嫩好味。十三少酸菜魚吸睛大碟,非常足料,多魚,多酸菜,還有香菇片及萵筍片,味道好而有麻香,吃不停。最後紅糖糍粑外脆內煙銀,新鮮做起好味,再點糖漿味道更有層次。

2021-11-15
2021-11-18 56 瀏覽
酸菜魚啲魚好滑必食鴨血紅糖籽粑好特別上菜好快Services very nice環境好舒服會再幫襯Will share to family and friend Very highly recommended
酸菜魚啲魚好滑
必食鴨血
紅糖籽粑好特別
上菜好快
Services very nice
環境好舒服
會再幫襯

Very highly recommended
💕【川菜好推介】 十三少💕之前都有介紹過唔少嘅川菜,川菜一直係我最鍾意食嘅菜式,今次專登嚟到樂富呢一間十三少試吓❤️十三少營業時間係下午12點至到晚上10點,我選擇咗午餐時間去,唔算多人,可以坐得好舒服。點了一個二人套餐,前菜係椒麻皮蛋一份,然後主菜有水煮魚同埋麻婆豆腐,送飯一流,甜品就有我最鍾意食嘅紅糖糍粑❤️所有餸菜都鑊氣十足,惹味得來不會太辣太咸,前菜皮蛋瑪瑙晶瑩滿麻香而不太辣,水煮無骨鱸魚片厚身肉滑,帶有魚皮鮮味,嫩滑嘅好口感配上麻辣嘅味道嘅口感特別好下飯!平時不太會吃飯的我也成碗白飯吃掉了!餐廳環境清靜,乾淨企理,菜單選擇很多,適合兩三個朋友一起來吃,又或者是一家人飯聚。下次會想試吓佢嘅麻辣香鍋同埋酸菜魚呀!十三少📍樂富聯合道198號樂富廣場一樓1211號舖
💕【川菜好推介】 十三少💕

十三少