2018-05-12 42 瀏覽
再同朋友黎食勝八居酒屋,好鐘意佢的新鮮刺身同美味日式料理,又可以坐得舒適,是同朋友聚會傾計的好地方呀。一坐低我地先叫咗杯梅酒,$68,好清甜,酒香醇而甜美,梅子的香味四溢,完全釀入酒味當中,每一啖都係味覺的享受。汁燒鮑魚,$54/隻,顏色好有光澤,多汁,鮑魚的肉質好煙韌滑溜,咬落好有啖啖肉的感覺,磯燒汁好入味。日本空運新鮮到港的時令刺身,一上檯已經眼前一亮,用上冰裝碟,保持新鮮度。日本真蠔,$68/隻,蠔身大隻而飽满,肉質鮮甜滑溜,入口好爽口的感覺,帶有少少的海水味,不帶腥味,多汁美味。BB 油甘魚刺身,$118,肉質透明晶瑩,呈淺粉紅色,師傅的刀功都係一流,每片切的厚度都好一樣的,魚香豐腴,鮮甜的味道更突出魚肉的彈牙感。真鯛,魚的顏色更呈透明白色,薄切的味道更佳,魚肉咬落彈牙之餘仲有少少啫喱的咬感,點上wasabi 同䜴油食真的好夾,魚味好香濃突出。松葉蟹腳天婦羅,$198,松葉蟹腳用黎整天婦羅原來係好夾的,當造的松葉蟹腳肉質好軟身,好濃郁蟹味,炸粉係薄薄的一層,咬落熱辣辣好爽脆。燒黑鯥魚,魚的外皮呈黑色,燒起黎肉質好嫩滑香甜,魚味散發而不腥,好在也不多⻣,可以慢慢食,不過更加鹹味會
燒黑鯥魚,魚的外皮呈黑色,燒起黎肉質好嫩滑香甜,魚味散發而不腥,好在也不多⻣,可以慢慢食,不過更加鹹味會更好。
餐廳仲主動送上甜品,雪糕,芝麻味同紅豆味,香甜奶滑。
2018-05-09 34 瀏覽
周未放假要抖下,想要靜靜地飲下啤酒傾吓計,最適合不過就是搵一間居酒屋坐下食下。最近試咗一間喺銅鑼灣登龍街嘅樓上居酒屋,勝八屋酒屋環境氣氛相當寧靜舒適,想把酒談心係最適合不過嘅選擇。當然食物嘅質素我哋都係有一定嘅要求,刺身一定要新鮮,仲要食時令海鮮!今晚店員介紹了三款時令刺身!有白魚(伴著生鵪春蛋一齊食)、眼仁奈、鯛魚。眼仁奈即係平時叫嘅冧蚌,味淡而肉質富彈性。鯛魚即平時叫的𩶘魚。左酒小食當然唔少得,個醬汁煮花螺非常好味,仲食得出個花螺好鮮甜。最後都係習慣食d飽肚野,以免回家要食宵夜。所以叫了牛肉炒飯,炒飯炒得好香口!為晚餐畫上完美的句點!

• 刺身拼盤
  • 汁煮花螺
2018-05-07 37 瀏覽
朋友約食飯佢帶路話食呢間朋友呢頭返工話發現一間唔錯嘅居酒屋見佢講到咁好就跟左佢來一來到門口已感受到濃厚日式色彩門口係暗黃燈光整齊日文木牌menu帶出傳統特色感覺相當relax吹水吹到口乾先叫野飲水蜜桃梳打 $38口味清新梅酒 $68飲落非常順喉梅味道好香酸酸甜甜燒魔鬼魚翅 $68第一次食魔鬼魚口感幾煙靭但唔太硬店員推介飛機海鮮我地點左時令刺身同蠔廣田蠔 2隻 $116鮫魚 $148伊佐木 $178食落相當新鮮最鐘意鮫魚鮫魚呈半熟狀態,面頭加左黑椒同炙燒過帶出陣陣香味蒜片雞腎 $78用鐵板炒過口感好爽口味道好香口同惹味黑松露蝦多士 $88蝦肉口感好特別食落好鮮味加埋黑松露味道提升不少門口位南瓜蕃薯天婦羅 $68天婦羅d粉唔會太厚口感超脆食落唔油膩南瓜超甜地方闊落鮮甜最後有甜品為今晚晚餐畫上完美句號雪米糍加雪糕雪米糍係紫薯味道好特別整體唔太甜整體感覺唔錯食物、環境同服務都一流
朋友約食飯

鮫魚 $148
伊佐木 $178

食落相當新鮮

最鐘意鮫魚

鮫魚呈半熟狀態,面頭加左黑椒同炙燒過
帶出陣陣香味

雪米糍係紫薯味道
好特別
整體唔太甜
整體感覺唔錯
食物、環境同服務都一流
2018-05-05 53 瀏覽
見完客獨個兒想食日本野, 哈哈...所以選左呢間居酒屋食好西, 哈哈餐廳LOGO都得意過人, 一坐底就叫左柸巨峰梳打, 跟住叫左幾款刺身, 有真調, 飛魚 & BB油甘魚刺身, 真魚上面有D黑松露油,都幾特別, 好少咁食, 食落好香黑松露味道, 大廚刀功都好勁架, 切到薄薄的,  而且口感仲入口即溶TIM. 油甘魚bb味道特別鮮甜. 而 飛魚上面曬了點芝麻更香口, 仲可以點埋自家制醬汁TIM.跟住叫左個帶子鵝肝卷, 呢個口感&味道都好豐富, 鵝肝味重, 帶子鮮咁無比. 最後點左個抺茶雪糕配糯米磁, 抺茶味香, 口感滑滑, 咁就劃上左圓滿句號, 好滿足.

2018-03-26
2018-05-05 48 瀏覽
銅鑼灣上樓屋酒屋中,勝八係我個人最滿意的屋酒屋之一。無論環境、服務及食物質素,都係吸引我地嘅因素。今次係同兩個工作伙伴開完會,想搵個地方輕鬆下,屋酒屋的環境及氣氛都好配合劇情需要!今日天氣較熱,大家叫了兩round 既日本啤酒佐酒小吃點了日本雞胸軟骨、汁花螺、燒物、魚生⋯⋯呢個燒牛舌very juicy 及香口!豚肉蘆筍卷也好味魚生盆係侍應推介嘅時令魚,所以唔新鮮唔食,質素相當之高!絕非一般香港嘅日本壽司店可以食到。最後加多一盒和牛炒飯,和牛味濃,炒飯炒得粒粒香 !我同事都好鍾意釣魚,我就好鍾意潛水,所以成餐飯又比呢一幅魚類掛畫吸引住。不停喺度吹水,分享下潛水釣魚嘅見聞,輕輕鬆鬆傾吓計又將一日辛苦嘅工作放低了。
今日天氣較熱,大家叫了兩round 既日本啤酒
佐酒小吃點了日本雞胸軟骨、汁花螺、燒物、魚生⋯⋯
呢個燒牛舌very juicy 及香口!豚肉蘆筍卷也好味
最後加多一盒和牛炒飯,和牛味濃,炒飯炒得粒粒香 !
2018-05-05 1257 瀏覽
嗰日約咗朋友喺銅鑼灣食飯,朋友話想食日本野,銅鑼灣登龍街有好多餐廳,所以決定去登龍街嗰邊搵吓有乜嘢好食。行經永光中心見到11樓係間居酒屋,所以決定想去試下。餐廳裝修好有日本風格,而且店員態度友善,坐低之後店員已經即時向我哋推介一啲時令食材。開放式嘅廚房,放滿不同種類嘅海鮮。餐牌上嘅菜式選擇豐富。梅酒酒味不太濃烈,容易入口,水蜜桃梳打有非常清香嘅桃味。燒七味魚翅,用魔鬼魚嘅魚翅,食落非常香口,口感煙煙銀銀,加上漿料一齊食味道更加一流。時令刺身,廣田蠔蠔身飽滿,伊佐木魚肉晶瑩剔透,點上特製醬汁味道非常配合,鮫魚厚身鮮甜爽口。黑松露蝦多士,多士香脆,蝦爽口彈牙,配上黑松露口感豐富。蒜片雞腎,雞腎爽脆,配上蒜片非常嘢味。南瓜番薯天婦羅,香甜嘅南瓜同番薯包住薄薄嘅天婦羅,可見師傅功力一流。最後配上糯米糍雪糕,香滑嘅雪糕配上糯米糍,絕對係完美組合。餐廳店員服務態度一流,刺身新鮮,其他菜式已相當美味,絕對係非常滿意嘅一餐。
行經永光中心見到11樓係間居酒屋,所以決定想去試下。
開放式嘅廚房,放滿不同種類嘅海鮮。
餐牌上嘅菜式選擇豐富。
梅酒酒味不太濃烈,容易入口,水蜜桃梳打有非常清香嘅桃味。
黑松露蝦多士,多士香脆,蝦爽口彈牙,配上黑松露口感豐富。
蒜片雞腎,雞腎爽脆,配上蒜片非常嘢味。
最後配上糯米糍雪糕,香滑嘅雪糕配上糯米糍,絕對係完美組合。
  • 時令刺身
2018-04-23 53 瀏覽
這是一間充滿日本風情嘅居酒屋。 門口嘅裝潢已經很有日本feel, 入面仲有一個日式半開放廚房。野食經過廚師改良之後, 適合香港人口味又不失日本風味。鵝肝多士, 煎得很香, 作為前菜, 非常吸引。炸雞腔軟骨很好味,食停唔到口。 普通嘅雞軟骨有少少啃口, 而呢個雞胸軟骨 十分爽脆。炸白蝦很脆口, 而且很入味, 很乾身一啲都唔覺得油。牛油果軟殼蟹壽司, 將軟殼蟹同牛油果混合在一起, 鬆脆及柔軟嘅口感在口中, 清新及醒神。沖繩苦瓜炒黑豚, 很大碟。 平時覺得苦瓜很苦, 日本嚟嘅苦瓜就容易啲入口, 再加上黑豚, 有一種住家菜嘅感覺。每一碟餸菜都係58到150蚊左右, 碟碟都咁滋味, 約幾個朋友來, 簡直賞心樂事。
野食經過廚師改良之後, 適合香港人口味又不失日本風味。

鵝肝多士, 煎得很香, 作為前菜, 非常吸引。
炸白蝦很脆口, 而且很入味, 很乾身一啲都唔覺得油。
2018-04-23 58 瀏覽
近日同朋友去銅鑼灣 逛街購物, 適逢 晚飯時間 ,朋友介紹在登龍街, 日式餐廳。餐廳內氣氛舒服寧靜, 燈光悠閒, 環境闊落, 枱面整齊 。我們先order咗一個 魚肉刺身, 很快地把刺身 送上 檯面, 偏偏刺身 魚肉 薄切, 魚肉晶瑩剔透, 入口即容化,肉質新鮮 爽甜。 再加入檸檬汁, 即時胃口大開。餐廳外還有很多美食, 樣樣都想食, 我們order在一碟炸蝦, 炸蝦分量頗雪多, 外殼炸成脆卜卜, 蝦肉質嫩滑 ,新鮮彈牙, 最適合 配合 同朋友一邊聊天, 一邊暢飲 。還有天婦來 炸蝦, 天婦羅炸蝦 大隻厚肉, 味道鮮美。最回味的事 ,明太子雞翼, 雞翼 皮薄 ,肉質嫩滑 , 雞翼內裡釀滿豐富肥美的餡料, 味道可口。

餐廳內氣氛舒服寧靜, 燈光悠閒, 環境闊落, 枱面整齊 。

還有天婦來 炸蝦, 天婦羅炸蝦 大隻厚肉, 味道鮮美。

2018-04-12
2018-04-21 89 瀏覽
最近同朋友無意中去左呢間餐廳吃晚餐,覺得呢間餐廳富有日本氣氛,無論係食物,餐廳佈置都別樹一格!而且仲有好多選擇,食客都非常喜歡!價錢一啲都唔貴!而且份量亦非常豐富!餐牌不但有主菜、小食、沙律,仲有好多特色飲品。此外,仲有日式雞翼,裡面嘅餡料不但豐富,而且仲非常美味。雞翼嘅表面可以加上檸檬汁,美道更加酸甜美味!𥚃面的餡料更係意想不到,包住蝦子!呢個係日式天婦羅🍤,裏面包括有茄子番薯日本鮮蝦茄瓜等等,外脆內熱,非常好味,而且仲好受食客嘅歡迎。

價錢一啲都唔貴!而且份量亦非常豐富!

雞翼嘅表面可以加上檸檬汁,美道更加酸甜美味!

𥚃面的餡料更係意想不到,包住蝦子!

2018-04-12
2018-04-20 61 瀏覽
今晚好開心約到朋友係銅鑼灣食晚飯,又黎到食店林立既登龍街!可惜蠢蠢既我差啲係外面盪失路🙈首先黎一盤靚靚刺身先!有瑩光魷魚,池魚同銀雪魚!呢三種魚生全!部!都!好!新!鮮!!!😂😂瑩光魷魚,完全好好食!唔洗點汁,已經好鮮味,兩個人但得三條,佢實係想我地打交啦🤭😂銀雪魚,熟既就食得多啦,魚生既質感有啲得意,但又唔會好腥喎!池魚就有佢自己既一個醬汁,少少酸但正正帶曬佢陣鮮味出黎~之後呢個係「炸雞胸骨」,同炸軟骨既口感有啲似,脆卜卜咁,大粒啲仲有多啲位咬~之後我地食呢條「時令魚」佢叫「紅魚」「赤雞魚」,可以刺身啦 燒啦 同我地今次呢個日式煮法~條魚煮得好入味,但又唔會太老,我地兩個人三爬兩撥就清曬了!之後有呢兩條串燒,係個雞中翼飯糰同埋黑豚露筍卷~
池魚就有佢自己既一個醬汁,少少酸但正正帶曬佢陣鮮味出黎~

條魚煮得好入味,但又唔會太老,我地兩個人三爬兩撥就清曬了!

之後有呢兩條串燒,係個雞中翼飯糰同埋黑豚露筍卷~
2018-04-19 59 瀏覽
終於可以一嚐名不虛傳的勝八,餐牌上雖款式不多但也有居酒屋的特色,前盤叫了螢光魷魚,味道略鹹但入口頗爽,有嚼頭!之後點了朋友最喜歡的黑豚露筍卷,入口已感到黑豚的肉感,切得夠薄,露筍也很新鮮,兩者配合得很好,不會太膩。另外也點了三文魚籽海膽豆腐,豆腐皮脆內軟,而且很滑,味道很清新。由於其中一位朋友不吃生的東西,所以點了軟殻蟹卷,有濃濃的芝士味,軟殼蟹不會太乾。主食是和牛炒飯,因為我不喜歡蒜,而炒飯有強烈的蒜味和蒜粒,所以很不討喜。另一款是黑豚豬軟骨湯烏冬,豬軟骨很軟,烏冬也很滑,很不錯!
  • 清酒煮蜆
  • 海葡萄沙律
  • 勝八
  • 帶子鵝肝卷
2018-04-19 48 瀏覽
之前去開銅鑼灣的登龍街,間唔中都會掛住D間勝八,因為佢刺身同熟食都不錯,所以間唔中都會想同老婆或朋友來,地方不算好大,不過勝在環境同FEEL都好有日本居酒屋風格。乳酸梳打+水蜜桃梳打我同老婆都比較喜歡乳酸梳打,味道比較濃味些。刺身時令三食:連子鯛、鰆魚、生螢光魷魚螢光魷魚口感煙韌,連子鯛是白肉刺身,兩款都非常新鮮,味道比較清新,魚肉不會有太重油份,鰆魚是點抽子醋一起吃,帶出鮮甜。牛油果大蝦卷大蝦卷D蝦好大隻,賣相已經好得,而且非常有内涵,外軟内脆,一點油膩感都沒有,好滋味。
乳酸梳打+水蜜桃梳打
我同老婆都比較喜歡乳酸梳打,味道比較濃味些。

刺身時令三食:連子鯛、鰆魚、生螢光魷魚

牛油果大蝦卷
2018-04-16
2018-04-19 48 瀏覽
之前同老公黎過呢間食過都唔錯,今日同個朋友修完眉就帶佢過黎試下。朋友第一次黎,都覺得餐廳好有日本feel,而且仲話環境氣氛好好,咁今次就俾佢話事決定揀咩野食啦!鵝肝多士鵝肝煎到外面焦香脆口,加上酥脆多士,一脆一嫩,非常滋味又可口。蟹膏帶子用鐵板微微煎香帶子,向面層鋪上蟹膏,味道鮮甜香濃。黑豚生姜燒微微既姜汁味,好香口,黑豚肉爽口鮮嫩,十分惹味。牛油果大蝦卷大蝦卷份量十足,蝦肉爽口彈牙,蝦味濃郁,蝦頭仲炸過,又香又脆口朋友都話無介紹錯,食物同環境都咁出色,睇怕呢度好快都會變咗做我地嘅日式飯堂。

鵝肝多士
蟹膏帶子
用鐵板微微煎香帶子,向面層鋪上蟹膏,味道鮮甜香濃。

黑豚生姜燒
微微既姜汁味,好香口,黑豚肉爽口鮮嫩,十分惹味。
牛油果大蝦卷
2018-04-16
  • 牛油果大蝦卷
  • 黑豚生姜燒
2018-04-18 72 瀏覽
工作真係太辛苦啦!所以毎個星期都要食一次好野慰勞一下自己雖然本人就唔係日本菜既fans,但係唔知點解好多香港人都好鐘意食日本野(why?  )所以今餐就㨂左食日本菜~先睇下menu 先其實午餐menu 唔止一版咁少,但係我份人咁花心,一見到呢個menu 就決定左食佢!$128 任選兩款呀!好開心呀一個價錢可以試多d 野,又有熱又有凍又有生又有熟因為本人好鐘意食貝類既野食,所以㨂左9號!有帶子又有海膽~~另一個就㨂左7號,碎吞拿魚落單之前都問左侍應,到底呢個set 既份量大唔大呢?因為有兩個丼bor侍應話其實飯既份量係一個黎,只係split 左做兩份,如果唔叫呢個套餐單嗌既話,其實飯量都係一樣呢個係午市套餐既前菜,左手邊係salad,右手邊係滷左既牛、蕃薯同蘿蔔個沙律都無乜特別,所以唔講啦,反而右手邊既牛值得講呢個牛我懷疑係牛脷黎,因為好淋,淋得黎又有少少爽,而且又入味,真係好好食個質感唔係牛腩滷得耐個種一梳梳肉,我好喜歡呢個前菜呀!都等左唔洗好耐成個餐就黎左啦!!好開心呀其實呢兩個碗都唔算認真大既,但係共通點係都好足料,d 魚生舖滿曬個碗呀!因為我係食呢個飯先既,所以就講呢個飯先啦帶子
工作真係太辛苦啦!所以毎個星期都要食一次好野慰勞一下自己

所以今餐就㨂左食日本菜~
先睇下menu 先

另一個就㨂左7號,碎吞拿魚

午市套餐前菜

個沙律都無乜特別,所以唔講啦,反而右手邊既牛值得講
個質感唔係牛腩滷得耐個種一梳梳肉,我好喜歡呢個前菜呀!

午市套餐

都等左唔洗好耐成個餐就黎左啦!!好開心呀

帶子海蝦海膽飯

因為我係食呢個飯先既,所以就講呢個飯先啦
帶子唔算好大粒,而且佢係一粒開一半,帶子味唔算濃
海膽同蝦都好新鮮,不過蝦頭無乜膏,空洞洞咁
海膽好香好濃個味,用黎撈飯真係好好食

雖然佢碗細細,但係飯量都唔少架,所以都可以送得曬d 剌身黎食
碎蔥吞拿魚三文魚籽飯

唔知有無人同我一樣好鐘意食春? 我一見到三文魚籽就好興奮!!

碎吞拿魚既份量雖然係相睇唔係好睇到,但係現場睇其實好多
要黎撈飯d 飯都唔夠撈呀
因為我好鐘意食蔥,所以略嫌佢俾得唔夠多蔥,唔可以啖啖食到青蔥既味道
魚味唔夠濃,但係魚油既含量其實又夠架bor ,因為好快就食到有少少滯
但係我唔清楚係魚油既關係定係我食左第一碗飯既關係⋯⋯
我呢個細胃人士最後係食唔曬呢碗飯,連d 吞拿魚都係侷食,因為唔想曬野呀

$128 已經可以食到兩款唔同既魚生飯,兩種開心,其實都唔錯,呢個質素都對得住個價錢
呢間餐廳既lunch 絕對係值得encore 架!
2018-03-28
帶子海蝦海膽飯
2018-04-18 44 瀏覽
登龍街真係好多野食,今次我地又去嘗鮮嚕❤️我地揀左依間居酒屋食🍢食魚生最驚就係去邊都食三文魚,一黎我偏好白身魚,二黎我依家唔太食三文魚🐟問佢地有咩時令推薦,佢地就講左幾款時令海鮮,我地就點左銀鱈魚、池魚同螢光魷魚🦑螢光魷魚唔洗點豉油都食到,鮮美入口美味可口🤤銀鱈魚嫩滑細緻,少食得黎好易入口🤤池魚叫比較多食,佢件件厚身,配埋個小葱醬汁,一口氣可以吞哂入肚!佢又向我地推薦左個佐酒小吃,炸雞胸軟骨,香炸香口🐥日式煮魚——赤腳魚,肉質細軟,醬汁微甜,入味到不得了,最後食到我地😋😋燒雞翼同肥牛籚筍串,比起前面既野食,佢地就比較普通,不過師傅都掌控得好好☺️好味最後我地再嗌左個燒飯團🍙好滿足❤️❤️

佢又向我地推薦左個佐酒小吃,炸雞胸軟骨,香炸香口🐥

最後我地再嗌左個燒飯團🍙好滿足❤️❤️