最近布丁包依然大熱,咁啱經過見到有買芋泥布丁包,又唔駛點排,就買咗店內三款芋泥產品食~✨✨芋泥布丁包($19)切開中間係流心嘅芋泥,芋泥份量幾足,芋泥味道幾濃,仲有少少芋頭粒粒添~布丁相對上有啲甜,但整體上都唔錯💜如果想買,記得上佢ig 睇update,唔係日日有~✨芋泥布丁蛋糕杯($25)焦糖布丁、芋泥加海綿蛋糕嘅配搭都幾得,一齊食味道幾和諧~✨芋泥麻薯布丁撻($16)撻比較厚身,芋泥同麻薯比例唔高,成個食其實唔係好感覺到麻薯嘅存在😂😂推介:芋泥布甸包環境:N/A 食物:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭度:⭐️⭐️⭐️⭐️📍 初麥手作烘焙 (北角)北角英皇道483-497號東寶大廈地舖
✨✨芋泥布丁包($19)

✨芋泥布丁蛋糕杯($25)

焦糖布丁、芋泥加海綿蛋糕嘅配搭都幾得,一齊食味道幾和諧~

✨芋泥麻薯布丁撻($16)

推介:芋泥布甸包

環境:N/A
食物:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭度:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍 初麥手作烘焙 (北角)
北角英皇道483-497號東寶大廈地舖
  • 芋泥布丁包
2022-09-24 422 瀏覽
布甸包依樣野都紅左一段時間,不過因為油麻地嗰間太多人排隊,每次都夾唔啱時間,同布甸包無緣。近排知道原來港島有間麵包店有得賣,咁啱喺北角食完lunch見差唔多時間,就專程過嚟睇睇。布甸包固定3點半出爐,差唔多鐘數嚟到已經見到有條人龍喺出面排,雖然係假日,但又唔算話好多人排嘅。不過基本上依個鐘數嚟嘅大家全部都係買布甸包,其他產品比較少見到有人買。店內布甸包有分原味同埋香芋,另外仲有布甸葡撻。我今次淨係買左原味($15),如果芋頭味要$19,見大部分人都係買芋頭,可能比較有特色啲。本身攞到上手以為係熱辣辣,不過點知原來唔係,同想像中有啲出入。因為返到屋企唔係即刻食,所以都要入烤箱叮一叮。叮完食落覺得啲布甸非常順滑,有入口即溶嘅感覺,而且個麵包烤到脆卜卜,texture都幾特別。食得出有焦糖嘅味道,不過個人覺得個布甸偏甜左少少,有啲食唔慣。自己嚟講覺得食過一次就可以,可能依樣野食本身唔係太適合我,有啲甜得滯。

2022-09-10
2022-09-16女朋友推介👩🏻‍🌾女友去完銀行入數💵經過初麥手作烘焙🥯見唔算太多人排隊👨‍👩‍👦‍👦又買咗幾個麵包食🍞主打係流心法式布丁包❤️食得多布丁包,依間有特色🥳芋泥布甸包,19蚊個,流心芋泥布丁包,麵包非常煙韌,爆餡芋泥係依個包嘅靈魂,用匙羹潷落去餡料,就有非常香濃芋頭蓉同布丁,兩者口感非常豐富,加上啱啱新鮮出爐,包皮做得好脆,真係做到外脆內軟嘅感覺,超好食👾海鹽朱古力軟心包,7蚊個,外表就普通,內餡有幾多嘅朱古力醬,味道都普通,可以試其他🤣🤣湯種黑芝麻地瓜貝果,16蚊個,貝果外有大量嘅黑芝麻,食落口有重嘅芝麻味,內餡有地瓜蓉,味道一般,可以試其他😂😂菠蘿皮QQ波,5蚊個,菠蘿皮味,個皮焗到好脆,內超軟熟煙韌,值得一試🍍芝士QQ波,5蚊個,芝士皮味,味道偏淡,食唔到芝士味,不過都好煙韌,可以其他味🧀朱古力QQ波,5蚊個,朱古力味,係三個味之中就朱古力係最濃味,口感都係咁煙韌,味道幾好🍫整體唔係每款麵包都好食,經過見唔係太多人排,可以買芋泥布甸包,推介之選,味道好食,價錢又唔貴,不過其他麵包就一般🤣🤗🤗#初麥手作烘焙#芋泥布甸包#海鹽朱古力軟心包#湯種黑芝麻地瓜貝果#菠蘿皮QQ
2022-09-16

女朋友推介👩🏻‍🌾
女友去完銀行入數💵
經過初麥手作烘焙🥯
見唔算太多人排隊👨‍👩‍👦‍👦
又買咗幾個麵包食🍞
主打係流心法式布丁包❤️
食得多布丁包,依間有特色🥳

#初麥手作烘焙
#芋泥布甸包
#海鹽朱古力軟心包
#湯種黑芝麻地瓜貝果
#菠蘿皮QQ波
#芝士QQ波
#朱古力QQ波
2022-09-14 390 瀏覽
已經都可以算係北角名物嘅法式布甸包,工作日都已經好多人會排隊,週末更加唔洗講,試過有次3點半放籌,啲人3點就開始排隊。所以想食嘅朋友一定要趁早去呀!每日限量發售。試咗個芋泥佈甸包,用多士爐再烘熱多一次😍焗熱時候已經好香蛋香味道,皮脆,有咬口,中間蛋都幾實正,芋泥都唔錯,加埋我自己覺得幾夾下,不過可能一個人食成個會有少少漏,我覺得兩個人可以share一個嚟食,同我自己本來中意清新味道嘅嘢,所以呢個包對我嚟講偏甜咗少少,但係值得一試。
 首先我要declare一下,小編係最唔鍾意食包!以前係,而家係,食完布丁包都係!😂😂😂同埋我係不好布丁,所以布丁包呢個combination係我唔會追求嘅嘢,不過「初麥」布丁包真係好食,十分欣賞!🤪有日要去北角出job,奈何我呢個九龍人,難得出港島,梗係要搵吓有咩好西!😎雖則北角係美食沙漠🏜️,不過朋友話呢間布甸包好出名,喺北角名物,一定要試喎!咁啱出去嘅時候係3pm,就諗住去碰下運氣,竟然比我買到!😳不過其實都唔係好多人排隊⚠️留意‼️布丁包每人只限買4個,暫時每日只有兩個時段出爐,分別係12:30和15:30,手快有手慢冇。🙊出爐時間可以睇初麥 IG更新:@jakenmebakery原味布丁包($15)熱辣辣即刻食好正!😳布丁唔係流心跌晒出黎個種,但超滑!不過有一個包我擺到第二日先食,包嘅texture幾煙靭,唔會好腍,布丁好軟滑,食得到蛋香,唔會太甜,之前被迫食過一啖「紅豆烘焙」嘅布丁包,嗯~我覺得「初麥」好食過「紅豆烘焙」 😏,令我重新認識布丁包,我下次去北角都會再買。🤣🐒芋泥布丁包($19)除咗布丁包,我仲見到好多街坊買布丁撻,所以都唔執輸買咗個嚟試~😂撻皮都幾鬆脆,布丁同樣蛋香
 首先我要declare一下,小編係最唔鍾意食包!

以前係,而家係,食完布丁包都係!😂😂😂

不過「初麥」布丁包真係好食,十分欣賞!🤪

有日要去北角出job,

奈何我呢個九龍人,難得出港島,梗係要搵吓有咩好西!😎

雖則北角係美食沙漠🏜️,

不過朋友話呢間布甸包好出名,喺北角名物,一定要試喎!

咁啱出去嘅時候係3pm,就諗住去碰下運氣,

竟然比我買到!😳

不過其實都唔係好多人排隊

⚠️留意‼️

布丁包每人只限買4個,

出爐時間可以睇初麥 IG更新:@jakenmebakery
原味布丁包
原味布丁包($15)

熱辣辣即刻食好正!😳

布丁唔係流心跌晒出黎個種,但超滑!

布丁好軟滑,食得到蛋香,唔會太甜,

之前被迫食過一啖「紅豆烘焙」嘅布丁包,

嗯~我覺得「初麥」好食過「紅豆烘焙」 😏,

令我重新認識布丁包,我下次去北角都會再買。🤣🐒

芋泥布丁包($19)

除咗布丁包,我仲見到好多街坊買布丁撻,

所以都唔執輸買咗個嚟試~😂

撻皮都幾鬆脆,布丁同樣蛋香軟滑,好似偏甜,但值得一試!

季節限定仲有芋泥麻糬布丁撻添~
布丁撻
菠蘿皮QQ波($5)

我覺得同銅鑼灣嗰間James Bon Bon Bakery有得fight,

應該係「初麥」好食啲~因為煙韌啲~🐒
2022-08-29 362 瀏覽
今次介紹呢間麵包舖好適合港島區嘅朋友,北角地鐵站行2至3分鐘就到達!😄今次試食買左芋頭味同原味嘅麵包布甸。原味味道一流唔太甜,芋頭味就唔係太突出!而布甸嘅皮比較軟身,更加容易入口。😋😋大家嚟都仲可以試吓呢間舖頭其他麵包,價錢合理而且用料十足!誠意推介俾大家😍👍🏻
外賣自取
北角開咗間超親民嘅麵包店,佢哋最出名嘅係近呢幾年超級Hit嘅法式布丁包,但佢哋唔係普通嘅布丁包,係好新穎嘅流心芋泥布丁包,非常深受街坊歡迎,仲有價錢都係相當親民,今日我非常慶幸地可以唔使排好耐又試到佢哋嘅新鮮出爐布丁包,我就買咗原味同芋泥比較下,另外都買咗其他款式麵包😆😆 🟣重點推介有最受歡迎嘅流心芋泥布丁包:大大隻「芋」字印係面,超級吸睛,佢既麵包非常煙韌,裡面又非常軟熟,重點係佢既爆餡芋泥,咬落去餡料漏晒出嚟,芋頭非常香濃,除咗芋頭蓉仲有芋頭粒,口感真係非常豐富,再配上滑溜既雞蛋布丁,簡直係雙重滿足🤤🤤🤤口味又特別,性價比又高,都只係❤️$19❤️咋,超親民👏🏻👏🏻,不過佢嘅包裝有待改善,佢哋冇特製嘅盒,都係配咗一個軟膠盒, size都係唔啱,會容易側反,希望下次去會準備好,最後要留意番,每人只係限購嫁咋,留返俾多啲人試吓嘛😉🟡另外我哋都買咗原味嘅法式布甸包嚟比較下,同樣質素相當高,都只係❤️$15件❤️,佢裏面嘅布丁餡料都係非常香滑,幾乎入口即溶,自己偏愛整熱嚟食,餡料會變得更加流心,但千其唔好過熱,因為始終都係麵包,佢會好硬😆😆除咗出名嘅布丁包我哋仲買咗其他包類嚟試,包括有貝果同QQ包

除咗出名嘅布丁包我哋仲買咗其他包類嚟試,包括有貝果同QQ包,同樣質素都唔差👍🏻👍🏻

🥯湯種藍莓乳酪貝果:佢既Bagel 做得都十分唔錯,烤到金黃色,麵包相當軟熟,餡料都唔惹少,淨係賣相都見到有滿滿既藍莓粒,而裏面有藍莓醬同埋乳酪,口感非常特別,配搭相當夾,好食又健康😋😋

🍍另外QQ包我哋買咗菠蘿皮,芝士同朱古力味,佢嘅QQ包都係做得超軟熟,裏面又夠煙韌,味道非常香濃,特別係菠蘿皮,相比起出面嘅佢哋質素都唔差,焗到好脆,亦都好香牛油味,而朱古力同芝士味都好濃郁,唔錯唔錯,留意番,佢只係❤️$5件❤️咋,超抵,一定要推介比大家💚💚💚,就算唔近,我都會特登走去買😍😍😍何況只係係地鐵站一出行5分鐘就到,真心推介❤️‍🔥❤️‍🔥

外賣自取
⚠️每日固定兩輪:12:30/3:30第三輪:6:00/6:30⚠️每人限購4個✨3:10到有10個人左右,15分已經排到轉彎,如果3:30先到有機會冇喔-💜 芋泥布丁包 $19👅好味指數:9.8/10🔥重點:值得排❗️ 芋泥正到爆❗️包體煙韌如bagel😍蛋勁香好滑溜芋泥甜度剛好又綿密🥹😭仲有顆粒感🥰第一啖蛋布丁多到湧岀黎😚,食到蛋布丁之後第二啖就會食到蛋+芋泥餡爆多,比例50:50🥰雖然係岩岩岀爐,不過係凍的,我就直接食,怕焗得唔好😂但都覺得好正🥹唔夠喉-🤍法式布丁包 $15👅好味指數:9.8/10🔥重點:同嘉多娜90%似❗️整體上同嘉多娜真係好似,同樣咁岀色唯一我覺得小唔同既係,依間包挖得冇咁深,食到包體會多啲,但內餡味道蛋香基本上一樣。如果唔食芋泥,可以去佐敦嘉多娜買(唔洗排)如果食埋,就一次過買👍🏻-環境:8.5/10服務:8.5/10好味指數:9.8/10回頭率:9/10

⚠️每日固定兩輪:12:30/3:30

餡爆多,比例50:50🥰

🤍法式布丁包 $15
👅好味指數:9.8/10
🔥重點:同嘉多娜90%似❗️
整體上同嘉多娜真係好似,同樣咁岀色

如果唔食芋泥,可以去佐敦嘉多娜買(唔洗排)
如果食埋,就一次過買👍🏻

環境:8.5/10
服務:8.5/10
好味指數:9.8/10
回頭率:9/10
2022-07-30
15 分鐘 (外賣自取)
2022-08-22 270 瀏覽
布丁包絕對係近期香港人熱捧🔥嘅食物之一,名店嘉多娜我就無辦法排隊去試啦🙈所以一直都未試過布丁包,難得北角開咗呢間初麥,同樣有賣布丁包,仲出埋芋泥味。不過都唔算容易買架,每日只有1230同330兩轉,要較啱時間早15分鐘嚟排隊呀。除咗布丁包之外,呢度嘅其他麵包蛋糕都幾吸引,有同樣新鮮出爐嘅布丁撻、麻糬包、菠蘿皮麻糬波波、麻糬卷蛋等😻選擇豐富。原味布丁包布丁包每人限量買4個,size都偏細,自私食都ok🤣麵包本身屬於煙煙靱靱嘅口感,如果焗熱食就會脆卜卜,自己就比較推薦熱食😗麵包唔會太厚,所以布丁份量都算多,質地滑溜,不過唔算好有蛋香,同埋偏甜咗啲。芋泥布丁包芋泥呢款都幾好食👍🏻皆因餡料入面有40%都係滿滿芋泥,有芋頭香,有綿滑芋泥之餘仲食到芋頭粒粒,加埋布丁好夾,亦都無原味咁甜,比較推薦呢款😋😋人均消費:$20推介指數(10分為滿分):7.5分

人均消費:$20
推介指數(10分為滿分):7.5分
2022-08-20
15 分鐘 (外賣自取)
2022-08-16 657 瀏覽
芋泥麵包控一定要bookmark !!! 一早已經bookmark咗呢個芋泥布丁包不過因為北角有啲遠 一直冇試到上星期日去北角 順路去望下~ 3:55成功買到3:30出爐嘅布丁包✨小店仲有原味布丁包 菠蘿麻薯 bagel等等 選擇都多~ -🍮【芋泥布丁包】$19✨大推薦✨!芋泥控 麵包控 甜品控 必買!我晏晝買完番屋企放入雪櫃 夜晚食再焗5mins 焗5mins後個布丁餡會變咗流心🤤 *相係未焗影嘅(唔鐘意太流可以焗短啲!個餡吉士味好香 芋泥好綿密 仲有粒粒口感布丁同芋泥好夾 整體唔會好甜 高質!包底都幾正 焗完好脆😋整體超高質 好好味 性價比都高!個人覺得好食過嘉多利原味🙈 同抹茶味不相伯仲超後悔淨係買咗2個呀😭 應該要買4個🤤-✨推薦指數:9.5/10
芋泥麵包控一定要bookmark !!!

一早已經bookmark咗呢個芋泥布丁包
不過因為北角有啲遠 一直冇試到
上星期日去北角 順路去望下~
3:55成功買到3:30出爐嘅布丁包✨
小店仲有原味布丁包 菠蘿麻薯 bagel等等 選擇都多~
🍮【芋泥布丁包】$19
✨大推薦✨
!芋泥控 麵包控 甜品控 必買!
我晏晝買完番屋企放入雪櫃 夜晚食再焗5mins
焗5mins後個布丁餡會變咗流心🤤 *相係未焗影嘅
(唔鐘意太流可以焗短啲!
個餡吉士味好香 芋泥好綿密 仲有粒粒口感
布丁同芋泥好夾 整體唔會好甜 高質!
包底都幾正 焗完好脆😋
整體超高質 好好味 性價比都高!
個人覺得好食過嘉多利原味🙈 同抹茶味不相伯仲
超後悔淨係買咗2個呀😭 應該要買4個🤤
✨推薦指數:9.5/10
2022-08-14 469 瀏覽
聽聞又係要排隊嘅布丁包12:30開賣 諗住趁lunch去碰碰運氣12:15去到 未見有人排隊 就先去附近買午餐就到12:25再返去 就排咗幾個人了不過好快就可以入去買到.今次試咗3款- 法式布到包 $15- 芋泥布丁包 $19- 法式布丁撻 $12雖然有個盒 但拎到返屋企都係裂晒走晒樣🙈味道方面 3款都好甜 尤其係芋泥嗰款好失望呀兩個包嘅外層比較韌 不好咬擺雪櫃 第2日啲芋泥仲好似變酸咗🤢.鍾意甜嘅 經過可以買嚟試吓不過就唔值得排隊買了無下次了
聽聞又係要排隊嘅布丁包

鍾意甜嘅 經過可以買嚟試吓
不過就唔值得排隊買了
無下次了
2022-08-13 435 瀏覽
隱世布甸包-初麥手作烘焙Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station小仙子同小🐷經開北角,意外發現有一間隱世布甸包😂可能因為當日落雨,都唔使點排隊就買到😗試左2款布甸包同埋布甸蛋撻法式布甸包 $15: 蛋漿好滑,甜度適中芋泥布甸包 $15: 第一次試芋泥😜香滑嘅蛋醬中間夾住芋泥,芋頭控一定要試🤓布甸蛋撻: 大大個🤩曲奇皮好脆,蛋好滑😌凍左焗返黎食都唔錯😚菠蘿皮麻薯$5: 意外發現🤓即刻買來試,麻薯煙靭,不過中間空心😅CP值算較銅鑼灣嗰間高,價錢抵食lo😂Overall都唔錯,芋泥布甸包同布甸蛋撻有驚喜😌睇住出爐時間,早少少嚟啦😉都好多人排隊㗎小仙子同小🐷都試過好多間布甸包,有興趣可以睇返之前d post😚
隱世布甸包-初麥手作烘焙
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

法式布甸包 $15: 蛋漿好滑,甜度適中

5 分鐘 (堂食)
  • 芋泥布甸包
2022-08-10 349 瀏覽
唔知大家呢排有無留意中環有個芋泥節呢,佢每2-3日就會有4-5檔唔同嘅ig shop會係到賣有關芋泥嘅甜品😋今次呢間係我star左好耐想試但一直都買唔到嘅店,今次見佢竟然有join pop up,立刻去買翻幾個同肥🦥食🦥-🤤🍞芋泥布丁包($19)唔知大家有無留意布丁包呢,今年開始嘉多里嘅布丁包比人訪問過之後就出晒名。結果依家每次都要排30分鐘up先有可能買到一個😂 (P.S 小編都曾經排45分鐘去買) 跟住就不停有唔同嘅麵包店都推出自己version嘅布丁麵包。今次呢個配上芋泥就夠曬特別,因為普遍嘅都只會係味道上嘅變化,好少會揀係包嘅中心加食材。所以加上芋泥後出奇地夾‼️布丁同芋泥都軟冧冧,唯一係布丁味道較濃同甜,所以會有少少搶芋泥嘅味。但2者都係相輔相成🥰 即使我下就買到夜晚先食,切開仲有流質嘅感覺,我覺得係幾特別嘅😆-P.S Pop-up只係會擺2-3日,所以初麥今次只會係8-10號係呢個芋泥節‼️如果黎唔到大家就要去翻佢地本店啦-

🤤🍞芋泥布丁包($19)

在古早味蛋糕的熱潮過後,近年來布丁包突然很受歡迎,在短短數個月已有不少新開的烘焙店火速冒起,熱賣產品都離不開是布甸和麵包的配搭。某個下雨天剛好路過初麥手作烘焙,發現竟然不用排隊就能買到布丁包⁉️‼️二話不說便立即買了四個布丁包回家試一下😋 芋泥布丁包 $19➡️ 烘熱後入口外脆內嫩,布丁有著香濃的奶味和蛋香,再配合芋泥和芋頭粒,提升了口感和層次感,吃後有滿滿的幸福感☺️ 個人並不嗜甜,所以認為這個略甜了一點,但家人都認為甜度適中。法式布丁包 $15 ➡️ 經典的布丁包也很好吃,真心認為麵包和布丁是一個不會錯的配搭,難怪這麼受歡迎啊🤩💬 性價比超高,午後吃過整個布丁包晚飯也吃不下,建議預留quota或跟家人/朋友分享。

芋泥布丁包 $19

法式布丁包 $15

• 芋泥布丁包
2022-08-04 345 瀏覽
一直都因為人龍太長無緣食嘉多娜,這間因為在公司附近而且排隊等出爐的人不多就試吓,布甸麵包非常滑及流心,但實在太太太甜,麵包我們回家後因為焗爐返熱所以有脆口感不錯,另外也試食了布甸撻,呢個布甸心就好,不甜很滑,但個曲奇皮牛油很重比較膩,如果撻的餡配上法式脆包就完美了。