2021-04-04 156 瀏覽
放假同朋友去元朗食lunch,經過試下間西餐,見入面裝修幾有情調雖然係中午,但入到去都好有feel,天花裝飾加埋LED燈,如果晚上應該會更浪漫Set lunch選擇都幾多,太耐冇出去食西餐,樣樣都想試,最後嗌咗pizza同黑毛豬扒同朋友一齊share招牌西班牙黑毛豬扒賣相十分吸引肉味香濃,同平時嘅豬扒口感唔同,可以揀7成/10成熟,最後嗌咗10成全熟。粗薯條實心,炸到香脆惹味,加埋幾粒瓜中和油膩,整體唔錯係廚師推薦菜式之一夏威夷薄餅份量都好大鋪滿芝士、菠蘿、厚火腿。最好食係個薄底,煙韌口感有d似印度薄餅嘅合體,十分有驚喜朋友一見到,已經想試嘅啤酒,嗌咗青檸味。啤酒上嘅泡沫係沙冰口感,隱約帶有淡淡青檸味。唔飲酒嘅我,嗌咗青檸雪碧,甜甜酸酸整體食物質素高,分量唔少,差d要打包pizza走環境浪漫適合談心

西班牙黑毛豬扒

招牌西班牙黑毛豬扒賣相十分吸引
廚師推薦菜式之一
夏威夷薄餅

夏威夷薄餅份量都好大

Kirin

Lime  soda

唔飲酒嘅我,嗌咗青檸雪碧,甜甜酸酸

整體食物質素高,分量唔少,差d要打包pizza走
環境浪漫適合談心

2021-03-28
西班牙黑毛豬扒
夏威夷薄餅
Kirin
Lime  soda
2021-04-02 133 瀏覽
內裝修美麗 掛滿了小小的燈泡 營造了一個浪漫的氣氛 一邊是座位 一邊是開放式廚房另外設有戶外座位 室外可以食水煙 入夜後人人潮漸多 相當熱鬧泰式生蝦 青木瓜沙律 嫩菠菜 三色車厘茄 酸辣汁$98 充滿泰式風味的沙律 有濃烈的香葉味道 味道酸中帶辣非常開胃及清新 生蝦有六隻 我覺得幾抵食碳烤龍蝦海鮮扁意粉 $238 食材包括 魷魚 海蝦 帶子 黃車厘茄 水瓜榴 卡拉布里亞辣肉腸蒜香汁 整體成個扁意粉都充滿著海鮮的味道 醬汁完全被扁意粉所吸收 入曬味意粉軟硬程度剛好 是僅僅熟的那一種 帶點趙口龍蝦不但多肉仲好多膏燒澳洲m5和牛芝士漢堡薯條$168 超級好食嘅漢堡包 果然一分錢一分貨 首先我想講入面嘅m5和牛真係超正 肉質有咬口 但係又唔會太淋 而且生熟程度是我喜歡的 牛味相當濃郁 夾着芝士/蕃茄/酸瓜 味道相當匹配 邊食邊有肉汁滴出嚟 另外嗰包是外脆內軟的 彈力非常精選雪糕一球$28 有雲呢拿味同埋開心果味 兩種選擇 我揀咗開心果味 職員話係自家製㗎 咁簡單嘅一個雪糕球竟然擺盤可以咁靚 真係喜出望外 開心果雪糕嘅味道真實 味道唔會太甜 屬於少甜類別

意粉軟硬程度剛好 是僅僅熟的那一種 帶點趙口

龍蝦不但多肉仲好多膏

邊食邊有肉汁滴出嚟 另外嗰包是外脆內軟的 彈力非常

2021-03-31 105 瀏覽
感覺凡直友里係元朗一間比人低估左既餐廳,食物質素好到出符意料我同朋友叫左一個set dinner 同小食頭盤係法式芝士奶油焗蟹肉配鮮刨黑松露菌面頭佈滿芝士香草同鮮刨黑松露,一匙羹刮落去,滿滿既奶油同蟹肉,每啖都係蟹肉盛宴,蟹肉味道好鮮,配上奶油意外不錯餐湯係忌廉粟米湯配蒜蓉包蒜蓉包烘到好脆,滿滿既蒜蓉牛油一啲都唔孤寒,粟米湯都好creamy,仲食到粟米既香甜主菜係低溫慢煮燒法國黃油春雞半隻伴海虎大蝦配意粉燒春雞外皮好脆,充滿油香味,內裡既雞肉就好嫩滑,雖然得半隻,但份量都唔少大蝦仲長過隻燒春雞,好有鮮味,咬落去口感好紮實多肉,同fd share一隻都每日試到唔少意粉有少少汁,食落一啲都唔乾,軟硬度都岩岩好小食就叫左松露菌油帕馬臣芝士薯條去親西餐廳都好鐘意叫薯條,因為松露薯條唔係隨時都食到。呢到既松露薯條仲另外有帕馬臣芝士,芝士同薯條既份量令人非常驚訝,薯條仲炸到好香脆,一份本來好簡單薯條就係咁就變到好滋味甜品叫左朱古力心太軟配雪糕外層焗得有少少脆,切開朱古力流心湧哂出黎,裡裏既軟心同外層有口感既對比,配上開心果雪糕,入面有啲果仁,雪糕又有好香既開心果香,好好食另一款係夏威夷果仁朱古力布

我同朋友叫左一個set dinner 同小食

頭盤係法式芝士奶油焗蟹肉配鮮刨黑松露菌

餐湯係忌廉粟米湯配蒜蓉包

主菜係低溫慢煮燒法國黃油春雞半隻伴海虎大蝦配意粉
意粉有少少汁,食落一啲都唔乾,軟硬度都岩岩好

小食就叫左松露菌油帕馬臣芝士薯條

甜品叫左朱古力心太軟配雪糕

另一款係夏威夷果仁朱古力布朗尼配雪糕
布朗尼係屬於比較硬身,介乎係餅同蛋糕之間,有好香艷既朱古力味,布朗尼入面有切碎左既夏威夷果仁,好有口感

朋友食緊酸就唔飲得酒,所以叫左杯mocktail Water Breeze

我就叫左White Sangria,係淡淡既果酒味,岩哂想小飲怡情唔鐘意濃酒味既朋友

之前都食過凡直友里,對佢食物既水準一直念念不忘,今次同朋友黎再食都冇令我失望,menu都多左好多新菜式首先同朋友叫左兩杯cocktail Japanese Martini同White Sangria朋友杯Japanese martini 味道比較濃烈,我就鐘意自己杯白酒多啲,淡淡既酒味配果香我同朋友叫左兩款主菜同甜品第一款係西班牙黑毛豬火腿比薩無諗過黑毛豬火腿都可以做到比薩,火腿鋪係烘滿芝士既比薩上非常之夾,加埋火箭菜有解膩既感覺,每食一啖都會令我諗點解可以咁好食另一款係 炭烤澳洲M5和牛內腹牛扒8安士炒雜菌配薯條切好既和牛片鋪係薯條同雜菌上比人一種和牛山既感覺,和牛每片都非常嫩滑,果然係M5級,炒雜菌一啲都唔馬虎,炒到好香口,薯條更加唔洗講,非常香脆甜品方面炭烤綿花糖·蜂蜜鮮果多士配雪糕綿花糖同cream溶為一體,但切開多士見到白色拉絲就知道係綿花糖,配上雲尼拿同開心果雪糕,簡直係愛好甜品人士既盛宴!香橙芝士凍配雪糕一開始都唔知咩係芝士凍,食落就知原來係芝士蛋糕,面頭鋪滿香橙醬,但橙味唔會過份濃烈,但淡淡既燈香,唔會搶左芝士既味道,第一次食香橙芝士蛋糕,感覺唔錯

我同朋友叫左兩款主菜同甜品
第一款係西班牙黑毛豬火腿比薩

另一款係 炭烤澳洲M5和牛內腹牛扒8安士炒雜菌配薯條

甜品方面
炭烤綿花糖·蜂蜜鮮果多士配雪糕

香橙芝士凍配雪糕
2021-03-30 456 瀏覽
吃好西不一定要大連鎖集團 元朗又新街小店特多, 而且食物質素一點也不低於大連鎖集團。 喜歡試新事物的我, 發掘到這家「凡直友里」。 在大街小巷經過未必會發現到它的存在, 小妹都是因為想覓食又見餐牌食物合口味而去一試。 環境:地方不算很大但頗舒適的,高枱高椅酒吧式的設計, 配上水泥色工業風格的石牆及多幅富有味道的畫, 其實都足夠值得打卡, 而且調情聊天頗有感覺的。多部掛牆電視, 明顯知道此店是看聯賽日子是必選之地!食物:內裡裝潢再好也需要好質食物的配合。午市點選了【招牌烤西班牙黑毛豬扒】時日薯菜 | 砵酒洋蔥燒汁 配意大利粉賣相已經非常吸引且看上去高質, 餐廳亦非常貼心的將意大利粉分碟送上, 雖然如此, 意大利粉並非淡而無味, 而是有蒜香香草味道, 所以分開食都絕非問題。(不是說笑) 烤黑毛豬扒未食已嗅到陣陣香烤味道, 令小妹食「肉」大增。 黑毛豬扒肥瘦均勻多汁,  而且沒雪味亦不會過咸, 非常非常好味。另一款【烤大啡菇外餡漢堡】 燒茄子 | 班尼迪蛋 | 芝士 | 薯條食物送上後小妹隨即問, 那個烤大啡菇漢堡沒有漢堡包的? 哈, 後來發現餐廳沒有不符商品說明,「漢堡」跟「漢堡包」是不同
吃好西不一定要大連鎖集團

元朗又新街小店特多, 而且食物質素一點也不低於大連鎖集團。

環境:
地方不算很大但頗舒適的,

食物:
內裡裝潢再好也需要好質食物的配合。

食物送上後小妹隨即問, 那個烤大啡菇漢堡沒有漢堡包的? 哈, 後來發現餐廳沒有不符商品說明,「漢堡」跟「漢堡包」是不同, 是我們誤會了。

不過, 可能賣相好心情都好, 再加上上一款的食物已令小妹心情歡愉, 因此, 對此款都非常期待!

下層烤大啡菇上釀了芝士燒茄子,上層加上生菜及班尼迪蛋, 沙拉菜沾上蛋汁, 健康又好味!
然後再配有厚切長薯條, 真心大滿足!

飲料:
【Bloody Berries】& 【Water breeze】

最後當然不少得點兩杯mocktail, 分別是藍梅味及西瓜味, 為這炎炎夏日清涼一下!
2021-03-20 377 瀏覽
上網見到有好多好評,所以book左位生日特登就去試試佢!點知又真係幾好食😋,叫左個意大利飯同牛扒,啲野都好好食,同格離枱又唔會痴得太埋,唔會太侷促咁,所以成段用餐過程都好自在同舒服❤️👍🏾唯一美中不足嘅地方就係上餐等候時間太長同埋枱面太細放唔到太多食物😩我地最尾仲叫左個甜品燉蛋🤤🤤❤️都好好食👍🏾
上網見到有好多好評,所以book左位生日特登就去試試佢!
所以成段用餐過程都好自在同舒服❤️👍🏾

我地最尾仲叫左個甜品燉蛋🤤🤤❤️都好好食👍🏾

酥皮龍蝦湯
2021-03-14
慶祝紀念
生日
  • 法式龍蝦湯
2021-01-09 1277 瀏覽
呢間餐廳個名有啲無厘頭,但係係元朗餐廳排名榜上都幾靠前,所以就同朋友仔去試下。佢係bar形式既一間餐廳,裝修都幾靚,但係個人覺得啲凳坐得唔太舒服。食物方面,個人覺得中規中矩。當日叫咗三道送,有最招牌既鵝肝多士,龍蝦意大利飯同低溫慢煮烤乳豬。鵝肝表面煎到好脆身,裡面軟淋淋,算係合格的鵝肝多士,不過不失。龍蝦意大利飯就冇咩特別。最surprise既係烤乳豬,外皮脆裡面鮮嫩多汁,應該係我試過最好味的烤乳豬,配埋個source成件事真係出奇地夾。價錢唔算太貴,係合理既西餐價錢。如果大家去的話推薦食烤乳豬,其他都覺得還好。
龍蝦意大利飯就冇咩特別。
2020-09-02 3543 瀏覽
前幾日去慶祝男朋友生日,夜晚8點落order,叫左一個鵝肝多士同一份牛扒,8:30到一樣都未黎堂食9點就完去問侍應侍應態度真係好差,叫我地中意可以cut 單好好地一餐生日飯食到一肚氣,真係唔開心價錢又唔係平,兩個人都要500幾600蚊最尾個牛扒8:40先上到一句唔好意思都無。。說好的5成熟變左7成,$300幾蚊一塊牛扒就咁就衰左最衰嘅係我哋一早俾咗蛋糕佢叫佢幫我哋放入雪櫃, 先點知原來一直都冇放到,個蛋糕出到嚟係暖架待應無解決問題,仲要黑反你面,真係冇下次啊貼錢買難受
前幾日去慶祝男朋友生日,夜晚8點落order,
叫左一個鵝肝多士同一份牛扒,8:30到一樣都未黎
堂食9點就完

去問侍應侍應態度真係好差,叫我地中意可以cut 單

待應無解決問題,仲要黑反你面,真係冇下次啊
貼錢買難受
  • 鵝肝多士
間野已經去過幾次,但之前都係去飲酒同朋友chill一兩杯,食晚餐就第一次。入面氣氛好好,夜晚有Live band,配合燈光都幾浪漫。唯一不好就係地方太窄,waiter行過成日會撞到張凳。叫左個豬仔扒,肉質鮮嫩,好入味,唔點醬汁都好味。個醬汁係茄汁同芥茉醬,兩個醬都同個豬仔扒好夾。配菜好香同多汁,中和返肉既咸味。食完野再飲返杯啤酒真係享受,依度d啤酒都幾好飲,有d係岩女仔飲,唔苦又甜甜地,再聽住音樂,好好享受左一個晚上。

2020-06-17 2065 瀏覽
同朋友食完飯想飲返兩杯,佢介紹我地黎反直友里,真係岩哂我地4個朋友~~~~店係細細長長既,可以望到廚師煮野俾我地食,一人叫左一杯野飲,同埋叫左個薯條!即整既薯條真係好正,仲要係我愛既黑松露都出現埋,有咩理由吾叫啊~~
2020-06-02 2089 瀏覽
I should have come here earlier!!! Somehow I didn't plan to dine in even though pased by the restaurant so many times. I was searching for a nicer restaurant around home and decided to give it a try.Overall the food is really good with affordable price, I am so regret that I only come now... We ordered dinner set, it included a soup and a main. We were told that it is still happy hour until 9.For appetizer, we have crab cakes. It totally amazed me 😋 With the crispy skin outside, it is full of cr

For appetizer, we have crab cakes. It totally amazed me 😋 With the crispy skin outside, it is full of crab meat inside. The sauce is tropical flavor and very interesting. It served together with grilled pineapple and half mango, both are so sweet. I am very happy with the dish and it totally worth the price.

The daily soup is corn soup, you can taste the real corn in it, not the campbell style 🤭

I added paned fried foie gras as it is my all time flavour! It is standard but with $48, I think it is reasonable.

I ordered clams with homemade pasta. The clams are fresh, the pasta is al dente, it is a very good combination. I always prefer homemade pasta, the texture is much better.

Bambi ordered pork chop, medium well. He liked it but it is a bit rough for me. Fries are quite good though 😂

HSBC card has 10% off, I generally like all the food here and have a great night. Plus all the staff are nice and friendly.
2020-06-02
🤡回頭率 : 69%-坐喺雲吞麵門口食既西餐🧐(呢啲先叫中西合璧😂😂唔好打我)好Full既一間西餐廳舖頭外面啲枱櫈擺到去隔離舖😂雖然擺盤同外貌普通左啲但佢又出奇地好食🤓-Dinner Set▫️烤150天穀飼澳洲黑安格斯西牛扒 •黑松露菌燒汁 $198 🌕🌕🌕▪️餐湯•椰菜花忌廉湯 🌕🌕🌗▫️北海道鮮帶子八瓜魚鹹蛋黃意大利飯 $198🌕🌕🌖▪️煙三文魚番茄Pizza $148🌕🌕🌑-環境衛生 : ❤️❤️💔服務態度 : ❤️❤️❤️-🍴ɴᴀᴍᴇ ☛凡直友里📍ᴀᴅᴅʀᴇss ☛元朗又新街53-59號滿利大厦地下-#crazybelly_元朗 #元朗美食 #香港美食 #香港必食 #吃貨人生 #相機食先 #大胃王 #黑洞 #食到爆肚為止 #珍惜食物 #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodie #foodblogger
🤡回頭率 : 69%
坐喺雲吞麵門口食既西餐🧐
(呢啲先叫中西合璧😂😂唔好打我)
好Full既一間西餐廳
環境衛生 : ❤️❤️💔
服務態度 : ❤️❤️❤️
🍴ɴᴀᴍᴇ ☛凡直友里
📍ᴀᴅᴅʀᴇss ☛元朗又新街53-59號滿利大厦地下
見好多好評, 平時經過都見好多人食, 所以對此餐廳好大期望。 點知失望更大叫左一個沙律,兩個主菜, 1杯啤酒。 先上三文魚沙律, 同老婆都覺得幾好, 所以對黎緊兩首主菜好期待, 點知惡夢黎啦~老婆的龍蝦扁意粉賣相唔錯, 但係果半邊龍蝦細唔在話下, 仲要點調味料味, 同其餘果兩隻蝦一樣一d鮮味都無 係得個意粉煮得ok…老婆碟意粉食到一半,我碟炭烤M5和牛都仲未到, 所以催下單, waitress 覆我話部POS機壞左出唔到單俾廚房, 所以即刻做俾我。 等多十分鐘就上檯, 一上檯就知懶野。 塊牛一d熱氣都無,要5成熟唔代表唔熱丫? 分明解凍不足… 之後用刀一切, 一片牛竟然切都難切開, 一開二後放落口, 韌過橡膠 試左幾片都係咁…牙較都緊埋。 越食越嬲,食多兩片就放棄左,叫埋單走人, 順便投訴下。 點知個便服掃把級男人聽完我話碟牛韌到食唔到, 完全無入耳, 就咁行走去單, 拎埋張單俾我簽時都完全無望過我食剩碟牛。 更加嬲到爆老婆問我咪唔夠飽囉…點會丫~成肚氣咩都飽曬啦~ 我覺得作為一間小店, 更加應該要留意每檯客的feedback和食客的溝通, 了解自己的出品。 盲目經營, 只會迎來沒路。

係得個意粉煮得ok…

老婆問我咪唔夠飽囉…點會丫~成肚氣咩都飽曬啦~
BTW, 因為係廚房係玻璃間隔, 睇到有兩個廚師拉低口罩邊講野邊煮野。
2020-05-10
10 分鐘 (堂食)
星期日晚,雖然依然疫情中,但無損大家相敘雅興,諗住係元朗揾間西餐食吓,我以前都有去過幾次。品質相當好,但是,你員工一句無禮對得。決定以後冇幫襯。六點三十分入座,先同友人兩位,後加一位。由頭到尾冇任何一位職員話有時間限制。食到近八点,突然有個男職員走埋掉底張單講左句「時間到了要埋單要走」(佢真係講「要走!」),一般有時間限制餐廳都係入座前向客人講明,你冇講過特止,一般係夠時間前一段時間同客講句仲有幾多分鐘,last order。完全冇任何一個職員講過半句。一下衝埋來掉低張單直情叫你起身走,實在無名火起。向貌似高級D嗰個反影,一句「唔好意思」都冇。我亦無謂同你爭論你有冇講過,而事實上你門口根本冇人等,只係剛剛全店滿。你地冇禮貌到咁樣,無論你有幾好食都冇下次!事實上你嘅食品相當好味!由其炭烤豬頸肉疫情下本應大家相関照希望貴店注意
事實上你嘅食品相當好味!由其炭烤豬頸肉

炭烤豬頸肉

疫情下本應大家相関照
希望貴店注意

pizza
炭烤豬頸肉
pizza
2020-04-06 1131 瀏覽
之前入元朗,朋友話想試下食凡直友里🙈所以就同佢一齊去食🍽椰菜花忌廉湯🥣質感幼滑😌每啖都有淡淡椰菜花味🥦旁邊的吐司烤至外脆內軟🥖法式龍蝦湯🇫🇷龍蝦味非常濃,而且仲有幾粒大龍蝦😍泰式鮮蝦多士🦐香脆嘅多士上面搽左啲泰式風味醬🇹🇭然後就係蕃茄片🍅再上面有隻幾大嘅蝦,啲蝦幾高質,鮮甜彈牙😋烤 150 天穀飼澳洲黑安格斯牛扒🐮黑胡椒燒汁伴薯茶🍅🥦安格斯牛扒厚切🔪上枱嘅時候有浸烤完嘅香味💨切開之後會見到肉質呈粉紅色💗肉質嫩滑有嚼勁,時間控制得好好,完全鎖住肉汁,食落好 juicy👍🏻牛味香濃,連埋黑胡椒燒汁一齊食🥩味道更濃郁,薯條亦炸得非常香脆🍟烤焗黃金原隻龍蝦🦞馬斯卡芝士忌廉汁意大利飯🇮🇹蝦肉鮮甜彈牙🤤鹹蛋黃同龍蝦呢個配搭幾好味😆意大利飯芝士味唔會太濃🧀焦糖杏仁蘋果撻伴自家製雲呢拿雪糕🥧酥皮撻焗到好酥脆😜配埋酸酸甜甜的青蘋果片🍏同雪糕一齊食🍨真係好豐富☺️飲品叫左 White Sangria🍸Sour Soda🍹兩杯都唔錯㗎
  • 餐湯
  • 法式龍蝦湯