2024-02-22 62 瀏覽
*/呢間打邊爐雞煲好多人推薦,星期五六日經過長期冇位😂😂今日平日收工黎,終於有位食🤩🤩🤩餐廳環境:入到餐廳十分光猛,有梳化位,而且都幾闊落,就算成班朋友10個人黎都有位一齊坐🤩🤩而且枱面又吾會痴立立👍🏻👍🏻👍🏻食物方面:我哋叫左兩個雞煲、一碟牛、一碟丸,三個人食都好夠食😎😎😎🥥清甜四季椰子雞煲個湯底超級正,又甜又好飲😋😋而且職員勁細心,會不停幫我哋整走啲油😌😌啲雞肉又嫩,小朋友都食左勁多😌😌😌🌶️招牌魔鬼雞煲呢個我哋叫左bb辣😚因為我少少辣先接受到😂😂😂但都好入味,辣度岩岩好👍🏻👍🏻食得辣嘅話就可以嗌再辣啲😎😎😎🍡精選雜丸拼盤都有成五款丸,夠哂食,啲丸粒粒彈牙,撈埋個紙雞煲湯底食,好好食🤩🤩🤩🤩🥩安格斯封門柳我哋叫咗一份例牌,份量都唔少,而且啲牛好新鮮,一淥即食,好好味🤤整體嚟講食物都好高質,而且重點係職員服務態度好好,又細心,成餐飯都食得好開心🤩🤩🤩🤩再來一煲 (好發大廈) (屯門)屯門青棉徑6號好發大廈地下17-20號舖

餐廳環境:

食物方面:
我哋叫左兩個雞煲、一碟牛、一碟丸,三個人食都好夠食😎😎😎

🥥清甜四季椰子雞煲

🌶️招牌魔鬼雞煲

🍡精選雜丸拼盤

🥩安格斯封門柳

再來一煲 (好發大廈) (屯門)
屯門青棉徑6號好發大廈地下17-20號舖
用餐時間(8:32pm dinner)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋 食過元朗總店雞煲幾次,知佢喺屯門開咗分店,過嚟試一試。屯門呢邊有埋生醃同埋刺身食,不過主要食佢個雞煲為主。8:30pm後入座食夠$500可以減$100,呢個優惠幾抵。💰之前試過食佢雞煲加鮑魚都出色,今次試吓加牛柏葉。佢個雞煲醬好濃味,用以下材料起鑊;蒜頭🧄、紅洋蔥🧅、芫荽🍀、四季豆、老姜、豆蔻、檸檬葉🍋、黑木耳。最估唔到就係佢加咗檸檬葉,令成個雞煲帶來一絲絲清新嘅感覺,感覺冇咁肥膩。叫咗半份爆汁牛筋丸,真係爆汁濃郁,好重牛味🐮,半份真係唔夠。另外試埋佢個胡椒豬肚丸,都好食。即炸餐肉條有驚喜,屋企自己整唔到,亦都唔會咁樣食,好味!油麥菜好新鮮,而且洗得好乾淨,賣$28都算平。🥬食濃味雞煲通常配啤酒,不過比呢度啲嘢飲吸引咗。佢啲鮮製凍飲都用Hoegaarden大啤酒杯裝。我哋嗌咗珍寶凍檸樂& 珍寶多果茶。前者正常發揮,多果茶有多種水果;西瓜🍉、青檸、西柚、菠蘿🍍、香橙🍊、火龍果,仲有好L多冰。(叫咗少冰走飲管都冇理到🥊🥊)餐廳氛圍地方比元朗
用餐時間(8:32pm dinner)
餐廳氛圍
地方比元朗總店寬敞,不過夥計服務都係鍾意元朗嗰邊多啲,店面細,容易睇到你有咩需要。兩邊員工主動性夠強,會幫你煮雞煲,用隻匙羹𢳂走面頭泡泡啲污糟嘢。琴日新年期間,仲有得抽利是🧧(飲品現金券一張🧃)
2024-02-16
  • 珍寶果茶
2023-12-12 288 瀏覽
呢間餐廳有雞煲、火鍋、小菜同剌身等,款式都幾多!✨ 🐓招牌魔鬼雞煲(半隻) $198揀咗Bb辣,唔算好辣,仲幾惹味!雞肉醃得夠入味,肉質幾厚😉入面仲有唔少雲耳同豆卜😊✨黃金芝麻豆腐$鹹蛋黃味嘅香脆外殼再加埋內裡軟滑嘅豆腐,雙重滋味😛✨🐟三文魚刺身(八片)$68肥美厚切,價錢仲要好抵,即時encore 咗😂✨🥔蜜椒薯仔牛柳粒 $78必點之作!薯仔被蜜糖包住,每條邊都都脆,外脆香甜! 牛柳粒夠軟腍,好食😍✨帶子刺身 $68一客份量都幾多,嫩滑肉厚✨🍋珍寳檸檬茶真係勁大杯, 岩晒兩個人share, 解渴消暑!
呢間餐廳有雞煲火鍋、小菜同剌身等,款式都幾多!

✨ 🐓招牌魔鬼雞煲(半隻) $198

✨黃金芝麻豆腐$
鹹蛋黃味嘅香脆外殼再加埋內裡軟滑嘅豆腐,雙重滋味😛

✨🐟三文魚刺身(八片)$68
肥美厚切,價錢仲要好抵,即時encore 咗😂

✨🥔蜜椒薯仔牛柳粒 $78

✨帶子刺身 $68
一客份量都幾多,嫩滑肉厚

✨🍋珍寳檸檬茶
真係勁大杯, 岩晒兩個人share, 解渴消暑!
2023-12-08 214 瀏覽
今次同友人食嘅係一間屯門新開嘅雞煲。入去店面幾乾淨光猛,已經有幾枱座上客食緊。點餐期間店員會俾一盤醬料盤你自己加,亦會俾一盤水你洗餐具,相當貼心🫰小弟同友人主要去試下d特色野。,叫左招牌魔鬼雞煲(BB辣)即叫即炸餐肉條,即叫即炸脆響鈴,椒鹽粟米,蜜椒薯仔牛柳粒,珍寶多果茶,白飯。先講主角魔鬼雞煲先la(一隻$288)🤭雞肉係新鮮雞,有肉味得黎夠軟身同厚肉。醬汁偏甜,有新鮮嘅花椒香,重香料同紫蘇葉味。成個煲都幾足料,有好多底料,仲有豆卜同雲耳,好入味,好過癮👍椒鹽粟米($58)好夠味,咸香嘅調料配埋粟米嘅清爽,唔錯🙈蜜椒薯仔牛柳粒好值得食($78)🤩牛肉有油脂香,入口軟嫩,裏面呈半生熟,充滿肉汁。醬汁有蜜糖甜味,薯仔脆身得黎又夠腍,配埋蜜汁,真係一流。珍寶多果茶($38)真係好大杯,入口好濃嘅水果香,食得出用嘅係新鮮水果,仲要好多果肉(火龍果,菠蘿,西柚等),性價比幾高👍即叫即炸餐肉條($48)好夠脆,舊舊都好厚身,肉又唔會太乾身同油膩,配埋xo醬一齊食幾唔錯🙈即叫即炸脆響鈴($42)真係好夠脆,黎到熱辣辣,無乜油味。配埋雞煲汁,一絕。要讚嘅係,即使擺左好耐,都仲keep到好脆👍總結:店

椒鹽粟米($58)好夠味,咸香嘅調料配埋粟米嘅清爽,唔錯🙈

總結:店員服務好好,真係要讚👍特別係店員幫你加湯都會有塊膠板擋住,亦會幫你隔埋表面嘅飄浮物,相當貼心。另外,食物質素,環境都係中上水平,薯仔牛柳粒真係必食推介,誠意推薦各位試下🙌

地址:再來一煲 (好發大廈)
屯門青棉徑6號好發大廈地下17-20號舖

#最真實食評 #hkig #ighk #foodie #Eeeeeats #FoodPhotography #FoodPorn #FoodGasm #ForkYeah #FoodInTheAir #ELLE #foodiehk #hkfoodie #followme #tm_foodhunter #tmhunter屯門 #紅橋 #虹橋 #雞煲 #雞煲火鍋 #火鍋 #單點火鍋 #單點店 #再來一煲
2023-12-06
  • 即叫即炸脆響鈴
  • 蜜椒薯仔牛柳粒
天氣涼涼哋就係要打邊爐食雞煲!🔥最近虹橋又開咗間食雞煲,不過就唔似對面嗰間有得任食,反而係逐碟叫。🥢雖然單價比較貴,但食物質素、環境同服務都好好多,所以呢幾晚都特別多人!其實再來一煲喺元朗開過嚟,聽聞都幾出名。雖然係小店,不過都幾大幾光猛,冷氣都好足,唔怕食到一陣味!🤪而最值得讚就係服務,店員竟然會不時幫客人隔走鍋面嘅油,又快手又乾淨,平時啲港式雞煲店好少會咁做呢!食物方面主打一定係雞煲🐥,亦可以就咁打邊爐或者食烤魚🐟,食材就有手切牛、豬肉片、丸類等等。比較特別嘅係,有生醃海鮮供應,老闆以秘製醬料生醃廣島蠔、阿根廷紅蝦、三文魚同帆立貝,我就唔多敢食,不過見現場都唔少人點㗎!🐓招牌魔鬼雞煲 $198作為招牌,呢個雞煲用咗祕方去整,今次叫咗唔辣,但依然好惹味!少少嘅麻,加上濃郁偏甜嘅雞煲醬,食到唔停口!半隻雞嘅份量好多肉,鍋入邊仲有啲豆角同蔥蒜芹,好香好入味!🥩牛魔王拼盤 (例牌) $348無肉不歡嘅我,打邊爐又點可以無牛!呢度除咗手切肥牛,仲有個牛魔王拼盤,一碟有 6種牛,加埋牛丸,兩個人食到超飽!當中嘅安格斯牛小排油花好豐富,厚薄適中,入口輕咬即化,而新鮮滑牛加上生雞蛋又滑又軟腍。最正

🐓招牌魔鬼雞煲 $198

🥩牛魔王拼盤 (例牌) $348
無肉不歡嘅我,打邊爐又點可以無牛!呢度除咗手切肥牛,仲有個牛魔王拼盤,一碟有 6種牛,加埋牛丸,兩個人食到超飽!當中嘅安格斯牛小排油花好豐富,厚薄適中,入口輕咬即化,而新鮮滑牛加上生雞蛋又滑又軟腍。最正係牛白,睇落似肥膩,但口感爽脆,油香十足!

🫓0.03紙豆腐 $32
紙豆腐食法真係超搞笑,放喺火鍋面吸晒啲精華,超級惹味!

🍍勁菠蘿沙冰 $48
菠蘿沙冰好大飲,甜度適中,送雞煲一流!
2023-11-21
  • 牛魔王拼盤 (例牌)
大家有想過一晚內,可以同時間食雞煲,羊腩煲,打邊爐,風味小炒及生醃海鮮嗎? 朋友多番遊說下,我終於克服遙遠車程,由市區遠達到屯門,一嚐朋友推介多次嘅火鍋店。到來前曾網上查一下這間「再來一煲」嘅底細,一間元朗,一間屯門。朋友係識途老馬,為我地一眾市區人打點好呢餐,更堅決要到屯門店,神神秘秘,原來有特別原因。火鍋店裝潢正正常常,無咩特別,光猛整潔冷氣夠已經合格。自選醬料九宮格好慷慨,芫茜生蒜XO醬都齊備,特別一提XO醬,足料有辣勁,自家炒製果然似模似樣。雖然食雞煲及羊腩煲未必用得著呢份醬料,但醬到用時方恨少,費事再問俾人小啦。原來屯門店同元朗店最大分別,就係前者有生醃海鮮供應,廣島蠔、阿根廷紅蝦、三文魚同帆立貝,以老闆秘製醬料生醃醃製,風味近乎泰式與潮式之間,酸辣帶點鮮香,每一口都食到停唔到口,尤其係廣島蠔,鮮爽夠蠔味,醬汁滿滿包裹蠔肉,食得非常過癮,極力推薦!如果唔係要留肚,呢份生醃前菜可以一個人食十份!友人叫左兩碟風味小炒,椒鹽粟米、蜜椒薯仔炒牛柳粒。前者水準以上,佐酒必點。後者特別強調想講,如果大家去愛文生果類大排檔都會點呢味,呢度嘅蜜椒薯仔炒牛柳粒絕對係我暫時食過最好,目標直指個薯

友人叫左兩碟風味小炒,椒鹽粟米、蜜椒薯仔炒牛柳粒。前者水準以上,佐酒必點。後者特別強調想講,如果大家去愛文生果類大排檔都會點呢味,呢度嘅蜜椒薯仔炒牛柳粒絕對係我暫時食過最好,目標直指個薯仔粒,味道控制或者香脆程度,絕對係接近天花板級數。下次再來,我想只點「薯仔炒薯仔」,唔知老闆俾唔俾呢?

食過前菜,終於食煲,好彩我地人多細眾,否則無可能一晚同時食雞煲同羊腩煲。先試雞煲,聽聞辣度可達至「變態級」,不過我地成班垃圾,淺嚐小辣就算。雞煲醬甜度適中,濃稠度亦相當似樣。最特別係雞煲可以另加魚標、鵪鶉蛋、雞雜、鵝腸、鴨舌及鮑魚等邪惡配料,尤其係頭兩款配料,其他雞煲店唔算常見,索汁無比,惹味絕頂!怕膽固醇超標?數字嘅嘢唔好掃興啦!

另一煲同時上場嘅係限定嘅「清宮藥膳羊腩煲」,我以往食重口味嘅雙冬羊腩煲較多,藥膳入饌一直都唔係我首選,但呢個湯,令我最驚喜嘅係,用來打邊爐竟然可以減少滯膩感!以往雞煲打邊爐,邪惡又濃厚嘅醬汁都容易令人頂住個肚,依家用上藥膳湯,湯頭不單鮮甜無比,入口出奇地感覺清新,淥牛肉食都覺得相當匹配。

講返呢度嘅火鍋料,質素有返咁上下,價錢都合理,款式就大路野,驚喜度未必太大,但我地覺得新鮮好食就已足夠,反正主角我都係放眼返喺雞煲羊腩煲,同埋生醃海鮮身上。

清宮藥膳羊腩煲

最後有樣野值得一提,就係餐牌上有一系列特色沙冰飲品,大大杯芒果沙冰,仲有一款「扮啤酒」嘅小朋友綠茶飲品,搞到我地成班酒鬼竟然破例打邊爐無飲酒,試勻晒咁多款沙冰先滿足。個人私心推出,芒果沙冰,極級好飲!

總括來講,「再來一煲」係我非常喜歡及推介嘅特色火鍋店,老闆有花心思去做每一個細節,無論細路仔、少女定麻甩佬,總有一樣令你食得滋味開心。唯一可惜,屯門對我喺講好遠呀……

• 生醃廣島蠔
天氣開始涼涼地, 我宣佈正式進入左打邊爐嘅季節!! 呢間火鍋店本身開係元朗, 宜家屯門都有分店⭐️屯門店啲位都好好坐喎💕打邊爐叫到一枱都係嘢, 最驚就係張枱細到連嘢食都唔夠位放🤨..『招牌雞煲』HK$198半隻雞🐓都有唔少份量, 好似夾極都仲有咁, 醬汁香濃惹味, 雞肉唔會好乾, 仲keep到好滑🐥我叫咗BB辣已經好夠味, 鍋入邊仲有啲豆角🫛同埋其他配菜🥕🥬🧅..食完個雞煲就可以叫店員幫你加湯, 店員好細心, 加湯嘅時候會有塊膠板擋住啲湯, 唔會彈到你❣️..『安格斯牛小排』HK$168口感冇一般牛小排咁厚, 脂肪比例均勻, 輕輕灼下就食得🐮..『鱔片』HK$98鱔片食得出好新鮮, 而且都有好多片, 好抵食!..『手工白菜餃』HK$42食到好甜嘅白菜味, 而且個皮又唔會好厚, 口感仲有啲煙韌⭐️..『油麥菜』HK$28『娃娃』HK$28啲菜洗得好乾淨, 切到好靚仔🥬..『豆卜』HK$28豆卜索晒啲湯底, 好正啊!..『出前一丁 』HK$18最後整返個出前一丁, 滿足晒!!..我見到好多人叫咗椒鹽粟米, 好特別嘅餸菜, 我都係第一次見, 下次叫嚟試吓先!°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

『招牌雞煲』HK$198

『安格斯牛小排』HK$168
口感冇一般牛小排咁厚, 脂肪比例均勻, 輕輕灼下就食得🐮
『安格斯牛小排』

『鱔片』HK$98
鱔片食得出好新鮮, 而且都有好多片, 好抵食!
『鱔片』

『手工白菜餃』HK$42
『油麥菜』HK$28
『娃娃』HK$28
啲菜洗得好乾淨, 切到好靚仔🥬
『豆卜』HK$28
豆卜索晒啲湯底, 好正啊!

『出前一丁 』HK$18
最後整返個出前一丁, 滿足晒!!

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
再來一煲
📍屯門青棉徑6號好發大廈地下17-20號舖

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #hkbaby #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #香港探店 #打邊爐 #天氣凍 #轉涼 #再來一煲
『招牌雞煲』
『安格斯牛小排』
『鱔片』
2023-10-06 275 瀏覽
住大西北嘅我今日就嚟到屯門搵食😛 呢間火鍋店喺虹橋開咗冇耐,除咗火鍋配料之外,仲有刺身同小菜😳✨🥥清甜四季椰子雞煲(半隻)有青紅蘿蔔﹑粟米同椰汁等, 湯底清甜,完全無味精。而雞肉係另上的,咁就可以自己控制番雞肉有幾熟😉✨🐷黑毛豬肉片肉味及油份都足夠,而且幾軟腍😋✨🐟三文魚刺身(八片)肥美厚切✨🥔蜜椒薯仔牛柳粒絕對係今日MVP, 蜜糖完全包住薯仔粒, 外脆且香甜! 而牛柳粒仲幾軟腍😳✨百花炸蝦滑🦐外香脆內彈牙✨芝士腸食得出係我最愛的金妹牌芝士腸😍✨🍋珍寳檸檬茶勁大杯, 兩個人share飲都無問題😆

✨🥥清甜四季椰子雞煲(半隻)

✨🐷黑毛豬肉片
肉味及油份都足夠,而且幾軟腍😋

✨🐟三文魚刺身(八片)
肥美厚切

✨🥔蜜椒薯仔牛柳粒

✨百花炸蝦滑🦐
外香脆內彈牙

✨芝士腸
食得出係我最愛的金妹牌芝士腸😍

✨🍋珍寳檸檬茶
勁大杯, 兩個人share飲都無問題😆
2023-09-12 229 瀏覽
今晚同老媽子撐枱腳😂母親大人話想打下邊爐🫕咁當然要聽啦😬小編就搵到呢間新開張無耐嘅「再來一煲」屯門店😋一入店就已經有一種回到家嘅感覺,而且店員們嘅親切服務,真係令人賓至如歸,希望可以繼續保持呢份熱情😊清甜四季椰子雞煲(半隻)$198呢個椰子🥥雞煲除咗充滿椰子嘅香之外,啲雞肉又嫩滑又結實!真係相當之唔錯😋鵝腸 $68份量多之外,亦十分之新鮮👍唐生菜 $28亦係非常之新鮮,啲生菜🥬脆卜卜的😬鮮魚鰾 $88魚鰾係小編打邊爐必食嘅食品之一,好新鮮又冇魚腥味😊正!手切本地牛(例牌)$198一睇牛嘅色水就知十分新鮮啦,鮮紅色嘅牛,食落有牛味😂脆鯇魚片 $68呢個係正宗嘅脆鯇魚片😋好驚食到一啲腍啤啤嘅魚片😂好彩今晚食呢個係好脆嘅鯇魚片啫😬P.S. 19:30前離座全單滿$500即減$80,20:30後入座全單滿$500即減$100!凡惠顧滿$1200送一份安格斯封門柳一份(原價$138)珍寶凍檸樂(少冰) $38小朋友啤酒(蜜桃抹茶)$32

清甜四季椰子雞煲(半隻)$198

鵝腸 $68

份量多之外,亦十分之新鮮👍

唐生菜 $28

亦係非常之新鮮,啲生菜🥬脆卜卜的😬

鮮魚鰾 $88

魚鰾係小編打邊爐必食嘅食品之一,好新鮮又冇魚腥味😊正!

手切本地牛(例牌)$198

一睇牛嘅色水就知十分新鮮啦,鮮紅色嘅牛,食落有牛味😂

脆鯇魚片 $68

全單滿$500即減$100!

凡惠顧滿$1200送一份安格斯封門柳一份(原價$138)

珍寶凍檸樂(少冰) $38
小朋友啤酒(蜜桃抹茶)$32
2023-09-05 218 瀏覽
以食煲仔嚟講環境裝修都幾新幾企理✨位置幾多,坐落唔會太逼,服務都唔錯例如豉油蔥花炸蒜等等都都會有店員拎住真係可以試少少佢哋自家制辣椒油,係幾香醬介要收 $28 ~咁我哋主食主要叫咗胡椒豬肚雞煲 胡椒味唔算重但有豬肚味 都幾香幾好飲,而且老細又特別教路,食完啲雞可以飲下個湯,個湯好入味雞味好重~豬肚俾得好多好足料 冇腥既內臟味 略嫌個雞可以再滑身啲,唔會好油膩 平時唔鍾意食傳統雞煲可以試吓呢一款﹗小食我哋叫咗即炸餐肉,好脆好食。響鈴勁大舊都好薄好脆﹐作為基本嘢都冇失望。蝦滑推介✨ 好食好q彈,仲有娃娃菜~特別一讚係估唔到呢戒嘅安格斯牛小排雪花幾靚,飲落都好都算軟腍,牛味出﹐cp值幾高❣️招牌椒鹽粟米 粟米好甜 好食😭❣️好香唔會話好鹹 果然係招牌兩個女仔食 好足夠 依個份量係兩位男士份量 抵食,老闆/店員不時睇吓有咩需要,會幫你隔下油咁~下次多人一齊食會想試埋佢個牛肉拼盤 咩部位既牛都有😛--------------------評分:4.2/5人均:$200-300
以食煲仔嚟講環境裝修都幾新幾企理✨

位置幾多,坐落唔會太逼,服務都唔錯
例如豉油蔥花炸蒜等等都都會有店員拎住
真係可以試少少佢哋自家制辣椒油,係幾香
醬介要收 $28 ~

胡椒豬⻣雞煲

胡椒豬⻣雞煲
蝦滑
牛小排
2023-08-31 169 瀏覽
再來一煲🥘招牌魔鬼雞煲(半隻)🐔$198今次我哋嗌緊呢一個雞煲就叫咗小辣,呢個辣度對我嚟講就啱啱好,非常惹味!呢個雞煲比起平時嘅更加清新,感覺上冇咁油膩,原來係喺調味方面落左檸檬草,令到食落啲雞會有陣有清香嘅味道,唔錯喎✅酥炸黑金墨魚滑🦑 $108全晚最推薦嘅嘢食!新鮮炸起,外面嘅腐皮非常脆口,配上真係有好多墨魚嘅墨魚滑!每一碟大約有10至12片,價錢雖然唔算平,但係真係好好食❤❤椒鹽鱔球🐟 $108鱔片切得比較薄,所以魚味唔算特別濃郁,感覺上有啲似食緊椒鹽九肚魚!勝在即叫即整,份量都唔少!新鮮滑牛🐮 $88滑牛超級大份!簡直可以用巨量形容🤣🤣我同朋友每人都食咗起碼一大碗!一食呢個牛肉即刻覺得飽晒🙈🙈絕對係抵食之選!瀑布芝心牛丸(半份)🐮🧀$48半份瀑布芝士牛丸有四粒,價錢唔平,但係牛丸真係唔係周圍有,所以都決定試吓!佢流出嚟嘅芝士同平時嘅芝士丸差唔多,不過就用牛丸包住咁解,個人就覺得不妨一試~😋即叫即炸脆響鈴🔔$42響鈴即叫即炸,非常脆口,我由於係即叫即炸嘅關係,所以就唔會有’油益味‘,配埋雞煲呢個咁惹味嘅湯底,正呀!🤤珍寶檸檬茶🍹$38尼一杯檸檬茶真係超級大杯,係平時三杯嘅size
再來一煲🥘

招牌魔鬼雞煲(半隻)🐔$198

酥炸黑金墨魚滑🦑 $108

椒鹽鱔球🐟 $108

新鮮滑牛🐮 $88

瀑布芝心牛丸(半份)🐮🧀$48

即叫即炸脆響鈴🔔$42

珍寶檸檬茶🍹$38
尼一杯檸檬茶真係超級大杯,係平時三杯嘅size,食雞煲打邊爐飲酒一流啦!🤣🤣

娃娃菜$28

冬瓜$28
今次叫咗一個椰子雞煲 食材有胡蘿蔔 竹笙 粟米同埋極少量椰肉,連基本的馬蹄都冇食落口完全冇椰子味,個湯同飲水差不多,唔明點解可以賣288一隻😖仲叫咗手切牛,而牛肉都係一般般,冇乜牛味。其他食材係得蔬菜類淮山、唐生菜比較新鮮。食到差唔多的時候,要求加湯,竟然係加清水,冇唸過標價都唔平的menu,竟然係加水!之後食的材料感覺好似白灼咁,即刻唔想再繼續食🤪真係性價比0唯一感到ok嘅係餐廳員工嘅服務態度,希望可以改良一下個椰子雞煲!

2023-08-11 1146 瀏覽
自從文迪遇上理型中的雞煲之後,從此心中就容不下其他雞煲了。如果不是這夜颱風來襲,如果不是嚐新的誘惑,也許就不會投進這家的懷抱。雖是全新雞煲餐廳,卻是有點來頭的,屬元朗總店的最新分店。見昔日小店能衝出元朗,店面再非小店規模,看來是攢存一定口碑和實力,才大膽在逆市下擴張的吧!招牌雞煲($198)作為招牌當然是有它的祕方:雞煲醬、魔鬼辣椒、羅勒,雞煲汁醬濃郁香料味重,屬濃重口味的雞煲,香、甜、辣共冶一爐。但新派雞煲醬的甜調,對愛傳統口味的我來說太甜膩了,直到加湯後都是很甜。至於雞件尚算嫩滑,也有雞味,蔥蒜芹下得重手,用料有誠意。加配飽魚($16/隻)雖不算貴,但個頭甚少鮮味差了一截。0.03紙豆腐($28)雖不是新品但確是少見,薄如紙來去如風,遇湯即打回原形,就是豆皮的口感沒有很滑溜,純粹過瘾之作。手工韮菜餃($42)皮較為厚身肉餡不多,雖說是手工卻沒有很特別。極品一口牛($88)肉質尚算軟稔,肉味較薄弱,吃吃還好這價位能吃牛,可以收貨。可惜湯底未算太合口味,手打烏冬($28)未能發揮吸湯優勢,淪為飽肚之物。油麥菜($28)正常的分量,洗得乾淨是加分位。珍寶檸檬茶($38)很大杯,足有三杯正
招牌雞煲($198)
至於雞件尚算嫩滑,也有雞味,蔥蒜芹下得重手,用料有誠意。
加配飽魚($16/隻)雖不算貴,但個頭甚少鮮味差了一截。
($16/隻)
0.03紙豆腐($28)
手工韮菜餃($42)
極品一口牛($88)
手打烏冬($28)
油麥菜($28)正常的分量,洗得乾淨是加分位。
油麥菜($28)
珍寶檸檬茶($38)很大杯,足有三杯正常的份量,味道平平,勝在飲得過瘾。
珍寶檸檬茶($38)
最後還有抽獎,雖然技不如人,仍有優惠劵作安慰。
虹橋主打是居民生意,同場又有雞煲任食,要站穩陣腳也不容易,期待有更多的進步。
2023-07-18
招牌雞煲($198)
2023-08-08 167 瀏覽
今日好想食熱辣辣嘅雞煲˖ ࣪⊹經過屯門見到呢一間「再來一煲」有幾款雞煲可以選擇 所以就想試試佢˖ ࣪⊹˖ ࣪⊹˖ ࣪⊹˖ ࣪⊹有招牌魔鬼雞煲·胡椒豬肚湯雞煲清甜四季椰子雞·花雕藥膳雞或者可以叫佢哋嘅烤魚୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧然後再打邊爐 而且有相當之多嘅小食可以叫!餐廳環境十分寬敞!而且職員都非常友善o(*^▽^*)o❀ 胡椒豬肚雞煲(半隻)招牌魔鬼雞煲/胡椒豬肚一直諗應該叫邊一個⋯最後揀咗胡椒豬肚湯 !超超超入味 而且雞件都十分新鮮豬肚湯同雞件配搭埋一齊整個味道除左有好香既胡椒味仲相當之清甜!我地仲飲左兩碗湯( ˘ ³˘)♥這個湯底不錯!❀ 冰豆腐打邊爐邊少得冰豆腐!仲要冰豆腐索哂胡椒豬肚湯味 正呀ෆ¨̮❀ 新鮮滑牛加上生雞蛋令到牛肉更加滑˖ ࣪⊹❀ 黑毛豬肉片脂肪分布平均 豬味濃郁 肉質鬆軟❀ 椒鹽粟米粟米上邊佈滿邪惡椒鹽 相當惹味!❀ 唐生菜❀ 精選雜丸牛丸·貢丸·墨魚丸·芝士丸·蟹籽丸❀ 勁芒沙冰....ᙏ̤̫͚ ‎♡‧₊˚Follow Kirby 帶你食好西ᙏ̤̫͚ /✿*°

今日好想食熱辣辣嘅雞煲˖ ࣪⊹
有招牌魔鬼雞煲·胡椒豬肚湯雞煲
清甜四季椰子雞·花雕藥膳雞
或者可以叫佢哋嘅烤魚୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧

❀ 胡椒豬肚雞煲(半隻)
超超超入味 而且雞件都十分新鮮

❀ 冰豆腐
打邊爐邊少得冰豆腐!
仲要冰豆腐索哂胡椒豬肚湯味 正呀ෆ¨̮

❀ 新鮮滑牛
加上生雞蛋令到牛肉更加滑˖ ࣪⊹

❀ 黑毛豬肉片
脂肪分布平均 豬味濃郁 肉質鬆軟

❀ 椒鹽粟米
粟米上邊佈滿邪惡椒鹽 相當惹味!

❀ 唐生菜
❀ 精選雜丸
牛丸·貢丸·墨魚丸·芝士丸·蟹籽丸
❀ 勁芒沙冰

清甜四季椰子雞煲🥥依個煲係有半隻雞,湯底仲有椰子、竹笙、紅蘿蔔、粟米,之後加湯都會加返椰子水,所以湯底keep住都好清甜🌽安格斯牛小排嘅油花好豐富🥩響鈴係每次打邊爐都必嗌嘅,依度嘅響鈴即叫即炸,所以夠晒脆~0.03紙豆腐🗒️第一次食咁薄嘅紙豆腐,睇落有啲似一條條春卷,放落湯度就會即刻變軟,可以好快索到大量嘅湯,與此同時又幾有豆香,感覺有啲似腐竹但係有咬口啲,值得一試!粒粒墨魚滑🥢依個墨魚滑的而且確好足料,就咁望就已經喺烏卒卒嘅墨魚滑中,見到好多白色嘅一粒粒墨魚粒同埋軟骨,食落去相當有口感,而且裝得好滿,好食👍蔬菜籃🥬
安格斯牛小排嘅油花好豐富🥩
響鈴係每次打邊爐都必嗌嘅,依度嘅響鈴即叫即炸,所以夠晒脆~
蔬菜籃🥬