2010-02-22 18 瀏覽
當日正在佐敦苦惱地搵食, 突然路過此店, 其實已經覺得名字有點熟, 應該係某某飲食雜誌介紹過, 正在註足觀看, waitress已經行左出黎拉客, 勤力度應記一功 坐底睇menu, 哦~ 原來係牛骨湯底既日式拉麵, 有印象了, 早想一試, 估唔到咁有緣呢~ menu又係花多眼亂型, 幸好有招牌貨 - 八王子拉麵, 再加一個仙台牛舌鍋麵 八王子拉麵: 牛骨湯底比我想像中差, 雖然飲得出同豬骨湯係唔同的, 但略嫌牛味不足, 最敗筆係唔夠熱, 拉麵應該係熱騰騰先好食吧? 仙台牛舌鍋麵: 鐵鍋上, 本來以為會好熱, 但其實只是正常熱度, 不過熱過八王子拉麵, 牛舌唔錯, 第一次食牛舌拉麵, 感覺新鮮 因為牛舌鍋麵既牛舌唔錯, 所以追加左一個鹽燒牛舌粒, 可惜一d都feel唔到係鹽燒, 而且又係老問題: 唔夠熱, 而且切粒既牛舌無一片片既咬口, 失敗 值得一提既係佢有個供客人自己磨既芝麻容器, 聞說係老闆從日本買返黎的, 用過真係幾方便, 如果日式吉列店有呢個野應該都幾方便 XD 總括而言, 試過一次就夠

總括而言, 試過一次就夠
八王子拉麵
仙台牛舌鍋麵
店舖內觀
磨芝麻器
鹽燒牛舌粒
2010-01-02
仙台牛舌鍋麵
2010-02-21 12 瀏覽
今晚我地三劍俠在番學前去浦先去睇場戲再去搵食聽聞附近有間不錯的拉麵館所以去試試幾好唔駛等位柯打個(八王子拉麵.帶子拉麵.紫菜拉麵.牛舌粒.餃子雞亦.枝豆春卷)八王子拉麵﹣小有的牛骨湯,味道沒有豬骨湯濃但幾好味,食完都唔駛飲水帶子拉麵﹣這個係我至愛之選,辣味噌湯好濃好正,仲有三粒大帶子紫菜拉麵﹣呢個最有日本feel,豬骨湯底插幾片紫菜係上面牛舌粒﹣做得不錯,軟硬適中,即叫即燒,好香口正餃子雞亦﹣一般作品沒有特別枝豆春卷﹣啅頭而已,春卷皮包枝豆沒有味總括三人結論﹣香港難得拉麵館,會再幫襯最後招呼不錯,還勁推milk top雪糕,不過我們已有目的就係後面既松記
今晚我地三劍俠在番學前去浦

先去睇場戲再去搵食

聽聞附近有間不錯的拉麵館所以去試試

幾好唔駛等位

紫菜拉麵﹣呢個最有日本feel,豬骨湯底插幾片紫菜係上面

牛舌粒﹣做得不錯,軟硬適中,即叫即燒,好香口

餃子雞亦﹣一般作品沒有特別

枝豆春卷﹣啅頭而已,春卷皮包枝豆沒有味

總括三人結論﹣香港難得拉麵館,會再幫襯

2010-02-20
  • 拉麵
(非會員)
2010-02-20
見到甘多推介, 即管一試, 真的要慨歎一聲現世代人的味蕾.點了食評推介的胡椒拉麵, 牛舌, 炸蠔麵到了一看就犯了拉麵大忌, 湯不燙, 麵不熱, 教人怎有一囗先嘗湯的衝動?牛舌不算是什麼驚世之味, 我自家做的陳年花雕醉牛舌回味很多.吉列蠔像指甲般大的蟓上桌時有4 倍的大, 各位如果真的是食家就知道什麼一回事, 不評了值得一讚是服務生態度不錯
見到甘多推介, 即管一試, 真的要慨歎一聲現世代人的味蕾.
點了食評推介的胡椒拉麵, 牛舌, 炸蠔

值得一讚是服務生態度不錯
2010-02-19
2010-02-15 8 瀏覽
我係E間拉麵店附近番工,一個月都會幫襯幾次,它們的招牌八王子拉麵,麵身滑且彈牙,冇鹼水味。而獨有的牛骨湯底,牛味濃又唔"騷",味道夠特別,較在味千吃到的豬骨湯底好好多,直得一試。至於小食方面炸餃子同炸蠔都是水準之作,溏心蛋亦不錯,夠滑又有糖心效果...."正"。午市套餐包飲品都係四十幾蚊,價錢又唔貴, 絕對值得再黎。而今次我想講下呢間麵店既服務,我覺得有誠意又有heart,待應靚女又好記性,環境清潔乾淨, 全店都係年青人,有諗頭又夠膽創新,近排推出"男盛拉麵" 足有2人份量,同時舉辦咗一個鬥食拉麵比賽...頭獎話有成2萬元獎金獎品,,,"勁"呀!!!!

午市套餐包飲品都係四十幾蚊,價錢又唔貴, 絕對值得再黎。

同時舉辦咗一個鬥食拉麵比賽...
頭獎話有成2萬元獎金獎品,,,"勁"呀!!!!

男盛拉麵
2010-02-08
男盛拉麵
  • 八王子拉麵
2010-02-14 18 瀏覽
其實都去過好多次了...今次可以寫番食評啦!我自己分別試過牛油粟米拉麵,北海道蟹柳拉麵,同埋雜菜拉麵男朋友就牛油粟米拉麵同埋胡椒風味拉麵我地每次都係食lunch,所以會配一樣小食,我就食過炸蠔同埋糖心鹵蛋男朋友就試過個蛋同埋小丸子牛油粟米...如果女仔唔食得太肥就唔好食喇...因為舊牛油對我嚟講,我都覺得太油了;相反,男朋友就好鍾意食~牛骨湯底,飲落去,比想像中淡,冇乜特別北海道蟹柳,普通貨色,湯底係麵豉湯,略為偏咸左d雜菜拉麵.............我想講........我終於搵到我的至愛至從食左呢個..每次嚟我都係食呢個唔轉了~首先,大量雜菜,唔洗食咁多肉~而且湯底係豬骨~我諗我真係好豬骨湯底多過牛骨湯底了..........佢個到d麵多數都會配叉燒,舊叉燒時肥時瘦~第一次食就有d肥,之後個幾次嚟就唔太肥喇~但唔係話好好味到會想食,所以每次都比哂男朋友胡椒風味拉麵,我試過個湯,陣胡椒味真係超強勁,飲了一啖差D頂唔順-=-==想講下佢d拉麵.........佢唔同出面食個d一般拉麵~如果第一次食,你地可能會覺得個拉麵偏硬了點~我第一次食都係咁既感覺,不過食多幾次我就覺得okay~因
其實都去過好多次了...今次可以寫番食評啦!

我自己分別試過牛油粟米拉麵,北海道蟹柳拉麵,同埋雜菜拉麵
男朋友就牛油粟米拉麵同埋胡椒風味拉麵

男朋友就試過個蛋同埋小丸子

牛油粟米...如果女仔唔食得太肥就唔好食喇...因為舊牛油
對我嚟講,我都覺得太油了;相反,男朋友就好鍾意食~

牛骨湯底,飲落去,比想像中淡,冇乜特別

北海道蟹柳,普通貨色,湯底係麵豉湯,略為偏咸左d

至從食左呢個..每次嚟我都係食呢個唔轉了~
首先,大量雜菜,唔洗食咁多肉~而且湯底係豬骨~
我諗我真係好豬骨湯底多過牛骨湯底了..........

佢個到d麵多數都會配叉燒,舊叉燒時肥時瘦~
第一次食就有d肥,之後個幾次嚟就唔太肥喇~
但唔係話好好味到會想食,所以每次都比哂男朋友

想講下佢d拉麵.........佢唔同出面食個d一般拉麵~
如果第一次食,你地可能會覺得個拉麵偏硬了點~
我第一次食都係咁既感覺,不過食多幾次我就覺得okay~
因為d麵食到中段就變lam了~就變得岩岩好

至於小食方面,炸蠔每次都係必叫既!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!x1000000000000
唔洗點講,真係好味!
佢冇比沙拉醬你,自己問d waitress拎啦!

而糖心鹵蛋,真係想試下係咪真係咁流心先試一次~
由於小食,所以佢係凍食,冇想像中咁好味~所以都係食番炸蠔好了~

而小丸子我都食過一粒,值得一讚就係出面真係好脆!!!!

LUNCH $35一碗拉麵+一款小食,冇野飲~叫野飲就半價,佢有茶比你飲~
D茶既味道都幾特別!!!

而服務方面,真係要讚下~D WAITRESS,我嚟咁多次,佢地次次都笑容可掬
而且好有禮貌,你問佢野,佢都好有耐性答你,唔會黑面~

PS:招牌的八王子拉麵反而試都未試過...

我覺得佢個木匙羮有D難用,食到最尾好難撈起D麵,木筷子亦唔太好用~
胡椒風味拉麵
北海道蟹柳拉麵
糖心鹵蛋
2010-02-02 30 瀏覽
I walked by this restaurant one time by accident and really wanted to try it since it looked really on the outside. they were located in a really secluded area and not many people would have walked there if they didn't know about the restaurant. So i order a couple appetizers, BBQ soft chicken bones, chicken skewer, Ox toungue cubes, a crab meat & cucumber salad and 2 noodles.overall the appetizers tasted very good, but the size was way too small for the price.only 3 SMALL skewers of soft chicke

only 3 SMALL skewers of soft chicken bone and chicken for around $30 ea. I would've expected at least 5. there was also only around 10-12 small cubes (7 x 7 x 7mm) for around $30.

we ordered 2 noodles, i forgot the exact dish.
but both were good, and appropriate sizes at the listed price.

therefore, overall food quality is not bad, but proportion can be bigger for apetizers.
i do recommend it to people who likes to eat ramen =)
2010-02-01
2010-01-31 3 瀏覽
一月二十九日 (星期五)是晚約同十數位同事來個農曆團年聚餐由同事發板,我們到了八王子我們也是首次試八王子的,之前都聽過其名,抱有不少期望大部份同事都點了最出名的牛脷拉麵麵質是頗煙韌的,而牛脷用上了黑椒,頗惹味最大敗筆還是那個靈魂-湯底湯底完全無味,同事們落了大量的七味粉都沒用除了拉麵,謝秘點了烏冬,但她都說不太好吃,最後吃剩了很多唯一值得讚許的,是那些不賴的小食,計有:炸墨魚咀炸得非常的香脆,很惹味餃子雞翼這個做得不錯,折了骨的雞翼配上香濃的燒汁最可惜是一碟只得兩隻,份量略嫌少了點酒煮蜆這個較為失敗,完全缺乏酒味而且蜆肉不多,還是吃不出的不新鮮埋單每人$90,不算太貴老闆出來推銷,還給了我們優惠卡,下次有一碗免費的拉麵下次會再來嗎? 我們一致否決!P.S.聽說這裡的黑椒湯底才會有味的希望有機會一試罷
一月二十九日 (星期五)

是晚約同十數位同事來個農曆團年聚餐
由同事發板,我們到了八王子

我們也是首次試八王子的,之前都聽過其名,抱有不少期望

大部份同事都點了最出名的牛脷拉麵
麵質是頗煙韌的,而牛脷用上了黑椒,頗惹味
最大敗筆還是那個靈魂-湯底
湯底完全無味,同事們落了大量的七味粉都沒用

除了拉麵,謝秘點了烏冬,但她都說不太好吃,最後吃剩了很多
唯一值得讚許的,是那些不賴的小食,計有:

炸墨魚咀
炸得非常的香脆,很惹味

餃子雞翼
這個做得不錯,折了骨的雞翼
配上香濃的燒汁
最可惜是一碟只得兩隻,份量略嫌少了點

酒煮蜆
這個較為失敗,完全缺乏酒味
而且蜆肉不多,還是吃不出的不新鮮

埋單每人$90,不算太貴
老闆出來推銷,還給了我們優惠卡,下次有一碗免費的拉麵
下次會再來嗎? 我們一致否決!

P.S.聽說這裡的黑椒湯底才會有味的
2010-01-29
鹽燒牛脷粒
八王子
2010-01-21 17 瀏覽
同男朋友唔知去邊食飯again, search 左openrice 見佐敦有間拉麵d comment 幾好就去試下. 每人叫左一碗粟米拉麵(大家都好粟米), 同埋小食燒牛舌. 燒牛舌唔錯, 有咬口得黎都幾香, 粟米拉麵個湯底應該係用罐頭cream of corn 粟米湯溝嘅,本人同男朋友就好鍾意。下次可以試下其他味道嘅拉麵。
燒牛舌
粟米拉麵
2009-12-23
燒牛舌
粟米拉麵
2010-01-16 1 瀏覽
師傅前前後後都會左八王子好幾次, 每次都覺得十分滿意! 所以偶然師傅亦會單拖赴會, 目的亦只係想品嚐一餐美味嘅食物! 早一排師傅亦係一樣, 放左監諗到腦爆都唔知食咩好, 忽然想起八王子, 就決定黎食番碗拉麵!一個人去到, 人唔算多, 地方唔逼, 環境舒服; 師傅舒舒服服坐底後先慢慢睇下有咩好食, 其實好多野想食, 所以都研究左好耐, 最後師傅都係想食辣野, 於是就柯打左一碗元祖激辣拉麵, 再加多一客吉列廣島蠔! 等左一陣, 元祖激辣拉麵率先登場, 先試下個湯底, 湯底香香濃濃, 味精欠奉, 辣味係有少少但談不上激, 對於師傅咁鍾意吃辣的, 絕對係唔夠皮; 至於碗內嘅叉燒, 半肥瘦啱啱好, 唔會過火, 加上又大塊又鬆身, 入口夠香, 真係非常之正; 半隻糖心蛋依然維持高水準, 蛋身軟熟, 蛋黃半溶半漏, 入口鬆軟滑漏, 正呀; 配菜芽菜十分爽口, 但少少生都冇, 唔會覺得腥; 而拉麵亦係高質, 煙煙韌韌, 彈牙非常, 真係好好味! 至於吉列廣島蠔就一客有四隻, 真係即叫即整, 熱辣辣脆卜卜, 蠔身唔算好大隻, 入口發覺炸粉唔厚亦唔算油, 而蠔身夠肥美夠多膏, 真係食到停唔到口, 師傅勁鍾

等左一陣, 元祖激辣拉麵率先登場, 先試下個湯底, 湯底香香濃濃, 味精欠奉, 辣味係有少少但談不上激, 對於師傅咁鍾意吃辣的, 絕對係唔夠皮; 至於碗內嘅叉燒, 半肥瘦啱啱好, 唔會過火, 加上又大塊又鬆身, 入口夠香, 真係非常之正; 半隻糖心蛋依然維持高水準, 蛋身軟熟, 蛋黃半溶半漏, 入口鬆軟滑漏, 正呀; 配菜芽菜十分爽口, 但少少生都冇, 唔會覺得腥; 而拉麵亦係高質, 煙煙韌韌, 彈牙非常, 真係好好味! 至於吉列廣島蠔就一客有四隻, 真係即叫即整, 熱辣辣脆卜卜, 蠔身唔算好大隻, 入口發覺炸粉唔厚亦唔算油, 而蠔身夠肥美夠多膏, 真係食到停唔到口, 師傅勁鍾意!

總括黎講食物質素依然維持高水準, 服務態度不錯, 加上環境清潔乾淨, 價錢唔貴, 絕對值得再黎; 值得一提係呢度有一個侍應都幾靚女, 而且非常好笑容, 服務態度又好, 絕對為呢間食店加多少少分數架; 希望師傅下次再去時, 嗰位靚女侍應仍然喺度啦, 否則師傅都會幾失望架! 笑臉一定會比, 而且一定會再黎, 因為除左想食之外, 師傅更加想見下個靚女侍!
元祖激辣拉麵
元祖激辣拉麵
(非會員)
2009-12-20 5 瀏覽
今日得自己一個食飯, 聽朋友講佐敦間八王子拉麵仲好食過油麻地某某大排長龍老字號, 咪去試下羅, 我夜晚7:45去到, 坐得三四乘滿, 都心知不妙, 雖然店員招呼好落力, 有禮貌, 地方乾淨企理, 不過最緊要都係碗麵好食! 我叫左八王子拉麵, 再加餃子釀雞亦. 碗麵上台熱騰騰, 店員叮囑因為湯底是牛肉, 所以要加乾蒜, 我覺得個湯底偏淡...失望!!!! 不過, 拉麵麵質同蛋都算唔錯!! 跟住隻餃子釀雞亦上台, 又是失望之選, 原來"餃子釀"既意思只係去骨....雞中亦部分漲卜卜, 入面無釀到任何野, 只係得雞肉, 不過味道ok既...整體來講, 沒有"回味無窮"的感覺!
2009-12-20
2009-12-06 1 瀏覽
昨晚一班人睇完煙花由尖咀行去佐敦搵嘢食行到佐敦見呢間拉麵館幾特別決定試試原來係以牛骨湯為主的日本拉麵(未聽過以為只有豬骨湯)打算柯打招牌八王子拉麵......點知佢話賣晒只剩豬骨湯同味噲湯我選了紫葉拉麵豬骨湯底夠濃 紫菜好脆配合個湯好味 麵冇梘水味 叉燒肥廋均勻 最正係隻鹵水蛋唯一遺憾試不到牛骨湯下次再試
昨晚一班人睇完煙花由尖咀行去佐敦搵嘢食

行到佐敦見呢間拉麵館幾特別決定試試

原來係以牛骨湯為主的日本拉麵(未聽過以為只有豬骨湯)

打算柯打招牌八王子拉麵......點知佢話賣晒

只剩豬骨湯同味噲湯

我選了紫葉拉麵

唯一遺憾試不到牛骨湯

下次再試
紫菜拉麵
2009-12-05
紫菜拉麵
  • 八王子拉麵???
推介胡椒風味拉麵:牛骨湯底,味道惹味,連湯都飲埋極力推介:北海道芝士年糕,好好味,每人吃了一件都唔夠喉,要order多一碟鹽燒仙台牛舌粒吉列廣島蠔餃子釀雞翼炸鱆魚侍應服務態度一流,十分細心
2009-12-04
鹽燒仙台牛舌粒
胡椒風味拉麵
北海道芝士年糕
餃子釀雞翼
炸鱆魚
2009-12-02
今晚同老婆去油麻地睇戲睇戲前去白加士街搵食,原來八王子拉麵館係呢頭,之前都有聰聞過一於試一試.我哋叫咗胡椒拉麵同八王子拉麵,原來兩個都係牛骨湯底.第一次試牛骨湯幾好味,一D都嗆喉好鮮味好特別.不過我鍾意胡椒牛骨湯多D,因為喜歡濃味D.不錯的拉麵館,湯底幾特別冇味精,不過地點就偏僻D.PS.個鹵水蛋幾好食
今晚同老婆去油麻地睇戲
我哋叫咗胡椒拉麵同八王子拉麵,原來兩個都係牛骨湯底.
第一次試牛骨湯幾好味,一D都嗆喉好鮮味好特別.
不過我鍾意胡椒牛骨湯多D,因為喜歡濃味D.
不錯的拉麵館,湯底幾特別冇味精,不過地點就偏僻D.
PS.個鹵水蛋幾好食
2009-12-01
  • 八王子拉麵.胡椒拉麵
2009-10-23 10 瀏覽
一直也提不起興趣來試這間麵店,與這名字不無關係!八王子---只聯想起JR的一個車站,代表一個在日本非常普通的地方(就像炮台山)有何特別?這天再次經過終於决定入內一試.裝修普通,不懂分牆上掛的畫真偽,只是見到畫中硬生生加上自家店的Logo有點礙眼.侍應及厨房很落力地齊聲歡迎及再見,營造一種有"朝氣活力"的氣氛!如果客人少的話食碗麵聽六、七次就幾過癮,但客人多就要聽十幾廿次…侍應小姐大力推介的三款招牌菜:蕃茄沙律----普通美國牛肉茄雪凍去皮切片,加普通超市都買得到的胡麻沙律汁!有何值得推介?牛舌粒----肉質淋,有很重的牛燥味.that's it!八王子拉麵----視覺是吸引的!但隔一會嗅覺會告知你眼見的並不可信!喝一淡湯,無味!攪均再試,都係無味!從小到大接觸拉麵這食物,無論是在日本也好,香港也好,湯的最受歡迎味道都是,味噌、醬油、豚骨、咖喱的居多,那一款不是濃味?很少有機會嚐到"清湯"拉麵!(在日本大概吃過六七十家拉麵店左右,但也未嚐過一間出現"清湯"!)不敢說清湯一定是不好吃!只是對我來說全無吸引力而已.對不起!不懂欣賞這裡的牛骨湯.無可否認,蛋真是做得非常出色!有滷水味道之餘亦做
侍應小姐大力推介的三款招牌菜:
牛舌粒----肉質淋,有很重的牛燥味.that's it!
無可否認,蛋真是做得非常出色!有滷水味道之餘亦做到有溏心效果.
有一大堆煮過的芽菜、洋葱及京葱作配菜,芽菜出水令湯更淡.
麵條的質地反而不過不失,韌度足夠.
無油份淡茂茂的的湯配上幾片肥淋淋嚡烚烚煎過的豬頸肉,這碗麵只吃了一半.
暫時為止吃過最難吃的一碗拉麵不是在香港,是在日本!

蕃茄沙律
牛舌粒
八王子拉麵
係肥肉唔係义燒!
仲有下次?
靚蛋
昨天朋友介紹到這間店食晚飯.試了招牌菜八王子拉麵, 有點兒太咸, 亦不見得有什麼特別.部份叉燒不夠入味, 不夠入味的就有點韌, 同埋有臭豬味.但係夠入味的, 還可以啦.試過朋友的豬骨味湯底無咁咸, 易入口d.真係太咸喇個牛骨湯.麵質方面, 我覺得好似意粉咁 = ="唔似一般食開既拉麵, 唔係我杯茶.我亦都唔中意食咁硬身的拉麵, 如果好似日本一蘭咁有得比我地揀就好喇.不得不提隻蛋~ 正!!!不過我唔中意佢切開隻蛋, 搞到d溏心走哂 =___=唔切開會好好少 =w="" 又或者搵d方法唔會拎到d湯o係 "運送" 過程中漏走會好d.裝修方面睇到花左不少心思, 所以亦加左不少分.chair好坐, 但係spacing不足.無趕客, service好, staff夠熱情, 讚.暫時黎講, 都仲係會一去再去既舖頭呢!
昨天朋友介紹到這間店食晚飯.
試了招牌菜八王子拉麵, 有點兒太咸, 亦不見得有什麼特別.
部份叉燒不夠入味, 不夠入味的就有點韌, 同埋有臭豬味.
但係夠入味的, 還可以啦.
試過朋友的豬骨味湯底無咁咸, 易入口d.
真係太咸喇個牛骨湯.

麵質方面, 我覺得好似意粉咁 = ="
唔似一般食開既拉麵, 唔係我杯茶.

不得不提隻蛋~ 正!!!
不過我唔中意佢切開隻蛋, 搞到d溏心走哂 =___=

裝修方面睇到花左不少心思, 所以亦加左不少分.

chair好坐, 但係spacing不足.

無趕客, service好, staff夠熱情, 讚.

暫時黎講, 都仲係會一去再去既舖頭呢!