2018-08-21 93 瀏覽
本來女朋友生日,想帶佢去銅鑼灣食好西,諗住可以威水d帶佢食日本野啦,女朋友見到呢間綠色既店鬼火咁靚,一指就指出左呢間。八沢店面一入到去,我本身心諗,死啦,店面已經咁貴,會唔會好貴呢?心入內一早已經不停地騰騰震,但係由於面子關係,都係死頂入左去。入到去點知仲驚!成間日式料理既裝修都好勁!仲要勁大幅畫,仲諗緊點求救,叫邊個兄弟攞錢俾我。入到去坐低打開個menu先心定曬,一個人既份量先一張一百蚊紙多少少,太好了!之後就求其叫左個女朋友鐘意食既日本菜,佢食得好滿意!仲指定話下次一定一定一定要再返黎食呢一間!

2018-08-20
2018-08-21 66 瀏覽
之前睇雜誌介紹,一直bookmark左依間餐廳好耐,今日終於約左朋友試下。花麻肥牛冷烏冬 $72天氣熱想食冷烏冬,食落好清新。芝麻醬好足,烏冬夠彈牙。肥牛肥瘦適中。豚骨湯叉燒拉麵 $72麵嘅份量好多,但湯得好少,而且味道一般,而且冷氣太大,好快吹到到左。芝心胞脆 $38新鮮炸起外脆內軟,cheese lover必試!黑安格斯肉眼牛扒 $88依個價錢黎講都唔錯,中間做到半生熟,而且好大塊。銅鑼灣黎講真係幾平,而且味道都唔錯,不過冷氣太大,吹到好頭痛,食物又好快凍左

花麻肥牛冷烏冬 $72

豚骨湯叉燒拉麵 $72

芝心胞脆 $38
新鮮炸起外脆內軟,cheese lover必試!

黑安格斯肉眼牛扒 $88
依個價錢黎講都唔錯,中間做到半生熟,而且好大塊。

2018-08-20 50 瀏覽
今日工作嘅緣故來到銅鑼灣這區, 食飯嘅時間畀我找到這間八沢日本餐廳, 這間主打烏冬的店就在Time square後面的霎東街, 眼見餐牌價錢不貴, 就入去試試。Lunch set 選了個黑松露忌廉海鮮烏冬,加杯凍檸蜜, 盛惠106元。 黑松露有一大匙咁多,味道果然甘香重口,加上整碗湯底滿是忌廉,十分香滑惹味, 黑松露、忌廉兩款配合, 味道原來咁夾。 至於主打海鮮是由多片三文魚和扇貝為主, 鮮甜味足,肉質因火喉煮得剛剛好,質感嫩滑,夠爽甜! 至於主打的日本烏冬, 麵身較為幼細,但比起一般的闊身烏冬較有咬口, 入口帶點煙韌、彈牙,加上濃郁湯汁,味道不錯。最後來一杯凍檸蜜,味道較為甜,幸好新鮮檸檬配搭,不算太膩。

最後來一杯凍檸蜜,味道較為甜,幸好新鮮檸檬配搭,不算太膩。
2018-08-20
2018-08-19 76 瀏覽
今晚放工後同同事去銅鑼灣買野,順便在附近食埋晚飯。我們都想食烏冬😊 行過呢間日式餐廳,感覺唔錯,就入去食啦😆一入到去,環境不錯,好整潔。店員介紹了幾個招牌食物。我們就決定選個黑松露海鮮烏冬(原本想選的賣晒了🙈)。再點一個素烏冬:竹笙秋葵烏冬再加個小食:芝麻醬豆腐叫埋兩杯熱飲:冰糖紅棗雪梨茶,自家製薑蜜。食物都上得好快,好快上齊,好快有得食了😋首先食了個素烏冬:有粒粒秋葵、雜菌菇、金菇、啖啖爽口竹笙。呢個烏冬第一感覺好清新 好健康 唔覺得有味精 足料 好適合女孩子口味😋食左清新的素烏冬,再食黑松露海鮮烏冬 帶子好大粒呀,同手掌心咁大😳 配上鮮甜的三文魚😊 黑松露忌廉湯底好香,調較到不會過濃味,無蓋過海鮮的鮮味,而烏冬盡吸了個湯底的味道,配合得很好👍🏻 真心覺得好吃😋烏冬係扁身的日本烏冬,是我歡喜的質感,煙煙韌韌,不硬又不太軟,份量都不少熱飲都好真材實料👍🏻 我飲的冰糖紅棗雪梨很滋潤,見到有雪梨肉同紅棗粒,帶微甜~呢度環境都幾寧靜,可以邊食邊傾,適合聊天相聚的地方😆

再點一個素烏冬:竹笙秋葵烏冬
再加個小食:芝麻醬豆腐

熱飲都好真材實料👍🏻
我飲的冰糖紅棗雪梨很滋潤,見到有雪梨肉同紅棗粒,帶微甜~

呢度環境都幾寧靜,可以邊食邊傾,適合聊天相聚的地方😆
以前係禮頓中心返過parttime食既野都差不多 今日經過返個頭 發現多左啲新式食店 所以就行左入呢間日式餐廳trytry🤣我係一個秋葵控黎 見到佢有個秋葵沙律一定要嗌黎睇下咩來頭😆 凍秋葵配上酸酸地既汁食 超級開胃!秋葵既爽脆真係世界級好味🤤飲品嗌左棉花糖抹茶 初頭以為會係白色bbq個隻棉花糖🤣呢隻棉花糖溶得快啲比較好!抹茶味都濃 飲完成個人好暖 不錯!講主食前 其實想讚下呢到啲餐具全部都勁有feel 好岩影相🤣🤣好 繼續講主食 忌廉松露什菌烏冬 第二次食呢啲忌廉烏冬 呢間俾我既感覺好啲 因為我成日好怕杰到好似indomi個啲咁 呢個湯既稠密程度就剛剛好!燒牛扒飯 因為諗唔到食咩而店員又介紹呢個飯 所以就叫左xd 黎左之後個牛真係有驚喜 唔韌 食落有燒烤既味 好有感覺🤣總結 整體感覺不錯 地方 裝修 食物質素都above average呢~~

2018-08-18 43 瀏覽
之前去過筲箕灣的 hachi 好有居酒屋/濱燒 feel這次來銅鑼灣 個feel 唔同左 變左簡約和風 原來連menu 都有唔同主打 銅鑼灣店 主打麵食 上次食過 帶子冷烏冬 超喜歡 不過這次都要俾機會其他 首先叫左 小龍蝦沙拉 好多蝦肉 又有蟹籽 對hachi 的帶子非常有信心 因為一定係大大隻和有好多隻這個 忌廉湯烏冬都一樣 有3大隻 3大片 剛熟又moist的三文魚 一大羹黑松露醬 平日我都好鍾意叫忌廉湯烏冬 但往往整得好漏 這個就剛好 飲晒d 湯都唔覺漏 豚肉生薑燒飯 肉唔係肥肥的肉 食多幾片都ok 薑味就唔濃 但肉片有香煎的味安格斯牛排飯 又係所有人勁讚牛扒無肥 煎到6成熟 好淋 肉味濃郁最後叫了 好得意的清酒雞竹笙烏冬 配搭幾似中式 花雕雞 竟然有香菇和杞子 和菜雞好嫩滑 材料豐富 遲d冬天食一定好暖胃
之前去過筲箕灣的 hachi 好有居酒屋/濱燒 feel

配搭幾似中式 花雕雞
竟然有香菇和杞子 和菜

雞好嫩滑 材料豐富 遲d冬天食一定好暖胃
2018-08-16 102 瀏覽
今日要開OT,放咗工同同事落咗銅鑼灣搵嘢食心血來潮想食拉麵,就搵到嚟呢間餐廳啦店內嘅座位唔算多,但唔會太迫睇下個餐牌先~店員問我哋係咪第一次嚟,非常有禮地為我哋介紹我哋亦因為佢嘅推介叫咗以下兩款拉麵~「黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬 $115」從來冇諗過黑松露除咗意粉之外,仲可以落喺烏冬由於用咗忌廉去煮,味道好夾似食緊pasta嘅感覺,但變咗有湯底同埋烏冬三文魚腩好肥美,帶子新鮮又大隻 (應該係新鮮帶子)我哋都覺得幾創新之餘,最緊要係好食「黑蒜灸燒極濃黑豚肉拉麵 $82」一上枱,蒜味撲鼻而來~話明極濃,梗係要飲下個湯底先,正呀!幾片黑豚肉脂肪分佈平均,肥瘦適中麵質硬度同蔥嘅份量亦剛好喜歡傳統拉麵嘅朋友不妨一試*見到有兩個好可愛嘅擺設,正正係我哋啱啱食個兩個麵*總括而言,誤打誤撞估唔到入咗間有驚喜嘅餐廳環境,食物同服務質素都好好,值得一試
今日要開OT,放咗工同同事落咗銅鑼灣搵嘢食
心血來潮想食拉麵,就搵到嚟呢間餐廳啦

店內嘅座位唔算多,但唔會太迫
睇下個餐牌先~

店員問我哋係咪第一次嚟,非常有禮地為我哋介紹
我哋亦因為佢嘅推介叫咗以下兩款拉麵~

「黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬 $115」
從來冇諗過黑松露除咗意粉之外,仲可以落喺烏冬
由於用咗忌廉去煮,味道好夾
似食緊pasta嘅感覺,但變咗有湯底同埋烏冬
三文魚腩好肥美,帶子新鮮又大隻 (應該係新鮮帶子)
我哋都覺得幾創新之餘,最緊要係好食

「黑蒜灸燒極濃黑豚肉拉麵 $82」
一上枱,蒜味撲鼻而來~
話明極濃,梗係要飲下個湯底先,正呀!
幾片黑豚肉脂肪分佈平均,肥瘦適中
麵質硬度同蔥嘅份量亦剛好
喜歡傳統拉麵嘅朋友不妨一試

*見到有兩個好可愛嘅擺設,正正係我哋啱啱食個兩個麵*

總括而言,
誤打誤撞估唔到入咗間有驚喜嘅餐廳
環境,食物同服務質素都好好,值得一試
2018-08-07
2018-08-15 108 瀏覽
日本野係食極都唔會厭架🤤又黎到銅鑼灣 今次揀左八沢黎食事關我去日本係冇食烏冬🤦🏻‍♀️店員有介紹話佢地老闆娘自創獨有嘅忌廉湯底於是我就叫左個黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬 ($115)黑松露味頗突出嘅 三文魚腩唔算太肥都算多肉食 同忌廉味幾夾值得一讚係帶子夠大粒 絕對抵食整體黎講成個烏冬油而不膩👍🏻另外🐷仔叫左黑安格斯肉眼牛扒掛烏冬 ($98)牛扒都算幾厚 烏冬配上特別嘅醬汁有種清新嘅感覺 值得一試啊😝另外叫左兩杯八沢特飲 提子同青檸 ($35)青檸個杯個味唔似青檸 好搞笑😂________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
日本野係食極都唔會厭架🤤
又黎到銅鑼灣 今次揀左八沢黎食
事關我去日本係冇食烏冬🤦🏻‍♀️
店員有介紹話佢地老闆娘自創獨有嘅忌廉湯底
於是我就叫左個黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬 ($115)
黑松露味頗突出嘅 三文魚腩唔算太肥
都算多肉食 同忌廉味幾夾
值得一讚係帶子夠大粒 絕對抵食
整體黎講成個烏冬油而不膩👍🏻
黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬

另外🐷仔叫左黑安格斯肉眼牛扒掛烏冬 ($98)
牛扒都算幾厚 烏冬配上特別嘅醬汁
有種清新嘅感覺 值得一試啊😝
黑安格斯肉眼牛扒掛烏冬

另外叫左兩杯八沢特飲 提子同青檸 ($35)
青檸個杯個味唔似青檸 好搞笑😂
八沢特飲

________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
黑安格斯肉眼牛扒掛烏冬
八沢特飲
2018-08-14 71 瀏覽
今日放工約咗朋友係銅鑼灣食飯,誤打誤撞行咗一條係時代廣場附近嘅橫街,見到呢間叫八沢(其實點讀😝)嘅日本餐廳裝修幾靚就決定入去試試之後發覺原來呢間餐廳係上環同筲箕灣都有分店,咁應該都好食掛? 😂我同朋友平時都鍾意食烏冬,揀咗呢個比較特別嘅黑松露忌廉海鮮烏冬試試海鮮其實係指珍寶帶子(足足有三粒)同埋三文魚,都幾抵食,個湯底係比較稀嘅忌廉湯,加埋黑松露味,食落唔漏,幾好食 😋我哋仲叫咗以下幾個小食,同朋友share返都係百幾蚊一位,滿足!😋

2018-08-13 75 瀏覽
到利舞臺剪頭髮後順便在附近吃晚餐、無意中找到這間在後面巷子裡的八沢拉麵店。店子牆上有些日本風繪畫、很有特色、坐位亦很舒服。黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬$115賣相好吸引、忌廉汁不會太厚身、濃稠度剛好讓醬汁掛在烏冬上、加上黑松露和䓤粒、好香!不得不讚用上三文魚腩、魚肉好嫩滑、配上滑溜的烏冬、好味!明太子雞翼$36 是我經常點的小食、雞翼裡釀了滿滿明太子、最愛那鹹香卜脆的口感。芝麻醬有機滑豆腐 $38有機豆腐真的特別滑、配上芝麻醬味道清新。濃湯什菜 $55 份量幾大、有椰菜、紫椰菜、金菇等、濃湯清清地但味道不俗。

黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬$115

芝麻醬有機滑豆腐 $38
有機豆腐真的特別滑、配上芝麻醬味道清新。

2018-08-13 1558 瀏覽
平時成日食拉麵,突然懷念起烏冬的清新,咁岩喺銅鑼灣見到呢間八沢,就決定入去一試。黑松露忌廉海鮮烏冬 $98呢款係餐廳的招牌菜~其實黑松露飯或者意粉就成日食,用來做烏冬湯底都係第一次見,質感好CREAMY,就好似平時飲的忌廉湯咁。海鮮超豐富~現在睇返D圖都好想食烏冬也很彈牙,大推薦~芥末果醋帶子冷烏冬 $85夏日炎炎,看到冷烏冬覺得很吸引與湯烏冬一樣彈牙,冰涼口感更適合夏日。除左帶子,仲有沙律菜、蕃茄同埋溏心蛋做點綴,絕對唔單調。值得一提的是醬汁很美味,不知道芥辣是什麼品牌?比平時的辣很多,大愛!八沢特飲(蜜糖) $35另有提子,蜜柑,青檸特飲可以選擇。蜜糖很清甜,又滋潤,正!自家製冰糖紅棗雪梨茶(凍)$28這個是健康之選,很清甜,又足料~有很多雪梨肉值得一提的是,餐廳提供了幾款素食的選擇,讓吃素的朋友也可以吃到精緻的美食,不會因為沒有肉類就很寡淡。兩款烏冬都很好吃,下次會再來試試素食~

平時成日食拉麵,突然懷念起烏冬的清新,
咁岩喺銅鑼灣見到呢間八沢,就決定入去一試。

黑松露忌廉海鮮烏冬 $98呢款係餐廳的招牌菜~
其實黑松露飯或者意粉就成日食,用來做烏冬湯底都係第一次見,
質感好CREAMY,就好似平時飲的忌廉湯咁。

海鮮超豐富~現在睇返D圖都好想食

烏冬也很彈牙,大推薦~
芥末果醋帶子冷烏冬 $85
夏日炎炎,看到冷烏冬覺得很吸引

與湯烏冬一樣彈牙,冰涼口感更適合夏日。
除左帶子,仲有沙律菜、蕃茄同埋溏心蛋做點綴,絕對唔單調。

八沢特飲(蜜糖) $35
另有提子,蜜柑,青檸特飲可以選擇。
蜜糖很清甜,又滋潤,正!

自家製冰糖紅棗雪梨茶(凍)$28
這個是健康之選,很清甜,又足料~

有很多雪梨肉

值得一提的是,餐廳提供了幾款素食的選擇,
兩款烏冬都很好吃,下次會再來試試素食~
2018-08-04
2018-08-12 167 瀏覽
這家烏冬專賣店始於筲箕灣以忌廉烏冬廣為人知聞名不如見面今日終於來拜訪裝潢很日式侍者熱情招待點了招牌黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬湯底呈奶白色質感香滑呷一口濃而不膩實屬難得三文魚腩肥美入口即化帶子也大大粒非常足料烏冬是較幼身的稻庭烏冬另點了極上牛肉湯烏冬牛肉量非常多富牛肉味有金菇和其他什菇作配料湯頭清甜是傳統的美味小吃點了明太子雞翼炸香的雞翼釀了鹹香的明太子是很惹味的一道小吃小店的用心今天我們都能感受得到
這家烏冬專賣店始於筲箕灣
2018-08-12
極上牛肉湯烏冬
明太子雞翼
2018-08-11 136 瀏覽
原來銅鑼灣小巷大街有好多好味餐廳;有時間不仿走走會發現驚喜,今次係時代廣場後面搵到一間日式烏冬店其實係門口望入黎比一幅美麗既牆畫同野食香吸引入黎依到除左主打食烏冬,仲有拉麵、飯、日式小食....黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬$115一上抬已經聞到濃濃黑松露香,與白色忌廉搞拌一點也不❌,味道好濃郁加上大大粒帶子 同 三文魚腩,認真推介👍🏻安格斯肉眼牛扒掛烏冬$98煎到超級香既肉眼扒,就係比依陣香味吸引入黎🙆🏻‍♀️❣️非常濃既牛味,但一點也不膻😋烏冬係撈既,碟上分開一小格既汁可以比你沾黎食紫薯甘粟餅$28夾開一半你即刻見到滿滿既紫薯,咬落非常酥脆仲有粒粒粟子係裡面自家製薑蜜(熱)$22淋過雨飲番杯熱薑蜜個人真係暖好多,仲要一飲就知自家製,薑味超濃仲要啖啖都飲到有薑絲~正

其實係門口望入黎比一幅美麗既牆畫同野食香吸引入黎

依到除左主打食烏冬,仲有拉麵、飯、日式小食....

黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬$115

安格斯肉眼牛扒掛烏冬$98

紫薯甘粟餅$28
紫薯甘粟餅

自家製薑蜜(熱)$22
自家製薑蜜(熱)

紫薯甘粟餅
自家製薑蜜(熱)
2018-08-11 97 瀏覽
This restaurant have a shop located at Shau Kei Wan and another one at Sheung Wan. The one at Causeway Bay is the newest one among the 3 shops. My wife wanted to go shop around at CWB after work. We shopped till about 20:00, and chose to try this Hachi Sawa restaurant which is famous of udon. 🍜 Overall, I’ll rate the restaurant 4/5, and will definitely come again! Creamy Seafood Udon with Black Truffles:-Rate: 5/5-Reasonable amount of cream sauce and truffle which was not too strong. Served

-Rate: 5/5
-Reasonable amount of cream sauce and truffle which was not too strong. Served a big scallops and salmons. Udon’s texture was just right.

Okra Salad:
-Rate: 5/5
-Fresh Okra served with a nice sweet and sour dressing.

Japanese Udon with Chicken & Bamboo Fungus:
-Rate: 4/5
-Juicy & tender chicken served with bamboo fungus and delicious udon. Soup base is cooked with Japanese sake which was very tasty.

5 分鐘 (堂食)
  • Creamy  Seafood  Udon  with  Black  Truffles
  • Okra  Salad
2018-08-08 93 瀏覽
有晚放工諗住是但搵間野醫下肚,係時代樓下見到呢間係拉麵店見橫掂未食過就試下啦,不過意外地覺得幾正。我地分別嗌咗兩碗麵,一碗係黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬,一碗係清湯肥牛烏冬。想講係碗忌廉烏冬真係勁好食!本身以為佢三文魚腩整熟左應該好「鞋」,但加埋黑松露同佢勁濃既忌廉湯底真係超好食😍個湯底勁creamy而且唔似其他餐廳果d甘「漏」,啲烏冬撈咗落去真係超正,本身呢碗係同事食但結果太好食所以我係咁搶佢碗麵黎食哈哈。呢碗真係必叫!另一碗拉麵係佢既清湯肥牛烏冬,湯底日日新煲好鮮甜。食落無忌廉甘飽肚。小食點左個龍蝦沙律,口感清新!