日本嘢真係食極唔會厭,居酒屋類香港都唔少,價錢豐儉由人呢間喺筲箕灣嘅居酒屋就屬於唔貴嗰類,門口細細但座位都幾多👏🏻飲水係自助式,幾好店內都幾整齊乾淨呢度食物選擇唔少,幾好落單係用QR Code自助式,幾方便頁面如下:我同朋友叫咗啲店員推薦嘅食物,呢個松露忌廉海鮮烏冬係佢地嘅自信之作海鮮都大大粒,賣相唔錯甫上枱已經充滿松露同忌廉嘅香氣烏冬食落好彈牙,真係幾唔錯見附近幾枱客都有點呢個烏冬明太子雞翼熱辣辣,雞翼幾大隻,油香唔錯天氣更凍時仲適合食👏🏻👏🏻呢個豚肉生蠔燒都係店員推薦上到嚟超熱,係即叫即燒嘅蠔都幾大隻,無腥味,幾甜蠔肉嘅鮮嫩同外面有少少焦香嘅豚肉片有個對比,但又幾夾 好味串燒不可或缺嘅飲料,啤酒🙌🏻🙌🏻🙌🏻 食一啖熱辣辣嘅燒物再呷一啖冰凍啤酒,完美😍我地仲叫咗大葱雞肉串同厚切牛脷❤️兩樣都比想像中更出色雞肉結實香雞味,而且肉質仲保持到鮮嫩,做得好好牛舌勁厚,但好juicy同香,好有驚喜
日本嘢真係食極唔會厭,居酒屋類香港都唔少,價錢豐儉由人

飲水係自助式,幾好
店內都幾整齊乾淨

呢度食物選擇唔少,幾好
落單係用QR Code自助式,幾方便
頁面如下:

海鮮都大大粒,賣相唔錯
甫上枱已經充滿松露同忌廉嘅香氣
烏冬食落好彈牙,真係幾唔錯
見附近幾枱客都有點呢個烏冬

黑松露海鮮忌廉烏冬

明太子雞翼
熱辣辣,雞翼幾大隻,油香唔錯
天氣更凍時仲適合食👏🏻👏🏻
明太子雞翼(3隻)

呢個豚肉生蠔燒都係店員推薦
上到嚟超熱,係即叫即燒嘅
蠔都幾大隻,無腥味,幾甜
蠔肉嘅鮮嫩同外面有少少焦香嘅豚肉片有個對比,但又幾夾
好味
黑豚生蠔燒(2隻)

串燒不可或缺嘅飲料,啤酒🙌🏻🙌🏻🙌🏻
食一啖熱辣辣嘅燒物再呷一啖冰凍啤酒,完美😍
扎幌生啤

我地仲叫咗大葱雞肉串同厚切牛脷❤️
兩樣都比想像中更出色
雞肉結實香雞味,而且肉質仲保持到鮮嫩,做得好好
串燒

牛舌勁厚,但好juicy同香,好有驚喜

2019-10-25
黑松露海鮮忌廉烏冬
明太子雞翼(3隻)
黑豚生蠔燒(2隻)
扎幌生啤
串燒
  • 厚切牛舌
2019-11-06 41 瀏覽
筲箕灣東大街一直都是港島區有名的食街,由街頭走至街尾大概有三十至四十間食肆,中西日韓泰...包羅萬有,還有不少小食店。要在這個競爭相當激烈的地方要站穩住腳絕對不是一件易事。今天朋友就帶我來了這一間日式餐廳「八沢」,聽說這裡的黑松露忌廉海鮮烏冬很有名,但我跟朋友卻被他們的雙重芝士豬扒飯和小桶山薑玉子鯛魚飯吸引到,只好下次再來試。先點了一份吉烈炸蠔 $38🦪的size都算大,重點是炸粉不會太厚,外脆內軟👍🏼白桃特飲 $30自家製冰糖紅棗雪梨茶 $22最近天氣乾燥,這杯飲品絕對是潤喉潤肺的一流選擇👅雙重芝士豬扒飯 $68在吉烈豬扒上加上一行非常濃厚的芝士醬,豬扒不會炸得過於乾身,再配上奶白色的芝士汁,味道頓時倍升😋小桶山薑玉子鯛魚飯 $98原個小木桶上,保溫一流...鯛魚飯口感有點像鰻魚,加上燒汁,而魚下面又有一層滑蛋,整體味道都配搭得不錯👌🏽

先點了一份吉烈炸蠔 $38
🦪的size都算大,重點是炸粉不會太厚,外脆內軟👍🏼

白桃特飲 $30

自家製冰糖紅棗雪梨茶 $22
最近天氣乾燥,這杯飲品絕對是潤喉潤肺的一流選擇👅

雙重芝士豬扒飯 $68

小桶山薑玉子鯛魚飯 $98
原個小木桶上,保溫一流...
2019-11-02
2019-11-03 47 瀏覽
周末夜,銷售員A和會計員M來到筲箕灣東大街,今晚是專程來八沢再嘗日式烏冬。餐廳面積非常有限,面積小小可容納超過50人,故此座位亦相對較為狹窄。餐廳現選用手機網上自選點餐,點餐亦相對比較方便,可隨個人喜好修改配菜。黑松露忌簾海鮮烏冬,可以算是餐廳的招牌菜,差不多每枱食客都會有點,黑松露味道突出,忌簾湯底幼滑,好味。海鮮冷烏冬,蟹柳青瓜冷烏冬配上日式芝麻醬,烏冬亦比較彈牙,夏天絕對值得一試。銷售員回頭指數: 3分

銷售員回頭指數: 3分
2019-11-03
5 分鐘 (堂食)
2019-11-03 44 瀏覽
放咗工約咗男朋友食飯, 唔想成日都係銅鑼灣就過咗嚟呢頭食, 印象中呢邊都多食肆嘅。行咗一圈唔想重複食之前食過嘅, 最終揀咗呢間日本野坐低之後侍應俾張單我哋, 上面有個Scan code, 可以用自己電話直接電子落單order, 第一次玩呢啲野覺得有啲新奇冇乜胃口所以就叫咗個好簡單嘅野菜雜菌烏冬, 眨吓眼就成煲烏冬上咗喇... 見到咁嘅賣相又忍唔住影咗幅相😅 係咪懶洗碗到咁😅 味道只能話係普普通通, 咁本身個烏冬都係清淡嘅, 冇乜特別, 應該勾唔起我會再幫襯嘅慾望🙄

野菜雜菌烏冬

2019-08-16
2019-11-02 37 瀏覽
平常來東大街都是吃著名的小吃店,很少會留下吃正餐。今天比平常晚來,而且經過看見這間裝修很特別的日式麵店,我決定和🐽進去試一下。這裡主打烏冬,但是也有很多串燒,正適合我們兩個。店舖使用qr code點餐,環保之餘又能夠即時看到哪些餐點已經售罄,非常方便。🍽黑松露忌廉海鮮烏冬🐽選擇了重口味的店家主打。一上桌已經有濃濃的忌廉味,而且上面有一大坨黑松露,更香!嚐了一口還沒拌勻的湯底,會覺得很膩,但是把黑松露混在一起後,就會覺得和忌廉湯底是絕配,而且帶出了整碗麵的香味。裡面除了有海量的烏冬之外,也有幾塊三文魚和帶子,非常足料。女孩子應該比較難一個人吃光一碗🙈🍽北海道帶子烏冬我選擇了比較清淡的帶子烏冬。湯底是超級濃的豬骨湯,奶白色的湯非常香,而且喝得出來沒有味精,就算喝光也不會口渴。下單時可以在ipad選擇走配料,我當然就是所有配料都要啦。配料方面有木耳、蔥,配上3大塊帶子,而且烏冬很大碗,麵質煮得剛好,非常彈牙,不會過軟,超抵食!🍽燒白鱔燒白鱔有3塊,皮燒得香脆,咬下去肉質飽滿,油脂剛剛好。作為小菜是不錯的選擇!🍽蜜柑特飲看到飲管浮上來就知道這杯特飲有幾多氣,而且蜜柑完全不會太甜,不會只有假糖水

🍽黑松露忌廉海鮮烏冬

🍽北海道帶子烏冬

🍽燒白鱔

🍽蜜柑特飲
看到飲管浮上來就知道這杯特飲有幾多氣,而且蜜柑完全不會太甜,不會只有假糖水味。
2019-10-29 59 瀏覽
筲箕灣的東大街有很多餐廳都是出名好食的,今晚就過來搵朋友玩,夜晚順便過來食晚飯。搵到這家主打忌廉烏冬的日本小店 八沢,就入來食下。餐廳環境以木裝修,古色古香,很有風格,座位舒適寬落。黑松露忌廉烏冬用木碗裝上,忌廉湯底呈奶白色,香濃稠身,滑溜香甜,忌廉味散發,同黑松露的香味好夾。烏冬幼身爽滑,是軟滑的手打日本烏冬,吸收湯底的香甜,還有新鮮大粒的子,鮮甜彈牙。北海道帶子烏冬熱騰騰,湯底是豬⻣湯底味,伴有帶子,溏心蛋,木耳等,爽脆香甜,湯底令烏冬十分爽滑入味,溏心蛋香甜滑溜。厚切牛舌燒得剛好熟,多汁鮮甜,肉質爽口彈牙,牛肉味濃郁。牛乳忌廉餅即炸熱辣辣,香脆可口,炸粉夠薄,入面是熱溶的香濃牛乳,入口滑溜香甜。

餐廳環境以木裝修,古色古香,很有風格,座位舒適寬落。

黑松露忌廉烏冬

北海道帶子烏冬

厚切牛舌
燒得剛好熟,多汁鮮甜,肉質爽口彈牙,牛肉味濃郁。

牛乳忌廉餅
2019-10-24 84 瀏覽
平時食開嘅日本烏冬普遍都係豬骨湯底真係好想試吓唔同味道嘅湯底☺️☺️所以專程嚟到呢度試吓唔同味道嘅湯底這間餐廳非常方便同先進🙈🙈落單係用手機掃QR code非常方便🥳🥳-鮮什菌松露芝士烏冬湯底非常特別🤩🤩芝士加上黑松露當然係絕配餐廳一啲都唔孤寒,落咗好多黑松露醬😎仲有黑松露片令成個湯底淡淡都充滿着黑松露嘅香味真係非常滿足🤩如果喜歡日本料理又鍾意食黑松露嘅朋友一定要試吓😆😆包保你滿足-吉列豬扒滑蛋飯滑蛋炒得好好☺️☺️溝埋飯食味道唔錯吉列豬扒又厚切又脆口🤭唔錯唔錯🙈🙈- 牛油金針菇好重牛油味😎😎份量亦都幾多- 牛乳忌廉餅外脆內軟,仲有流心牛乳😆內裏口感細滑👍🏻👍🏻
平時食開嘅日本烏冬普遍都係豬骨湯底
非常方便🥳🥳

-鮮什菌松露芝士烏冬
湯底非常特別🤩🤩
芝士加上黑松露當然係絕配
餐廳一啲都唔孤寒,落咗好多黑松露醬😎
仲有黑松露片

- 牛油金針菇
好重牛油味😎😎
份量亦都幾多

- 牛乳忌廉餅
外脆內軟,仲有流心牛乳😆
內裏口感細滑👍🏻👍🏻
2019-10-21 96 瀏覽
有一間餐廳都幾出名,係走平民價錢少少嘅居酒屋風,筲箕灣及銅鑼灣都有店,串燒、鍋物,同埋烏冬面等應有盡有。裏面環境裝修都唔錯,用全自助形式嘅點餐方式,掃描QR code就可以落單,好鬼方便,仲有得睇埋食物圖片同價錢,落單落咗幾多錢等等資料。黑松露忌廉海鮮烏冬$92呢個好似係主打,更加要嘗試,忌廉湯底味道香濃唔稀但係唔會太膩,比想像中好食得多!加埋個黑松露又係另一個感覺,味道好唔同,所以建議混合黑松露之前都嘗試一下原本嘅忌廉湯味。海鮮方面主打係熟三文魚同埋帆立貝,感覺都幾match,食完亦都唔會太濟。雞泡魚干$52甜香十足,唔會太硬所以容易入口,加埋個醬就更加得意。牛油金針包$45金針菇香味十足,除咗牛油之外仲有啲清新嘅淡淡香味,而且用上比較幼身的金針,食起來唔會有渣或者需要好用力咬開,係比較方便進食同埋吸收牛油香味。芝心脆脆$30有三隻+ $14 多一隻三角形嘅 芝心脆脆裏面嘅芝士一咬就見到溶化,甜香十足,而且外皮香脆熱辣辣口感非常好味。無論係環境,氣氛定係服務態度都非常好,唔怪得知晚飯時間座無虛席,好多人等位,值得下次再嚟試其他嘢!

黑松露忌廉海鮮烏冬$92

雞泡魚干$52
甜香十足,唔會太硬所以容易入口,加埋個醬就更加得意。

牛油金針包$45

芝心脆脆$30有三隻+ $14 多一隻

2019-10-13 72 瀏覽
Shaukeiwan has plenty of hidden gems, this restaurant is one of the famous ones, always crowded with customers during weekends! 蕃茄沙律 $32Seasoned tomatoes was an appetizing dish! Definitely inviting to kick start your meal! Besides the appetizers and main dishes like black truffle udong are known to be outstanding, I would highly recommend the grilled dish! 三文魚腩串 $38鹽燒白鱔 $55Both grilled fish were palatable! Luscious! The lamb was texture wise and succulent! High value for money! Will encor

蕃茄沙律 $32

三文魚腩串 $38

鹽燒白鱔 $55

The lamb was texture wise and succulent! High value for money! Will encore!
燒羊架 $48

濃湯什菜 $48

This was a generous amount of mixed vegetable, something to minimize the guilt!
龍蝦沙律 $50

I would say, illusion is illusion, thought it would be crab meat with vegetable, turned out it was a whole scoop of crab meat on a few pieces of seaweed...
  • 龍蝦沙律
2019-10-13 49 瀏覽
Came here on a weekend’s evening with a family of 4. We settled down in a corner table, the restaurant was pretty dark and hip. They got us the QR code to order directly on our mobile, very user-friendly I would say.黑松露忌廉海鮮烏冬 $92I really loved the black truffle cream udong! Generous portion of black truffleeeeeee! It was heavenly! Loved it a lot! 黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵 $82If you were a ramen lover, this ramen would satisfy your crave! Albeit it’s a bit oily on the surface, the broth was rich and pala

黑松露忌廉海鮮烏冬 $92

黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵 $82

If you were a ramen lover, this ramen would satisfy your crave! Albeit it’s a bit oily on the surface, the broth was rich and palatable! Well executed bowl of ramen!

Also, we had this rice with plentiful of scrambled egg and well-seasoned snapper. We really loved the sauce that complemented favorably well all together!

小桶山薑玉子鯛魚腩 $98
2019-10-03 137 瀏覽
東大街一向出名多野食,夜晚約fd食飯,fd提議之前食過依間覺得唔錯,大力推薦。間鋪嘅燈光比較暗,佢採用手機掃QR code落單都幾方便,每款食物都有圖片睇下。經朋友介紹,我揀左黑安格斯肉眼牛排掛烏冬,除左烏冬之外,都可以揀配飯。個烏冬一黎到已經覺得好吸引,仲配埋沙律菜,雖然個沙律菜就唔係好多。牛肉同烏冬嘅分量一般,不過真係好好食。牛肉煎得幾淋同埋都幾香,容易入口,有八塊左右。烏冬係比較扁身嘅稻庭烏冬,啲醬汁掛喺烏冬到真係好入味。佢個汁同烏冬、牛排都好match,因為太好食,食到最後覺得啲汁唔夠,如果可以再比多啲就好,有啲意猶未盡嘅感覺。雖然依個烏冬嘅價錢都唔平,而且有再加一,不過真係好味,唔會令我覺得唔值。推薦大家可以試下,我下次一定會再encore!
。推薦大家可以試下,我下次一定會再encore!

2019-09-09
2019-09-30 124 瀏覽
第一次去東大街搵食,見到呢間好多雜誌推介貼哂岀黎就入左去試下💁🏻1️⃣黑松露忌廉海鮮烏冬($88)成個麵都好西式意粉既感覺,但原來配落烏冬度口感都唔差!個湯唔算好濃但有淡淡既忌廉味,加埋濃烈既黑松露味感覺唔會好膩,海鮮有三文魚塊同原隻帶子,$88我覺得都算抵食!2️⃣安格斯肉眼牛扒烏冬($88)呢個就好值得讚!牛扒當然無問我地要幾成熟,但佢都煎到恰到好處,食落有咬口但唔會太韌。旁邊既燒汁配烏冬係意外地咁夾!呢間餐廳仲有其他特色款式既烏冬,鐘意食烏冬既真係可以黎試下😆
1️⃣黑松露忌廉海鮮烏冬($88)

2️⃣安格斯肉眼牛扒烏冬($88)
  • 黑松露忌廉海鮮烏冬
2019-09-25 203 瀏覽
近排成日係地鐵出口附近覓食,今次就嚟到位於筲箕灣嘅呢間日本料理,用手機scan qr code 落單好先進外觀都好日本風呢黑松露忌廉海鮮烏冬$92-海鮮有份量多嘅三文魚同大大粒帶子,忌廉烏冬好creamy又滑,加上黑松露調味好香豬骨湯叉燒拉麵$72-平時Kiwi我煮即食麵就係好似咁,直接用煮完嘅煲裝嚟食,哈哈。湯底好香濃,叉燒有成三四塊都好多下,麵好有咬口食到𠽌𠽌聲北海道燒大扇貝$88-勁大粒,扇貝配上牛油同蒜燒真係冇得輸三文魚腩串$38-燒到魚皮好脆,又可鎖住油脂唔會乾

外觀都好日本風呢

三文魚腩串
三文魚腩串$38-燒到魚皮好脆,又可鎖住油脂唔會乾
2019-09-24
2019-09-25 116 瀏覽
餐廳裝修帶點典型日本風,偏街坊居民感覺。而餐廳係用新科技,用QR code來叫食物,都算幾方便。黑松露忌廉海鮮烏冬餐廳推薦冇可能唔試,上枱時濃濃嘅黑松露同忌廉香味就撲鼻而來。湯底又香又幼滑,味道香濃,黑松露既份量亦唔少。烏冬爽滑,夠煙韌,同厚切三文魚、大粒原隻帆立貝,已完全融入黑松露同忌廉香味,要試!日式滑蛋叉燒飯叉燒唔會太肥,薄身,屬日式叉燒。蛋滑而且量多,而飯粒亦係分明,加左燒汁味道好濃,若飯能熱少少會更好。厚切牛舌三大舊牛舌,燒得好香,够厚好入味,juicy!大蔥雞肉串燒燒得很香口,燒嘅時間啱啱好,雞肉同大蒽一齊食口感一流。自家製冰糖紅棗雪梨茶乾燥嘅時候飲絕對適合,可以滋潤喉嚨,飲落都唔會太甜。

黑松露忌廉海鮮烏冬

日式滑蛋叉燒飯

厚切牛舌
三大舊牛舌,燒得好香,够厚好入味,juicy!

大蔥雞肉串燒
燒得很香口,燒嘅時間啱啱好,雞肉同大蒽一齊食口感一流。

自家製冰糖紅棗雪梨茶
乾燥嘅時候飲絕對適合,可以滋潤喉嚨,飲落都唔會太甜。
2019-09-24 90 瀏覽
送貨經過筲箕灣東大街,當然係都要食下飯啦。呢度食鋪林立,行過唔食飯,真係對唔住自己由於我啱啱申請左信用卡想錄下,就搵到呢間叫咗個松露忌廉烏冬,唔係講笑呢間,肯定係我本月之星,我都算食松露食得多,十幾年前,我哋都食唔少名菜。但我完全唔知道松露原來同忌廉係非常襯。同海鮮都非常襯,呢碗原本100分,不過佢用熟三文魚,我就一般般,如果改銀鱈魚就一流,佢另外仲有襯帶子,非常好食,你今日行過路過唔可以錯過但唯一唔開心,喺佢門口寫住可以AE,但买单先同我讲,唔可以用AE.中午飯食百幾蚊啊老友。碌AE都唔過份啦!希望改善一下,下次必定比正評!
送貨經過筲箕灣東大街,當然係都要食下飯啦。

呢度食鋪林立,行過唔食飯,真係對唔住自己

由於我啱啱申請左信用卡想錄下,就搵到呢間

但我完全唔知道松露原來同忌廉係非常襯。

碌AE都唔過份啦!希望改善一下,下次必定比正評!