2011-01-08 20 瀏覽
今日來到食佢既2人SET ($238 FOR 2)1. 蝦交,-一般啦, 皮較厚,上台時唔熱....2. 燒賣,味道唔錯, 好結實, 如果熱D會好食D3. 菜心-overcook 不過好在菜是靚的, 所以overcook都無渣4. e fu 面-味好, 分量好夠, 食完一d都唔油實在一讚5. 脆脆BB豬-非想好食, 只係set既脆脆BB豬得2件同好肥, 不過味道做得真係好好!推介6. bird nest egg tart- 係旦白tart, 味清甜好食呀7. spring roll-比較做得難食既一樣......... 8. set包2杯soda, 2杯都好麻麻.... 早知我叫starbucks既coffee加埋一2個人收$306- 唔平架, 雖然唔平but都有好多有錢人等住排隊入.p.s. 想食熱野既朋友要小心, jasmine所有既食物上到台都只係warm only.
今日來到食佢既2人SET ($238 FOR 2)
1. 蝦交,-一般啦, 皮較厚,上台時唔熱....
2. 燒賣,味道唔錯, 好結實, 如果熱D會好食D

2010-12-23 38 瀏覽
2010-12-22
10 分鐘 (堂食)
百頁豆腐,很考功夫的切法!
金瑤蟹肉脆茄子,有口感!
花膠木耳浸菜苗,很爽!
豉油皇煎生中蝦,很入味!
凉伴海蜇螺片,好食到以為是鮑魚!
蔥燒海參煲,十分「淋」!
原隻脆脆BB豬,名符其實的脆!
脆到連乳豬頭都吃埋!
  • 原隻脆脆BB豬
2010-12-23 26 瀏覽
昨天做冬, 和外母全家人食飯.點了一個8人冬至A餐 : $2488. 茶錢$10/人.價錢是包八杯飲品. 選擇只有4-5款, 青檸薑蜜是不錯的. 食完覺得係貴到無倫. 食物跟價錢不是正比. 去得九龍塘又一城都知係食裝修招呼啦... 侍應係多, 但做野既人唔多. 都唔知間餐廳搞咩.... 咁大間美心集團請咩人做o野?!一係唔好學人收咁貴啦!!值不值得好個人既.... 大家自已考慮下啦! 去圖~~龍蝦海皇翅沒有什麼特別, 跟意大利粉店/ 薄餅店的蘇皮海皇湯差不多味道.
昨天做冬, 和外母全家人食飯.
點了一個8人冬至A餐 : $2488. 茶錢$10/人.
價錢是包八杯飲品. 選擇只有4-5款, 青檸薑蜜是不錯的.

食完覺得係貴到無倫

侍應係多, 但做野既人唔多

一係唔好學人收咁貴啦!!

值不值得好個人既.... 大家自已考慮下啦! 去圖~~

炸子雞(正),好好味!肉滑, 完全唔鞋口.

好普普通通! 除了一個滑字.咩都無,無魚味,無肉味. (差). 點解唔一條大魚而要整兩條魚呢?

琥珀錦繡帶子明花球, 合桃(好), 帶子(差)細粒一開片二, 蝦(ok).

新鮮鮑片一人一塊好矜貴, 成道菜都無咩特別. 西生菜仲係一刀切層層疊, 都唔知有無洗水!!

bb燒豬(正), 皮好脆. 但肥膏超級多. 食兩件好啦! 哈~~ 要等好耐, 差不多最後一碟菜才上.

2010-12-22
炸子雞(正),好好味!肉滑, 完全唔鞋口.
  • BB燒豬
  • 炸子雞
2010-12-16 13 瀏覽
每次來逛九龍塘, 這間舖都勁多人排隊, 每次都不愿等, 就每次都錯過, 吃不上就更覺得想吃, 周日一家人過來看小侄女溜冰, 先去拿定張等候票, 再邊看溜冰邊等在那等位的工人的電話, 等到三點多才終於能進來坐下了, 看MENU才知也是美心集團的, 中午時間都是點心為主, 價錢并不算便宜, 搞不懂怎麼那麼多人, 不過吃落都要贊句很有水準. 如果下次不是那麼多人又不用排那麼久的話還會再來. 雖則價錢真幾貴, 四個人差不多三百六十多元, 哇
2010-11-07
30 分鐘 (堂食)
好貴
猪腳仔, 煮得很入味, 就是咸了一點
鮑魚燒賣, 確實是有干鮑魚味道, 燒賣啲蝦很大只, 幾夠料
蝦籽鮮菌柚皮, 貪新鮮叫的, 吃落啲柚皮有點失望, 不過啲菰還是值得一贊
豆腐花非常香滑, 不知是否太久沒吃過, 很有懷舊FEEL, 再加上專人現場片裝, 幾有畫意
蒸蘿蔔糕, 有水準, 吃到一條條蘿蔔絲, 最討厭外面酒樓的蘿蔔糕成舊粉錦, 呢間很掂
奶皇包, 多汁香滑, 值得一試再試
2010-11-28
5 分鐘 (堂食)
脆脆 BB 豬 HK$48熱乎乎的, 皮脆肉嫩, 豬仔肉醃得入味, 沙律菜fresh
流沙奶色包 HK$26小心燙熱的咸蛋黃流沙, 吃到滿嘴都是油香
四寶滑雞扎 HK$32 為上乘之作, 魚肚, 雞皆+分入味, 腐皮有豆香
花雕蟹肉蟹子燴伊麵 HK$98 花雕滲入蟹肉蟹子內, 豐盈的蟹肉
咬超來脆卜卜的蟹子, 伊麵不油, 這個配搭真妙!
  • 脆脆 BB 豬
  • 流沙奶色包
  • 四寶滑雞扎
  • 花雕蟹肉蟹子燴伊麵
2010-11-16 14 瀏覽
星期日睇完早場飲茶, 十二點多來到這裏還是無須等位直接入座,是日品嘗了牛肉球- 合乎水準,鮮竹卷- 饀料豐富, 剛好兩條, 白菜餃- 原來餡料是蝦膠, 賣相精美,但如果餡料是菜餡會更配合這做形番禺燒賣- 賣相平凡, 口感亦一般,义燒腸粉- 饀料豐滿之外,腸粉皮亦很滑,十分有九鼓椒鳳爪- 十分標準, 合格欖角蒸XX餃- 先炸後蒸, 賣相雖然較為老土但口感味道俱佳來這裡吃飯飲茶都陸陸續續幾年了,整體都OK, 沒有不滿意的經驗,實在佩服這集團管理的能力,
牛肉球- 合乎水準,
鮮竹卷- 饀料豐富, 剛好兩條,
番禺燒賣- 賣相平凡, 口感亦一般,
义燒腸粉- 饀料豐滿之外,腸粉皮亦很滑,十分有九
鼓椒鳳爪- 十分標準, 合格
欖角蒸XX餃- 先炸後蒸, 賣相雖然較為老土但口感味道俱佳
實在佩服這集團管理的能力,
餡料飽滿,正呀
忘掉了名字但很好味的一點
標準鳳爪
  • 賜粉
2010-11-12 27 瀏覽
星期天和家人去九龍塘逛街, 由於早飲茶, 到二點多時就肚子餓了。之前經過八月花, 常常有人在等位子, 本以為二點多可以不用等 ﹣ 不好意思, 我們三點多才可以入坐。服務 ﹣ 很好, 服務員在忙的時候也很有禮。在我們投訴食物時也不會黑面。要讚環境 ﹣ 整體可以, 但是不明白為何在餐廳大門入口, 餐廳的LOGO下放一張四人枱。坐這張枱的客好可憐, 又無屏風,好慘。食物﹣在許久前, 我也來過八月花食晚飯, 但印象里, 很普通; 但這一次食完後, 我肯定會再來脕餐, 因為吃完後心里好開心, 雖然要等半小時有多才可入座, 但食物不錯, 服務良好。

食物﹣
豬腳仔 ﹣ 入味, 肉LUM

煎粉果 $32: 咬入去時一口油,跟服務只說, 她立即說換一碟/消單, 態度很好, 要讚!

蝦籽鮮菌柚皮 $38 ﹣ 普通

一桶豆腐花$48: 可以分4碗, 是即整的, 有豆香, 好味!

2010-11-07
45 分鐘 (堂食)
豬腳仔 ﹣ 入味, 肉LUM
2010-10-12 23 瀏覽
晚上同太座兩口子又到了這食肆,是夜因為已經九點後,無須等位即入, 兩個人吃不了多少,只叫了三個菜, 湯是南瓜蟹肉湯,有點似”金必多”湯,都係中式上湯底上加了其他味道, OK吧, 琵琶豆腐則是只有漂亮的外表, 味道偏淡,唯一是獻汁控制得宜,青菜好味炭燒半熟嫩牛肉沙律, 牛肉超好味, 牛味重夠淋身似熟未熟的口感, 有點食緊Rib eye的感覺, 但又係食緊中菜, 只要不介意牛油較勁之外,個沙律汁則有點日式醬汁的”味淋”味道, 都幾複雜的一道菜沙律,不過似乎這個菜不算太”人氣”一年才俾人寫一次,還有如果底底的洋蔥絲換一半做沙律雜菜的話,可以減低洋蔥的辛辣味, 這個牛肉沙律會更平易近人,自己下次有機會人数夠的話一定再Encour
晚上同太座兩口子又到了這食肆,
是夜因為已經九點後,無須等位即入,
兩個人吃不了多少,只叫了三個菜,
湯是南瓜蟹肉湯,有點似”金必多”湯,
都係中式上湯底上加了其他味道, OK吧,
琵琶豆腐則是只有漂亮的外表, 味道偏淡,
唯一是獻汁控制得宜,青菜好味
炭燒半熟嫩牛肉沙律, 牛肉超好味
, 牛味重夠淋身似熟未熟的口感,
不過似乎這個菜不算太”人氣”一年才俾人寫一次,
還有如果底底的洋蔥絲換一半做沙律雜菜的話,
可以減低洋蔥的辛辣味, 這個牛肉沙律會更平易近人,
自己下次有機會人数夠的話一定再Encour
一般
很普通
抱歉,手機係咁上下
2010-09-09
2 分鐘 (堂食)
抱歉,手機係咁上下
2010-09-06 237 瀏覽
星期五walk in,但全滿,唯有留位,今天再來。XO醬鑊仔炒蘿蔔糕 - 辣味恰到好處茄湯鮮竹卷 - 味道鮮甜,值得一推韭王鮮蝦腸粉 - 腸粉勁滑翡翠帶腸粉 - 腸粉勁滑咖喱印度薄餅 - 醬汁一流迷你桶仔飯 - 金銀滑蛋牛肉炒河 - 朋友說大黏,但我覺得伴菜可以,只是沒預計是濕炒
星期五walk in,但全滿,唯有留位,今天再來。

XO醬鑊仔炒蘿蔔糕 -

金銀滑蛋牛肉炒河
2010-09-06
茄湯鮮竹卷
2010-08-23 9 瀏覽
八月花已經唔係第一次去嫁喇!!個度D野食係唔錯既..但係佢地D服務態度就真係好唔得喇!!落order又唔理..掛住傾計唔理d客人...仲有佢地新推出既懷舊灌湯餃真係簡直不知所謂~總知就係難食喇
八月花已經唔係第一次去嫁喇!!
個度D野食係唔錯既..但係佢地D服務態度就真係好唔得喇!!
落order又唔理..掛住傾計唔理d客人...

仲有佢地新推出既懷舊灌湯餃真係簡直不知所謂~
總知就係難食喇
2010-08-20
5 分鐘 (堂食)
2010-07-26 18 瀏覽
最先上就係呢個「湯」,好得意,個個都以為係「茶」做咩要上咁多位茶壺呀?之後就係兩層的點心架,每款食物就得兩件咋!食左個水晶餃,超好食,皮簿足料~第二層係春卷、燕窩蛋白撻同砵仔糕~接住上的係糯米飯,好香好好食~~擔擔麵都好出色!呢個係牛肉heylo無食,不過大家都讚不絕口~最後上半隻脆皮雞,d肉滑到夾唔起!另外仲有一個冬菇炒麵,不過唔記得影相,記得起的時候都已經食晒啦,味道超出色,食不停口!食完休息一回再叫甜品,叫左4位用的豆腐花,一個字:滑~~食物有返咁上下質素,d服務都唔錯,俾$都俾得甘心既。
最先上就係呢個「湯」,好得意,個個都以為係「茶」
2010-07-22
  • 燕窩蛋白撻
2010-05-14 28 瀏覽
早幾日book位, 7點到達唔算太多人,坐於近bar台既半月形既台, 大家都可以close d環境同用具都幾優雅, 坐得幾舒服。椒鹽豆腐前菜, 外脆內軟, 豆腐有盪口的感覺..入口半溶 讚脆皮BB 豬4個人 一人一舊, 肉質偏老, 皮唔夠脆幸好肥肉同瘦肉比例平均炸子雞(半隻)炸得香口 有酒樓水準如果個皮冇咁甩就外觀會好d個人認為炸得好個皮係唔會甩 三蝦菜心煲明明係個經理推介感覺被人呃左咁 勁少蝦, 菜心又幼街市都幾蚊成斤 呢到6x蚊花雕蟹籽蟹肉伊麵個夠真係吸引, 花雕味食唔出個茨好咸 d麵有一夠夠既感覺脆皮牛腩呢個送幾特出 會介紹下,大概都係食開脆皮xx既感覺不過牛腩肉質冇咁實 ,所以會比較有口感同可以夾更多汁係中間如果冇咁油膩就very good如果又一城唔想gathering食Amaroni咁貴轉食中菜, 我相信都係一個傾計既好地方補充,仲可以去樓下cova買個蛋糕慶祝朋友生日tim生日快樂!!多謝 切餅費50大元
早幾日book位, 7點到達唔算太多人,
坐於近bar台既半月形既台, 大家都可以close d
環境同用具都幾優雅, 坐得幾舒服。

椒鹽豆腐
前菜, 外脆內軟, 豆腐有盪口的感覺..
入口半溶 讚
如果個皮冇咁甩就外觀會好d
個人認為炸得好個皮係唔會甩

三蝦菜心煲
明明係個經理推介
感覺被人呃左咁 勁少蝦, 菜心又幼

街市都幾蚊成斤 呢到6x蚊

花雕蟹籽蟹肉[燴]伊麵
個夠真係吸引, 花雕味食唔出
個茨好咸
d麵有一夠夠既感覺

脆皮牛腩

呢個送幾特出 會介紹下,
大概都係食開脆皮xx既感覺
不過牛腩肉質冇咁實 ,所以會比較有口感同可以夾更多汁係中間
如果冇咁油膩就very good

如果又一城唔想gathering食Amaroni咁貴
轉食中菜, 我相信都係一個傾計既好地方
補充,仲可以去樓下cova買個蛋糕慶祝朋友生日tim
生日快樂!!多謝 切餅費50大元

環境 用具優雅
脆皮BB 豬 x 4
三蝦菜心煲 - 太少材料了
椒鹽豆腐,外脆內軟 讚
炸子雞 未算入味
脆皮牛腩 , 估唔到牛腩脆皮左係好吸引!
花雕蟹籽蟹肉[燴]伊麵- 太咸了
咸汁蟹肉
生日快樂 - 切餅 50大元
慶祝紀念
生日
椒鹽豆腐,外脆內軟 讚
脆皮牛腩 , 估唔到牛腩脆皮左係好吸引!
  • 脆皮牛腩
2010-05-09 17 瀏覽
今日母親節, 成家人一齊到九龍塘又一城既八月天食晚飯, 見到個Menu只係得一張紙菜式選擇少之又少, 好多食評見過既菜式都無得叫, 而叫Set的話只有兩個選擇, 一個九佰幾另一個成二千幾蚊, 裏面又無想食既嘢所以只好散叫; 叫了六個餸:即燒原隻脆脆BB豬($208): 隻豬仔好細隻但燒得唔錯, 味道適中, 乳豬醬已塗了落乳豬底而個外皮好脆又唔肥, 幾好食架拔絲咕嚕肉($88): 味道只係一般, 肉既部位唔好, 有好多骨及好瘦, 差過部份酒樓琥珀百合牛柳粒($98): 又另一行貨, 牛柳粒抄得一D都唔香口, 份量仲好少有少少失望...珀綠星班球($208): 呢碟又貴又唔好食, 班肉無味而且抄法一般, 好多酒樓好過佢,失望...太雕玻璃蝦球($38/位): 蝦都算幾彈牙, 整體都算OK鮮菌翡翠苗($75): 都係行貨, 不太差啦黃金帶子抄飯($108): 抄得只係一般, 味道偏淡及多油另外再叫埋甜品桂花蛋散: 有少少桂花味, 但蛋散唔鬆化心太軟: 無食到, 但女友話味道一般啫雪榚楊枝金露: 食落都係一般, 楊枝金露其實都好難整得太差既
叫了六個餸:

太雕玻璃蝦球($38/位): 蝦都算幾彈牙, 整體都算OK
鮮菌翡翠苗($75): 都係行貨, 不太差啦
黃金帶子抄飯($108): 抄得只係一般, 味道偏淡及多油
另外再叫埋甜品
桂花蛋散: 有少少桂花味, 但蛋散唔鬆化
心太軟: 無食到, 但女友話味道一般啫
即燒原隻脆脆BB豬
慶祝紀念
母親節
即燒原隻脆脆BB豬
2010-04-20 47 瀏覽
返工返到傻咗...難得星期日放假暴飲暴食小隊又出動!!之前食唔到佛跳牆今次早一日訂了 蒜片一口牛柳開胃小食,細細粒易入口又唔un,不錯不錯 鹽燒九肚魚哇兩個人食太膩了...不過因為好香口慢慢就吃光,放了一陣子還很脆口呢 脆脆麥皮蝦球比乒乓波還要大粒,入面的蝦很爽口,可是外面給咸蛋黃包着太太太太頂胃了..原鼎佛跳牆注名四人份量的,兩個人有點吃力一大鼎的小飽魚弄得比想像中入味有咬口,yum! 雀籠點心一貫美心的水準有保證最喜歡春卷脆口又煙un♥反而甜點砵仔糕同燕窩蛋撻就麻麻地砵仔糕有椰子味?服務生是見住茶壼吉了很久也裝作看不見=_=「睇我唔到睇我唔到」唉呀*口*''''''AE咭有五折★吸引!折後每人大約$250
返工返到傻咗...
難得星期日放假
暴飲暴食小隊又出動!!

之前食唔到佛跳牆
今次早一日訂了

蒜片一口牛柳
開胃小食,細細粒易入口又唔un,不錯不錯
脆脆麥皮蝦球
原鼎佛跳牆
注名四人份量的,兩個人有點吃力

一大鼎的小飽魚弄得比想像中入味有咬口,yum!
雀籠點心
一貫美心的水準有保證
最喜歡春卷脆口又煙un♥
反而甜點砵仔糕同燕窩蛋撻就麻麻地
砵仔糕有椰子味?

服務生是見住茶壼吉了很久也裝作看不見=_=
「睇我唔到睇我唔到」
唉呀*口*''''''

AE咭有五折★吸引!
折後每人大約$250
脆脆麥皮蝦球!一粒就夠*口*
很爽!可是太咸外層真的太咸了...
原鼎佛跳牆
四人份量密密..
雀籠點心,底層的春卷好味喔★★★★★滿星!
原鼎佛跳牆
四人份量密密..
雀籠點心,底層的春卷好味喔★★★★★滿星!
2010-04-03 16 瀏覽
朋友介紹食晚飯,話有一間中菜廳,唔單只有好嘢食,仲可以慢慢坐,傾下計~~~就去咗又一城勒,至於食咗乜咁正?!有以下呢D值得推介喲:頭盤~BB燒豬~$198很脆,又不太油,至少一人可吃三件呀!茄子~$68份量少,但很適合配白飯咖哩蝦配法包~$108 多D法包更好,不太辣,但很嘢味Q版筒飯~$20+~龍珠烏龍茶~$32最好味係"茶"因為有甘甜味喺口度迴盪咁
就去咗又一城勒,至於食咗乜咁正?!有以下呢D值得推介喲:

頭盤~BB燒豬~$198
很脆,又不太油,至少一人可吃三件呀!

茄子~$68
份量少,但很適合配白飯

咖哩蝦配法包~$108
多D法包更好,不太辣,但很嘢味

Q版筒飯~$20+~龍珠烏龍茶~$32
最好味係"茶"因為有甘甜味喺口度迴盪咁