2019-07-18 214 瀏覽
家姐在將軍澳買了這一間十分出名好吃的八月堂牛角包🥐咁多款中,黑蚊蚊的曜黑胡麻和炙燒明太子牛角包最得我歡心!黑蚊蚊的曜黑胡麻雖然賣相唔吸引,但係咬第一口充滿芝麻嘅香味越食越過癮😍😍😍炙燒明太子牛角包比較有驚喜,估唔到明太子同牛角包可以咁配!家姐買嗰日有買五送一的優惠,除翻開一個十零蚊!都抵食😍
家姐在將軍澳買了這一間十分出名好吃的八月堂牛角包🥐

咁多款中,黑蚊蚊的曜黑胡麻和炙燒明太子牛角包最得我歡心!

炙燒明太子牛角包比較有驚喜,估唔到明太子同牛角包可以咁配!

家姐買嗰日有買五送一的優惠,除翻開一個十零蚊!都抵食😍
2019-07-15 162 瀏覽
八月堂牛角包是個有名的品牌,麵包來說,他的價格是昂貴的。終於等到特價時段,這裏的包買三送一。放工路過,當然要買幾個牛角包回家試試。買了數個款式,但唯一有印象就是明太子牛角包和朱古力牛角包。明太子的鹹香味令我印象深刻,從來沒有想過鹹香味牛角包是如此匹配的,比起用鹹牛肉有過之而無不及。朱古力牛角包是正常不過的配搭,吃起來就是甜品的感覺。值得一讚,雖然是在特價時段買回來,但質素仍然有保證 。
八月堂牛角包是個有名的品牌,麵包來說,他的價格是昂貴的。
朱古力牛角包是正常不過的配搭,吃起來就是甜品的感覺。
值得一讚,雖然是在特價時段買回來,但質素仍然有保證 。
2019-07-11
$50 (宵夜)
牛角包都賣$20???但試過就覺得物有所值了🤩真的很香脆很新鮮,很香奶油味💕還有買五送一優惠呢 (雖然我也不會很常吃,因為真的有點貴😂)-🍫皇家爵士 $18有朱古力脆皮,甜甜的,是穩陣與牛角包好夾之選-🍮焦糖布丁 $23我最喜歡這個💗焦糖布丁很軟滑,奶味很重-🍋雪花檸檬 $18有微酸的檸檬,很清新,但個人不喜歡那些雪花白糖-🌰榛果馬卡龍 $22這個有驚喜!榛果味很香,不會過甜-🌮香蔥味噌 $19鹹鹹的很香蔥味,但我對蔥一般,我娘親很喜歡-炙燒明太子 $18我不喜歡明太子無法評價,就是鹹鹹的,娘親也是很喜歡
🍫皇家爵士 $18
有朱古力脆皮,甜甜的,是穩陣與牛角包好夾之選
🍮焦糖布丁 $23
我最喜歡這個💗焦糖布丁很軟滑,奶味很重
🍋雪花檸檬 $18
有微酸的檸檬,很清新,但個人不喜歡那些雪花白糖
🌰榛果馬卡龍 $22
這個有驚喜!榛果味很香,不會過甜
🌮香蔥味噌 $19
鹹鹹的很香蔥味,但我對蔥一般,我娘親很喜歡
炙燒明太子 $18
我不喜歡明太子無法評價,就是鹹鹹的,娘親也是很喜歡
2019-07-06 135 瀏覽
由台灣過江龍,有「殿堂級牛角包」的美譽,主打蜂巢狀牛角包🥐明明成廿蚊個一啲都唔平但無論咩時候都排晒長龍,仲有好多款,雖然有啲遲不過終於去試啦!至到7月16日仲有買5送1添😍👓杏仁奶油 ⭐️6月新品 (上左)牛角包面頭搽咗杏仁醬,焗完之後變咗金黃色,食落質感有少少遲墨西哥包皮,但佢就面頭多咗杏仁片和糖霜。雖然依個包嘅size比較大,但整體來講個包奶油皮唔算特別酥脆超級好食。評分:7/10👓紫薯芋泥 $20 ⭐️5月新品(上中)薯泥蓉好綿好軟滑,不甜膩,不過芋泥味明顯重啲,紫薯味唔太覺,整體似食緊芋蓉。評分:6.5/10👓榛果馬卡龍 $22(上右)榛果真係大大粒又多,堅果愛好者會鍾意😊包size比較大,飽肚感係會比其他牛角包大🤣評分:6/10👓香蔥味噌 $19(下左)香蔥不嬲都惹味㗎啦,呢個亦唔例外,仲加埋味噌醬👻雖然依個係咸包不過都有少少甜味🤨評分:7/10👓焦糖布甸可頌 $23 ⭐️東港城限定(下中)小編俾佢個gimmick樣呃咗,明明係八月堂咁多款入面最貴嘅一款,但就🤮小編覺得布甸個質感膠膠地有啲奇怪,本身無味但個包面頭灑咗糖粉所以變咗甜甜地,好彩個包入邊有吉士醬都算正常返少少🤨至於焦糖醬
由台灣過江龍,有「殿堂級牛角包」的美譽,主打蜂巢狀牛角包🥐
至到7月16日仲有買5送1添😍

👓杏仁奶油 ⭐️6月新品 (上左)
評分:7/10

👓紫薯芋泥 $20 ⭐️5月新品(上中)
評分:6.5/10

👓榛果馬卡龍 $22(上右)
榛果真係大大粒又多,堅果愛好者會鍾意😊
包size比較大,飽肚感係會比其他牛角包大🤣
評分:6/10

👓香蔥味噌 $19(下左)
評分:7/10

👓焦糖布甸可頌 $23 ⭐️東港城限定(下中)
至於焦糖醬呢?🤔俾個紙盒吸收咗掛
評分:5/10

👓迷戀卡士達 $20(下右)
卡士達即係吉士醬!好香奶油味,口感順滑。
牛角包果然名不虛傳,外酥內軟,好似蜂巢咁有好多層,口感鬆軟得來好有層次👍🏻
雖然呢個組合好似好簡單冇乜特別,不過小編覺得係最好食😀
評分:8/10
2019-07-05 126 瀏覽
又到左麵包時間啦,對住麵包🥐我係抵擋唔到誘惑㗎😈講個秘密你地知,大肥肥👦🏻好多時氹我都係餵我食包🤤之前八月堂人潮洶湧,不過可能而家熱潮過左🤭所以我先去食👻香濃起司🧀️Golden cheese croissant 🥐 $19我將佢叮熱咗30秒🔥所以上面嘅起司🧀️呈現出半溶狀態,佢嘅起司上面仲有少少蔥花,鹹得來又有少少蔥嘅香味,令到成個🥐更加嘢味!🥐嘅質感同味道:🤤牛角包食落去好熱好鬆軟,牛油香味好夠,不過好似每一間嘅牛角包都係咁🤭!食完之後真係覺得罪大惡極☠️💡麵包來講,性價比唔高,不過肚肚就好滿足!👻
之前八月堂人潮洶湧,不過可能而家熱潮過左🤭所以我先去食👻
💡麵包來講,性價比唔高,不過肚肚就好滿足!👻
2019-06-07 246 瀏覽
呢間牛角包甜品嘅鋪頭,係我同事日又講夜又講嘅一間台灣甜品店。我初時覺得好誇張,幾好食都好,應該唔使日講嘢講嘅。今日真係終於食到,我終於明白咗佢。。。真係好好食呀!係超級無敵,天上有地下無嗰種好食!!!我叫咗佢最經典嗰個焦糖布甸牛角包。其實佢本身個牛角包已經好好食,燒得好軟熟,上面淋咗少少糖霜,就咁樣食已經無敵。中間再夾一塊焦糖布甸,有啲似吉士,但係企身少少。唔識點講,食完一個,再想食十個。買五個仲送一個。所有人食完都話好食!唔好諗咁多!買啦!
唔識點講,食完一個,再想食十個。買五個仲送一個。
所有人食完都話好食!唔好諗咁多!買啦!
  • 焦糖布甸牛角包
2019-06-06 138 瀏覽
之前試過買嚟做散水餅~個陣自己都食左一舊紫薯味 覺得食過番尋味因為入面啲紫薯cream好足 會爆曬饀咁 而且又唔會過份甜膩 比較有真紫薯嘅感覺 而牛角包就好脆嘅轉左新工後 主管又請我食一舊 今次揀左皇家爵士 不過因為今次凍左 唔係新鮮出爐 個皮就變得唔好食了 不過朱古力味都做得好好 覺得係一份整得甜而不膩的甜點
之前試過買嚟做散水餅~
個陣自己都食左一舊紫薯味 覺得食過番尋味
2019-06-05 236 瀏覽
成日經過都好想試下依到嘅牛角包咁啱要買散水餅 一下就即刻諗到要買八月堂因為全部都係20蚊左右 仲要又靚又見得人 吾洗又係美心大班東海堂咁嘛仲可以滿足下自己欲望去到個到 有超多選擇 平時朋友話成日都大排長龍 我個日好彩吾洗咁多味 一買買左兩盒仲有優惠卷送!拎到翻公司 自己買多左兩隻味試 分別係紫薯同布丁味紫薯味勁香 一咬落個包皮好酥 好鬆軟得黎外皮係有小脆 食落加埋紫薯味真係有小小甜 但又甜而不膩而布丁就甜啲 不過我覺得同個外皮酥脆配合得都吾錯而其他味道聽同事講翻都吾錯 下次要試下其他先!
成日經過都好想試下依到嘅牛角包
咁啱要買散水餅 一下就即刻諗到要買八月堂
仲可以滿足下自己欲望
咁多味 一買買左兩盒
仲有優惠卷送!
拎到翻公司 自己買多左兩隻味試 分別係紫薯同布丁味
而布丁就甜啲 不過我覺得同個外皮酥脆配合得都吾錯
而其他味道聽同事講翻都吾錯
下次要試下其他先!

2019-06-02 1218 瀏覽
另外開了一間分店的台灣烘焙麵包食店「八月堂」,「八月堂」主打的食品叫做「可頌」,「可頌」其實即是我們平日可惜食過的「牛角包」。「可頌」這稱呼叫法,其實是來自於法語,由法語的讀音直譯過來。不過,可以肯定的是「八月堂」的「牛角包」,因為有了「可頌」這個法國版本的讀音叫法,所以「八月堂」在坑口購物商場「東港城」最初新開分店的時候,是吸引了不少人慕名排隊幫襯。我也曾經在大量食客排隊光顧「八月堂」期間,曾經加入排隊輪候購買「八月堂」「可頌」「牛角包」的人龍行列。直至換了電話和現在的戶口,我再臨「東港城」光顧「八月堂」多一次。結果我第二次光顧「八月堂」,「八月堂」的排隊人龍立刻消失得無影無蹤,我很快就成功購買到「八月堂」製作的小巧精緻「可頌」牛角包食品,唯一買不到的只有限定口味的「黃金塩羅頌」。「黃金塩羅頌」是將軍澳坑口分店「八月堂」的限定口味「可頌」食品,「黃金塩羅頌」是一個金黃色外表,擁有比較大體積,外層味道偏鹹,但是裡面味道偏向比較甜的「可頌」食品。我看見「八月堂」的限定食品「黃金塩羅頌」,因為遇上原材料貨源不足的關係而暫時發售,而被迫把「八月堂」的目標,轉到其他味的「可頌」食品身上。「八月

「八月堂」現場售賣的「可頌」食品,分別有「甜味」跟「鹹味」兩款可頌任食客慢慢去選擇。「八月堂」眾多「可頌」裡面,按道理屬於原始口味的「蜂巢可頌」,是甜味的牛角包。

至於「八月堂」「可頌」食品裡面,價錢最昂貴的口味可頌食品「焦糖布丁可頌」,味道亦跟「蜂巢可頌」一樣,入口味道擁有濃厚的甜味,屬於同一類的「可頌」食品。

所以我率先選擇了「蜂巢可頌」牛角包,加上「焦糖布丁可頌」,成為我在「八月堂」購買的其中兩款甜味牛角包「可頌」食品,再選多,兩款鹹味「可頌」就可以完成「任務」了。

我先講一下,有關「八月堂」的甜味「可頌」,「蜂巢可頌」即是在牛角包的表面上,塗滿甜味的蜜蜂蜜糖。所以「蜂巢可頌」的實際味道,相信大部分讀者看到這裡應該心裡有數,是濃厚的蜂蜜甜味。

另一方面,「蜂巢可頌」除了有來自蜂蜜的濃厚甜味之外,口感亦都頗為新鮮和香脆,但是我在試食「蜂巢可頌」的過程期間,「蜂巢可頌」牛角包的表面酥皮,不會有出現脫落的跡象。

「蜂巢可頌」牛角包裡面的蜂蜜甜味,味道甜美之餘又不會有太過膩,令人會有想一食再食下去,食到自己欲罷不能,直到「可頌」食完為止的衝動。

雖然「蜂巢可頌」以蜂蜜蜜糖作為主要食材,但是「蜂巢可頌」製成品實際上的口感,不會被蜂蜜蜜糖的黏稠性質感,而變得乾燥和膩。「蜂巢可頌」唯一不變的地方,還是蜂蜜蜜糖的甜味而已。

而且我咬下第一口「蜂巢可頌」,「蜂巢可頌」表面呈現蜂巢蜜糖產生的油光滿面,「蜂巢可頌」表面塗滿了來自蜂巢的蜂巢蜜糖,「蜂巢可頌」烘烤完成後,口感變得很香脆。

至於「焦糖布丁可頌」的味道,亦跟「蜂巢可頌」很相似,唯一分別只是「蜂巢可頌」的甜味來自蜂蜜蜜糖,「焦糖布丁可頌」的甜味則來自於,可頌之間夾着的條狀焦糖布丁。
蜂巢可頌

條狀焦糖布丁夾在「風月堂」甜味「焦糖布丁可頌」可頌之間,彷彿有搖搖欲墜快要斷裂掉下來,千鈞一髮似斷未斷的緊急狀態,直至我咬下可頌才告平息。

焦糖布丁裡面的甜味非常之甜,甜得幾乎把可頌原本的甜味都完全凌駕蓋過,相對甜味的焦糖布丁,「焦糖布丁可頌」外面的可頌,甜味反而被焦糖布丁比了下去。

「焦糖布丁」可頌的口感,相對比「焦糖布丁」可頌的味道而言,亦因為可頌表面灑滿了砂糖糖粉,口感香脆程度稍為不及「蜂巢可頌」。

至於「風月堂」其他兩款可頌的味道,因為其他兩款可頌屬於鹹味「可頌」的關係,所以味道沒有「蜂巢可頌」那麼甜,口感也沒有「蜂巢可頌」那麼脆。

「風月堂」兩款鹹味可頌裡面,我個人比較喜歡「灸燒明太子」多一點,因為日式風明太子的濃厚醬油鹹味,把「灸燒明太子」整體味道變得很入味,可頌在放入口之後立刻感受到濃厚醬油鹹鮮味。

而且「灸燒明太子」本來沒有夾着依附其他餡料,主要味道來源的醬油明太子,都混入到「灸燒明太子」可頌麵包裡面,要直到咬了一口之後,才知道明太子原來去了可頌裡面。
焦糖布甸可頌

至於「風月堂」剩下最後一款鹹味可頌麵包食品,「香濃起司」裡面反而沒有像「灸燒明太子」,沒有灌塞任何起司芝士餡料進入可頌麵包裡面。

「香濃起司」實際上的芝士香甜味道,主要被「風月堂」廚房店員,放了在可頌牛角包的表面上。「香濃起司」可頌的實際味道,被放在可頌表面的起司芝士所完全支配着。

起司芝士本身的濃厚鹹甜味道,成為了「香濃起司」可頌實際上的主要味道,味道主要被分布於可頌牛角包的表面之上,味道感覺跟「焦糖布丁可頌」很相似。

不過,論「風月堂」兩款鹹味可頌裡面,我個人比較喜歡「灸燒明太子」可頌裡面的明太子醬油鹹味,多於「香濃起司」可頌表面的起司芝士鹹味多一點。
灸燒明太子

至於「風月堂」兩款甜味可頌裡面,我個人就比較喜歡「焦糖布丁可頌」,反而「風月堂」原味可頌食品,蜂蜜蜜糖可頌「蜂巢可頌」都很甜,但給我感覺沒有「焦糖布丁」可頌那麼強烈。

說到「風月堂」的服務,上次我購買「風月堂」限定的可頌食品「黃金塩羅頌」,「黃金塩羅頌」不單止味道鹹甜兼備,而且有專用紙盒附送。

可惜我第二次上門光顧「風月堂」,「黃金塩羅頌」因為貨源短缺而被迫暫時停售,否則我也很想在這次食評裡面,詳細評價一下「黃金塩羅頌」的實際賣相與味道。

說句比較難聽的評價,「黃金塩羅頌」不單止味道外鹹內甜,甚至「黃金塩羅頌」的實際外貌,其實也都很像一個巨型版本的鮑魚,「黃金塩羅頌」表面的坑紋紋理,實際太像活生生的新鮮鮑魚。
香濃起司

而且「黃金塩羅頌」因為體形相對比較巨大,所以「黃金塩羅頌」的實際售價,也都比其他「風月堂」可頌麵包食品來得昂貴得多,一個「黃金塩羅頌」售價足夠買好幾個「風月堂」可頌食品了。

「黃金塩羅頌」不單止售價比較昂貴,甚至旁邊其他可頌食品,獲得附送擺放在「風月堂」包裝盒裡面。反而我今次購買四個可頌,卻只有兩個紙袋盛載了事。

或者我可能又要,購買多個「風月堂」可頌,才有機會獲得「風月堂」紙盒招呼,我用手提着兩個「風月堂」紙袋坐車返回西貢,過程好不方便。
2019-05-23
5 分鐘 (外賣自取)
蜂巢可頌
焦糖布甸可頌
2019-05-31 118 瀏覽
今日Lunch食得不夠飽,所以去左八月堂買牛角包,原來出左新口味,是紫薯芋泥依舊係買五送一,仲送現金卷$20,下一次可以使用!紫薯芋泥牛角包入口鬆軟,層次分明,芋泥口感濕潤,有微微的芋香味,不甜膩,但味道未算突出,如果芋泥餡可以厚實些香濃些就更好!焦糖布甸可頌( 必食) 我除左鍾意食朱古力可頌之外,另一款一定係焦糖布甸可頌,中間夾住滑嫩的布甸,加埋吉士醬真係好好食!但食完呢個再食紫薯芋泥的話,紫薯芋泥就會變左無咩味,因為一濃一淡的對比實在太強烈!

依舊係買五送一,仲送現金卷$20,下一次可以使用!

紫薯芋泥

焦糖布甸可頌( 必食

2019-05-31
午餐
2019-05-16 158 瀏覽
有朋友推介我去試下食呢間既牛角包🥐所以今日就買佐半打唔同味既黎試試佢白色莊園牛角包上面有塊白朱古力醬,味道偏甜,整體而言冇咩特別皇家爵士朱古力甜中帶點苦,同成個牛角包其實都幾match,可以完美中和番甜度同埋個鹹味焦糖布丁限定口味其中一款,排隊一人只可以買到一個,入面有舊滑捋捋既布丁,口感好特別,布丁甜味淡所以成個牛角包既味道都唔會太甜紅粉戀人食落去第一個感覺覺得個味道都幾似食緊士多啤梨味既pocky,上面有士多啤梨朱古力脆脆再配埋草莓乾令到牛角包既口感好豐富香濃起司牛角包上面加多左塊鹹味芝士,入面都有芝士味,岩晒各位芝士控法式莓果好香紅莓味,味道酸酸甜甜咁,令到個包吾會太甜而且亦都唔會太膩總評:所有牛角包都系今日新鮮出爐,每個都香脆鬆軟而且口味種類繁多,暫時有足足15款既選擇,有甜既又有咸既,而且外表整到咁靚食之前打番個卡就perfect

白色莊園
牛角包上面有塊白朱古力醬,味道偏甜,整體而言冇咩特別

皇家爵士

焦糖布丁

紅粉戀人

香濃起司
牛角包上面加多左塊鹹味芝士,入面都有芝士味,岩晒各位芝士控

法式莓果

2019-05-13
20 分鐘 (外賣自取)
  • 香濃起司
  • 焦糖布丁
2019-05-13 130 瀏覽
都算係新開嘅八月堂間唔中都會有人龍 佢不停會出新嘅款式 所以都成日會試 食過幾次 質素唔係太穩定有時候擺耐左個牛角包就會冇咁脆 但有時又好好食比較推薦嘅係卡士達 皇家爵士 建議大家揀有內餡或者topping 嘅會冇咁單調 個人就麻麻哋鹹嘅款式例如芝士 不過每個人口味都唔同有啲朋友話好食 反而比較多人推薦嘅布丁就有少少失望

反而比較多人推薦嘅布丁就有少少失望

2019-05-02 154 瀏覽
黎東港城行下街先發現開左間牛角包!剛剛歐遊返黎,好掛住d又鬆脆又香牛油味ge Croissants! 🥐 剛剛出爐,d人剛剛開始排隊,我地眼明手快,即刻去排,三、四個人就到我地了食慣蛋撻緊係知最新出爐最正,我地就揀左最新出爐的焦糖布甸味&榛子味拎上手熱辣辣!食落真係外脆內軟,不過唔鬆化!唔似歐洲d牛角包佢係似千層面包咁,係會好飽肚的!榛子好香,不過有d熱氣feel,我覺得焦糖布甸好味d!食完脆皮再有d滑滑的布甸,好夾廿幾蚊一個貴過A1麵包🙈當日做緊買6個,最平果個免費,不過要即食先好食囉

黎東港城行下街先發現開左間牛角包!
剛剛歐遊返黎,
好掛住d又鬆脆又香牛油味ge Croissants! 🥐
剛剛出爐,d人剛剛開始排隊,
我地眼明手快,即刻去排,
三、四個人就到我地了

食慣蛋撻緊係知最新出爐最正,
我地就揀左最新出爐的焦糖布甸味&榛子味

焦糖布甸
榛子

拎上手熱辣辣!

食落真係外脆內軟,不過唔鬆化!
唔似歐洲d牛角包

佢係似千層面包咁,係會好飽肚的!

榛子好香,不過有d熱氣feel,
我覺得焦糖布甸好味d!
食完脆皮再有d滑滑的布甸,好夾

廿幾蚊一個貴過A1麵包🙈
當日做緊買6個,最平果個免費,
不過要即食先好食囉

焦糖布甸
榛子
2019-04-29 156 瀏覽
之前好多人排隊,次次排到都買唔到每人限買一個嘅焦糖布甸可頌熱潮好似有啲減退,所以唔使點排就買到之前叫一個可頌,淨係會俾一個紙袋,但係今次轉咗個紙盒中間滑捋捋嘅條狀布甸捲起好似螺絲粉咁,肉眼見到可頌面頭灑上唔少糖霜一口咬落去,布甸嘅香甜,加上入面有少量吉士,又甜又脆嘅croissant,簡直就係完美嘅配搭食完一個不但只冇罪惡感,仲有種好幸福嘅感覺
之前好多人排隊,次次排到都買唔到每人限買一個嘅焦糖布甸可頌

熱潮好似有啲減退,所以唔使點排就買到

之前叫一個可頌,淨係會俾一個紙袋,但係今次轉咗個紙盒

食完一個不但只冇罪惡感,仲有種好幸福嘅感覺
外賣自取
2019-04-29 109 瀏覽
位於坑口A1東港城出口,很方便的,經過就買個麵包,現在買5送1,所以買6個了,店員態度很親切,加分「雪花檸檬」雖然說是檸檬口味,但是冰糖雪花還是蠻甜的,麵包的確蠻酥香「榛果馬卡龍」味道還算可以,榛果數量蠻大方的,沒有太大的驚喜「香蔥味噌」喜歡吃香蔥的朋友注意,他們香蔥蠻香的,而且搭配中心的味噌醬,開胃「香濃起司」Cheese味道不會太鹹,搭配可頌蠻可口「白色莊園」搭配比較特別,有白朱古力搭上抹茶粉,日本風的可頌,還不錯「焦糖布丁」布丁真的一整條,比較推薦的,冷凍後的口感比較不一樣,熱布丁感覺怪怪總結來說,去過幾遍幾乎都要排隊,還是會繼續光顧,希望再開幾個分店吧。

「香濃起司」Cheese味道不會太鹹,搭配可頌蠻可口

2019-04-01
10 分鐘 (堂食)