2018-05-03 774 瀏覽
灣仔信得過 聽過好幾次食就第一次只叫了一份泡飯 鮮蝦 花甲 只要夠新鮮 2 樣海鮮 已夠撐起個飯湯底好媽媽的感覺 無味精 我知道豬膶同豬手 都係另一主打所以 我決定下次再戰 值得一提,就會呢度服務的確幾好
灣仔信得過 聽過好幾次
食就第一次
只叫了一份泡飯 鮮蝦 花甲
只要夠新鮮 2 樣海鮮 已夠撐起個飯
湯底好媽媽的感覺 無味精
我知道豬膶同豬手 都係另一主打
所以 我決定下次再戰
值得一提,就會呢度服務的確幾好
2018-03-23 934 瀏覽
食材中「🐷」和「澱粉質」永遠係我首選!👍🏻😍「信得過」以「豬雜」出品聞名、豬潤、豬心......冇得輸!是晚私房菜菜單合晒我河車!👍🏻😍是晚好多我的第一次👇🏻👇🏻😋「古法蛋砵」- 食材没有魚腸、竟然有「焗魚腸」風味、男友終於可以嚐到呢道「改頭換面」嘅傳統名菜(佢唔食魚腸)!😋😋👍🏻「雞油花雕蒸龍蝦」- 雞油花雕汁個個都讚不絕口、如果有伊面撈汁仲正!😋👍🏻「萬綠葱中新鮮雞」- 勁多蔥、葱爆得恰到好處葱茸香夾爽、雞夠嫰、正!👍🏻😋是晚大滿足!👍🏻😍😍😍私房菜菜單:1. 發財本地豬手2. 溏心皮蛋酸薑3. 古法蛋砵(豬肚絲、貢丸絲、豬肉絲、魚肉)有驚喜 👍🏻👏🏻👏🏻😘4. 杏汁白肺湯5. 雞油花雕蒸龍蝦(東海年代秘方)6. 蝴蝶腩蘿蔔炆龍躉頭腩7. 心肝寶貝西蘭花(新鮮豬心、帶子)8. 避風塘海中蝦9. 豬油渣炒芥蘭10. 咸菜炒豬仔豬雜11. 萬綠葱中新鮮雞12. 生炒糯米飯13. 紅豆沙湯圓 😋😋😋
食材中「🐷」和「澱粉質」永遠係我首選!👍🏻😍
是晚好多我的第一次👇🏻👇🏻😋
是晚大滿足!👍🏻😍😍😍
私房菜菜單:
1. 發財本地豬手
2. 溏心皮蛋酸薑
3. 古法蛋砵
(豬肚絲、貢丸絲、豬肉絲、魚肉)有驚喜 👍🏻👏🏻👏🏻😘
4. 杏汁白肺湯
5. 雞油花雕蒸龍蝦(東海年代秘方)
6. 蝴蝶腩蘿蔔炆龍躉頭腩
7. 心肝寶貝西蘭花
(新鮮豬心、帶子)
8. 避風塘海中蝦
9. 豬油渣炒芥蘭
10. 咸菜炒豬仔豬雜
11. 萬綠葱中新鮮雞
12. 生炒糯米飯
13. 紅豆沙湯圓
😋😋😋
2018-01-21 1104 瀏覽
兩口子又唔想食太多,就行咗去呢度飲杏汁豬肺湯。以上就係當日點嘅食品,唔好以為小,其實都叫多!杏汁白肺湯,依舊保持水準,夠杏夠膠又夠濃。而烏冬就另外跟上湯上,烏冬又滑又彈,上湯亦飲得出係無味精。咸菜炒豬雜,一上枱時真係嘩咗一聲,真係好大碟,睇落兩個人食得落一半已經極限。頭啖夾件豬潤一試,豬潤炒到剛剛好,唔會過韌又唔太生,應有嘅鮮味同咸菜撈埋一齊,正。其他豬雜,蝴蝶腩,脆肉都好好味,諗住食唔曬嘅一碟炒豬雜結果一掃而空。埋單再送張杏汁白肺湯買一送一贈卷,咁無理由唔番轉頭!
兩口子又唔想食太多,就行咗去呢度飲杏汁豬肺湯。

以上就係當日點嘅食品,唔好以為小,其實都叫多!

杏汁白肺湯,依舊保持水準,夠杏夠膠又夠濃。
而烏冬就另外跟上湯上,烏冬又滑又彈,上湯亦飲得出係無味精。

埋單再送張杏汁白肺湯買一送一贈卷,咁無理由唔番轉頭!
  • 杏汁豬肺湯
  • 咸菜炒豬雜
2018-01-04 1013 瀏覽
行完冬日購物節 大作戰之後 好攰就諗住系灣仔搵間餐廳抖下食晚飯老媽子話不如食下信得過啦 好出名嫁 仲拎米芝蓮車胎獎嫁 聽到我心心眼!環境同一般茶餐廳差不多 攰到唔想諗食咩好👉🏽👈🏽問佢地有咩推介啦!杏汁豬肺湯 $42唔系平嫁 都唔大碗 不過見佢sell無味精就try try lah! 杏味幾香 豬肺都好食上湯芥蘭 Well 無咩特別咸菜炒豬什 $145有d驚喜! 好match 😋😋😋豬什新鮮 有d客家菜風味 唔錯!!白胡椒水晶豬手 $60我自己覺得ok lah ...但老媽子就讚不絕口話好淋 幾好食雖然sell無味精 但系食飽之後都幾頸渴 唔知點解🤷🏻‍♀️

環境同一般茶餐廳差不多

攰到唔想諗食咩好👉🏽👈🏽問佢地有咩推介啦!

杏汁豬肺湯 $42

上湯芥蘭
Well 無咩特別

咸菜炒豬什 $145
有d驚喜! 好match 😋😋😋
豬什新鮮 有d客家菜風味 唔錯!!

白胡椒水晶豬手 $60
我自己覺得ok lah ...但老媽子就讚不絕口
話好淋 幾好食

朋友買了hktv mall 的團購套票, 想和同事吃午飯 ,買了之後。。。才發覺原來下午兩時後才可以使用 ,所以便低價讓了給我。就是因為這樣,我才知道有這家店的存在。 那天約了同學一同來吃 , 團購套餐裏面 : 有粉麵、淥菜和豬潤 、還有一碗招牌白肺湯。眾多美食之中我最深刻印象的就是黃沙豬潤。 這個豬潤和我在第二度食的不同, 咬落去是好像吃流沙包的流沙 一樣, 皮脆肉嫩, 咬開豬潤脆脆的外皮, 裏面竟然像流心一樣 軟滑起沙。嘩! 我從來未吃過那麼好吃的豬潤!!! 轉瞬間,眾多豬潤bb 就被我們一掃而空, 吃下肚子去了。後記 : 餐廳位於一條橫街裏。。。 謝斐道的人流很少, 靠這麼少的街客也可以 屹立多年而不倒 ,一定有他的過人之處。 要向他多多 偷師 ,學習 。。。

後記 : 餐廳位於一條橫街裏。。。
謝斐道的人流很少, 靠這麼少的街客也可以 屹立多年而不倒 ,一定有他的過人之處。 要向他多多 偷師 ,學習 [商戰之道]。。。
用餐優惠
團購
  • 黃沙豬潤
  • 杏汁白肺湯
2017-11-04 1636 瀏覽
與男朋友即興的約會,由銅鑼灣向灣仔閒逛。是晚不想吃太貴亦不想吃太飽,在這基礎下很快便淘汰了大部分餐廳。經過信得過,除了符合我們要求,亦標榜無味精又有靚湯,試試吧!*杏汁白肺湯*杏汁味,有;白肺,三小件;食後感,不錯,不過有點咸;加7蚊,可有麵底。*鮮元貝雲吞湯+7蚊新竹米粉*雞湯底,較淡;雲吞,五至六粒,有元貝味,略欠口感;食後感,一般。*服務*很好。侍應姐姐聽見我們想轉枱便立即示意我們不要動!跟手二話不說地拿出遙控,把空調較細!*總結*有一點家的味道。

*杏汁白肺湯*
杏汁味,有;
白肺,三小件;
食後感,不錯,不過有點咸;
加7蚊,可有麵底。

*鮮元貝雲吞湯+7蚊新竹米粉*
雞湯底,較淡;
雲吞,五至六粒,有元貝味,略欠口感;
食後感,一般。
元貝雲吞湯米粉

*服務*

*總結*
有一點家的味道。

2017-11-03
2017-10-02 1666 瀏覽
花膠杏汁白肺湯配火曈老雞濃湯米粉- 白肺湯清潤微稠不膩,杏汁味淡淡滲出- 花膠及豬肺皆稔滑- 雞湯香濃薄身帶微微煙燻味,不膩- 新竹米粉幼細,吸湯佳,但在我而言太多,吃不完
花膠杏汁白肺湯配火曈老雞濃湯米粉

- 白肺湯清潤微稠不膩,杏汁味淡淡滲出
- 花膠及豬肺皆稔滑
- 雞湯香濃薄身帶微微煙燻味,不膩
- 新竹米粉幼細,吸湯佳,但在我而言太多,吃不完
2017-10-01
2017-09-24 7443 瀏覽
不久前在Facebook上集思廣益,四處收風,以求一嚐美味杏汁白肺湯 由實惠街坊到貴價高級,任君選擇,整理過後成為了杏汁湯品資料庫 與朋友約了又約的食聚終於塵埃落定,不如就在資料庫中擇其一,試試水溫 考慮到時間及地點,由屬意食府轉場至此,希望踏出店門時可以說一句「信得過」 杏汁白肺湯 $40雖然談不上濃郁細潤,但不得否認當中所滲的杏香 湯品不膩,甚少浮油,味亦不過鹹,中規中矩,無喜,不過也無驚 沒有大堆頭的湯料,但兩三件肺件絕不走數,軟腍嫩滑,不帶半點腥臊 稱雲南米線為超值選實在當之無愧,只需加$6就有一大碗連湯米線另上 米線煮至軟熟之時保有幾分彈牙嚼感,條條分明,不會有粉爛黏糊的問題 並非無味煮麵水,以鹹香雞湯相伴,沒有過量油脂浮面或附於米線上,添味不膩 爽脆豬腰仔 $80(白灼) $85(加辣)一碟約有七件,物如其名,嫩滑爽脆 眾所周知,豬腰不是腰部肉件,而是豬的腎臟,幸好,成品不腥無膻更帶甜 若嫌淨食味太清淡,加蘸辣醬又何妨?不過這一沾,倒叫人想來碗白飯相配了

湯品不膩,甚少浮油,味亦不過鹹,中規中矩,無喜,不過也無驚

2017-09-13 1458 瀏覽
之前食過好多次都都係咁叫都無事今日講明下午茶杏汁白豬湯米熱菊花薑蜜食完問佢郊外油菜未到油菜無得選擇都要叫否則收正價$63可能我無講信得過休閒五個密碼講都嘥氣當比乞兒唔怪得無人去恭喜發財賺多$25
之前食過好多次都都係咁叫都無事
講都嘥氣當比乞兒唔怪得無人去
恭喜發財賺多$25

下午茶走菜
2017-08-26 1281 瀏覽
名乎其實既老火湯 絕無味精😼👍🏼用雞煲,但可以見到碗湯冇油咁滯!當時餐廳下午茶冇乜人,落單5分鐘左右就黎左,豬潤大大塊,我諗有4-5舊,冇用粉整 食落去真係原汁原味!👏🏻吾似平時係粥鋪個d豬潤發到咬吾到😵另外湯品+$7可以配米線/米粉/出前一丁埋單既時候店員好有禮貌講歡送!☺️一定會返轉頭再食!可能試湯泡飯😋*$2茶水(每位
名乎其實既老火湯 絕無味精😼👍🏼
雞煲,但可以見到碗湯冇油咁滯!
*$2茶水(每位
時菜(白菜仔)豬潤湯
時菜(白菜仔)豬潤湯
2017-08-17 4701 瀏覽
最近失眠加劇,懂得是時候滋潤一下的重要性。想喝湯,又要吃得飽,除了炮台山的某家高湯米線外,筆者喜歡光顧位於灣仔的信德過,多年光顧,水準依舊。認識信得過,是因為當年店家主打用年幼的乳豬內臟入撰,低脂有營養而光顧。其中,以杏汁白肺湯最為特別。由於做法繁複需時,單是將白肺乾炒擠出水分便需時,還要加上老雞赤肉同熬4-5小時至出味,才混入杏汁打爛,所以坊間較為少見。即使有供應,湯頭多半偏油,不像用乳豬豬肺所作的,脂肪少,油膩度去了一大半。信得過的杏汁白肺湯,還可加配米線(+$7)或烏冬。一湯一粉,女孩子基本上足夠一餐了。筆者和友人則喜歡多點一道小菜佐麵,就是想豐富一些。所以,點了一份口水雞($55),辣分開上,便不用怕太辣。口水雞的麻辣程度非常高,筆者吃辣能力不算太差,但沾了一點辣油,舌頭便立即發麻。雞肉慢烚過後,店會輕輕翻熬再上碟。肉質結實而多汁,而且雞件斬得好,不會被碎骨所刺到。杏汁白肺湯味道非常濃郁,主要是借著雞骨和火腿的湯底味道。白肺的甜亦滲進湯中,鮮甜得很!配米線是筆者的慣常做法,大家也可試試。晚上來到信得過,人流還是挺多的,8時多便滿座。另外一提,餐廳只收現金!是日認了帶現金的筆者得

白肺湯米線
口水雞

杏汁白肺湯
晚上來到信得過,人流還是挺多的,8時多便滿座。另外一提,餐廳只收現金!是日認了帶現金的筆者得到兩條街以內的櫃員機提款結帳。信得過的菜式健康,而且價錢公道,而且姐姐都十分親切健談。強烈推介給大家!
2017-08-11
白肺湯米線
口水雞
2017-07-03 1257 瀏覽
灣仔lunch time 真係有好多選擇。之前試完靠得住,今日來到試信得過。😘👍🏻😜聽說餐廳只賣豬和魚,沒賣牛肉。未入到舖頭,已經睇到好多關於餐廳的報導。最出名的就是杏汁白肺湯。Set lunch 選擇好多,有客飯,湯飯,湯麵,任君選擇。為食妹是為了杏汁白肺湯而來,於是點了石斑魚飯,跟湯。同事們點了湯飯,補補血的豬潤麵。魚味道一般,很大雪味。豬肺湯不用自己煲,不能要求太多。😔😌😌不過同事對豬潤麵是大讚的!說大件夾抵食!最後值得一讚是,服務非常親切!🎈

最後值得一讚是,服務非常親切!🎈
2017-07-03
2017-05-23 973 瀏覽
中午與女友吃得太飽,我們兩個都飽到上心口,我於是提議晚上到信得過用膳,簡單喝個湯和吃點東西。我們點了杏汁白肺湯和鮮元貝雲吞湯米粉。白肺湯鮮甜好喝,十分足料,白肺也很好吃。雲吞米粉也挺不錯,鮮味十足。這餐簡單好吃,下次來嘗試一下其他美食。

我們點了杏汁白肺湯和鮮元貝雲吞湯米粉。

2017-04-16 1139 瀏覽
lunch套餐 $78 有三款小菜選擇,蒸鯇魚,三杯雞或土魷蒸肉餅,我食左三杯雞,味道有驚喜,好正湯,豬肺湯或菜膽雞湯可供選擇 (店員叫我地簡豬肺湯,因雞湯即係味精湯)店既主打係豬肺湯,杏汁太濃,飲唔到其他味,有小小失望,一碗都有好多豬肺,雖然同想像中有出入,都算不過不失 除左白飯,可以簡米粉,米線,公仔麵灣仔茶餐廳食lunch一般$60有找,$78略偏貴,不過小菜味道搭救,豬肺湯好飲過茶記d例湯多多聲,舖面都好乾淨,多人食可以訂枱,唔錯既選擇
lunch套餐 $78

除左白飯
,可以簡米粉,米線,公仔麵

三杯雞
2017-04-12
三杯雞
  • 杏汁豬肺湯
2017-03-18 1134 瀏覽
是日下午在灣仔演藝學院(APA)約了朋友看話劇排練。APA的外圍食肆選擇不多,故在灣仔中心或近碼頭的一帶覓食。由於天氣較為乾燥,所以選擇食肆亦以健康為優先考慮的條件。信得過位於銅鑼灣和灣仔交界的不顯眼位置,地理不算十分方便,但依著天樂里為定點,不難找到。這裡供應的午餐($68)選擇有數款不同的小菜配湯、米線/飯。雖話是湯,但供應是平日份量和味道一樣的招肺杏汁白肺湯!較固定的款式有招牌怪味雞--慢火烚的嫩雞配以調製過的麻辣油!先談談雞的味道,肉味相當濃。雖然肉不是偏嫩,勝在吃到肉的質感和原汁原味。蘸了辣油後,味道完全改變!少少辣油已經辣得緊要,但麻辣得惹味!推薦指數:4/5至於白肺湯像是以乳豬肺,加以老雞、瘦肉熬製,打以龍皇杏成白湯!雞湯味道在這裡相當顯注,加以豬肺和龍皇杏的獨有甜味,實在美味!而且相當潤肺,健康有益又味美的高級湯品!推薦指數:5/5怪味雞和白肺湯配以少少上湯浸著的米線來吃,簡單美味。不過,嗜辣油的我,有點自打嘴巴地說清淡!哈,怎樣也好,這裡美味的湯品僅得推薦給大家。而且,店家服務親切友善,推介大家再來試試!

米線午餐
怪味雞
杏汁白肺湯
怪味雞和白肺湯配以少少上湯浸著的米線來吃,簡單美味。

2017-02-13
米線午餐