2008-03-21 25 瀏覽
今日和男朋友來了這兒好多人,坐得好迫椰汁西米露..同埋紅豆糕都冇乜特別
今日和男朋友來了這兒
好多人,坐得好迫
椰汁西米露..同埋紅豆糕都冇乜特別
2008-03-17 6 瀏覽
食過好多次...次次都係同男朋友嚟食...次次都例牌:辣魚旦, 芝士腸, 雞翼尖同鮮什果粉,,,老實講, 食得呢d野, 唔去b仔都唔知有邊到食好...又無話有咩好食到令你會再去, 只不過係習慣
食過好多次...次次都係同男朋友嚟食...次次都例牌:
2008-03-09 35 瀏覽
三月八日做完正經野,順便逛下元朗兼食糖水。約下午五時到,超過95%滿、好旺。味道、抵食度:叫左碗凍的綠豆沙加湯丸(黑芝麻餡)$19。湯丸有四粒,比石磨坊多一粒;湯丸唔黏牙兼甜度適中,但每粒的餡很少,比石磨坊的少一半以上。綠豆沙尚可,質感良好,比發記好食好多,但同大良八記比又差少少。睇過menu,食品價格便宜。服務:唔敢講d staff係咪外傭/黑工(但有此想法),但她們講的廣東話著實使我聽得吃力;無笑容,但快手快腳。環境、乾淨度:欠佳。屈屈質質。地下有若干污漬,少少垃圾。佢d檯椅多年來均擺到好出,令我疑惑元朗食環署是否地方性欠缺人手。唔會專程再黎食甜品,有機會至多試下腸粉。

唔會專程再黎食甜品,有機會至多試下腸粉。
2008-03-04 13 瀏覽
arm arm先食完返黎..得2個人食..叫左B仔涼粉..好大個..食唔曬..唔係好特別..有生果同涼粉囉..都ok既..
arm arm先食完返黎..
得2個人食..
叫左B仔涼粉..
好大個..食唔曬..
唔係好特別..
有生果同涼粉囉..
都ok既..
B仔涼粉
2008-01-30 14 瀏覽
間間B仔都有好多印傭唔知點解次次去都好心UP硬係覺得佢地比人剝削工錢.....5蚊腸粉5蚊魚蛋只有呢種大小的魚蛋才好吃!細細粒唔稔唔實真係好味腸粉又勁正滑溜又熱甜品就貴左D lor我覺得雖然芒果糯米糍卷真係超級超級好食芒果好新鮮的不過呢d冇成本既食物廿幾三十蚊覺得唔係好抵
間間B仔都有好多印傭
唔知點解次次去都好心UP
硬係覺得佢地比人剝削工錢.....

5蚊腸粉5蚊魚蛋

只有呢種大小的魚蛋才好吃!
細細粒

芒果好新鮮的
不過呢d冇成本既食物
廿幾三十蚊覺得唔係好抵
2008-01-28 8 瀏覽
天氣凍凍地, 走入去食一碗熱的椰汁芋頭西米露呢個係我之前去B仔既主力甜品以前賣$10, 而家賣$11但尋日個碗, 超唔掂呀芋頭無乜煲過, 仲係硬的西米唔係一齊煲的, 係另外加上去的(或者只係煲左一陣), 所以, 西米好多都仲係痴埋一大舊的, 認真無誠意幸好B仔涼粉既份量無縮到水
天氣凍凍地, 走入去食一碗熱的椰汁芋頭西米露
呢個係我之前去B仔既主力甜品
以前賣$10, 而家賣$11

但尋日個碗, 超唔掂呀
芋頭無乜煲過, 仲係硬的

幸好B仔涼粉既份量無縮到水
2008-01-23 24 瀏覽
每次去親B仔, 一坐底就指定動作"B仔涼粉, 腸粉魚蛋豬皮雞翼尖呀, 唔該".我次次都係為o左腸粉而來, 其他對於我黎講已經唔重要喇.腸粉- 超級非常正, 有種講唔出點解佢會咁好食, 次次都令我瘋癲起來.魚蛋- 最好味o個隻size, 細細粒o個隻呢....豬皮- ok啦.雞翼尖, 好辣呀, 食o左1隻已經頂唔順.B仔涼粉- ok啦.

我次次都係為o左腸粉而來, 其他對於我黎講已經唔重要喇.

魚蛋- 最好味o個隻size, 細細粒o個隻呢....
豬皮- ok啦.
雞翼尖, 好辣呀, 食o左1隻已經頂唔順.
B仔涼粉- ok啦.
1K
2008-01-21 36 瀏覽
BBQ過後朋友要求食糖水,呢間大家都未試過,又見有2個鋪位兼多人,試下無妨吖1)喳咋~實在太多料啦,見到都唔想繼續食,食咗半碗就己經放棄咗,而剩底既半碗全部都係料,大家見到都嘩嘩聲2)涼粉類~朋友2人都話涼粉太過大粒,我見佢哋食到半碗都放棄咗3)士多啤利版既楊枝甘露(唔記得個名)~朋友話士多啤利好酸,但讚新鮮配搭

2008-01-14 22 瀏覽
朋友住YOHO TOWN,前排GATHERING,反正黎開呢邊,唔差在食埋個涼粉先啦!B記其實食左好多次,而次次都淨係食涼粉,不過次次都唔夠人比我食個B仔涼粉,嘩哈哈!今次終於夠喇,可以開餐啦!!!一上木台,我地好興奮,望到口水都流埋,大家一齊開波,食落有D生果唔係咁新鮮,不過大部份都好正既,仲有大樹菠蘿,雖然唔係我至愛,但個個都食得咀LAMLAM!食物質素唔差,水準以上,不過希望生果可以再新鮮D;服務方面就麻麻,要叫幾次呀姐先聽到會再黎,下次試埋B仔船喇!
會再黎,下次試埋B仔船喇!
2007-12-26 6 瀏覽
每次黎呢到都唔係為着佢0既甜品或糖水... 而係佢0的街頭小食~ 其實0的魚蛋細細粒又唔係特別超級好味,但次次叫晒蘿蔔,豬皮,腸粉,魚蛋一齊食..兩大碟..勁多汁同醬..撈埋一齊食真係特別好味.. 今次另外叫左碗蕃薯糖水..好好好多蕃薯..都唔錯。
每次黎呢到都唔係為着佢0既甜品糖水... 而係佢0的街頭小食~ 其實0的魚蛋細細粒又唔係特別超級好味,但次次叫晒蘿蔔,豬皮,腸粉,魚蛋一齊食..兩大碟..勁多汁同醬..撈埋一齊食真係特別好味..

今次另外叫左碗蕃薯糖水..好好好多蕃薯..都唔錯。
2K
2007-12-26 14 瀏覽
Christmas day 去洪水橋family gathering, 當親戚們0係屋企興高采烈地「耍樂」0既時候, 我同S 兩個「新界區路盲」就「鼠」了出市中心行0下, 誤打誤撞竟然0黎到「大坑渠」, 仲見到「B 仔涼粉」, 貪過癮0黎食個tea. 見傳說中的B 仔涼粉成50 幾蚊一份, 兩個人食tea 份量0黎講亦似乎大得太驚人, 結果只叫了隻B 仔船($32) share; 見隔0黎檯d 腸粉好似好靚, 又叫碟($5) 試試.腸粉先0黎, 份量澎湃, 質感好滑溜, 腸粉皮厚度適中, 有咬口得0黎又唔會硬, 撈埋大量甜醬, 麻醬同芝麻, 又幾好食, 比起平日0係港島/九龍區街邊食到的好食得多! 一大碟仲要只售$5, 好抵!B 仔船其實即香蕉船, 面頭一大scoop 0云呢拿雪糕, 底部就全部都係生果... 0云呢拿雪糕唔滑, 不過味道幾好, 好香, S 仲話令佢諗起童年時代食0個d 0云呢拿雪糕0既味道; 生果就一般, 以香蕉, 罐頭桃同蜜瓜最好食, 又甜又多汁, 而最難食就係d 椰果, 甜到甩牙!我0地坐室外街邊位, 環境同衛生預0左唔好, 不過是但啦; 招呼無乜特別, 好在

我0地坐室外街邊位, 環境同衛生預0左唔好, 不過是但啦; 招呼無乜特別, 好在唔差的.

山長水遠入到0黎, 叫做0黎過咁啦... 無食佢的招牌B 仔涼粉, 我都唔敢講太多.
2007-12-05 11 瀏覽
一聽到B仔涼粉,不期然會有一種興奮既感覺。由細到大都被身邊既人渲染到B仔涼粉有幾好食、要專登入元朗食,適逄今日地理班去有機農場進行戶外考察,順路就有機會黎試下馳名既B仔涼粉啦。十個人,拍埋兩張木台。先叫左個B仔涼粉同B仔船。B仔涼粉上木台時即嘩聲四起,好似發現新大陸咁,生果既種類好多,有木瓜、西瓜、蜜瓜、龍眼、蜜桃等,特別既有大樹波蘿。店員細心咁比左十隻碗。分發後,加點花奶,就開始征服呢盤「巨物」。試著試著,發覺生果並沒甚麼特別,比我既感覺只係份量多,而且有部份生果唔夠新鮮,缺乏生果既鮮甜味;可讚既係有椰果同涼粉,令整體口感更豐富。而B仔船都無乜兩樣,比前者多左香蕉同雲呢拿雪糕,對我而言仍缺乏新鮮感。之後再叫益力多蒟蒻同魚蛋。幾欣賞益力多蒟蒻,蒟蒻混入雜果,顏色幾靚,而入口好smooth,餅底用cheese整,幾香。而魚蛋有辣有唔辣,我就試左辣既。魚蛋唔彈牙,得個辣字,全無魚味,不過幾香口。服務一般,有好幾次想叫侍應都冇人應,環境普通啦,水渠無乜料到,所以冇臭味。終於有機會試到呢間咁出名既甜品店。抵食係幾抵食既,不過要我呢d九龍人專程入黎食就唔會啦,希望下次有機會再黎既有改善啦。p.s

p.s.徐仔細心咁買左蒸餾水比我地,而自己就買左罐啤酒。食糖水都飲啤酒,真係服左你囉!
B仔涼粉
B仔船
益力多蒟蒻
2007-11-25 2 瀏覽
芒果涼粉既芒果正~ 唔酸不過龍眼涼粉用罐頭龍眼就麻麻
芒果涼粉既芒果正~ 唔酸

不過龍眼涼粉用罐頭龍眼就麻麻
2007-10-25 15 瀏覽
叫左密瓜冰沙+ 士多啤梨冰沙+ 芒果腸粉因為like 密瓜....所以好正但係對士多啤梨不嬲都冇咩好感...所以....芒果腸粉都好正....好滑....同埋舊芒果都好好味~~!!!不過就好似唔係咁抵....貴左少少
叫左密瓜冰沙+ 士多啤梨冰沙+ 芒果腸粉
因為like 密瓜....所以好正
但係對士多啤梨不嬲都冇咩好感...所以....
芒果腸粉都好正....好滑....
同埋舊芒果都好好味~~!!!

不過就好似唔係咁抵....貴左少少
(非會員)
2007-10-08 12 瀏覽
唔知點解d朋友係要食完飯去食糖水咁就又黎食多次,環境一樣係無改善今次係坐樓上位,條樓梯又斜又滑,隨時pk一碗糖水等於一個午餐的價錢,好難揀得落手一個湯丸紅豆沙十幾蚊,楊枝甘露廿幾係去呢度之前間酒樓的楊枝甘露都只係十二蚊,環境服務好得多B仔咁既環境咁既服務咁既食物賣咁既價錢真係奇蹟
唔知點解d朋友係要食完飯去食糖水
咁就又黎食多次,環境一樣係無改善
今次係坐樓上位,條樓梯又斜又滑,隨時pk
一碗糖水等於一個午餐的價錢,好難揀得落手
一個湯丸紅豆沙十幾蚊,楊枝甘露廿幾
係去呢度之前間酒樓的楊枝甘露都只係十二蚊,環境服務好得多
B仔咁既環境咁既服務咁既食物賣咁既價錢真係奇蹟