2011-05-27 48 瀏覽
上星期四晚同朋友在附近食完飯, 想食一D傳統的糖水, 我特就THINK 到這小店, 朋友叫了番薯糖水, 我就叫了意米白果腐足! 有點DISAPPOINTED, 因只是水汪汪, 沒有腐足味, 白果細到同D意米SIZE一樣, 唯一係D意米好好味!朋友的番薯糖水沒有特別, 只是一般貨仔!!
上星期四晚同朋友在附近食完飯
, 唯一係D意米好好味
!
朋友的番薯糖水沒有特別, 只是一般貨仔!!
2011-05-19
2011-03-24 35 瀏覽
上次同大王太飽冇食到既”蕃薯糖水”,終於係同張大俠打完個靚邊爐後再次黎到現場。9點幾已經坐滿,要等一陣先有位。坐低就叫咗望穿秋水既”蕃薯糖水”,杏仁糊同芝麻湯丸。蕃薯糖水: 一字記之辣! 糖水充滿薑味,連大王咁夠薑都話太辣,真係驅風最啱!!!杏仁糊: 好味, 係唔夠凍啫(雖然個伙計晨早講咗!!!!)芝麻湯丸: 呢個出色﹐皮薄但又”煙Un”﹐食多幾粒都唔會飽﹐個芝麻餡又好味!!!正!!!!!下次再食過!!!!!!

杏仁糊
杏仁糊: 好味, 係唔夠凍啫(雖然個伙計晨早講咗!!!!)
芝麻湯丸

下次再食過!!!!!!
2011-03-23
10 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)
杏仁糊
2011-03-03 11 瀏覽
芝麻糊十分好食,次次都要食。芝麻糊好細緻、好滑,無不勻的情況。初初坐街食有時著套裝都有不便,但其他地方找不到這美味,現在都好習慣。食完芝麻糊加叫湯圓。其實我亦很喜歡他們的湯圓,湯圓不花巧,大大隻,好實在。薑水底夠辣,好暖身。而且不貴。食這一黑一白,好滿足。
食這一黑一白,好滿足。
2011-03-02
  • 芝麻糊
2011-02-09 16 瀏覽
天氣凍 趁行年宵前黎食一碗暖笠笠湯圓當晚人客好多 店外既位都全滿不過咁岩有一台人走 : D朋友推介呢度既薑糖水好好飲於是每人order一碗寧波湯圓一共有成8粒都係$12湯圓算okay ,無想像中既流沙效果皮未算勁簿 餡料係黑芝麻 都幾香口不過重點都係薑水底香到不得了 食落口仲有辣辣地感覺經過食道 直達胃部 實在太真材實料冬天食完包暖!抵食之選 !
天氣凍 趁行年宵前黎食一碗暖笠笠湯圓
當晚人客好多 店外既位都全滿
不過咁岩有一台人走 : D

朋友推介呢度既薑糖水好好飲
於是每人order一碗寧波湯圓

一共有成8粒都係$12
湯圓算okay ,無想像中既流沙效果
皮未算勁簿 餡料係黑芝麻 都幾香口

不過重點都係薑水底
香到不得了 食落口仲有辣辣地感覺
經過食道 直達胃部 實在太真材實料
冬天食完包暖!

抵食之選 !
2011-02-02
2011-01-12 12 瀏覽
今天食完午飯,見佳佳得一個客,唔洗好似夜晚同幾十個人迫,就即刻坐低食個甜品。佳佳的湯丸,軟綿綿,又有少少彈牙,芝麻又香,一流!在十一、二度的天氣下,加上特濃的薑湯,感覺真係無得頂!一碗有八粒湯丸,而且價錢仲係12元,超值之選!

佳佳的湯丸,軟綿綿,又有少少彈牙,芝麻又香,一流!

在十一、二度的天氣下,加上特濃的薑湯,感覺真係無得頂!

一碗有八粒湯丸,而且價錢仲係12元,超值之選!
2011-01-11
  • 寧波湯圓
吃罷UCC的聖誕晚餐後, 我倆去了旺角買些東西, 之後轉到佐敦, 為的是一碗芝麻糊及一碗蕃薯糖水, 目的地就是非常出名的佳佳糖水店.認識這兒, 始於夏天時份某飲食雜誌的介紹, 知道這裏的中式糖水非常之了得, 尤其是蕃薯糖水, 出名薑味夠濃, 但在夏天食實在有點不太合適, 所以沒有馬上去試. 聖誕夜當晚, 只有十度左右, 我知道是一試它的時候了, 於是專程到佐敦去吃.去到時已經是九點幾了, 正正是食糖水的時間, 只見在店子的前面甚至附近, 已經開了十多張枱子了, 我們剛到時, 幸好正正有人離開, 所以我們非常好彩地不用等位, 點了蕃薯糖水及芝麻糊.先說芝麻糊, 一放下來, 就知是真材實料所製, 因為顏色上跟一般只是開粉溝出來的完全是不同. 而且不稀身, 杰度剛好, 沒有偷工減料. 一啖試後, 即感覺到香香的芝麻味, 這兒的芝麻糊, 可以說是我食過當中排行第二位, 但跟綠林的極品芝麻糊比較起來, 這兒的香味仍有所不及, 不過已經非常難得了.之後當然是主角蕃薯糖水了, 一放下來, 還沒有吃, 已經聞到那強烈攻鼻的薑味, 老婆先吃了一啖, 嘩! 簡直是攻喉. 初次食真的不習慣, 雖然之前已經知

, 點了蕃薯糖水及芝麻糊.

, 老婆先吃了一啖, 嘩! 簡直是攻喉
. 初次食真的不習慣, 雖然之前已經知道它的厲害, 但沒有想到真的辣到這種境界, 一吃之下有些不慣, 但吃多幾啖, 當慢慢適應後, 就會覺得好好味, 更重要的是慢慢地身體的溫度開始上升, 寒意竟然一點點地減少了
, 真的非常堅! 吃到後來背面直頭出汗了, 好厲害啊. 蕃薯都煲得很稔身, 當然亦充滿了薑味啦. 這兒的蕃薯糖水, 絕對是天寒地凍時的保暖佳品, 難怪差不多每枱都叫了.

佳佳的蕃薯糖水, 真的名不虛傳, 果然夠薑!!!
2010-12-25
2010-12-28 23 瀏覽
  食完飯同朋友一齊行尖沙咀海旁時,碰巧一名友人遲到無用膳,另一名友人便提議去食糖水,咁就五個人夾錢搭的士去佐敦食呢間的糖水。  去到見到糖水鋪將桌擺到成條街都係,仲要人多到無位,以為要等一陣。點知啱啱有人走,結果來左十秒之後,我地已經坐左係度。  不過呢間野有度唔方便,就係唔會逐張桌offer menu俾你,糖水menu係貼係櫃枱嗰邊,一列12元、一列16元.....咁樣。所以我同一個朋友要讀糖水名俾遮著看不到的朋友聽。大家好快揀好,朋友便想叫人過來,但伙計一忙就真係唔理你,講一句”等一陣”就算,感覺好似俾人過左一棟咁lor  之後糖水來到,我叫左黑芝麻糊。可能是因為10c 的關係,我本來要熱的,結果只是暖的,感覺上好似少了一點東西咁。至於入口後,口感幼滑、頗甜,怕甜的朋友就可能會覺得糖加得太多了。  因為不熱的關係,所以好快食完就走左。我對呢間鋪始終沒甚麼壞印象,但好感不算太多。算了,我都唔知幾耐先會再來,所以無咩所謂。  都係嗰句”人一世物一世”,食一次便算了。
  都係嗰句”人一世物一世”,食一次便算了。
我碗黑芝麻糊
2010-12-26
慶祝紀念
聖誕節
我碗黑芝麻糊
  • 芝麻糊
2010-11-24 13 瀏覽
上次吃過的番薯糖水,薑味濃,番薯甜,好好味!留下很好印象,今次想試吓其他味道。綠豆沙:豆味不濃,味道很淡,不是太差,但談不上比一般好。芋頭西米露:芋頭味更淡,甜味不足,成碗淡茂茂,杰杰地、少少甜,好似食糊仔咁麥米花生粥:花生食落爽口,生生地,煮得唔夠時間,麥米還好,唔會生,但全無麥米粥的香甜軟糯

芋頭西米露

麥米粥

綠豆沙

綠豆沙:豆味不濃,味道很淡,不是太差,但談不上比一般好。

2010-11-19
5 分鐘 (堂食)
2010-11-18 35 瀏覽
好一間人氣湯水店, 店子雖小, 但入夜後就坐哂出街都唔夠坐...鐘意試新式甜品糖水的朋友可以唔駛來了...因為這店只賣傳統中式糖水, 仲日日都係果十幾款...最鍾意食佢的芝麻湯丸, 細細粒, 又唔厚皮...仲要係用蕃薯糖水個薑湯底...好勁薑的... 但又好好味!食完飲埋 D 薑湯真係成個人暖哂~ 但阿姐的服務就真係有待改善...堂食都仲好 D... 起碼一叫完佢就好快攞俾你...叫外賣就真係有 D 無奈, 佢都唔得閒理你...
鐘意試新式甜品糖水的朋友可以唔駛來了...
因為這店只賣傳統中式糖水, 仲日日都係果十幾款...

每日供應的糖水

最鍾意食佢的芝麻湯丸, 細細粒, 又唔厚皮...
仲要係用蕃薯糖水個薑湯底...
好勁薑的... 但又好好味!
食完飲埋 D 薑湯真係成個人暖哂~

芝麻湯丸

但阿姐的服務就真係有待改善...
堂食都仲好 D... 起碼一叫完佢就好快攞俾你...
叫外賣就真係有 D 無奈, 佢都唔得閒理你...

• 湯丸
2010-10-08 21 瀏覽
小妹一向都好鍾意食蕃薯糖水, 琴晚同朋友o係佐敦食完飯, 佢介紹左附近有間糖水舖的蕃薯糖水好好食, 咁我地一行4人食完飯就過左去食糖水啦.一坐底, 眼見全部都係舊式糖水, 非常好, 其實我對新派糖水冇乜興趣. 朋友話蕃薯糖水薑味好濃, 我怕會好辣, 所以都係放棄… 但朋友叫左, 佢比左一啖我試. 嘩! 真係好濃薑味, 我真係頂唔住… 如果天氣得返幾度時, 我可能都會試吓, 真係可以行氣活血呀. 最後我叫左凍的白果薏米腐竹糖水, 唔太甜又足料, 都好好味! 朋友就叫左湯丸, 見到d皮都算薄, 朋友話都好好食.環境就麻麻地啦, 因為其實都o係坐街邊食.

環境就麻麻地啦, 因為其實都o係坐街邊食.
2010-10-07
  • 湯丸
是夜與家人吃飯後,大家覺得肚子還有空位,所以我便提議到佳佳吃甜品。雖然天氣仍然炎熱,但我依然堅持要吃熱的芋頭西米露,就算熱到出汗也值得。 因為本人總是覺得熱的芋頭西米露才夠芋香。 叫家人嘗一口,他們也覺得芋頭西米露好有芋香,而又不太甜,不枉是本人最愛。 另外,家人選了︰杏仁糊(熱)--- 家人覺得普通。我也試了一口,感覺一樣,杏仁味不算濃,糊也不夠滑。 還是芝麻糊較有水準。蕃薯糖水(熱)--- 原先家人想吃喳咋,但原來佳佳是沒有的。退而求其次下,家人選了蕃薯糖水。店員未放低,我們已聞到薑味,好誇張。 因本人不吃蕃薯,只是嘗了一口糖水,薑味實在太過濃烈了。家人也覺得薑味太濃令到糖水變得『辣』口,所以家人只吃了一半便停口了。

因為本人總是覺得熱的芋頭西米露才夠芋香。

另外,家人選了︰
還是芝麻糊較有水準。

$15 (其他)
  • 芋頭西米露,芝麻糊
2010-07-29 12 瀏覽
昨晚是第二次去食,黑雨後成條街冇乜人,好靜。上次食係星期日,試咗芝麻糊拼合桃糊加寧波湯圓(芝麻餡),覺得糖水滑之餘又唔會好似開粉咁成pat「糊仔」,係口中仲可以感覺到一絲芝麻和合桃的顆粒,好香 之後問過老闆娘(自己估計佢係),佢話都係自己磨芝麻同合桃,所以有顆粒。我十分支持佢自家製嘅精神,唔會好似有D店用出面批發嘅材料公式化又唔好味。另外寧波湯圓嘅皮好有彈性,「煙」韌而柔軟,同我喺炮台山食過嗰間福元有得揮!呢度D湯圓係寧波式,比較細粒,飯後食嘅話唔會太飽,正!!就係因為第一次因為太回味所以昨晚又去,今次食咗杏仁拼合桃,杏仁糊同樣出色!雖然店面極細,但都算乾淨。我肯定會再幫襯!!
昨晚是第二次去食,黑雨後成條街冇乜人,好靜。

!呢度D湯圓係寧波式,比較細粒,飯後食嘅話唔會太飽,正!!

!!
2010-07-28
$14 (其他)
  • 芝麻糊,合桃糊,杏仁糊,寧波湯圓
2010-06-17 16 瀏覽
來過佳佳不少次,就寫一寫曾吃過的數款糖水 ( 不過通常都是吃湯丸/芝蔴糊 ):1.寧波湯丸:- 非常喜愛那個「特濃薑湯」! 天氣較涼的日子總會想到這裏來暖一暖胃 - 黑芝蔴湯丸「皮薄餡靚」,又不會有某些湯丸為加強流心效果而出現的過重油味;- 其他款糖水只需加$4就有3粒,都幾抵食! 而就算在芝蔴糊中另加湯丸也能吃出餡料的芝蔴味2. 蕃薯湯水:- 又一濃薑推介!- 蕃薯也帶點點天然的香甜味和夠粉- 每次也可以喝清光3. 芝蔴糊:- 有一段時間沒有吃過,但印象中芝蔴味也是夠濃、杰度適中,不會出現「一舊舊粉」的問題- 不過看近來的食評說,好像退步了? hmm 找天沒有那麼熱的時候再去試試 4. 綠豆沙:- 不太喜歡百合與綠豆沙的配搭,有點太「粉」了5. 腐竹糖水:- 煲得白白滑滑的,味道也對辦;- 本人較喜歡有點腐竹絲可以咀嚼一下的腐竹糖水多一點; 不過天氣熱時,吃一碗凍的也不錯

1.寧波湯丸:

2. 蕃薯湯水:
- 又一濃薑推介!
- 蕃薯也帶點點天然的香甜味和夠粉
- 每次也可以喝清光

3. 芝蔴糊:

4. 綠豆沙:
- 不太喜歡百合與綠豆沙的配搭,有點太「粉」了

5. 腐竹糖水:
- 煲得白白滑滑的,味道也對辦;
蕃薯湯水 - 薑味特濃!
腐竹糖水 - 白白滑滑,是天氣較熱時的選擇
$12 (其他)
蕃薯湯水 - 薑味特濃!
腐竹糖水 - 白白滑滑,是天氣較熱時的選擇
  • 寧波湯丸
  • 芝蔴糊
2010-06-14 16 瀏覽
因為電視有介紹過..亦有fd食過都話好食..所以今晚專登唔食咁飽留肚去食既.....就係為左lee碗蕃薯糖水!!!!!!!!!去到..冇冷氣..今日好熱呀...加上碗又熱又薑既糖水..好彩真係好味咋..真係好夠薑又唔算太甜...如果冬天黎食一定會好正..今日飲淨d湯呀..因為實在係太熱la...又超薑woo..再食個人會爆炸..所以放棄左少少湯...冬天一定要再去食過

冇冷氣
2010-06-14
2010-05-09 19 瀏覽
原來佢o係「八王子」斜對面。一點鐘多之時,因為唔清楚開鋪時間,打去問問,很有人情味的老闆,說1:30pm已有齊野食喇!蕃薯糖水,咪以為係普通既野,要整得好食,我敢講,而家無一間糖水鋪做得好!佳佳的金黃蕃薯糖水,夠辣!甜度啱啱好、煲透而金黃色的蕃薯,綿綿的。用匙羹「斬」件,蕃薯粉沙,與薑水混埋,傳統風味出晒黎!+湯圓($4/3粒),令這蕃薯糖水,如虎添翼!因為唔係好大粒,皮滑餡靚,與mass production的湯圓質素,完全無得比!麥米粥,買走。我叫阿叔,不用發泡膠兜,用此「吉」樽裝。點知佢幫我裝滿了!份量足足有家庭碗三碗!喜歡麥米有o趙口。其實煲法無乜花巧,加左少少花生,糖量甜少少,無咁寡。這種原汁原味的傳統糖水鋪,買少見少,反而新式既越開越多。「保育行動」可唔可以廣泛D呀!
!
佳佳金黃蕃薯糖水,夠辣!甜度啱啱好、煲透而金黃色的蕃薯,綿綿的。用匙羹「斬」件,蕃薯粉沙,與薑水混埋,傳統風味出晒黎!+湯圓($4/3粒),令這蕃薯糖水,如虎添翼
!
這種原汁原味的傳統糖水鋪,買少見少,反而新式既越開越多。
「保育行動」可唔可以廣泛D呀!

好多蛋呀!
金黃蕃薯糖水加湯圓