2020-01-15 147 瀏覽
今日喺屯門v city行嗰時,心血來潮想打邊爐,所以就入咗呢間但馬屋,因為我哋兩個人所以都唔係等咗好耐就有位坐。佢有五個湯底可以揀我就揀咗美肌鍋,老公就揀咗千野鍋,係好多鰹魚煮成嘅, 我哋兩個都係揀咗日本產黑毛和牛及北海道夢之大地豚肉放題套餐,分別係309蚊一位再加一。入面有各式各樣嘅材料,分別有蝦丸,墨魚丸,魚蛋,響鈴,芋絲,脆皮腸,貢丸等等。菜方面就有娃娃菜,金菇,雞髀菇,生菜,油麥菜,蓮藕等等, 令我最surprise嘅竟然佢會有埋冰菜, 真係唔係間間火鍋店會有提供。輪到主菜就係日本嘅黑毛和同埋北海道嘅豚肉,第一次食日本嘅黑毛和牛,估唔到係砌到咁薄都仲係咁濃厚嘅牛肉味,基本上都唔使點樣點醬汁都已經好重牛味, 而佢嘅北海道豚肉都係好新鮮,入口好嫩滑,真係食過會返尋味。最後甜品梗係要有個movenpick雪糕做完滿結束,同其他打邊爐有啲唔同,佢呢個唔係獨立包裝,係要自己裝嘅,不過味道不變,一樣咁好食。拎嘢嘅時候大家都好有禮貌,唔會爭先恐後,啲嘢都keep得好乾淨,仲keep住refill. 最令我欣賞嘅係佢個廚房係open kitchen, 你係見到啲員工入面點樣處理啲食物,同埋佢

拎嘢嘅時候大家都好有禮貌,唔會爭先恐後,啲嘢都keep得好乾淨,仲keep住refill. 最令我欣賞嘅係佢個廚房係open kitchen, 你係見到啲員工入面點樣處理啲食物,同埋佢會有部機喺度砌啲和牛同埋豚肉,仲見到佢哋入面個地下好乾淨,唔會好似傳統食肆咁,廚房入面好濕好污糟m令你食得安心又放心。

• 日本產黑毛和牛
  • 丹麥皇冠豚肉
2020-01-14 2571 瀏覽
新一年新景象,就一於去食放題慶祝一下。朋友提議到有好多分店的但馬屋慶祝,她住屯門,就一於去但馬屋位於屯門V City的分店,這分店在西鐵屯門站一出的商場,地點好方便。店內環境設計好開揚,帶點自然清新,給人簡潔舒服的感覺。但馬屋的放題是可以在任何時間入座計用餐90分鐘,足夠我們輕輕鬆鬆慢慢食。放題套餐有平有貴,由HK$179的嚴選牛肉放題,到HK$349的日本產特選黑毛和牛及北海道夢之大地豚放題亦有。我們今日選了HK$309的日本產黑毛和牛及北海道夢之大地豚放題,可以任食日本產黑毛和牛、北海道夢之大地豚肉、澳洲產長期穀飼牛、嚴選牛肉、丹麥皇冠豚肉和自助吧自取任飲任食(包括火鍋配料、飲料及Haagen-dazs)。這裏的火鍋採用一人一鍋的形式,湯底選擇好多,我選擇了日本喜慶必備的甘露鍋,鍋底甜蜜蜜,配上日本產黑毛和牛食,既正宗又美味。另一個鍋選了美肌鍋,湯底有豐富的雞香味,好有骨膠原,感覺好滋潤。日本產黑毛和牛,牛味濃厚得來帶牛的清甜,油花分怖好平均,入口即溶,叫了好多碟都仍然好靚。北海道夢之大地豚肉,入口爽嫩脆滑,豬味道清甜,唔會有豬羶味。還有一大個位置擺放了自助食物,例如: 飲品(不同

甘露鍋

北海道夢之大地豚肉、日本黑毛和牛

北海道夢之大地豚肉

還有一大個位置擺放了自助食物,例如: 飲品(不同罐裝飲品、美肌排毒水等)、蔬菜(例如:有好少地方有得買,公認為super food的羽藍甘衣)、丸類、魚片類等等。總之就各式其式,食物種類之多,實在要好多個胃先可以款款試勻。
自助吧

最後,當然唔少得任食的Haagen-Dazs雪糕,有四款味道,今日有我至愛的士多啤梨味,味道與在專門店的一樣,雪糕香滑,奶香味濃,食幾杯都回本。
2020-01-11
甘露鍋
北海道夢之大地豚肉、日本黑毛和牛
2020-01-08 126 瀏覽
日式放題火鍋在香港越來越受歡迎,因為價錢相宜和食物種類多,而且包任飲任食。來自日本的但馬屋是其中一間較受香港人喜愛的火鍋品牌,今天來到屯門V city見到有間新開的但馬屋便馬上領籌排隊入座。尚未到八點的繁忙時間,門口已經人頭湧湧,十分熱鬧。我和朋友都選了日本產黑牛和牛及北海道夢之大地豚放題套餐,每位$309 ,已經包飲品及所有配料任食, 十分豐富。美肌鍋含有豐富骨膠原,湯底呈奶白色,有京蔥和豆腐等調味,鮮甜清新。日本產黑毛和牛顏色鮮艷,肉質嫩滑,雪花油脂分佈平均,滾幾秒就熟。切得薄身,有入口即溶的口感,不覺油膩,牛肉味濃郁,鮮甜可口。北海道夢之大地豚肉都是切得很薄的,入口感覺滑溜,豬肉味香甜,肉質較為結實,口感煙韌。配料吧設有多款的丸類和菜類供選擇,有魚蛋,芝士卷,芝士丸,貢丸,粟米,生菜等,每款食一兩件都已經令人很飽,用湯底煮鮮甜入味。最驚喜是有Haagen Daz雪糕任食,今天有士多啤梨,曲奇,焦糖布丁,芒果紅桑子等多種味。

2020-01-06 167 瀏覽
餐廳開左一排,人頭湧湧,今次食6點,就唔洗點等位,過左半個鐘就勁多人,想食既人就早d去食😂入到去,餐廳環境好新淨光猛,員工人手都非常足夠自助區,有任食haggendaz ,任食既蔬菜,丸子,麵類等,仲有雞肉,魚肉,連窩旬都有,都幾齊全飲品大路嗰d都有齊坐位上枱都枱之間空間都唔太大,不過店舖細就真係無計🤔不過2人食既會安排4人枱加中間有個partition ,感覺無咁尷尬😂我地叫左一個美肌湯,一個甘露,甘露無聽錯即係壽喜燒d FD ,甜鼓油做底,美肌湯就有d 薑,雞肉,己子喺入面,要煮到一大半先會鮮甜d,偏清。個人認為重口味既人不建議叫美肌湯😂好快店員就會俾2份牛1份豬,任添既,加埋出面既菜,個湯底就更加好食由於有任食haggendaz ,回本之一,值得一提係店員好有禮貌,反應快,見到有人食壽喜燒嗰個,會幫佢食到一大半換湯底俾佢打邊爐,細心!喺咁忙既工作環境仲keep 到禮貌,非常值得讚許!

入到去,餐廳環境好新淨光猛,員工人手都非常足夠

飲品大路嗰d都有齊

個人認為重口味既人不建議叫美肌湯😂

2020-01-03 178 瀏覽
就黎聖誕,天氣又咁凍,呢日放工同媽媽去vcity但馬屋打邊爐去到都幾多人係門口排隊,裝修都幾靚幾吸引我地要左個$209既黑毛和牛同大地豚套餐佢d鍋底名都幾特別,本身想要一個麻辣湯同甘露鍋,但店員同我地推薦左壽喜燒鍋,咁就一於試下湯底好快就黎,肉都好快上台,d肉既色澤真係好靚!睇到都雪花都知唔係一般既牛肉!壽喜燒鍋同我平時食既唔同,有少少似韓燒牛而,一開始會有店員幫你炒好個鍋底,教你點食,首先打好隻蛋,隻蛋係日本運過黎,唔係d咩大陸蛋,真係好滑好香,平時我食蛋一定要熟,依加生既都接受到,一d都唔腥之後放肉入去,再倒d壽喜燒汁煮熟,沾d打好既蛋漿,味道真係一流!唔係講笑,係我食過最好食既壽喜燒,員工話食到咁上下可以加白樽入面既鰹魚湯變返打邊爐肉係無限fill外,出面都有唔少蔬菜、丸類等火錮配料可以自己拎,佢個拉麵都幾好食,好彈牙飲品除左平時出面買到一包包果d外,仲有三款自家飲品,分別係美肌排毒水,雜果賓治同酸梅湯,大家飲包裝飲品飲到悶可以試下呢到其中一個最大賣點係任食Haagen Dazs雪糕,想食多幾杯真係要快手,愈夜條隊愈長,唔夠時間之下我食左一杯咋,呢到連最新既焦糖麻糬都有,非常出色

去到都幾多人係門口排隊,裝修都幾靚幾吸引

我地要左個$209既黑毛和牛同大地豚套餐

呢到其中一個最大賣點係任食Haagen Dazs雪糕,想食多幾杯真係要快手,愈夜條隊愈長,唔夠時間之下我食左一杯咋,呢到連最新既焦糖麻糬都有,非常出色!
2019-12-30 165 瀏覽
但馬屋一直都係我鐘意既日式火鍋店 最近終於係屯門登陸啦 開左新店 趁聖誕節就約左個好耐無見既朋友打邊爐 人龍不斷 好彩朋友早到拎定飛 之前食過葵芳分店 屯門分店同葵芳分店大細差唔多 枱與枱之間都有足夠既空間 不過屯門店一樣幾特色既野 有一款位係好似自修室咁 對面係冇人坐既 向住中間 幾特別 岩哂一個人想打邊爐🍲又唔怕尷尬晚市有6個套餐 我地就豪一豪💸✨ 簡左$309日本產黑毛和牛及北海道夢之大地豚放題套餐 限時90分鐘 但馬屋係一人一鍋 唔洗爭湯底 5款湯底包括:千夜鍋 甘露鍋 藥膳麻辣鍋 美肌鍋同意式番茄芝士鍋 我就簡左甘露鍋 而朋友就簡左美肌鍋 甘露鍋其實好似我地平時食開既壽喜鍋咁 好日式 甜豉油為主 濃味 放入去既配料都會好吸味😗 美肌鍋就相對淡少少 睇簡介湯底含有豐富骨膠原 岩哂貪靚既女仔🤣但馬屋係採用自助形式 醬料 雪糕 飲品同配料都係出面既自助吧拎 出面既冷凍櫃裝滿各式各樣既飲品 連低糖飲品都有 岩哂怕甜既人 打邊爐配埋冰涼既飲品🥶 爽 茶款選擇都幾多 如果想飲熱茶 有都茶包比你沖日本產黑毛和牛🇯🇵黑毛和牛係極靚既牛肉 色澤呈鮮粉紅 雪花❄分布超平均 油脂感無想像中咁膩

日本產黑毛和牛🇯🇵
黑毛和牛係極靚既牛肉 色澤呈鮮粉紅 雪花❄分布超平均 油脂感無想像中咁膩 肉質軟腍肉香濃郁 牛油脂入口即溶 好正啊🥩

北海道夢之大地豚🐷
豚肉油脂相對比較少 但唔係瘦猛猛好乾個種 豚味幾重 肉質偏爽口 同朋友既美肌鍋就最搭配啊

自助吧提供多種款唔同既配料 丸類 魚柳 雞肉 麵食 蔬菜等都一應俱全 蔬菜類既選擇好豐富🥬 菜 菇類 豆製品 粟米 瓜類 最特別係有秋葵 皇帝菜同羽衣甘藍 蔬菜翠綠鮮嫩 盡吸哂湯底既精華
雪糕係我最最最鐘意既Haagen Dazs 有4種口味供應 每日會轉款~~食多幾杯就可以回本😛
2019-12-29 150 瀏覽
冬天就硬係想打邊爐碌碌吓,但馬屋有少少同其他同類餐廳唔同,佢係做一人自私鍋嘅,想食好啲呢到有黑毛和牛同北海道豚肉揀,如果再想食靚啲佢仲有個set係特選牛$349,咁小妹我唔係食得多又想食好啲就揀左平少少$309個款-「日本產黑毛和牛&北海道夢之大地豚」,依個set嘅牛都已經好靚,佢有隻係多雪花啲嘅降霜牛,一隻就瘦啲嘅,再加肉嘅大家就要留意要邊隻喇😝個人就中意雪花多啲個隻降霜牛,雖然唔知佢係日本邊個地方所出產嘅黑毛和牛,但可以見到佢嘅紅肉同油花分佈均勻,入口牛味鮮濃,肉質纖維重,相當美味。 而瘦啲個隻牛相對較有口感彈牙,食個陣感受到肉質纖維細細一絲絲,牛味同樣鮮濃,食起上黎各有千秋🤤🤤豬都好正。.呢個啱哂食肉獸嚟,食得多又中意食肉嘅朋友嚟食實番到本抵哂🤤
呢個啱哂食肉獸嚟,食得多又中意食肉嘅朋友嚟食實番到本抵哂🤤
2019-12-28 151 瀏覽
過江龍的但馬屋常常也排了長龍、今日一於試一試過江龍的身手,餐廳有不少的套餐給大家選擇今日一於試吓黑毛和牛及北海道的豚肉.餐廳環境佈置十分有氣氛,大家也可以自成一角地享用了這個打邊爐放題,飲品及蔬菜等配料可以自由地在吧枱上領取.至於肉類方面就交給熱情的工作人員,下單不用2分鐘肉便放在枱面,工作人員招呼十分之熱情,不愧為日本餐廳的過江龍,服務十分之好.都主打的肉類黑毛和牛油脂分布十分之平均,淡淡充滿了香味,水準十分之高,放題有這質素真是可以令大家大快朵頤.另一個北海道豚肉也十分之香滑和普通的豚肉有很大的分別.最尾還有法國製造的雪糕為這餐美好的晚餐作結.

另一個北海道豚肉也十分之香滑和普通的豚肉有很大的分別.

最尾還有法國製造的雪糕為這餐美好的晚餐作結.
2019-12-25 106 瀏覽
我和家人特登5點半黎拎飛,但等到7點半都未入到,問職員時又話要等多兩個鐘,問多幾句先發現原來4人枱要同埋3人枱一齊等,跟住又俾哂2人枱入,唔拆枱,咁樣等法4人枱等3 4個鐘都唔使入😤😤😤職員態度又差,黑口黑面,不再幫襯,勸大家唔好貪新鮮黎,除非有好多時間。仲要,聖誕節已經要加價,態度又唔好,野食又普通😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡一句講哂:安排差,態度差,不知所謂

一句講哂:安排差,態度差,不知所謂
2019-12-23 222 瀏覽
第二次寫食評聽身邊朋友講 好似幾好食夜晚十點入去 商場十一點關都算一入門口 有個職員見到我地已檸晒頭同第二個職員講兩位 態度都好差入到去 落單 已經自動上晒幾碟牛肉 因為二人台 太逼 所以放左碟係隔離台當時全店得返三四台點知有個職員問我地駛唔駛收左佢 明明隻碟仲有肉 無客放係隔離都唔係好阻佢地其他職員d態度都好差 全部員工嬉皮笑臉根本個經理都管唔到班人 成班好似玩禁淨係係到傾計 唔好意思都唔識講一句 簡直比錢買難受 牛唔係特別好食 唔知係咪大家食慣吉吉家火鍋所以話好味千夜湯千其唔好點 麻辣都比較好如果揀真係616都好食過佢不過最緊要都係服務態度差到爆 個個好似係到玩禁 この店のスタッフが態度めちゃめちゃ悪いです 態度が軽いです あり得ないくらいの態度です 日本の本社が改善するべきです
第二次寫食評
如果揀真係616都好食過佢
不過最緊要都係服務態度差到爆
個個好似係到玩禁

2019-12-22 179 瀏覽
今日冬至係但馬屋食 食到超飽 食到超飽, 60分鐘都覺得唔夠喉, 我哋揀咗185蚊火鍋套餐, 雪花肥牛超好味可以話入口即溶, 雪糕好正呀係haagen Dazs😍🥰 服務員都好 友善, 好有滿足感食得好開心
2019-12-22 351 瀏覽
時興日式Shabu Shabu火鍋週日路過位於屯門Vcity 的但馬屋見到人頭湧湧先取票再shopping一小時後回頭剛好到我們餐廳採用一人一鍋制每人皆可以選自己喜愛的湯底我們選了較清淡的千夜鍋和美肌鍋因為清淡湯底不會影響食物鮮味開放式廚房讓客人見到牛肉是即叫即刨我們的套餐包含了黑毛和牛肉質感幼滑有濃濃的牛肉味厚度剛剛好熱湯泡個十幾秒即可食用北海道夢之大地豚肉味濃肉質鬆化其餘自取食材擺放整齊美觀乾淨衛生各類蔬菜有羽衣甘藍冬瓜豆腐雲耳各種菇菌也有幾款丸類烏冬拉麵雞肉等等選擇豐富最後甜品還有haagen dazs雪糕任食呢
時興日式Shabu Shabu火鍋
拉麵
haagen dazs
  • 北海道夢之大地豚肉
2019-12-21 217 瀏覽
🌈太好了👏🏼,V city 開了「但馬屋」,繁忙時段當然很多人,我們預早5:00pm入內光顧,除了人不太多,也有一些位可選取坐🔰我們選了澳洲產長期穀飼牛放題套餐,成人$199🔰90分鐘晚市放題,包括任吃自選牛或豬、蔬菜、丸、雞肉、麵、飲品和雪糕⋯🔰湯底上爐滾後,隨即開始努力吃牛之行,這澳洲牛片的質量不錯呢,機切成薄片,一放湯焯數吓便可我喜歡弄熟5-6片放在碗裏,一次夾起點芫茜醬油齊吃,太好味了😋,可以不斷追加,實在大🈵️足🥳🔰我喜歡但馬屋的另一原因,是它有羽衣甘藍這超級食物🤩,可盡情地吃🥳🔰還有,就是一人一鍋夠衛生😍

🔰我們選了澳洲產長期穀飼牛放題套餐,成人$199

澳洲產長期穀飼牛

🔰還有,就是一人一鍋夠衛生😍
2019-12-15
澳洲產長期穀飼牛
兩口子在屯門 V city行完街又到咗食飯時間,經過《但馬屋》看佢有“日本産黒毛和牛及北海道夢之大地豚放題套餐”(成人$309/位),用日本黑毛和牛打邊爐相當吸引,決定一試。一人一鍋獨立湯底,既衛生又絕對照顧到每位食客嘅口味,絕對值得一讚!我揀嘅藥膳麻辣鍋,香、麻、鮮、辣,入面仲加有六款藥材,驅寒又好味。另一半嘅美肌窩,充滿雞湯鮮味,又有滿滿骨膠原,另一半大愛。揀好湯底,侍應隨即送上日本黑毛和牛片,色澤鮮紅,雪花分佈相當均勻,口感嫩滑,有牛味得嚟唔會羶,相當優質!北海道夢之大地豚,夠曬新鮮,鮮味得嚟帶有豚肉嘅甜味,亦都十分好食。自助區有數十款唔同嘅配料,丸類、豆製品、蔬菜、菇類,夠曬多選擇。蔬菜類仲有貴價嘅羽衣金蘭同冰菜,新鮮優質。除咗一般罐裝飲品,仲有三款滋潤果汁,怕打邊爐熱氣飲返杯就最適合。最後當然要食埋香滑嘅Haagen Dazs雪糕,見到我最鍾意嘅比利時朱古力口味,食返三五球是常識吧!

另一半嘅美肌窩,充滿雞湯鮮味,又有滿滿骨膠原,另一半大愛。

蔬菜類仲有貴價嘅羽衣金蘭同冰菜,新鮮優質。

2019-12-20 497 瀏覽
星期六一大早忙完一大輪,要獎勵下自己,食番個任食先得🤩係v city最旺一定係但馬屋,下午差唔多兩點都仲成村人等位。無他既,梗係抵食同好食啦🤗係門口等位已經對住個凍櫃,見到個櫃好整齊,有鉗俾人夾野,衛生最重要👍🏻啲菜好新鮮好靚,重點係有羽衣甘藍😍千夜鍋,係餐牌上最推介配羽衣甘藍,亦最能夠帶出和牛鮮味既鰹魚湯底。美肌鍋,有豐富既骨膠原,美容必需品🤩日本產黑毛和牛,真係唔可以同普通牛肉相提並論,高幾班呀🤤輕輕燙熟,牛味出晒黎🤤丹麥皇冠豚肉切到薄薄一片,唔使燙好耐就食得👍🏻除左凍櫃既野,同肉係任食外,仲有雪糕,一共有4隻味,其中一隻仲係有麻糬架!😍野飲都係任飲!真係高質性價比高既任食火鍋👍🏻
星期六一大早忙完一大輪,要獎勵下自己,食番個任食先得🤩

千夜鍋
美肌鍋
美肌鍋,有豐富既骨膠原,美容必需品🤩
丹麥皇冠豚肉
丹麥皇冠豚肉切到薄薄一片,唔使燙好耐就食得👍🏻

野飲都係任飲!

真係高質性價比高既任食火鍋👍🏻