2025-08-09
是日又到咗「唔知食乜好」嘅世界級難題,喺街度行行吓,俾呢間叫「伝説のすた丼屋」嘅日式餐廳吸引住。見到佢門口啲餐牌相,口水都開始流🤤。雖然佢個名係食「すた丼」(牛肉飯),但係我今日就係想食炸雞!於是就決定入去醫肚!餐廳入面裝修行日式簡約風,木系為主,感覺好乾淨舒服。牆上面仲有超大嘅食物相,睇到都餓!座位之間都闊落,唔會好逼,一個人嚟食或者同朋友撐枱腳都冇問題。我今次叫咗個唐揚炸雞定食(HKD68)。等咗一陣,先黎左熱辣辣的miso soup, 其次個餐就熱辣辣咁上枱啦!成個餐用個黑色盤上,賣相好整齊,好有日本定食feel!主角唐揚雞,一份有成四大嚿,份量絕對唔孤寒!個炸漿睇落金黃色,粉量剛剛好,係新鮮炸起。一啖咬落去,「卜」一聲,個皮超~~~級香脆!🤩 最驚喜嘅係,入面嘅雞肉竟然仲鎖住滿滿嘅肉汁,超級juicy!完全唔會乾爭爭!雞肉本身醃得好夠味,但又唔會死鹹,點埋旁邊嘅沙律醬,成件事即刻昇華咗!食肉獸表示極度滿足!😈🍚 配菜個餐唔係得炸雞㗎!個飯都好有誠意,唔係普通白飯,係珍珠米。炸雞旁邊仲有大量椰菜絲,啱晒用嚟解下炸雞嘅油膩感。另外仲有兩小碟前菜,一碟係爽口嘅菠菜,另一碟係有啲辣嘅泡
唐揚炸雞定食
🍚 配菜
個餐唔係得炸雞㗎!個飯都好有誠意,唔係普通白飯,係珍珠米。炸雞旁邊仲有大量椰菜絲,啱晒用嚟解下炸雞嘅油膩感。另外仲有兩小碟前菜,一碟係爽口嘅菠菜,另一碟係有啲辣嘅泡菜,成個餐嘅配搭好均衡,食得出餐廳嘅心思。仲有碗熱辣辣嘅麵豉湯,足料唔會得個鹹字,飲完成個人暖笠笠。😌
以$68呢個價錢嚟講,有齊主菜、飯、湯、兩個前菜,CP值真係超高,絕對係「快靚正」嘅選擇!💯