2023-08-26 181 瀏覽
Fresh Moon is a Taiwanese specialty dessert store that serves up a wide range of traditional yet creative Taiwanese desserts such as grass jelly, taro balls and even mochi croffles! Pic 1️⃣&2️⃣: 招牌仙草 (仙草,紅豆,薏仁,芋圓,迷你白玉) - $55 hkd 🫘🍠— If you have a hard time deciding what to get here, then I highly recommend this signature item 😂 it comes with a good variety of elements that most Taiwanese dessert lovers are bound to enjoy. The grass jelly was velvety smooth with a nice herbal taste to it that wasn’t

— If you have a hard time deciding what to get here, then I highly recommend this signature item 😂 it comes with a good variety of elements that most Taiwanese dessert lovers are bound to enjoy. The grass jelly was velvety smooth with a nice herbal taste to it that wasn’t the overpowering. The pearl barley added a mild, nutty flavour to the bowl. The taro balls were pretty impressive too, with a great chewy to them, you could definitely tell which ones were sweet potato and which ones were made of taro!

Pic 3️⃣: 豆腐花1號 (豆腐花,紅豆,珍珠,奶茶凍,寒天晶球) - $50 🍨🧋
— Portion sizes here are very generous, and honestly this could do as a meal 😂 The tofu pudding was smooth, with a strong soybean flavour to it. The milk tea panna cotta in this definitely caught my eye, and did not disappoint! The milk tea flavour was aromatic and distinct, and the pudding was perfectly sweetened. Though I would say this had a much firmer texture than expected. Another thing I loved in this were the kanten pearls! These were so chewy, with a unique texture to them and lightly sweetened for an extra boost of flavour. Overall a very satisfying bowl of dessert that’s well put together and loved that the syrup comes on the side so you can customise the sweetness accordingly.
豆腐花1號
2023-08-25 99 瀏覽
去過兩次,第一次點單,餐牌寫著30幾蚊嘅奶茶同我收40,粉髮女在收銀機操作好耐都無法成功落單,不得已叫同事幫忙先搞定。第二次點奶茶要求少冰走甜,奶茶到手依舊係十分甜,因趕時間懶得同佢argue重新做。次次都是粉髮女搞到幾唔開心,睇到佢就不想再試過呢間店。
2023-08-17 122 瀏覽
過開嚟沙田行街,順便發掘下有啲咩食,發覺有間新開嘅甜品舖就試吓先裝修以木系為主,都幾悠閒舒適。甜品舖主打仙草/布丁/豆花系列既甜品,仲有啲西式窩夫雪糕,甜品同飲品,款式都算多我哋各自叫咗一款台式同西式甜品:招牌仙草($55)仙草嘅份量都幾多,配料有芋圓,白玉,紅豆同薏米,可以根據自己口味加上煉奶,仙草都幾滑溜,而其他配料如芋圓白玉都煙靭彈牙,薏米個口感都幾好,而且食落佢唔算好甜,我覺得味道啱啱好招牌麻薯牛角包配3.5牛乳雪糕($98)牛角包上面鋪咗啲cream,側邊有埋麻薯同埋lotus餅,牛頭包烘得熱辣辣,夾埋一齊食口感一流,煙煙韌韌,而雪糕個牛乳味幾突出,不過就好快溶要快啲食

我哋各自叫咗一款台式同西式甜品
2023-08-16 198 瀏覽
經過左幾次呢間甜品舖都幾多人排隊~我第一次係外賣雪糕第二次係食完晚飯過去堂食所以我就放埋一齊post啦😆🍧 招牌仙草 $55(另外奶茶凍$10)非常足料同份量大 好多迷你白玉同薏仁😍仙草好滑 不過我自己私心鍾意鮮芋仙嘅仙草多少少🫣最敗筆係芋圓… 得微煙韌 食唔出係芋圓奶茶凍好香奶茶味 唔算好甜🧇 Oreo4.3牛乳麻糬窩夫 $68有2件窩夫 一pat麻糬 朱古力醬同好多oreo碎 都幾大份 價錢合理👍食落偏乾身 如果多少少朱古力醬會好啲 因為可以痴住啲oreo碎同窩夫一齊食麻糬都係偏乾 所以用叉拮起太拉絲🙈 係成pat麻糬拮起左🤣味道上幾好嘅 係要改良少少配方就好好多😆🍨 3.5牛乳雪糕杯—3.5招牌牛牛 $68呢個勁好味 一定會encore😍上層係3.5特濃牛乳雪糕+迷你白玉中間係比利時朱古力雪糕下層係仙草超級足料又大大杯 牛乳雪糕同朱古力雪糕都好香好滑🤩我會覺得雪糕值得去食👍 其他嘅話只要冇芋圓都ok🤣
經過左幾次呢間甜品舖都幾多人排隊~
我第一次係外賣雪糕
第二次係食完晚飯過去堂食
所以我就放埋一齊post啦😆

🍧 招牌仙草 $55(另外奶茶凍$10)
非常足料同份量大 好多迷你白玉同薏仁😍

下層係仙草
超級足料又大大杯 牛乳雪糕同朱古力雪糕都好香好滑🤩
我會覺得雪糕值得去食👍 其他嘅話只要冇芋圓都ok🤣
2023-08-12
10 分鐘 (堂食)
  • 3.5招牌牛牛
2023-08-11 99 瀏覽
🍮仙草2號+奶茶凍 ($65)好大碗好多料🤩最中意就係布甸同奶茶凍🤤🌹🍹蜜戀茘枝玫瑰烏龍+ 椰果 ($41)甜度岩岩好😚如果想再無咁甜可以唔加椰果🍦Why Not Both雪糕筒 ($42)一邊係牛奶雪糕,一邊係朱古力味🥛🍫好滑好大杯🤪-❣️仙滿堂•沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A310號舖
🍮
仙草2號+奶茶凍 ($65)
好大碗好多料🤩最中意就係布甸同奶茶凍🤤
🌹🍹
蜜戀茘枝玫瑰烏龍+ 椰果 ($41)
甜度岩岩好😚如果想再無咁甜可以唔加椰果
🍦
Why Not Both雪糕筒 ($42)
一邊係牛奶雪糕,一邊係朱古力味🥛🍫好滑好大杯🤪
-諗起食甜品/糖水系咪大家個腦最快彈出鮮芋仙?滿記?食完晚飯行經有沙田新城市 新開左一間新甜品店 - 仙滿堂有好多唔同系列 招牌仙草 紅豆湯 豆腐花 養生黑糯米⋯牛角包麻糬窩夫 芝士奶蓋白玉丸子 3.6牛乳雪糕等⋯呢到環境比較細 位置都唔算寬敞 大約8:30去到都坐滿哂人 ⁡ 🌈芝士奶蓋白玉丸子 (Oreo脆脆) $42白玉丸子🍡超讚👍🏻好煙靭加上芝士奶蓋既咸香 Oreo 脆脆既甜 咸甜交錯好正😍丸子好飽肚咖 可以2-3個人一齊share 🌈仙草1號 $55 (仙草、紅豆、薏仁、奶茶凍 & 珍珠) 仙草味道唔會有苦澀👅 滑嘟嘟紅豆同薏仁都煮好綿密 珍珠口感亦都唔錯 好煙韌🥳仲可以因應你中意既甜度 自行加入糖水/淡奶👍🏻 🌈招牌豆腐花 $50(豆腐花、紅豆、珍珠、芋圓、迷你白玉)屋企人叫左個豆腐花 😍濃厚豆香 好滑芋圓都唔會好硬實 一口size 白玉好煙韌 整體都 ok
諗起食甜品/糖水系咪大家個腦最快彈出鮮芋仙?滿記?
食完晚飯行經有沙田新城市

白玉丸子🍡超讚👍🏻好煙靭
加上芝士奶蓋既咸香 Oreo 脆脆既甜 咸甜交錯好正😍
丸子好飽肚咖 可以2-3個人一齊share

🌈仙草1號 $55
(仙草、紅豆、薏仁、奶茶凍 & 珍珠)
仙草味道唔會有苦澀👅 滑嘟嘟
紅豆同薏仁都煮好綿密 珍珠口感亦都唔錯 好煙韌🥳
仲可以因應你中意既甜度 自行加入糖水/淡奶👍🏻

🌈招牌豆腐花 $50
(豆腐花、紅豆、珍珠、芋圓、迷你白玉)
屋企人叫左個豆腐花 😍濃厚豆香 好滑
芋圓都唔會好硬實 一口size 白玉好煙韌 整體都 ok
  • 芝士奶蓋白玉丸子
2023-08-08 76 瀏覽
忙左成日,收工緊係要約friend食個甜品慰藉下心靈!上次食lunch 經過呢間甜品已經好想食,但lunch time 太短時間就唯有今日再戰😚招牌仙草💰55有仙草,紅豆,薏仁,芋圓同迷你白玉,仲有個維記牛奶可以倒落去。口味好豐富,樣樣野夾埋好match😋不過真係要有2個人share,唔係會好飽😆Oero4.3牛乳麻糬窩夫 💰68仲要加埋配料芝士奶蓋 ($10)!啲窩夫配埋芝士奶蓋再沾上oero,真係好味☺️麻糬方面,就偏向奶凍既質感。雖然甜品對女仔係另一個胃,但2個女仔share呢2份都真係夠哂架啦😙下次要試下佢個芝士奶蓋白玉丸子系列,見到隔離幾枱都有叫,但今次實在太飽,下次再戰!

招牌仙草💰55

Oero4.3牛乳麻糬窩夫 💰68

2023-08-08
  • 招牌仙草
店員叫幾次都冇人理 仲要收+1真係笑死望到我舉手仲喺度傾偈 真係唔知係返工定係來玩?D 芋圓好難食 紅豆仲難食!!!!!!!!總之就係唔值50蚊一碗😅丸子又冇味又黐牙真心唔建議😅
店員叫幾次都冇人理 仲要收+1真係笑死
望到我舉手仲喺度傾偈 真係唔知係返工定係來玩?

丸子又冇味又黐牙

真心唔建議😅

Oreo脆脆丸子
招牌豆腐花
2023-08-02 46 瀏覽
[ 仙滿堂 ]放假行街經過見到新開咗間台式甜品店,裝修行簡約風,食物類別多,除咗仙草系列,仲有芝士奶蓋白玉丸子🍡、牛角包麻糬窩夫🧇等,全部都好吸引呀😻😻。✿ 仙草1號 $55(仙草、紅豆、薏仁、奶茶凍、珍珠)仙草份量多,入口順滑,夏天食消暑一流。另外紅豆🫘、薏仁、珍珠煮得淋身,容易入口。特別推薦奶茶凍,茶味香濃,質地爽口挺身👍🏻👍🏻,茶控必點。✿ Oreo脆脆丸子 $42有6粒大大白玉丸子🍡,面頭鋪上咸咸的奶蓋&Oreo脆脆,丸子充滿Q彈軟糯口感,食完一口接一口,做得唔錯。✿ 桃膠鮮豆漿 $36鮮豆漿甜度適中,仲有大量養顏又好味嘅桃膠😋😋。總結🫦仙草系列足料又抵食,另外特別推介芝士奶蓋白玉丸子🍡,食完有種好滿足的感覺😌😌。下午茶或者食飽飯嚟食翻碗甜品都係唔錯嘅選擇。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿仙滿堂地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A310號舖電話: 25806428✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 仙滿堂 ]

✿ 仙草1號 $55
(仙草、紅豆、薏仁、奶茶凍、珍珠)

✿ Oreo脆脆丸子 $42

✿ 桃膠鮮豆漿 $36
鮮豆漿甜度適中,仲有大量養顏又好味嘅桃膠😋😋。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
仙滿堂
地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A310號舖
電話: 25806428
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 仙草1號
2023-08-02 59 瀏覽
夏日炎炎☀️最適合吃一碗仙草降降火🥵近年香港仙草甜品店愈開愈多,不少都排滿長長人龍。沙田新城市原來都有新開的仙滿堂,和同事平日七點到達,亦有不少顧客。⁡👉🏻食物: 4.1/5⁡▪️仙草牛牛配料非常豐富,有紅豆、薏米、小丸子、芋泥、仙草、芋圓及3.5牛乳雪糕🥰特別推介芋泥,甜度適中,芋香未被奶味搶過,入口帶芋粒,芋香十足!而牛乳雪糕亦相當不錯,帶有濃濃奶香,可搭配仙草吃。比較可惜是芋圓外層偏軟、略淡。⁡▪️芝士奶蓋白玉丸子-抹茶味白玉丸子口感值得一讚👍🏻,煙靭之餘帶有微微米香。芝士奶蓋帶咸香,頗合我口味,但抹茶味就不突出。白玉丸子頗飽肚,建議二人分享。

👉🏻食物: 4.1/5⁡

▪️仙草牛牛

▪️芝士奶蓋白玉丸子-抹茶味
好食指數:🌕🌕🌕🌗🌑Cp值:🌕🌕🌕🌗🌑•招牌仙草• $55佢有仙草、薏米、紅豆、芋圓、迷你白玉份量很ok!!!唔加糖漿都ok!芋圓同埋迷你白玉煙靭度好好!幾好食!•招牌豆腐花• $50佢有豆腐花、紅豆、珍珠、芋圓、迷你白玉都係唔加糖水都得!味道啱啱好 份量都ok!Ps 鋪頭細細間 但要每人點一樣野 有最低消費 另收加一嘅~ 唔使成日去鮮芋x 都得!

好食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
Cp值:🌕🌕🌕🌗🌑

•招牌仙草• $55
佢有仙草、薏米、紅豆、芋圓、迷你白玉
份量很ok!!!
唔加糖漿都ok!
芋圓同埋迷你白玉煙靭度好好!
幾好食!

•招牌豆腐花• $50
佢有豆腐花、紅豆、珍珠、芋圓、迷你白玉
都係唔加糖水都得!
味道啱啱好 份量都ok!

2023-07-27 53 瀏覽
今日早收工去沙田接閨蜜放工 做左成日野佢話要放鬆下 咁就帶佢去食個甜品慰勞一日辛苦工作我地去左仙滿堂試下 店內坐位坐得舒服 我地坐左係近商場位置 夠哂冷氣😸🥢招牌仙草 $55配料有好多 仙草,紅豆,薏仁,芋圓,迷你白玉仙草好滑遛 而紅豆同薏仁煮得夠綿密👍🏻芋圓同迷你白玉口感軟糯 幾樣野配搭一齊都食到材料嘅味道 甜度又岩岩好 涼浸浸好消暑😋我地另外再加左奶茶凍同焦糖布甸🍮兩款奶凍味道濃郁又好Q彈奶茶凍好香茶味 而我個人比較喜歡焦糖布甸味 🥢Oreo4.3牛乳麻糬窩夫好大一份! 好喜歡麻糬煙煙靭靭😍 加埋Oreo食口感好好 Oreo餅碎又夠多👍🏻窩夫焗得好香脆 3樣加埋食好滋味呀~食完好滿足 性價比高 下次可以試埋其他
我地去左仙滿堂試下
店內坐位坐得舒服 我地坐左係近商場位置 夠哂冷氣😸
🥢招牌仙草 $55
配料有好多
仙草,紅豆,薏仁,芋圓,迷你白玉
仙草好滑遛 而紅豆同薏仁煮得夠綿密👍🏻
芋圓同迷你白玉口感軟糯
我地另外再加左奶茶凍同焦糖布甸🍮
兩款奶凍味道濃郁又好Q彈
奶茶凍好香茶味 而我個人比較喜歡焦糖布甸味
🥢Oreo4.3牛乳麻糬窩夫
好大一份! 好喜歡麻糬煙煙靭靭😍
加埋Oreo食口感好好 Oreo餅碎又夠多👍🏻
窩夫焗得好香脆 3樣加埋食好滋味呀~
食完好滿足 性價比高 下次可以試埋其他
喺沙田食完晚餐諗住睇吓有冇咩甜品食,結果就去咗仙滿堂度食個仙草系列都幾吸引,今次叫咗個招牌仙草有薏米,紅豆,芋圓,迷你白玉,最後梗係唔少得仙草。淡奶可以自己選擇落定唔落。另外再嗌咗一個焦糖香蕉黑糖麻糬牛角包配3.5牛乳雪糕🍦招牌仙草味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:第一感覺個配料好豐富,薏米個口感幾好食,甜甜地🤭感覺上比較健康。而紅豆係粒粒分明,芋圓口感煙韌,食落有啖啖芋頭同番薯香味。白玉就正常發揮。整體幾好食,特別係個仙草,話晒我都係仙草愛好者🤭🤭 焦糖香蕉黑糖麻糬牛角包配3.5牛乳雪糕味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:冇諗過會有牛角包,不過見到就會想試吓。加上對佢個牛乳雪糕幾有興趣,食落去牛奶味勁出,因為天氣熱,就算喺商場入面都溶得好快。起初以為黑糖麻糬會喺牛角包入邊,點知原來係鋪喺面頭,上面再加上焦糖同香蕉嘅配搭,打卡正呀👍🏻📌 仙滿堂 (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A310號舖
喺沙田食完晚餐諗住睇吓有冇咩甜品食,結果就去咗仙滿堂度食

個仙草系列都幾吸引,今次叫咗個招牌仙草
另外再嗌咗一個焦糖香蕉黑糖麻糬牛角包配3.5牛乳雪糕🍦

味道:🌕🌕🌕🌕🌗

焦糖香蕉黑糖麻糬牛角包配3.5牛乳雪糕
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

📌 仙滿堂 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A310號舖
2023-07-16 57 瀏覽
晚餐後同朋友一齊嚟呢度食甜品呢度有最低消費,限每人要order一樣食物於是同朋友每人叫咗一杯嘢飲,再加一款甜品share食奶蓋蜜桃茶:奶蓋係分開另上(一開始佢唔記得俾我,要自己留意番叫左咩野食,睇吓齊唔齊)奶蓋係鹹芝士奶蓋,奶味濃加埋鹹鹹地,好鍾意呢個味(個人喜好)杯嘢飲叫咗少甜,但都偏甜,味道正常甜品:好多料,逐樣講仙草—正常薏米—正常桃膠—正常小丸子—正常芋泥—甜到啱啱好,非常綿密,真係泥狀,杰身,足料,靚芋頭紅豆—外表完整,一咬入邊起晒沙,岩岩好芋丸—煙靭好味,真係食到原材料嘅味道,有芋頭、紫薯同番薯味基本上個好評係比個芋泥,其他嘢都正常發揮,如果係芋泥控嘅話,一定要去試一試!冇乜地方做到呢種效果。同埋間舖頭偏細,位置比較窄,仲有限時進餐,晚市都比較繁忙,整體食物偏貴,淨係大推芋泥,整得好好食!
晚餐後同朋友一齊嚟呢度食甜品
呢度有最低消費,限每人要order一樣食物
於是同朋友每人叫咗一杯嘢飲,再加一款甜品share食

奶蓋蜜桃茶:
杯嘢飲叫咗少甜,但都偏甜,味道正常

甜品
好多料,逐樣講
仙草—正常
薏米—正常
桃膠—正常
小丸子—正常
芋泥—甜到啱啱好,非常綿密,真係泥狀,杰身,足料,靚芋頭
紅豆—外表完整,一咬入邊起晒沙,岩岩好
芋丸—煙靭好味,真係食到原材料嘅味道,有芋頭、紫薯同番薯味

2023-07-14 137 瀏覽
週五下午放假,過來沙田和朋友到新城市廣場行街。走到3樓見到有間新開甜品店。這間「仙滿堂」主打仙草系列的台式甜品,但也有其他系列。店內有堂食座位,可以和朋友邊坐邊食邊聊天,順道行街休息歇歇腳。招牌仙草包括了仙草、芋圓、紅豆、薏仁和迷你白玉。一碗份量頗大的,吃畢也相當飽肚。紅豆大粒,微蜜軟糯。加上仙草的Q彈滑溜、芋圓和白玉的煙韌,還有薏仁的嚼勁,整碗甜品口感十分豐富。賣相靚靚的牛角包窩夫,croffle烘至微脆,入口微甜帶牛油香。上面配以大量忌廉,邪惡非常。窩夫有招牌麻糬伴碟,麻糬帶牛奶香,軟糯煙韌,而且配有lotus餅碎,味道好香。3.6牛乳雪糕完全是超濃郁的牛乳味,不過就偏甜了一點。

賣相靚靚的牛角包窩夫
。窩夫有招牌麻糬伴碟,麻糬帶牛奶香,軟糯煙韌
2023-07-14
下午茶