之前係東京已經食過一次,所以知道京都勝牛 @kyotokatsugyu.hk 喺香港開分店真係好興奮(•̀ᴗ•́)و再加上而依無得飛,實在太過掛住日本喇,止下癮都好嘛~剛開業嘅時候𝗮𝘁𝘁𝗲𝗺𝗽𝘁過一次想食,但實在太多啊,果斷放棄~隔一排閒日嘅兩點左右店內仍然熱鬧,但都唔需要點等位(*´ω`*)同行朋友同樣係日本食過,我哋都致認為雖然價錢無日本咁平,咁抵食嘅感覺,但味道同服務都絕對達標,值得一試。❥ 套餐所有套餐都會有沙律、味噌湯同麥飯,都可以無限添加,一定食得飽啊~特別推介麥飯,粒粒分明,濕潤度適中,好食!而我哋今次點嘅兩款炸物套餐除咗有枱上嘅基本調味料如岩鹽外,亦都有幾款唔同味道嘅調味醬提供,包有一款啱你心水!ღ 元祖炸牛排套餐 $𝟭𝟰𝟴可以話係每枱必點!店員會先細心介紹吉列牛,問咗我哋牛排三成熟會唔會太生,俾咗個烤爐我哋再自己加熱,真係同日本店嘅做法一樣呢~吉列牛外層炸得香脆,微微加熱後肉質嫩滑軟腍,牛味香濃嘅同時亦都保留至有少少肉汁。個人就覺得輕輕加少少鹽調味已經足夠,真係幾好食!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬ღ 炸三文魚柳套餐 $𝟭𝟰𝟴三文魚柳上

麥飯
調味醬

❥ 套餐

ღ 元祖炸牛排套餐 $𝟭𝟰𝟴

ღ 炸三文魚柳套餐 $𝟭𝟰𝟴
三文魚柳上到枱時見到粉嫩色嘅肉質,已經知係好嘢😎外層炸粉同吉列牛唔同;口感更酥脆。魚肉嫩滑,有魚鮮香味,同他他醬好夾~
可能因為對吉列牛有期望,覺得好食係基本,所以炸三文魚驚喜更大,推薦(•̀ᴗ•́)و
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬

京都勝牛 @kyotokatsugyu.hk
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_causeway
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_meats
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟭𝟴𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓
😇
麥飯
調味醬
2021-04-08 2705 瀏覽
無得去旅行嘅呢一年,好彩仲有唔少過江龍餐廳,讓味蕾滿足一吓我哋返鄉下嘅願望啦!今日嚟到銅鑼灣嘅京都勝牛朝聖,試吓名物元祖炸牛扒啦!呢度嘅套餐仲可以無限追加麥飯、椰菜同麵豉湯,真係好滿足呀!元祖炸牛排套餐吉列豬扒就食得多,吉列牛扒都真係第一次食。餐廳選用美國及澳紐牛肉,炸到金黃色,外脆肉嫩,肉味濃郁,非常juicy!特別留意係牛肉只係炸到三成熟,可以自行透過枱面嘅鐵板,將牛扒煎到你喜愛嘅熟度。至於醬汁就有醬油、山椒鹽、咖喱醬、芥末等。我A姐就鍾意加上少少山椒鹽,帶出牛肉嘅鮮味。香脆炸里脊豬排除咗元祖炸牛扒套餐,我哋亦叫咗香脆炸里脊豬排套餐。豬扒炸到金黃色,非常香脆鬆化!豬扒厚切,肉味濃郁,夠晒軟腍。白桃蒟蒻冰茶呢杯冰茶唔會太甜,白桃微甜,令冰茶好解渴;加上蒟蒻就更有口感。藍柑荔枝味有汽特飲一杯藍色嘅特飲真係好summer呀!有汽嘅飲品就最解喝,好好味。(記住Like同Share畀朋友)

藍柑荔枝味有汽特飲

(記住Like同Share畀朋友)

2021-04-08
2021-04-06 2622 瀏覽
回憶每次去日本食當地好嘢食,吉列牛扒都係我必定去食,近排知道銅鑼灣新開左一間正宗日式吉列牛👍🏻✨睇見我都❤️❤️眼😍俾你帶走去日本啦🤣✨霙花翼板牛排套餐首先講咗套餐入邊有啲咩配料有前菜沙律可以配搭胡麻醬/柚子汁,就鍾意胡麻醬撈埋沙律更加甘香,仲有麵豉湯同埋酸瓜✨👍🏻一嚟到枱面成碟牛排好吸引🤩好想快啲食😋吉列牛鋪滿蘿蔔蓉同蔥花,服務員亦有介紹可以就咁食三成熟口感,而側邊配料有山葵粉、烤肉汁同堅魚汁配搭,牛肉試過三成熟外面即炸好脆口食落去唔覺油膩,牛肉肉質好軟腍😮好食到唔停口😍側邊有個鐵板放上牛排兩邊燒至微微金黃,燒過牛排更加香口,裏面肉質仍然到軟腍,下次定encore🤩🤩🤩東京風里脊豬排鍋膳套餐脊豬排套餐有麵豉湯、日式沙律同日式酸瓜,我就加$15升級配烏冬,烏冬索哂湯汁口感爽口彈牙,非常濃郁,加入滑蛋同香滑味道提升,脊豬排用油炸到外邊鬆脆,豬肉厚肉得來都好腍,加埋日本白飯大滿足🤩一個人食唔晒要同朋友share🤪✨白桃蒟蒻冰茶諗起日本就想叫番杯白桃,杯白土汁加咗蒟蒻粒帶少少果茶甘香,味道適中😋✨芒果奇異果特飲朋友就帶咗個芒果奇異果特飲,底層加咗芒果汁同奇異果加埋一齊,口感比較甜又濃郁,如果加多

✨霙花翼板牛排套餐

東京風里脊豬排鍋膳套餐

✨白桃蒟蒻冰茶

✨芒果奇異果特飲
朋友就帶咗個芒果奇異果特飲,底層加咗芒果汁同奇異果加埋一齊,口感比較甜又濃郁,如果加多少少冰效果仲突出😙🥰
2021-03-29
  • 霙花翼板牛排套餐
最近各大媒體都會見到「京都勝牛」嘅蹤影,見到啲宣傳相影到咁吸引就心郁郁想食🤤 今日就同朋友過咗嚟試試呢間新餐廳,一齊回味吓日本味道😙京都勝牛選址銅鑼灣Tower 535地庫,舖位比想象中細🤔 今日lunch time 嚟到得好少人等位,等咗3分鐘就有位啦!餐廳裝修並唔係金碧輝煌,以淡雅設計為主。木地板、木家具、木牆,詮釋現代簡約日式食堂風格。天然樸素嘅空間,給予客人一份舒適感🎋 可惜空氣一直彌漫著油煙味,舒適感瞬間下降🌚呢度除咗有賣主打嘅吉列牛外,仲有炸三文魚柳、吉列豬、吉列海老等等。呢間餐廳嘅最大特色係會以攝氏190度高溫炸麵漿60秒,令食材保持3成熟嘅狀態👌🏻 另一特色係有6種調味料俾你配搭嚟食,包括有綠芥末、咖哩醬、七味唐辛子、招牌牛排醬、鰹魚和風露、玫瑰鹽!加$15就可以加埋日式溫泉蛋🥚 沙律亦配有胡麻醬及和風沙律醬。飲品選擇都唔少!比較失望係餐廳無提供日本和牛,只有提供美國及澳洲牛肉,唔夠原汁原味😩 雖然係咁,呢度都有M9和牛揀🤗呢度有提供口罩套同漏斗。枱上亦有各款調味料,有七味唐辛子、招牌牛排醬、岩鹽、胡麻醬及和風沙律醬。落單係要scan QR code去點餐,一落完單職員

飲品選擇都唔少!

落單係要scan QR code去點餐,一落完單職員就會即刻印好張單放喺枱上,效率幾高👀

❤️ 元祖炸牛排套餐 $148
元祖炸牛排套餐
跟餐有味噌湯、漬物、椰菜絲同5款調味料(鰹魚和風露、招牌牛排醬、山椒鹽、咖哩醬、綠芥末)💁🏻‍♀️
吉列牛排炸到金黃色,外層炸漿夠薄同香脆,牛排呈Medium rare狀態🥩 肉質尚算軟熟唔算硬,但比厚切菲力牛排更有咬口同嚼勁。肉味無想象中咁濃,少少失望😕
我個人偏好山椒鹽同綠芥末,比較突出到本身肉嘅味道!招牌牛排醬都唔錯👌🏻鰹魚和風露幾乎無味,好似沾完等於無沾過🌚 咖哩醬就濃味得滯,蓋過咗牛肉味!🧐
味噌湯、漬物、椰菜絲質素正常,唔算特別。
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

如果覺得3成熟都係有啲生,可以問職員要求要一個細爐,好似石燒咁自己控制牛肉嘅生熟程度💁🏻‍♀️ 呢個時候個漏斗就大派用場啦~
先將個pan預熱1分鐘,就可以放肉上去燒🔥
個燃料用盡熄咗火的話,可以要求職員換燃料。

❤️ 厚切菲力牛排套餐 $198
厚切菲力牛排套餐
比起元祖炸牛排套餐,我更推薦呢個!外觀比元祖炸牛排大嚿,肉味比元祖炸牛排濃郁,肉質亦更軟腍肥美,更鮮嫰多汁,但未去到入口即化,因爲始終都唔係日本和牛🐂 食完未至於會令我驚喜同留吓深刻印象。
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
可能期待太大,食後覺得唔算特別,屬正常發揮。餐牌雖然都接近日本間店,但可惜唔係用日本和牛,無咁正宗,可以話係美中不足😶 價錢方面都合理嘅,同其他吉列牛餐廳相若。既然價錢差唔多,下次我會揀返其他有日本和牛供應嘅吉列牛餐廳😅 另外餐廳通風唔太理想,空氣一直充斥住油煙味,希望可改善。
兩年前係日本旅遊時,已經食過京都勝牛了,完全沒想到而家已經黎到香港。平日下午三點,幸好不用排隊。不過限量極上和牛M9下肩胛套餐就已經售完。今日就試下勝牛三味套餐及只有香港限定吉列炸三文魚。用QR code 手機下單吉列牛扒最特別以190度的高溫大豆油快炸黃金60秒,內裡可保持三成熟的鮮嫩熟度,而可搭配多種不同的調料,包括醬油、山椒鹽、咖哩、和風沾醬等等。藍柑荔枝特飲 $36芒果奇異果特飲 $36京都勝牛三味套餐($218 )所有套餐均隨餐配麥飯、椰菜沙律及味噌湯(無限添加)吉列牛扒因只有三成熟,店家會供應一個小烤爐,等食客可以自行加熱至喜愛熟度。含炸翼板、菲力及薄片醬味牛,可以嚐盡三款唔同嘅牛排口感。薄片醬味牛牛味最濃郁。炸三文魚柳套餐($148)吉列炸衣好薄,炸得剛剛好,色澤呈粉燈色,三文魚嫩滑有魚油,必試香港限定。可沾自製他他醬及蘿蔔蓉食,清新解膩。吉列蠔 $48 吉列炸衣上得薄透,咬落酥脆蠔肉勁爆汁。

平日下午三點,幸好不用排隊。

不過限量極上和牛M9下肩胛套餐就已經售完。

今日就試下勝牛三味套餐及只有香港限定吉列炸三文魚。

用QR code 手機下單

藍柑荔枝特飲 $36
芒果奇異果特飲 $36

京都勝牛三味套餐($218 )
所有套餐均隨餐配麥飯、椰菜沙律及味噌湯(無限添加)

炸三文魚柳套餐($148)

可沾自製他他醬及蘿蔔蓉食,清新解膩。

吉列蠔 $48
吉列炸衣上得薄透,咬落酥脆蠔肉勁爆汁。
2021-03-15
  • 京都勝牛三味套餐
2021-04-28 0 瀏覽
平時食吉列牛,只係會點燒汁,得一款醬汁,呢間餐廳竟然多達4款!我自己最喜歡芥末醬油和和風咖哩醬,與別不同的感覺~仲有山椒鹽🧂帶點辣、最classic嘅招牌牛排醬👍🏻❣️霙花翼板牛排套餐翼板牛排油花均勻,咬落有少少彈性!外層炸至金黃色,內裏肉質柔軟~本身係3成熟度,店員話呢個熟度係最好,但我嫌太生,佢地會比個鐵板,可以自己再燒下😌燒over3成仍然好味高質😋牛上面仲有啲綿綿清甜的蘿蔔蓉💕❣️炸三文魚柳套餐都係有好多醬料可配搭,綠芥末會好似食緊sushi咁、葱花蘿蔔蓉令三文魚更甜美。三文魚整成卷物咁,可以一啖咁食,色澤鮮橙剔透,沒有魚腥味,十分新鮮!最後點左兩杯特飲:藍柑荔枝特飲和白桃蒟蒻冰茶💞如果吾夠飽,可續加麥飯、椰菜、味噌湯😌一定滿足到你☺️

鹽🧂帶點辣、最classic嘅招牌牛排醬👍🏻

❣️霙花翼板牛排套餐

❣️炸三文魚柳套餐

最後點左兩杯特飲:藍柑荔枝特飲和白桃蒟蒻冰茶💞

如果吾夠飽,可續加麥飯、椰菜、味噌湯😌一定滿足到你☺️
日本京都吉列牛扒專門店「京都勝牛」終於登陸香港位於係銅鑼灣Tower 535 Basement,同朋友即刻去試下先入口填Form 既地方更有鐘,非常貼心,方便填FormLate Lunch Time 黎到,都有7成滿座。Classic Beef Chunk Flap Set 元祖炸牛排套餐 $148Beef Chuck Flap Set with Grated Daikon and Scallions 雵花翼板牛排套餐 $158Sparkling Blue Curacao & Lychee 藍柑荔枝味有汽特飲 $36Sparkling Mango & Kiwi 芒果奇異果味有汽特飲 $36首先Set Lunch 既麥飯,椰菜沙律同味噌湯都可以無料追加 Refill 的黎到「京都勝牛」當然要試佢地既人氣招牌吉列牛吉列牛以180度的高溫快炸60秒,大概3成熟。牛排既油花均勻,牛味非常濃郁,口感有彈性但依然軟嫩,完全冇筋吉列既部份貼薄,麵包粉口感細膩,香脆但絕對唔會𠝹到口腔同舌頭。平時抗拒食炸野既我,都一口接一口。朋友既牛扒上有清甜既大根蓉,中和油膩感更加清新。   如果習慣食全熟覺得太生或
日本京都吉列牛扒專門店「京都勝牛」終於登陸香港

入口填Form 既地方更有鐘,非常貼心,方便填Form
Late Lunch Time 黎到,都有7成滿座。

黎到「京都勝牛」當然要試佢地既人氣招牌吉列牛
吉列牛以180度的高溫快炸60秒,大概3成熟。

平時抗拒食炸野既我,都一口接一口。

朋友既牛扒上有清甜既大根蓉,中和油膩感更加清新。

如果習慣食全熟覺得太生或者想要另一種口感,可以放上燒爐上面輕輕燒數秒。
有計時器幫你倒數個爐幾 ready,又一貼心表現。

配上數款醬汁調味,多種唔同配搭
有濃郁系既Wasabi,咖喱醬,或者清爽系招牌牛排醬,玫瑰鹽
想點配搭由你自己決定,總有一款岩你口味。

私心欣賞佢地切牛扒既厚薄均勻,每舊大細都相同,就算最外邊既頭尾都係一樣大細,唔會馬虎。因為通常外面頭尾2舊都係唔同size.

我已經介紹左其他朋友去試,你仲等?
2021-04-27 24 瀏覽
是日放假,就搵啲想食而周末有好多人排嘅地方試吓。 黎到銅鑼灣嘅京都勝牛,點了兩個餐,霙花翼板牛排套餐同東京風里脊豬排鍋膳套餐。 同其他吉列店一樣,呢度沙律、飯、麵豉湯任點任加。 翼板牛煎過後不錯,點芥醬油同山椒塩最突出。 最開心嘅係呢度有個爐俾你整件牛扒,又有得食又有得玩。 而東京風里脊襯滑蛋烏冬就真係一流。 日本仔整蛋真係一流,個烏冬撈蛋好食到不得了,豬扒都彷彿變成配菜。 最重要係價錢平,食得嘅大學生落嚟食九碗飯都係百零蚊,乜本都回哂,可惜我遲咗十幾年黎。 另外呢度嘅花茶都幾唔錯,有興趣都值得飲下。 京都勝牛 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖 望住隔離三個男仔大吃一番,我只能慨嘆,老了。
是日放假,就搵啲想食而周末有好多人排嘅地方試吓。

同其他吉列店一樣,呢度沙律、飯、麵豉湯任點任加。

翼板牛煎過後不錯,點芥醬油同山椒塩最突出。

最開心嘅係呢度有個爐俾你整件牛扒,又有得食又有得玩。

而東京風里脊襯滑蛋烏冬就真係一流。

另外呢度嘅花茶都幾唔錯,有興趣都值得飲下。

2021-04-12
仲記得個陣去日本排隊食既人氣吉列牛, 係香港真係食唔番個陣味, 京都!!究竟幾時先可以去京都呀!!! 近排各大平台都見到來自京都既「牛カツ京都勝牛」 黎左銅鑼灣535, 係附近做野既我表示期待!!上網睇過資料, 京都勝牛最特別之處係以190度高溫大豆油快炸60秒將麵衣炸至酥脆金黃, 內裡維持著三成熟的鮮嫩熟度;並搭配上7種不同的調料, 包括醬油、山椒鹽、咖哩、和風沾醬等等, 而且銅鑼灣店所有醬汁都是由日本直送。餐廳以木系裝潢, 整體明亮自然, 感覺舒適。每枱都有提供口罩袋, 木筷子等都包裝美觀整齊放好。套餐入面既麥飯, 椰菜絲同埋麵豉湯都可以無限追加。元祖炸牛排套餐金黃色既麵衣外層包住呈鮮嫩粉紅既牛扒, 賣相吸引。入口外層鬆脆, 再來係牛扒既軟嫩, 牛味濃郁, 質素好既牛真係不需太熟, 但如果你接受唔到3成熟, 可以叫店員提供鐵板, 再自行煎熟。醬汁方面, 個人認為沾少少山椒鹽同芥末已經足夠, 最能夠品嚐到肉既鮮味。另外椰菜絲夠新鮮爽脆, 好怕d唔新鮮既出水攪到底下有灘水咁。炸三文魚柳三文魚柳呈粉橙色,  魚油經煎炸過後味道更突出, 口感軟熟。大多數人都係揀牛or豬, 建議試埋三文魚,

套餐入面既麥飯, 椰菜絲同埋麵豉湯都可以無限追加。

炸三文魚柳
三文魚柳呈粉橙色,  魚油經煎炸過後味道更突出, 口感軟熟。大多數人都係揀牛or豬, 建議試埋三文魚, 唔會後悔!

白桃蒟蒻冰茶

我中意呀, 冰茶唔甜有茶香, 清涼解渴, 仲有蒟蒻咬下咬下!

芒果奇異果特飲
酸酸maymay唔會好甜, 不錯。
2021-04-23 55 瀏覽
唉!好掛住日本呀!之前去日本都會食吉列牛,唔好問點解,因為我鍾意食,而且日本食又平又好味!呢間京都勝牛唔係開左好耐,之前我驚新開要排隊所以就無即刻去,今次平日去,過左lunch time唔洗排隊,幾好😂🔸京都勝牛雙味套餐有菲力牛同板翼牛,另外仲加左錢要個小食同飲品,我覺得菲力牛比較淋身,翼板牛有少少根,嫌太生可以用鐵板加熱,整體未去到好差但唔覺得話好驚艷,無令我好有回頭嘅感覺,同埋d飯我覺得濕左d。(麵豉湯、椰菜絲同飯都可以免費添加。)🔸炸特選大海老夠大隻但唔夠彈牙,有輕微梅梅地嘅感覺。🔸白桃蒟蒻冰茶0特別,無乜白桃味,冰茶一杯咁,話係蒟蒻但我覺得講話係椰果更好。總括而言所有野我都覺得只係緊緊合格咁,同係日本比較真係好大出入🥲
唉!好掛住日本呀!

🔸京都勝牛雙味套餐
(麵豉湯、椰菜絲同飯都可以免費添加。)

🔸炸特選大海老
夠大隻但唔夠彈牙,有輕微梅梅地嘅感覺。

🔸白桃蒟蒻冰茶

2021-04-21 0 瀏覽
大名鼎鼎既京都勝牛終於係香港開,我大概6點幾到咗就唔洗排隊。覺得菲力牛最好味,另外個個有啲硬。個丼飯都唔錯幾有牛味撈埋個蛋👍🏻👍🏻👍🏻 個小食就一般般,唔叫都得。
2021-04-21 2 瀏覽
每次經過京都勝牛,都見到人頭湧湧,一直都好想嚟品嚐。今日避開最繁忙午市嘅時間,唔使排隊。元祖炸牛排套餐 $148吉列炸牛排本身已經有兩至三成熟,如果想再熟啲,可以用鐵板再燒到自己想要嘅熟度。炸牛排外面脆卜卜,裏面肉質嫩滑,真係最高享受。套餐包括湯,沙律菜,同埋燕麥飯,唔夠仲可以添,一定食得飽。另外仲叫咗一份炸三文魚柳套餐$148第一次食吉列炸三文魚柳,真係超驚喜。外面炸得酥脆,裏面半生熟,超滑😍,對於鍾意食魚嘅我,真係開心到爆。白桃蒟蒻冰茶 $32甜度好適中,裏面啲蒟蒻有咬口,幾好飲。日式柚子茶 $28 用透明茶壺上,可以飲慢慢歎,份量都幾多,好抵。
每次經過京都勝牛,都見到人頭湧湧,一直都好想嚟品嚐。

今日避開最繁忙午市嘅時間,唔使排隊。

元祖炸牛排套餐 $148

炸牛排外面脆卜卜,裏面肉質嫩滑,真係最高享受。

套餐包括湯,沙律菜,同埋燕麥飯,唔夠仲可以添,一定食得飽。

另外仲叫咗一份炸三文魚柳套餐$148

白桃蒟蒻冰茶 $32

甜度好適中,裏面啲蒟蒻有咬口,幾好飲。

2021-04-21