2016-02-12 550 瀏覽
日本菜,聽起來好像是貴價的一餐。但在石硤尾,這家的日本菜相對來說便很相宜。兩人各點了一個鍋物(配白飯一碗),再多加一碟小吃,也只是百多元。先來一個泡菜海鮮鍋,香辣的泡菜湯,刺激起味覺與胃口,海鮮只是普通魷魚雪蝦,但份量不算少。另一鍋牛肉鍋,在滿滿的牛肉中打了一只生雞蛋,令牛肉順滑起來。日式醬油湯,點點的甜味剛好中和了泡菜鍋的辣味。最後上菜的是炸魷魚,整條的魷魚炸起切件上碟,吃上來口感煙韌,只是脆漿有點厚。最後它變冷了口感便變得有點差……這餐飯不貴,但吃得相當滿足,而且吃完後身體便很溫暖。

這餐飯不貴,但吃得相當滿足,而且吃完後身體便很溫暖。

2016-01-07
2013-12-12 407 瀏覽
雖然之前也曾在這間「五十嵐日本料理」吃過三幾次午飯,覺得食物水準不過爾爾,但也許真的很久沒有在這裡吃過東西了,所以過去的印象已經漸漸淡忘。這一天竟建議同事一起來吃了一頓午餐。吃的已是午市精選中較貴的「粒粒魚生飯定食配前菜、味噌湯」,連飲品也不過是四十元多一點而已,而且不收加一,絕對不貴。不過這區始終是平民住宅區,定價便宜些,也是應該。要是價錢太貴,可吸引不到客人來呢!食物價錢與質素通常都是成正比的,這定食也不例外,味噌湯味道平淡,前菜小食只不過是各大超市都可以買到的海藻,就算是主角的「粒粒魚生飯」,水準也只是普通,魚生不太多,也不算太新鮮。雖然這天前來吃午飯是自己出的主意,但吃過之後,卻真的覺得食物水準不高,相信下次也不會再來了。
2013-07-05 220 瀏覽
我算係呢間舖嘅常客,每兩星期都會幫襯一兩次左右,佢嘅價錢同食物質素都唔錯,只係店員嘅服務態度同埋處事手法真係好差事緣係,我叫外賣,我知佢地外賣嘅速度不嬲好慢,於是落完單就走去隔離超市睇吓嘢,睇咗五分鐘折返,返到去,見到成班廚房師傳同店員吹緊水好得閒,諗住可能D嘢食處理緊所以吹兩嘴,吹咗兩三分鐘,可能個經理見我企咗響度咁耐,先突然醒起有外賣單,果刻先叫廚房師傳開始整我嘅單心諗,佢咁嘅價錢,算啦,等吓啦計埋我出去睇嘢足足等咗十五分鐘,終於等到我個外賣啦但外賣入面果杯嘢飲幾乎訓低就嚟倒潟,我同果個帶眼鏡嘅男士講:『你可唔可以幫我整返好D吖?就嚟倒潟啦啵』佢就口口有詞唔知講咗乜,完全冇幫我手嘅意思,於是我唯有自己整跟住我問佢,入面有冇味噌湯,因為我試過有次個新手妹妹唔記得擺湯入去,但果次嘅妹妹就非常有禮貌地向我道歉,同今次呢個帶眼鏡嘅男士態度天壤之別我一問,果個男士就好悔氣咁講:『入面D嘢有哂架啦!』咁大間舖,開門做生意,你地漏單要我罰企等咗咁耐,SORRY都唔講聲,都算啦,要你幫我整返好杯嘢飲,唔幫,問佢嘢,仲咁嘅態度其實呢間嘢食嘅質素真係唔錯,個價錢又夠抵,廿八蚊堂食有湯有飯有菜有小食仲有
心諗,佢咁嘅價錢,算啦,等吓啦
計埋我出去睇嘢足足等咗十五分鐘,終於等到我個外賣啦
我一問,果個男士就好悔氣咁講:『入面D嘢有哂架啦!』
其實呢間嘢食嘅質素真係唔錯,個價錢又夠抵,廿八蚊堂食有湯有飯有菜有小食仲有嘢飲,可惜衰在店員手上

雞扒便當定食

‧煎雞扒唔錯,和風牛肉嘅味好淡,唔突出

2013-07-05
15 分鐘 (外賣自取)
雞扒便當定食
2012-11-03 164 瀏覽
同友人來此店食晚飯, 大家各自叫左個定食.我要左個什刺身壽司便當:當中有三文魚, 吞拿魚, 鱆魚刺身及蟹柳; 另外5件壽司, 蟹子沙律及海帶; 友人要左個兒童餐便當:有肉醬意粉, 3件壽司, 蟹子沙律及炸雞薯條其實每一個便當食物份量都算多而且豐富, 我既刺身每一款都叫新鮮最美味當然係三文魚, 至於另外5件壽司當中以加州卷較失色飯團亦包得鬆散, 至於蟹子沙律都見到一大埋蟹子都算鮮甜美味, 至於友人既兒童餐就較為吸引, 炸雞球雖偏油但炸得好香脆雞肉亦多汁, 而肉醬意粉係出奇地美味, 肉醬夠多闊條麵亦煮得剛好.整體上食物都算唔錯, 價錢亦係街坊價, 唯一有待服務可以改進.
同友人來此店食晚飯, 大家各自叫左個定食.

2012-10-29
2012-10-28 140 瀏覽
正當嶄新的石峽尾村各樓宇相繼落成, 而其他"五十嵐"口碑唔算太好時, 仍然充滿期待和興趣的sunflowerting 誠然不會錯過在探望 JCCAC 前 來個試新鋪的時間 : 經過有禮的經理在電話服務介紹後, 在地鐵A出口果然不到5分鐘就輕易找到這間新店 : 裝修時尚, 相比10 多廿年前嘅 " UP-DUMP' 青山道樓上鋪實在有天壤之別! 入座時間6:30尚有很多位置, 隨意坐往寬闊的卡位後, 接過餐牌看見有各式定食, 小食, 串燒, 炸物, 拉麵, 火鍋, 套餐, 壽司和各樣刺身, 心大心細下都係揀選什錦魚生壽司定食及炸蝦什錦天婦羅, 親切的女侍應推廣 $8 有多3 件壽司, 我亦自話自說的答允要啦, 邊看電視就看見越來越多人客了; 肚子餓的我不用等待到十分鐘本可以品嚐第一道定食 , 但因著相機很快無電, 唯有等埋其他食物大合照給大家一飽眼福吧街坊探頭回望"好樣"的炸蝦什錦天婦羅 ($38), 確實有水準 : 3 中蝦甜美~ 而天婦羅炸粉嘅粉漿夠薄身無梘味,但同時另外4 件之中以一件蕃薯沾上的外層有點唔攪勻, 其他炸物如南瓜相當鬆化, 矮瓜品質佳效果好,整體可口未算油膩而什
正當嶄新的石峽尾村各樓宇
相繼落成, 而其他"五十嵐"口碑唔算太好時,
來個試新鋪的時間 :
經過有禮的經理在電話服務介紹後, 在地鐵A出口
入座時間6:30尚有很多位置,

~ 而天婦羅
而什錦魚生壽司定食 ($58) 以生菜最得我歡心 : 脆 ! 綠 ! 嫰! 假鮑魚依然像真度高, 蟹子加州卷啲蟹子賣相可以整齊D , 三文魚刺身肥美厚身
吞拿魚同章紅魚一般貨仔, 但熟蝦就無味啊!
綠沙拉微辣開胃 ! 可是當我望到鄰枱有麵豉湯時, 我便懷疑漏單, 向一位年輕四眼哥哥查證~ 佢竟然草率話"無!"
而且欠缺耐性留神聽我的需要 (在玄米茶加水) ! 傻了眼的sunflowerting心裡咕嚕咕嚕, 幸好再一次看見經理在五分鐘前放在枱上的單據時, 馬上水落石出 : 清楚印著什錦魚生壽司定食+ 麵豉湯呀, 就向另一位人兄說明, 不用等五分鐘
麵豉湯足料味美但唔算太熱就就成為總結~ 可是另一位年長的女侍應一聲不响就高速回收我杯茶, 真的教人哭笑不得唷 !
題外話/補充資料: ~ 侍應胸前掛有工作証, 不知是否增添工作壓力哩 ? 有改善空間 ! ~ 唔少老中青街坊光顧 ,方便 ! ~ 鼓勵外帶 : 有優惠價; 就近開門位置設有冷凍大柜售賣各包裝壽司, 飲料 ! ~ 沒有高難度菜色 : 例如牛脷 ; 但下次要吓佢嘅拉麵同串燒 ! ~ 經理落力有禮, 食物以定格看都算過得去, 但願上下一心唔好做差招牌/ 口碑!
2012-10-27
  • 炸蝦什錦天婦羅