2019-06-25 194 瀏覽
得閒都會去葵廣掃下街,見到有間新奶茶芋圓店。就試吓,結果比我想像中更好🤔試咗一個四色仙草芋圓,居然有抹茶味🤔又唔會好苦澀,清清地,幾香👍🏻芋圓比一般大粒,而且份量都唔少,$39大大份,夠晒兩個人食,性價比幾高☺️另外,飲咗個珍珠奶茶,珍珠幾有咬口,奶茶味都夠重🥛而且唔會好甜👍🏻同埋店員都好友善,而且好有禮貌,做嘢好快唔駛等好耐。總括而言,我覺得值得一試,中意飲奶茶食芋圓嘅更加唔可以錯過🤩
同埋店員都好友善,而且好有禮貌,做嘢好快唔駛等好耐。

2019-05-15 285 瀏覽
葵廣嘅 new 芋圓 💕 呢間係葵廣新開嘅大店頂左雲石小姐個位,最近比人推得好行 🤤 門面裝修靚靚又型格,大大隻字寫住少林正宗,即係九份正宗,好似真係九份黎咁款,立即吸左我去整返碗食,#四色豆花芋圓 $39,多數見都係三色,四色嘅真係好少,比一般嘅紫薯圓、芋圓、地瓜圓之外多左抹茶圓 🍵 不過我都想送返四個字比佢,伏到應一應,門口張廣告圖嘅芋圓都唔係咁嘅嘢,真係正常一粒粒正方芋圓地瓜圓樣,出到黎嘅四色圓變左第二隻樣,出到黎扁塌塌,仲要透透地明,食落似舊膠,泥膠味都重過佢,冇味冇實質芋頭蓉蕃薯蓉,差到不行鳥呀 ma ma mia,豆花仲要碎哂冇豆味,真係完全 completely 地侮辱九份聖名!-九份茶舍葵芳葵涌廣場 2 樓 2015 號舖
九份茶舍
葵芳葵涌廣場 2 樓 2015 號舖
2019-05-12 158 瀏覽
到葵廣掃街,除了食的,當然少不了點杯飲的吧。尤其是葵廣雞節的時候,試盡不同口味的雞翼都要清一清上一round留在口中的雞翼味。三樓大部份的果汁店雖然很便宜,但絶大部份都是由糖漿沖出來的,個人極度不喜歡過甜的飲食,所以不會光顧那此果汁店。雖然每間賣飲品的店舖都一定會加糖漿,但份量是很重要的! 這間位於二樓的九份有很多台式飲品,有奶茶、奶蓋,果茶,更有芋圓甜食。而我今日則點了一杯百香果四季春鮮果茶(細杯, $26) 少冰。百香果的味道很重,配上茶味,互不蓋過對方,算是幾清甜。不過如果不小心咬到百香果的肉,就會有超酸的味道啊。整體來說算是不錯。

2019-05-04
2019-04-17 177 瀏覽
好想食芋圓,但又唔想自己煮,係葵廣食完飯,決定買碗返屋企!原本諗住試四色芋圓,但地瓜圓無貨,只好試仙草三色,份量都唔算細份,每款有3-4粒。仙草入口甘甘地,唔會只有糖醬甜味,但紅豆,芋圓略嫌唔夠淋,再淋少少會好啲!
好想食芋圓,但又唔想自己煮,係葵廣食完飯,決定買碗返屋企!

2019-04-16
2019-04-14 157 瀏覽
.📍九份茶舍其實之前食過一次,覺得麻麻但今次諗住比多機會佢,但都係唔值得再比,打算再食佢既四色芋圓,點知冇曬,不過都食左上次冇食到既抺茶芋圓🤣—————————————————————❣️三色仙草芋圓($37)有好多好多咖啡凍(唔知係咪),啲芋圓好似膠,超難咬但味係夠既,抺茶夠香,紫薯都好香,芋頭味唔夠,但仙草就幾好既,不過咁既價錢🐷會expect更好囉~—————————————————————不專業評分👅好味指數:2.5/5💰性價比:3/5👍🏻推薦:2.5/5—————————————————————🏡地址:九份茶舍 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2015號舖—————————————————————
📍九份茶舍

—————————————————————
❣️三色仙草芋圓($37)

不專業評分
👅好味指數:2.5/5
💰性價比:3/5
👍🏻推薦:2.5/5
—————————————————————
🏡地址:九份茶舍 (葵芳)
葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2015號舖
2019-04-12
2019-04-08 111 瀏覽
去葵芳掃街,食完野通常都會留意下有無D新開既台式飲品店,發現二樓呢到開一間台式飲品叫九分茶舍,比佢個名吸引左,於是就去試下啦!由於我超鐘意飲奶蓋,叫左杯奶蓋烏龍加珍珠,諗住應該OK啦,結果同我想像中既有出入!奶蓋好杰,飲落口時係一舊舊,本身想試下唔用飲管飲,但係杰到流唔到入口。唔知係咪同行我同6個朋友一人叫左一杯,可能一下子太多單,所以趕時間,奶蓋打唔夠時間而有呢個問題,但的確大大扣分了。烏龍茶就普普通通無乜特別,但加珍珠唔係好MATCH,我諗要有奶先會同珍珠夾D,加上珍珠煮唔夠時間,好硬 成杯飲品都好失望呀,覺得曬左個QUOTA!

成杯飲品都好失望呀,覺得曬左個QUOTA!
2019-03-29
10 分鐘 (外賣自取)
我已經一段時間沒有來葵廣掃街,一年後再到葵廣感覺商場內的小店又起了不少變化,特別是賣服裝的商店比以前明顯地少了,看到這點就不禁想起,有故友曾經在此開展服裝事業,全情投入卻不敵殘酷的競爭環境和更多人選擇在網上購買衣服的趨勢,最後也支持不了被迫結業,每次經過那些舖位,也不禁令人感慨!三色仙草芋圓 ($37)這間九份茶舍出品的三色仙草芋圓,首先在香港以這個價錢食到這個份量的糖水都已經無什麼可以挑剔的地方。不過甜的感覺不夠清新,什至於主角芋圓和仙草味道也充太多甜味(個人對甜味比較敏感)。不過仙草口感細滑,芋圓則有咬口,整體感覺也可以,特別是作為飯後的甜品。

三色仙草芋圓 ($37)
三色仙草芋圓
2019-03-27
2 分鐘 (堂食)
$37 (宵夜)
三色仙草芋圓
友人一行四人黎經葵芳掃街,見到依間人都排得算熱鬧,可能係繁忙時段,友人見到有金箔新野食眼睛當糖發哂亮(汗~)*黑糖金箔瀑布珍珠鮮奶 & 黑糖金箔瀑布仙草鮮奶奶味香醇濃郁厚身,就算叫了少糖黑糖味都好出,珍珠有嚼勁口感Q軟,份量夠大杯友人見到有金箔新野食眼睛當糖發哂亮(汗~)*格雷伯爵珍珠奶茶 & 宇治金時抹茶紅豆奶綠伯爵珍珠奶茶略嫌伯爵味不夠濃,茶底都算香,奶味亦足宇治金時抹茶紅豆奶綠,抹茶香搭配奶綠,紅豆蓉如果再多些就好了*四色仙草芋圓   紅豆剛好熟至軟身,仙草正常,芋圓咬落好煙韌可能因為人工手制,有地瓜圓/芋圓/紫薯圓/抹茶圓,食完成碗之後好飽隨自己喜好加煉奶或椰汁,記住加呢,會好味好多~

*黑糖金箔瀑布珍珠鮮奶 & 黑糖金箔瀑布仙草鮮奶
奶味香醇濃郁厚身,就算叫了少糖黑糖味都好出,
珍珠有嚼勁口感Q軟,份量夠大杯
友人見到有金箔新野食眼睛當糖發哂亮(汗~)

*格雷伯爵珍珠奶茶 & 宇治金時抹茶紅豆奶綠
伯爵珍珠奶茶略嫌伯爵味不夠濃,茶底都算香,奶味亦足

*四色仙草芋圓
隨自己喜好加煉奶或椰汁,記住加呢,會好味好多~
2019-02-06 132 瀏覽
比佢哋個招牌吸引左就好想試吓呢間野嘅仙草同嘢飲,不過因為食咗lunch好飽關係所以都係叫咗杯珍珠奶茶,本身對佢都有少少期望但係點知飲落去好似同普通連鎖式珍珠奶茶冇乜分別,而且珍珠冇乜黑糖味,奶茶味偏淡,但勝在佢就大大杯可以有排飲啱晒葵廣掃街嘅
2019-01-25 136 瀏覽
台灣飲品永遠係最受歡迎今次去咗位於葵涌廣場九份茶舍🌟口味比較適合香港人,唔會偏甜▫️四色仙草芋圓入面有地瓜圓、芋圓、紫薯圓同綠茶圓咬落質地偏向較韌,適合煙韌控而且燒仙草質地比較似啫喱同以往喺台灣飲嘅燒仙草唔同分量十足,絕對唔吝嗇,紅豆多到爆加埋譚奶昔更加香甜▫️黑金瀑布(黑糖金箔)珍珠鮮奶黑糖味道唔會太甜,而且珍珠份量多加入金箔係上面裝飾,份外矜貴▫️百香果四季春鮮果茶清香嘅百香果以及加入其他新鮮水果味道清新, Perfect match✨▫️草莓四季春鮮果茶加入大量新鮮草莓,酸酸甜甜好醒胃▫️格雷伯爵珍珠奶茶(陪黑糖珍珠)一般嘅珍珠奶茶飲到一半都已經好膩但係加入左格雷伯爵茶,味道變得清新
台灣飲品永遠係最受歡迎
今次去咗位於葵涌廣場
九份茶舍🌟
口味比較適合香港人,唔會偏甜

▫️四色仙草芋圓
入面有地瓜圓、芋圓、紫薯圓同綠茶圓
咬落質地偏向較韌,適合煙韌控
而且燒仙草質地比較似啫喱
同以往喺台灣飲嘅燒仙草唔同
分量十足,絕對唔吝嗇,紅豆多到爆
加埋譚奶昔更加香甜

▫️黑金瀑布(黑糖金箔)珍珠鮮奶
黑糖味道唔會太甜,而且珍珠份量多
加入金箔係上面裝飾,份外矜貴

▫️百香果四季春鮮果茶
清香嘅百香果以及加入其他新鮮水果
味道清新, Perfect match✨

▫️草莓四季春鮮果茶
加入大量新鮮草莓,酸酸甜甜好醒胃

▫️格雷伯爵珍珠奶茶(陪黑糖珍珠)
一般嘅珍珠奶茶飲到一半都已經好膩
但係加入左格雷伯爵茶,味道變得清新

2019-01-15 148 瀏覽
很久沒到葵涌廣場 發現又新開了一所台式飲品店原本預想台式飲品很難有伏 想不到還是會難喝分層芋頭珍珠鮮奶賣相不錯 上層淺紫色 下層白白的 芋頭珍珠則在最底 分層感覺有點像「茶理史」但感覺上芋頭珍珠份量沒有太多雖然看上去不錯 但是一入口 芋頭味是人工的感覺 應該是用粉沖岀來也不要寄望芋頭珍珠 芋頭味較淡之餘 也不煙韌竟然鮮奶味道也很淡整體感覺就是很人工 也很淡 很不推薦大家在美食很多的葵涌廣場花金錢與quota試下次還是喝「茶理史」比較有保證
很久沒到葵涌廣場 發現又新開了一所台式飲品店
原本預想台式飲品很難有伏 想不到還是會難喝
分層芋頭珍珠鮮奶
分層芋頭珍珠鮮奶
也不要寄望芋頭珍珠 芋頭味較淡之餘 也不煙韌
竟然鮮奶味道也很淡

下次還是喝「茶理史」比較有保證
2018-12-27 132 瀏覽
葵廣的食肆易手速度太快,每次去也有新發現🙊最新加入戰團的是二樓這間台飲店「九份茶舍」,就在以前告白果屋對面鋪位。開張一個月,價位不比排隊店低。於是點了杯算是signature的抺茶珍珠鮮奶,以為這麼基本一定安全,結果 就中伏了🤡圖中👇🏻👇🏻👇🏻抺茶珍珠鮮奶($31)最大的特點是用抺茶味的珍珠,珍珠蠻大粒,抺茶味是有的但甜味更重。最大問題是珍珠稔過啫喱,一咬即爛,那個質地和軟度,令我想起小學曾經流行的水晶寶寶...而抺茶鮮奶更加是災難級別🤢抺茶味一個字總結,就是淡。記得以前差評過旺中茶滿滿的抺茶鮮奶,茶滿滿之所以不好喝是因為太苦,但我今天明白了原來有苦味已經很好,事關這杯東西幾乎是無味連苦也沒有...我從沒喝過茶味那麼淡的即沖台飲,如果真的如店方所說是用了靜岡抹茶粉,我只能懷疑是當天staff落太少了🤷🏻‍♀️鮮奶未溶冰已經像在喝奶水,喝到最後是什麼味道不用多說吧🤢很難相信它是用明治奶去沖🤷🏻‍♀️由珍珠到抺茶到鮮奶都fail,多麼難得呵呵🤡雖說台飲店的質素一向參差,但我沒預料會這麼差,既然有心開店希望真的能做好一點。
葵廣的食肆易手速度太快,每次去也有新發現🙊

圖中👇🏻👇🏻👇🏻
抺茶珍珠鮮奶($31)

而抺茶鮮奶更加是災難級別🤢

由珍珠到抺茶到鮮奶都fail,多麼難得呵呵🤡

抹茶珍珠鮮奶
2018-12-26 116 瀏覽
葵廣又有新野啦😊今次呢間專買飲品同芋圓嘅!見到九份呢個字就梗係聯想到九份芋圓啦😇所以就叫左佢哋嘅四色豆花芋圓上手都幾重下,有地瓜圓,芋圓,紫薯圓,抹茶圓!芋圓個size都系比較大嘅~咬落去系過煙軔😂膠感比較重,咬耐左啲牙會攰個隻😣芋頭味,紫薯味亦系偏淡身嘅,只有抹茶味個隻個味比其他出啲😅仲有陪紅豆🧐🧐🧐底下嘅豆花亦都系fail左😔易散之餘豆腐花亦都質地比較粗糙,缺乏豆香味☹️失望呀

上手都幾重下,有地瓜圓,芋圓,紫薯圓,抹茶圓!

其實在葵涌廣場中,我最愛茶理史的宇治抹茶鮮乳地瓜小芋圓,不過經常喝同一間又有點沉悶,所以今次試試新開業的九份茶舍。原本想跟平時所喝一樣,京都宇治金時鮮奶配芋圓,可是九份茶舍說沒有這種配搭,可以試試珍珠,與芋圓差不多,那好吧,我就加配地瓜珍珠。京都宇治金時鮮奶不會死甜,入口頗為順滑,但是欠缺抹茶獨有的茶甘,抹茶控的我有少許失望。紅豆蓉挺甜香綿密,地瓜珍珠咬勁十足,奈何不太嚐到地瓜的味道,我在想是否紅豆蓉蓋過地瓜珍珠的味兒。

2018-12-08 85 瀏覽
呢間九份茶舍喺台灣開到嚟香港,早前已經係旺角店試過佢嘅草莓水果茶,當日好飽叫唔到芋圓食,今日終於可以試吓啦今日去咗葵芳嘅店舖,叫咗一個三色仙草芋圓食,都真係幾好食喎,但我呢就比較鍾意嘅係佢d配料:紅豆同埋黑糖啫喱,幾甜同清新,至於佢嘅芋圓,因為比較大粒,係幾有咬口,不過食一舊已經好多,其實佢都係得六至七舊整體來講,我覺得都唔錯可以一試,一份$37,有少少貴,性價比一般啦,但鐘意食芋圓既朋友都可以試下架