2014-02-28 1293 瀏覽
兩姊妹閒逛完見不用等位。決定是夜來個丼丼屋自選二人前。  很喜歡日式沙律,多款式下選定了《剌身沙律》。用料新鮮,味道不錯。炸物中選了《牛肉薯餅》及《芝士豚肉卷》。牛肉味不算濃,炸得香脆,幾好味。極少芝士的豚肉卷令大愛芝士的小妹略失望。加上豚肉較薄身,欠缺口感,稍微減分。大讚熱辣辣黑椒牛肉腸,配上酸甜醬,惹味一絕。《温泉玉子冷烏冬》完全無味。唔好食。惠顧主食可加錢平食甜品。無選錯呢款《宇治金時雪糕芭菲》。如果Vanilla味軟雪糕可轉綠茶味軟雪糕就更完美喇。
兩姊妹閒逛完見不用等位。決定是夜來個丼丼屋自選二人前。
炸物中選了《牛肉薯餅》及《芝士豚肉卷》。
牛肉味不算濃,炸得香脆,幾好味。
鐵板黑椒牛肉腸
大讚熱辣辣黑椒牛肉腸,配上酸甜醬,惹味一絕。
《温泉玉子冷烏冬》完全無味。唔好食。
宇治金時芭菲

題外話/補充資料: 大讚店員服務週到
2014-02-23
鐵板黑椒牛肉腸
宇治金時芭菲
2014-01-06 1014 瀏覽
今日元旦,起身都已經一點,近近地,就同老公去咗市中心搵食,周圍都幾多人,老公話有同事同佢講丼丼嘅吉列豬扒蛋好食,又唔駛等位,我地就入咗去試。老公叫咗吉列豬扒滑蛋飯,老公話啲蛋稍為熟咗少少,豬扒夠脆,不過肉汁就少咗啲,有個汁可以點,我就覺得唔點都夠味嘞!我叫咗個牛肉飯,五成熟,加少少七味粉,好食個飯底有啲肉汁,撈埋一齊正!

我叫咗個牛肉飯,五成熟,加少少七味粉,好食
個飯底有啲肉汁,撈埋一齊正!
2014-01-01
2013-12-21 741 瀏覽
依日約左另一半既爸媽食LUNCH~知道佢地鐘意食日本菜而且都鐘意試下新野~反正依間都未試過! 所以就決定揀依間近年屯門既食店越開越多~入開去探佢地的話..真係可以慢慢間間試下 ~~~~~~我地一人點一個定食..另一半揀"吉列炸蠔"+$18跟上漬物+麵豉湯及白飯炸蠔外層鬆脆~但蠔肉有少少過火..肉質唔嫩我點個"吉列豬扒"..同樣+$18跟上漬物..麵豉湯及白飯早年食過某吉列專門店後..真係一試難忘果份juicy感依間既吉列豬扒外層炸得鬆脆~但豬扒部份好肥而瘦既部份又炸到無肉汁~淨食豬扒無乜味伴上芝麻醬汁就好味d伴上日本椰菜絲~雖然話任食..但服務員唔會主動問客人"refill"當然以咁既價錢..唔可以同專門店比較但整體食物及服務本身亦只屬非常普通
依日約左另一半既爸媽食LUNCH~知道佢地鐘意食日本菜
而且都鐘意試下新野~反正依間都未試過! 所以就決定揀依間

~~~~~~
我地一人點一個定食..另一半揀"吉列炸蠔"
+$18跟上漬物+麵豉湯及白飯
當然以咁既價錢..唔可以同專門店比較
但整體食物及服務本身亦只屬非常普通
2013-12-20
2013-08-22 581 瀏覽
晏晝經過丼丼屋,見他廣告賣親子飯果幅圖能挑起食慾(證明廣告設計有效),就進了餐廳。餐廳裝潢撲素,燈光柔和,有點像在家裡吃飯的感覺。當然點的就是親子飯。親子飯:就是親(雞)子(蛋)造的飯。日本人把雞肉雞蛋飯起了這個有意思的名字,也有一番風味。這個親子飯。一碗黃澄澄的,喜歡生蛋拌飯的我,當然很受落。不過賣相有點馬虎,而且雞肉有點不夠滑,而且沒什麼調味,使整碗飯失色。建議可以用些較肥的雞肉煮(例如雞腿肉)在日本吃到的親子丼,雞肉是醃過的,蛋漿略略炒熟就蓋上飯面,拌有洋蔥及紫菜絲!整碗飯有相當的顏色之餘也不失其美味:)整體來說,親子丼是值得試的:)
晏晝經過丼丼屋,
見他廣告賣親子飯果幅圖能挑起食慾(證明廣告設計有效),
就進了餐廳。

餐廳裝潢撲素,
燈光柔和,有點像在家裡吃飯的感覺。

當然點的就是親子飯。
親子飯:就是親(雞)子(蛋)造的飯。
日本人把雞肉雞蛋飯起了這個有意思的名字,
也有一番風味。

這個親子飯。
一碗黃澄澄的,
喜歡生蛋拌飯的我,當然很受落。
不過賣相有點馬虎,
而且雞肉有點不夠滑,
而且沒什麼調味,使整碗飯失色。
建議可以用些較肥的雞肉煮(例如雞腿肉)
丼丼屋
在日本吃到的親子丼,
雞肉是醃過的,蛋漿略略炒熟就蓋上飯面,
拌有洋蔥及紫菜絲!
整碗飯有相當的顏色之餘也不失其美味:)
整體來說,
親子丼是值得試的:)
2013-08-19
2013-08-01 433 瀏覽
OT的日子, 總會想起它10:30PM LAST ORDER, 11:00關店, 在屯市極少, 很適合夜歸人一人前, 花腩肉丼肉一般至薄身, 烤得剛好, 肥美肉嫩, 油脂正好拌飯加上微甜的醬汁, 加上蔥絲, 飯一如以往, 有咬口, 份量足依舊是牛乳紅豆特飲, 淡淡的牛乳, 不會太膩又是飽足的一餐
OT的日子, 總會想起它
一人前, 花腩肉丼
肉一般至薄身, 烤得剛好, 肥美肉嫩, 油脂正好拌飯
依舊是牛乳紅豆特飲, 淡淡的牛乳, 不會太膩
又是飽足的一餐
2013-05-16
  • 花腩肉丼
2013-07-15 324 瀏覽
有時也會對自己好一點,午餐外出用膳,今日就來到丼丼屋。大約下午一時十五分左右,店內人流不算太多,大概是由於也屬於中高價位的午餐吧!餐廳以紫色和木色為主,簡約又不失和風味道。午市提供套餐由 $48 至 $80,送飲品,加 $10 可以配沙律及麵豉湯,再加 $10 可以北海道雪糕,選擇也很多。而我卻被餐牌內的北海道五色丼吸引,雖然價值 $108,不過間中豪食一次,當作獎勵自己勤力工作吧,是一個很好的藉口!北海道五色丼有三文魚,帶子,三文魚籽,蝦和北寄貝,配上珍珠米。三文魚尚算新鮮肥美,肉脂豐腴。帶子鮮甜,應該是將原隻帶子切開,個人更喜歡用上圓形的帶子。大大隻蝦,肉鮮彈牙,不過只有兩隻,始乎少了一點。北寄貝肉厚,但比平時吃的鮮嫩。三文魚籽一咬即破,鹹中帶甜。而珍珠米煮得恰到好處,最怕就是又腍又濕的飯。 用 $108 吃一碗北海道五色丼是否化算就見仁見智,不過食物質素又真是不錯,間中來豪一豪也是值得的。
三文魚尚算新鮮肥美,肉脂豐腴。
帶子鮮甜,應該是將原隻帶子切開,個人更喜歡用上圓形的帶子。
大大隻蝦,肉鮮彈牙,不過只有兩隻,始乎少了一點。
北寄貝肉厚,但比平時吃的鮮嫩。

2013-07-05 163 瀏覽
魚生飯$11X唔值..魚子腥到爆攪到成碗飯都腥晒芝麻雞奕好脆口唔差~滑蛋豬扒飯豬扒好鞋呀炸生蠔定食冇乜問題~魷魚SO OK但份量太小喇掛...得個幾條...
魚生飯$11X唔值..魚子腥到爆
攪到成碗飯都腥晒
芝麻雞奕好脆口唔差~滑蛋豬扒飯豬扒好鞋呀
2013-07-01
2013-06-27 121 瀏覽
牛肉丼伴菜酸酸甜甜好開胃....滑蛋份量都好足....唯獨個飯太過濕...好在味道夠...加少少7味粉仲好味....咖哩牛肉鳥冬原先想點吉列豬排...不過喉嚨痛所以放棄...咖哩好夠....足夠每條烏冬入口都沾滿....烏冬口應好滑...唔係一般平價貨...下次會再點返吉列豬排....味品方面...叫左一個菠蘿汁同凍檸茶....菠蘿汁可以推介...唔太甜而且感覺幾清新....
牛肉丼
伴菜酸酸甜甜好開胃....滑蛋份量都好足....
咖哩牛肉鳥冬
原先想點吉列豬排...不過喉嚨痛所以放棄...
咖哩好夠....足夠每條烏冬入口都沾滿....
烏冬口應好滑...唔係一般平價貨...
下次會再點返吉列豬排....
味品方面...叫左一個菠蘿汁同凍檸茶....
菠蘿汁可以推介...唔太甜而且感覺幾清新....
2013-06-17 93 瀏覽
約左同學去左屯門丼丼屋度食都幾多人食, 等左成半個鐘頭以上架! 忌廉芝士薯餅 HKD 38 /2 PCS芝士味唔係太香薯仔蓉好味... 不過38蚊2粒就.......切開左後的樣子.....咖哩吉列豬飯 HKD 75其實都幾細份呀, 不過, 豬扒都真係幾好味, 幾林同梅林一樣, 塊炸皮都甩左出黎咖哩好杰, 無肉碎, 如果有肉碎就好味好多總結都幾好食, 不過, 咁樣既配搭一個飯都幾貴....汁燒牛扒丼 HKD 78因為唔係我食, 唔知好唔好味但試左一舊都幾林既北海道朱古力白玉子 HKD 35 ( 跟餐25)跟餐點的北海道雪糕, 其實都幾貴.....只不過諗, 可能無下次再食丼丼屋, , 所以都點左都幾大杯架, 雪糕都幾軟, 中間有脆脆片一定要撈埋D 雪糕先好食最後大杯到我食剩左, 哈哈哈哈哈哈我果然無一個甜品既胃! 北海道草莓新地 HKD 38 ( 跟餐25)最後都差唔多成百幾蚊一位, 都唔平架!
約左同學去左屯門丼丼屋度食
都幾多人食, 等左成半個鐘頭以上架!

忌廉芝士薯餅
忌廉芝士薯餅 HKD 38 /2 PCS
芝士味唔係太香
薯仔蓉好味... 不過38蚊2粒就.......
切開左後的樣子.....
咖哩吉列豬飯
咖哩吉列豬飯 HKD 75
其實都幾細份呀, 不過, 豬扒都真係幾好味, 幾林
同梅林一樣, 塊炸皮都甩左出黎
咖哩好杰, 無肉碎, 如果有肉碎就好味好多
總結都幾好食, 不過, 咁樣既配搭一個飯都幾貴....
汁燒牛扒丼
汁燒牛扒丼 HKD 78
因為唔係我食, 唔知好唔好味
但試左一舊都幾林既
北海道朱古力白玉子
北海道朱古力白玉子 HKD 35 ( 跟餐25)
跟餐點的北海道雪糕, 其實都幾貴.....
只不過諗, 可能無下次再食丼丼屋, , 所以都點左
最後大杯到我食剩左, 哈哈哈哈哈哈
我果然無一個甜品既胃!
北海道草莓新地
北海道草莓新地 HKD 38 ( 跟餐25)

最後都差唔多成百幾蚊一位, 都唔平架!
題外話/補充資料: 入到去, 同普遍港式日本餐廳一樣,勁大聲講日文"歡迎光臨" 其實都幾騷擾架...嘈到講唔到野 坐BAR枱位, 咁ARM 坐正D人放返D杯返去廚房位附近 其實望住咁食都幾唔開胃
2013-05-17
30 分鐘 (堂食)
忌廉芝士薯餅
咖哩吉列豬飯
北海道朱古力白玉子
2013-06-15 69 瀏覽
星期五放工同老公再撐抬腳! 今次選食丼丼屋食堂@屯門市廣場! 之前都食過幾次都OK! 今次就寫一寫食評! 今次叫左吉列豬扒套餐 & 滑蛋吉列豬扒飯!  吉列豬扒套餐我老公次次都係叫呢個... 大大份的吉列豬扒套餐! 有大大的吉列豬扒、白飯、牛蒡絲前菜、椰菜絲和麵豉湯! 一人份量足夠有餘! 雖然上菜不算好快 (因為要即炸) ,但吉列豬扒好好味! 先自己磨好醬汁,後再食豬扒! 一咬落口都好鬆脆,好JUICY! 豬扒上仲有D肥肥的肉~唔怕肥的話連埋一齊食都真不錯! 滑蛋吉列豬扒飯今次我試左滑蛋吉列豬扒飯! 都好好味呀! 因為我本身好鍾意同好多汁伴飯的人! 呢個好岩我~滑蛋煮得好嫩滑! 成個飯都好多汁~不會感覺很乾! 吉列豬扒一樣都炸得好好好鬆脆! 今次等位不算耐...等了10分鐘就能入座! 待應服務都不錯,餐廳都算坐得闊落,燈光又足夠! 餐廳採用半開放廚房形式~一眼都見到廚師們煮野... 所以感覺衛生好好! 好評!
之前都食過幾次都OK! 今次就寫一寫食評!

今次叫左吉列豬扒套餐 & 滑蛋吉列豬扒飯!

滑蛋吉列豬扒飯

滑蛋吉列豬扒
10 分鐘 (堂食)
2013-06-14 45 瀏覽
跟餐飲品,唔使加$,味道唔似溝出黎既果汁,唔錯!滑蛋同汁都唔錯,多汁所以飯較濕,可惜雞肉麻麻~值得提係雞肉有去皮,而醃蘿蔔乾幾好食!仲有,飯份量較多,如果係女仔黎食,完全可以兩個share,加個薯餅就岩岩好~!我今日剩左一半飯,實在浪費~一流~芝士同薯仔蓉非常夾,炸得又酥脆~炸皮薄,筷子一夾就分開,但貴左好多,依家要$38一份
菠蘿汁
跟餐飲品,唔使加$,味道唔似溝出黎既果汁,唔錯!
滑蛋雞肉飯
炸芝士薯餅
一流~芝士同薯仔蓉非常夾,炸得又酥脆~
炸皮薄,筷子一夾就分開,但貴左好多,依家要$38一份

題外話/補充資料: 店員服務態度唔錯,值加一既~而為左炸芝士薯餅,我都會再去食~
2013-06-14
菠蘿汁
炸芝士薯餅
原諒我積左甘多食評而家先打,皆因我等考完試先一次過------------------------------2月14 因為是情人節晚上,冇預約的就甘來了,所以等位先要成半個鐘,都合理的 ------------------------------店面乾淨,入面好日式的擺設,台又吾太密,感覺很好。------------------------------我點的~ 炸的很好 有肉汁的入面男友點的飯~佢話d蛋好滑:-) good choice!嘿嘿 入到呢間一定要試呢個啦~ 好似約$20呢個真係激讚! 出面炸得金黃,入面一咬 是在薯餅中慢慢流出來的芝士~ (天呀...芝士味適中的濃 good其實食到這裡已經夠飽 但見到雪糕。。。 又另一個胃啦!d士多啤梨醬甜甜的~中間係脆脆~ 格住等你冇甘易感到膩好大杯其實
原諒我積左甘多食評而家先打,
皆因我等考完試先一次過

2月14 因為是情人節晚上,
冇預約的就甘來了,
所以等位先要成半個鐘,
都合理的

店面乾淨,
入面好日式的擺設,
台又吾太密,感覺很好。

我點的~ 炸的很好 有肉汁的入面
男友點的飯~
佢話d蛋好滑:-) good choice!
嘿嘿

入到呢間一定要試呢個啦~ 好似約$20
呢個真係激讚!

出面炸得金黃,
入面一咬 是在薯餅中慢慢流出來的芝士~ (天呀...
芝士味適中的濃 good
其實食到這裡已經夠飽

但見到雪糕。。。 又另一個胃啦!

d士多啤梨醬甜甜的~
中間係脆脆~ 格住等你冇甘易感到膩
好大杯其實

[提示~ 最岩同男友 一人一啖~ 一邊啖心~ 很sweet的嘛! (心心眼)
]
題外話/補充資料: 價錢已經忘了~ 但大約一個飯$70-$100不等:) 杯雪糕好似$30-40(?) 也是不過份貴的 慶祝大日子食食無妨:-)
2013-02-14
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
2013-04-11 14 瀏覽
8pm 去到, 等左15 mins 度就有位, 流通量算快~ 煎蛋卷: 見其他人ge食評話好味, 我地又即管試下。夠大件厚身, 可惜無蛋味, 其實直程無咩味!! 係有少少甜味, 但真是太淡了, waitress話點 豉油食, 但d 豉油又太咸, 我點其他醬仲好食~炸芝士薯餅: 有兩件, 都幾大件, 炸得好勁, 我怕肥, 唔敢多食, 熱辣辣, 又多芝士, 好味! 不過真是好油!燒魚乾: 咸咸甜甜的, 好味! 不過乾左d, anyway, 魚乾魚乾嘛 咖喱牛肉飯: 友人說麻麻地, 我食左少少, 都是一般日式咖喱ge味道,無咩特別

15 分鐘 (堂食)
2013-04-01 8 瀏覽
放假總是懶洋洋, 午飯時間亦推遲至兩點, 不過也有好處的, 就是不用等位繼上次強行被拉到和亭後, 這次終於成功來到丼丼屋店子相當的闊落, 有很多空間可以擺放bb車, 而且有兒童餐供應, 兒童餐具亦很可愛, 難怪是親子飯堂快快手點菜, 我要了咖哩牛肉鳥冬, 男友則點吉列豬扒(柚子酢)加配定食烏冬約十分鐘就上枱, 吉列豬定食則要近二十分鐘, 我想是即炸的吧咖哩烏冬上枱時只見到一碗濃濃的咖哩汁, 份量多得掩蓋所有麵條聞落是很香的日式咖哩味, 心想如此濃厚的咖哩汁拌麵一定好吃咖哩汁實在多, 攪勻後每條烏冬都能掛上, 對此實在非常滿意因為最怕這種濃汁烏冬不夠汁, 吃到最後只能吃白麵烏冬比一般的幼身, 如果換上粗烏冬將會更有咬口(這應是我喜愛吃粗麵條的偏好)咖哩汁的味道比想像中辣, 但沒有日式咖哩應有的果香味, 反而有點濁喉的感覺牛肉呈薄片狀, 有大約六七片, 雖然看上去肉質很瘦, 但吃下是腍滑的, 而且富牛味, 不錯整體覺得可以再encore的, 因為本身太喜歡吃濃味且多汁的食物男友的定食包括醃蘿蔔, 牛蒡絲前菜, 吉列豬扒, 椰菜絲, 白飯和麵豉湯吃了兩塊豬扒, 所以只簡單交代一下豬扒的食味好
繼上次強行被拉到和亭後, 這次終於成功來到丼丼屋

聞落是很香的日式咖哩味, 心想如此濃厚的咖哩汁拌麵一定好吃
咖哩汁實在多, 攪勻後每條烏冬都能掛上, 對此實在非常滿意
因為最怕這種濃汁烏冬不夠汁, 吃到最後只能吃白麵
吃了兩塊豬扒, 所以只簡單交代一下豬扒的食味好了
雖然應是即炸的, 但豬扒只是處於暖的狀態, 可幸的是炸粉夠薄, 雖然間中出現皮肉分離的情況, 但味道是可以的
豬扒內裡保留一定肉汁, 沒有炸至乾巴巴, 柚子酢的酸味亦中和了炸物的油膩感, 不至於太滯膩
整體食物質素是可以的, 雖不是令人驚艷的質素, 但相信至少不會"中伏"
侍者的態度很不錯, 對小朋友尤其親切, 看見很多小朋友都帶著笑容離開
2013-03-29
2013-01-30 18 瀏覽
第3次黎食啦, 今次依然叫左吉列豬扒套餐同炸芝士薯餅.個豬扒比之前薄左, 不過都好好食. 今次D白飯好食過上次啦, 起碼有水分同飽滿, 有米飯香. 而D椰菜絲好爽脆新鮮~個薯餅依然好好食, 充滿芝士, 啱哂芝士迷~坐低見到有新野, 就叫左個牛肉壽喜鍋試下.食物到枱勁開心, 因為份量足, 都幾多下大約1.5人份, 同阿妹阿媽share食 (可能我地係細食, 食完個豬扒飯同薯餅食埋呢個啱啱好).牛肉好好食, 唔硬又唔"鞋", 好有牛香 D蔬菜都好新鮮, 不過年糕就差少少啦, 唔煙韌既~我怕個牛肉鍋湯底咸, 所以冇湯時都係加清水咋, total 加左3次清水.食得7788, 最後落左D飯落個鍋度, 煮到冇乜汁就食.可能加左3次清水, D飯唔咸, 有少少甜, 好有牛鮮同菜甜.總結, 今次丼丼屋D野食都唔錯, 會再光顧!
第3次黎食啦, 今次依然叫左吉列豬扒套餐同炸芝士薯餅.

個豬扒比之前薄左, 不過都好好食.

個薯餅依然好好食, 充滿芝士, 啱哂芝士迷~

坐低見到有新野, 就叫左個牛肉壽喜鍋試下.
(可能我地係細食, 食完個豬扒飯同薯餅食埋呢個啱啱好).
牛肉好好食, 唔硬又唔"鞋", 好有牛香
D蔬菜都好新鮮, 不過年糕就差少少啦, 唔煙韌既
~
食得7788, 最後落左D飯落個鍋度, 煮到冇乜汁就食.

總結, 今次丼丼屋D野食都唔錯, 會再光顧!
2013-01-25
  • 炸芝士薯餅