2016-12-29 670 瀏覽
叫左6杯,等左1個半鐘,俾錢條龍去得快,不停收錢,等野飲條龍越黎越長,運作有問題,叫號碼又細聲,又無指示牌,所以等野d人聚晒係舖門口聽號碼。間離賣衫同五金舖真係多得你地唔少。香港人拍拖無野做咪排下羅,俾少少錢可以排你粒幾鐘,真係開心。
間離賣衫同五金舖真係多得你地唔少。
2016-12-26 729 瀏覽
這一家珍珠奶茶店最近在香港非常紅是一位台灣來的老闆帶著自家製作珍珠的手藝在旺角的邊邊開的店,離旺角熱鬧的地區有一點距離一個月前只有一家雜誌去訪問過的時候很好買等了足足一個小時才拿到我的抹茶拿鐵加黑糖珍珠下單的時候還不給加珍珠:'( 還好等了45分鐘後發現珍珠煮好了馬上追加珍珠可能真的非常忙碌的關係,今天漸層沒有很漂亮但抹茶的味道還是不錯,不過微甜好像不太適合它XD即便搭配了珍珠還是覺得好沒味道,下次挑戰少甜黑糖珍珠的黑糖味淡淡的沒有很甜本身不是螞蟻所以很喜歡以前不愛小顆珍珠因爲有點難咬,很容易骨溜就呑了他們家雖然也是小顆的但很有存在感不至於讓嘴巴咬到很酸,Q勁還是有的這家店應該是我在香港除了KOI還有天仁之外會點珍珠奶茶的店下次人沒那麼多的話一定要再買一杯珍珠奶茶!小聲說 老闆加油!
這一家珍珠奶茶店最近在香港非常紅
是一位台灣來的老闆帶著自家製作珍珠的手藝
在旺角的邊邊開的店,離旺角熱鬧的地區有一點距離
一個月前只有一家雜誌去訪問過的時候很好買
等了足足一個小時才拿到我的抹茶拿鐵加黑糖珍珠
下單的時候還不給加珍珠:'(
還好等了45分鐘後發現珍珠煮好了馬上追加珍珠
可能真的非常忙碌的關係,今天漸層沒有很漂亮
但抹茶的味道還是不錯,不過微甜好像不太適合它XD
即便搭配了珍珠還是覺得好沒味道,下次挑戰少甜
黑糖珍珠的黑糖味淡淡的沒有很甜
本身不是螞蟻所以很喜歡
以前不愛小顆珍珠因爲有點難咬,很容易骨溜就呑了
他們家雖然也是小顆的但很有存在感
不至於讓嘴巴咬到很酸,Q勁還是有的
這家店應該是我在香港除了KOI還有天仁之外
會點珍珠奶茶的店
下次人沒那麼多的話一定要再買一杯珍珠奶茶!
小聲說 老闆加油!

抹茶拿鐵加珍珠
抹茶拿鐵加珍珠
2016-12-26 541 瀏覽
No I didn't get a drink from here.Been waiting for half an hour and then got told that they ran out of boba, so everyone had to wait for another half an hour. Obviously I wasn't going to wait for an hour just for a boba tea so I got my money back and left. And I will never return. Only go there if you are okay with waiting endlessly just for a drink that you can get from elsewhere.

2016-12-25 643 瀏覽
好少寫食評今次都要寫一次。。。成日見到臉書介紹又台灣人主理又手工珍珠仲有唔同味揀好吸引,但日日都好多人,今次行過見少人可以買返杯。個舖頭其實好細,無咩人排隊但企左好多人都係等拎野飲。今次得黑糖珍珠同紫薯珍珠,見咁得意就要左杯紫薯珍珠奶綠,少冰。其實都等左幾耐,號碼係大概6個都等左15分鐘以上。杯野黎到好吸引呀,紫色好可愛,不過係細珠,無咩口感又無咩味,飲左一啖,好難飲。。。水咁,仲有啲膠膠地既味,平時叫少甜既我今次要原味試下,但真係淡到水都好味啲,仲要等咁耐,無下次呀
好少寫食評今次都要寫一次。。。

個舖頭其實好細,無咩人排隊但企左好多人都係等拎野飲。
其實都等左幾耐,號碼係大概6個都等左15分鐘以上。

2016-12-23
15 分鐘 (外賣自取)
2016-12-22 677 瀏覽
哇。。台灣手作珍珠,每日鮮製,每日限出兩款珍珠。聽落吸引唔吸引?落單之後就準備展開漫長既等野飲時間。罰企30分鐘,等到的是兩個沖了水的茶包,玫塊及水蜜桃味的茶包,普通到不行的茶包。由於嗌左微糖,其實飲到的只有茶澀味,同埋茶澀味,仲有茶澀味。水蜜桃紅茶,可以用淡而無味來形容。老老實實,去百佳買兩盒茶包,再返屋企煲埋水沖埋飲埋都唔駛30分鐘⋯⋯40幾蚊仲沖到好多好多包添⋯⋯以正常香港人速度來說,叫你在登打士街人山人海的貢茶前面等半粒鐘就為買一杯野飲⋯⋯⋯⋯去7仔買支水算啦好嗎?外帶飲品需要既除左質量,還要有速度。最可笑是服務員經常話珍珠已賣哂。 ?__? 再煮,okay。一定要食到咁罕有的手作珍珠?咪等囉。。但追求彈牙高質珍珠,去同區的天xx茶其實已經幫到你。而呢間野等得耐既最大原因其實唔關多唔多人幫襯事,而係準備飲品速度實在不敢恭維。點解見到長期有人排隊?因為好飲?(笑)個個客人都企係度苦等,好難唔多人囉。下次還是不要哂錢哂時間。
水蜜桃紅茶,可以用淡而無味來形容。

40幾蚊仲沖到好多好多包添⋯⋯

最可笑是服務員經常話珍珠已賣哂。

但追求彈牙高質珍珠,去同區的天xx茶其實已經幫到你。

下次還是不要哂錢哂時間。
2016-12-22
2016-12-22 414 瀏覽
飲品係唔錯 珍珠有咬口 自家製誠意一百分但係!但係!但係!一杯飲品連排隊要等起碼9個字 完全唔值.可能因為報章岩岩報道完 大家都好心急想試所以我到個陣已經有成20個人排緊隊.如果我第時咁岩經過 又咁岩無咩人 又咁岩想飲野, 會再幫襯🤔
飲品係唔錯 珍珠有咬口 自家製誠意一百分

但係!

一杯飲品連排隊要等起碼9個字 完全唔值.
可能因為報章岩岩報道完 大家都好心急想試
所以我到個陣已經有成20個人排緊隊.

45 分鐘 (堂食)
2016-12-22 447 瀏覽
[隱藏的好店]自家出品,是否都必屬佳品?!要試過先知。今次我要試尼間以自家製珍珠出名的------》丸·茶手作位置在勝利道,門面小小,不留意就會默默行過左。雖然來的時候就抺茶珍珠賣完,不過都有好多款可以選擇~~不過一場黎到,點都要order番杯除了普通外賣杯,有些飲品系用bottle 裝~~好想試,不過甘岩今日都賣曬唔緊要,講明要試,今日點都要試一款,於是我選擇了抺茶加桂花珍珠~攞住杯茶,可以慢慢一邊飲一邊行去花墟。珍珠帶點淡淡桂花香,而且也有真桂花粒在其中,行在花墟,又真挺寫意下次要試試其它口味
[隱藏的好店]

自家出品,是否都必屬佳品?!要試過先知。

今次我要試尼間以自家製珍珠出名的------》
丸·茶手作
位置在勝利道,門面小小,不留意就會默默行過左。

攞住杯茶,可以慢慢一邊飲一邊行去花墟。

下次要試試其它口味

2016-12-21 3729 瀏覽
又一個台灣過江龍 香港呢種台式飲品店 真係開到周圍都係咁岩行過寵物街 又見到一見長龍店翻查網上資料 發現原來係台灣人開由台灣直接運材料黎香港 佢最出名係台灣直送黑糖同茶葉 而且珍珠仲係自家制作 絕無添加咁話喎!! 你睇下條龍 條街唔係好大 但已經排到無位企最出名既限定係抹茶珍珠 但台灣運送途中今日暫時未有得賣 唯有等下次啦 眼見佢由熱到凍都好多選擇 不過剛開業 運作流程就似乎慢左少少點左呢杯黑糖珍珠奶綠 茶底方面佢有淡淡既奶香 又唔會好重口味但太濃飲落其實都好清甜順喉 唔會有飲緊奶精既感覺珍珠比平常的細粒 但甜味岩岩好煙煙韌韌好好咬口 配合埋清淡得黎又有奶茶味既茶底兩者都取得一個平衡 品質控制唔錯 有台式風味 價值合理 即使行遠少少入到黎都覺得唔會蝕
又一個台灣過江龍

香港呢種台式飲品店 真係開到周圍都係

咁岩行過寵物街 又見到一見長龍店

翻查網上資料 發現原來係台灣人開

由台灣直接運材料黎香港

佢最出名係台灣直送黑糖同茶葉 而且珍珠仲係自家制作

絕無添加咁話喎!!
你睇下條龍 條街唔係好大 但已經排到無位企

煙煙韌韌好好咬口 配合埋清淡得黎又有奶茶味既茶底

兩者都取得一個平衡

2016-12-20
30 分鐘 (堂食)
$19 (其他)
2016-12-21 353 瀏覽
看過網絡介紹,丸茶手作的珍珠都是老闆親手製作,不用擔心有輪軚或塑化劑的成份,今日出勝利道買狗糧,可以順道一試~我們7點幾到,等候的人不算太多,原來因為珍珠已賣完,店員說現在煮珍珠,所以要等半小時,而今天只售黑糖珍珠奶茶/奶綠,一場來到,我們決定等半小時,反正可以在附近寵物店逛逛~珍珠彈牙有口感,茶味香濃,正!如果有大珠可選更好,我喜歡吃大珍珠其實以手工製作,$19杯又高質素真的好抵👍🏻
其實以手工製作,$19杯又高質素真的好抵👍🏻
2016-12-20
2016-12-15 417 瀏覽
真正台灣人在沖飲品,今日嚟到佢都幾多人幫襯,好彩唔係需要等太耐,隔咗陣行過已見到要排隊。今日佢珍珠奶茶只有黑糖味,珍珠係細細粒嗰種,聲稱係自家手工珍珠,真係好煙韌!老公飮蜂蜜綠茶,個人覺得2杯都好味,下次會再去試其他飲品。
2016-12-14 480 瀏覽
見雜誌介紹,於是特登lunch由山頂碌落去勝利道食飯再去買丸茶一點一食完飯已經見到好多人企係門口等,一心諗住試下抹茶珍珠,點知機壞左,今日得番黑糖珍珠平時飲嘅都係紅茶底嘅奶茶,於是今次試綠茶底嘅奶茶~~原來因爲老闆行開左,無人整野飲,所以門口一大班人等我飲慣左半甜走冰,今次都唔例外,一啜就有好多一粒粒細珍珠沿住吸管而上,唔會黐住一舊舊,一咬落去有驚喜,珍珠好細粒,但好彈牙好q,唔會煮到爛晒,無晒口感奶綠就好有茉莉花味,味道適中下次可以再試下其他味

奶綠就好有茉莉花味,味道適中

下次可以再試下其他味
2016-12-14
2016-12-11 538 瀏覽
系勝利道新開左呢間台式飲品店😀店主應該系台灣人,嗌野飲時要同佢講煲東瓜嫁🙂#抹茶控 嗌左#抹茶奶茶 加#抹茶珍珠 🤘有夠抹茶吧(連店主都笑了一下😏)抹茶味都幾濃,帶有回甘☺️系杯邊仲有抹茶醬,加重#抹茶 味😊抹茶控應該會中意🍵抹茶珍珠就系細size嘅,好煙軔有咬口💚咬開好有茶香,不過就無甜味嘅🙂可以一試呀!温馨提示:😊佢有好多口味嘅珍珠~每日都吾同嫁,例如:黑糖,紫薯,櫻花,桂花,抹茶珍珠.......都幾特別抹茶拿鐵用左膠樽裝住,飲起黎都比較方便😝分開兩層上面係一層濃密嘅奶泡,而下面嘅系抹茶拿鐵☺️ 要混合一齊飲嘅,抹茶味都幾香濃🍵口感偏滑身,吾會太過甜。加上奶泡嘅奶味幾重,發揮到香滑嘅口感🙂不過建議用飲管飲😂若果唔係就好似淨係飲到奶泡,唔係好飲到抹茶啦!

2016-12-06 723 瀏覽
呀Dee之前都介紹過,自己細細個讀書就係呢到蒲開,所以好多餐廳都食過去過,咩以前危_記,莉_,好多間都已經執得七七八八,隨之而來係一堆堆高級日本野。前幾日係網上介紹呢間野,今日有機會梗係黎試下喇。係個頭賣台式飲品佢真係唯一一家,係培_對面都有間,不過個間好似多Fusion野,呢間就擺明正宗由台灣人主理,同埋佢呢到係正學校區附近,應該四五點個時,個個爭住排隊飲,佢個位置唔算難搵,其實就係正勝利道同自由道交界,講個秘密大家知,自由道垃圾站上面有個球場,間唔中都會出現D TBB幕後玩_藝員。我地岩岩三點到,未到放學時間,所以都唔洗點等,佢標明粒粒形珠都手做,每日就兩款(我地去個日就黑糖同綠茶,但係個時綠茶仲整緊),佢D茶都幾特別,有木耳露,四物茶,牛旁茶。一場黎到,梗係試下佢個黑塘珍珠奶茶。黑糖珍珠奶茶 19元不過講真,可能真係人手唔夠(得兩個),一個收銀,另一個就整珠,所以都等左差唔多成10分鐘先有,不過等咁耐先顯得好似唔係mass production。佢係外面700CC個種杯,所以十九蚊都唔算貴,因為外面50_個種黃金珍珠都要呢個價仲要細杯。奶茶我就覺得大同小異,佢唔會係個種奶粉味,佢

黑糖珍珠奶茶 19元

不過講真,可能真係人手唔夠(得兩個),一個收銀,另一個就整珠,所以都等左差唔多成10分鐘先有,不過等咁耐先顯得好似唔係mass production。佢係外面700CC個種杯,所以十九蚊都唔算貴,因為外面50_個種黃金珍珠都要呢個價仲要細杯。奶茶我就覺得大同小異,佢唔會係個種奶粉味,佢個茶比就真係比唔上天仁,但係都唔難飲,唔會得個甜字。但係佢個黑糖珍珠就真係值得介紹,個口感真係同平時外面唔同,佢唔會咬整都唔爛,要吞個種(所以依加飲仙草多),佢有口感之餘仲唔會咬唔爛,呢樣野已經值得一讚,仲要粒粒都真係有黑糖味,真係值得一飲。
黑糖珍珠奶茶
好想下次黎試下佢其他珠,由其係可可珠同埋綠茶珠,但係真係太慢,weekdays非閒忙時間都十分鐘,咁其他日子點算呀!!!!
2016-12-05
10 分鐘 (外賣自取)
黑糖珍珠奶茶
今日下午我們行過何文田勝利道見到有間新開張嘅「丸·茶手作」台式飲品店!我們問店員有冇招牌飲品推介,知道原來佢係老闆,而且係台灣人,佢同我們講話珍珠奶茶嘅珍珠係佢每日新鮮自家製作,而且珍珠奶茶每日祇有兩款,今日係抹茶同黑糖,所以我們買咗抹茶珍珠奶茶同黑糖珍珠奶茶嘅奶茶味相當香滑濃郁,珍珠嘅質感極之煙韌彈牙!黑糖洛神烏梅嘅味道係呢幾杯之中最好飲㗎,香甜嘅黑糖味,配上酸酸甜甜嘅烏梅,味道超級配合,真係好好味呀!係本人嘅必飲推介!價錢亦好相宜,唔會好貴!
我們問店員有冇招牌飲品推介,
珍珠嘅質感極之煙韌彈牙!
黑糖洛神烏梅嘅味道係呢幾杯之中最好飲㗎,
香甜嘅黑糖味,配上酸酸甜甜嘅烏梅,味道超級配合,
真係好好味呀!
係本人嘅必飲推介!價錢亦好相宜,唔會好貴!
抹茶珍珠奶茶
黑糖洛神烏梅
2016-11-25
抹茶珍珠奶茶
黑糖洛神烏梅
2016-11-30 418 瀏覽
經過好多次但都未有機會試,今次終於試到了~每日都有一兩項唔同味道的珍珠,今日係黑糖同桂花味平時黑糖珍珠都試過,就試下桂花!果然冇試錯~桂花珍珠落足料去整,好香好q。個人覺得少甜可以先試到桂花珍珠味
經過好多次但都未有機會試,今次終於試到了~

每日都有一兩項唔同味道的珍珠,今日係黑糖同桂花味
平時黑糖珍珠都試過,就試下桂花!果然冇試錯~
桂花珍珠奶綠(少甜少冰)
外賣自取
桂花珍珠奶綠(少甜少冰)