2014-08-06 368 瀏覽
樂富平日絕少踏足,今日偶然經過便下車走走,商場與自己以前的認知可說差距什大,小店差不多全部消失而剩下的都是一些知名的店舖。丸龜製麵以前曾多次聽聞卻苦無機會品嚐,今天難得經過而且店內不算多人姑且入內一試。不過店內門口通道異常狹窄而且索帶隔開2旁,沿路直進要先點餐,首選烏冬後選配菜。要了冷烏冬(大) 和醬油烏冬,老實說個人真的不懂原來冷烏冬要配WASABI......我竟然棄在一旁就算了。 烏冬粗身而有咬感 吃下的口感徘徊咬開與咬不開之間什是特別,而且烏冬本身也很滑漏沒有粉糊感。不過奇怪的是場內看到很多人都只是齋吃烏冬而已,其實細心一看不難明白,每一種天婦羅(除了南瓜)其他都不太便宜,一碗大烏冬加上一兩樣天婦羅隨時超出一餐預算。不過這兒天婦羅還是可以一試,因為新鮮炸的同時隔油足,而且連魷魚也一點都不難咬口,值得一讚。平心而論,食物雖算不上特別出色但一試也是無妨。

平心而論,食物雖算不上特別出色但一試也是無妨。
2014-08-02
2014-07-10 206 瀏覽
有朋友推介這店既烏冬好煙韌, 天婦羅好多選擇, 今日去開樂富可以品嚐吓.  因為唔熟路, 所以問完管理員再兜了幾圈才找到這店.  因時間尚早12點多, 所以好易搵位, 但這店有個有趣制度, 這店是自助型式, 不可以先搵位才買食物, 就算你一家大細10人, 都要先排隊買完食物才可搵位, 這會形成排長龍, 比較不方便呢.開始點購, 先揀烏冬湯底類型, 好多選擇, 有冷烏冬, 牛肉, 咖哩, 醬油, 豚骨.......又分SIZE中/大(相差$6).....再自己夾天婦羅, 又係好多選擇, 有蝦, 南瓜, 茄子, 蕃薯, 魷魚, 雞........ 每件大約$7-13, 件件都想食, 揀6, 7件再加碗烏冬都差不多90幾蚊.  我揀了熱牛肉牛蒡烏冬(中), 很少湯的, 但醬油味好濃, 烏冬真是煙韌的, 牛肉只是一般肥牛, 配以牛蒡比較特別, 坊間較少這配搭, 感覺上很健康.   天婦羅不油膩, 可能不停出爐, 所以粉漿頗脆, 有別於一般食開的天婦羅質地, 但我不知這是否正宗.  但本人就感覺太脆太熱氣, 食多幾件很膩.

牛肉牛蒡烏冬
天婦羅 (茄子, 魷魚, 雞, 蝦, 蕃薯.....)
題外話/補充資料: 如想食烏冬可以再ENCORE的, 但下次就不會貪心揀咁多天婦羅, 始終少食多滋味, 否則真係頗貴的.
2014-07-01
2014-07-04 343 瀏覽
之前O係團購買O既COUPON,$35可以當$50用~ 今日終於都有時間用埋去。其實呢間野係日本都有食過,都覺得唔錯,點知而家O係香港都有分店,仲全部野都同日本一樣添!首先揀o左麵底先~ 要o左個溫泉玉子烏冬同一個醬油烏冬,揀完麵就可以自己再揀鐘意o既餸,揀好晒所有野先俾錢。溫泉玉子烏冬 - 烏冬好彈牙,同自己出面買o個d確實好唔同。不過大食o既話建議要大,因為中的話份量真係幾少。另外個人認為熱會好味好多,冷好似怪怪地咁。醬油烏冬 - 如果會揀其他餸的話,其實先揀呢款最好,因為又平又好味! 竹輪天婦羅 - 即係獅子狗,唔錯~麻胡雞柳 - 推介! 呢個咁o岩即炸,所以食落好多汁又香! 鰻魚飯團 - 一般,唔太建議叫呢個!鰻魚又少,飯又散!

竹輪天婦羅 - 即係獅子狗,唔錯~
麻胡雞柳 - 推介! 呢個咁o岩即炸,所以食落好多汁又香!

鰻魚飯團 - 一般,唔太建議叫呢個!鰻魚又少,飯又散!
醬油烏冬,竹輪天婦羅,麻胡雞柳
溫泉玉子烏冬,鰻魚飯團
2014-06-28
用餐優惠
團購
醬油烏冬,竹輪天婦羅,麻胡雞柳
2014-06-08 254 瀏覽
買左依個團購都有一段時間, 去食之前上上openrice睇睇啲commments,真係嚇一嚇, 同尖咀個間差甘遠, 真心覺得尖咀個間幾好食架喎...由於見到個個都話天婦羅又凍又油, 所以我地只叫左烏冬加炸雞. 烏冬比較硬身, 個人就比較鍾意硬身嘅烏冬, 所以覺得都幾好. 個汁都幾好味, 加埋係自助bar羅嘅'脆脆' 同蔥, 好味道. 都幾濃味, 男友話配飯可能岩啲. 證明佢嘅炸物真係好fail...啲雞凍到呢...T.T...總括黎講, 只食烏冬, 係可以接受嘅. 但如果唔係團購, 就真係overprice啦...
溫泉蛋鳥冬
咖喱牛肉鳥冬
都幾濃味, 男友話配飯可能岩啲.
炸雞

2014-06-04
溫泉蛋鳥冬
拉麵的麵條硬而不彈, 基本上遠低於合格, 味道係自己買最平個牌子的麵條加味精湯同埋廉價材料, 不合格.烏冬係手打的, 有點彈牙, 味道一般. 魷魚天婦羅, 味道淡而且軟身, 一般般麻麻虎虎. 食品的買相很差. 服務一般,唔建議.
2014-05-04
2014-05-07 679 瀏覽
Had a craving for Marugame Seimen's tempura so went here because I was nowhere near TST.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Squid tempura:The tempura coating was awful!!It was soft and greasy which was totally different to the one I had at TST.If the coating was normal, the long piece of squid should not flop!~I felt sorry for the people if this was their first visit to Marugame Seimen because it won't be good!★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎Price: $2xService: OKYummy factor: CrapNapkins provided: yesNoise le
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-04-21 678 瀏覽
呢間烏冬係手打烏冬..自行排隊買野食..先自己執左d 餐具後...落order..落完order接左個面之後..可以響前少少位置揀d小食..有天婦羅呀~炸物咁而我就叫左2樣野...豚肉湯烏冬-烏冬夠彈牙..大愛 豚肉夠薄夠入味 配埋豬骨湯..我仲自己落左d7味粉添 味道啱啱好 魷魚天婦羅- 暖暖地..係略嫌炸得唔夠香口...冇咩味,.要響斟水位置落d醬汁...
落完order接左個面之後..可以響前少少位置揀d小食..
有天婦羅呀~炸物咁
而我就叫左2樣野...
豚肉湯烏冬-
2014-04-05
午餐
2014-04-15 336 瀏覽
首先,其實間野既賣點係麵, 我有朋友覺得好味, 但我個人覺得個麵太un, 好似未熟咁,因為我去的時候已經好夜, 所以有好多湯底都無, 所以唯有叫左漿油湯底,喊到死亡餸全部都係炸, 而且個樣好衰, 又貴, 好辛苦先揀到天婦羅茄子,但係已經又凍又林....一句講哂: 唔會再去
首先,其實間野既賣點係麵,
我有朋友覺得好味, 但我個人覺得個麵太un, 好似未熟咁,

一句講哂: 唔會再去

2014-03-05
2014-02-11 398 瀏覽
紫菜尤魚尤魚嘅粉好薄尤魚very very very 彈牙very very very 有咬口最特別係有紫菜!!!quite interesting~~~!!!!instead of 逐樣逐樣講一句講哂:所有嘢都唔夠熱!!!淨係呢樣嘢都唔會再番去烏冬口感得意可以自行加蔥, 七味粉, 天婦羅脆脆, 薑再自行加水牛肉牛蒡烏冬溫泉蛋烏冬 + 明太子 - 咸, but very nice! 食得出very fresh!!!溫泉蛋very goodeverything 都要自助食完都要自己放入洗碗area待應錢都慳番 呵呵
紫菜尤魚
尤魚嘅粉好薄
尤魚very very very 彈牙
very very very 有咬口
最特別係有紫菜!!!
quite interesting~~~!!!!

instead of 逐樣逐樣講
一句講哂:所有嘢都唔夠熱!!!
淨係呢樣嘢都唔會再番去
烏冬口感得意
可以自行加蔥, 七味粉, 天婦羅脆脆, 薑
再自行加水

溫泉蛋烏冬
溫泉蛋very good
everything 都要自助
食完都要自己放入洗碗area
待應錢都慳番 呵呵
2014-02-05 561 瀏覽
二月一日 (星期日)樂富一向給我倆的印象不太深,就只有屋邨什麼的因為Suyi婆婆在此區居住,所以每年也有機會到這裡逛逛,也看到這區的變遷近年,隨着領滙出現,樂富商場也來一番大革新,並引進不少有規模食店,改變其一貫形象大年初二,來婆婆家開年,順道試試良久也未有機會吃到的丸亀製麵聽到是來自日本,相信也吸引到不少朋友注意記得丸亀製麵初在尖沙咀I-Square開設首家香港分店,好幾次經過門口想走進去,卻見人龍長得過份,最終也只好放棄收場此店在日本已有多家分店,近年在台灣,大陸甚至遠至俄羅斯也積極擴軍上年1月便來到香港,開設首家分店,短短一年間便是一開四,而最新的,便是這樂富分店對樂富廣場最深刻的,是多年前的吉之島時移世易,樂富廣場已改頭換面,走進去已分不清方位見到有不少丸亀的廣告,地址在B區,即是哪一區?最後還是盲摸了一陣子,原來是以前吉之島的運動服裝部,店子隔離就是那條通往馬路的樓梯店子面積不大,門口只是約一個人身位的闊度如此狹窄,卻用欄分開了兩邊,一邊是直接走進座位區,而另一邊則是點餐區即使身形細小的Suyi BB也差點要側身才可通過同行的岳丈大人先到座位區,我倆則排隊點餐烏冬款式不算多,
二月一日 (星期日)

樂富一向給我倆的印象不太深,就只有屋邨什麼的

聽到是來自日本,相信也吸引到不少朋友注意

對樂富廣場最深刻的,是多年前的吉之島
時移世易,樂富廣場已改頭換面,走進去已分不清方位
見到有不少丸亀的廣告,地址在B區,即是哪一區?
店子面積不大,門口只是約一個人身位的闊度
即使身形細小的Suyi BB也差點要側身才可通過
同行的岳丈大人先到座位區,我倆則排隊點餐
烏冬款式不算多,普通想到的也有供應,如咖哩烏冬,醬油烏冬和冷烏冬等
前面的是位老外,正當她用純正英文詢問店員 Any take away? 店員猶豫了一陣子,還以為他只是聽不到,老外再問時,仍然沒反應,我倆唯有替他翻譯,他才恍然大悟,講了一句NO!
輪到我們點餐,每人一碗共三碗
製作烏冬的時間不太耐,一兩分鐘就完成
出來的賣相與相片的卻有點差別,烏冬放得不太美觀
接著走到炸物區,由於要留肚吃晚飯,所以沒有點,下次喇
最後來到收銀處,正當我想拿出銀包時
收銀員滿臉疑惑的樣子看著我倆,究竟發生什麼事?
她問了一句:冷烏冬幾錢一碗?

這真是聞所未聞,竟然收銀員問我價錢???
難道我說一元就是一元嗎? 聽起來倒真有點荒謬
有點不耐煩,立刻指著她前面的價錢牌

未吃烏冬,已有兩件事件反映了這店的培訓不足,竟然於連鎖日本食店發生如此之事,真令人費解~
温泉蛋烏冬
點的是Regular,以下午茶的份量來說是恰到好處
烏冬口感煙韌彈牙,沾上溫泉蛋的蛋汁吃,挺香口,味道不錯
牛肉牛蒡烏冬
牛肉切得較碎,牛味不算濃
牛蒡挺爽口的,配上惹味的醬汁吃更好
冷烏冬
三款中最大問題的是冷烏冬
每條粗幼不一,粗的是幼的一倍! 粗的那條幾乎韌得咬不開,真是有礙口感

食物質素一般,不過更大的問題是店員好像沒有受過培訓似的,與向來重視服務質素的日式食肆簡直是天壤之別

不知其他分店有否類似情況出現,無論如何,此分店定要作出大改善才行哩~
2014-02-01
2014-02-04 710 瀏覽
經過見該店新開,區內沒有類似餐廳,打算一試點了一碗咖哩烏冬(大),跟友人的(中)咖哩烏冬分別不大勉強來說,就是咖哩汁多了一點烏冬沒有以往在其他餐廳吃過的讚岐烏冬般彈牙,令人失望
經過見該店新開,區內沒有類似餐廳,打算一試
點了一碗咖哩烏冬(大),跟友人的(中)咖哩烏冬分別不大
勉強來說,就是咖哩汁多了一點
烏冬沒有以往在其他餐廳吃過的讚岐烏冬般彈牙,令人失望
題外話/補充資料: 本人約晚上9時光顧,該店座位已不多,但店員卻封了一半座位以作清潔 又沒有在門口控制人流,令大約7位食客捧着食物,但沒有位坐
2014-02-04
3 分鐘 (堂食)
安排坐位方面..又要自坐型式..d人又間位..有位又唔安排等到老人家同小朋友腳仔軟..湯底又咸..用清水做湯底算把啦..炸物仲要冷的..選擇唔多..d服務員個個成舊木咁..train下啦一個字..差
安排坐位方面..又要自坐型式..d人又間位..有位又唔安排
等到老人家同小朋友腳仔軟..
湯底又咸..用清水做湯底算把啦..
炸物仲要冷的..選擇唔多..
d服務員個個成舊木咁..train下啦
一個字..差
2014-01-28
20 分鐘 (堂食)
用餐優惠
其他
食物一般,點了醬油烏東、豬骨湯底烏東飯團及天婦羅,麵質一般,與外面買回家的烏冬包沒什麼大分別,偏硬醬油湯底略咸,豬骨湯底沒什麼味海台魷魚天婦羅不錯,新鮮製,十分脆
食物一般,點了醬油烏東、豬骨湯底烏東飯團及天婦羅,
麵質一般,與外面買回家的烏冬包沒什麼大分別,偏硬
醬油湯底略咸,豬骨湯底沒什麼味
海台魷魚天婦羅不錯,新鮮製,十分脆

題外話/補充資料: 但感到極差的是,店員不容許客人找位買餐同步進行, 門口亦沒貼出規矩,我和友人一個去排隊買,一個入店找位, 坐下後,被店員趕出來,說一定要買餐後才由店員帶位置 感覺極差,我比較記得店員怎趕人走多於食物好不好吃。
2014-01-19
15 分鐘 (堂食)