2013-11-07 934 瀏覽
元朗大馬路近西鐵站這邊有一條小街連接又新街,這裡是愛掃街人仕的天堂,串燒、甜品、酸辣粉、炒栗子還有一家出名的花生糖都集中在這裡,其中我最喜愛的是這裡的三間串燒,一場來到當然要全制霸啦,再來攻陷的就是這家串皇。小小的店舖只有一位店員,下單、燒烤全由一個人負責,而且這家店的人流不少,所以預計會等比較久,看了一下餐牌,都是大同小異的串燒,就隨便點了一串牛柳和司華力腸。果然是用牛柳的部份制成的串燒,牛柳很淰而且有肉汁,牛柳比想像中大塊。司華力腸外皮香脆,大口大口地咬下去非常滿足。另外這裡的辣醬不錯,它是一入口辣味就噴發出來的這種,就街頭小吃來說它也算是辣,而辣中帶香增加了食物的野味程度。未來想要燒蠔可是問過店員後說要$28一隻~~~,這樣的價格對掃街來說可為很貴所以就放棄了。整體多說,串皇的串燒份量夠足,辣醬野味,但香度比薪意還差一點。
牛柳串、司華力腸

2013-10-23
10 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
牛柳串、司華力腸
2013-03-31 501 瀏覽
住在將軍澳的我倆,去元朗真係好似返大陸咁遠,所以一年最多去一次。今天難得有誘因要去元朗食晚飯,所以早D入嚟掃街。元朗這個區周街都有食肆,真係好羡慕!行行下見間串燒店咁多人,唔執輸叫老公排隊買串牛及羊試下。人山人海終於湧進人群當中,影下相。種類選擇多,每串肉都一早調味及串好,放入櫃子內等待被燒。以元朗區來說,價錢都唔算平,不過難得嚟到都不太介意。其實店子小小,只得這位女仕負責燒烤,所以等候了差不多十五分鐘才完成。不愛辣的我要了原味走辣。牛柳串$12沙嘜味幾惹味,有花生味香,牛柳大大塊,味道唔錯,可惜肉質有D韌羊柳串$18羊味重,雖然肉質有D韌,但食完口內依然充滿羊的香味,正!不錯的小食
今天難得有誘因要去元朗食晚飯,所以早D入嚟掃街。
種類選擇多,每串肉都一早調味及串好,放入櫃子內等待被燒。
以元朗區來說,價錢都唔算平,不過難得嚟到都不太介意。
不愛辣的我要了原味走辣。
牛柳串$12
羊柳串$18
羊味重,雖然肉質有D韌,但食完口內依然充滿羊的香味,正!
不錯的小食
2013-03-29
15 分鐘 (外賣自取)
2013-03-27 354 瀏覽
每逢去元朗,一定要去幾次串皇,(一次食唔到大多,太飽,但又未夠喉)忘不了佢獨有嘅醬汁,似沙爹醬,是非一般嘅沙爹醬,食小辣都已經好辣。。。。所以每次落單等候期間,先去買飲品、準備紙巾。我地最愛牛肉,又鬆又多肉汁,並非平時嘅咬極都咬唔開嘅~豬頸肉、香茹、茄子都一絕!我朋友外國回港,帶佢食埋西貢海鮮、大榮華、蓮香樓、蘭芳園等,佢至愛都係元朗串皇!!!

2013-03-19
10 分鐘 (外賣自取)
  • 牛肉、豬頸肉、香茹、茄子
2013-02-01 301 瀏覽
前幾年考公開試既時候 日日係自修室溫到5 6點鐘 都會走落去食番串串燒今日行過又忍唔住手整番串!我叫左一串豬頸肉同一條司華力腸同以住一樣...好多人 要等好耐....個醬同舊時一樣 好辣 辣到噴火 不過堅係好食 好麻!!!!不過D豬頸肉有少少'un' 有d似韓燒既貨色 麻麻地而司華力腸就無咩可以彈,不竟度度d腸都一樣,只係個醬唔同經過今次一試,證明個醬既依然係咁好味,正!食到噴火既時候不況過隔離豆腐花鋪食豆腐花!!解辣一流得閒行過都會再食
今日行過又忍唔住手整番串!

我叫左一串豬頸肉同一條司華力腸
同以住一樣...好多人 要等好耐....

個醬同舊時一樣 好辣 辣到噴火 不過堅係好食 好麻!!!!
不過D豬頸肉有少少'un' 有d似韓燒既貨色 麻麻地
而司華力腸就無咩可以彈,不竟度度d腸都一樣,只係個醬唔同

經過今次一試,證明個醬既依然係咁好味,正!
食到噴火既時候不況過隔離豆腐花鋪食豆腐花!!解辣一流
得閒行過都會再食
2013-01-27
2012-09-21 207 瀏覽
我是個喜歡掃街的人, 但容易肚痛, 其實”掃得街就遇左哦”既理論, 係未必既。串皇係比較貴既街檔, 原因好簡單: 足料。 掃街為求兩件事: a) 夠味, b) 夠料。而串皇就剛好滿足倒所有翻放工/學既朋友。 而且鄰近大馬路及主要巴士街站, 生意真係好到無朋友。 我最愛呢度既 - 煙肉腸仔串, 亦係我唯一食過既串串。反正尼親元朗都係煙肉腸仔串, 今次亦不例外, 煙肉燒得較離火, 變左較濕身而且不會太脆, 腸仔好明顯唔係用平時街檔最差貨, 所以不太硬身既煙肉包住juicy既腸仔, 呢個價錢真係無敵。 或者有D人會覺得佢太鹹, 其實街檔尼計已經好清淡, 煙肉同腸本身都係好鹹既食物, 而呢檔比較其他區域例如旺角既波鞋街同寶勒行又或者紅磡出名既吉吉都較為淡, 當然價錢就相對貴D, 一分錢一分貨嘛。缺點當然在於區域, 但買的通常係街坊所以唔好格硬話: 話禁遠係新界…。 而衛生就真係嚇壞人, 因為佢地明顯係東門格局, 佢地優點係坦白唔會收收埋埋最恐怖既野都比你睇晒。 而服務, 係超好, 簡直體貼: 應該係老闆娘吧, 後生靚女雖然語帶響音但會盡力去與客戶建立良好關係, 小小的一個店仔都識, 偏偏某些6
我最愛呢度既 - 煙肉腸仔串, 亦係我唯一食過既串串。
缺點當然在於區域, 但買的通常係街坊所以唔好格硬話: 話禁遠係新界…。 而衛生就真係嚇壞人, 因為佢地明顯係東門格局, 佢地優點係坦白唔會收收埋埋最恐怖既野都比你睇晒。 而服務, 係超好, 簡直體貼: 應該係老闆娘吧, 後生靚女雖然語帶響音但會盡力去與客戶建立良好關係, 小小的一個店仔都識, 偏偏某些6星酒店或者幾千元的高級餐係要個客教翻轉頭, 都既諷刺。
尼開元朗, 都要買翻個老婆餅, 食翻碗靚粥, 同吉翻串串皇既煙肉腸仔!
2012-06-16
6 分鐘 (外賣自取)
2012-09-02 159 瀏覽
價錢貴左, 反而食物質數差左!! 以為加左沙嗲汁同辣醬就冇人知咩?連我阿媽味覺冇咁好,佢都食得出酸味囉……就算佢d醬汁幾出色都好, 不過d肉有怪味真係唔敢再買...總之想幫襯既朋友小心d啦!仲有而家燒串燒個哥哥仔,叫小辣佢唔係用掃平均茶係塊肉上,而係用匙加落一個位…… 咁唔係小辣啦! 係某部份好辣...
價錢貴左, 反而食物質數差左!!

就算佢d醬汁幾出色都好, 不過d肉有怪味真係唔敢再買...

總之想幫襯既朋友小心d啦!

仲有而家燒串燒個哥哥仔,叫小辣佢唔係用掃平均茶係塊肉上,

而係用匙加落一個位……
咁唔係小辣啦! 係某部份好辣...
題外話/補充資料: 上次個肥阿姨唔憂做咁拖慢d功夫黎做! 只不過係將d串燒放入個錫紙盒同入膠袋!!!點解可以咁慢?! 叫野食就淨係叫人等,等左十分鐘都冇人理 最後我好激氣咁走左(有幾個人都俾佢激走)
2012-08-30
2012-05-27 120 瀏覽
最近去過元朗搵食好幾次都過門而未有嘗試,偕因門面望落不太吸引。今次抱著掃街搵食心態卽管一試。叫了一串牛肉,等了3分鐘左右,點了大辣汁。嘩!刺激!正!於是叫多一串雞肉一串豬肉到對面啤酒店坐在街上邊飲邊食。好耐未試過這種風味了總括來說,三串串燒肉質都嫩滑,醬汁夠冶味

總括來說,三串串燒肉質都嫩滑,醬汁夠冶味

2012-05-27
外賣自取
2012-05-22 66 瀏覽
元朗這條食街.有幾間都係賣串燒.無錯..只得串皇較出色,不是廣告.是真的...環境同普通串燒店無異.舖前放滿一支支美味的串燒.舖後係食物加工場.2支雞串燒20元.....我既嘆通脹勁.早5至6年20元可以食一盒飯.係好食個種..現在20元買2支雞串.坊間的串燒雞肉細細件.乾乾的.只靠汁搭夠,但串皇雞串雞肉大大件.用脾位.肉汁香濃.肉質嫩滑.不止靠汁搭夠,但加上香濃沙爹醬十分香口.辣味十足.先麻後辣...又有肉味.醬汁又好食.無可批評.店員都有效率同禮貌.值得光顧

2支雞串燒20元.....

店員都有效率同禮貌.值得光顧
  • 雞肉串
2012-04-08 36 瀏覽
朋友極力推薦, 所以, 來元朗一定要去試試. 終於, 找到串皇. 好開心. 晚上8:15左右, 已經有一條人龍. 即刻排隊, 都好快到我們.叫了三串:鱿魚鬚(朋友推介必吃)烟肉金茹雞肉共$36.等了一陣, 見未得, 食完豆腐花再返來. 問姐姐有未, 唔啋我, 再問, 她說"等陣".影相又俾姐姐鬧 - "唔准影相".到我啦, 問我要不要辣, 不要.醬汁 - 不好味. 鱿魚鬚 - 本身有一種味道, 入口先食到. 已不想食了.烟肉金茹 - 烟肉林身, 金茹無烟肉香味.雞肉- 夠晒大件.串燒定義是要夠乾身, 甚至有少少燶燶地, 才夠香. 而醬汁要惹味. 可惜, 我找不到"串皇"有以上元素. 試過就算.

叫了三串:
鱿魚鬚(朋友推介必吃)
烟肉金茹
雞肉
共$36.

, 再問, 她說"等陣".

影相又俾姐姐鬧 - "唔准影相"

到我啦, 問我要不要辣, 不要.

醬汁 - 不好味.

鱿魚鬚 - 本身有一種味道, 入口先食到. 已不想食了.

烟肉金茹 - 烟肉林身, 金茹無烟肉香味.

雞肉- 夠晒大件.

可惜, 我找不到"串皇"有以上元素. 試過就算.
2012-04-07
15 分鐘 (外賣自取)
2012-03-14 27 瀏覽
我們情侶二人合共叫了雞、豬、司華力腸、尤魚 各叫了一串,要小辣。經過本人多次的品嚐,清楚了解比較像老闆娘的那位燒的會比較好吃 而且她落醬汁亦較多。可能人比較多,等了約十分鐘才有,但其實該位店員手腳亦相當熟練。一拿上手,就和另一伴拿起一人一串,快快地把香噴噴的串皇串燒放入口中,其實比起其他串燒舖,串皇的串燒屬相當中串,而且啖啖肉的感覺讓嘴吧很充實,那種醬汁相當合我倆胃口,味道濃郁之餘還帶著串燒的芳香,完全感受到串皇的味力與魅力的所在,吃到最後好像很到了辣椒的核,我辣得頓時開不了口,但越辣我越覺惹味,若果不是宵夜而是晚餐的話,我可能會叫多兩串來吃了。

而且她落醬汁亦較多。

那種醬汁相當合我倆胃口,味道濃郁之餘還帶著串燒的芳香,
完全感受到串皇的味力與魅力的所在,

吃到最後好像很到了辣椒的核,我辣得頓時開不了口,
2012-03-03
10 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
  • 司華力腸
  • 雞柳
2012-01-03 42 瀏覽
上次病住行過見很吸引 , 所以好返就即試試其實附近有幾間, 見這間多人又只做串燒 , 當然要試試本身想叫雞軟骨, 佢詰無晒....就要左以下:豬頸肉, 雞肉, 牛肉, 煙肉香仔, 等左幾耐,總於到....一試....點解唔太熱 再食其他...都係唔夠熱及d味個個差不多....又好難咬開.....要多d spicy 醬....真的得個spicy.....又係無下次
上次病住行過見很吸引 , 所以好返就即試試

其實附近有幾間, 見這間多人又只做串燒 , 當然要試試
本身想叫雞軟骨, 佢詰無晒....就要左以下:

豬頸肉, 雞肉, 牛肉, 煙肉香仔,

等左幾耐,總於到....一試....
點解唔太熱
再食其他...都係唔夠熱及d味個個差不多....

又係無下次
2012-01-02
13 分鐘 (外賣自取)
2011-12-31 40 瀏覽
夜晚八點去到,點了魷魚串 $15豬肉 $9雞腎 $9本來想點的有 雞軟骨,豬柳,但賣哂串皇的辣,我沒有試; 那個沙嗲醬,很一般的。不過基於我冇試人家最出名的辣,就不多說醬,說說食物吧!食物一入口是可以的,因為有醬汁包圍住,咀嚼幾下就有點不對勁....沒甚麼味道的,魷魚同雞腎較為嚴重。豬肉都幾好。致命傷是: 這和我預期的串燒有分別。一般串燒有肉汁是好的,但至少外層是乾身帯少少爽口的,望落挺身。但這個給我的感覺(只是感覺) 像是先用水烚完再燒似的,未夠乾身,一點活力也沒有,我覺得燒得不夠。不知道串皇的風格是這樣,還是咁啱我買的那串是這樣。總結: 如果之前一晚在荃灣用$15買的"魷魚皇"有8分,這個同樣是$15"魷魚串"有2.5分 (男朋友只給2分)這個魷魚令我頗失望的。
夜晚八點去到,點了

魷魚串
豬肉
雞腎

本來想點的有 雞軟骨,豬柳,但賣哂

沒甚麼味道的,魷魚同雞腎較為嚴重。豬肉都幾好

但這個給我的感覺(只是感覺) 像是先用水烚完再燒似的
,未夠乾身,一點活力也沒有,我覺得燒得不夠。
不知道串皇的風格是這樣,還是咁啱我買的那串是這樣。

題外話/補充資料: 只叫了3串,企度食。
2011-12-26
5 分鐘 (外賣自取)
2011-10-17 31 瀏覽
難得黎左元朗~緊係要試下D 當地推介啦~!~朋友介紹左我黎串皇食串燒~坐得就好快坐低左,但D 串燒就等左好耐喇!叫左珍寶腸~雞柳~豬頸肉~9蚊串~都好大串下既~D沙爹汁幾野味~~~D肉燒得又唔會太乾~~都幾好味幾扺食既~好多時出面D燒野剩係食到燒濃味,蓋過哂D肉味汁味~但LE度食到肉味又食到汁味~算好好了~但如果專程入去元朗食佢就唔駛喇~~~經過去開食下又無妨既~
難得黎左元朗~緊係要試下D 當地推介啦~!~

叫左珍寶腸~雞柳~豬頸肉~9蚊串~都好大串下既~

好多時出面D燒野剩係食到燒濃味,蓋過哂D肉味汁味~

但LE度食到肉味又食到汁味~算好好了~

但如果專程入去元朗食佢就唔駛喇~~~經過去開食下又無妨既~
2011-10-16
2011-09-26 29 瀏覽
一直已經聽D元朗朋友講呢間串皇唔錯,終於有機會一試!去食果陣係晚上7點左右,未算多人,叫左兩串雞柳,豬柳同牛柳各一串,9蚊一串,盛惠36大元。先講下服務質素,不過不失,態度正常,手腳算快。食物方面,牛柳幾好味,特別要讚雞柳同豬柳,燒得好"林",必食推介,D汁又勁正。佢D汁小辣已經勁勁地,大家要留意下。一定會再去。
一直已經聽D元朗朋友講呢間串皇唔錯,終於有機會一試!

先講下服務質素,不過不失,態度正常,手腳算快。

佢D汁小辣已經勁勁地,大家要留意下。

一定會再去。
2011-09-24
$18 (其他)
  • 豬柳,雞柳
2011-09-17 23 瀏覽
同男友方先生遊街,遊到又新街見到好耐冇見的"串皇"買幾串回憶一下吧~豬、牛、雞、Cervelat,各要了一串滿心歡喜咁等老闆為我們燒制拎到手後便去neway唱k品嚐了,一打個袋一陣香味飄出黎係我不太接受的香料味首先先食我指名要的Cervelat;由於要左辣的,所以一放入口大量的香料味同辣粉急不及待傳去口腔每一個角落Cervelat亦好淋身,說真的,有點失望,回想那時食過的Cervelat,內裡不但不淋身,仲要外在做到脆皮的,最重要的是那時用的是醬料點綴燒物,味道已十分出眾,但何時開始由大堆類似葉碎似的香料取代了!?問題係呢d香料是不見得是吸引呀....男友食肉串,除左同樣係大量香料味外,男友俾我食一塊豬同一塊牛,然之後我說是牛的男友說是豬,我說是豬的男友說是牛肉... ...到底係香料蓋過所有味道?定係因為肉本身唔新鮮?還是我條舌頭笨了=.="?
同男友方先生遊街,遊到又新街見到好耐冇見的"串皇"
買幾串回憶一下吧~
豬、牛、雞、Cervelat,各要了一串
滿心歡喜咁等老闆為我們燒制
拎到手後便去neway唱k品嚐了,一打個袋一陣香味飄出黎
係我不太接受的香料味
5 分鐘 (外賣自取)