2017-12-25
平安夜應友人邀約,到大埔把酒聚舊,居酒屋正合我意,慢嚼慢飲唔限時間先係正路吖嘛。各人準時到達,門外食完煙入店坐下,先來枝純金箔入清酒等大家碰個杯先,值得一提係佢哋嘅酒壺係有內膽放冰水嘅,唔似一般手指壺咁成日倒埋的水出嚟。隨後先點了蕃茄沙律,大路佐酒嘢 - 枝豆、銀鱈魚乾、雞泡魚乾、明太子玉子燒,串燒點咗必試嘅厚燒牛舌、雞翼、雞腎、雞皮,仲有黑毛豬肋條、安格斯肉眼、燒羊扒、酒煮貴妃蚌、酒干馬友、喜知次同一堆蔬菜類串燒。好快KO枝純金箔,朋友帶枝生酒嚟,開瓶都只係收一百,相當公道,食物隨隨送上,食落有喜出望外嘅水準,廚師燒功一級棒,但又唔會一次過燒哂我哋點嘅嘢上枱,等我哋可以邊飲邊享受食物邊傾偈,頭輪好食梗係加單啦,再加多枝店長推介嘅碧天純米吟釀添。整體成晚食同飲得開心,好有小店風情feel,店員招呼周到,仲送多碟鱈魚乾同枝豆過我哋送酒,所以話我鍾意去小店多過去連鎖店,今時今日仲感受到服務熱情嘅舖頭唔多了。