2024-05-15 745 瀏覽
We booked this restaurant for two on a weeknight. It wasn’t very full at all… The menu was big but we came for Korean beef, so we ordered the Korean beef set! Menu Set 1, consisting top prime grade beef, short plate and next chain. The top prime grade beef was very trendy and tasty! Definitely more flavourful than lower grade beef! The texture was very tender! We also ordered a seafood pancake as we wanted some carbs, it was nicely fried with crunchy texture! The sides were more than enough for

The sides were more than enough for two and nicely flavoured!

Just the area is dated and but overall is ok!

Paid $700 per person!
Korean  Beef  Set  1
Side  Kimchi
Korean  Beef  Set  1
Side  Kimchi
在三木韓國餐廳的用餐經歷,令人極度失望,從衛生問題到食物品質都有嚴重問題。我不知道這種質量的餐廳,為什麼OpenRice還會在首頁推薦?食物管理署不管嗎?首先,當我們剛坐下來時,竟然在餐桌上發現了蟑螂。這情況已經夠令人不快,但當我向員工反映此事時,他們的處理方式只是把我們換到另一張桌子,對於衛生問題並未有進一步的處理或道歉。此外,我們點了招牌的醬油蟹,但送上來的食物明顯是冷凍的。我嘗試了三次向不同的員工反映這個問題,最後才見到經理。然而,經理的回應更是讓人無法接受,他堅稱所有的醬油蟹都是這樣子,我甚至還能在嘴裡嚐到冰塊,但他卻辯解說這是正常的。這種態度和解釋讓我感到非常不尊重。

2024-04-19 1871 瀏覽
這是一間開店已久的韓國餐廳, 相信不少香港人就算未吃過, 都一定留意到它大大的招牌, 能夠經歷多番波折屹立不倒實在不易 👏🏻 據稱餐廳由以前梨花園, 明洞師傅主理, 而且由韓國人做老闆, 口味比較地道。由於餐廳有一定歲月, 裝潢比較古舊韓風, 雖然如此, 環境乾淨且寛敞 😊雖然餐廳主打韓燒, 都有不少其他韓國料理任君選擇, 但大部份都是比較傳統食品, 像炸雞這類是沒有的 😆 一入座就如韓國當地一樣送上六款前菜, 包括泡菜, 芽菜, 菠菜, 西蘭花和薯仔。韓牛SET $1,080所有牛肉都是韓國直送的, 餐廳嚴選食材, 正所謂一分錢一分貨, 保證每一塊牛都是高質 👍🏻韓牛SET有四大類牛肉, 分別為牛排肉, 牛腰, 牛后胸和簿裙肉, 大約500g 😚 如果加$250就會再有碟韓牛生肉片, 我們打算吃其他料理, 所以並沒有額外加錢了。牛排肉油花很豐富, 紋理鮮明, 分佈均勻, 烤一陣子側邊有輕微脆口, 牛味相當濃厚! 😋牛腰薄薄的一大塊, 肉質細緻嫩滑, 要小心燒得太久會變老, 大約四成熟已經很足夠了。我們煎得稍老, 雖然如此, 肉質仍然軟腍 🤗牛后胸除了這一款, 其他牛肉都沒有多餘肥皂,
前菜小食
韓牛SET $1,080
韓牛set

牛后胸
除了這一款, 其他牛肉都沒有多餘肥皂, 它是肋骨之間的肉, 可能因為這樣口感比較煙韌。
簿裙肉
厚身肥美, 比較有口感, 肉汁能鎖在中間, 咬下去時就會溢出來, 吃得到其油香 🤤 由於厚身燒烤時間可以持久一點, 這款跟牛排肉一樣牛味濃濃 🤩
另外跟餐還有生菜, 蒜粒, 紫蘇葉和韓式辣醬, 燒好的牛肉都可以跟這些配料一起吃, 但我覺得加其他食材反而遮蓋了牛肉本身的鮮味。

人參雞湯 $240
足足有半隻雞在鍋中 😳 雞肉比較結實, 湯用人參熬製而成, 還有紅棗等配料, 非常清甜暖胃, 糯米比較幼細, 軟綿綿的, 有點像粥品類或湯飯, 容易入口 🥰
人參雞湯

石頭拌飯 $145

石頭飯熱力十足, 倒入辣醬攪拌時會不停向上冒煙, 配料包括海帶, 紅蘿蔔絲, 芽菜, 菠菜, 冬菇絲, 豬肉粒和一隻蛋!  辣醬味道蠻惹味的, 冬菇絲非常水潤, 飯粒比較淋身, 適合喜歡軟飯的客人 😆 正正因為這樣石頭飯並沒有飯焦, 這點稍為失落。
石頭拌飯
看到有不少人評論餐廳服務態度差劣, 我倒覺得正常, 至少未見惡劣態度, 也許他們有改善, 也許那些是個別體驗。雖然價錢並非很便宜, 但食物質物是有保證的。
2024-04-10
韓牛set
人參雞湯
石頭拌飯
2024-04-16 548 瀏覽
食物質素不錯,店員有禮貌泡菜前菜一流正宗韓國嘢雖然最後埋單因一啲誤會冇做到open rice 既 discount,但第二日打返去鋪頭同老闆Mr Han 了解情況後都話可以refund 返比我地
食物質素不錯,店員有禮貌
泡菜前菜一流

• 泡菜
  • 泡菜餅
  • 前菜
1K
❀ 三木韓國料理 #尖沙咀 ❀❗正宗韓國料理 高質韓牛韓燒及醬油蟹❗——————————————————今次要同大家推介呢間正宗韓國料理餐廳‼️老闆及老闆娘都係韓國人,而且待客有禮,唔少客人都係韓國人,有種回到韓國嘅感覺😚主打韓牛韓燒,韓牛一向地位崇高,韓國人都係大時大節先會食韓牛,而且韓牛有嚴格追蹤制度,更能確保牛肉嘅質素👍🏻而餐廳仲有唔少獨特嘅部位,如厚裙肉、牛排肉、牛薄桾肉等。另外仲有我最愛嘅醬油蟹添🤩餐廳環境仲非常寬敞,有唔少獨立卡位,喺度食燒肉都特別舒適☺️.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷嚟到正宗韓國餐廳,當然唔少得泡菜!除咗最經典嘅泡菜之外,仲有另外五款不同嘅蔬菜、小食,同坊間一般見到嘅非常不同,甚有特色🤩.☞ 韓燒♥ 肉眼牛扒 $410/150g♥ 牛後胸 $390/150g韓牛始終較為罕有,而且較少出產外地,所以價錢會相對昂貴少少,但真係一分錢一分貨👍🏻肉眼牛扒原塊呈上,非常有份量,而且肉質軟腍、多汁,仲好重牛香。牛后胸肉就更加肥美,有種入口爆油脂嘅感覺,有點兒像和牛。另外餐廳仲有推出韓牛套餐,可以以更抵價嘗試多款不同嘅部位,不過因為當日我哋出嚟食午飯,未能食到咁多牛肉,所以就冇order到
❀ 三木韓國料理 #尖沙咀 ❀
❗正宗韓國料理 高質韓牛韓燒及醬油蟹❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
嚟到正宗韓國餐廳,當然唔少得泡菜!
☞ 韓燒
♥ 肉眼牛扒 $410/150g
♥ 牛後胸 $390/150g
牛后胸肉就更加肥美,有種入口爆油脂嘅感覺,有點兒像和牛。
另外餐廳仲有推出韓牛套餐,可以以更抵價嘗試多款不同嘅部位,不過因為當日我哋出嚟食午飯,未能食到咁多牛肉,所以就冇order到,有機會一定要返嚟試吓😆

☞ 醬油蟹 $450/2
另外仲有超級耐冇食嘅醬油蟹!
晶凝通透嘅蟹肉滑脫脫,係我超級喜愛嘅口感。
撈埋蟹膏紫菜白飯一齊食,絕對係人間極品🥰

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4.1/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
好喜歡呢種正宗韓國料理餐廳,無論係牛肉定係醬油蟹嘅質素都的確幾高,推薦點都要試一次‼️唯獨係價錢相對昂貴,只能間唔中嚟食吓🥹
2024-04-02 303 瀏覽
餐廳主打韓牛韓燒,提供多款唔同部位嘅牛,除咗常見嘅肉眼扒、牛肩肉之外仲有厚裙肉、牛排肉、菲力等,牛魔王就啱曬啦🐮 餐廳環境闊落,座位舒適,空間感十足,食完都無油煙味👍牛腩出名肉質嫩,汁多,一隻牛有2.5公斤嘅部位,八小件,建議唔好燒得太熟,牛味突出。另外見呢度有韓國淡水鰻魚,出面未食過,兩大條上,超級彈牙,而且幾新鮮,值得一試。個人最推海鮮蔥花餅,份量唔少,煎至外脆,餡料飽滿,點埋醬汁更加惹味😛 蒸雞蛋同樣出色,上枱時熱辣辣,入口滑嫩、燉牛肋骨大大件,下面有入味嘅紅白蘿蔔,幫助減低油膩感👌

• 前菜
2024-03-24 360 瀏覽
🍽️韓牛set menu1 $1080有上腰肉、牛排肉、薄桾肉 同牛後胸🤤牛肉嘅油花分佈得好靚,食落牛味都好重👍🏻我哋比較鍾意上腰肉,肉質細嫩,充滿肉汁🥰🍽️綠茶猪五花肉 $220 (200g)肥同肉嘅位置層次分明,燒至金黃之後剪開,再燒埋側邊,色香味俱全,非常吸引🤤呢度嘅豬肉、牛肉都係喺韓國屠宰後,2-4日內送到,食落肉味濃郁、好有鮮味😋🍽️凍湯辣醬蕎冷麵 $140食完油脂十足嘅燒肉,除咗蔬菜,仲想要啲麵食中和吓☺️蕎麥冷麵嘅醬有少少辣,配埋個湯同瓜菜,食完又可以燒多幾件牛😝三木嘅老闆好熱情,會同唔同客人打吓招呼、傾吓偈,用流利英文介紹吓啲餸菜,有種好親切嘅感覺☺️(含服務費)味道😋 8.5/10性價比💰 6.5/10環境🔎 7.5/10服務🫶🏻 8.5/10打卡指數📸 7/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10
🍽️韓牛set menu1 $1080

🍽️綠茶猪五花肉 $220 (200g)

🍽️凍湯辣醬蕎冷麵 $140

服務🫶🏻 8.5/10
打卡指數📸 7/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10

2024-03-07 294 瀏覽
尖沙咀食韓燒👄餐廳提供韓牛既多種部位,韓國空運直送!鍾意食韓牛就啱啦🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹1️⃣韓牛生牛肉眼扒🥩 $360/150g韓牛肉味重,入口好香!相比日本牛,韓牛既牛味更得我心😍建議加生菜同泡菜,食落辣辣地仲正2️⃣豬肉眼扒 🐽$230/180g肉質軟嫩,豬肉油脂香突出,煎到邊脆口非常正~3️⃣海鮮蔥花餅🐠 $170鐵板上,食落香脆,餡料有海鮮魷魚、蝦肉、蜆肉等🐟醒上魚露,鹹鮮味突出

🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹
1️⃣韓牛生牛肉眼扒🥩 $360/150g
2️⃣豬肉眼扒 🐽$230/180g
肉質軟嫩,豬肉油脂香突出,煎到邊脆口非常正~
3️⃣海鮮蔥花餅🐠 $170
2024-03-03
2024-03-02 412 瀏覽
今次就去咗由韓國人主理嘅正宗韓國菜-韓國料理🫶🏻而佢最出名就係由韓國新鮮運港嘅韓國同豬♡⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆韓牛Set2🥩($1050)8.5/10係韓燒韓牛set🫶🏻韓牛部位有上腰、牛肩肉、牛腩、厚群肉🥳全部肉都燒到medium rare👍🏻 厚群肉係最重牛味肉質鮮嫩,係最稀少嘅部位之一😋 上腰同牛肩肉都肥瘦均勻牛味重,牛腩嘅脂肪比例再多啲油香味更重🥰 韓牛食落比起日本和牛冇咁油膩,牛味會更加濃郁同juicy😋綠茶五花肉🥩($220)8.5/10使用綠茶飼養嘅韓豬嘅一級嘅五花肉,新鮮運到香港👍🏻 五花肉不單肥美,而且肉質甘甜鮮嫩,韓國五花肉真係好出色✨海鮮蔥花餅 🍕 ($180) 7/10蔥花餅份量夠大而有好多海鮮餡,海鮮餅入面好軟糯,份量絕對夠三至四人食😋
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
韓牛Set2🥩($1050)8.5/10
韓牛食落比起日本和牛冇咁油膩,牛味會更加濃郁同juicy😋

綠茶五花肉🥩($220)8.5/10

海鮮蔥花餅 🍕 ($180) 7/10
2024-02-25 199 瀏覽
很喜歡喝人蔘雞湯,去到不同的韓國餐廳必定要點人蔘雞湯來試試有沒有韓國風味。進入餐廳內,有韓國大嬸的熱情招呼,十分可愛及搞笑,其他店員主要都是韓國人,都能用廣東話及普通話溝通,餐廳很有韓風的感覺。這個人蔘雞湯應該是自家製的,不是真空包裝的即食產品,雞是曾炸過的,金黃色的雞皮,雞肉沒那麼鬆散比較結實,雞肚內藏有米飯及藥材,米飯比較綿,口感似清甜的人蔘雞粥,很容易入口,味道都算是地道的韓國食品;六小碟的醃菜,看得出也是自家製造的,很不錯!
2024-02-22
午餐
𖦹 韓牛套餐 $1080𖦹 綠茶豬護心肉 $220 𖦹 海鮮蔥花餅 $180老實講啲嘢食正常,韓牛有唔同部位,雪花分布均勻,牛味濃郁;海鮮蔥花餅足料但太多粉。話說食食吓飯,坐對面嘅朋友見到有隻德國曱甴喺佢左邊嘅枱邊爬就將佢殺咗。跟住食多15分鐘有第二隻德國曱甴喺我右手邊嘅枱邊爬行,最後爬咗上海鮮煎餅個碟邊度,嗰時已經覺得好嘔心想即刻走,叫個侍應嚟佢就講咗聲唔好意思,佢哋嗰幾日滅蟲,同埋搬我哋去隔籬枱。坐咗幾分鐘有個中年韓國男人(老闆)問我哋啲嘢食點,我哋就同佢講嘢食唔錯,但係有曱甴,佢即刻黑晒面同我地講佢”cannot 100% ensure there are no cockroaches “ ,我心諗what the????? 道歉都無句就直接走咗。一句講晒同兩隻(or more)曱甴共晉晚餐仲要睇人面色真係太過ridiculous🙏🏻🙏🏻🙏🏻,今時今日咁嘅服務態度,大家睇路🙏🏻🙏🏻🙏🏻。
𖦹 韓牛套餐 $1080
𖦹 綠茶豬護心肉 $220
𖦹 海鮮蔥花餅 $180

2024-02-10 271 瀏覽
去完西環辦年貨,夜晚約咗鄰居去尖沙咀食晚飯。尖沙咀有咩好食,就真係好難諗。不過較早前已經book咗呢間韓國燒烤,就不妨試吓。其實韓國街有好多材料可以自己煮韓菜之後,都好少出街食韓式食物。不過平時好少喺屋企韓燒,打開餐牌有啲豬肉嘅種類係用綠茶飼養嘅,唔知會唔會好似西班牙栗子豬,咁樣食落去唔會有豬嘅豬腥味。所以嗌咗一客嚟試,另外嗌咗個韓牛拼盤,價錢唔算平,但係韓國餐廳食,冇理由嗌美國牛嗰啲嚟燒,所以都係嗌咗韓牛食。另外再嗌咗一盒牛肋骨。講返個韓牛拼盤先,冇我平時食開嗰啲咁濃郁嘅牛味,但係都不過不失。我覺得當中嚟講最好食應該係嗰塊西冷扒,肉味最濃。另外嗰個用綠茶嚟飼養㗎豬,鄰居一致認為係牛肉,因為色澤上真係好似牛肉,但係經過我烹煮之後再試係豬肉嚟嘅,但係我覺得濟洲嘅黑毛豬應該會好味好多。因為呢幾款嘅肉都冇醃過所以先燒,最後先燒醃過嘅牛肋肉⋯⋯唔係有醬汁嘅話好容易燒焦啲食物,輕輕煎一煎嘅話已經可以食,都幾嫩滑。其實想嗌個海鮮鍋,但係食完上面啲嘢已經好飽連石頭鍋飯都叫唔到,有機會下次再試。
2024-02-01 1238 瀏覽
#chuchu食在尖沙咀📍 三木韓國料理正宗好食同新鮮既韓牛香港真係唔多,呢度嘅韓牛係劏左隻牛之後2-3日飛機✈️就送到嚟,真係新鮮的!呢度好寬敞,坐得好舒服,一班人嚟食飯真係啱晒,仲要地鐵站一出就到!💡老板同老板娘都係正宗韓國人,好好咁用流利嘅英文同🐷傾左幾句,仲介紹咗咩好食!—————————————————————❣️ 韓牛套餐1$1080有牛上腰(即西冷)、牛薄桾肉、牛排肉、牛后胸肉,一個set可以食到唔同既部位,其實menu仲有好多部位,不過冇咁大個胃🥲set就有埋南瓜同雞髀菇,仲有生菜、紫蘇葉同麵豉醬可以包肉食!* 西冷位就成塊燒,燒完再剪,牛味好濃,超juicy!! * 牛薄桾肉油花豐富,有入口即融嘅感覺!* 牛排肉就有口感啲,牛香濃啲!* 牛后胸肉就會咬多兩下,都好多汁!.❣️ 海鮮蔥花餅 $180用鐵板上,超香!!仲有專人幫手分一舊舊,海鮮都好多,所以厚身啲,有蝦呀蜆肉呀魷魚咁都好彈牙,超足料!份量好大,兩個人真係唔係好食得曬!btw個鐵板keep到熱辣辣同邊位脆卜卜!.❣️柚子梳打 $45❣️藍色檸檬梳打 $45唔會話好甜,夠爽又解膩解辣!.💬 前菜有6小碟,菠菜、芽菜、泡菜
#chuchu食在尖沙咀
📍 三木韓國料理

❣️ 韓牛套餐1$1080

* 西冷位就成塊燒,燒完再剪,牛味好濃,超juicy!!

* 牛薄桾肉油花豐富,有入口即融嘅感覺!
* 牛排肉就有口感啲,牛香濃啲!
* 牛后胸肉就會咬多兩下,都好多汁!

❣️ 海鮮蔥花餅 $180

❣️柚子梳打 $45
❣️藍色檸檬梳打 $45
唔會話好甜,夠爽又解膩解辣!

💬 前菜有6小碟,菠菜、芽菜、泡菜、薯仔、蒟蒻同西蘭花,種類好多,kimchi好正宗!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 三木韓國料理 (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道12-16號宏貿發展大廈2樓
🕑營業時間: 11:30-22:30 (3-5半落場)
#chuchu食韓國嘢
———————————————————
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-01-31
2024-01-18 422 瀏覽
#fridayla_tst 早排試咗尖沙咀一間超級出名既韓國名店X家事關每次打電話去預約,都係打唔通然後之前某一日下午3點打去book即晚食又比我book到,夜晚一於同L小姐去試但結果估唔到係令人失望,價錢唔平之餘無論野食定服務,都比預期的差💔反而之後試咗同區既呢間韓國餐廳名氣無咁大,野食價錢稍平但份量就好多😍😍整體都覺得好好食最重要係佢地前菜仲係可以免費Refill😍所以如果依家有朋友問尖沙咀有咩韓國餐廳推介我都會勸佢地唔好去某某名店反而可以試下呢間三木✅💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣ 韓式燉牛肋骨 💲280💭燉牛肋骨源自韓國家庭廚房的美味😳💭這道菜既核心係牛肋骨一定要夠淋同入味💭三木既牛肋骨就剛好肉質嫩滑,入口即化💭配合埋濃郁既湯汁,既溫暖又讓人難以忘懷😍2️⃣ 韓式炸醬麵 💲135💭韓式炸醬麵有別於中式,係偏甜微辣💭呢道炸醬麵食落係延續韓國當地既風格💭麵條完全掛滿醬汁,所以好入味🤤3️⃣ 韓式魚籽湯 💲160💭湯汁係偏辣,但由於魚籽本質味道係較淡💭所以兩者反而可以好好地配合😝💭但如果唔鍾意魚籽既朋友就建議試其他菜式💭因為魚籽本身既味道都係較濃郁,唔係個個都喜歡4️⃣ 海鮮蔥花餅 💲180💭
#fridayla_tst

早排試咗尖沙咀一間超級出名既韓國名店X家
事關每次打電話去預約,都係打唔通
然後之前某一日下午3點打去book即晚食
又比我book到,夜晚一於同L小姐去試
但結果估唔到係令人失望,價錢唔平之餘
無論野食定服務,都比預期的差💔

反而之後試咗同區既呢間韓國餐廳
名氣無咁大,野食價錢稍平
但份量就好多😍😍
整體都覺得好好食
最重要係佢地前菜仲係可以免費Refill😍

所以如果依家有朋友問尖沙咀有咩韓國餐廳推介
我都會勸佢地唔好去某某名店
反而可以試下呢間三木✅

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣ 韓式燉牛肋骨 💲280
💭燉牛肋骨源自韓國家庭廚房的美味😳
💭這道菜既核心係牛肋骨一定要夠淋同入味
💭三木既牛肋骨就剛好肉質嫩滑,入口即化
💭配合埋濃郁既湯汁,既溫暖又讓人難以忘懷😍

2️⃣ 韓式炸醬麵 💲135
💭韓式炸醬麵有別於中式,係偏甜微辣
💭呢道炸醬麵食落係延續韓國當地既風格
💭麵條完全掛滿醬汁,所以好入味🤤

3️⃣ 韓式魚籽湯 💲160
💭湯汁係偏辣,但由於魚籽本質味道係較淡
💭所以兩者反而可以好好地配合😝
💭但如果唔鍾意魚籽既朋友就建議試其他菜式
💭因為魚籽本身既味道都係較濃郁,唔係個個都喜歡

4️⃣ 海鮮蔥花餅 💲180
💭呢個海鮮蔥花餅份量相當有誠意😳
💭而且餅皮炸得酥脆,但內餡的海鮮卻能夠保持質感
💭沾點埋自家調配既醬汁,真係食唔停口!

5️⃣ 韓牛肉眼扒 💲410/150g
💭韓牛基本上係唔會令人失望
💭因為佢揉合咗日本和牛既肥美,同埋美國牛既濃郁肉味
💭所以肉質係相當好,而韓燒最正既係可以配埋d小菜
💭例如泡菜芽菜茄子,可以適當地去膩
💭同時增添美味!

2024-01-15 212 瀏覽
一兩個服務員態度差已經影響唒餐晚飯啦。自己送錯餐,仲大聲夾惡問個客叫乜嘢!點解唔可以友善啲。幾正宗都無用。唔平仲要受氣,就算好食物尚可,話係正宗韓牛,都唔會再去。 已經唔係有好多枱顧客,唔忙,但態度仲咁差。真係無話可說!