2024-04-11 0 瀏覽
店舖面積小,有一啲新奇少見嘅餃子口味,同埋唔同主食嘅套餐combinations 。選擇餃子同主食嘅時候,可以揀多蔥,正!墨醉雞餃:醉雞味唔算濃郁,肉都算爽,皮唔厚。唔係好明個「墨」字代表乜嘢,我仲以為係有啲墨魚味,但食落又唔覺得有墨魚丸嗰種彈牙感覺。總結就係正正常常,我會期待更重啲嘅酒味,同埋以為會彈牙啲。芫荽豆漿湯米線未攪勻飲一啖,就係豆漿雞湯嘅味道。攪勻咗之後再食吓食吓,就覺得啲芫荽同蔥搶咗豆漿嘅甜味,剩低啲青草味。覺得都係就咁豆漿湯,芫荽都係溝落麻辣湯會比較合我嘅口味。炸醉雞翼:呢個酒嘅感覺比起個醉餃濃郁,個皮都炸得鬆脆。整體係滿意嘅。雖然試咗,都係覺得醉雞都係平時浸酒嗰種,會更加嫩滑同酒香味濃郁啲。但係不失係新奇值得一試,整體都唔錯。整體嚟講,都係OK嘅選擇。應該都會回頭,再試吓其他口味。環境: ★★☆☆☆ 味道: ★★★☆☆ 值得試指數:★★★★☆

選擇餃子同主食嘅時候,可以揀多蔥,正!

墨醉雞餃:

芫荽豆漿湯米線

炸醉雞翼:

整體嚟講,都係OK嘅選擇。應該都會回頭,再試吓其他口味。

環境: ★★☆☆☆

味道: ★★★☆☆

值得試指數:★★★★☆

墨醉雞餃
芫荽湯豆漿米線
醉炸雞翼
醉炸雞翼
2024-02-23 526 瀏覽
第一次嚟到本身想堂食,但係門口超多人排隊,又趕時間咁唯有買外賣返公司食啦,有選擇困難唔知食咩好,收銀姐姐見我咁苦惱就推介咗黑松露、蒜心同芫荽比我,最後揀咗黑松露,果然冇介紹錯,勁香松露味好好食!豆漿米線個湯好香豆味,飲晒成碗都冇頸渴嘅感覺,不過米線就淋咗啲同碎咗啲,可能始終外賣關係,返到公司都凍咗🥲下次有機會一定要堂食先得!!P.s 俾錢嗰陣冇為意原來疊着咗兩張$100紙, 好彩收銀姐姐提我俾返我咋, 如果唔係今餐就貴喇🌝
外賣自取
2024-01-11 714 瀏覽
食物好食, 湯餃煎餃都好食,唔係出邊一般餡料。外賣等待時間長,但可以接受不過員工態度非常惡劣,尤其收銀….明白中環時間多人,會比較忙,但收銀員工落單極無禮貌,黑口黑面態度差,好似成村人得罪佢咁,相信未來不會再光顧。
食物好食, 湯餃煎餃都好食,唔係出邊一般餡料。
外賣等待時間長,但可以接受

不過員工態度非常惡劣,尤其收銀….
明白中環時間多人,會比較忙,
外賣自取
2023-12-28 778 瀏覽
位置都算難搵,位於排檔的內街。門口收錢的,似乎是少老闆吧,是家庭生意吧。餐牌上的餃子選項,不可以說多,但勝在特別。由醉雞餃到黑松露餃都有。那我就點了5隻煮餃,5隻煎餃。餃包薄薄的,亦不會太易溶化。有餃皮的煙韌。喜歡的是餃子做到餐牌上的味道。醉雞餃有醉雞汁的味道,味道不算濃卻是我喜歡的!不然很難繼續食落去。黑松露餃亦有淡淡的黑松露感覺。讓人舒服的小店。裝潢有家的感覺吧,坐多一會做下文件都可以。*ps 隻貓貓碟幾可愛,心情都好d。
位置都算難搵,位於排檔的內街。
門口收錢的,似乎是少老闆吧,是家庭生意吧。

那我就點了5隻煮餃,5隻煎餃。

讓人舒服的小店。裝潢有家的感覺吧,坐多一會做下文件都可以。

*ps 隻貓貓碟幾可愛,心情都好d。

🥟黑白松露豬肉煎餃 $66再次回訪,今次食煎餃,湯餃食評可以睇返之前既post,黑松露煎餃一樣好濃黑松露味,煎餃更香口,外面脆身唔油👍🏻🍚溫泉蛋拌飯 溫泉蛋加紫菜拌飯,飯更黏,有啲似食緊飯團🍙,紫菜絲脆唔系淋😍,送飯口感豐富,好滿足😆.✨餐廳主打特色餃子,有煎餃同湯餃🥟,鋪頭細細但都坐到好多人,會迫少少,qr code落單,外賣都好多單放系門口,旺角店好坐啲空間大啲
🥟黑白松露豬肉煎餃 $66

🍚溫泉蛋拌飯
2023-10-09 1242 瀏覽
🍽三一餃子招牌貳號餃咬落熱辣辣又肉味香🤤真係幾好味😋煎香塊皮又脆卜卜👍餡料再多小小口感會更好🤭不過女士們可能夠飽😜炸餃子雞翼塞滿滿餡料😍啖啖肉超豐富😋炸得剛好熱辣辣唔馬虎~值得一試😋盛惠$8x💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講中環平民高質飯堂👍真係唔算好貴又幾好味~不過午市真係好多人😂下次Lunch後再黎試下先😉
🍽三一餃子

好味指數🫵 5️⃣最佳
🍻🍻🍻🍻🍻

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講
中環 食lunch 有乜「餃」🥟 之 1️⃣三一餃子🥟 好。味。道。中環熱鬧食街 中找「素」滋味湯餃、煎餃,隨你鍾意 ❤️ 麻婆豆腐新豬肉餃 🌶️🧀🐷🥟蔥蔥子餃子 🥬🥬🥟溫泉蛋紫菜伴飯 ♨️🥚🍙甘煮野菜 🥗🍲Trinity 3️⃣1️⃣ Dumplings - Go Green 💚 in an affordable manner in the heart of Central! #三一餃子 #TrinityDumplings #中環平民飯 #角落生物 #sumikkogurashi #角落小夥伴 #白熊 #企鵝 #BeyondSoImpossible #Beyond素Impossible #末來素沒有不可能 #Veggie #素食 #Impossible #PlantBased #植物肉 #植物料理 #隨喜素 #跑素 #追素 #有時素 #間唔中素 #得閒素 #初一 #十五 #Flexitarian #日日齌 #日日是素日 #PartTimeVegetarian #素人
中環 食lunch 有乜「餃」🥟 之 1️⃣

三一餃子🥟 好。味。道。
中環熱鬧食街 中找「素」
滋味湯餃、煎餃,隨你鍾意 ❤️

麻婆豆腐新豬肉餃 🌶️🧀🐷🥟

• 蔥蔥子餃子 🥬🥬🥟
  • 溫泉蛋紫菜伴飯 ♨️🥚🍙
  • 甘煮野菜 🥗🍲
2023-09-19 761 瀏覽
之前食過幾次都見正常,ok。見都有段時間無食,就叫嚟食吓。本身個人唔食辣,太辣會腸胃唔舒服,所以叫外賣填咗垃圾辣,記得垃圾辣係食到,唔辣嘅,返到公司一打開碗麵勁多辣椒我已經知瀨嘢。成個底都係辣椒,個湯面都勁多辣椒。試咗一啖已經辣到我食唔落,其實你煮錯就應該換俾人,煮過個係咁難咩?依家咁俾個我食唔到嘅麵俾人做咩?最後用清水洗完先食得。個煎餃都好普通,但之前過佢地水餃又好一般收,呢個價錢我覺得唔值,無下次啦👋🏻
2023-09-19 545 瀏覽
三一餃子午餐時段必定坐無虛席,這晚決定六點來吃個早早晚餐,果然空位較多。店內採QR Code 下單,圖片清楚,和實物都相配,方便點餐。留意店內有最低消費,每人50蚊,叫個餐都夠哂數了。這次叫了一份A+B主餐加特別推介,一份煎餃,兩份小食,食物都係點餐後十分鐘內陸續送上。關東煮湯碗份量,材料都有五六款,都非常入味,蛋做到流心狀態。黑松露豬肉餃(煎)煎底薄脆,黑松露咬開就聞到,食落口好香,感覺不太油膩。韮黃墨魚醉雞餃(湯)第一口感較甜,韮黃味道不太突出,但味道都互相配合到。另外主食叫左豆漿蝦皮菜底,湯好飲,菜新鮮,青青的菜葉,爽爽的質感,滿滿的一大碗。日Shake餃子(炸)跟餐加13蚊就可以試三隻,加左麻辣粉,少少已經足夠嗆喉,要小心呼吸🤪如果唔係會咳🙈醉雞翼上枱附送點火表演,可以輕輕打個卡。有齊蜜糖同酒香味,甜味很重。

留意店內有最低消費,每人50蚊,叫個餐都夠哂數了。

關東煮
湯碗份量,材料都有五六款,都非常入味,蛋做到流心狀態。

黑松露豬肉餃(煎)
煎底薄脆,黑松露咬開就聞到,食落口好香,感覺不太油膩。

韮黃墨魚醉雞餃(湯)

日Shake餃子(炸)

醉雞翼
豆漿蝦皮菜底
豆漿蝦皮菜底
2023-09-15 413 瀏覽
🤩火焰醉雞翼店舖新出品嚟㗎🥹🥹令人驚艷的外觀😬😬😬店員會喺你面前用火燒雞翼,外皮燒烤至金黃酥脆,有蜜糖的雞肉,讓每一口都充滿了滿足感🤤🤤🤤🤩韭黃墨醉雞肉餃 (蔥蔥子)餃子的外皮薄而有彈性,包裹著韭黃與雞肉的豐富內餡,每一粒都脹卜卜㗎,韭黃的香氣和雞肉的鮮嫩完美結合😍😍😍🤩香煎泡菜豬肉餃好有創意😍😍外皮煎得金黃酥脆,豬肉的鮮味和泡菜的酸味相互融合,增添了一絲清新的風味👅👅👅🤩黑白松露豬肉餃內餡包含了鮮嫩的豬肉和珍貴的黑白松露😋😋這種組合使得餃子的味道更加豐富奢華,每一口都散發著濃郁的松露風味,讓人驚艷❤️❤️❤️🤩蒜芯豬肉湯餃外形小巧玲瓏,皮薄餡多😋😋濃郁的豬肉香氣和蒜芯的清香。湯餃的湯汁清澈透明,放心,食完都唔會口臭🤓🤓🤓🤩炸雞軟骨金黃酥脆,一口咬下去,好酥脆㗎☺️☺️☺️🤩酥炸生蠔裹上酥脆的外衣,炸至金黃色😄😄生蠔的鮮甜,又唔會腥🤩柚子茶清新解渴,甜甜地幾好飲🥰🥰🤩豆漿豆漿口感順滑細膩,豆香濃郁,搭配餃子唔錯🤤🤤🤤
🤩火焰醉雞翼

🤩韭黃墨醉雞肉餃 (蔥蔥子)

🤩香煎泡菜豬肉餃

🤩黑白松露豬肉餃

🤩蒜芯豬肉湯餃

🤩炸雞軟骨
金黃酥脆,一口咬下去,好酥脆㗎☺️☺️☺️

🤩酥炸生蠔
裹上酥脆的外衣,炸至金黃色😄😄生蠔的鮮甜,又唔會腥

🤩柚子茶
清新解渴,甜甜地幾好飲🥰🥰

🤩豆漿
豆漿口感順滑細膩,豆香濃郁,搭配餃子唔錯🤤🤤🤤
2023-09-02 360 瀏覽
中環區有平價性價比高嘅🥟餃子餐廳🍴真係打工仔恩物 外賣堂食都得🥟 粟米豬肉鮫x 蒜芯雞肉餃主打嘅餃子用新鮮雞肉同豬肉連餃子🥟皮都係自家製鰹魚昆布湯超好味 清清地又唔腥飲得好滋味🤎🐓三一炸雞雞肉嫩滑多汁 炸得啱啱好唔駛配醬汁已經好入味
中環區有平價性價比高嘅🥟餃子餐廳🍴

🐓三一炸雞
雞肉嫩滑多汁 炸得啱啱好
唔駛配醬汁已經好入味
2023-08-09 513 瀏覽
-我去依間餃子店係條長樓梯側邊中間,有D隱世既感覺,但都算容易搵🤣🥢冰花抄手-蒜芯豬肉餃$58首先要讚下廚房真係煎到d餃子好靚😍火候控制得好好,脆得黎又冇燶底🤤🤤餃子上面鋪左蒜泥同蔥,因為好少係出邊可以就見到蒜芯豬肉餃🤣所以覺得好特別😍咬開入邊蒜芯份量唔多,唔會搶味🤤但唯一既問題係配埋上面蒜泥食,個口就好大陣味,加埋我戴口罩🤭🫣呢個餃子比較重口味,食淡D既可以嗌其他口味既冰花餃子🤭🥢餃子套餐$74套餐可以揀兩款餃子,我就揀咗韭菜蝦皮豬肉餃同埋黑白松露豬肉餃(要加$4)。韭菜蝦皮豬肉餃外皮煎到好香脆,入邊韭菜同豬肉比例岩岩好,而且韭菜唔會苦,證明菜夠新鮮😂黑白松露豬肉餃我揀咗湯餃,個湯底係豆乳湯底,好特別😍湯餃未食已經聞到陣漏煤氣味,超級香口,而且餃子唔鹹🤤🤤絲網春卷 $24炸得好香脆,1D都唔油,正🥰芝麻雞翼$18呢個芝麻雞翼炸到外皮好香脆,入邊雞肉肉質嫩滑😍😍炸雞軟骨串(2件)$11可能係食開燒同炒既雞軟骨顏色比較深,所以一上枱既時候見到比較淺色,我仲以為佢唔熟😆但食落個味道都係比較生🫣下面有D類似燒汁既醬汁俾你點,但都係冇咩味😔個人比較唔推薦🫣🫣評分:味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️整
🥢冰花抄手-蒜芯豬肉餃$58

🥢餃子套餐$74

絲網春卷 $24
炸得好香脆,1D都唔油,正🥰

芝麻雞翼$18
呢個芝麻雞翼炸到外皮好香脆,入邊雞肉肉質嫩滑😍😍

炸雞軟骨串(2件)$11

評分:
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
整體:⭐️⭐️⭐️⭐️

————————————————————————
2023-06-20 600 瀏覽
今日難得放假去咗港島區搵食,見到呢間餃子舖頭都幾多人排隊就去試吓啦!🥟「鰹魚昆布湯米線」🐟雖然話係鰹魚湯,但係個湯完全冇鰹魚味🤥,因為嗌咗小辣,所以個湯完全比辣味🥵蓋過咗,變咗一碗好普通嘅辣味米線🍜。成碗米線冇乜特色,十分普通😓「大阪餃子燒」🥟整得有啲似章魚小丸子嘅煎餃子,表面放滿左鰹魚碎🐟、紫菜同沙律醬,真係好似章魚小丸子🐙。餡料就係一啲普通嘅豬肉餡🐷,而且煎得幾香脆,配搭埋好似章魚小丸子咁嘅食法,味道唔錯😜「豆漿蝦米湯米線」🦐🍜雖然係豆漿湯,但係味道真係極淡🤨,成個面都冇乜味,更加唔好講有啲咩蝦米味🦐,米線都唔難食,煮得唔太差,但係湯底真係好麻麻😓「黑白松露豬肉煎餃」🐖🥟松露味好香,每咬一下餡都有好濃嘅松露味🤭,配埋豬肉餡都幾夾😝。餃子皮剪得好香脆,好似鍋貼咁樣,而且細細隻,一啖一隻,都算唔錯,可以叫嚟試吓🤤總括嚟講,大家嚟到呢度記得嗌佢哋嘅餃子啊!🥰🥟😍🩷

「鰹魚昆布湯米線」🐟

「大阪餃子燒」🥟

「豆漿蝦米湯米線」🦐🍜

「黑白松露豬肉煎餃」🐖🥟

總括嚟講,大家嚟到呢度記得嗌佢哋嘅餃子啊!🥰🥟😍🩷
2023-05-25 586 瀏覽
冰花抄手蒜芯豬肉餃🤍🤍🤍食落係真係有紅油抄手嘅紅油味,但係味道有少少淡;我本身超級中意食蒜,但係就呢個情況而言,蒜芯有啲俾得太多,再加上紅油淡,食食下就變咗食緊蒜味餃子點咗少少紅油咗,or even 無點鰹魚昆布湯烏冬+花枝丸🤍🤍烏冬叫咗中辣,有趣嘅係呢到加嘅辣係紅油抄手嘅花椒油,係真係會辣嘅,但整體無乜特別煎黑白松露豬肉餃🤍🤍🤍一咬落去有好香嘅松露味,而我本身prefer嘅肉係鮮肉餃嘅質地,即係比較滑身同會有少少筋嘅感覺,但原來係豬肉餃,即係比較嚡身嘅;我自己覺得如果呢款餃子同抄手豬肉餃可以轉用鮮肉餃會好食啲煎墨醉雞餃🤍🤍花雕嘅味道非常非常淡,要認真㗳落先食到少少,不過用雞肉做餃子餡係一個幾有趣嘅嘗試;個肉本身好食,但會希望花雕嘅味道重返多啲 芝麻雞翼🤍🤍🤍炸雞軟骨串🤍雞軟骨麻麻地,食雞軟骨就係想食軟骨爽脆嘅感覺,而佢肉多過骨,甚至有幾粒直頭無骨!整體而言,餃子嘅口味上係好特別嘅,但無一隻口味係會驚為天人,希望可以每隻味都再develop一下,咁就每樣都可以成為招牌!
冰花抄手蒜芯豬肉餃🤍🤍🤍

鰹魚昆布湯烏冬+花枝丸
芝麻雞翼
炸雞軟骨串
2023-05-22 416 瀏覽
中環一向美食不少,途經中環便走進橫街窄巷,看一下有沒有好吃的。三一餃子打破我對中環消費很貴的印象。套餐包括,一份六隻餃子+一碗湯面,盛惠$58。點了墨醉雞餃+芫茜豆漿蝦皮湯米線,由湯餃轉煎餃加$4,墨醉雞煎餃,皮薄有少少湯汁,最棒是剛剛煎出來的雪花紋,非常香口!另外芫茜豆漿蝦皮湯米線,湯底比較杰身,不知道是店家的煮法,還是放久了,不太喜歡豆漿蝦皮湯的湯底。另外再有去第二次,換成撈米線就好吃多了,不過就是成口蒜味,哈哈。
芫茜豆漿蝦皮湯米線