2025-07-12
今日約咗朋友食日本嘢,經過元朗發現一間好有日本特色嘅小店,入面有好多不同種類的特色美食。站在門口的店員亦熱情招待我們,我們便決心入去一試😝鰻魚炒飯$88鰻魚份量多,而且炒得好香添,每一口飯都有鰻魚嘅香氣,很推介這個炒飯,令人吃不停!稻庭烏冬$60炎熱嘅夏天最好吃上一口冰涼嘅食物,凍的烏冬好合乎我心意,烏冬口感煙煙韌韌,配搭秘製醬汁,一啖烏冬,一啖醬汁一起吃,係夏天開胃的美食!炸雞🍗軟骨$55雞軟骨,有咬口,配檸檬汁吃,係下酒的美食魷魚🦑鬚$68炸得很香口的魷魚鬚,魷魚鬚很淋,不會咬不開,很好味火焰蟹柳壽司$36蟹柳好大條🤣,我忍不住吃了兩舊🤪火焰左口魚邊壽司$72左口魚燒得很香,魚油出晒嚟😍,忍唔住叫咗四舊食添🤣北寄貝刺身 $68刺身很鮮甜,而且份量很多有八塊七味燒雞扒$78很值得推介的一道菜,雞扒的皮燒到外脆內軟,雞嘅鮮味出晒嚟赤貝壽司$28又係很鮮甜的一款壽司😍蟹籽壽司$28壽司面頭嘅蟹籽瀑布式咁出現😍喜歡吃蟹籽的朋友不可以錯過芥辣八爪魚🐙壽司$28本來以為芥辣味會搶過八爪魚的鮮味,點知呢款壽司芥末嘅份量同八爪魚嘅份量配合得剛剛好,兩者配搭一起吃令人食指大動金龍蝦🦞反卷$60每一嚿
站在門口的店員亦熱情招待我們,我們便決心入去一試😝
鰻魚炒飯$88
令人吃不停!
稻庭烏冬$60
炸雞🍗軟骨$55
雞軟骨,有咬口,配檸檬汁吃,係下酒的美食
魷魚🦑鬚$68
炸得很香口的魷魚鬚,魷魚鬚很淋,不會咬不開,很好味
火焰蟹柳壽司$36
蟹柳好大條🤣,我忍不住吃了兩舊🤪
火焰左口魚邊壽司$72
左口魚燒得很香,魚油出晒嚟😍,忍唔住叫咗四舊食添🤣
北寄貝刺身 $68
刺身很鮮甜,而且份量很多有八塊
七味燒雞扒$78
很值得推介的一道菜,雞扒的皮燒到外脆內軟,雞嘅鮮味出晒嚟
赤貝壽司$28
又係很鮮甜的一款壽司😍
蟹籽壽司$28
壽司面頭嘅蟹籽瀑布式咁出現😍喜歡吃蟹籽的朋友不可以錯過
芥辣八爪魚🐙壽司$28
金龍蝦🦞反卷$60
每一嚿壽司都有大大嚿嘅龍蝦,性價比高
火焰三文魚🍣壽司$28
平時不喜歡吃三文魚的我,也忍不住叫一舊來吃,點知出乎意料驚喜,三文魚燒得很香,不會有腥味
荔枝香桃梳打$46
荔枝和香桃味平均,前段是荔枝的香味,後段就是蜜桃🍑的甜味😍
七福神和食亭 (元朗)
元朗西裕街5-11號金福閣地庫