2021-12-02
出開去長沙灣MCL睇戲,食完野先入場,又唔想行咁遠,見到對面有間叫「一記」既小店,膽粗粗走入去試下。食物既價錢令我覺得回到校園時真係好平好抵食,食物質素都有驚喜。圖一show既食物加埋牛腩湯飯先盛惠$114😬🥢滑蛋蝦仁飯🍤30蚊既滑蛋蝦仁飯,蝦仁都幾多隻。唔止用料足,蛋又炒得夠滑,蛋非常有蛋香,加埋豉油撈飯食,一轉眼就清哂成個飯🥢蕃茄牛腩湯飯足料到我俾30一個飯我都有啲唔好意思😅牛腩夠腍身,配料有蕃茄、紅蘿蔔、薯仔、洋蔥,唔使怕個飯得肉冇蔬菜,係健康既味道😎如果個湯可以多少少牛肉味就好喇🥢小食因為真係太抵食同埋店家同我講又部分小食同醬汁係佢地自家製,於是我哋當放題咁叫 — 腸粉、香煎蘿蔔糕、燒賣、牛肉球。腸粉既質地、醬汁好出色,豉油食得出係特調過,拍得住出名腸粉好食既深水埗合益泰;香煎蘿蔔糕同牛肉球就係店家推介既,蘿蔔糕用手切既蘿蔔條黎做,一條條蘿蔔好吸引,重蘿蔔味又唔會粉;而牛肉球係佢哋手打,口感唔錯,又有牛肉味;燒賣稍為有少少實,辣椒油同豉油絕對可以彌補到小瑕疵如果我公司附近有「一記」就好喇,又慳錢又好食,特別係啲小食🥰下次試下金針雲耳蒸雞飯先,我見大部分人都係入黎order呢個飯
🥢滑蛋蝦仁飯🍤
🥢蕃茄牛腩湯飯
🥢小食
如果我公司附近有「一記」就好喇,又慳錢又好食,特別係啲小食🥰下次試下金針雲耳蒸雞飯先,我見大部分人都係入黎order呢個飯🧐不過提提大家一記淨係做早市同午市