2018-07-29 40 瀏覽
【灣仔x大板過江龍神虎拉麵】近期好興用 “虎” 作招徠 呢隻虎有咩特別 叫左神虎精選 有溏心蛋 最惹味係個湯底 濃而不咸 再配上 脂肪與肉均秤 既黑毛豬 油脂燒出既香 完美配搭 餃子汁多 驚喜之作 行完利東街 Bakehouse 必食之選. Best Ramen from Osaka to Hong Kong Wanchai.
2018-07-29 60 瀏覽
好耐無去過灣仔,今晚專程去到喜帖街行吓,原來已經變成住宅同商場,另外見到一虎拉麵排曬隊,就跟住人龍地排隊,要等了半個鐘才有位,雖然小店座位不多,但天氣咁熱,每個人都仲等咁內,都是抱著嚟食一碗美味的拉麵。一虎拉麵,不單止是年青人的美食,仲有好多不同年紀,都愛好食拉麵, 睇下門口排隊及店內座位的人就知。木製的食物餐牌,好有特色。一虎特選拉麵128, 用豬骨淆成 的湯底,再配叉燒、糖心蛋、紫菜、木耳、筍、蔥花等,撈勻後令到成碗麵及湯底更濃郁惹味,好味到咁大碗湯都飲哂啦!

木製的食物餐牌,好有特色。

2018-07-28
2018-07-28 20 瀏覽
🍜🍜一虎拉麵$88🍜🍜店員大大推薦這個熬了十多小時的豚骨湯底拉麵一上枱立馬喝湯 夠熱唔油唔咸 豚骨味濃度剛好 沒有"刻意"的豚骨湯味😏微微稠而已👍點了硬和粗身拉麵 不知是不是弄錯 感覺是幼麵🙈帶少彎曲 能沾上微稠的湯 但麵沒有特別麵香 可能被湯頭蓋過💁有3大而薄片的叉燒 瘦肉佔多🐷個人喜歡肥肉多點 會更有油香和軟口 但當然也邪惡點😈還有溏心蛋 非常流心(也覺得可以稠點)🐣喜歡任加配料區中的辣芽菜 很提味👍🍢🍢餃子$42🍢🍢即煎的 底皮很香脆 一咬爆汁 差啲燙傷舌頭👅菜肉餡很大塊很香 外皮很薄但有韌度 也是亮點😎😎
🍜🍜一虎拉麵$88🍜🍜

🍢🍢餃子$42🍢🍢

2018-07-28 607 瀏覽
自從我曾經在灣仔「皇后大道東」附近,幫襯其中一間日本拉麵店「X幻拉麵」之後,我忽然發現,發現由灣仔區「皇后大道東」,伸延至「大王東街」跟「廈門街」附近一帶地方,原來還開了很多拉麵店。例如位於「大王東街」的拉麵店「神X麵商店」,跟在「廈門街」開門營業的拉麵店「一虎」,這兩間拉麵店賣的拉麵就出乎意料地,有很多風格十分相似的地方,包括餐牌,拉麵的湯底跟點餐紙。今次就先上門幫襯位於「廈門街」的日本拉麵餐廳「一虎」,等到我再幫襯過「神X麵商店」之後,就可以從而比較這兩間「豚骨拉麵」的分別。至於我在光顧灣仔「廈門街」的拉麵店「一虎」之前,其實沒有刻意要選擇食,「一虎」餐牌其中的一碗拉麵。我之所以會選擇了「白虎」,純粹只想重溫類似銅鑼灣「博多拉麵X天神」的甜味豬骨湯底而已。至於其他有關「一虎」其他口味的豚骨拉麵,其實「一虎」的拉麵口味,都不外乎於「原味豚骨」,經過長時間壓力鍋熬煮的「濃厚豚骨」湯底、加上大量櫻花蝦的「櫻花蝦湯底」,還有辛辣口味版本的「豚骨湯底」拉麵。「一虎」跟「神X麵商店」在餐牌上,都不約而同地同時提供了餐牌跟點餐紙,看似想讓食客先了解清楚自己想食什麼口味的拉麵,然後才點菜落單,免得

「一虎」跟「神X麵商店」在餐牌上,都不約而同地同時提供了餐牌跟點餐紙,看似想讓食客先了解清楚自己想食什麼口味的拉麵,然後才點菜落單,免得有人點錯拉麵。

基本上「一虎」裡面的所有口味的「豚骨湯」湯底拉麵,我都曾經在其他拉麵店試食過,所以「一虎」的拉麵對我來說,已經沒有太大新鮮感可言,例如「一虎」的「海老虎拉麵」,即是等於我食過的「櫻花蝦拉麵」。

我曾經在牛頭角「得寶商場」內,食過日本拉麵店「一生X麵」裡面的「櫻花蝦拉麵」,所以當時我在「一虎」裡面,一看到「一虎」即使有「櫻花蝦拉麵」,我都已經提不起興趣了。

至於「一虎」另外兩款「豚骨湯拉麵」,分別叫做黑松露味道的「黑虎」拉麵,以及辛辣口味的「赤虎」拉麵,「黑松露拉麵」我曾經在「蘭桂坊」的拉麵店「X近」試食過。至於辣味豚骨拉麵,我在銅鑼灣「霸X拉麵」食過,但是對「辛辣拉麵」的好感只是一般。

所以我在「一虎」,面對着「一虎」餐牌的各款豚骨湯拉麵裡面,曾經陷入費煞思量,猶豫不決的困境,為決定食哪一種口味的「豚骨湯拉麵」而煩惱。

之後我立刻從我的孭袋裡面,找出的銀包。我一打開銀包,本來一直在糾結的內心,忽然一下子清醒過來,知道自己應該選擇什麼口味的「一虎」拉麵才對。

我最後只是選擇了,「一虎」拉麵餐牌裡面,價錢便是便宜的拉麵「白虎」就算數了,因為我發現自己,原來忘記了去銀行提款,所以銀包內剩下的錢不足夠讓我「大魚大肉」。

至於「一虎」拉麵點餐紙裡面,有關拉麵麵條設定選項,原來「一虎」的麵條選項,會比較接近於「粗幼」這一範疇。

「一虎」的拉麵麵條選項範疇裡面,「一虎」的麵條「粗幼」其實即是等於,我在其他日本拉麵店遇過的「直曲」度。「粗麵」跟「曲麵」,比較有咬口和耐嚼,「幼麵」則跟「直麵」相若,比較有麥香。

至於有關「一虎」接麵的其他選項裡面,雖然「一虎」點餐紙已經提供了「幼粗」度的麵種類選項,但是「一虎」偏偏同時還推出了,有關拉麵麵條「軟硬」度的選項。麵條的「軟硬」感覺其實已經跟「直曲」度都很相似。

結果「一虎」的拉麵麵條,同時間集合了「幼」、「粗」、「軟」、「硬」四大選項。「一虎」在麵條方面選項方面,很明顯比其他日本拉麵店來得更仔細,以及更複雜。當然,不想煩惱的食客,還可以選擇官方版本的「大廚推介」。

雖然我個人,算是一個偏好重口味,喜歡食濃味的湯底和拉麵,但是面對「一虎」自助點餐紙裡面,竟然還有「香油」,即是問食客們,需不需要在拉麵和湯底裡頭,另外加入「麻油」的問題,今次我竟然選擇了「不」。

其實拉麵加不加「麻油」的問題,即是等於問你,以前在家裡食「出X一丁」即食麵係時候,需不需要,另外加入包裝內已經配備的包裝「麻油」。

我承認我以往,的而且確是很喜歡,在剛剛煮好上檯即食麵裡面,自行加入包裝「麻油」。但是現在我的健康狀況已經大不如前,身體其實不太適合再亂進食油類食品,再在「香油」選項上選擇「是」,隨時吸收太多油進入身體。

所以,就算現在的我食拉麵的時候,口味是如何地重口味,惟獨是在涉及「油」、「鹽」、「糖」等等的調味料選項上面,我還是會站在健康程度上面作考慮,今次我少有地選擇了「不」。
白虎拉麵

我選擇了「白虎」拉麵之後,「一虎」廚房師傅大概讓我再等了十多分鐘,終於都製作完成了,完成了「一虎」裡面價錢最便宜的「白虎」拉麵。

「白虎」拉麵碗面亦一如我的所料,拉麵碗面鋪滿了大量,我在自助點餐紙上選擇了需要的「香蔥」與「爽口木耳」。

「香蔥」跟「爽口木耳」,令到「白虎」豚骨湯拉麵的湯底味道,變得非常濃厚和很重蔥碎香味。另一方面,我的「白虎」拉麵是比較詭異的的「粗軟」麵條,「粗軟」質地厚身之餘,但又不失柔軟。

「一虎」粗跟軟兩種屬性加起來的結果,就是麵身粗大,卻不太需要花太長時間咀嚼,而且麵身應該會有少許小麥香味,因為它是軟身的麵條。

而且「粗軟」麵條浸泡了大量,來自豚骨香甜味道的湯底之後,「粗軟」帶小麥原味的麵條裡面充滿了豚骨甜味,吸啜這樣的麵條,跟同時吸入大量濃厚豚骨湯底沒有分別。

至於「一虎」「白虎」拉麵面頭的豚肉叉燒,叉燒屬於比較大塊,瘦肉較多的那一種,感覺覺得它很像「豬肩肉」。當然我食「豬腩肉」的經驗又不算很多,所以不敢貿貿然就立刻下定論。

我咬下那塊豚肉叉燒,第一口的口感覺得那叉燒肉質雖然柔軟,而且瘦肉在我撕咬,咀嚼下仍然有它的韌度,直至我咀嚼至到二十五下左右才完全嚼爛和吞下消化。

更重要的是,這塊疑似是「肩肉」的豚肉叉燒,在浸泡過濃甜的豚骨湯底過後,叉燒肉質變得完全不乾燥,在我咀嚼叉燒過程期間,叉燒沒有令我舌頭感覺口渴或乾燥,沒有需要飲水的感覺。

由於拉麵麵條跟豚肉叉燒,都在我享用「白虎」拉麵期間,已經吸收了很多濃味豚骨湯底,加上我又喝過豚骨湯底,所以在我享用「白虎」拉麵去到末段,拉麵湯底已經所餘無幾。

雖然「一虎」這碗「白虎」豚骨湯底拉麵,是沒有加入原隻的流心雞蛋,但是由於拉麵有濃郁,而味道甚甜的湯底,所以賣港幣七十八元一碗的豚骨湯拉麵,性價比都還可以。

當然如果「一虎」賣的「白虎」拉麵,拉麵加流心雞蛋,價錢仍然便宜的話,應該會是最好不過的事。
2018-06-10
8 分鐘 (堂食)
白虎拉麵
2018-07-28 28 瀏覽
要數在香港受歡迎的食物, 拉麵應可佔一席位, 雖然拉麵熱潮沒有前幾年那般熾熱, 但拉麵始終有一定市場。早已知道一虎拉麵是有實力的, 這天便走進灣仔試試這間拉麵店。踏入拉麵店,店子地方不算太大, 裝潢如一般日式拉麵店,店子一邊是開放式廚房,廚房外圍有一列吧枱,店內也有散座, 在下午的一時到來,店子已差不多坐滿客人, 可算旺場。飲品方面, 先來枝樽裝朝日啤酒, 入口冰凍順喉, 為這天較熱的天氣消消暑, 感覺唔錯。在多款拉麵之中選了一虎特選拉麵試試, 當侍者將麵捧上來, 先喝一口湯,湯頭的口感不太濃稠,湯頭濃度適中而非常滋味,味道甜美也有香味,也不太油膩, 合乎預期的水準。而幼身麵是彈牙的, 麵質口感是爽口, 咬勁十足,有足夠掛湯能力, 是滿意的。這裡的叉燒是大大塊而且是薄切的,也是吸引, 吃了一口,口感嫩滑鬆軟,肉味濃郁好吃。個人較為欣賞溏心蛋,做得非常好,做到蛋黃成流心狀,入口軟滑而蛋味香濃,味道出色。這店的拉麵算是交足功課, 水準不俗, 價格也在合理水平, 是日差不多坐滿客人, 可算是旺場。
10 分鐘 (堂食)
2018-07-27 44 瀏覽
After i finished my shopping at Lee Tung Ave, it was already dinner time and since i was alone, I decided to have ramen. When i saw Ichitora, there were few people queuing outside, thus i decided to give it a try. It was located at Amoy street, just beside Lee Tung Ave.  They served few flavours of ramen, for example spicy,  white, black or ebi tora etc. Besides that, they offered toppings, side dishes and drinks as well.  Red tora ramen - It was served in a big bowl, and the soup was of thick t

Red tora ramen - It was served in a big bowl, and the soup was of thick texture. It was quite spicy, which was to my liking. Noodles were chewy, and pork was juicy and tender. I topped up lava egg, bamboo shoot and seaweed. Lava egg was very soft and flavourful and bamboo shoots were chewy too.

Dumplings were pan fried till the skin were soft and crispy and the fillings inside were meaty and flavourful. Soy sauce were provided to enhance the taste.
2018-07-23 62 瀏覽
<灣仔好味拉麵>🍴一虎特選🐯 128 蚊🍜🐷食店精選所有材料叉燒 糖心味付蛋🥚 味付筍 紫菜 爽口雲耳 香葱🌿麵身個硬度 加唔加葱等等 都有得選擇😃 佢同日本拉麵店一樣都係近距離望到師傅整麵 😀側邊仲會有痛水 同唔同調味料好似七味粉 🌶講番個麵 麵點左粗同硬 好有口感🍜 湯底用左大量豬骨同蔬菜🌿濃縮整成 湯底勁香濃 又唔會膩 😍好正 材料又多 叉燒薄闊身 豬肉味香濃🐷 仲有爽口時昏 雲耳 加上流心蛋 蛋白香滑 🥚 吸哂 d豬骨湯 正😆🍴赤虎🐯 82 蚊🍜🌶特製激辣醬拉麵 麵身個硬度 加唔加葱等等 都有得選擇😃 佢同日本拉麵店一樣都係近距離望到師傅整麵 😀側邊仲會有痛水 同唔同調味料好似七味粉 🌶 等等 講番個麵 就甘飲 d湯帶有 d豬骨香 辣味夠 但唔會嗆 好惹味😆 叉燒切得闊身同薄🐷 肉質夠香甜 盡吸辣湯底 木耳好爽口 切得夠幼身 而點左幼麵 普通硬度 就比較林身 同辣湯底都幾 match 🌶😆#拉麵 #ramen Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生
<灣仔好味拉麵>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#一虎
灣仔廈門街23 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-07-23
2018-07-23 548 瀏覽
星期天和朋友到灣仔逛街,在囍帖街附近的時候突然下次大雨,於是我們便走到囍帖街旁邊的廈門街,找了一家拉麵店進去填肚和避雨。一開門的時候飄來了我最愛的筍味,還未吃已經覺得很滿足。店裡有一張比較大的桌子坐了幾位外國人,BAR 台那邊也有2位日本人,這是一家不同國籍都來吃的拉麵店。*MENU 是有日本、中文、英文,也有圖片,無論如何你也會點到自己想吃的拉麵(笑)。**如果不知道粗、幼拉麵的分別,也有圖片給你看看拉麵本人的樣子,口感味道等等也一目了然。*一虎特選 $128我點了最豐富的一虎特選,就是一碗什麼料都有一大堆的拉麵。配料有叉燒、半熟蛋、筍、黑木耳、蔥和紫菜。這個拉麵是豬骨湯底,是以大量豬骨、蔬菜和魚介煮成的,不知道是否因為有蔬菜的關係,湯底比平常的來得清甜和淡,是有種健康的味道。*我最喜歡的是叉燒,切得薄薄的,但片數應該是有6片,是一個吃不完的份量。肉質是軟綿綿的很好吃,一點也不「鞋口」,雖然瘦瘦的但又有點肥膏,我個人覺得很出色。*它們的半熟蛋是湧出來的程度,我個人比較喜歡半啫喱狀的多一點,但蛋味很香濃,應該是用了日本的雞蛋。*筍和黑木耳的份量都有很多,多到可以分一些給朋友,我覺得筍和

一虎特選 $128

一虎特選
筍和黑木耳的份量都有很多,多到可以分一些給朋友,我覺得筍和黑木耳都好好吃,但我不知道怎麼形容它有多好吃,就是很新鮮很爽脆的感覺。
一虎特選
我點的是幼麵,我個人的偏見「是吃拉麵要吃幼麵」,這裡的幼麵小麥很重,易掛汁,與湯底亦很配。呀對了,麵的份量也算多,我覺得男生吃是一定會飽的。
海老虎 $92
海老虎
喜歡吃重口味的朋友點了海老虎,其實就是濃湯海老味噌拉麵。海老虎的表面鋪了薄薄一層櫻花蝦,整碗麵的美觀感立即UP!紅通通的湯底蝦味十分突出,但又不會到腥的程度。配料相當來說不多,只有叉燒和蔥,朋友自行加了隻半熟蛋。
海老虎

朋友點的是粗麵,外表就是曲曲的,配海老虎的濃湯底一流,但我個人還是比較愛幼麵。
總的來說我和朋友都覺得一虎不錯,感覺跟日本那些拉麵小店很相似,特別是有位外國藉的女店員很熱情,頓時覺得自己離開了香港一下下,哈哈。
2018-07-15
2018-07-22 35 瀏覽
灣仔喱頭真係有好多拉麵店😱今次就嚟到一虎試下佢地啲拉麵🍜呢度嘅拉麵有得揀面嘅軟硬度同埋要唔要香油或者配料😝#一虎拉麵 ($88)😋好味指數:(7.5/10)湯底係用咗豬骨同蔬菜用大火淆十二個鐘😙飲落去好濃厚🤤呢碗就揀左幼麵,其實2款麵只係差0.15mm😂食落去都幾掛湯,而且唔會好快浸到淋晒😍叉燒食落去唔算太肥,咬落去都ok,但唔係好淋果隻🧐而溏心蛋方面食落都幾流心😙#黑虎特選 ($132)😋好味指數:(7.5/10)喱個湯就係用咗豬骨湯加黑蒜油,但又唔會成碗黑蚊蚊😆今次就揀咗粗麵,食落都幾有咬口😎而特選嘅意思就即係有齊晒所有配料😗叉燒份量都幾多,而且食落都好淋但又唔會好易散開😍#煎餃子 ($42)😋好味指數:(7/10)餃子皮薄煎到香噴噴,入面餡都幾多😙.⭐溫馨小提示📌加麵時可更改粗幼,推介先吃粗麵,後吃幼麵🍜記得保留部分湯底😛

#一虎拉麵 ($88)
😋好味指數:(7.5/10)
湯底係用咗豬骨同蔬菜用大火淆十二個鐘😙飲落去好濃厚🤤
呢碗就揀左幼麵,其實2款麵只係差0.15mm😂
食落去都幾掛湯,而且唔會好快浸到淋晒😍

#黑虎特選 ($132)
😋好味指數:(7.5/10)

#煎餃子 ($42)
😋好味指數:(7/10)
餃子皮薄煎到香噴噴,入面餡都幾多😙
⭐溫馨小提示
2018-07-17 84 瀏覽
好鐘意食拉麵既我 一有拉麵或者係沾麵我都會同老公一齊去食今次去到呢間一虎試試拉麵款式唔會多係用湯底去吸引食客佢有中英對照既餐牌大概有6款既拉麵+1款既飯同埋自家製既餃子🥟佢會有拉麵🍜紙俾你圈你要既拉麵拉麵都有分粗幼/硬度香油需要/不需要另外可以追加其他野食有解釋幼麵跟粗麵分別 非常細心👏👏一虎特選拉麵($128)豬骨湯底 非常濃 👍鐘意有哂所有材料 必選呢一個🤗一虎拉麵($88)比較細食既人 可以選擇呢個剛剛好👍另外仲叫左- 自家製餃子🥟($42)味道剛剛好 外脆如果想再加點辣,可以自行調味
好鐘意食拉麵既我 一有拉麵或者係沾麵

拉麵都有分粗幼/硬度
香油需要/不需要
另外可以追加其他野食

有解釋幼麵跟粗麵分別 非常細心👏👏

一虎特選拉麵($128)
豬骨湯底 非常濃 👍
鐘意有哂所有材料 必選呢一個🤗

一虎拉麵($88)
比較細食既人 可以選擇呢個
剛剛好👍

另外仲叫左- 自家製餃子🥟($42)
味道剛剛好 外脆

如果想再加點辣,可以自行調味

2018-06-30 151 瀏覽
[ 久違的拉麵 | 極濃郁蝦湯🦐]••自從前排連續食左兩個星期拉麵沾麵🍜我都好耐無再食🤣呢間拉麵店,之前食過中環分店覺得幾好,上星期放假去開灣仔就再食👻其實我地食拉麵之前已經食左野,但都仲食得落,覺得自己好痴線🐒⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹海老虎($98)⭐️7.5/10故名思義💭即係海老湯🦐湯係極度濃郁蝦湯,真係超級濃郁!不過蝦湯都有個問題係好油😖而且都幾鹹,重口味既我食到最後都頂唔順要狂飲水💦但蝦湯底黎講,好過一幻九條街💁🏻‍♀️▫️原裝配料只有櫻花蝦+叉燒🐯我覺得$98黎講就太少野,叉燒有啲薄又有啲鞋😐我係唔夠食的,所以加左溏心蛋(+$12)同味筍(+$10)💸蛋係非常出色,個黃係我鍾意既流度💕-🔺呢個價錢,有更好既選擇🤔-
[ 久違的拉麵 | 極濃郁蝦湯🦐]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🔹海老虎($98)⭐️7.5/10

🔺呢個價錢,有更好既選擇🤔
2018-06-11 252 瀏覽
香港遊之食食食! 晚飯吃了位於中環士丹頓街13 號的一虎。 一進去就有個日本老伯以很親切的笑容歡迎我們! 經過一番選擇困難症後, 我和朋友點了兩個拉麵, 一冷一熱! 冷的是沙律虎拉麵, 拉麵是蛋製的捲麵, 進食時比較彈牙有口感, 而且味也濃, 冰凍的麵配上辣味芝麻醬, 甜甜微酸的已很開胃。 當中更有切片的蛋, 蕃茄粟米及豚肉粒, 很豐富醒晨! 熱的是赤虎拉麵, 是赤辛醬料, 辣辣而濃郁的湯底, 麵相對軟但都有咬口。 豚肉不只大片, 肥瘦均勻。另外有炸雞一份, 皮脆肉滑, 惹味十足。若然侍應能多給耐性, 更能提供餐廳質素。

沙律虎拉麵
赤虎拉麵
沙律虎拉麵
赤虎拉麵
2018-05-16 353 瀏覽
之前朋友帶我黎食過一次嫁喇,但我覺得真係太好食喇,所以一係灣仔就好自然想黎呢間餐廳食飯。哈哈,一如既往我都係叫我既摯愛 - 海老虎拉麵。個湯底非常濃郁,蝦味好出,但又唔會腥。不過如果怕太重口味既朋友可能唔太岩,因爲呢個拉麵真係我食過最濃郁既蝦湯底拉麵。個麵上面仲要鋪滿櫻花蝦,係多到見唔到其他料,所以個湯底可謂十分足料。而且麵條非常彈牙,吸埋d汁簡直一流。朋友果個係黑虎拉麵,黎到已經聞到好強烈既黑蒜味。食落並無聞落咁重黑蒜味,但都同其他拉麵一樣,湯底依舊係好濃郁。麵條朋友揀左幼麵,所以麵條容易吸到d汁多d,大家可以根據自己既喜好揀選返自己鍾意既麵質。另外我地仲叫左碟餃子,可能因爲係自家製,所以比一般餃子多餡,非常足料。最後都係要重提海老虎拉麵,因爲實在太愛佢,哈哈。

海老虎拉麵

黑虎拉麵

餃子

最後都係要重提海老虎拉麵,因爲實在太愛佢,哈哈。
2018-05-13
海老虎拉麵
黑虎拉麵
餃子
2018-04-17 311 瀏覽
中環上班,午飯專程去灣仔覓食,見到這家拉麵店,從店外看,感覺真像日本拉麵店的裝潢,決定入內一試。點了赤虎拉麵加配叉燒、溫泉蛋,紅紅辣辣的湯底,湯有點鹹,辣味不算太嗆,可接受;麵質選擇了軟身,口感軟糯,叉燒有點硬身,不算特別;糖心蛋不錯,有驚喜。價錢都不平,埋單$118,個人感覺不太值,不過見到食店開在灣仔區,大半價錢都是用來交租,叫做捧下場。

2018-03-10 394 瀏覽
今日難得去接男朋友放工,唔知食咩好佢就建議去佢公司附近既小店一虎拉麵一嚟到已經有人係出面排緊隊就咁望入去間舖真係好的骰唔知有冇廿個位呢男朋友話呢間舖成日都好多人排隊我地差唔多9點先到,好彩唔洗排好耐係排隊等候既時間店員已經比左落單紙我地揀餸入座時就直接落單坐低等食我就揀左個黑虎拉麵揀完口味仲可以揀麵既粗幼同軟硬之類可以配合返個人口味配菜多到睇唔到啲麵,湯底都十分濃味好滿意男朋友揀左黑虎特選拉麵多我幾塊紫菜、溏心蛋、有味筍有味筍好爽脆少少甜溏心蛋都煮得剛剛好,軟熟又流心最後叫左餃子,味道不過不失但勝在足料大份飽肚
今日難得去接男朋友放工,唔知食咩好
佢就建議去佢公司附近既小店一虎拉麵

入座時就直接落單坐低等食

我就揀左個黑虎拉麵
揀完口味仲可以揀麵既粗幼同軟硬之類
可以配合返個人口味

配菜多到睇唔到啲麵,湯底都十分濃味
好滿意

男朋友揀左黑虎特選拉麵

多我幾塊紫菜、溏心蛋、有味筍
有味筍好爽脆少少甜
溏心蛋都煮得剛剛好,軟熟又流心

最後叫左餃子,味道不過不失
但勝在足料大份
飽肚