2018-12-02 43 瀏覽
不太膩的拉麵香港愈來愈多拉麵店但是如果要找一間好吃的拉麵也是困難這次跟Nana姐來到位於灣仔的一虎拉麵有門前有個大紅燈籠這裡的拉麵不會太過膩湯底是帶點清甜的感覺而濃郁不油膩的湯底這裡有3款拉麵是白虎、黑虎、赤虎我跟Nana姐也點了黑虎我們都大愛黑蒜油黑蒜油加在濃郁的湯底上真的只有吃過才知道他的滋味而我們都點了幼麵幼麵比粗湯掛的湯比較多而且這裡的麵咬下還有麥香的味道最後還點了一份煎餃煎餃的肉汁很多也很飽滿
不太膩的拉麵

而且這裡的麵咬下還有麥香的味道

最後還點了一份煎餃
煎餃的肉汁很多也很飽滿

2018-12-02 49 瀏覽
位於利東街囍帖街旁的一虎是我這次推薦的良心小店還沒進門我就選定了黑虎拉麵店內座位呈L字形 最大的空間莫過於廚師的位置方便發揮得更淋漓盡致一虎拉麵主打三款拉麵分別有白虎、黑虎、和赤虎有正常份量的還有特選份量加大的供各位大胃王寶寶選擇黑虎拉麵是豬骨湯底搭配上黑蒜油選了幼面和軟身麵底(其實拉麵還是要吃硬身比較地道但由於小妹先處於牙套階段)麵身彈牙口感豐富味道香濃湯汁也均勻地裹在麵條上香蔥和木耳都可以按口味選擇不同組合搭配任君選擇
位於利東街囍帖街旁的一虎
是我這次推薦的良心小店

還沒進門我就選定了黑虎拉麵
店內座位呈L字形
最大的空間莫過於廚師的位置
方便發揮得更淋漓盡致

一虎拉麵主打三款拉麵
分別有白虎、黑虎、和赤虎
有正常份量的
還有特選份量加大的供各位大胃王寶寶選擇

黑虎拉麵是豬骨湯底
搭配上黑蒜油
選了幼面和軟身麵底
(其實拉麵還是要吃硬身比較地道
但由於小妹先處於牙套階段)
麵身彈牙

• 黑虎
  • 餃子
  • 煎餃子
2018-11-30 2505 瀏覽
日本拉麵的湯頭有很多款,不過似乎豬骨濃湯最受歡迎,最近我卻開始愛上混合蝦湯底的海老口味。一虎拉麵已在現址多年,曾經亦是長龍店之一,現在非繁忙時間到達沒有這個問題。一虎拉麵 招牌一虎拉麵,湯頭跟從日本獨門秘方,以12小時大火把大量豬骨、新鮮蔬菜濃縮成自家湯底,非常有豬香,但又不會太濃厚,不過我就不太愛見到粒粒肥膏浮面,心裏很有犯罪感,哈哈!溫泉蛋、日式叉燒及麵皆皆有水準冇投訴。海老虎  濃厚海老味噌拉麵更能我心,蝦頭蝦殼熬出來蝦油滋味出眾,配合香脆的櫻花蝦,倍增層次,廚師話事替配上粗麵,咬勁彈牙。周日中午吃個拉麵,份量恰到好處。

一虎拉麵

溫泉蛋、日式叉燒及麵皆皆有水準冇投訴。

海老虎

周日中午吃個拉麵,份量恰到好處。
2018-11-25
2018-11-29 62 瀏覽
一虎拉面很早己經想嘗試的啦。所以,約了朋友去嘗一嘗。我早己預訂了7點的位子,但太餓了,所以大約六點多就到了,幸好前面剛有2個人食完離座,所以剛好有2個位,不用等很久,就可以入座了。我跟朋友分別叫了 黑虎拉面 和 海老虎拉面 , 兩個湯底也很好不會過於濃郁,味道剛剛好,份量也很適當。另外,我們還叫了兩個小吃,分別是 招牌饺子和叉燒飯 . 招牌餃子不錯,煎得剛剛好。但叉燒飯非常有驚喜,肉味很重,配上珍珠米和日式醬油真的很好吃!
2018-11-29 60 瀏覽
拉麵狂人又出來了,今天去試一虎拉麵。一虎拉麵知道不是新開,但一直沒機會去港島試!終於有去港島的機會,所以去試試了。點了一份餃子,一份一虎特盛還私心點了一瓶啤酒。拉麵跟外面一般拉麵店差不多,好靚可以選擇香蔥添加與否,面的軟硬度還有細或粗麵。餃子做得很不錯呢,煎過的餃子很香口,咬一口還能保持肉汁。拉麵真心做得不錯,選了細麵,口感超好的,不會煮過火!雲耳夠爽口,糖心蛋是我吃過那麼多家拉麵店最好吃的,蛋黃超香味道超好。下次可以直接帶男朋友去吃。
拉麵狂人又出來了,今天去試一虎拉麵。
點了一份餃子,一份一虎特盛還私心點了一瓶啤酒。
餃子做得很不錯呢,煎過的餃子很香口,咬一口還能保持肉汁。
下次可以直接帶男朋友去吃。
2018-11-27 60 瀏覽
臨近聖誕,準備都同女朋友去街睇下燈飾。今日去咗灣仔附近嘅囍帖街,囍帖街翻身過後確實而家變得非常之熱鬧,周圍都係人,當然啦,最重要嘅係呢度瀰漫着一種浪漫嘅氣氛,男女朋友拍拖絕對係非常之適合不過。但係浪漫都唔可以當飯食,於是我哋就睇吓囍帖街附近有啲咩好嘢食。就係咁,我哋就由OpenRice度搵到呢間距離地鐵站非常之近嘅一虎拉麵一虎拉麵主打三款拉麵,分別係白虎、黑虎、同赤虎。有趣嘅事,呢三款拉麵都係分別揀做特選,而特選嘅意思就係比正常版本多大量配菜。咁一場黎到,當然試吓佢嘅特選啦!其中麵條方面亦都可以比你自己揀粗同幼,非常細心。赤虎特選拉麵首先我要強調嘅係,如果你本人唔係真係食得好辣,就千祈唔好買呢款拉麵。因為呢款拉麵係超級辣!!配料方面有叉燒、木耳絲、半熟蛋、筍、紫菜同埋葱。味道方面湯底非常之農,豬骨湯味頗香。當然,秘製辣醬亦非常之加分,確實係非常之辣得過癮!值得一讚嘅係份量確實非常之多,就算個男仔食,都有非常之飽腹嘅感覺。其中糖心蛋我覺得係非常之加分,因為半生熟嘅程度確實拿捏得非常之好,好味!餃子當然唔少得每間拉麵店都一定有嘅招牌名物:餃子。佢呢度係餃子係即叫即煎嘅,所以想睇都非常之熱,

赤虎特選拉麵

餃子

當然唔少得每間拉麵店都一定有嘅招牌名物:餃子。佢呢度係餃子係即叫即煎嘅,所以想睇都非常之熱,整體上餃子皮不算太厚,內裏嘅肉汁飽滿,不錯!

2018-11-26 49 瀏覽
灣仔唔起眼嘅窄街,竟然隱藏住好好味嘅正宗日本拉麵!未夠6點已有差唔多10位客人喺門外誠心等待開店。自己圈好想食嘅食物同個人喜好,侍應就會將點餐紙交俾眼前嘅廚師即煮。唔洗10分鐘,熱騰騰嘅拉麵就送到面前!白虎係原味豬骨湯拉麵黑虎即係黑蒜油味豬骨拉麵湯底經過數小時熬製,夾起拉麵,幼細麵條索起濃郁鮮甜嘅湯底,再經過香濃惹味嘅黑蒜油,將正宗日本拉麵嘅味道送入口中!請用筷子直接夾起拉麵放入口,用湯匙會影響溫度同湯麵比例除左拉麵中附有嘅叉燒、蔥、木耳絲,食客亦可自由加入酸薑、醃菜、芽菜。當中嘅芽菜係我嘅必食之選!爽口之餘,浸落湯個味好夾,留意有少少辣。

白虎係原味豬骨湯拉麵

黑虎即係黑蒜油味豬骨拉麵

2018-11-18
  • 一虎拉麵
2018-11-25 1498 瀏覽
好久沒去日本,也好久沒在香港吃拉麵,非常掛念在熱騰騰的湯底大口吸著麵的感覺!所以趁著週末就和男友去吃個拉麵作午餐!灣仔的選擇不少,但到一點半仍需排隊又有外國人光顧的,一定是家好店吧!就決定吃一虎啦!在店外等時已在猶豫吃甚麼,四種湯底還有期間限定的鹽味湯底都好吸引的樣子。最後決定要定番推介的一虎,黑蒜油主導的黑虎,再加個叉燒飯!男友說他好肚餓這樣我很喜歡可以甚麼都自選的配搭~桌上有冰水和幾款調味料及醬菜可任用喔!除了湯底,一虎拉麵比其他款式不同之處就是有隻溏心蛋奶黃色的豚骨湯是用豬骨和新鮮蔬菜煮12小時而成,沒有很鹹的感覺,濃厚幼滑之餘帶點清甜味,多喝也不口渴!碗中有兩片叉燒,都是超大片的,肥瘦適中,好足料啊!我選了硬身的粗麵,雖然沒想像中粗,但質感夠彈牙,也算是掛汁的。溏心蛋一切開,蛋黃漿就湧出來,味道甘香質感柔滑,是新鮮的日本蛋呢。男友選的是黑虎,是豚骨湯加上黑蒜油的味道,沒有我想像中濃和鹹,是香口的,不過我覺得一虎的湯底更惹味。粗麵跟木耳絲同食,增加爽口的感覺。吃兩碗麵還要加叉燒飯剛才吃了溏心蛋和切片叉燒,現在就吃另一種煮法,煎蛋和角煮~秘製醬汁鹹香中帶甜味,加上蛋黃漿味道豐富,切

我很喜歡可以甚麼都自選的配搭~

桌上有冰水和幾款調味料及醬菜可任用喔!

除了湯底,一虎拉麵比其他款式不同之處就是有隻溏心蛋
一虎

碗中有兩片叉燒,都是超大片的,肥瘦適中,好足料啊!

黑虎

粗麵跟木耳絲同食,增加爽口的感覺。

吃兩碗麵還要加叉燒飯
剛才吃了溏心蛋和切片叉燒,現在就吃另一種煮法,煎蛋和角煮~
叉燒飯

秘製醬汁鹹香中帶甜味,加上蛋黃漿味道豐富,切粒的叉燒燒的香又爽口,飽都繼續食!

先前沒想到麵是那麼大碗的,再吃過飯,肚子滿滿的!嚐到久違的豚骨拉麵,好滿足
2018-11-24
15 分鐘 (堂食)
一虎
叉燒飯
2018-11-25 38 瀏覽
夜晚與男朋友在囍帖街附近行完街,發現附近新開了很多餐廳。身為拉麵控的我便去了一間很有日本特色的拉麵 - 一虎。一虎特選豬骨湯底好濃郁,但唔會太鹹,食完全碗亦唔會感到口渴。這次我揀了粗麵,彈牙又掛湯。特選的份量真是很多!叉燒更有6大塊,肥瘦比例剛剛好,較腍又薄身。溏心蛋真係好正!剛好的半生熟!所以忍不住叫多隻!本身食量都頗大的我,居然都食不完整碗拉麵,份量令我十分驚喜!餃子外層脆卜卜,內裏餡料多汁,個醬汁唔錯,有少少微辣,減低了餃子煎炸的油膩感覺,不錯!食到好滿足🤤下次再試其他拉麵

一虎特選

餃子

食到好滿足🤤下次再試其他拉麵
8點去到需要排一陣隊,店內座位唔多,不過好彩人龍去得都算快,排左10分鐘左右就入得😆。坐低後店員遞上點餐紙,餐廳主打3款拉麵🍜。白虎、黑虎以及赤虎。另外仲有期間限定口味。最終點咗一碗黑虎,一碗期間限定口味同一客餃子🥟。麵條有粗幼之分,店中有仔細說明兩者的分別。單餐紙中可選麵質硬度,蔥花及香油的多寡。過次2碗都選了粗麵和普通硬度。黑虎($82+$10溫泉蛋)Black Tora黑虎拉麵🍜其實係黑蒜口味🌚(草根妹妹每次都選黑蒜湯底😝),配料有半熟蛋🥚、叉燒🐷、木耳絲。雖然食得到湯底有黑蒜味,但唔算好濃郁,尤幸粗麵尚能入味👅。叉燒薄切🔪,好大片,不過偏瘦。溫泉蛋🥚調味做得非常好❤,蛋味突出而蛋汁又夠傑身😋正!加$10係值嘅👍🏻,整體嚟講呢間算係唔錯幾好食。鹽味拉麵($89)Shio Ramen (Tuna Broth Soup)目前期間限定口味係鹽味拉麵🍜。餐廳仲特別標明用上個吞拿魚湯底,係其他拉麵店都未見過😆。湯底顏色清而睇到麵條,但估唔到食落都幾濃味👍🏻,點咗粗身麵,麵條吸收咗湯頭嘅鹽味,食落味道濃郁。拉麵中有大量蔥花、2片豚肉、荀同一隻半熟蛋做配料。草根最欣賞隻半熟蛋🐣,生熟程度掌握得

黑虎($82+$10溫泉蛋)
Black Tora

鹽味拉麵($89)
Shio Ramen (Tuna Broth Soup)

目前期間限定口味係鹽味拉麵🍜。餐廳仲特別標明用上個吞拿魚湯底,係其他拉麵店都未見過😆。湯底顏色清而睇到麵條,但估唔到食落都幾濃味👍🏻,點咗粗身麵,麵條吸收咗湯頭嘅鹽味,食落味道濃郁。拉麵中有大量蔥花、2片豚肉、荀同一隻半熟蛋做配料。草根最欣賞隻半熟蛋🐣,生熟程度掌握得剛好,流心之餘仲好入味👅,豚肉雖然好大片,但肉質過瘦🐖。第一次食吞拿魚湯底,草根姐姐好中意,而且食落唔算太油,成碗拉麵份量唔少,不錯呀😋。

煎餃子($42)
Dumpling

一客5件,睇落似係餐廳自已包,咬落比較軟身,中間餡料幾多,但餃子煎得頗油🥟,味道算係不過不失。
10 分鐘 (堂食)
  • 黑虎
  • 鹽味拉麵
2018-11-19 1024 瀏覽
朋友最近轉左去灣仔返工,今日就約佢係灣仔食個lunch聚一聚依條街好近電車站,好方便仲有好多唔同類型既餐廳,我地今次就揀左食拉麵Lunchtime都預左要排下隊寫到明依到既規矩:無得book枱、無得外賣、人齊先可以入座、只收現金都係正常拉麵店既做法亦都好似其他拉麵店咁,排隊既時候可以睇定食咩同落定單Menu選擇唔多,專注拉麵拉麵有7款1. 一虎拉麵 ($88) 豬骨湯底2. 一虎特選 ($128) 有晒所有配料3. 黑虎 ($82) 豬骨湯底加黑蒜油4. 赤虎 ($82) 豬骨湯底加辣醬5. 白虎 ($78) 豚骨湯底加關西醬汁6. 海老虎 ($92) 海老味增海底7. 期間限定,我地今次去就係秘制鹽味拉麵興趣不大通常去拉麵店,我都會傾向揀返以間鋪命名既拉麵所以今次我同朋友都揀左一虎拉麵($88) + 紫菜 ($10)依到好細心仲會解釋埋幼麵同粗麵有咩分別我鐘意啲麵可以痴多啲湯,所以每次都係揀幼麵枱面都有齊芽菜依啲配菜芽菜辣辣地幾惹味,用嚟配拉麵一流唔使等好耐就有得食湯底味道好濃郁叉燒係偏瘦,唔會食落成口肥膏木耳份量好多好爽甜最後就係食溏心蛋有淡淡既酒味,流心程度好高一咬落去,啲蛋黃就
依條街好近電車站,好方便
仲有好多唔同類型既餐廳,我地今次就揀左食拉麵

Lunchtime都預左要排下隊

都係正常拉麵店既做法

亦都好似其他拉麵店咁,排隊既時候可以睇定食咩同落定單

Menu選擇唔多,專注拉麵

拉麵有7款

5. 白虎 ($78) 豚骨湯底加關西醬汁

6. 海老虎 ($92) 海老味增海底

7. 期間限定,我地今次去就係秘制鹽味拉麵
興趣不大

通常去拉麵店,我都會傾向揀返以間鋪命名既拉麵

依到好細心仲會解釋埋幼麵同粗麵有咩分別
我鐘意啲麵可以痴多啲湯,所以每次都係揀幼麵

枱面都有齊芽菜依啲配菜
芽菜辣辣地幾惹味,用嚟配拉麵一流

唔使等好耐就有得食

湯底味道好濃郁
叉燒係偏瘦,唔會食落成口肥膏
木耳份量好多好爽甜

最後就係食溏心蛋

有淡淡既酒味,流心程度好高
一咬落去,啲蛋黃就急不及待要湧住出嚟

每人大概$100左右,價錢同其他拉麵店差唔多,味道亦都唔錯
2018-11-19
2018-11-19 40 瀏覽
午市嚟到好多選擇嘅灣仔 經過廈門街見到好多人排呢間叫一虎嘅拉麵店😯 香港人心態 梗係排埋一份😂一坐低就揀咗一虎拉麵($88)加紫菜($10) 拉麵嚟講唔算貴 等咗5分鐘度就有得食喇賣相靚靚仔仔 叉燒都肥瘦適中😯 整體都ok嘅 普通不過不失 唔會特別想回頭但又未到好伏咁啦🙊😂 但有兩個扣分位要提提大家⚠️ (1)糖心蛋酒味好重 唔啱食咁朋友要注意 (2) 個湯底幾肥 有啲浮面嘅脂肪 如下圖 減肥或者怕肥膩嘅朋友都可以參考😂

2018-11-19
10 分鐘 (堂食)
2018-11-19 119 瀏覽
蜜桃小丸子又再在灣仔找尋美食,幾次經過都見到一虎要排隊,以為很美味,所以決心要試一次。餐紙很簡單,先選拉麵款式,再選麵的種類和硬度、香油份量、配料等,一場來到,當然就點了餐廳的招牌一虎拉麵。拉麵是新鮮弄出來的,熱度滿分,可是一望下去,有一些白色的,類似脂肪或屬於湯底餚出來的湯料浮在湯面,沒有另外隔出來,這樣要扣分,因為破壞了整碗拉麵的美感。至於叉燒,份量還可以接受,木耳和蔥也爽爽的不錯,溏心蛋弄得剛剛好,麵條就算選擇了粗,但比想像中幼,湯就像平時在家煲的豬骨湯。整體而言,味覺不錯,但浮浮的白色物體令人感覺很油膩,香油也下得太多。

2018-11-19 146 瀏覽
星期五來到灣仔, 剛行過利東街, 旁邊有一系列排隊食店, 其中有一間拉麵店特別吸引,同同事派埋一份!大約15分鐘, 很快可以入座。排隊期間揀左黑虎拉麵和限定的鹽味拉麵,麵身,硬度,油, 香蔥和木耳都可以按口味選擇,不同組合。上菜時間好快, 開餐時間! 黑虎拉麵,係豬骨湯底, 配黑蒜油, 選了粗面和硬身麵底,麵身彈牙,口感豐富, 味道香濃。鹽味拉麵, 湯底係三文魚湯底, 配鹽味調配,鮮味突出, 追加左豚肉,肉嫩入味, 口感飽滿!溏心蛋,顏色亮麗,皮脆內軟,心機之選!整體利東街旁邊的一虎拉麵,湯底濃郁,食物水準出色, 和朋友在灣仔食晚飯一定會再去!

黑虎拉麵
鹽味拉麵
2018-11-09
15 分鐘 (堂食)
黑虎拉麵
鹽味拉麵
  • 鹽味拉麵面
2018-11-18 101 瀏覽
適逢聖誕節快到,利東街又有新的佈置,今次的主題是英國倫敦聖誕燈飾,當然要先睹為快。看完燈飾,去了利東街旁的一虎拉麵,六點已有一群人在排隊等開門。拉麵有幾款,可在紙上自行點單。黑虎,濃郁的豬骨湯配合製的黑蒜油 $82,另加了糖心蛋 $10。可選麵的種類粗幼、硬度,香油多少,需不需要香蔥、爽口木耳。我選了普通硬度的粗麵,麵質正合我心意。湯有香黑蒜油味,不會太濃,剛剛好。海老虎,濃湯海老味噌拉麵 $92,秘製辣醬 $6,可選需不需要香蔥,生菜、麵的硬度。朋友選了硬的麵,他喜歡較硬身。海老虎比起黑虎濃味,櫻花蝦細細隻有香味,加少許秘製辣醬更惹味。

拉麵有幾款,可在紙上自行點單。

2018-11-18
  • 海老虎拉麵