2020-05-14 189 瀏覽
屯門市中心台式飲品店,主要光顧兩大間店,一間位於屯門時代廣場,而另一間就是這間位於三樓的一芳,位置於升降機旁。飲品種類很多,最出名的當然是它的水果茶。但我對於水果茶不大感興趣,反而光顧得最多的是它的古早冬瓜茶,偶然會飲的是溪口甘蔗青茶。溪口甘蔗青茶夏天飲的話,一定很解渴。蔗汁大家印象是很甜的,但原來甘蔗與青茶混合,一飲下去不是很甜,因中和了青茶,飲下去相當舒服,吃了炸物或是相當熱的時候,喉嚨迅速得到舒適。

溪口甘遮青茶

溪口甘蔗青茶
溪口甘遮青茶
2020-05-12 141 瀏覽
超級好飲既芋頭鮮奶(雖然夏日,本人極建議熱飲)。大甲芋頭好綿密有咬口,我叫走甜,用二砂煮過既芋頭本身已經甜甜的,配上鮮牛奶好正!飲一杯已經好飽!我一個星期後再去飲芋頭鮮奶綠,微微茶香,冇咁甜少左一份滯感,係飯後之選。
尼間黃店一開始俾人誤會左,不過澄清番就無事啦😌 仲多左好多人懲罰佢添 ✨ 早排朋友叫我試下佢一款新堆既黑糖粉圓系列,就係屬於香港人既麥精 😱 之前推出時仲有維他奶添啊 🤤尼排「黑糖粉圓麥精豆奶」已經成為左日常買到既黑糖粉圓系列之一啦 😍 之後都應該會繼續飲到!岩曬唔想飲奶茶又鍾意飲麥精既朋友唷 😘推介/ 意見‼️✨「黑糖粉圓麥精豆奶」可揀凍或熱,但甜度冰度固定,大家要留意番❗️✨黑糖粉圓其實即係黑糖珍珠,每次買佢都好足料,差不多有一杯既一半咁樣,唔想咁甜就唔好搞勻曬 😝✨麥精同黑糖珍珠意想不到咁夾,一齊飲好有香港味道、麥味、黑糖味,超滿足❗️價錢‼️「黑糖粉圓麥精豆奶」$30(中)/ $33(大)

推介/ 意見‼️

價錢‼️
「黑糖粉圓麥精豆奶」$30(中)/ $33(大)
2019-11-21 328 瀏覽
在屯門市廣場頂樓的店鋪 原來已經轉了做其他店太久沒有去買飲品了🤔 變了一芳水果茶飲品店🤔決定去買杯飲品休息一下 沒有人很快就可以取餐·黑糖粉圓鮮奶 HKD$33 糖度冰塊固定不能選擇 飲品裡面的粉圓很頑固攪拌過後發現粉圓略為腍身了一點 口感沒太好吧~幸好飲品不算太甜 因為有一些糖度固定會很甜🤔·純釀楊桃汁 HKD$25這個也是糖度冰塊固定 飲品顏色挻天然的感覺🧐味道有點像咸柑桔的味道 感覺不像楊桃味挻有趣☺️

在屯門市廣場頂樓的店鋪 原來已經轉了做其他店
太久沒有去買飲品了🤔 變了一芳水果茶飲品店🤔
決定去買杯飲品休息一下 沒有人很快就可以取餐

·黑糖粉圓鮮奶 HKD$33

糖度冰塊固定不能選擇 飲品裡面的粉圓很頑固[笑哭]
攪拌過後發現粉圓略為腍身了一點 口感沒太好吧~
幸好飲品不算太甜 因為有一些糖度固定會很甜🤔

·純釀楊桃汁 HKD$25

這個也是糖度冰塊固定 飲品顏色挻天然的感覺🧐
味道有點像咸柑桔的味道 感覺不像楊桃味挻有趣☺️

2019-11-11
5 分鐘 (堂食)
2019-08-09 355 瀏覽
琴日同朋友走左去試一芳水果茶買左兩杯百花蜜花+百花蜜青😀感覺很清涼😆環境衛生感覺良好😃店員好細心,我朋友用飲管篤唔到杯飲品店員都會好主動幫忙。值得一讚😁
琴日同朋友走左去試一芳水果茶
買左兩杯百花蜜花+百花蜜青😀感覺很清涼😆
環境衛生感覺良好😃
2019-08-08 237 瀏覽
同朋友行行下街,佢話之前飲左一芳個仙草奶茶走糖好好飲,今日我同佢行過佢就買左杯比我試下啦~因為我同佢都唔係咁中意飲太甜既野,所以我覺得走甜既奶茶加少少甜既仙草好好飲~之前飲過黑糖奶茶覺得太甜我就無再飲過一芳,但而家發現左新大陸,咁我就有野飲了,哈~~
2019-07-30 182 瀏覽
《一芳台灣水果茶》今次試左冬瓜檸檬露(L)原來青檸同冬瓜咁夾無苦澀味,點或少冰1/2糖🥤🥤🍋飲落好Flash好清甜😋😋夏天消暑良品👏🏻👏🏻🥤
《一芳台灣水果茶》
冬瓜檸檬露
冬瓜檸檬露
2019-07-24 126 瀏覽
飯氣攻心😴唔知係咪有傳染,禾地買左一芳,食飽飯既同事又話要買杯精神下🤪🤭🥤🥤🥤《黑糖粉圓鮮奶》甜度同冰度固定左,但對於我呢啲呢排想口味清減啲既人是足夠的,粉圓黑糖味適中,咬口煙韌🥤.《金鑽鳳梨綠》同事話好d似菠蘿柚子味,清涼解渴👍🏻🥤
《黑糖粉圓鮮奶》
《金鑽鳳梨綠》
同事話好d似菠蘿柚子味,清涼解渴👍🏻🥤
黑糖粉圓鮮奶
2019-07-21
10 分鐘 (堂食)
黑糖粉圓鮮奶
2019-07-17 156 瀏覽
好熱好熱🥵要入室內+飲番杯冰凍嘅野飲🍹#一芳 新出左🍊鮮榨柳橙水果茶🍊好解渴啊🥰飲落唔會好酸/有苦澀味❌仲加入左蘋果🍎調配而成飲落好fresh好清甜啊👏🏻.全線🍊一芳台灣水果茶 都有得飲喇你都快啲試吓啦❤️...
好熱好熱🥵
飲落好fresh好清甜啊👏🏻

全線🍊一芳台灣水果茶 都有得飲喇
你都快啲試吓啦❤️

2019-07-03 200 瀏覽
台灣是個美麗又豐富的寶島,餵養了好幾世代的台灣囝仔,無論酸甜苦辣,最難得的是那份單純敦厚又充滿人情味的簡樸。 路過屯門市廣場三樓,新開的 「一芳水果茶」即管試試,問店員:有珍珠奶茶嗎?她介紹了兩款粉圓鮮奶茶,細珍珠,可改少糖、少冰但是,另外黑糖粉圓鮮奶茶「冰度和甜度固定」最后我選擇了粉圓鲜奶茶,要求微糖、微冰來了,有好多細細粒粉圓,好開心先搖搖,喝喝,噢!令人失望,竟然冇咩茶味,珍珠不夠彈性總結:淡而無味

路過屯門市廣場三樓,新開的 「一芳水果茶」
即管試試,問店員:有珍珠奶茶嗎?

她介紹了兩款
粉圓鮮奶茶,細珍珠,可改少糖、少冰

但是,另外
黑糖粉圓鮮奶茶
「冰度和甜度固定」

最后我選擇了粉圓鲜奶茶,要求微糖、微冰

來了,有好多細細粒粉圓,好開心
先搖搖,喝喝,噢!令人失望,竟然冇咩茶味,珍珠不夠彈性

總結:淡而無味

2019-07-03
$29 (其他)
2019-06-11 147 瀏覽
一芳進駐屯門,對於熱愛水果茶的本人是一大喜訊經過見已開張便馬上狗衝過來一試一芳水果茶(L) $33入口百香果味很濃,點了微微糖,口味健怡所以味道亦會偏酸遺憾是水果茶底,茶味欠奉,味道有點淡彷似橙汁溝水的感覺,失色幸好是點了微冰,冰量的確有比較少,融冰亦不影響味道水果方面,有6片蘋果和4片橙,款式不多但份量算是有誠意總括而言,味道表現中規中矩作為一芳的水果茶小粉絲,一直都不時支持但近期可能分店急速擴展,水準都變不得穩定味道始終不及在荃灣初時的好,希望之後會有所改進就好了
一芳進駐屯門,對於熱愛水果茶的本人是一大喜訊
經過見已開張便馬上狗衝過來一試

一芳水果茶(L) $33
入口百香果味很濃,點了微微糖,口味健怡所以味道亦會偏酸
遺憾是水果茶底,茶味欠奉,味道有點淡
彷似橙汁溝水的感覺,失色
幸好是點了微冰,冰量的確有比較少,融冰亦不影響味道
水果方面,有6片蘋果和4片橙,款式不多但份量算是有誠意
一芳水果茶(L)

總括而言,味道表現中規中矩
作為一芳的水果茶小粉絲,一直都不時支持
但近期可能分店急速擴展,水準都變不得穩定
味道始終不及在荃灣初時的好,希望之後會有所改進就好了