2018-12-04 68 瀏覽
今日阿菇專登入屯門黃金海岸享受悠閒的一天。黃金海岸商場它面對著遊艇會,阿菇和我用半天來呆望著這靚景面對這美景有兩間餐廳,其中一間是高級日本餐廳一浩。地方很大,有vip房。這範圍是酒吧。行出去是露天範圍,望著就是遊艇會美景*日落景色一流!*雜錦粒粒魚生沙律$98分量十足,很多魚生,材料新鮮味美,沙律菜亦十分爽脆,還有我最愛的粒粒拖羅及三文魚子。軟殼蟹牛油果手卷$58阿菇說,她平日吃的軟殼蟹手卷多數是伴著沙律醬,這餐廳的手卷時加上牛油果,味覺十分清新。蔥吞拿魚腩手卷$68我的選擇是蔥吞拿魚腩手卷,新鮮的吞拿魚腩蓉油脂十足。雜錦天婦羅$178天婦羅外層酥脆,大蝦的蝦肉保持新鮮的,用料一流。其他的蔬果也很有水凖。燒牛肉石鍋飯$138上層鋪滿燒牛肉、洋蔥及醃漬薑絲,加上生蛋黃伴著吃,味道帶甜。
面對這美景有兩間餐廳,其中一間是高級日本餐廳一浩。
地方很大,有vip房。
這範圍是酒吧。
行出去是露天範圍,望著就是遊艇會美景*日落景色一流!*
雜錦粒粒魚生沙律$98

軟殼蟹牛油果手卷$58

蔥吞拿魚腩手卷$68
我的選擇是蔥吞拿魚腩手卷,新鮮的吞拿魚腩蓉油脂十足。
軟殼蟹牛油果手卷+蔥吞拿魚腩手卷

雜錦天婦羅$178

燒牛肉石鍋飯$138

燒牛肉石鍋飯

軟殼蟹牛油果手卷+蔥吞拿魚腩手卷
燒牛肉石鍋飯
2018-12-03 35 瀏覽
屯門?有牛架?我諗唔洗多講大家同屯門的印象係有幾無知。雖然屯門相比市區卻係遠左D,偏左D,但只要你用心多一點,你發掘到的不只是一點點。可能大家以為屯門仲係好似以前咁是偏僻地,冇野好去冇野好食,錯了錯了,其實是只要你俾得起錢,屯門都有高級兼高質的頂尖食肆。除了出名的三聖海聖,近海的黃金海岸都是大家假日風流快活的好地方!(如果大家有睇Jason & Sarah的Vlog你就知藝人都會特入架啦!) 而呢度除左有名氣的酒店中菜廳 — 粵之外,呢間日本野都算堪稱屯門中的「日本溫泉」。香港地少人多,而呢度卻佔地千尺,位置寬鬆,走黑色格調,型格有霸氣,感覺舒適而帶有專業感覺。事不易遲,馬上叫食。燒鱈魚乾($48),魚香十足,脆口鬆化,惹味唔鹹,送酒頂瓜瓜,開胃最灑家!(唔好鬧)日本🇯🇵相當流行一碟小吃、三兩串燒就同朋友吹一晚。我.....就梗係唔夠喉啦。牛油果🥑軟殼蟹卷($128),師傅手勢相當唔錯,軟殼蟹炸粉唔厚,乾身脆口,惹味!飯量適中,一啖一件剛剛好!加上熟透的牛油果,味道濃郁,帶有一陣油香,加倍美味!到了我最期待的雜錦刺身($388),有七款魚類,鮭魚、吞拿、甜蝦、帆立貝等,而它還會有兩款時

到了我最期待的雜錦刺身($388),有七款魚類,鮭魚、吞拿、甜蝦、帆立貝等,而它還會有兩款時令魚,不時不食,保證鮮味!看看它們多麼有光澤,可見它們新鮮的程度
尾隨一個和牛炒飯,簡單又矜貴,唔肥膩而香味十足,蛋絲、蔥花帶來香氣,飯粒炒得煙韌有咬口,和牛添上啖啖肉香,如果再濃味多點,就是完美!

要覓食天下是要花一點功夫,試試這裡,保證令您感覺不一樣的屯門,更重要是一邊享受寧願的環境,享受美味的食材,令您的假期更不一樣
2018-12-03 33 瀏覽
本身好鍾意食日本嘢。 當日諗住求其搵間食,好好彩搵到呢間餐廳。個裝修好modern。入到去感覺好有時尚感同空間感。揀咗張望住海嘅枱坐。價錢有少少貴,但接受到。嘢食上菜即刻俾Like。D食物嘅賣相已經好呃Like。份量都可以接受,唔會話太少。真係食嘢嘅時候滿心期待。一放入口,好彩無令我失望。新鮮同好好味。好值得一試。我都好想再去食多幾次。唯一唔好就係真係有d遠。如果自己揸車就okay。如果唔係都幾唔方便。
本身好鍾意食日本嘢。

當日諗住求其搵間食,好好彩搵到呢間餐廳。

2018-12-01 49 瀏覽
難得星期日天清氣朗,難得有順風車,那我們便入屯門吹吹風! 晚上,到黃金海岸看看美麗景色邊睇睇享受!行了一圈後,《一浩》有室內及戶外,旁邊仲要係對正海景! 很同意朋友說其他城市都不及香港的美! 地方很大很大,適合一大班朋友聚會,有酒精提供! 軟殻蟹牛油果手卷 HKD 58 軟殻蟹炸得金黃色!咬落去後清脆的紫菜及軟殻蟹爽YY! 還加上營養價直很高的牛油果,口感十足呢!雞肉棒 HKD 38 燒物點都要有少少濃濃地才夠!而呢個表面有少許,剛剛好! 雞肉嫩而結實不會乾淨淨,伴碟有檸檬自行加上。雞翼串 HKD 48 出街最怕點雞翼,怕失儀! 而這個全熟沒有血水的雞細少而多用,可小口小口的吃,可避免失儀啦! Tomoro land HKD 68是薄何沙冰! 味道清新怡人,冰也很快溶掉味道不太濃不談大蜆湯 (味噌湯) HKD 48 濃濃的蜆肉、海帶湯,蜆肉新鮮厚肉! 蟹子沙津 HKD 68 青瓜切得均勻、而且素素聲的脆,份量也很多,多到蟹子也傾斜了!

地方很大很大,適合一大班朋友聚會,有酒精提供!

軟殻蟹牛油果手卷 HKD 58

雞肉棒 HKD 38

雞翼串 HKD 48

Tomoro land HKD 68
是薄何沙冰! 味道清新怡人,冰也很快溶掉味道不太濃不談

大蜆湯 (味噌湯) HKD 48
濃濃的蜆肉、海帶湯,蜆肉新鮮厚肉!

蟹子沙津 HKD 68

2018-11-29 37 瀏覽
今日男朋友話好耐冇同我浪漫下,所以同我遊車河,去左黃金海岸~遊完有d肚餓就去左一浩食晚飯。我地叫左豆腐沙律($68)夠fresh夠開胃。豚肉生薑石鍋飯($138)薑味十足但易入口,豚肉份量好多!軟殼蟹牛油果卷($128)兩者融為一體嘅味道令人食完一件又一件!吉列日本黑豚西冷($128)即叫即炸好香口,正!銀鱈西京燒($188)我同男朋友最like呢個,因為煮得好入味,唔沾醬食都得,而且銀鱈魚好嫩滑!呢到地方好大,坐得舒服,加上staff服務都好周到,好推薦情侶黎呢到撐枱腳!

2018-11-25
2018-11-29 39 瀏覽
我和朋友偶爾都會去黃金海岸吃晚飯,就是喜歡這裡環境幽靜,猶如度假。昨晚朋友特意帶我去一浩吃日本菜,順道替我補祝生日。一浩走時尚摩登的風格,客人可選吧枱坐,或是一般的桌椅用膳。先來加州手卷,手卷餡料豐沛,玉子,青瓜絲,蟹柳和蟹籽滿滿的在手卷之中。蟹籽新鮮脆彈,讓人食指大動,青瓜絲的鮮甜與蟹籽融為一體,美味極了。愛吃蝦天婦羅的話,這大蝦天婦羅反卷可不要錯過。卷物上層以天婦羅的薄脆和沙律醬點綴,裡面包上香脆彈牙的蝦天婦羅,虜獲我們的目光。一口咬下大蝦天婦羅卷,口感層次豐富,亦別具風味。和牛炒飯用料大方,炒功了得,和牛味濃厚,香味十足,飯粒炒得粒粒分明,每顆炒飯吸附和牛精華,迷人極致,讓我們忍不住一口接一口吃過不停。若想吃遍各式各樣的壽司,大家可以和我們一樣點選特上雜錦壽司。特上雜錦壽司包括海膽,帆立貝,油甘魚,活赤貝,深海池魚,甜蝦,吞拿魚腩及時令魚兩種,有別於一般日式餐廳,一浩的刺身厚度頗有分量,除了口感更扎實富彈性外,甜味也更上一層樓。我特別喜歡油甘魚的油脂,咀嚼時口中一直有鮮甜味道冒出來。帆立貝壽司讓朋友非常難忘,帆立貝的甜味,入口就好像極為濃縮的海味迸發一樣。吞拿魚腩鮮味大爆發,油脂

特上雜錦壽司,和牛炒飯,大蝦天婦羅反卷

加州手卷

大蝦天婦羅反卷

和牛炒飯

特上雜錦壽司

我特別喜歡油甘魚的油脂,咀嚼時口中一直有鮮甜味道冒出來。帆立貝壽司讓朋友非常難忘,帆立貝的甜味,入口就好像極為濃縮的海味迸發一樣。吞拿魚腩鮮味大爆發,油脂滑潤,活赤貝擁有香嫩脆彈的口感,是眾壽司中最清爽的。
特上雜錦壽司

深海池魚一口咬下鮮香瞬間噴發,豐沛的甘甜與滑順的口感可一點都不輸給其他壽司。超級甜美的甜蝦爽彈無比,朋友吃到啞口無言,頻頻點頭。海膽壽司入口即化,我的心也被溶化,太幸福了。
特上雜錦壽司,和牛炒飯,大蝦天婦羅反卷
加州手卷
大蝦天婦羅反卷
和牛炒飯
2018-11-26 61 瀏覽
假日同老婆囝囝玩完一個周未,就順道晚餐🥣好累了,想找個地方好好竭蝎腳😅日本料理地方很很大,相信在香港很少這類型食店,而且格局很高檔,很舒服,地方濶落👍老婆食野很清的,就挑了冲繩豚肉鍋,很多蔬菜,鍋面舖滿豚肉,剛好熟,很嫩滑,很香😋豆腐沙律,豆腐很滑,蔬菜也新鮮加洲卷也算是不鐠,有6大件,淋上沙律醬,份外match石鍋鰻魚飯囝囝喜歡,鋪滿蛋絲,跟飯一齊食,特別香口不錯的一頓晚餐,下次再試其他😝

豆腐沙律,豆腐很滑,蔬菜也新鮮

加洲卷也算是不鐠,有6大件,淋上沙律醬,份外match

石鍋鰻魚飯囝囝喜歡,鋪滿蛋絲,跟飯一齊食,特別香口

不錯的一頓晚餐,下次再試其他😝
2018-11-26 55 瀏覽
難得放假,當然要同男朋友去玩樂一下, 男朋友話好想去沙灘睇海景,我哋一於嚟到黃金海岸呢邊度玩下沙玩下水咁樣,玩完之後就係沙灘附近餐廳度搵食啦。一浩呢間餐廳嘅環境都幾舒服幾大,又幾光猛,主要係食多國菜,岩哂乜都中意食既我地😍,於是一於就去試下。一入到去覺得呢到環境好闊落呀,打開嘅menu發現都有唔同國家嘅款式嘅菜畀我地揀,見咁耐無食日韓菜啦,一於就叫黎試下燒鱈魚乾呢一個係好好嘅前菜,燒鱈魚肝嘅質感好似魷魚絲嘅感覺,乾乾地但係又有少少煙韌,表面略焦再點埋沙律醬,沙律醬令燒鱈魚乾既鮮味令你更加容易吊出嚟蒲燒鰻什錦芝士卷呢到既芝士卷同坊間既芝士卷好唔同,坊間通常只會用鰻魚包住個卷,但呢到卷入面會再有多2個配料,包括青瓜同埋芝士粒,青瓜既清爽中和左埋芝士粒既膩感,食落更有層次感。什錦刺身重點係刺身拼盤,呢到既刺身好新鮮,特別係油甘魚,入口油脂味好重,但係入口即融,值得一讚既係厚切三文魚,食落非常新鮮無腥味,而吞拿魚亦都好有技巧咁切得無筋,所有刺身都無雪藏味,值得一讚。豚肉生薑石鍋飯豚肉切得好薄身,而且容易咬開,再配上生薑,成個飯感覺好正氣,而且有用到生雞蛋作為醬汁撈飯,食落香味更重 車厘茄煙肉串

燒鱈魚乾

蒲燒鰻什錦芝士卷

什錦刺身

豚肉生薑石鍋飯

車厘茄煙肉串
好中意呢個煙肉串,師傅會用煙肉包住車厘茄再拎去火爐到燒,一咬落去既時候多汁既車厘茄配合燒得香口既煙肉,兩個口感互相配合,十分夾!

燒牛肋骨串
牛肋骨串燒身好香身,而且醃料十足,不過可能燒得耐左d, 食落有點略un, 但整體食落都唔錯。

2018-11-26 50 瀏覽
最近發現原來黃金海岸附近仲有其他餐廳就過黎試下,去到嘅時候發現附近環境真係唔錯!門口對正個海,坐係露天食野都係一個唔錯嘅享受!餐廳環境都好好,空間闊落完全冇左平時嘅壓逼感,黎到尼到成個人都開始進入放鬆嘅狀態作為一個專業吃貨,第一眼睇到師傅就知道尼間餐廳水準唔差,我一個人就叫左三件壽司,兩串串燒同埋一個石鍋飯雖然地點較為偏僻,但依然可以感受到食材嘅新鮮,而且魚生都非常肥美,特別係三文魚腩壽司,食完之後成個嘴都係魚油嘅味道去到串燒個部分,個燒牛肋骨串真係十足嘅牛味!juicy程度可以比足十分,最後嘅石鍋飯,雖然整體餐廳睇落係日式餐廳,但估唔到可以食到超好食嘅雞肉泡菜飯,唯一可以挑剔嘅就係泡菜辣左小小,我尼個可以食到辣嘅人就覺得OK,但搶左雞肉嘅味道仲有就係尼到嘅侍應都十分細心,每次啱啱飲完杯茶,就有人過黎fill,沒食完一道餸就會幫手收走,唔會俾個檯面有空碟,影響接落黎上菜,整體而言一浩係一間值得一試嘅餐廳,食完飯仲可以係附近嘅黃金海岸到行下,豈不是十分寫意!
2018-11-25 28 瀏覽
喺黃金海岸行完沙灘就喺附近搵嘢食,見到呢間餐廳好鬼大,應該有幾萬尺吧!座位很多地方亦很闊落中心很高檔,燈光稍為昏暗!幾有情調呢!很多找的裝飾不論是洋酒或清酒也很多可能時間尚早餐廳還沒有很多人菜單選擇不少,今晚想清清地點了一鍋冲繩豚肉鍋,大大一鍋,疏菜很多,有菇類,豚肉嫩嫩的!加州卷也不錯,材料蟹肉鮮甜,配上沙律醬口感好好石鍋鰻魚飯約吃得出是上乖的,鰻魚香口,石鍋邊焦焦的!豆腐沙律加上麻醬,蔬菜新鮮

可能時間尚早餐廳還沒有很多人

加州卷也不錯,材料蟹肉鮮甜,配上沙律醬口感好好

石鍋鰻魚飯約吃得出是上乖的,鰻魚香口,石鍋邊焦焦的!

豆腐沙律加上麻醬,蔬菜新鮮

2018-11-25 19 瀏覽
朋友住小欖附近,好近黃金海岸,竹戰後便到黃金海岸商場搵食,朋友推介這間日本料理。好特別一間的日本餐廳,有日本feel, 又有酒Bar feel, 又有鐡板燒的特色房間,真係好特別一個地方。因餐廳好大間,找位方便,不會等太久就有位,真好。坐下,各人見仍是Happy hour時間,立即叫了啤酒,一路嘆一路看看有什麼好吃,4個人,可有更多選擇。我選了芥末和風三文魚丼,朋友又叫了䐁肉生姜石鍋飯,跟住叫了吉列日本黑豚西冷,應該差不多了。先來三文魚丼,三文魚睇落色澤鮮艷,新鮮又肥美,還有三文魚子,大大粒,三文魚是角切上的,這樣較好,同人分享食比較方便。再來係豚肉生姜石鍋飯,最特別居然是配上窩蛋,有少少似韓國石鍋飯,我們等了一陣才把飯與肉混合,希望有多啲飯焦。豚肉薄切,不會太硬,口感非常好,與生薑一係食好配合,加上窩蛋,啲飯好滑。吉列豬扒好Juicy, 好入味,吉列配上沙律醬,一流。一路吃一路慢慢傾計,追加了兩個手卷,芝麻素菜手卷及蒲燒鰻魚忌廉芝士手卷。素菜卷清淡不錯,蒲燒鰻魚卷啲芝士好特別,又幾夾。這餐吃得好慢,差不多吃了三個小時,同朋友慢慢享受傾吓計,唔錯。餐廳外面環境更靚,臨近聖誕節,廣場佈置
吉列豬扒好Juicy, 好入味,吉列配上沙律醬,一流。
這餐吃得好慢,差不多吃了三個小時,同朋友慢慢享受傾吓計,唔錯。餐廳外面環境更靚,臨近聖誕節,廣場佈置充滿聖誕氣氛,啲遊艇又五光十色,好特別嘅一次體驗,讓人立即輕鬆了。
2018-11-24 43 瀏覽
叫左過北海丼和咖哩蝦天婦羅...D海膽超級不新鮮,重差過超級市場貨..服務超級惡劣,客人不多,只有兩三枱客,waiter 十問九唔應...等天婦羅等了超過45分鐘...問D waiteress 個個無反應...收咁嘅價錢絶對無下次..🤬🤬🤬🤬🤬
2018-11-24
2018-11-24 1119 瀏覽
唔講都唔知咁近屋企有間日本料理,原來已經喺黃金開左一段時間,今日就同另一半過來試下。呢度環境超級大,裝修都好揼本。餐牌主打日本料理,剌身、壽司、一品料理、鐵板燒、鍋物、串燒都有齊,整體感覺比較高檔次。週五晚都有不少客人,一部份坐吧枱,一部份坐方枱,仲有間房應該係慶祝生日,好開心咁。我地睇左餐牌,好快就落單,因為地方大,吧枱嘅師傅多,店員都多,招呼做得幾足,而且上菜都非常快。軟殼蟹牛油果卷:一份六件,一口都幾乎放唔入,軟殼蟹啖啖肉,用牛油果包住,牛油果清新,有助去油膩。卷物非常實在,加左啲沙律醬、蟹籽,勁開胃炸豆腐:一客兩件,我諗冇乜人會點?其實幾好食嘅,外面粉漿好薄身,食落香脆,冇乜點調味,內裡面嘅豆腐依然係好嫩滑雜錦天婦羅:一分錢一分貨,雖然係一般日料接近一倍價錢,但物有所值。天婦羅粉漿適量,最重要係蝦肉勁大隻,十分新鮮,入口外脆內爽,蝦味濃。而茄子、冬菇、南瓜都係水準以內鵝肝:鐵板燒幾吸引,試左鵝肝,做法幾有誠意,塊包感覺上好似搽左牛油、蜜糖咁,食落甜甜地,仲好夠香脆。至於鵝肝都幾大塊,十分軟滑,味道濃郁,同包搭配超正鰻魚石鍋飯:我地呢啲怕唔夠飽,都要整多啲飯落肚啦。鰻魚石鍋飯上枱

鰻魚石鍋飯:我地呢啲怕唔夠飽,都要整多啲飯落肚啦。鰻魚石鍋飯上枱熱辣辣,因為佢石鍋上,好似做左啲飯焦效果,好香脆。飯粒軟硬適中,面頭鋪左蛋絲,甜甜地,好下飯。主角鰻魚燒到好軟腍,完全無細骨,如果可以多番少少汁,一流

2018-11-20 62 瀏覽
日本嘅就食得多啦,難得今日朋友帶咗我嚟黃金海岸嘅高級地段,望住隻遊艇,細聽住海風嘅浪漫,係月光嘅陪伴下享受呢餐咁高級嘅日本餐。頭盤我哋叫咗個蟹子沙律,分量唔算好大,但係勝在夠精緻,沙律醬恰到好處,爽脆嘅青瓜配上粒粒彈牙嘅蟹子,極具風味。加州卷,分量充足,粒粒蟹子,爽口彈牙,溶化係口內,舌尖上充滿蟹子嘅香氣,壽司質感紮實,夾起唔會鬆散,味覺一流軟殼蟹牛油果卷,係我至愛,牛油果軟身,入口充滿香氣,飯同鰻魚嘅比例適中,鰻魚鮮甜,而且配上適量嘅沙律醬,味覺更勝一籌特盛鰻魚飯,原條鰻魚鋪上飯面,份量好大,而且醬汁好多,兩個人都食唔晒呀,最重要嘅係鰻魚本身已經係厚厚一大件,鰻魚醬汁唔會太甜又唔會太咸,正呀照燒牛舌,燒完唔會大縮水,而且爽口又彈牙,質感口實,唔會太乾身,入口依然充滿肉汁既香味。

2018-11-18 89 瀏覽
記得小時候住春和海景,每每下課回家後就喜歡跑到黃金海岸逛超市,即使搬到愉翠園也會走上二十分鐘來這邊拐拐圈。以前的香辣屋經過幾手轉接,現在已轉為日式料理,假日忍不住來這邊走一回,回憶一下童年。「一浩」裝潢感覺較西式,配有酒吧及Omakase吧櫃,還有兩個大房供預訂用餐。酒吧Happy Hour只開星期一至六,三點至八點。美國產牛柳厚燒牛柳伴炒雜菜,七成熟牛柳肉嫩無筋,入口香嫩彈牙,咬下肉汁滲出,搭配蒜片雜菜,香口惹味。櫻花魚生丼店家以鮭魚、油甘魚、三文魚籽等以醬油漬配上溫泉蛋蓋飯,角切刺身份量不算少,加上溫泉蛋半流心送飯,基本上每口也能吃到刺身,味道濃郁。野菜天婦羅南瓜、茄子、蕃薯、冬菇等每款各一,炸粉薄而香脆,入口外脆內軟,口感乾爽香口。野茶湯(蕎麥麵)湯底咸香帶野菜鮮,蕎麥麵麥香重,入口輕盈無負擔。餐廳除了室內還有室外選擇,黃金海岸環境清幽舒服,約會的浪漫聖地。

美國產牛柳厚燒

櫻花魚生丼

野菜天婦羅

野茶湯(蕎麥麵)
湯底咸香帶野菜鮮,蕎麥麵麥香重,入口輕盈無負擔。