2021-12-22 109 瀏覽
中環街市除了是Shopping消閒的新景點外,也有不少驚喜好西可醫肚!第一次看到這間小店一個個外賣紙杯,以為是輕食類,怎料原來份量好比一個Proper飯盒,什至更多!必須一讚其外賣紙杯設計,非常穩陣和保溫,即使翻倒了也沒有半點滲漏,而且可以自由配搭濃湯、小食和咖喱飯,不管是輕食或正餐也適合,既Friendly又有彈性!濃香牛肉野菌咖喱飯 + 法式龍蝦濃湯 $89大推龍蝦濃湯!不但有真龍蝦肉,而且味道鮮甜,非常滑順Creamy,質素好比高級西餐廳,飲完整個龍蝦濃湯而飽了一半有多!牛肉咖喱味道濃郁帶微辣,牛肉份量不少,肉質嫩滑又不至於如湯渣般沒口感,還有軟綿的薯仔、紅蘿蔔和雜菌,相當足料!這個Combination很有飽足感,適合嗜濃味的人士。北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 + 和風番茄雞肉咖喱飯 $89相比之下,豆乳濃湯的味道較龍蝦濃湯清淡,但味道也是相當好!粟米的香甜味和嫩滑的雞肉很搭,還有西蘭花,可想像單是這個濃湯配白飯或法包已很滿足!雞肉咖喱飯亦有大大件雞腿肉,咖喱的味道較親民,同樣很濃郁惹味,特別喜歡當中的蕃茄和蓮藕,增加了味道和口感上的層次!兩個咖喱都配有日本珍珠飯,亦可選擇配沙律或

濃香牛肉野菌咖喱飯

濃香牛肉野菌咖喱飯 + 法式龍蝦濃湯 $89

和風番茄雞肉咖喱飯

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 + 和風番茄雞肉咖喱飯 $89

兩個咖喱都配有日本珍珠飯,亦可選擇配沙律或麵包。米飯粒粒分明,軟硬度適中,咖喱汁完美包裹每粒米飯,好幸福!
濃香牛肉野菌咖喱飯
和風番茄雞肉咖喱飯
2021-12-17 66 瀏覽
一汁一菜,位於中環街市食街二樓,重建後的中環街市,特色餐廳店舖眾多,一汁一菜是其中一間以日式和風外賣便當為主。當然顧客亦可於街市公用地方內進食。餐廳以外賣為主,大部份包裝餐具都以紙造,感覺上較為環保,值得一讚。餐廳餐牌簡單,有湯飯小食飲品。濃香牛肉野菌飯,正宗日式咖喱飯,用日米珍珠米,咖喱汁香濃而不辣,牛肉軟嫩,野菌薯仔增加口感味道,好食。法式龍蝦濃湯,打開蓋時感覺龍蝦湯味道香濃,入口感覺材料十足,有龍蝦肉,湯底香滑,必試。

2021-12-16
2021-12-15 72 瀏覽
中環街市進駐了不少優質外賣🥡食品,我為了方便和食到仍是高質的外賣一定來到中環街市呢!而其中我自己會特別鍾意有間是做日式料理風格的一汁一菜,有別於一般飯盒!日式料理套餐🍛採用都係日本珍珠米飯🍚,配以豚肉洋蔥🧅等入味又惹味加上我選配埋五彩野菜豆腐伴,健康又美味 💚🥬法式龍蝦湯🦞啖啖十分香濃,龍蝦味好新鮮熱辣,同時有蝦肉食,好滋味一汁一菜- 外賣店地址: 中環皇后大道中93號中環街市2樓243號舖

日式料理套餐
🍛採用都係日本珍珠米飯🍚,配以豚肉洋蔥🧅等入味又惹味
加上我選配埋五彩野菜豆腐伴,健康又美味 💚🥬

法式龍蝦湯🦞
啖啖十分香濃,龍蝦味好新鮮熱辣,同時有蝦肉食,好滋味

一汁一菜- 外賣店
地址: 中環皇后大道中93號中環街市2樓243號舖
2021-12-10 66 瀏覽
和風番茄雞肉咖哩飯咖哩味濃郁但係唔會太辣,適合怕辣嘅人,雞肉咬落好嫩口,唔會煮到鞋烚烚,最surprise係碗飯,一食就食得出係日本米, 粒粒珍珠米都好有咬口北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯一入口就充滿住濃濃嘅豆乳味,加上湯入面有好多北海道產甜粟,兩樣加埋非常match,冬天飲呢個絕對係完美組合,飲完個身暖笠笠北海道野菜薏米濃湯湯入面有好多不同種類野菜,非常健康,適合成日喺出面食飯但係又食得唔夠蔬菜嘅人,呢款湯比較清新,無豆乳濃湯咁濃烈,飲完之後唔會覺得膩,好想攞d麵包點黎食
和風番茄雞肉咖哩飯

北海道野菜薏米濃湯
2021-11-29 102 瀏覽
上星期發現新大陸,中環街市有好多外賣店都好新奇。其中呢間嘅職員好熱情咁介紹佢地嘅食物同派下傳單,因為佢嘅熱情,所以我地今日特意返嚟試。佢呢間個有別於一般飯盒,佢用嘅係紙杯,而且份量岩岩好,好岩中環返工嘅OL們。我地叫左兩個咖喱飯餐,加一個小食,兩個人都食到好飽。我自己揀左個和風蕃茄雞肉咖喱飯,佢啲雞嘅份量都多,啖啖雞髀肉,個汁又一啲都辣,反而食到蕃茄味,好正。另一個係牛肉野菌咖哩飯,佢入邊會換有埋薯仔,同樣地啲牛肉份量都好足,而且煮到好林,好正。佢個珍珠飯配埋啲汁,真係好好味,一汁一菜真係一比一比例,岩岩好。而湯我就揀左北海道野菜薏米濃湯,佢呢個湯真係好足料,食晒嘅話其實都飽左一大半。佢以蕃茄湯底再加試啲雜菜粒同薏米,又係份量十足。另一個係花菜巴馬火腿濃湯,呢個湯雖然有巴馬火腿,但一啲都唔咸,反而因為以花菜為主,味道比較清啲。而佢個小食都好好味,蕃茄菠菜芝士雞肉卷,個汁同雞卷都好夾味,菠菜一啲都唔會澀,成個配搭係解晒芝士同肉嘅膩。

2021-11-29
5 分鐘 (外賣自取)
2021-11-26 115 瀏覽
中環街市重開後,第一次到來逛逛,人流不算太多。有幾間食店,我們選了在觀塘apm 也見過的一汁一菜外賣回家。兩份 湯+一品料理+飯 | $79一汁一菜和牛羅宋湯羅宋湯較杰身,當主食食也可以,難怪餐廳有一個套餐是湯配飯$49-$59。湯內有牛肉粒、洋蔥🧅煮得腍。法式龍蝦濃湯湯中有幾塊蝦肉,味道濃但有點油。當它是主菜會比湯品適合。蕃茄菠菜芝士雞肉卷雞肉卷中有菠菜、芝士,看起來有點乾身,但不用撈太多汁,避免蓋過芝士的味道。芝士軟身,芝士鹹味與雞肉幾夾。油揚豆腐黑豚薑汁燒豚肉帶薑汁味,油揚豆腐煮得入味及腍。有些野菜絲,加了白芝幾香。

兩份 湯+一品料理+飯 | $79

一汁一菜和牛羅宋湯

法式龍蝦濃湯
湯中有幾塊蝦肉,味道濃但有點油。當它是主菜會比湯品適合。

油揚豆腐黑豚薑汁燒
2021-11-21
2021-11-18 156 瀏覽
放工想行左陣新開既中環街市之後買個外賣返屋企食,天氣轉涼又想飲下暖暖既濃湯,見到呢間ICHIJUISSAI 有湯選擇,就試左呢度既咖哩飯套餐。套餐唔想要飯可以轉包或沙律。濃香牛肉野菌咖哩飯,睇佢細細杯咁,但牛肉(食落似係腩位)都有5嚿左右,每件都大大嚿,佢既咖哩亦唔係好辣個隻,香帶微辣,汁係較厚身,真係日式咖哩既感覺。飯係寫明用日本米,珍珠米再加少少芝麻,撈埋個醬就好惹味,送飯食一流食到舐舐脷。餐湯配左法式龍蝦濃湯,面頭有少少cream做點綴,飲落香濃滑溜帶咸香同埋鮮味,仲會食到龍蝦肉粒,飲湯之餘又有龍蝦𡁻下非常唔錯和風蕃茄雞肉咖哩飯,個人鍾意呢隻既汁多D,因為佢個汁味道冇咁濃但帶點清甜,較前者開胃,雞件嫩滑冇骨,好想剩D汁再點包食。另外餐廳仲有豚肉新品快將推出,下次要再試先得。

另外餐廳仲有豚肉新品快將推出,下次要再試先得。
2021-11-17 102 瀏覽
中環街市開始少返啲人,可以買下外賣lunch, 今次試呢間日本野,一湯一料理一飯,今日仲送野飲,揀左龍蝦湯同雞卷,幾好味,飯係日本米,整體黎講好唔錯,lunch又多個選擇喇
2021-11-16 1309 瀏覽
之前已經聽講過 係一間主打和風湯品料理既小店 主要都係外賣形式 方便上班族們 有六款湯品可以揀 大多都以健康為主 仲可以配搭一款一品小菜🙆🏼‍♀️.◽️北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯set $69😋👍🏻:👅👅👅.5/5分 可以揀set都可以單點😚 揀左依款感覺健康啲既湯品 湯既濃度剛好 豆乳味唔算好濃郁 反而甜粟既味較出 仲有好多西蘭花同雞肉 送飯食就岩晒~~.◽️配油揚豆腐黑豚薑汁燒 + 日本米飯🍚米飯軟硬剛好 仲有芝麻粒鋪面 黑豚肉屬於薄切 豚肉汁味道有啲似平時食既烤肉汁 濃味得黎帶點甜 仲用左好多洋葱胡蘿蔔調味 由其是個油揚豆腐好加分😚 索晒啲汁仲要甜甜的~.◽️濃香牛肉野菌咖哩飯 $59😋👍🏻:👅👅👅.3/5分 另外仲有三款咖哩飯揀 咖哩味好香濃 係唔辣果種日本咖哩 牛肉比既份量都幾多 食落仲好軟嫩 索晒啲咖哩汁😛 仲有野菌做配菜 令到個curry更香口😚.◽️玄米青茶+$10飲落茶味都幾清香 用黎解膩消脂就岩晒😛.總結,依個主題都幾特別 湯品既配搭比較新穎healthy 尤其適合我依啲喜歡飲湯既人 隨時都可以買一碗黎飲下👻 一品料理同咖哩都唔錯 有時lunchtime唔想同人迫 想快啲買到

◽️北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯set $69

濃香牛肉野菌咖哩飯

◽️玄米青茶+$10
飲落茶味都幾清香 用黎解膩消脂就岩晒😛
總結,
依個主題都幾特別 湯品既配搭比較新穎healthy 尤其適合我依啲喜歡飲湯既人 隨時都可以買一碗黎飲下👻 一品料理同咖哩都唔錯 有時lunchtime唔想同人迫 想快啲買到外賣真係可以考慮下😆
2021-11-14 93 瀏覽
中環街市重開, lunch 又可以多d選擇啦❤️,我見尼間, 有菜有湯, 有沙律好似唔錯, 就試下。心水推介, 法式龍蝦湯🥰雖然沒有酥皮, 亦無法包。 但份量超大,有足足兩碗分量, 真材實料。 味道方面: 唔咸, 但濃郁, 仲有少少creamy 添另外推介- 和牛羅宋湯好少試過甘足料, 又大碗既湯。 亦都比較少人用和牛做羅宋湯, 亦加入檸檬片,帶出和牛鮮味。 和牛細滑, 牛汁滲入湯中, 真係別有另一留風味飯- 香濃牛肉野菌咖喱飯🎊因為以外買為主, 飯餸是分開的, lunch 食唔曬可以留番下餐, 牛肉大大塊(有三件), 紅羅白亦有, 日式咖哩用微辛, 所以唔會太辣跟餐有個小食, 🤩我就叫左個蕃茄菠菜芝士雞肉卷。 富有維他命a同鐵質, 芝士雞肉亦有蛋白質。 好適合減重人士食,雞肉唔會太咸。 而且好抵食❤️

心水推介, 法式龍蝦湯🥰
味道方面: 唔咸, 但濃郁, 仲有少少creamy 添
法式龍蝦湯

法式龍蝦湯
人法式龍蝦湯
一汁一菜和牛宋羅湯
2021-11-11 108 瀏覽
又嚟試中環街市嘅食店啦😆 今日試吓呢間主打日式洋風輕食嘅一汁一菜,睇吓係咪真係咁有日本🇯🇵feel先😌 不過佢就冇座位嘅,可以買完拎去地下嗰層嘅露天座位食,夜晚去都幾好feel㗎😌 🌟湯+咖喱飯set $89 呢個日式咖喱好香濃,仲有濃濃蕃茄味,我叫咗雞肉咖喱,雞肉最少有四大塊,一啲都唔嚡,配埋日本珍珠米一齊食,好幸福嘅感覺🥰🌟法式龍蝦濃湯🦞呢個湯超推介😍龍蝦湯好香濃,但係一啲都唔死咸,龍蝦肉最少有4、5塊,呢樣真係好有驚喜😋🌟五彩野菜濃豆腐拌 (+$20)呢個小食又係好味,調味得宜,啱啱好平衡左咖喱嘅濃味😋🌟野菜沙律杯 (+$10)野菜新鮮爽脆,沙律汁好開胃,仲有新鮮嘅奇異果😋一汁一菜食物質素真心唔錯,非常適合上班一族lunch time食,不過由於佢冇提供堂食,所以食物要用外賣盒裝,有啲唔環保♻️,下次試吓自己拎啲盒嚟裝先得😆

🌟湯+咖喱飯set $89

🌟法式龍蝦濃湯🦞

🌟五彩野菜濃豆腐拌 (+$20)
呢個小食又係好味,調味得宜,啱啱好平衡左咖喱嘅濃味😋

🌟野菜沙律杯 (+$10)
野菜新鮮爽脆,沙律汁好開胃,仲有新鮮嘅奇異果😋

2021-11-09
  • 法式龍蝦濃湯
2021-11-09 101 瀏覽
一汁一菜 📍中環中環街市開咗好多外賣店,啱晒附近返工嘅打工仔😆 前幾日就試咗呢間西日輕食外賣店,價錢抵食質素都唔錯😛🍅一汁一菜和牛羅宋湯羅宋湯質感都好濃厚,番茄味濃,絕對唔係稀淡淡。雖然係外賣,但佢嘅賣相一啲都唔差,面頭仲有啲忌廉點綴😆 湯料十足,有兩大粒和牛粒,煮到好軟身😙 另外仲有好多野菜、蘿蔔、薯仔,淨係飲湯都夠晒飽。🦞法式龍蝦濃湯(+$10.0)龍蝦湯好濃郁😛 一打開已經好香龍蝦湯味,飲到龍蝦嘅鮮味,就算加咗忌廉都唔膩,成個湯都好好飲😆🥗野菜沙律杯如果唔想食白飯,叫沙律杯岩晒。啲菜新鮮,加埋柚子汁酸酸地,幾開胃😋🧀番茄菠菜芝士雞肉卷雞肉包住菠菜同芝士粒,都幾大件😜雞肉嫩身,撈埋番蕃茄汁,酸酸甜甜,唔會太膩😝🍛濃香牛肉野菌咖喱飯咖哩汁一打開已經好香,份量都好多,同湯一樣😛 咖喱表面仲有啲乾蒜🍛,格外惹香,咖喱味道濃,唔會太辣,撈埋日本米食🥢 牛肉大大粒,野菌都有幾款,口感不同,好滿足
一汁一菜 📍中環

🍅一汁一菜和牛羅宋湯

🦞法式龍蝦濃湯(+$10.0)

🥗野菜沙律杯

🧀番茄菠菜芝士雞肉卷

🍛濃香牛肉野菌咖喱飯
2021-11-07 102 瀏覽
中環人的精緻速食~~~最近中環街市新開之後 lunch time多咗好多午餐選擇 不過由於公司比較遲放晏 所以成日去到都要排隊 變咗最後都係係apps挨運費叫外賣算😝~~~今日收工路過 即刻補償下自己下晝食唔到嘅遺憾 買返兩個咖喱飯返屋企試下😊~~~呢間餐廳主打和風輕食店 裝修簡約整潔 等餐時間唔會太耐 而且店員態度都唔錯 😄~~~和牛羅宋湯顏色好鮮艷 望落有種新鮮足料嘅感覺 牛肉軟滑 加上湯裏面有大量蔬菜 自然嘅酸酸甜甜令人感覺開胃🥒~~~牛肉咖喱嘅咖喱比較深色 濃稠中帶點點辣香 裡面有我最中意嘅馬鈴薯🥔粉綿粉綿的 好吃 而另一款雞肉咖喱 味道就偏甜少少 家中嘅小朋友好中意食 雞肉份量都唔少 配飯定麵包都不錯另外值得一提嘅係 佢哋嘅沙律菜好新鮮 雖然配沙律唔係好飽 不過都值得一試😁~~~一汁一菜 (中環)中環皇后大道中93號中環街市2樓243號舖
中環人的精緻速食
~~~
一汁一菜 (中環)
中環皇后大道中93號中環街市2樓243號舖
2021-11-02 152 瀏覽
#中環 #中環街市🤭重新開放後都未有機會去, 今次順路終於可以去試下林林總總的食肆, 基本只做外賣, 但地下有用餐區! 👯‍♀️朋友話想試一汁一菜好耐, 搵嚟搵去都搵唔到, 原來人哋點舖只用英文名做招牌…🤣😂🥣湯 + 一品料理 + 日本米飯 $69 / $79! 有數款湯及4款一品料理可選! 來一客番茄菠菜芝士雞肉卷 + 法式龍蝦濃湯配石窯麵包! 個湯濃到一開蓋已經聞到陣陣龍蝦香, 飲落仲有龍蝦肉, 超讚! 芝士雞卷亦有驚喜, 肉質嫩滑多汁! 🥘濃香牛肉野菌咖喱飯 + 野菜沙律杯! 野菜杯種類豐富, 仲有生果! 牛肉咖喱超香濃, 明顯係炆煮咗好長時間, 牛肉其實我覺得係牛肋條, 好腍滑, 好入味! 🥡以厚實總杯盛載, 拎到返公司完全無倒瀉, 仲熱的! 💃本來同朋友諗住買喺用餐區食埋, 但係最後掛住打卡影相, 只能拎返公司食!
#中環 #中環街市

🥡以厚實總杯盛載, 拎到返公司完全無倒瀉, 仲熱的!

午餐
2021-11-01 112 瀏覽
中環街市早前翻新完畢,入去逛了逛,地下一層有不少餐廳,好chill同時好貴,再上多兩層,發現有一個疑似food court的角落,每間餐廳一個攤檔位,基本上只做外賣,沒有堂食的位置,最多也只有一些bar枱位置供顧客「立食」。我們兩個人,決定各自從一間餐廳買來食物再分享,我選擇了吃和食的一汁一菜。選了湯+咖哩的套餐 ($89)。湯有六款,我選了法式龍蝦湯;咖哩則有只有兩款,分別是野菌牛肉和番茄雞肉,我選了前者。另外再加了一杯綠茶 ($10)由於是外賣,湯、咖哩和飯分別以三個中杯盛載。龍蝦湯內裡有些小龍蝦肉,湯味濃但有點偏鹹,喝了兩啖要看點水來中和一下。咖哩味道濃郁,有點點紅酒味,面頭撒上了炸洋蔥碎增加風味,不錯的!牛肋條很軟腍和入味,有三至四片,肉的份量差不多,反而如果咖哩的量可以多一點便好,最後留下了些白飯,因為不夠咖哩吃了!

2021-09-01