2025-05-01 5 瀏覽
#pb食在上環 #pbcafe系列 上環休閑高質咖啡店☕️今次想介紹呢間位於上環開業多年嘅cafe🤪 佢位於上環市政大廈附近 附近都係海味店👍🏻 店內外裝修簡約 座位之間唔會好逼 最特別係佢嘅海報、餐牌 忍唔住影左幾張相😍.佢嘅主食有ADB、意粉、沙律、Egg Benedict等 價錢$98-$128不等🤪 飲品方面有好多特色飲品 例如熱情果黑咖啡、粉紅岩鹽焦糖咖啡、斑蘭椰香鮮奶咖啡等😍🔹蜜糖芥末無骨豬手意粉🍝無骨豬手有4塊 微微用蜜糖芥末醬醃過 食落好惹味😋 豬手肉質嫩滑 唔會煎到好乾身👍🏻 意粉都有用芥末醬煮過 食落有微微辣味手、刺激應 幾特別🤪🔹溫泉蛋卡邦尼意粉🍝推介❤️ 一上枱已經俾意粉嘅粒橙黃色震撼左 原來佢用左日本蘭蛋黃蛋黃去煮呢個意粉 另外再後加另一隻蘭王蛋🤪 本身都有擔心食兩隻蘭王蛋會唔會好漏 點知又唔會 口感仲好濃郁、好厚身蛋味超香😍 再加埋風乾豬面頰肉 鹹香更多突出😋🔹慢煮雞胸牛油果沙律🥗推介❤️ 好大盤沙律😍 除左慢煮雞胸、牛油果、沙律菜次外 仲有Parma Ham、雞蛋、麵包 非常豐富👍🏻 建議兩個人share食 因為份量真係好多🤪🔹Earl Grey Latte☕️🔹
#pb食在上環 #pbcafe系列
上環休閑高質咖啡店☕️

🔹蜜糖芥末無骨豬手意粉🍝

🔹溫泉蛋卡邦尼意粉🍝

🔹慢煮雞胸牛油果沙律🥗

🔹Earl Grey Latte☕️
🔹Mocha🍫
兩杯飲品拉花都好靚 味道正常發揮🤪

整體✨ 呢間cafe係上環開業多年 裝修雖然簡約 但海報、餐牌都好靚、好吸引😍 食物幾高質 而且用料、份量都好好👍🏻 下次經過都會想再去🥰

一日一咖啡吧 (上環)
上環文咸東街60號金閣大廈地下A號舖
2025-01-20 316 瀏覽
無意中經過入咗嚟食早餐,叫咗個雞扒烏冬,烏冬好滑,份量足夠,煎雞扒亦好味,沒有雪味(最怕出街食成日有雪味),latte亦不錯,亦有拉花,環境舒適恬靜,有純音樂聽,職員有禮貌,喺呢區嚟講算平靚正😍
2025-01-20
$70 (早餐)
2024-07-19 1114 瀏覽
位於市區的“一日一咖啡吧”是一家氛圍溫馨的咖啡店,這次我品嚐了他們的蜜糖芥末豬手意粉、牛油果三文魚多士、蘋果美式凍咖啡和蘋果汁,整體體驗令人滿意。蜜糖芥末豬手意粉讓人印象深刻。豬手肉質嫩滑,蜜糖與芥末的結合帶來獨特的甜辣風味,意粉煮得恰到好處,吸收了豬手的鮮美和調料的濃郁,每一口都充滿了層次感。牛油果三文魚多士選用的是新鮮的牛油果和三文魚,搭配上當地有名的“酸種麵包”,麵包外脆內軟,牛油果的奶油質地與三文魚的鮮美相互融合,口感豐富而細膩,是一道健康又美味的輕食。蘋果美式凍咖啡是一款非常特別的飲品。美式咖啡的苦味與蘋果的清甜相得益彰,冰涼的口感特別適合炎熱的天氣,不僅解渴還能提神。蘋果汁則是新鮮現榨,口感純正,清新爽口,是非常不錯的搭配。整體來說,“一日一咖啡吧”不僅提供了美味的餐點和飲品,還有溫馨舒適的用餐環境。無論是蜜糖芥末豬手意粉、牛油果三文魚多士,還是蘋果美式凍咖啡和蘋果汁,都展現了咖啡店的用心和創意,是一個適合放鬆和享受美食的好地方。用餐後店員送上一份紫薯糯米糍,味道不錯,但對於剛用餐後的我來說份量太大,但還是要謝謝店員的心意。希望可以持續為附近工作的人們提供美食。

牛油果三文魚多士  (酸種麵包)
牛油果三文魚多士  (酸種麵包)
2024-07-06 1143 瀏覽
位於上環的「1 日1 咖啡」咖啡店,是當地人氣美食的首選之一。這次,我品嚐了他們的意大利牛肝菌蒜味意粉以及Apple Americano凍咖啡,搭配起來令人驚艷。意大利牛肝菌蒜味意粉用料新鮮,牛肝菌的香氣撲鼻,蒜味濃郁但不過分,意粉煮得恰到好處,口感彈牙。凍的Apple Americano咖啡更是為這道菜增色不少,咖啡的酸味與蘋果的清甜完美融合,讓人耳目一新。此外,同事品嚐了「一日一全日早餐」和蜜糖芥末無骨豬手意粉和凍美式咖啡。蜜糖芥末無骨豬手意粉的調味十分獨特,蜜糖的甜味和芥末的微辣相互交融,給人味蕾上的雙重享受。豬手肉質嫩滑,完全沒有骨頭的困擾,吃起來非常方便。搭配的凍美式咖啡清爽解渴,口感順滑,帶有淡淡的果香和苦味,為這頓餐增添了不少風味。整體來說,這次用餐體驗令人滿意,菜色的創意和咖啡的品質都屬上乘。每位200元的價格也非常合理,適合與朋友一起共享美食和咖啡的愉快時光。無論是意大利牛肝菌蒜味意粉還是蜜糖芥末無骨豬手意粉,都值得一試。咖啡方面,Apple Americano和凍美式也各具特色,是咖啡愛好者不能錯過的選擇。

此外,同事品嚐了「一日一全日早餐」和

• 意大利牛肝菌蒜味意粉
2023-05-11 2460 瀏覽
唔記得個名,  蕃茄芝士意粉甘上下 ($108) , 唔洗加10%望落超吸引,  但味道有點淡, 最後要加TAPASCO先夠味朋友點朋豬手意粉, 豬手有點過肥整體味道一般般,沒太大特別呢.
朋友點朋豬手意粉, 豬手有點過肥
整體味道一般般,沒太大特別呢.
2023-05-06
午餐
虽然就在我附近,但一直兴趣不大,这次因为想去的店碰巧没开门临时选了这家。店名很有意思,不过咖啡一般,全日早餐倒是给我惊讶到了,咱就是说,好久没吃过这么扎实管饱的Brunch了!·刚来的时候还没客人,12点后陆续坐满了,很多打工人在这里吃午餐,上菜速度好快。Lunch set性价比真的高,经典意式都不需要额外加钱,份量也真的实在,牛油果都大大方方给了一整颗!·【Vegetarian All Day Breakfast + Smoked Salmon】接近经典英式早餐,滑软的牛油果和柔嫩的炒蛋最佳,焗番茄太厚实了,有点硬也不怎么入味,加了份烟熏三文鱼,品质尚可但份量诚意十足,Sourdough也是一般般,不过淋上茄汁焗豆正好。·【Oatmilk Flat White】用的是偏苦的醇厚拼配 (Colombia + Brazil + Ethiopia),跟偏酸的minor figures燕麦奶不怎么搭,杯量过大,奶泡也撑不起来。·店面风格比较日常和随性,对面海味店和隔壁两送饭更让它接地气了几分。不过希望菜单可以精致一点,不知道为何好些品种都没有,就用黑线歪歪扭扭划掉了。窗台位置望出去是一片绿意
店面风格比较日常和随性,对面海味店和隔壁两送饭更让它接地气了几分。不过希望菜单可以精致一点,不知道为何好些品种都没有,就用黑线歪歪扭扭划掉了。窗台位置望出去是一片绿意盎然的街心花园,还是十分惬意的。
2023-03-29
  • All  day  breakfast
  • 一日一早餐
2023-03-21 1507 瀏覽
翻中上環lunch去食cafe既其中一個好處係通常比起茶記泰國越南嘢少好多人排隊🦦 但係上環依家開咗好多cafe 每次食飯都決定唔到食咩🥲 呢間LOL cafe係有同事講到好正 咁所以有日我就自己去咗試lu👻 ✨蜜糖芥末無骨豬手蒜味意粉(German Boneless Pork Knuckle Linguine Aglio E Olio) 💲 108 (oct 2022)我每次去cafe諗唔到食咩就一定會嗌蒜香意粉😋 老實講 呢度既意粉有啲淡 唔係我想像中既蒜香味🥲 但係豬手真心好食!!如果可以就咁買一大舊豬手就好了🫶🏻✨蘋果汁 💲跟餐飲品正常蘋果汁😗加一:❌味道:💛💛💛💛🤍 (豬手5分 意粉淡味扣1分)性價比:💛💛💛💛🤍服務:💛💛💛💛🤍環境:💛💛💛💛🤍 + 0.5

✨蘋果汁 💲跟餐飲品
正常蘋果汁😗

加一:❌
味道:💛💛💛💛🤍 (豬手5分 意粉淡味扣1分)
性價比:💛💛💛💛🤍
服務:💛💛💛💛🤍
環境:💛💛💛💛🤍 + 0.5
2023-01-09 1210 瀏覽
早前覆診前無意間發現這間小店位處文咸東街,一個偏靜的小角落。 店舖以木系為主調,一邊有開放式窗戶。下午時聽到公園內的雀鳥聲,令人放鬆。單點了伯爵茶拿鐵☕hkd 46(換了oat milk) 伯爵茶很香,而且整體安靜。 另見小店有自家炒豆,價錢不太貴
早前覆診前無意間發現這間小店
2022-11-11 1156 瀏覽
外賣食物另額外付$25加多一個細牛油果,但牛油果已經變黑唔新鮮,咁都比客人,唔通博個客外賣唔可以即時見到食物質素?餐廳女落單員工亦態度冇禮,真系趕客…..幸好男店員解釋明白!希望可以日後改善下
2022-09-05 1351 瀏覽
是日午餐:今次買左另一款套餐(牛肝菌蒜味意粉+蘋果汁),意粉用扁意粉,軟硬度都適中,味道都正常既,但牛肝菌食落去既時候唔知點解好似有沙既感覺,奇怪…… 所以俾我挑走晒…… 蘋果汁加左冰比較淡,下次要走冰好了!
2022-09-02
2022-09-01 496 瀏覽
是日午餐!今日發現呢間餐廳有外賣自取優惠所以就試下,點左溫泉蛋汁燒豚肉丼配麵豉湯&熱Latte,杯麵豉湯咁少既?味道正正常常,豚肉丼原來D豚肉係好似拉麵入面嗰D叉燒咁既樣,肉質都OK唔嚡,整個丼既味道我覺得係普通質素,無乜特別之處,反而打開杯Latte見到有心型圖案真係即刻心心眼,我不懂咖啡,但飲落係幾香幾濃咖啡味既,咁以$78呢個價錢有咁多野食都抵既!
2022-09-01
2022-08-16 941 瀏覽
有人愛到不同的咖啡店打咭但我卻常常亂走一通@lolcafebarhk我久不久就會光顧❤大蝦牛油果沙律酸種包配炒蛋加煙三文魚牛油果沙律足料很好吃大蝦我覺得有點不太新鮮炒蛋嫩滑煙三文魚正常可能假期又很早吧餐點到了仍沒有人給我餐具另加煙三文魚又漏了要我去追問才記起xdd❤Cold Brew早餐可配餐牌任何咖啡都不用加錢相信很多啡迷都會覺得超級抵這家咖啡質素是很不錯的❤抹茶紅豆Afforgado配蕨餅這個是幾個月前的一個下午吃的當時有很多新推出甜品就選了一個試試材料很豐富配搭起來很好味不會很甜🎈食物名字有點已經忘記了可能不是這個名的
有人愛到不同的咖啡店打咭

可能假期又很早吧
餐點到了仍沒有人給我餐具
另加煙三文魚又漏了
要我去追問才記起xdd

❤Cold Brew
早餐可配餐牌任何咖啡都不用加錢

不會很甜

🎈食物名字有點已經忘記了
可能不是這個名的
2022-04-17
  • Cold Brew
2022-08-02 926 瀏覽
Really looked forward to trying this, but was left a bit disappointed when I finished. Had the vegetarian breakfast (Avocado, greens, tomatoe, egg, beans, mushroom) with sourdough bread, and a flat white. The food quality and taste was very average and the sour dough bread was soft toast.Really expensive ($128) for that quality of food.

Vegetarian Breakfast
$128 (早餐)
2022-06-14 1080 瀏覽
🙋🏻‍♀️: 𝐇𝐨𝐰 𝐝𝐨 𝐰𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐛𝐞 水波蛋 𝐢𝐧 𝐄𝐧𝐠𝐥𝐢𝐬𝐡?𝐌𝐫. 𝐒𝐡𝐢𝐛𝐚🐶: 𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐞𝐠𝐠 🥚𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒊𝒔𝒉✨𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗛𝗮𝗺 🥓𝗘𝗴𝗴 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁🍳 (𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱🥗)$𝟴𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)𝙀𝙜𝙜𝙨 𝘽𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩🍳 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙞𝙨𝙩𝙨 𝙤𝙛 𝙖 𝙩𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙀𝙣𝙜𝙡𝙞𝙨𝙝 𝙢𝙪𝙛𝙛𝙞𝙣, 𝙩𝙤𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙡𝙞𝙘𝙚𝙨 𝙤𝙛 𝙋𝙖𝙧𝙢𝙖 𝙝𝙖𝙢🥓, 𝙖 𝙥𝙤𝙖𝙘𝙝𝙚𝙙 𝙚𝙜𝙜🥚, 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙢𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙃𝙤𝙡𝙡𝙖𝙣𝙙𝙖𝙞𝙨𝙚 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚🇳🇱. 𝙏𝙝𝙚 𝙚𝙜𝙜𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙥𝙤𝙖𝙘𝙝𝙚𝙙𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩𝙡𝙮 𝙩𝙤 𝙢𝙮 𝙙𝙚𝙨𝙞𝙧𝙚. 𝙏𝙝𝙚𝙮 𝙘𝙖𝙣’𝙩 𝙜𝙤 𝙬𝙧𝙤𝙣𝙜 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙃𝙤𝙡𝙡𝙖𝙣𝙙𝙖𝙞𝙨𝙚 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚, 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙞𝙨 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙖𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙞𝙣𝙜😋, 𝙗𝙪𝙩 𝙖 𝙛𝙡𝙮 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙤𝙞𝙣𝙩𝙢𝙚𝙣𝙩 𝙞𝙨 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙞𝙩 𝙞𝙨 𝙖 𝙗𝙞𝙩 𝙬𝙖𝙩𝙚𝙧𝙮💦.𝙏𝙝𝙚 𝙀𝙣𝙜𝙡𝙞𝙨𝙝 𝙢𝙪𝙛𝙛𝙞𝙣 𝙞𝙨 𝙨𝙤 𝙨𝙤𝙛𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙛𝙡𝙪𝙛𝙛𝙮 𝙞𝙣𝙨𝙞𝙙𝙚
𝐌𝐫. 𝐒𝐡𝐢𝐛𝐚🐶: 𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐞𝐠𝐠 🥚

𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒊𝒔𝒉✨
$𝟴𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩𝙡𝙮 𝙩𝙤 𝙢𝙮 𝙙𝙚𝙨𝙞𝙧𝙚. 𝙏𝙝𝙚𝙮 𝙘𝙖𝙣’𝙩 𝙜𝙤 𝙬𝙧𝙤𝙣𝙜 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙃𝙤𝙡𝙡𝙖𝙣𝙙𝙖𝙞𝙨𝙚 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚, 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙞𝙨 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙖𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙞𝙣𝙜😋, 𝙗𝙪𝙩 𝙖 𝙛𝙡𝙮 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙤𝙞𝙣𝙩𝙢𝙚𝙣𝙩 𝙞𝙨 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙞𝙩 𝙞𝙨 𝙖 𝙗𝙞𝙩 𝙬𝙖𝙩𝙚𝙧𝙮💦.𝙏𝙝𝙚 𝙀𝙣𝙜𝙡𝙞𝙨𝙝 𝙢𝙪𝙛𝙛𝙞𝙣 𝙞𝙨 𝙨𝙤 𝙨𝙤𝙛𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙛𝙡𝙪𝙛𝙛𝙮 𝙞𝙣𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙩𝙤𝙤.

𝗦𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ☕️
(🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝑶𝒕𝒉𝒆𝒓 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒎𝒆𝒏𝒅𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏𝒔✨
𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗕𝗿𝗲𝗮𝘀𝘁 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 🦆 (𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗦𝗼𝘂𝗽🍅)
$𝟲𝟴 (🌟𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚 𝙖𝙗𝙨𝙤𝙧𝙗𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝙬𝙚𝙡𝙡. 𝙏𝙝𝙚 𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝙞𝙨 𝙖 𝙡𝙞𝙩𝙩𝙡𝙚 𝙩𝙤𝙤 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙛𝙤𝙧 𝙢𝙮 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚.

𝗦𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗛𝗼𝘁 𝗖𝗮𝗽𝗽𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗼 ☕️
(🌟𝟳/𝟭𝟬)
2022-02-02
  • Egg  Benedict
LOL
2022-05-11 663 瀏覽
新開左一段時間的cafe, 距離上環地鐵站5分鐘路程,環境座位都幾舒服,女朋友呢期玩節食叫左個Avocado smoked salmon sour dough分左半個俾我但自己叫左杯熱朱古力(祝減肥成功)坐左3個幾鐘談心,窗口位幾大風,有啲凍同成日會同路人對望,建議坐高櫈望公園景或者自己坐開左窗個邊。整體評分:值得一試LOL signature breakfast + Americano : $158Avocado smoked salmon sour dough + hot chocolate: $140P.s. 新年期間送包裝滴漏咖啡

整體評分:值得一試

P.s. 新年期間送包裝滴漏咖啡