一心麵食

一心麵食 (已結業)

Yixin Express
一心麵食 (已結業)
manmans38
隨意吃
manmans38
2019-02-10
關注
新年提早收爐, 放假出街辨年貨, 四處都係人人人, 大家都忙著過年, 所以午餐都係隨便食碗麵算吧.車仔麵選擇性較多, 就算揀2餸都唔會比人黑面. 不過黎到又覺得樣樣餸都想食, 所以要左豬手+豬紅+魚皮餃蕃茄湯米線.魚皮餃有好多粒, 個皮幾薄, 餡料足豐滿, 就算係咪自家包, 我都覺得呢個餃好味. 豬紅好滑, 咬落爽爽地, QQ地, 有口感.主菜仲有豬手, 大大舊呢啱晒口味, 個肉煮得好腍, 但又唔係一食就散, 味道夠唔會太咸.D米線好爽口, 唔會太腍過左火, 整體D餸都幾多, 唔會唔夠飽.查看更多
ws1701
合晒我心意
ws1701
2019-01-27
關注
年尾到, 每日工作忙, 日常生活更忙, 所以每餐都係以簡單快捷為主.車仔麵既好處就係可以自由揀咩餸, 揀幾多款, 多少隨意.呢間一心既車仔麵餸較新穎, 有肥牛豬手魚腐豬仔, 蕃茄湯配河粉, 將我鍾意食既野全部集合晒.肥牛既脂肪同肉分怖都幾平均, 唔會剩得肥. 豬手炆得夠腍, 好入味, 而且個皮好有彈性.魚腐夠彈牙, 腸仔就係正常野, 份量足.要蕃茄湯因為有多兩舊薯仔, 又係炆到入晒味, 蕃茄清甜.查看更多
Pazu20
至愛蕃茄湯底
Pazu20
2019-01-13
關注
午餐得好少時間, 快手響美食廣場搵野食, 未食過呢間車仔麵, 而且見幾多人食, 試試先.豬手雲吞魚旦蕃茄麵, 仲有菜. 豬手稔身而且入味, 個皮夠彈食落黏口, 食完膠骨原好豐富.雲吞皮薄多餡, 餡料唔會太多肥豬肉.魚旦既咖哩味濃味中但又唔會死辣, 好香又入味, 放左落湯少少辣更開胃.湯底係蕃茄湯底, 呢個湯底響車仔麵鋪較少有,蕃茄清甜唔酸, 食到一舊一舊既蕃茄, 唔會滾到溶晒, 而且蕃茄湯底食落無咁易濟, 就咁飲下D湯都好味.仲有個麵底好爽口, 唔會太腍.下次同同事黎要叫埋D小食試下.查看更多
kakaka3721
鍾情車仔麵
kakaka3721
2019-01-06
關注
雖然而且米線鋪開到成行成市, 但我都係鍾情由細食到大既車仔麵.Foodcourt呢間新開車仔麵, 行過幾次都幾多人買, 今日終於有時間試下.至尊四餸麵盛為40蚊, 跟三餸麵祗差4蚊, 咁梗係要四餸麵食多樣.魚蛋冬菇牛腩豬皮配豬骨湯底加腩汁先講下個牛腩, 雖然唔係食牛什粉麵既鋪頭,但炆得都有牛什鋪既味道, 牛腩夠腍又入味, 唔會太多肥膏, 無咩渣.豬皮夠爽口都好入味, 魚蛋好彈牙, 好香咖哩味, 唔算好辣.冬菇亦都炆得好腍身, 入晒味. 而個湯底係豬骨湯, 加左腩汁, 清得黎帶D味, 唔會太油.個麵底亦夠爽口, 無粯水味.查看更多
isaac仔仔
抵食夾大件
isaac仔仔
關注
有驚喜,平時開工都系附近食下野,咁岩今日食飯時間可食內點,就行到大本型呢邊諗住行下食下野hea 下,打工仔食飯黎黎去去都系去food court 搵下有咩好野食啦,我也不例外。甘岩見到間車仔麵檔有不少人排隊,羊群效應心諗應該都不錯。我叫左個肥牛魚蛋蘿蔔 三餸麵,36蚊,都算抵食了,D餸足料賣相大大碗,一點也不失禮,肥牛不算太肥,食落剛熟所以不太靭,有淡淡牛香味,咖喱魚蛋爽口彈牙,夠入味不會梅揼揼的、蘿蔔沒有咋,好林好入味查看更多
Piggy_YAN
方便快捷好味
Piggy_YAN
關注
食車仔麵是香港人的傳統,又名為嗱喳麵,最初車仔麵餸料以牛雜、牛碎腩、豬雜、豬紅、蘿蔔為主,除了蘿蔔,其他都是下欄物,但現今演變成新鮮豐富的食才。我叫左個番茄湯 三餸冬菇貢丸肥牛,不算太價,價錢合理,39元一碗,如果再多一餸都系講緊40元就可以了。環境算不錯,大型商場food court。番茄湯底香濃可口,不太咸,甜酸適中,口感豐富,貢丸入口彈牙,不會咬落鬆散,算夠結實,香濃肉醬淡淡的香菇。肥牛瘦得來不黏牙,易咬開,有牛味。冬菇炆得很入味,好香濃的冬菇味,軟林林查看更多
WWMM90
港式小食
WWMM90
關注
響附近上堂, 都係食D野打個底先, 費事食太飽所以要左幾款小食, 每款都係十幾蚊, 唔算貴.有豬皮蘿蔔, 豬皮夠爽口, 厚身有質感, 唔會一夾就散.蘿蔔夠腍, 清甜無苦澀, 而且個沙嗲湯底入晒味.韭菜豬紅, 份量夠多, 豬紅夠滑溜, 有口感, 韭菜爽甜新鮮, 好香韭菜味, 有打冷菜風味.瑞士汁雞翼個瑞士汁甜甜地唔會太咸, 夠晒入味, 雞翼肉質夠滑唔鞋口.呢度仲有車仔麵食, 眼見好多款餸, 下次會黎食下車仔麵.查看更多
彩虹叮噹
Foodcourt 有正野食
彩虹叮噹
2018-12-28
關注
今日帶個女系大本影度影迪士尼相,影完更系要搵野食醫下個肚啦,行下去左food court 見到新開張既車仔麵檔,好少food court 地方有港式車仔麵食,阿囡又鍾意食面易入口,甘更系支持下啦。我自己就叫左個喇沙湯肥牛牛腩牛肚河粉,全牛宴喇沙湯裡仲跟埋豆卜,喇沙湯底不算太辣,香甜易入口,牛腩偏瘦,但不難咬口,食落都沒有黏牙,牛肚煮得夠林,沒牛腥草味,肥牛不太肥,有好少的牛脂肪,但吃落也一點不缺失肥牛的特點,一樣有牛味,口腔滲出少少牛脂的香味,河粉沾滿喇沙味,好快就將一碗吃完查看更多
哈爾
震撼味蕾
哈爾
2018-12-27
關注
為左送野比個客, 山長水遠入到黎油塘, 呢頭真係唔多熟悉. 搞掂晒個客既野, 就四圍行下, 順便食埋early dinner.因為自己一個人就唔想食咁貴, 睇下水牌原來有個foodcourt, 上到黎都好多選擇, 行完一圈比呢間車仔麵吸引左.3餸麵隨意選餸, 雲吞粒粒都好大粒, 皮薄餡料足, 有原隻蝦, 食落好爽口彈牙.另外要魚腐, 又係好多片, 夠彈牙, 無雪藏味.最後要左健康D既生菜, 新鮮翠綠.特別要讚係加左咖哩汁, 少少辣得黎唔會太搶口, 原本我揀既餸都係較清, 但加左汁就成碗提升左個味道, 好開胃, 味道又唔會好咸, 成碗湯唔覺意飲晒.查看更多
陸島田野
新潮車仔麵
陸島田野
2018-12-27
關注
聖誕節到處都人山人海,想影下聖誕裝飾食下飯都幾難行,今日我下午黎到大本營呢邊個商場不算太多人,可以行下影下相,食下野,行行吓見到新開嘅車仔麵,不算太多人排隊,好快就可以入到去食,裝修乾淨其理,算坐得舒服。車仔麵嘅叫法三餸或者四餸價錢都係30幾蚊至$40內。蘿蔔豬骨湯加腩汁牛腩咖哩魚蛋肥牛,超豐富的車仔麵,蘿蔔炆得夠入味夠林,沒有渣、牛腩夠林不黏牙,好香花枝八角味、咖喱魚蛋夠彈牙爽口,咖喱不算太辣、肥牛肥瘦均勻食落不太油膩,淡淡香牛味。查看更多
happy51
新開車仔麵
happy51
2018-12-26
關注
學校長假期, 跟姪女黎到大本營放電, 玩到肚餓就響大食代食D野繼續玩, 呢度有唔同款式既野食, 各自選擇, 我就揀左港式車仔麵, 三款餸都係36蚊, 四款就40蚊.要左肥牛, 鹵水雞翼, 豆卜同咖哩魚旦, 配河粉肥牛唔會係好薄果D, 食落有咬口, 唔會太肥, 肉質唔鞋.鹵水雞翼有驚喜, 鹵色夠入味, 唔會太咸, 雞肉仲保持到嫩滑.咖哩魚旦口感彈牙, 唔算好辣, 咖哩夠香又惹味, 所以豆卜索埋咖哩魚旦既汁更加好味.河粉夠滑溜, 唔係一舊粉果種口感, 淥既時間剛剛好, 唔會太腍.餸既份量適中, 款款都唔算太少, 唔錯既選擇.查看更多
小波子
足料車仔麵
小波子
2018-12-26
關注
林林總總車仔麵,車仔麵的感覺總是在殘舊,舊城地方才吃到,把所有的餸撈在一碗麵裡,但現在已經不同了,車仔麵已經成為香港人的一部份,把不同的餸配在一碗麵上,再加上不同的醬汁,成為一碗豐富的麵食。肥牛的肉質半肥瘦,不太肥膩,食落不太靱口痴牙,還有淡淡的牛脂香味滲出。咖喱薯仔牛腩,炆得很入味,沒有牛蘇味,牛腩咬落易咬口不黏牙,炆得夠林,薯仔夠晒咖喱味,完全食落口即溶。腸仔就普通香腸,沒什麼太大特別。配上以上材料再加上河粉,河粉全部吸咖喔湯,食落查看更多